فهرست مطالب

Geopersia - Volume:4 Issue: 1, Winter-Spring 2014

Geopersia
Volume:4 Issue: 1, Winter-Spring 2014

  • تاریخ انتشار: 1392/11/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جیوتی شارما، حبیب علیمحمدیان، آمالاوا بات آچاریا، پارمیندرا سینگ رانهوترا، مرتضی جمالی، اشتفان شارر، آنگلا آ. بروک* صفحات 1-10

    تعبیر و تفسیر پالینولوژی رخنمون نهشته های دیرین دریاچه ای، واقع در دامنه کوه آتشفشانی دماوند، کوه های البرز میانی، شمال ایران حاکی از تغییرات وسیع گیاهی در طول زمان و بر مبنای تغییرات آب و هوایی طی توالی زمانی، در کواترنر است. مطالعه حاضر نشان داد که پوشش گیاهی ناحیه ای منطقه مورد مطالعه در کواترنر پیشین از نوع استپ کوهستانی نیمه خشک بوده است. با این حال، حضور و گسترش نسبی تعداد کمی از تاکسون های جنگلی تنک و آبی- مردابی، حاکی از شرایط آب و هوایی با (open woodland) خشکی کم است. بعضی از این فازهای آب و هوایی با خشکی نسبی کم در طی 70 هزار ساله گذشته، هم زمانی با فازهای آب و هوایی در طی آخرین دوره های یخچالی، در ناحیه هیمالیا را نشان می دهد. اگرچه نتایج حاصله پالینولوژی این مطالعه از نظر زمانی پراکنده به نظر می رسد، ولی تحقیق حاضر به طور آشکار پتانسیل این منطقه، برای مطالعات پالینولوژی دقیق تر را برای درک رفتار پوشش گیاهی ناحیه ای را در برابر تغییرات آب و هوایی جهانی در شمال ایران را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کواترنر، گرده، پوشش گیاهی، آتشفشان دماوند، ایران
  • مهناز کاروان، اسدالله محبوبی، اسدالله محبوبی، رضا موسوی حرمی صفحات 11-24
    در این پژوهش، زیست چینه نگاری و بازسازی محیط ز یست دیرینه نهشته های سازند قم در روستای بیجگان، شمال شرقی دلیجان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. توالی مورد مطالعه در حاشیه غربی کمان آتشفشانی ارومیه-دختر (حوضه کمان - داخلی) قرار گرفته است. سن نهشته های سازند قم در ناحیه مورد مطالعه روپلین-شاتین است. زیست چینه نگاری براساس فرامینی فرهای بنتیک بزرگ منجر به. شناسایی 14 جنس و 16 گونه و دو تجمع زیستی گردید: 1 Lepidocyclina-. و 2 Nummulites vascus، N. fichteli تجمعات مرجانی الیگوسن در برش مورد. Operculina- Ditrupa مطالعه با توجه به دیدگاه های محیط زیست دیرینه مورد بررسی قرار گرفته اند. این مرجان ها از 4 جنس و 4 گونه تشکیل شده و با مجموعه جانوری تتیس مدیترانه ای و اقیانوس هند- آرام مقایسه شده اند و با مرجان های تتیس مدیترانه ای وابستگی دارند. زون تجمعی دوباره نهشته شده مرجان های شاخه ای پوریتس احتمالا«در قالب چارچوب های متراکم کومه ای به وجود آمده و در اثر طوفان تخریب گردیده و مجددا» در افق های لایه ای کنونی نهشته شده اند. زون رایج ترین شکل مجموعه جانوری Porites- Faviidae تجمعی مرجان های الیگوسن بوده و افزایش انرژی آب را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: سازند قم، روپلین، شاتین، زیست چینه نگاری، محیط زیست دیرینه
  • محمدحسین قبادی، رضا بابازاده، سعید خدابخش صفحات 25-43
    با توجه به فراوانی ماسه سنگها در طبیعت استفاده از آنها به عنوان سنگهای ساختمانی و در ساخت بناهای تاریخی و مجسمه ها رایج است.در این پژوهش 9 نمونه ماسه سنگ از سازند قرمز بالایی تهیه شده و از نقطه نظر پتروفیزیکی و دوام پذیری مورد مطالعه قرارگرفته- اند، سپس مناسبت آنها به عنوان سنگهای ساختمانی با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی ارزیابی گردیده است. در این پژوهش- آزمونهای آزمایشگاهی شامل مطالعه مقاطع نازک سنگ، آزمایش مقاومت تراکم تک محوری، چرخه های تبلور نمک،انجماد و آب شدن و دوام پذیری انجام شد. طی انجام آزمونهای شتابدار به ویژه در مدت آزمون تبلور نمک تغییراتی در وزنخشک، سرعت موج، شاخص دوام پذیری و مقاومت تراکم تک محوری نمونه ها اتفاق افتاد. نتایج بررسی- های آزمایشگاهی نشان داد که ماسه سنگهای نمونه گیری شده از یک لایه چینه شناسی تفاوت های مهمی را در خصوصیات پتروفیزیکی و خصوصیات هوازدگی نشان می دهند. این تفاوتها ناشی از فرآیند دیاژنزه و ترکیب کانیشناسی آنهاست. در مرحله بعد یک مدل تحلیل سلسله مراتبی به منظور رده بندی کیفی ماسه سنگها مطابق با خصوصیات فیزیکی و مکانیکی و میزان مقاومتشان در مقابل فرآیندهوازدگی به کار گرفته شد. هفت عامل اولیه شامل مقاومت تراکم تک محوری، عامل کاهش مقاومت، تخلخل اولیه، افت وزنی در نوع تماس دانه-، (Id آزمون تبلور نمک، شاخص چرخه پانزدهم) 15 های اصلی و ترکیب کانی شناسی و بیست و سه معیار ثانویه بعنوان عوامل ورودی انتخاب گردید. نتایج نشان داد که مدل تحلیل سلسله مراتبی به شکل قابل توجهی می تواند مناسبت سنگهای ساختمانی را معین کند. براساس آنالیز انجام شده مشخص گردید دو نمونه از ماسه سنگها به دلیل خصوصیات خوب مقاومتی و تحلخل کم برای استفاده به عنوان سنگ ساختمانی بسیار مناسب هستند. در مقابل سه نمونه از ماسه سنگها به دلیل داشتن تخلخل زیاد، مقاومت های فشاری و کششی کم برای ساختمان سازی بسیار نامناسب هستند.
    کلیدواژگان: ماسه سنگ، سازند قرمز بالایی، سنگ ساختمانی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • صمد مرادی، محسن رضایی صفحات 45-61
    دامنه های مرتفع تهران به علت شرایط اقلیمی، ویژگی های زمین شناسی و مورفولوژیکی مستعد وقوع زمین لغزش می-باشند. بنابراین تهیه نقشه آسیب پذیری زمین لغزش منطقه اهمیت حیاتی دارد. برای رسیدن به این هدف نقشه های موضوعی شامل: زمی نلغزش های رخ داده،لیتولوژی، شیب، جهت شیب، انحناء شیب، فاصله تا آبراهه، فاصله تا گسل، ارتفاع، کاربری اراضی و بارش مورد استفاده قرار گرفته شده است. سپس به کلاسهای نقشه های موضوعی رستری وزنی اختصاص داده شد،که با همپوشانی آنها نقشه نهایی تهیه شد و هر سلول آن می (LSI) دارای شاخص مشخصی از مقدار آسیب پذیری زمین لغزش باشد.در نهایت سه نقشه تهیه شده برای ارزیابی روش های بکار رفته با هم مقایسه شدند. این نقشه ها پس از طبقه بندی نشان دهنده نقشه آسیب پذیری منطقه مورد مطالعه می باشند. در منطقه مورد مطالعه 74 درصد از زمین لغزشها در واحد های شیلی رخ داده اند.اطلاعات به دست آمده نشان دادند که لایه های اطلاعاتی لیتولوژی، شیب، فاصله تا آبراهه و فاصله تا گسل فاکتورهای مهمی در منطقه مورد مطالعه می باشند. نتایج مقایسه های انجام شده نشان داد که مناطق فعال زمین لغزش بطور کامل در کلاس های با آسیب پذ یری زی اد و خیل ی 99 درصد از این زمین لغزش های فعال در / زیاد قرار نمی گیرند، اما 6 مناطق با آسیب پذیری زیاد و خیلی زیاد در نقشه تهیه شده با روش درصد AHP 5/ رخ داده اند. در حالی که این مقادیر برای روش 74 WI FR و WI درصد می باشد. بنابراین روش های FR 2/ و برای روش 97 AHP تصویر واقعی تری از توزیع خطر زمین لغزش نسبت به روش نشان میدهند.
    کلیدواژگان: Wi، زمینلغزش، فرآیند تحلی ل سلسه مراتب ی GIS و FR
  • عزیز رحیمی چاکدل صفحات 63-71
    مطالعه اخیر، جهت یافتگی های ترجیحی بلورشناسی کوارتز در پسامیت با استفاده از پراش پراکندگی الکترونی برای یافتن سازوکار دگرریختی از قطعه رینوایل- بوفین، نزدیک لترفراک در غرب ایرلند میپردازد. جهت یافتگی های بلوری به طور کامل برای چند هزار بلور کوارتز از نمونه های پسامیت جهت حصول اطلاعات برای کشف سازوکارهای دگرریختی فعال اندازه گیری شد. جهت یافتگی های 20 > به ترجیحی بلورهای کوارتز در جهت-های< 0001 > و< 11 صورت نمودارهای قطبی و منحنی ترسیم گردید. در این نمودارها، بلورهای کوارتز یک تجمع حداکثری را در اطراف c الگوهای محور نمودار قطبی نشان میدهد که این را میتوان از طریق لغزش Υ محور بلورشناسی که آشکار میکند خزش جادرفتگی a منشوری در جهت بعنوان عامل اصلی سازوکار دگرریختی در کوارتزهای این سنگ بوده است.
    کلیدواژگان: بلورهای کوارتز، جهت ی افتگی ترجیح ی بلور ی، سازوکار دگرریختی، پراش پراکندگی الکترونی
  • عبدالله شمسی، غلامعباس کاظمی صفحات 73-86
    اکنون بیش از نیم قرن است که از ا یزوتوپ ها به عنوان ی ک ابزار قدرتمند در مطالعات منابع آب در بسیاری از کشورها استفاده میشود. با این وجود در کشورهای در حال توسعه مثل ای ران، استفاده از ای ن روش ها در مراحل آغازین میباشد. اولین مطالعه در ایران در رابطه با این موضوع در سال 1975 به منظور شناسایی منشاء آبهای زیرزمینی شور در جنوب ایران انجام گرفته و اول ین کنفرانس مل ی کاربرد ایزوتوپ ها در سال 2013 برگزار شده است. جمعا 70 اثر علمی موجود است که در هفت گروه شامل ترکی ب ایزوتوپ ی بارش – آب 35)، منابع ش وری و آبهای هیدروترمال / های زیرزمینی (% 8 17)، مطالعات / 18/6%)، تغذیه طبیعی و حوضه آبگیر چشمه ها (% 1) 11)، ارتباط آبهای سطحی و / پایه و مدلسازی آبهای زیرزمینی (% 4 5) و / 7)، توسعه کارست و جدا سازی هی دروگراف (% 7 / زیرزمینی (% 1 4) قرار م یگیرند. در سراسر / آلودگی و مکانیزم انتقال آلایندها (% 3 کشور موضوعاتی مثل تعیین حوضه آبگیر چشمه های مهم و آلودگ ی آب-های زیرزمینی وجود دارند که ن یازمند استفاده از ا یزوتوپ ها هستند، اما نبود امکانات آزمایشگاهی، به دانشمندان اجازه پرداختن به این موضوع ها را نمیهد. در این تحقیق ما اولین خط آب جوی ایران ی 6 و / را ارائه کرده ایم. شیب این خط و دوتریم اضافی آن به ترتی ب 89 6/57‰ میباشد.
    کلیدواژگان: ایران، هیدرولوژی ایزوتوپ ی، آبهای زیرزمینی، GMWL، IMWL
  • مریم شیبی صفحات 87-102
    دگرسان شده توده نفوذی بعد از ائوسن پنج کوه نشان می دهد که این توده بعد از جایگیری و تبلور، به ترتیب تحت تاثیر دو دگرسانی سدیک – کلسیک و پتاسیک قرار گرفته است. سنگهای سالم دارای ترکیب سینیتی بوده و پلاژیوکلاز (لابرادوریت)، فلدسپار پتاسیک، دیوپسید و بیوتیت ماگمایی کانی های اصلی و منیتیت، اسفن و آپاتیت Na-Ca کانی های فرعی می باشند. سنگهایی که در معرض دگرسانی قرار گرفته اند دارای ظاهری آبشویی شده بوده و به ترکیبی معادل مونزونیت تبدیل شده اند. آلبیتی شدن حاشیه پلاژیوکلاز اسکاپولیتی شدن شدید پلاژیوکلاز (ماریالیت، (An10Ab85Or5) و آلبیت با الگوی صفحه شطرنجی برخی از مه مترین (Ma97Me2 خصوصیات سنگهایی است که در معرض این نوع دگرسانی قرار گرفته اند. همچنین منیتیت ماگمایی که در پیروکسن و بیوتیت در برگرفته شده است نیز تا اندازه ای کوچک و یا حذف شده است. از نظر ساختاری این نوع دگرسانی با رگه و رگچه های حاوی مجموعه کانی های آلبیت، اسکاپولیت، آنالسیم، کلینوپیروکسن، اسفن و آپاتیت کنترل شده است. پیروکسن در سیینیت، مونزونیت و همچنین رگه های آلبیت – اسکاپولیت ترکیب یکسانی دارد (به طور میانگین، این بدان معناست سیالات گرمابی تاثیری بر روی؛ (Wo48En38Fo12 ترکیب پیروکسن ماگمایی نداشته است. میانگین محتوای ارتوز تا Or بلورهای فلدسپار پتاسیم در سنگهای سالم و دگرسان شده از 90 تغییر می نماید. بر اساس نمودارهای بدست آمده از روش Or84 در طی این دگرسانی نسبتا غیر متحرک بوده اند. REEs و Ti، ایزوکن تغییرات جرم محاسبه شده بسته به شدت دگرسانی از 10 تا 20 از دست رفته در K و Fe درصد تغییر می نماید. در مقابل، محتوای این دگرسانی، سنگهای دیگر را تحت تاثیر قرار داده و موجب رخداد دگرسانی پتاسیک شده است. سنگهای متاثر از این دگرسانی با شواهدی از تبدیل پیروکسن ماگمایی و بیوتیت به بیوتیتهای تکه ای (دارای پلی کروئیسم سبز تیره و اسفن دانه ریز ثانویه) و همچنین پلاژیوکلازهای احاطه شده با حلقه هایی از فلدسپار پتاسیم شناخته می شوند.
    کلیدواژگان: سیینیت، دگرسانیهای سدیک، کلسیک و پتاسیک، شیمی کانیها، تغییرات جرم، دامغان، ایران
  • مهدی رضایی کهخایی، داریوش اسماعیلی، کارمن گالیندو صفحات 103-123
    در شمال غرب ساوه، ایران مرکزی، سه توده نفوذی در سنگ های آتشفشانی-رسوبی ائوسن جایگزین شده اند. این توده ها، رخنمون های مستقل کوچکی را تشکیل میدهند و عبارتند از: واحد کوارتز در شمال غرب، واحد (SiO2: 52-57 wt%) مونزودیوریتی خلخاب در شمال شرق و واحد (SiO2: 62-71 wt%) گرانودیوریتی نشوه در جنوب شرق. واحد (SiO2: 63-69 wt%) گرانودیوریتی سیلیجرد خلخاب از کوارتز مونزوگابرو و کوارتز مونزودیوریت تشکیل شده که دارای بافت دانه متوسط تا دانه درشت هستند. واحد نشوه اساسا از گرانودیوریت و به مقدار کمتر از گرانیت با بافت دانه متوسط و پورفیری تشکیل شده است که دارای مگاکریستهای پلاژیوکلاز می باشد. واحد سیلیجرد از گرانودیوریت و تونالیت با بافت متوسط تا دانه درشت و گرانوفیری تشکیل شده است. سنگهای مورد مطالعه دارای، 1/ کمتر از 1 A/CNK نسبت مولکولی، Na2O مقادیر نسبتا بالایی از 2، و ویژگی کالک آلکالن هستند. آن- / حدود 06 Na2O/ K2O نسبت ها از کانی های کلینوپیروکسن، هورنبلند، مگنتیت و تیتانیت تشکیل این سنگها و تشکیل آن ها در I شده اند که نشان دهنده ویژگی نوع 0/704536 -0/ حاشیه فعال قاره است. داده های ایزوتوپی (74860 ε(Nd) 2/2 -3/9؛ 87Sr/86Sr39Ma= 39) از سنگهای نفوذی Ma= Bulk) شمالغرب ساوه در سمت چپ زمین همگن سیلیکاته واقع میشوند. این نسبت ها به همراه داده های (Silicate Earth ژئوشیمیایی پیشنهاد می کنند که ماگماهای والد تشکیل دهنده سنگهای کوارتز مونزوگابرویی احتمالا ناشی از تفریق بلوری ماگماهای بازالتی تشکیل شده در حاشیه قاره است که، در مخازن ماگمایی پوسته ای متحمل تبلور بلوری و آلایش با پوسته قاره ای پایینی قبل از غنی شدن از سیلیس شده است. متعاقبا گرانودیوریتها اساسا از تفریق بلوری ماگماهای والدی تشکیل شده اند که به مخازن ماگمایی پوسته بالایی صعود نموده اند.
    کلیدواژگان: کمان، I ساوه، تبلور بلوری، گرانیتوئیدهای نوع آتشفشانی، ایران مرکزی
|
  • Jyoti Sharma, Habib Alimohammadian, Amavala Bhattacharyya, Parminder Ranhotra, Morteza Djamali, Steffen Scharrer, Angela Bruch Pages 1-10

    Palynological analyses from exposed palaeolacustrine deposits located at the flanks of Damavand volcano, in the central Alborz Mountains in Northern Iran, provide a broad idea of the temporal variation of vegetation according to climate changes during a range of limited time intervals during the Quaternary period. This research reveals that the regional vegetation of the study area had been a semi-arid mountain steppe since the early Quaternary. However, moderate expansions of open woodlands and aquatic/marshy taxa indicate less arid climatic conditions. Some of these comparatively less arid phases during the last 70 ka are contemporaneous with the climatic amelioration phases during previous glacial periods in the Himalayan region. Although the results are scattered through time, they clearly show the potential of the study area for further palynological investigations with the aim of understanding the regional vegetation response on global climate changes in Northern Iran.

    Keywords: Iran, Damavand volcano, Quaternary, pollen, vegetation
  • Mahnaz Karevan, Hosein Vaziri, Moghaddam, Asadollah Mahboubi, Reza Moussavi, Harami Pages 11-24
    In this research, biostratigraphy and paleo-ecological reconstruction of the Qom Formation deposits in Bijegan village, northeast of Delijan, are discussed. The studied section is situated in the western margin of the Urumieh-Dokhtar magmatic arc (the intra-arc basin). The Qom Formation deposits at the studied area are Rupelian-Chattian in age. Larger benthic foraminifers are used for biostratigraphy with the occurrence of 14 genera and 16 species, which led to the identification of two faunal assemblages: 1 Nummulites vascus- N.fichteli, and 2. Lepidocyclina-Operculina-Ditrupa. Oligocene coral assemblages from the studied section are investigated with regard to its palaeoecological implications. These corals comprise four species of four genera and are compared with faunas from the Mediterranean Tethys and Indo-pacific Ocean, and they have an affinity to corals of the Mediterranean Tethys. Re-deposited branching Porites coral assemblages probably occurred in patchy dense frameworks which were destroyed during storm events and re-deposited in the present stratified horizons. The Porites-Faviidae assemblage represented a common feature of Oligocene coral faunas and increasing water energy.
    Keywords: Qom Formation, Rupelian, Chattian, Biostratigraphy, Paleo, ecology
  • Mohammad Hossein Ghobadi, Reza Babazadeh, Saeed Khodabakhsh Pages 25-43
    Due to their widespread availability, sandstones are commonly used as a natural stone for buildings, monuments and sculptures. In the current study, nine sandstone samples from the Upper Red Formation (specified by the letters A, B, C, CG, S, S1, Sh, Tr and Min) were studied from a petrophysical point of view and their durability was evaluated. Then, their suitability as building stones was assessed using an AHP model. Laboratory tests, including polarizing optical microscopy, hydric tests, ultrasound, uniaxial compressive strength, salt crystallization cycles, freeze–thaw cycles and slake durability index tests, were performed. Accelerated ageing tests caused some changes in the dry weight, P-wave velocity, slake durability index and uniaxial compressive strength, especially during salt crystallization cycles. The results from our laboratory investigations show that sandstones from the same stratigraphic layer can show major differences in their petrophysical and weathering properties. These differences result from their different diagenesis (causing varying pore space, water balance and strength properties) and also from the mineralogical composition. In the next stage of this study, an AHP model was developed to classify the qualities of sandstones according to their physical and mechanical properties, and also their resistance against weathering processes. Seven primary-level criteria, including uniaxial compressive strength, strength reduction factor (R), Initial porosity, weight loss (%) in salt crystallization test, Id15 under salt crystallization test, main grain contact type and main mineralogical composition, and 23 secondary level criteria were selected as input parameters. Results showed that the AHP model can considerably predict the suitability of building stones. Of the analysed sandstones, samples B and C are very suitable for construction purposes because of their good strength properties (high compressive and tensile strength, low softening degree) as well as their low porosity. Furthermore, samples Tr, S and S1 are very unsuitable sandstones for use in construction due to their high number of lithoclasts, high porosity and low compressive and tensile strength.
    Keywords: sandstone, Upper Red Formation, building stone, ageing test, AHP
  • Samad Moradi, Mohsen Rezaei Pages 45-61
    The high hillsides of the Tehran metropolis are prone to landslides due to the climatic conditions and the geological, geomorphological characteristics of the region. Therefore, it is vitally important that a landslide susceptibility map of the region be prepared. For this purpose, thematic layers including landslide inventory, lithology, slope, aspect, curvature, distance to stream, distance to fault, elevation, land use, and precipitation were used. Next, weighted raster thematic maps with assigned values for their classes were multiplied by the corresponding weights and combined to yield a simple map where each cell has a certain landslide susceptibility index (LSI) value. After reclassification, this represents the final susceptibility map of the study area. Finally the three maps were compared to assess the strength of the corresponding methods. In this study area, 74% of landslides occurred in highly or completely shaly units. Lithology, slope, distance to fault and distance to stream data layers were found to be important factors in the study area. The outcome of this comparison was the conclusion that the active landslide zones do not completely fit into the high and very high susceptibility classes. However, 99.6% of these landslide zones fall into the high and very high susceptibility zones of the bivariate statistics (WI) method, or 74.5% in the case of the analytic hierarchy process (AHP) method and 97.2% with the frequency ratio (FR) method. The results showed the WI and FR methods to give a more realistic picture of the actual distribution of landslide susceptibility than the AHP method.
    Keywords: Landslide, Susceptibility, Analytic Hierarchy Process, Wi, GIS, FR
  • Aziz Rahimi, Chakdel Pages 63-71
    The present study investigates the crystal preferred orientation (CPO) of quartz crystals in psammitic rocks to ascertain the deformation mechanism using electron backscatter diffraction (EBSD) on quartz crystals from north of the Renvyle-Bofin Slide (RBS) near Letterfrack in western Ireland. Complete crystallographic orientations were determined for several thousand individual quartz crystals in psammite samples to provide a dataset for exploring the active deformation mechanis (s). Quartz crystallographic orientations are plotted as pole figures and contour diagrams in <0001> and <11¯20> directions. Quartz c-axis patterns show maxima in the Y axis of the pole figure, which can be explained by the dominance of prism gliding, indicating that dislocation creep was the dominant deformation mechanism.
    Keywords: Quartz crystals, Crystal preferred orientations, Deformation mechanism, Electron backscatter diffraction
  • Abdollah Shamsi, Gholam Kazemi Pages 73-86
    For more than half a century isotopes have been employed as a powerful tool in studying various aspects of water resources in a large number of countries. However, in developing countries like Iran the application of such techniques is in its infancy. The first research in Iran was carried out in 1975 to identify the source of saline groundwaters in south Iran, and the first national conference on the application of stable isotopes was held in 2013. Altogether, there are 70 publications which fall into seven categories, including the isotopic composition of precipitation/groundwater (35.75%), sources of salinization and hydrothermal water (18.57%), natural recharge and recharge areas of springs (17.14%), informative studies and groundwater modelling 11.42%), groundwater–surface water interaction (7.14%), karst development and hydrograph separation (5.71%), and pollution and pollutant transportation (4.28%). Nationwide, there are issues which require the application of isotopes (e.g., the determination of recharge areas of important springs and the identification of the sources of groundwater pollution) but a lack of laboratory facilities does not allow scientists to tackle these problems. In this research, we have also constructed the first Iranian meteoric water line, the slope and the deuterium excess of which are 6.89 and 6.57‰, respectively.
    Keywords: Iran, Isotope hydrology, groundwater, IMWL, GMWL
  • Maryam Sheibi Pages 87-102
    Exact petrography and mineral chemistry investigations of pristine and altered rocks of the post-Eocene Panj-Kuh pluton show that subsequent to emplacement and crystallization, rocks were subjected to two secondary composition equivalents, sodic-calcic and potassic alterations, respectively. Fresh rocks have syenitic composition and contain plagioclase (labradorite), K-feldspar, magmatic diopside, biotite and minor magnetite, sphene and apatite. The rocks, subjected to Na Ca alteration, are characterized by a bleached appearance and in point of modal classification referred to as monzonite. Albitization of the corner of plagioclase (An10Ab85Or5), pervasive scapolitization of the plagioclases (marialite, Ma97Me2) and albite with chessboard twinning are some common properties of rocks subjected by this type alteration. Magmatic magnetite is enclosed in pyroxene and biotite and is also dissolved and partially removed. This type of metasomatism is structurally controlled by fracturing, with filling minerals of albite, scapolite, analcime, clinopyroxene, sphene and apatite (scapolite-albite veins). The pyroxene has the same composition in syenites, monzonite and in scapolite-albite veins (on average, Wo48En38Fo12). This means that the secondary hydrothermal effects do not tend to alter the composition of primary clinopyroxene. The average Or content of potassium feldspar crystals in altered and unaltered rocks range from Or90 to Or84. According to the isocon method and the obtained plots, Ti and REEs were relatively immobile during Na-Ca alteration and the mass change calculations varied from 1 to 20%, depending on the intensity of alteration. By contrast, the washed-out contents of K and Fe invaded the other rocks and created potassic zone alteration. These rocks were characterized by the conversion of magmatic pyroxene and biotite to shreddy biotite (with dark green pleochroism and secondary fine sphene), as well as plagioclase surrounded by rinds of potassium feldspar.
    Keywords: syenite, sodic, calcic, potassic alterations, mineral chemistry, mass transfer, Damghan, Iran
  • Mehdi Rezaei, Kahkhaei, Dariush Esmaeily, Carmen Carmen Galindo Francisco Pages 103-123
    Three intrusive granitoid bodies from northwest Saveh, central Iran, are embedded in volcanic sedimentary rocks of the Eocene, forming isolated small outcrops: Khalkhab quartz monzodioritic units (SiO2: ~52-57 wt %) to the northwest, Neshveh granodioritic units (SiO2: ~62-71 wt %) to the northeast, and Selijerd granodioritic units (SiO2: ~63 69 wt %) to the southeast. The Khalkhab unit is composed of quartz monzogabbro and quartz monzodiorite with medium- to coarse grained textures. The Neshveh unit is composed mainly of granodiorite with subordinate granite of medium grain size and a porphyritic texture with plagioclase megacryst. The Selijerd unit ranges from granodiorite to tonalite with a medium- to coarse-grained granophyric texture. The rocks studied display a relatively high Na2O content,with a molecular A/CNK ratio less than 1.1, Na2O/ K2O ratio of ~2.06 and calc-alkaline affinity. They contain modal clinopyroxene, hornblende, magnetite and titanite, suggesting I-type characteristics for these rocks and formation in an active continental margin. Isotopic data (87Sr/86Sr39Ma= 0.704536-0.704860; ε(Nd)39Ma= 2.2-3.9) from northwest Saveh intrusive rocks are plotted to the left of bulk silicate Earth. These ratios, together with geochemical data, suggest that the parent magmas of the rocks studied might be generated by crystal fractionation of arc basalts in crustal magma chambers, coupled with some lower crustal assimilation prior to silica enrichment, to form quartz monzogabbros. Consequently, granodiorites formed dominantly by crystal fractionation from evolved parental magmas that ascended into the upper crustal magma chambers.
    Keywords: Saveh, Fractional Crystallization, I, Type Granitoid, Volcanic Arc, Central Iran