فهرست مطالب

Geopersia - Volume:2 Issue: 1, Winter-Spring 2012

Geopersia
Volume:2 Issue: 1, Winter-Spring 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/04/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر کریمیان طرقبه، اسدالله محبوبی، رضا موسوی حرمی، مویرا ای.جی. ویلسون صفحه 1
    در این مطالعه از ایکنولوژی در چینه نگاری سکانسی با دقت بالا و نیز تفسیر محیط رسوبی سازند کلات (ماستریشتین فوقانی) در برش درگز واقع در مرکز حوضه کپه داغ (شمال شرق ایران) استفاده شده است. مطالعات صحرایی و پتروگرافی این نهشته ها منجر به تشخیص چهار رخساره سنگی و نه زیر رخساره شده است که در قسمت های جزر و مدی (رخساره سنگی A)، لاگون (رخساره سنگی B)، پشته سدی (رخساره سنگی C) و دریای باز (رخساره سنگی D) واقع در سیستم رمپ کربناته شکل گرفته اند. اثار فسیلی شناسایی شده در این توالی شامل پسیلونیکنوس کوئیتیس، تالاسینوئیدس سوویکوس، دیپلوکراتریون پاراللوم، ریزوکورالیوم جننسی و افیومورفا می باشد که در ایکنوفاسیس کروزیانا قرار می گیرند. بر اساس انالیز رخساره سنگی و ایکنوفاسیس، دو سکانس رسوبی (DS1 و (DS2تشخیص داده شده است که شامل دسته رخساره های پیشروی و تراز بالای اب دریا می باشند. سطح حداکثر غرقابی (MFS) در DS1 بوسیله سطح فوقانی طبقه دارای ریزوکورالیوم جننسی مشخص می شود در حالی که این سطح در DS2 بوسیله سطحی است که دیپلوکراتریون پاراللوم به افیومورفا در رخساره سنگی یکسان تبدیل می شود. این مطالعه مثالی از این است که ایکنولوژی اطلاعات کاملی را برای چینه نگاری سکانسی با دقت بالا در نهشته های کربناته فراهم می اورد. بعلاوه این مطالعه نشان می دهد که اثار فسیلی می توانند در تشخیص سطح حداکثر غرقابی در رخساره سنگی یکسان مورد استفاده قرار گیرد
  • محمدرضا کمالی، علیرضا بشری، قربانعلی صبحی، حسن محمودیان صفحه 13
    بررسی های مفصل پتروگرافی آلی بر روی مغزه های نفتی و کنده های حفاری از سازندهای نهرعمر (آلبین میانی)، بورگان (آلبین زیرین) و رتاوی (هاتریوین) در میادین سروش و نوروز واقع در شمال غرب بخش ایرانی خلیج فارس انجام گردید. بلوغ حرارتی سازند نهرعمر به سن آلبین میانی نشاندهنده شروع پنجره نفت زائی است. مقادیر اندازه گیری شده انعکاس ویترینت برای سازند بورگان (کژدمی) در مقایسه با سازند نهرعمر کمتر است. ماده آلی سازند بورگان از خشکی منشاء گرفته و بنظر می رسد در بخش متعلق به رگه های زغالی تشکیل شده باشد. ماسرال Lamalginite در نمونه های بررسی شده نمایان نیست و ویترنیت مشاهده شده از نظر بافتی نابالغ است. همراهی مقادیر انعکاس ویترنیت کم و بافت نابالغ می تواند ناشی از مهاجرت اولیه نفت به احتمال زیاد از افق های عمیق تر باشد. نمونه های سازند رتاوی از نظر لیتولوژی کربنات بوده و حاوی مقادیر فراوان ماسرال های Lamalginite هستند. بیشتر ماسرال های Lamalginite حالت پراکنده داشته که غیر معمول است. نیز اکثر ماسرال های Lamalginite همراه با ادخال های نفت آزاد هستند. سازند رتاوی در حال حاضر در مرحله فعال زایش نفت است. از نقطه نظر بافتی سازند رتاوی اشتراکات زیادی را با سازند Monterey به سن میوس واقع در ساحل غرب امریکا نشان می دهد. ماسرال های Lamalginite با آنچه که در رخساره های دریاچه ای و سنگ منشاءهای غنی از جلبک متعلق به مزونیک مانند Kimmeridge Clay است، قدری متفاوت هستند.
  • مریم میرزالو، ابراهیم قاسمی نژاد صفحه 27
    سازند کژدمی از گروه بنگستان یک سنگ منشا است که به خوبی در زاگرس شناخته شده است. به منظور ارزیابی توان هیدروکربورزایی این سازند در جنوب غرب ایران و به منظور تطابق و مقایسه خصوصیات پتروگرافی و ژئوشیمیایی این طبقات یکی از بهترین رخنمونهای این سازند در تنگ ماغر در 45 کیلومتری شمال غرب بهبهان مورد نمونه برداری قرار گرفت و تعداد 52 نمونه سنگی از 270 متر ضخامت این سازند برداشت شد. سنگ شناسی سازند در این برش متشکل از شیلهای تیره رنگ با میان لایه هایی از مارل و آهک می باشد. نمونه ها به منظور مطالعات پالینولوژیکی آماده سازی شد. بر مبنای مطالعات آماری که بر روی اسلاید های پالینولوژیکی انجام گردید، سه پالینوفاسیس تفکیک گردید. از هر پالینوفاسیس تعدادی نمونه به عنوان نماینده آن پالینوفاسیس مورد آنالیزهای ژئوشیمیای قرار گرفت و نتایج حاصل از مطالعات ژئوشیمیایی با نتایج پالینوفاسیس مورد مطابقت قرار گرفت.
  • هاله رضاییان، عزیزالله طاهری * صفحه 41

    در این مقاله زیست چینه نگاری، محیط رسوبگذاری و چینه نگاری سکانسی رسوبات کنیاسین-سانتونین در برش تنگ بولفارس مرد بررسی قرار گرفته است. 5 زون تجمعی بر اساس پخش و گسترش فرامینیفرها در منطقه ی مورد مطالعه قابل شناسایی می باشد. زون تجمعی 1، (Chara Ostracods zone) به سن کنیاسین، در پایین ترین قسمت توالی قرار دارد. زون تجمعی 2، (Valvulammina – Dicyclina zone) و زون تجمعی 3، (Rotalia cf. skourensis- Algae zone) به سن کنیاسین- سانتونین می باشند. اینتروال زون Dicarinella concavata نشانگر سن کنیاسین- سانتونین پیشین است. زون زیستی (Dicarinella asymetrica total range zone) به سن سانتونین می باشد. این رسوبات قابل تقسیم به 9 ریز رخساره، متعلق به محیط های رسوبی مختلف، شامل محیط دریاچه ای، محیط های کم عمق و آبهای عمیق دریایی (نیمه پلاژیک تا پلاژیک) می باشد. رخساره های مشاهده شده شاخص رسوبگذاری در یک شلف باز کربناته هستند. رخساره های شلف داخلی توسط بافت غالب وکستون-پکستون با انواع مختلف تاکساها شامل میلیولید، روتالیا، بریوزوئر، نرم تنان، استراکدها و جلبک های سبز شناسایی می شوند. شلف میانی با، بافت وکستون- پکستون و تجمعی از اکینوئید، کورالیناسه آو بریوزوئرها مشخص می شود. به سمت حوضه رخساره ها با بافت پکستون- رسی و فرامینیفرهای پلانتونیک مشخص می-گردند. بر اساس مشاهدات صحرایی، تفسیر ریزرخساره ها و چینه نگاری سکانسی، 1 سکانس درجه سوم در برش مورد مطالعه تشخیص داده شده است. رسوبات دریاچه ای (MF 1) در قاعده توالی مطالعه شده معرف دسته رسوبی LST می باشند. تشکیل یک شلف باز کربناته در طی دسته رسوبی پیشرونده (TST) اتفاق افتاده است. ریز رخساره های 2,3,4,5,6,7 در طی دسته رسوبی پیشرونده (TST) نهشته شده-اند.

  • حمید شریفی گلویک، حسام آلوکی بختیاری، رضوان بهین، محمدرضا اصفهانی صفحه 55
    جریان همزمان آب و نفت در محیط متخلخل توسط منحنی های تراوایی نسبی توصیف می شود. تراوایی نسبی اهمیت بسزایی در مکانیسم رانش و پیش بینی نحوه تولید از مخزن داشته و اندازه گیری آن وابستگی زیادی به حجم سیالات موجود در نمونه مورد آزمایش دارد. اسکنر های پرتو ایکس یکی از دقیق ترین سیستم های اندازه گیری اشباع درجای سیالات و بدون تخریب نمونه سنگ می باشند. در این مقاله نحوه رفتار جریان دو فاز سیال امتزاج ناپذیر نفت و آب با نسبت گرانروی کم در محیط متخلخل آب-دوست که از داده های اندازه گیری با پرتو ایکس استفاده شده ارائه گردیده است. اندازه گیری تراوایی نسبی به دو شیوه تزریق پایدار و ناپایا انجام و مقایسه شده است. پروفیل های اشباع درجای اندازه گیری شده تاییدی بر ماهیت ترشوندگی سنگ های مخزنی مورد مطالعه بوده و داده های بدست آمده با خواص ترشوندگی سنگ های آب-دوست و قوانین کریج همخوانی خوبی دارد. در آزمایشات تزریق ناپایا شکل پروفیل های اشباع مشخصه تولید عمده نفت قبل از رسوخ آب بوده و جبهه پیشروی را نیز نشان می دهد. وابستگی آزمایشات تراوایی نسبی با روش تزریق ناپایا به شدت جریان تزریقی در نمونه های ناهمگن مورد مطالعه مشاهده گردید.
  • بهزاد مهرابی، ابراهیم طالع فاضل*، مریم شهابی فر صفحه 67

    کانسار طلای موته در غرب ایران واقع در بخش مرکزی پهنه سنندج-سیرجان (SSZ)، مرتبط با رگه های کوارتز، کوارتز-سولفیدی، عدسی ها و رگچه های قطع کننده سنگ بستر نئوپروتروزوئیک است که غالبا در امتداد پهنه های برشی با راستای NW-SE طی مراحل پایانی تاریخ شکل گیری پهنه سنندج-سیرجان رخ داده است. کانه زایی طلا مرتبط با دگرسانی های گرمابی شدید در راستای پهنه های برشی شکل پذیر، با مجموعه دگرسانی رخساره شیست سبز شامل کوارتز+سریسیت+کلریت +آلبیت+بیوتیت و دگرسانی سولفیدی-سیلیسی شدن نزدیک به منطقه کانه دار صورت گرفته است. کانی شناسی شامل، پیریت، کالکوپیریت و کانی های فرعی امپلکتیت (سولفید مس-بیسموت)، آرسنوپیریت، پیروتیت، بیسموت، گالن، اسفالریت، مارکاسیت و طلا است. رخداد طلای آزاد در رگه های کوارتز، بصورت ادخال در پیریت و کالکوپیریت های نسل دوم و بافت پرکننده شکستگی ها در درون و اطراف پیریت های دانه درشت خودشکل و نیمه خودشکل صورت گرفته است. مطالعات سیالات درگیر در رگه های کوارتز، شامل سه نوع اصلی سیالات درگیر C-O-H؛ متشکل از نوع کربنیک (غنی از CO2)، آبگین-کربنیک (H2O-CO2-NaCl) و سیالات آبگین (H2O-NaCl) در مناطق معدنی چاه خاتون و سنجده است.

  • حسین نریمانی، علی یساقی*، محمد قاسم حسن گودرزی صفحه 91

    توده های نابرجا ساختارهای عمومی در کمربند چین خورده-رانده زاگرس هستند. آنها عموما به عنوان ساختارهای ریزشی در نظر گرفته می شوند که توسط اثرات ثقلی و در واحدهای سنگی با اختلاف مقاومت وجود دارند. در هر حال، توده های نابرجای بزرگ در ناحیه دوگنبدان در فروافتادگی دزفول و در نزدیکی گسل پیشانی کوهستان قرار دارند که خصوصیات متفاوتی را نسبت به ساختارهای ریزشی عمومی نشان می دهند. در این مقاله، اثر ثقل و راندگی بر توسعه این توده ها مورد بررسی قرار گرفته است. شواهدی از قبیل حجم توده ها، فاصله زیاد بین توده ها و منشا آنها و حضور پهنه خرد شده در قاعده توده ها پارامترهایی هستند که این توده ها را از ساختارهای ریزشی عمومی جدا می کند و بنابراین به عنوان ساختارهای ریزشی در ارتباط با راندگی طبقه بندی می شوند. پس، گسل های راندگی همانند ثقل به عنوان پارامترهای اصلی کنترل کننده در توسعه این نوع از ساختارهای ریزشی در زاگرس پیشنهاد می شوند

    کلیدواژگان: ساختارهای ثقلی ریزشی، ساختارهای ثقلی ریزشی در ارتباط با راندگی، توده های نابرجا، ناحیه دوگنبدان، گسل پیشانی کوهستان
|
  • Amir Karimian Torghabeh, Asadollah Mahboubi, Reza Moussavi, Harami, Moyra E.J.Wilson Page 1
    This study shows that ichonology can be used to refine sequence stratigraphy as well as to interpret the depositional environment of the Kalat Formation (Upper Maastrichtian) in the Central Kopeh- Dagh Basin (NE Iran), Dareh-Gaz section. Field studies and petrography of these deposits led to recognize four lithofacies and nine subfacies that formed in the tidal flat (lithofacies A), lagoon (lithofacies B), shoal (lithofacies C), and open marine (lithofacies D) within a carbonate ramp system. Trace fossils in this succession consist of Psilonichnus quietis, Thalassinoides suevicus, Diplocraterion parallelum, Rhizocorallium je‌nense and Ophiomorpha isp. that are classified in the Psilonichnus ichnofacies and Thalassinoides suevicus, Diplocraterion parallelum, Rhizocorallium je‌nense, and Ophiomorpha isp. in the Cruziana ichnofacies. Based on lithofacies and ichnofacies analyses, two depositional sequences (DS1 and DS2) were identified, that are composed of transgressive and highstand systems tracts. The maximum flooding surface (MFS) in DS1 is characterized at the top of the bed containing Rhizocorallium jenense, while this surface in DS2 is recognized by Diplocraterion parallelum grading into Ophiomorpha isp. in similar lithofacies. This study is an example where ichnology provides additional support for high-resolution sequence stratigraphy in carbonate deposits.
    Keywords: Kalat Formation, NE Iran, System tract, Maastrichtian, Ichnofacies
  • Mohammad Reza Kamali, Alireza Bashari, Ghorbanali Sobhi, Hassan Mahmoudian Page 13
    Detailed organic petrography analysis were conducted on drill core and cutting samples from the Nahr Umr (Middle Albian), Burgan (Lower Albian) and Ratawi (Hauterivian) formations on the Soroosh and Nowrooz fields, NW part of the Iranian sector of the Persian Gulf. The thermal maturity of the Middle Albian Nahr Umr Formation appears to have reached the top of the oil window. The underlying Burgan (Kazhdumi) Formation shows vitrinite reflectance values less than those within the Nahr Umr Formation. The Burgan organic matter is terrestrial in origin and appears to be formed in a coal measures part of the section. Lamalginite is not prominent within the Burgan samples that were examined. The vitrinite found is texturally immature. The association of low reflectance values and textural immaturity could be due to early impregnation with oil, presumably from deeper horizons within the section. The Ratawi samples are lithologically dominated by carbonate and contain abundant lamalginite macerals. Much of the lamalginite is unusual in having a diffuse form. Most of the lamalginite macerals are associated with free oil inclusions. The Ratawi Formation is within the zone of active oil generation at present.
    Keywords: Organic petrography, Vitrinite reflectance suppression, Persian Gulf, Cretaceous rocks, Soroosh, Nowrooz fields
  • Maryam Mirzaloo, Ebrahim Ghasemi, Nejad Page 27
    The Kazhdumi Formation of the Bangestan Group is a well-known and important source rock in most oil-fields in the Zagros Basin. In order to examine productivity of this formation in southwestern Iran, and to correlate petrographical and palynological data with geochemical properties, one of the best outcrops of this formation, located in Tange-Maghar 45 km northwest of Behbahan city, was sampled. Fifty-two rock samples were collected from the 270 m thick section which is made up of dark shales with intercalations of marl and limestones, and treated palynologically. Three palynofacies were differentiated based on statistical studies of palynological slides and the rock samples representing these palynofacies were geochemically analyzed. Palynofacies results were then correlated against the geochemical analysis. Palynofacies I (PF-1) with 90 to 100% Amorphous Organic Matter (AOM) presents high hydrogen index (HI) and total organic carbon (TOC) values. PF-1 contains kerogen type I/II and could potentially produce oil. The second palynofacies (PF-2) contains reduced amounts of AOM, HI and TOC and the kerogen is of type II/III, potentially producing oil and gas.
    Keywords: Kazhdumi Formation, Iran, Cretaceous, Zagros Basin, Organic geochemistry, Palynology
  • Haleh Rezaeian, Azizollah Taheri Page 41

    This study is focused on the biostratigraphy, sedimentary environments, facies distribution, and sequence stratigraphy of the Coniacian–Santonian sediments of Tange-Bulfaris section. Five assemblage zones have been recognized by distribution of the foraminifera in the study area. Assemblage zone 1(Chara Ostracods zone) is Coniacian in age and occurs in the lower part of the succession. Assemblage zone 2 (Valvulammina – Dicyclina zone) and Assemblage zone 3 (Rotalia cf. skourensis- Algae zone) are Coniacian – Santonian in age. Dicarinella concavata interval zone suggests a Coniacian to earliest Santonian age. Dicarinella asymetrica total range zone is Santonian in age. These sediments are subdivided into eight microfacies types belonging to various sedimentary environments, ranging from continental lacustrine to very shallow and relatively deep-water (hemipelagic to pelagic) marine environments. The observed facies patterns indicate a carbonate open shelf depositional environment. The inner shelf facies is characterized by wackestone–packstone, dominated by various taxa including miliolids, Rotalia, bryozoa, mollusca, ostracods and green algae. The middle shelf is represented by wackestone-packstone with a diverse assemblage of echinoid, corallinacean and bryozoans. Basinwards is dominated by argillaceous packstone characterized by planktonic foraminifera. Based on field observations, microfacies analysis and sequence stratigraphic concept, one-third-order sequence in the study section was identified.

    Keywords: Tange, Bulfaris, Coniacian, Santonian, Zagros Mountains., Biozonation, Sequence stratigraphy
  • Hamid Sharifi Galiuk, Hessam Aloki Bakhtiari, Rezvan Behin, Mohammad Reza Esfahani Page 55
    The simultaneous flow of oil and water in porous media is described by relative permeability curves, mainly derived from laboratory experiments. Relative permeability is of paramount importance in predicting reservoir production performance and drive mechanisms and its value depends largely on the volume fraction of fluids present in the test samples. Nowadays X-ray scanners are one of the most accurate tools for non-destructive measurement of in-situ saturation. The mail purpose of this paper is to describe two-phase immiscible fluid flow behavior of low viscosity ratio oil/water through water-wet porous media interpreted by in-situ saturation profile data. Both steady state (SS) and unsteady state (USS) relative permeability measurement methods were applied and compared. The measured in-situ saturation profiles can confirm wettability character of studied rock samples and the yielded data are in good qualitative agreement with wettability characteristics of water-wet reservoir cores. In the USS experiments the saturation profile shapes characterize mainly production of oil before breakthrough and display front position. The flooding-rate dependency of the USS experiments was observed. In the SS experiments by imbibition process, water saturation in the samples was increased significantly even with flow of a very small fraction of water at the beginning of the test
    Keywords: Saturation profiles, Relative permeability, Breakthrough, X-ray, In, situ saturation monitoring, Saturation
  • Behzad Mehrabi, Ebrahim Tale Fazel, Maryam Shahabifar Page 67

    The Muteh gold deposit (NE of Golpaygan) in the central part of intrusive-metamorphic belt of Sanandaj-Sirjan zone comprises NW-SE trending gold-quartz vein occurred in metamorphic complex. Gold mineralization is associated with quartz veins that formed during regional deformation across the mylonitic zones in metamorphic rocks of predominantly meta-volcanic, gneiss and schist. The sulfidation (pyritization) and silicification hydrothermal alteration as the main alteration adjacent to ore body and the quartz-sulfide veins with sulfide content of variable from 10 to 60% is dominated by pyrite, chalcopyrite, emplectite, arsenopyrite and minor content of galena and sphalerite. Native gold in the quartz veins occurs as the inclusion in pyrite and chalcopyrite and fracture fillings within pyrite. Pyrite of the late assemblage (py2) shows a range of 0.03 to 0.31 wt.% Au and 0.00 to 0.26 wt.% As and chalcopyrite have content of Au (up to 0.30 wt.%), As (up to 0.12 wt.%), and Hg (up to 0.15 wt.%) were detected in chemical composition. Fluid inclusion (FI) shows that three types of FI include CO2-rich or carbonic FI have homogenization temperatures of CO2 (average 19.9°C), aqueous-carbonic FI (average salinities of 7.4 wt.%NaCl eq.

    Keywords: Muteh, Iran, Intrusion, related deposits, Hydrothermal alteration, Gold, quartz veins
  • Hossein Narimani, Ali Yassaghi, Mohammad, Ghasem Hasan, Goodarzi Page 91

    Allochthonous masses are common structures in Zagros fold-thrust belt. They are generally considered as collapse structures formed by the influence of gravity and in rock units with competency contrast. However, large allochthonous masses mapped in Dowgonbadan area in Dezful Embayment near the Mountain Front Fault (MFF) of Zagros show characteristics different from the belt common collapse structures. In this paper, the influences of both gravity and thrusting on development of these masses are presented. Evidences such as the volume of the masses, the greater spacing between the masses and their origin, and the occurrence of crushed zone on the base of the masses are considered as criteria to separate these masses from common collapse structures and are classified as thrust related collapse structures. Thus, thrust faults as well as gravity are proposed as the main features controling the development of these types of collapse structures in the Zagros.

    Keywords: Zagros Mountain, Dowgonbadan region, Zagros Mountain Front Fault, Allochthonous masses, Gravity collapse structure