فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1395)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لاله مرشدی*، فرهاد لشگرآرا، سید جمال فرج الله حسینی، مریم امیدی نجف آبادی صفحات 1-14
    با توجه به مشکلات زیست محیطی و نیاز فوری به امنیت غذایی، زمان آن رسیده است که به کشاورزی ارگانیک به منظور بهبود امنیت غذایی در ایران توجه گردد. این پژوهش با هدف طراحی الگوی بکارگیری کشاورزی ارگانیک در راستای بهبود امنیت غذایی از دیدگاه کارشناسان استان فارس انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق، شامل 110 نفر از از کارشناسان زراعت و اصلاح نباتات سازمان جهاد کشاورزی می باشد که به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار تحقیق پرسشنامه است که از طریق مصاحبه تکمیل گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات متخصصان و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ (949/0 – 724/0) با استفاده از نرم افزار SPSSV16مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از آن است که میزان امنیت غذایی از دیدگاه اکثر کارشناسان در سطح کم (5/65%) می باشد. همچنین برآورد ضرایب رگرسیونی استاندارد شده مسیرها نشان داد که بیشترین تاثیر مربوط به اثر قابلیت درآمدزایی کشاورزی ارگانیک بر روی بهبود امنیت غذایی با مقدار 507/0، قابلیت ظرفیت سازی با مقدار 491/0 و قابلیت اشتغال زایی با مقدار 423/0 بود. بنابراین نتایج، بایستی تحقیقات کاربردی و برنامه های اجرایی در درازمدت در راستای این ابعاد از کشاورزی ارگانیک صورت گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، کشاورزی ارگانیک، استان فارس
  • سید جمال فرج الله حسینی*، سحر ده یوری، مجتبی پالوج، مرتضی شجاعی صفحات 15-27
    با علم به این که اقتصاد کشورهای درحال توسعه، بر محوریت کشاورزی است و این مساله که عمده فعالیت آنان در روستاها صورت می پذیرد، نیاز است که برنامه ها و راهبردهایی در قالب مدیریت در محیط های روستایی اعمال شود تا مسیر دستیابی به توسعه بخش کشاورزی که لازمه توسعه ملی است، را هموار سازد. هدف تحقیق، شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر مدل ساختاری مدیریت توسعه روستایی است. این تحقیق که از نوع توصیفی و تحلیلی است با روش پیمایشی جمعیت روستایی چهار گروه شوراهای اسلامی، دهیاری ها، مراکز خدمات کشاورزی و معتمدان محلی را در سه استان فارس، مازندران و اصفهان به وسیله پرسشنامه مورد پرسش قرار داد. نتایج تحقیق نشان داد که مدل معادلات ساختاری، مدل مفهومی را تایید می کند. مولفه های تاثیرگذار در مدیریت توسعه روستایی نیز شامل ابعاد مدیریت روستایی، نقاط قوت، ضعف، تهدیدات و فرصت ها بودند. همچنین این مولفه ها زمانی می توانند کاربرد بیشتری داشته باشند که راهکارها و معیارهای ساختاری مدیریت، و اجرایی شدن وظایف نهادهای دولتی و محلی درگیر در مدیریت روستایی در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، مدل ساختاری، توسعه روستایی، طراحی مدل
  • علیرضا بهمن آبادی * صفحات 27-40
    سابقه ایجاد رشته آموزش و ترویج کشاورزی در کشور ایران به حدود نیم قرن می رسد. طی این مدت، پژوهشگران و دست اندرکاران این رشته علاوه بر فعالیت در سطح عرصه و ارتباط با کشاورزان، پژوهش های درخور توجهی را نیز برای اعتلای سطح این رشته به انجام رسانده اند. با این حال سهم محققان کشور در عرضه آثار علمی این حوزه در سطح جهانی موضوعی است که چندان مورد توجه قرار نگرفته است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی میزان تولیدات علمی پژوهشگران رشته آموزش و ترویج کشاورزی کشور در سطح جهانی است. بدین منظور ابتدا مقالات مرتبط با این حوزه بدون در نظرگرفتن هرگونه محدودیت زمانی از طریق جستجو در پایگاه استنادی SCOPUS استخراج و پالایش گردیده و سپس نتایج مزبور با استفاده از شاخص های علم سنجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل شده نشان می دهد در بازه زمانی 1982 تا 2016 حدود 216 مقاله در این زمینه از طرف پژوهشگران ایرانی عرضه شده است. بر اساس میانگین هندسی متوسط رشد سالانه مقالات در این حوزه حدود 8/6 است. همچنین حدود 65 درصد از مقالات توسط دو یا سه نویسنده و تنها 7/15 درصد آنها توسط یک نویسنده تالیف شده است. به علاوه، دانشگاه های تهران، آزاد اسلامی (علوم و تحقیقات) و شیراز بالاترین سهم را در پشتیبانی از مقالات تولید شده داشته اند. در مجموع به 216 مقاله تولید شده 398 مورد استناد صورت گرفته که در این میان مقالات منتشر شده در سال 2010 بیشترین استناد را دریافت کرده اند.
    کلیدواژگان: آموزش و ترویج کشاورزی، علم سنجی، تولیدات علمی، پژوهشگران، پایگاه SCOPUS
  • منصور غنیان، معصومه تقی بیگی *، لیلا شرفی صفحات 41-56
    این پژوهش با هدف بررسی موانع بهبود فضای کسب وکار در حوزه توریسم روستایی با بهره گیری از پارادایم کیفی و تئوری بنیانی صورت گرفته است. جامعه ی موردمطالعه صاحبان کسب وکار در منطقه ی ریجاب بودند که 28 نفر از آنان به روش نمونه گیری هدفمند مورد پرسش قرار گرفتند. داده های پژوهش با بهره گیری از تکنیک مصاحبه نیمه ساختارمند و گروه های متمرکز جمع آوری و در قالب سه مرحله: کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل و در قالب10 مانع اصلی طبقه بندی گردید که شامل: 1- ضعف برنامه ریزی، عدم حمایت های مالی و اعتباری دولت 2- تخریب و آلودگی منابع طبیعی و زیست محیطی3- عدم وجود امکانات و زیرساخت های اقامتی، تفریحی4- عدم وجود صنایع تبدیلی مرتبط با محصولات باغی در منطقه 5- فصلی بودن کسب وکارهای گردشگری 6- نبود انگیزه و عدم ریسک پذیری صاحبان کسب وکار در کارآفرینی و تنوع بخشی مشاغل 7- محدودیت های اجتماعی موجود در جوامع میزبان 8- نامناسب بودن شرایط جغرافیایی منطقه 9- ضعف در اطلاع رسانی و معرفی جاذبه های مورد بازدید10- موانع فرهنگی می باشند. در پایان با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهادهایی به منظور توسعه این صنعت در روستاهای منطقه ریجاب ارائه شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه کسب وکار، توسعه اقتصادی، تئوری بنیانی، ریجاب
  • لیلا صفا، امیر علم بیگی، حسام الدین غلامی* صفحات 57-68
    مفهوم هوشیاری کارآفرینانه به عنوان مفهومی اساسی در تئوری فرصت گرایی کارآفرینی مطرح است. لیکن آنچه تا به امروز، به ویژه در ایران، کمتر بدان پرداخته شده ارائه مقیاسی برای اندازه‏گیری آن است. از این رو، تحقیق علی- ارتباطی حاضر با هدف اعتباریابی این ابزار انجام شد. جامعه آماری این پژوهش دانش آموختگان شرکت‏های تجاری کشاورزی در جنوب استان کرمان به تعداد 346 تن بود که با استفاده از فرمول کوکران 132 نفر انتخاب و به روش انتساب متناسب نمونه‏گیری شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای استاندارد در مقیاس لیکرت بود. بررسی روایی تشخیصی ابزار و پایایی ترکیبی آن نشان از پایایی و روایی پرسشنامه داشت. روش غالب آماری تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم بود که مشخص کرد مفهوم هوشیاری کارآفرینانه از سه بعد پویش، رابطه و قضاوت تشکیل شده و فرضیه تک بعدی بودن آن مورد تایید قرار نگرفت. همچنین، مشخص شد که بعد رابطه و برقراری پیوند در مقایسه با دو بعد دیگر نقش بیشتری در این بین ایفا می‏کند. نتیجه کلی این تحقیق حاکی از آن بود که مفهوم فرصت گرایی در کارآفرینی در میان کارآفرینان ایرانی مطرح بوده و این مفهوم ماهیتا ذاتی و اکتسابی است.
    کلیدواژگان: هوشیاری کارآفرینانه، فرصت گرایی، تئوری کشف فرصت کارآفرینانه
  • سعید فاضلی، معصومه فروزانی *، مسعود یزدان پناه، عباس عبدشاهی صفحات 69-85
    این تحقیق با هدف ارزیابی کیفیت دوره های IPM/FFS بر اساس روش QFD و با انجام پیمایش نیازسنجی آموزشی بر مبنای مدل بوریچ صورت گرفت. کلیه باغداران انار و انگورکار شرکت کننده در دوره های IPM/FFS استان ایلام، جامعه آماری بودند (N=420) که از آن ها نمونه‏ای به حجم 201 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شد. ابزار اصلی جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که پس از اطمینان از روایی و پایایی آن به کار گرفته شد. بخش دیگری از اطلاعات نیز به کمک مصاحبه با کارشناسان ترویج جمع آوری گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS20 و Edraw Max20 استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل QFD نشان داد عناصر خدمتی که بیشترین ارتباط را با نیازهای باغداران داشتند نظرخواهی در مورد رضایت مندی از دوره های آموزشی IPM و برگزاری کلاس‏ها متناسب با اصول آموزش بزرگسالان و تسهیل گری» به ترتیب با وزن مطلق 11/502 و 35/469 بودند که تاثیر زیادی در برآورده شدن نیازهای باغداران داشتند. بیشترین رضایت مندی از نیازها نیز مربوط به «مهارت در نحوه هرس کردن» بود. در ماتریس ارتباط بین عناصر خدمت نیز، «نظرخواهی در مورد رضایت مندی از دوره های مدیریت تلفیقی آفات و ایجاد علاقه نسبت به استفاده از روش‏های جایگزین» با اکثر عناصر خدمت دیگر رابطه مثبت و قوی داشت.
    کلیدواژگان: دوره های آموزشی IPM-FFS، مدل نیازسنجی بوریچ، روش QFD
|
  • L.Morshedi * Pages 1-14
    Due to ecological problems and urgent need to food security, the time has come to pay attention to organic farming in order to improve food security in Iran. The objective of this study was designing an organic agricultural model in improving food security from Fars province agricultural expert's perception. The present research was practical in terms of purpose, and descriptive (non-experimental) in term of data gathering and in terms of research methodology was descriptive-correlation. The statistical population of this research included 110 members of agriculture and plant breeding experts of agricultural Jihad organization which census sampling method was conducted. A questionnaire was developed to collect data. Validity of the questionnaire confirmed by experts and reliability was measured by using Cronbach alpha coefficient and (0.724-0.949) was estimated by the SPSSV16 software. The results indicated that food security was in the low level (%65.5). The standardized regression coefficients showed that income creation capability (0.507), capacity building capability (0.491) and employment capability of organic farming (0.423) were consider as the most effective capability in improving food security. Duo to this result, applied research and long term planning in these dimensions of organic farming, should be implemented.
    Keywords: Food security, Organic Agriculture, Fars Province
  • Jamal Hosseini * Pages 15-27
    Economy of developing countries is mostly based on agricultural products that these agricultural activities occurred in rural areas. According to this fact, applying major activities, programs and strategies are required to pave the road of agricultural development as a pole of national development, in the rural management. The purpose of research is identification of factors affecting the management structure model for rural development. The research is descriptive and analytical survey among rural population include of councils, government agencies and trustees local agricultural service centers in three provinces of Fars, Isfahan, Mazandaran that they was asked by questionnaire. as results of research, the structural equation model was confirms. also Factors affecting the management of rural development were including rural management aspects, strengths, weaknesses, opportunities and threats. The result showed that these components could efficient When some factors such as structural guidelines and criteria of management, implementation of tasks in state and local rural agencies are considered.
    Keywords: rural management, structural model, rural development, design
  • Alireza Bahman * Pages 27-40
    Teaching agricultural education and extension as an academic field has about 50 years old history in Iran. In addition to direct extension activities, researchers and professionals of this field have tried to conduct many worthy research activities during this time. However, examination of Iranian contributions is a subject that has not been considered seriously. The present research aims to study global scientific productions of Iranian researchers in the field of agricultural education and extension as reflected in Scopus database. For this propose, all related papers have been searched over Scopus citation database without time limitations and then, the search results have been analyzed using scientometrics approach. The results show that about 216 papers have been produced by Iranian researchers of the field during 1982 to 2016. The average annual growth of the papers is 6.8 percent based on geometric mean. In addition, about 65 percent of papers have been produced by 2 or 3 authors and just 15.7 percent of the papers have had one author. Furthermore, Tehran, Islamic Azad (science and research branch), and Shiraz universities have the most portion in support of scientific productions in this field. Finally, these 216 papers have been cited 398 times totally among which the published papers in 2010 have received the most citations.
    Keywords: Agricultural Education, Extension, Scientometrics, Scientific Productions, Scopus database
  • Masume Taghibeygi * Pages 41-56
    In this study we have investigated barriers to the development of rural tourism-related businesses in the Ryjab area by using Grounded Theory. Research population consisted 28 Community residents, and business owners. The research data were collected by using semi-structured interview in the form of three coding stage i.e. open coding; axial coding and selective coding were analyzed and classified in the form of ten main problems. included: 1) Poor planning and lack of financial supports, credit and legal support by government, 2) Degradation and pollution of natural resources and environment, 3) Lack of facilities and infrastructure of residential, entertainment, sports, health, 4) lack of processing manufacture for horticultural and agricultural products, 5) Seasonality of tourism businesses, 6) lack of incentive, constraints – capital and lack of risk of the business owners in the entrepreneurial and diversification of jobs, 7) Social restrictions in the host communities, 8) Unfavorable geographic and climatic conditions, 9) Inform and advertising restrictions, and 10) Culture barriers
    Keywords: Rural Tourism, Business development, Economic development, Grounded theory. Ryjab
  • Hesam Gholami * Pages 57-68
    Although the notion of entrepreneurial alertness is considered as a basic concept in entrepreneurial opportunism theory, providing a scale for measuring it has been addressed less specifically in Iran. Thus, this casual- effect study conducted for validating this instrument. The statistical population of the study was consisted of agricultural graduates working in commercial agricultural companies in South of Kerman province (N= 346) among which 132 people were chosen according to Cochran formula and proportional sampling method. A Likert- type standard questionnaire was the study instrument. The examination of divergent validity of instrument revealed its reliability and validity. The main statistical method was second order confirmatory factor analysis that showed that entrepreneurial alertness is consisted of three dimensions i.e. scanning and search, association and connection and evaluation and judgment and the hypothesis of uni-dimensionality was not supported. Furthermore, results revealed that association and connection dimension has more contribution in comparison with two other dimensions. In total, the results showed that opportunism in entrepreneurship as outlined by Kirzner, existed among Iranian entrepreneurs and this notion is essentially both intrinsic and acquisitive.
    Keywords: Entrepreneurial alertness, Opportunism, Theory of entrepreneurial opportunity discovery
  • Masuod Foruozani * Pages 69-85
    The purpose of this research was to evaluate the quality of IPM/FFS training courses based on QFD method among orchardists of Illam Province. Also, as part of the QFD study, a need assessment survey was conducted to extract the educational needs of target group based on Borich model. The study population consisted of all the northern grape and pomegranate growers participated in the IPM/FFS training courses (N= 420). A sample of 201 persons was selected through a simple random sampling manner. To collect data, a questionnaire was administered which its validity and reliability were confirmed. The second part of needed data was gathered by conducting an interview with extension specialists. Data analysis was performed using SSPSV20 and Edraw maxv20 software. The completed QFD chart was revealed that both of the “seeking ideas regarding the satisfaction of IPM/FFS training courses” and “holding classes in accordance with the principles of adult education and facilitation” were identified as the most relevant service characteristics to the participants’ needs, by showing the absolute and relative weight of 502.11, 8.64 and 469.35, 8.07, respectively. This means that these two service characteristics showed a significant impact on addressing the participants’ needs. Among the service characteristics, “promotion of interest to use substitute solutions” and “seeking ideas regarding the satisfaction of IPM/FFS courses” had strong positive relationship with almost others. At last, the study followed by some suggestions to better implementing the IPM/FFS training courses
    Keywords: IPM-FFS Training courses, Borich Need Assessment Model, QFD Method