فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1395)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید نعمت الله موسوی*، علیرضا مقدسی صفحات 1-10
    عملکرد ضعیف نظام ترویج دولتی، همراه با بحران های مالی سبب شده تا بسیاری از کشورها به رهیافت خصوصی سازی ترویج کشاورزی به طور جدی بیندیشند. هدف اصلی این پژوهش بررسی نگرش دامداران نسبت به خصوصی سازی خدمات ترویج بود .پژوهش از نوع کاربردی و جامعه آماری آن شامل دامداران شهرستان مرودشت بود. نمونه گیری به روش طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انجام شد و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 300 نفر دامداران تعیین گردید. برای رسیدن به این هدف از الگوی لاجیت استفاده شده است. در این تحقیق، تاسیس واحدهای خدمات آموزشی و ترویجی توسط تشکل های مردمی بالاترین اولویت از دیدگاه دامداران می باشد و همچنین نتایج نشان داد ترویج خصوصی بهتر است در کنار ترویج دولتی و در جهت حمایت از آن عمل کند. در نهایت بررسی روابط بین ویژگی های شخصی دامداران با گرایش به خصوصی سازی خدمات ترویج نشان می دهد که بین متغیرهایی مانند سن دامداران، میزان تحصیلات، متوسط درآمد، استفاده از فناوری های نوین، شغل اصلی دامداری، نیاز به خدمات ترویجی و فاصله از مرکز خدمات، با متغیر گرایش به خصوصی سازی خدمات ترویج رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: خدمات ترویج دام، خصوصی سازی، ترویج دولتی
  • مریم امیدی نجف آبادی *، آنیتا حق بین، سید جمال فرج الله حسینی صفحات 11-22
    تحقیق حاضر، با هدف بررسی عوامل موثر بر توسعه اکوتوریسم در لواسان کوچک صورت پذیرفت. جامعه آماری آن را کارشناسان سازمان گردشگری، شهرداری و بخشداری لواسانات تشکیل می دادند که به علت محدود بودن تعداد جامعه آماری، از روش سرشماری 60 نفر مورد پرسش قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که شامل بخش های ویژگی های فردی و حرفه ای پاسخگویان، توسعه اکوتوریسم و عوامل هفت گانه اقتصادی، زیرساختی، سیاست گذاری، فرهنگی، جغرافیایی و عامل آموزشی - ترویجی موثر بر توسعه اکوتوریسم بود. روایی محتوایی پرسشنامه با نظرخواهی از پانل متخصصان تایید گردید و قابلیت پایایی پرسشنامه نیز از طریق آلفای کرونباخ تعیین گردید که میزان آن برای مقیاس های اصلی پرسشنامه بالای 0.7 کسب گردید که قابل قبول می باشد. نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین عوامل اقتصادی، زیرساختی، سیاست گذاری، اجتماعی و آموزشی - ترویجی و توسعه اکوتوریسم در لواسان کوچک رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. نتایج حاصل رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که عوامل آموزشی – ترویجی و زیرساختی درمجموع 63.9 درصد از واریانس متغیر توسعه اکوتوریسم در لواسان کوچک را تبیین نمودند. یکی از مهم ترین مسائل توسعه اکوتوریسم آن است که با آموزش های موثر می توان تغییر رفتار گردشگران را تسریع بخشید و تعهد نسبت به طبیعت را افزایش داد. لذا به عنوان یک راهکار عملی، مهم ترین مساله برگزاری دوره های آموزشی ترویجی برای گردشگران در رابطه با تغییر نگرش و آگاهی آنان در رابطه با مسائل اکوتوریسم است. اگرچه دهستان لواسان کوچک ازلحاظ ساختاری، اکولوژیکی و فضایی از دیرباز برای گذران اوقات فراغت کلان شهر تهران انتخاب شده است، بااین وجود بررسی ها نشان می دهد، تاکنون مطالعه ای با موضوع عوامل موثر بر توسعه اکوتوریسم در لواسان کوچک از دیدگاه کارشناسان گردشگری و جهاد کشاورزی صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، توسعه، لواسان کوچک
  • کلثوم حمیدی، جعفر یعقوبی* صفحات 23-34
    کشاورزی شهری، به عنوان راهبردی نوظهور در فرایند توسعه پایدار شهری مطرح شده است و ترویج یکی از سازوکارهای توسعه آن محسوب می شود. ترویج کشاورزی شهری زمانی اثربخش خواهد بود که در ارائه خدمات ترویجی، نیروی انسانی کارآمد و توانمند به کار گیرد. پژوهش حاضر باهدف شناسایی صلاحیت های موردنیاز مروجان کشاورزی شهری انجام شد. در این مطالعه از روش توصیفی-پیمایشی استفاده شد. ابزار گردآوری داده های تحقیق نیز پرسشنامه بود. برای سنجش روایی پرسشنامه از دیدگاه اعضای هیات علمی و کارشناسان مرتبط و برای پایایی آن از پیش آزمون و محاسبه ضریب کرونباخ آلفا استفاده شده است که مقدار این ضریب 90/0 به دست آمد. جامعه آماری این تحقیق را کارشناسان ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان تشکیل دادند (168=N). از میان آن ها نمونه 91 نفری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد ازنظر افراد موردمطالعه صلاحیت های موردنیاز مروجان شهری به ترتیب در هفت عامل مهارت های برنامه ریزی ترویجی و آموزشی، مسئولیت پذیری خلاقانه و کارآفرینانه، توانمندی در ICT و تکنولوژی آموزشی و مهارت های ارتباطات شهری، دانش اداری- حقوقی بالا، تجربه و دانش آموزش و یادگیری بزرگسالان، نگرش مثبت به کشاورزی شهری همراه باتجربه و دانش روزآمد، اخلاق علمی شایسته دسته بندی می شوند. این عوامل درمجموع 91/76 درصد از کل واریانس صلاحیت های موردنیاز مروجان را تبیین کردند. نتایج تجزیه وتحلیل واریانس یک طرفه دیدگاه کارشناسان در مورد عامل اول و ششم معنی دار شد اما در مورد بقیه عوامل معنی دار نشد.
    کلیدواژگان: ترویج شهری، کشاورزی، مروجان، شهروندان، زنجان
  • حمیده ملک سعیدی *، آرمان بخشی جهرمی، نوذر منفرد صفحات 35-42
    تسهیلات بانک کشاورزی با هدف سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و بهبود تولید و اشتغال در این بخش ارائه می شوند. در این راستا، پرسش هایی مطرح می شود مبنی بر این که؛ تا چه حد کشاورزان دریافت کننده تسهیلات، وام های دریافتی را در بخش کشاورزی سرمایه گذاری کرده اند؟؛ دلایل عدم سرمایه گذاری این تسهیلات در بخش کشاورزی توسط برخی کشاورزان چه می باشد؟ و بر اساس چه عواملی می توان پیش بینی کرد که آیا افراد بهره مند از تسهیلات بانک کشاورزی از این تسهیلات برای اشتغال زایی در بخش کشاورزی استفاده خواهند کرد یا خیر؟ تحقیق پیمایشی حاضر با هدف پاسخ به این پرسش ها انجام شد. نمونه آماری پژوهش شامل 132 کشاورز در استان بوشهر بود که از طریق نمونه گیری تصادفی از بین 205 کشاورز که در سال 1391 موفق به دریافت تسهیلات از بانک کشاورزی شده بودند، انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط متخصصان و پایایی آن بر اساس یک مطالعه راهنما و محاسبه آلفای کرونباخ که بین 69/0 تا 92/0 به دست آمد، تایید گردید. یافته ها نشان داد عواملی همچون اولویت داشتن و درگیر بودن در مشاغل غیر کشاورزی، وجود قوانین نامناسب و دست و پاگیر در بخش کشاورزی و عدم دسترسی به اطلاعات فنی موردنیاز منجر به عدم هزینه کرد تسهیلات در بخش کشاورزی توسط برخی کشاورزان شده است. این در حالی است که بر اساس یافته ها، متغیرهای استفاده از رسانه ها برای دریافت اطلاعات شغلی، عضویت در تشکل ها، پشتکار، میزان ارتباط با کارشناسان و مسئولین و سن به ترتیب بیشترین قدرت را در پیش بینی نحوه مصرف تسهیلات برای اشتغال زایی در بخش کشاورزی دارا می باشند.
    کلیدواژگان: کشاورزان وام گیرنده، تسهیلات بانک کشاورزی، اشتغال زایی، استان بوشهر
  • امیر احمدی، غلامرضا مجردی *، محمد بادسار صفحات 43-54
    زندگی در مناطق روستایی باعث می شود تا افراد دسترسی کمتری به خدمات اجتماعی و اقتصادی داشته باشند. ازاین رو، آرمان اصلی برنامه ها و پروژه های توسعه روستایی، بهبود کیفیت زندگی کسانی است که در این مناطق زندگی می کنند. بر همین اساس قانون هدفمندی یارانه ها نیز به منظور برقراری عدالت و رفاه اجتماعی و همچنین ارتقای سطح کیفیت زندگی قشر ضعیف جامعه به اجرا درآمد. پژوهش پیمایشی- تحلیلی حاضر با هدف بررسی اثرات اقتصادی و اجتماعی قانون هدفمندی یارانه ها بر کیفیت زندگی روستاییان شهرستان ارومیه به انجام رسید. جامعه آماری این تحقیق را 71353 خانوار روستایی این شهرستان تشکیل داد. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 265 نفر به روش نمونه گیری چندمرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات این تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن به وسیله گروهی از افراد متخصص تایید شد و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. مقدار این ضریب برای شاخص های مختلف بین70/0 تا 93/0 به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که اجرای قانون هدفمندی یارانه ها هم بر بعد اقتصادی (531/0β= و سطح معنی داری=000/0) و هم بر بعد اجتماعی (582/0β= و سطح معنی داری =000/0) کیفیت زندگی روستاییان در شهرستان ارومیه اثر مثبت و معنی داری داشته ولی اثرات اجتماعی آن بیش از اثرات اقتصادی اجرای این قانون بوده است. با این وصف ازآنجاکه کیفیت زندگی تابع شرایط و عوامل بسیار متنوع و متعددی است با قطعیت نمی توان تمام تغییرات حاصله را به اجرای قانون هدفمندی یارانه ها مرتبط دانست.
    کلیدواژگان: قانون هدفمند کردن یارانه ها، کیفیت زندگی، شهرستان ارومیه
  • نادر نادری *، سحر رستمی صفحات 55-64
    هدف اصلی این تحقیق توصیفی- همبستگی، بررسی تاثیر مولفه های سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی، در سازمان جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه بود (N=104) که با استفاده از جدول کرجسی- مورگان، 86 نفر از آنان، به روش نمونه گیری ساده تصادفی برای بررسی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بود که روایی آن توسط نظرسنجی متخصصان و پایایی آن با محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار Spss20 استفاده گردید. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین مولفه های سرمایه فکری و کارآفرینی سازمانی وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه به شیوه ی توام، حاکی از آن است که 32 درصد از تغییرات واریانس کارآفرینی سازمانی توسط دو مولفه ی سرمایه فکری شامل سرمایه ساختاری و سرمایه انسانی تبیین می گردد و در مورد میزان تاثیر مولفه های سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی مشخص شد، بیشترین تاثیر را مولفه ساختاری بر کارآفرینی سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، جهاد کشاورزی
|
  • Seyed Nemetolah Mosavi * Pages 1-10
    The weak performance of the public extension system, and the financial crisis have caused many countries to seriously think about the privatization of agricultural extension. The aim of this study was to investigate dairy farmer's attitudes toward privatization of extension services. Sampling was stratified random sample with probability proportionate to the number of 300 was determined based on Cochran formula. To achieve this, the Logit model is used. In this research, the establishment and extension of educational services by public organizations is the highest priority from the perspective of farmers and private promotion We also showed better results in the government and in support of the action is in progress. The study of the relationship between personal qualities tend to privatize extension services with farmers indicate that farmers variables such as age, education, income, use of new technologies, the main occupation of livestock, extension services and the need to tend to promote promoting the privatization of a significant relationship exists.
    Keywords: Livestock Extension Services, Privatization, Public Promotion
  • Maryam Omidi Najafabadi * Pages 11-22
    This survey research was conducted to examine the factors affecting ecotourism development in Lavasan-e Kuchak Rural District. The statistical population included the experts of Tourism Organization, Municipality and County Seat of Lavasanat District. The data collection instruments consisted of a questionnaire which included personal and professional traits of the respondents, ecotourism development and seven factors including economy, infrastructure, policymaking, culture, geography and extensional-educational factors affecting ecotourism development. The content validity of the questionnaire was confirmed by a group of expert's opinions and its reliability was also determined by Cronbach's alpha the value of which was above 0.7 for the main scales, which is acceptable. The data were analyzed using SPSS version 18. The results of Pearson correlation test showed that there was a positive and significant relationship between economic, infrastructural, policymaking, social and extensional-educational factors and ecotourism development in Lavasan-e Kuchak Rural District but there was no significant relationship between cultural, geographical and natural factors and ecotourism development. The results of stepwise regression also indicated that extensional-educational accounted for 63.9% of the variance of ecotourism development variable in Lavasan-e Kuchak Rural District. In this regard, some suggestions were given for ecotourism development in Lavasan.
  • Jafar Yaghobi* Pages 23-34
    Urban agriculture as the new strategy in the process of urban sustainable development and extension is one of the mechanisms of its development. Using efficient and capable manpower is essential for urban agricultural extension. The purpose of this study was to identify the competencies required for urban agriculture extension agents. Descriptive-survey method was used in this study. A questionnaire was used to collect the data. The validity of the questionnaire was approved by a panel of academic experts. Pre-test and calculating Cronbach's alpha coefficients were used to measure the reliability (0.90). Extension agents in Zanjan province formed the population of the study (N=168) and samples were selected using stratified random sampling (n=91). Using confirmatory factor analysis, the competencies required for urban agriculture extension agents were summarized in seven factors including: extension and education planning skills, Innovative and entrepreneurial responsibility, capabilities in ICT and educational technology and urban communication skills, high legal- administrative knowledge, experience and knowledge in education and adult learning, positive attitude to urban agriculture with up to date experience and knowledge and scientific ethics worthy. These factors explained 76.91% of the total variance. Result of F test showed that the views of experts on the first and sixth factor were significant, but the rest were not significant.
    Keywords: Urban Extension, Agriculture, Extension Agents, Citizens, Zanjan
  • Hamid Malaksaeedi * Pages 35-42
    One of the main purposes of providing credit facilities granted by agricultural bank is spending these credits facilities in the agricultural sector and improving production and job opportunities in this sector. Wit attention to this fact, we face with the questions of; how much the studied farmers have spent the credit facilities on the agricultural activities? what are the obstacles for not spending agricultural credit facilities in the agricultural sector? And what factors determine spending agricultural credits for creating job opportunities in the agricultural sector? This survey research was designed to answer these questions. The statistical population of this study was 205 farmers who had introduced to get loan from the Agricultural Bank by Jihad-keshavarzi organization in the Bushehr province in 1391. Random sampling was used for selecting 132 farmers. Data were collected using a questionnaire. Face validity was confirmed by panel of experts, and the questionnaires were subjected to reliability testing through a pilot study. Cronbach’s alpha for the scale was computed between 0.69 to 0.92. The finding showed that the most important obstacles for entrepreneurship among farmers were doing non-agriculture activities, inappropriate and complex laws and lack of necessary technical information. Also, the results revealed that using media to access information about job, membership in the organizations, communication with experts and age can predict the entrepreneurship among farmers.
    Keywords: Loan Borrowers- Farmers, Agricultural Credits, Creating Job, Bushehr Province
  • Gh.R.Mojarradi * Pages 43-54
    Living in rural areas tend to have less access to socio-economic services, so improving the quality of Life of rural communities is the ultimate goal of rural development projects or programs. The targeted subsidies law has been implemented in Iran by emphasis on establishing of Justice and social welfare, and also improving the quality of life for poor society layers. This descriptive analytical survey was aimed to study of socio-economic impact of targeted subsidies law on rural households’ of Urmia Township. The statistical population of the studied areas consisted of all the rural households in Urmia Township (N=71353). According to the Cochran formula, a sample size of 265 was selected using a multistage sampling technique (n=265). A questionnaire was used to collect the data required. The validity of the questionnaire used was confirmed by a panel of experts. A pilot study was conducted to establish the reliability of the instrument used. The Cronbach’s alpha coefficient for the main scales of the questionnaire was 0.7 to 0.93. The results revealed that the targeted subsidies law implementation has a significant positive effect on social (sig = 0.000 and β=0.582) and economical (sig = 0.000 and β=0.531) dimensions of the quality of life on rural households’ of Urmia Township, but its’ social effects has been more than economic effects. However, all the changes cannot be associated to targeted subsidies law implementation uncertainly, because, the quality of life conditions and factors are very diverse and numerous
    Keywords: The targeted subsidies law, Quality of life, Urmia Township
  • Nader Naderi * Pages 55-64
    The main purpose of this descriptive-correlation research was to evaluate the effect of components of intellectual capital on entrepreneurship, Organization of Jahad-e- Agriculture of Kermanshah Township. The study population included all employees of Organization of Jahad-e- Agriculture of Kermanshah Township (N = 104) by using Morgan table, that 86 of them were selected as research sample by using random simple sampling method. Data were collected by standard questionnaire which its validity by experts’ poll and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. In order to analyze the data from the Spsswin20 Software was used. The results of correlation analysis showed a significant positive correlation between the components of intellectual capital and organizational entrepreneurship. Based on the results of Enter multiple regression analysis method, 32 percent of the entrepreneurial variance by two components of intellectual capital including human capital and structural capital, is predictable. About the impact of intellectual capital components was found greatest impact on entrepreneurship is structural components.
    Keywords: intellectual capital, Entrepreneurship, Jihad-e-Agriculture