فهرست مطالب

Geopersia
Volume:5 Issue: 2, Summer- Autumn 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/12/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی رضا پورسلطانی* صفحات 93-109
    گلسنگهای رودخانه ای-دلتایی سازند کشف رود، ژوراسیک میانی، منشا مهم مواد هیدروکربوری در حوضه کپه داغ شمال شرق ایران محسوب می گردند. تجمع کانی های رسی در تفسیر منشا و سیمانی شدن ماسه سنگها طی دیاژنز دفنی اهمیت دارند. کانی های رسی موجود در گلسنگها در دو منطقه صالح آباد و سنجدک توسط آزمایش تفرق اشع ایکس مورد مطالعه قرار گرفته اند. 28 نمونه بصورت توده ای (از هر برش 14 نمونه)، و 11 نمونه با اندازه کمتر از دو میکرون، بطور مجزا آزمایش شده اند. کانی های شناسایی شده بطور عمده شامل کائولن، ایلیت، موسکویت، کلریت، لایه های مخلوط شده ایلیت-کلریت، و بطور نادر اسمکتیت است. بخشی از کانی های رسی حمل شده و بخشی در طی دیاژنز دفنی حاصل شده اند. موسکویت حمل شده در بخشهای بالاتر برش ها فراوانی بیشتری دارند، اما اسمکتیت حمل شده نادر است. نبود لایه های مخلوط ایلیت-اسمکتیت نیز دلالت بر این دارد که اسمکتیت حاصل ایلیت شدن نمی باشد. همچنین انعکاس درخشندگی نیز حاکی از عمق 2-3 کیلومتر است، اما وجود کلریت و لایه های مخلوط ایلیت-کلریت حاصل از دیاژنز دلالت بر عمق تدفین بیشتری دارد. بالاآمدگی سریع سنگ کف گرانیت و سنگهای با دگرگونی درجه پایین منشا کانی های موسکویت و کلریت محسوب می گردند.
    کلیدواژگان: دیاژنز دفنی، کانیهای رسی، ژوراسیک میانی، حوضه کپه داغ، ایران
  • حسن محسنی*، موسی اسفندیاری، الهام حبیبی اصل صفحات 111-123
    تعیین لیتوفاسیس زمینه ساز شناخت کمی سنگ ها است که آن نیز به نوبه خویش بیانگر بافت سنگ به عنوان یکی از مولفه های مهم توصیف مخزن هیدروکربن به شمار می رود. در این پژوهش سازند سروک به عنوان یکی از مخازن مهم حوضه زاگرس در میدان مارون در بخش فروافتادگی دزفول مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا کوشش گردید تا بین داده های دیجیتال چاه نگاری و پتروگرافی عادی حاصل از توصیف برش های نازک ارتباط کمی تثبیت نمود. تلاش اصلی بر آن بوده که لیتوفاسیس های سازند سروک در چاه شماره 13 میدان مارون پیش بینی گردد. بدین منظور7 نوع چاه نگاشت شامل پرتو گاما دو نوع (CGR و SGR) مقاومت حقیقی، چگالی کل، تخلخل نوترونی، چاه نگاشت صوت ی و شاخصفتوالکتریک به عنوان داده های ورودی و لیتوفاسیس های بدست آمده از توصیف برش های نازک تهیه شده از خرده های حفاری (و یا مغزه) به عنوان داده های هدف در شبکه عصبی مصنوعی به کار گرفته شدند تا به کمک آنها لیتوفاسیس ها پیش بینی شوند. نتایج بیانگر انطباق بالای داده های شاهد و نتایج حاصل از شبکه عصبی است (R2=(%95. میزان کارایی این مدل با روش حداقل میانگن مربعات سنجیده شد که مقدار آن از 0/303 فراتر نمی رود. بنابر این توصیه می گردد شبکه عصبی برای مخازنی که در آنها هندسه و توزیع رخساره ها فاکتورهای کلیدی کنترل ناهمگنی و توزیع خواص سنگ به شمار می روند، به کار گرفته شود. بیگمان رهیافت کنونی می تواند سبب کاهش بی اطمینانی و صرفه جویی چشمگیر زمان و هزینه برای صنعت نفت شود.
    کلیدواژگان: سازند سروک، شبکه عصبی مصنوعی، خواص مخزنی، لیتوفاسیس، حوضه زاگرس
  • مظاهر یاوری *، مهدی یزدی، هرمز قلاوند، محمدحسین آدابی صفحات 125-137
    مقطع مورد مطالعه در جنوب ایران، کوه بانش رخنمون دارد و شامل آهک، مارن و لایه چرتی همراه با فرامینیفر های پلانکتونیک، رادیولاریا و آمونیت می باشد. برای اولین بار به صورت سیستماتیک فرمهای آزاد فرامیینفرهای پلانکتونیک از شیل های تیره و مارن های داریان زیرین استخراج و مطالعه گردید. بیو استراتیگرافی فرامینیفرهای پلانکتونیک در مقطع مورد مطالعه سن آپسین زیرین- ابتدای آپسین بالایی را نشان می دهد. این زمان معادل زمانی حادثه بی هوازی اقیانوسی در حوضه های تتیس است. حادثه بی هوازی اقیانوسی بطور گسترده ای با مواد آلی بالا مشخص می گردد. نتایج آنالیزهای ژئوشیمیایی در ناحیه مورد مطالعه در بخش زیرین سازند داریان کربن آلی بالایی را نشان میدهد. فراوانی فرامینیفر های پلانکتونیک، رادیولر ها و کربن آلی بالا در بخش داریان زیرین بیانگرمواد غذایی بالا و گرم شدگی اقیانوسی در زمان کرتاسه زیرین است. با توحه به سن توالی مورد مطالعه، کربن آلی بالا و فراوانی فرامینیفرهای پلانکتونیک در شیل های تیره بیانگر حادثه بی هوازی اقیانوسی در ناحیه است. نتایج فسیل شناسی و ژئوشیمیایی ناحیه موردمطالعه یک دیدگاه جدیدی را برای پالئوژئوگرافی حوضه تتیس و توالی های جهانی مطالعه شده فراهم می کند.
    کلیدواژگان: فرامینیفر های پلانکتونیک، آپتین، ایران، سازند داریان، میزان کل کربن آلی
  • ایمان زحمت کش، قاسم عقلی*، روح انگیز محمدیان صفحات 139-150
    شکستگی ها به دلیل تاثیر بر پارامترهای مخزنی مانند تخلخل و تراوایی، یکی از مهمترین پارامترها در مخازن شکسته هستند. شکستگی ها تنها با استفاده از مغزه و نمودارهای تصویرگر به صورت مستقیم مطالعه می شوند. به دلیل محدودیت های استفاده ازمغزه، نمودارهای تصویرگر بهترین ابزارها می باشند. هدف این مقاله بررسی سیستماتیک شکستگی های مخزن آسماری میدان نفتی مارون به عنوان یکی از بزرگترین مخازن نفتی جهان است. در این مطالعه، از نمودارهای تصویرگر برای تفسیر شکستگی ها و هتروژنی مخزن استفاده شد و در نهایت نتایج حاصل با سایر روش های تکمیلی مانند نمودار انحراف سرعت، لایه آزمایی مکرر چاه، هرزروی گل و نقشه های هم شیب مقایسه شدند. به طور کلی نمودارهای تصویرگر حجم زیادی از اطلاعات با قدرت تفکیک بالا را ذخیره می کنند که این مهم به مفسران کمک شایانی می کند. نتایج این تحقیق تمرکز بالای شکستگی ها را در زون های 1، 20 و 30 نشان می دهد که انطباق بالایی با نتایج نمودار انحراف سرعت و هرزروی گل حفاری دارد. نمودارهای تصویرگر میانگین شیب لایه بندی را از 20 درجه در یال شمالی تا 30 درجه در یال جنوبی با امتداد 270 درجه از شمال نشان می دهد. به طور کلی شکستگی های این میدان از نوع مرتبط با چین می باشند که به سه دسته طولی، عرضی و مورب تقسیم می شوند که نوع طولی غالب، و بیشتر شکستگی های باز را شامل می شود. در این مطالعه، داده های چاه آزمایی مکرر برای بررسی ارتباط بین لایه ها و شکستگی ها استفاده شدند. نتایج حاصله بیشترین ارتباط بین لایه ها را را در قسمت شرقی میدان نشان می دهد که دلیل آن تمرکز بالای شکستگی ها در این قسمت میدان است.
    کلیدواژگان: مخزن آسماری، متدهای تکمیلی، تحلیل شکستگی، نمودارهای تصویرگر، میدان مارون
  • الهام کرمی، حاجی کریمی*، محسن توکلی، غلامرضا بانپروری صفحات 151-160
    این تحقیق به تغییرات ویژگی های خاک دشت عباس ناشی از انتقال آب از سد کرخه به این دشت پرداخته است. در این مطالعه نقشه های تغییرات تراز آب زیرزمینی قبل و بعد از راه اندازی شبکه آبیاری تهیه گردید. بعلاوه، به منظور بررسی تغییرات خصوصیات خاک، نمونه هایی از خاک کاربری های مختلف و نقاط کنترلی در نقاط مختلف دشت گردآوری و پارامترهای آنها اندازه گیری و با هم مقایسه گردید. نتایج نشان داد که که سطح آب زیرزمینی بیش از 15 متر در طول دوره مطالعه افزایش یافته و عمق سطح آب زیرزمینی در برخی مناطق دشت به کمتر از 5 متر رسیده است. نتایج نشان می دهد که بالاترین میزان شوری مربوط به نواحی تحت پوشش شبکه و نواحی دارای زون تبخیری با هدایت الکتریکی عصاره اشباع بترتیب 10/62 و 9/26 دسی زیمنس بر متر و نواحی خشک بدون آبیاری دارای کمترین شوری با هدایت الکتریکی 0/4 تا 0/8 دسی زیمنس بر متر می باشند. یافته ها نشانگر آنست که انتقال آب از سد کرخه به دشت عباس بدلیل عدم اجرای شبکه های فرعی 3 و 4، حجم بالای آب برگشتی کشاورزی از شبکه آبیاری غرقابی و توسعه ناکافی بهره برداری از آب زیرزمینی باعث کاهش کیفیت خاک در مناطق باتلاقی و اراضی کشاورزی به روش غرقابی شده و یک فرایند «بیابان زایی» بعد از «بیابان زدایی» در منطقه اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: انتقال آب، تغییرات تراز آب، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک، دشت عباس
  • سید علیرضا ناصحی، علی ارومیه ای *، علی مرسلی، محمدرضا نیکودل صفحات 161-175
    در سالهای اخیر نانوذرات آهن صفر ظرفیتی کاربرد های زیادی در تجزیه ترکیبات هیدروکربنی و پالایش سایر آلاینده ها داشته اند. اما تا کنون پژوهش مشخصی در مورد کاربرد آنها برای بهسازی خاک انجام نشده است. در این تحقیق از این نانو ذرات برای حذف گازوئیل از یک خاک رس آلوده استفاده شده و اثرات آن برحدوداتربرگ، تراکم و پارامترهای مقاومت برشی خاک بررسی شده است. نتایج نشان دهنده افزایش زاویه اصطکاک داخلی، چسبندگی، حداکثر دانسیته خشک و رطوبت بهینه خاک آلوده پس از اختلاط با نانو ذرات آهن می باشد. علاوه بر این، حد روانی و حد خمیری خاک کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی، NZVI، رس، گازوئیل، آلودگی، پارامترهای مقاومت برشی
  • محمدحسین قبادی*، ساجدین موسوی، مجتبی حیدری، بهروز رفیعی صفحات 177-187
    این مطالعه به بررسی مدل رخداد و توزیع عناصر اصلی و فرعی نهشته های زغالسنگی منطقه اولنگ با سن تریاس بالایی واقع در شمال شرق ایران می پردازد. نمونه های زغال سنگی از 9 لایه زغال سنگی منطقه اولنگ جمع آوری و به خاکستر تبدیل شدند. غلظت عناصر در خاکستر زغالسنگ های منطقه اولنگ بیشتر از مقدار کلارک و همچنین بیشتر از میانگین خاکستر زغالسنگ های جهان می باشد. عناصر اصلی و فرعی لایه های زغال سنگی منطقه اولنگ بر اساس ضرایب همبستگی شان با بازده خاکستر در چهار گروه (Rb، K، Cs، Si)A، (Al)B، (Tl، Ca، Nb، Ta،V)C و (Cr، Hf، Sn، Zr، Th، Zn، Ti، Ba، W، Mg، Na، P، Sr، Co، Cu، Mo، Ni، U، Fe، Ca)D جای می گیرند. دو گروه اول ضریب همبستگی قوی با درصد حاکستر نشان می دهند و عمدتا دارای قرابت غیر آلی می باشند.بر اساس آنالیز همبستگی، آنالیز خوشه ایو ویژگی های توزیع عناصر نادر خاکی دو شکل رخدادی مجزا برای این عناصر می توان در نظر گرفت: 1) همراهی این عناصر با کانی های فسفاته ای چون مونازیت یا مواد آلی فسفاته. 2) همراهی با گروه ماسرالی ویترینیت.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، زغالسنگ، اولنگ، ایران
  • نادر تقی پور *، زهرا سلیمانی مارشک صفحات 189-204
    منطقه اولنگ بخشی از ناودیس قشلاق –اولنگ و جزء حوضه زغالی البرز شرقی میباشد که در فاصله 70 کیلومتری شمال شرقی شاهرود واقع شده است. واحدهای دارای زغالسنگ این منطقه بخشی از گروه شمشک می باشند (تریاس فوقانی تا ژوراسیک زیرین). نمونه های زغالسنگی از 9 لایه زغال سنگی منطقه اولنگ جمع آوری و به خاکستر تبدیل شدند. هدف از این مطالعه تعیین رخداد و توزیع عناصر اصلی و جزئی در خاکستر معادن زغالسنگ اولنگ به سن تریاس بالایی در شمال شرق ایران می باشد. تمرکز عناصر در خاکستر زغالسنگ های منطقه اولنگ بیشتر از مقادیر کلارک و متوسط غلظت عناصر در خاکستر زغالسنگ های جهان می باشد. خاکسترهای زغالسنگ اولنگ در مقایسه با میانگین غلظت عناصر در خاکستر زغالسنگ های جهان از عناصر Zn، Mn، P غنی شدگی نشان می دهند. آنالیز ضریب همبستگی عناصر اصلی و جزئی در خاکستر زغالسنگ، عناصر را در چهار گروه قرار می دهد که شامل: گروه A شامل (Rb، K، Cs، Si)، ''گروهB شامل (Al)، گروه C شامل (Tl، Ca، Nb، Ta، V) و گروه D شامل (Cr، Hf، Sn، Zr، Th، Zn، Ti، Ba، W، Mg، Na، P، Sr، Co، Cu، Mo، Ni، U، Fe، Ca) دو گروه اول همبستگی قوی با خاکستر زغالسنگ نشان می دهند و غالبا منشاء غیر آلی دارند. گروه C و D همبستگی منفی یا مثبت ضعیف با خاکستر زغالسنگ دارند.عناصر کمیاب خاکی همبستگی منفی با خاکستر دارند و نشاندهنده منشاء آلی این عناصر می باشد. بر اساس ضریب همبستگی، آنالیز خوشه ایو خصوصیات توزیع عناصر نادر خاکی، دو نوع نحوه رخداد را برای عناصر کیماب خاکی می توان در نظر گرفت:1- همراهی با کانی های فسفاته با منشاء آلی (فسفریتها)یا مواد آلی فسفاته و2- همراهی با گروه ماسرالی ویترینیت.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، زغالسنگ، اولنگ، ایران
|
  • Mehdi Reza Poursoltani* Pages 93-109
    Middle Jurassic fluvio-deltaic and turbiditic mudstones of the Kashafrud Formation, are important hydrocarbon sources in the gas-rich Kopet-Dagh Basin, northeast Iran. Clay mineral assemblages are important for interpretation of sediment provenance and for understanding burial diagenetic cementation in sandstones. The clay mineral assemblages in mudrocks in two areas, Saleh-Abad and Senjedak, were investigated by X-ray diffraction analysis. A total of 28 bulk samples (14 each section) were analysed and from 11 of these samples the
    Keywords: burial diagenesis, clay minerals, Middle Jurassic, Kopet, Dagh Basin, Iran
  • Hassan Mohseni*, Moosa Esfandyari, Elham Habibi Asl Pages 111-123
    Lithofacies identification can provide qualitative information about rocks. It can also explain rock textures which are important components for hydrocarbon reservoir description Sarvak Formation is an important reservoir which is being studied in the Marun oil field, in the Dezful embayment (Zagros basin). This study establishes quantitative relationships between digital well logs data and routine petrographic data, obtained from thin sections description. Attempts were made to predict lithofacies in 13 wells, all drilled in the Marun oil field. Seven well logs, namely, Gamma Ray (SGR and CGR), Deep Resistivity (RD), Formation Density (RHOB), Neutron Porosity (PHIN), Sonic log (DT), and photoelectric factor (PEF) as input data and thin section/core-derived lithofacies were used as target data in the ANN (artificial neural network) to predict lithofacies. The results show a strong correlation between the given data and those obtained from ANN (R²= 95%). The performance of the model has been measured by the Mean Squared Error function which doesnt exceed 0.303. Hence, neural network techniques are recommended for those reservoirs in which facies geometry and distribution are key factors controlling the heterogeneity and distribution of rock properties. Undoubtedly, this approach can reduce uncertainty and save plenty of time and cost for the oil industry.
    Keywords: Sarvak Formation, Artificial neural networks, Reservoir Characterization, Lithofacies, Zagros Basin
  • Mazaher Yavari*, Mehdi Yazdi, Hormoz Gahalavand, Mohammad Hossein Adabi Pages 125-137
    The investigated section cropping out in Kuh-e-Banesh, Zagros basin (southern Iran) is represented by limestone, Cherty beds and marl levels bearing abundant Planktonic foraminifers, radiolarian microfaunas, and ammonite imprints. For the first time, well to moderately preserved forms of Planktonic foraminifera have been extracted from black shale and marls levels. Extracted biota was studied with regard to relationship with abundances of radiolarian and total organic carbon. Rock Eval analysis shows high total organic carbon content within Daryian Formation (lower part). The presence of high abundances of planktonic foraminifers and radiolarian associated with high total organic carbon content in the lower part of the Dariyan Formation suggest a high productivity event, eutrophication, and warming phenomena of the ocean during early Cretaceous. Biostratigraphical ranges of planktonic foraminifera in the studied section indicate Early Aptian to early Late Aptian age. It is, therefore, implicated that the oceanic anoxic event 1a (OAE 1a) interval be regarded as equivalent levels in Tethys domains. The black shale of oceanic anoxic event is characterized by the widespread existence of regionally organic-rich beds in the Tethys basins. Micro-paleontological and geochemical results provide new insights into the paleogeography of the Tethys realm and better correlation with well-studied worldwide successions.
    Keywords: Aptian, Dariyan Formation, Iran, Planktonic Foraminifera, Total Organic Carbon
  • Iman Zahmatkesh, Ghasem Aghli*, Ruhangiz Mohammadian Pages 139-150
    Fractures are considered as one of the important structures in fractured reservoirs due to their effect on fluid currents and reservoir parameters such as porosity and permeability. Fracture parameters can only be directly calculated with core and image logs. Cores have serious limitations, so image logs are the best method. The aim of this study is the systematic fractures analysis of the Asmari Formation in the Marun field as one of the giant oilfields in world. The main objectives of image logs were evaluating structural dip, characterizing natural fractures and field structure heterogeneity, and finally correlating the results with complimentary methods such as Velocity Deviation Log (VDL), Repeat Formation Test (RFT), mud lost data, and isodip map in the carbonate Asmari Formation. Generally, electric and ultrasonic imaging tools record vast amounts of high-resolution data. This enables geoscientists to describe in detail the structural fracture networks. The results indicate that the highest fracture density is in the zones 1, 20, and 30 of the Asmari reservoir that show high correlation with VDL and mud lost data. Image logs also show a range of bedding dips from 20˚ in the northern limb to 30˚ in the southern limb with strikes ranging from 10˚ to 270˚N. Regarding the general pattern of fractures, it is evident that they are related to the folding and are classified mainly as longitudinal, transverse, and oblique. The longitudinal pattern is dominant and often forms open fractures. They are characterized by N50W-S50E and mainly observed in the upper Asmari zones. Moreover, to find the vertical relation of the layer and fractures, RFT data were used. The findings revealed the presence of a vertical relation in the upper horizons of the reservoir, especially in the eastern section due to the high fracture density.
    Keywords: Asmari Reservoir, Complimentary Methods, Fracture Analysis, Image Logs, Marun Oilfield
  • Elham Karami, Haji Karimi*, Mohsen Tavakoli, Gholamreza Banparvari Pages 151-160
    This research investigates the changes of soil properties in Dasht-e Abbas plain due to the Karkheh water transfer to this plain. In this study, the maps of groundwater level changes before and after the utilization of irrigationsystem were prepared. Furthermore, to investigate the changes of soil characteristics, soil samples were collected from various project implantations and control areas and their parameters were determined and compared. The results showed that the groundwater level has been increased more than 15 meters during the study period and the depth of groundwater in some areas reached to less than 5 meters. The results indicated that the highest salinity belonged to the network coverage areas and evaporating zone having asaturation extract electrical conductivity of 10.62 and 9.26 ds/m respectively, while dry land areas have the lowest salinity with electrical conductivity of 0.8- 4.0 ds/m. The results further demonstrated that the water transfer of Karkheh Dam to Dasht-e Abbas due to the absence of drainage in 3 and 4 sub-networks, high volume of agricultural return water from flood irrigation, and inadequate development of groundwater exploitation has reduced the quality of soil in marsh area and flooding lands, and generally a "desertification" process after "combat to desertification" has occurred.
    Keywords: Dasht, e Abbas, Physical, Chemical Properties of Soil, Water Level Change, Water Transfer
  • Sayed Alireza Nasehi*, Ali Uromeihy, Ali Morsali, Mohammad Reza Nikudel Pages 161-175
    In recent years, the nanoscale zero-valent iron (NZVI) particles have been used successfully for the degradation of hydrocarbon compounds and remediation of other pollutants. Nevertheless, as far as we know, there is no specific study on the improvement of the geotechnical properties of contaminated soils with hydrocarbon compounds by NZVI. This study used NZVI particles to remove gas oil in a clayey soil and determined the effects of NZVI on Atterberg limits, compaction properties, and shear strength parameters of the soil. In order to determine the optimal reaction time and NZVI dosage, the total organic carbon (TOC) of a contaminated soil with 9% of gas oil was measured. The experimental data showed that the optimum reaction time and NZVI dosage were 24 days and 5%, respectively. Then, the contaminated samples were prepared by mixing the soil with gas oil in the amount of 0, 3, 6, and 9% by dry weight. The results showed a decrease in the friction angle (φ) and an increase in the cohesion (C). Maximum dry density and optimum moisture content of the soil decreased due to the contamination. In addition, an increase in liquid limit (LL) and plastic limit (PL) were observed. Finally, all contaminated specimens were mixed with 5% of NZVI. After 24 days, an increase was seen in the friction angle, cohesion, maximum dry density, and optimum water content. LL and PL of the soil decreased after the treatment.
    Keywords: Clay, Contamination, Gas Oil, Nanoscale Zero, Valent Iron, NZVI, Shear Strength Parameters
  • Mohammad Hossein Ghobadi*, Sajeddin Mousavi, Mojtaba Heidari, Behrouz Rafi Pages 177-187
    This study investigates the correlations among the tensile strength, mineral composition, and textural features of twenty-nine sandstones from Kouzestan province. The regression analyses as well as artificial neural network (ANN) are also applied to evaluate the correlations. The results of simple regression analyses show no correlation between mineralogical features and tensile strength. However, the tensile strength of the sandstone was decreased by cement content reduction. Among the textural features, the packing proximity, packing density, and floating contact as well as sutured contact are the most effective indices. Meanwhile, the stepwiseregression analyses reveal that the tensile strength of the sandstones strongly depends on packing density, sutured contact, and cement content. However, in artificial neural network, the key petrographical parameters influencing the tensile strength of the sandstones are packing proximity, packing density, sutured contact and floating contact, concave-convex contact, grain contact percentage, and cement content. Also, the R-square obtained ANN is higher than that observed for the stepwise regression analyses. Based on the results, ANN were more precise than the conventional statistical approaches for predicting the tensile strength of these sandstones from their petrographical characteristics.
    Keywords: artificial neural network, Petrographical Features, Regression Analysis, Sandstone, Tensile Strength
  • Nader Taghipour*, Zahra Soleimani Marshk Pages 189-204
    The Olang area is a part of Gheshlagh-Olang synclinal, which is a member of eastern Alborz coal basin and is situated at a distance of 70 km northeast of Shahroud city. Coal-bearing strata of this region are part of the Shemshak group (Upper Triassic to Lower Jurassic). Samples from the 9 coal seams of the Olang coal deposits were collected and ashed. The aim of this study is to determine the occurrence and distribution of major and trace elements in the coal ashes of Upper Triassic Olang coal deposits in northeastern Iran. The concentration of the elements in the coal ashes of the Olang region is higher than the Clarke value and the average of World coal ash. The coal ashes have been enriched in Zn, Mn, and P in comparison with the average of the World coal ash. The correlation coefficient analysis on the major and trace elements in the ash yielded in four groups including: A (Rb, K, Cs, Si), B (Al), C (Tl, Ca, Nb, Ta, V) and D (Cr, Hf, Sn, Zr, Th, Zn, Ti, Ba, W, Mg, Na, P, Sr, Co, Cu, Mo, Ni, U, Fe, Ca). The first two groups are strongly correlated with ash yield and mainly have an inorganic affinity. C and D groups are negatively or less strongly correlated with ash yield. The rare earth element's abundances are negatively correlated with the ash yieldand exhibit an organic affinity. Based on correlation, cluster analyses, and rare earth element's distribution characteristics, two separate modes of occurrence can be considered for rare earth elements: 1) Accompanying phosphate minerals with organic origin (phosphorites) or phosphate organic materials, and 2) Accompanying the vitrinite maceral group.
    Keywords: Coal, Geochemistry, Iran, Olang