فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1394)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا زارع مهرجردی، مرتضی خدایی، مریم ضیاآبادی، فاطمه فتحی* صفحات 1-10
    تولید پسته در ایران یکی از منابع مهم ایجاد درآمد برای باغداران پسته و اقتصاد ملی محسوب می شود. مدیریت تولید پسته با روش سنتی منجر به غیراقتصادی شدن این محصول در بلندمدت شده است. کشاورزی دقیق سیستم مدیریت بر پایه اطلاعات و فناوری برای تعیین، تحلیل و مدیریت تغییرات برای سودآوری، پایداری و محافظت بهینه از مزارع هست. هدف این تحقیق امکان سنجی کاربرد کشاورزی دقیق در تولید محصول پسته است. بدین منظور تعداد 52 کارشناس با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب، داده ها از طریق پرسشنامه در سال1391جمع آوری شده و توسط نرم افزارSPSSV18 مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. با توجه به نتایج حاصل از تحلیل همبستگی و رگرسیون چندگانه، بالاترین اولویت کاربرد تکنولوژی های کشاورزی دقیق شامل تکنولوژی های خاک ورزی، نقشه بافت خاک، نقشه عملکرد درخت و سایر می باشد. همچنین تکنولوژی های میزان متغیر و نمونه برداری خاک رابطه معنی داری در سطح 1 درصد خطا با متغیر وابسته داشتند و بالاترین اولویت عوامل زیربنایی شامل برگزاری سمینار، کارگاه و همایش، فراهم نمودن بودجه و اعتبارات پژوهشی، اجرای طرح کشاورزی دقیق به صورت آزمایشی، داشتن مدیریت صحیح و علمی در سطح باغات و گسترش تعاونی تولید می باشد و همچنین عوامل آموزشی، اقتصادی و فنی رابطه معنی داری در سطح 1 درصد خطا با متغیر وابسته داشتند.
    کلیدواژگان: کشاورزی دقیق، تکنولوژی های کشاورزی دقیق، پسته کاران، رفسنجان
  • زهرا هوشمندان مقدم فرد*، احمد رضوانفر صفحات 11-26
    تحقیق توصیفی همبستگی حاضر باهدف بررسی عوامل موثر بر روحیه کارآفرینی هنرجویان کشاورزی صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق، 412 از هنرجویان هنرستان های کشاورزی استان زنجان بودند که 145 نفر از طریق فرمول کوکران مشخص و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. روایی پرسشنامه تحقیق توسط متخصصان موضوعی تایید و با انجام مطالعه مقدماتی روی 30 هنرجو و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بزرگ تر از 7/0 برای بخش های مختلف، پایایی آن تایید شد. داده ها از طریق نرم افزار 18SPSSv تحلیل شدند و نتایج نشان داد که روحیه کارآفرینی4/52 درصد هنرجویان بالا هست. نتایج آزمون t نشان داد که روحیه کارآفرینی هنرجویان شهری زیادتر از روستایی و هنرجویان کار و دانش زیادتر از هنرجویان فنی و حرفه ای بود. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد که متغیرهای مهارت ارتباطی، خوش بینی، اعتمادبه نفس، شرایط رفاهی دوران کودکی و سابقه شغلی هنرجویان، رابطه مثبت و معنی داری باروحیه کارآفرینی هنرجویان داشت. تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که مهارت ارتباطی و سابقه شغلی هنرجویان تاثیر مثبتی بر روحیه آن ها داشته و حدود 20 درصد از تغییرات روحیه کارآفرینی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: هنرستان کشاورزی، هنرجویان، روحیه کارآفرینی، استان زنجان
  • فاطمه سالاری، مسعود یزدان پناه*، جعفر یعقوبی، معصومه فروزانی صفحات 27-44
    نقش رفتار دامداران در موضوع رفاه و بهره وری دام ها در سال های اخیر از سوی محققان موردتوجه جدی قرارگرفته است. زیرا رفتار و تعاملات دامداران اثرات قابل توجهی بر رفتار، رفاه و بهره وری دام ها داشته است. بنابراین درک و شناخت رفتار دامداران و عواملی که در بروز این رفتار نقش دارند لازم و ضروری است. یکی از روش های مطالعه رفتار انسان کاربرد روان شناسی و مدل های اجتماعی -روانی است. هدف این پژوهش کاربرد و مقایسه دو تئوری رفتار برنامه ریزی شده و تئوری شناخت اجتماعی در پیش بینی نیت و رفتار دامداران می باشد. جامعه آماری این پژوهش دامداران شهرستان سیرجان بودند که حجم نمونه ای به تعداد 252 نفر به روش طبقه ای- تصادفی ساده و خوشه ایانتخاب گردید. روایی و پایایی ابزار سنجش، موردبررسی قرار گرفت و اصلاحات لازم انجام شد و سپس داده ها جمع آوری گردید. نتایج پژوهش نشان داد، متغیرهای تئوری رفتار برنامه ریزی شده با پیش بینی 35 درصد از نیت دامداران و 38 درصد از رفتار دامداران در رابطه با رفاه دام قدرتمندتر از متغیرهای تئوری شناخت اجتماعی در پیش بینی نیت و رفتار دامداران می باشند
    کلیدواژگان: رفتار دامداران، رفاه دام، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، تئوری شناخت اجتماعی
  • صابر حسن پور*، حسین آگهی، فرحناز رستمی صفحات 45-58
    امروزه جهان با مشکل بزرگی به نام رشد جمعیت مواجه است که یکی از پیامدهای آن کمبود غذا می باشد. از سویی بخش عمده ای از تامین غذای این جمعیت رو به رشد به بخش کشاورزی مربوط می شود، در همین راستا افزایش تولیدات بخش کشاورزی ضرورتی انکار ناپذیر بوده است. اما این افزایش تولید با مشکلات زیست محیطی متعددی روبه رو شده است. در این راستا برنامه هایی مانند مدیریت تلفیقی آفات که یکی از روش های کشاورزی پایدار است مطرح گردید، اما با چالش ها و موانع زیادی نیز مواجه است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی چالش های به کارگیری فناوری مدیریت تلفیقی آفات با رویکرد مدرسه در مزرعهبود. این تحقیق از نوع توصیفی است و به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری تحقیق، باغداران شرکت کننده در کلاس های (IPM/FFS)، به تعداد 130 نفر بودند که همگی از طریق سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه بود. روایی محتوایی آن با کمک متخصصان جهاد کشاورزی و اعضای هئیت علمی گروه ترویج دانشگاه رازی تایید گردید.به منظور تعیین پایایی، پرسشنامه تدوین شده در بین 30 نفر از افراد جامعه مورد مطالعه در منطقه پاوه که جزء نمونه انتخاب شده نبودند مورد پیش آزمون قرار گرفت و ضریب آلفای کرونباخ آن ( 87/.=α) به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که از دیدگاه باغداران مورد مطالعه چالش های بکارگیری فناوری مدیریت تلفیقی آفاتعبارتنداز: مسائل مالی و زیرساختی، فنی و مدیریتی، مسائل فردی و انگیزشی، ویژگی های نوآوری، ابهام و ریسک و ضعف اطلاعات و دانش باغداران. نتایج این مطالعه می تواند در بهبود و تسریع برنامه های بعدی به برنامه ریزان و سیاست گذاران بخش مذکور کمک نماید.
    کلیدواژگان: باغداران، کشاورزی پایدار، مدرسه در مزرعه، مدیریت تلفیقی آفات
  • مهدی اسکندرزاده*، لقمان رشیدپور، علی صالحی صفحات 59-74
    هدف اصلی تحقیق، بررسی مهارت های مدیریتی موردنیاز برای به کارگیری کشاورزی دقیق در فرآیند توسعه پایدار کشاورزی استان آذربایجان غربی بود. این تحقیق ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ روش تحقیق جزء تحقیقات پیمایشی- توصیفی محسوب می شود. جامعه آماری این تحقیق، کارشناسان و مسئولین مکانیزاسیون شهرستان های استان آذربایجان غربی و همچنین کارشناسان مکانیزاسیون کشاورزی شرکت های مکانیزاسیون فعال در کشاورزی استان آذربایجان غربی به تعداد 86 بودند که با توجه به محدودیت جامعه آماری تعداد نمونه به صورت تمام شماری انتخاب گردید. روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق از طریق مطالعه اسنادی و به صورت میدانی صورت گرفت. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن از طریق متخصصان اجرایی و اساتید تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ که برای بخش های مختلف بزرگ تر از 0.7 بود، به دست آمد. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل عاملی مشخص شد که هفت عامل (مهارت های حسابداری، مهارت های زراعی، مهارت های تشخیص تغییرپذیری، مهارت های اطلاع یابی، مهارت های تعیین اهداف و تصمیم گیری، مهارت های اقتصادی به کارگیری ماشین آلات کشاورزی و مهارت های فنی به کارگیری ماشین آلات کشاورزی) درمجموع 27/61 درصد از واریانس کل متغیر مهارت های ضروری برای کشاورزی دقیق در فرایند توسعه پایدار کشاورزی را تبیین کرده اند که از بین آن ها مهارت های حسابداری با تبیین 91/23 درصد از واریانس کل، نقش بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: کشاورزی دقیق، کشاورزی پایدار، مهارت های مدیریتی، استان آذربایجان غربی
  • محمد مهدی مظفری صفحات 75-89
    در این مطالعه با بهره گیری از تجربیات کشاورزان منطقه الموت، عوامل موثر بر مشارکت آنان در به کارگیری عملیات حفاظت آب وخاک بررسی شد. برای این منظور، از مدل لاجیت چندگانه (MNL) استفاده گردید. برای جمع آوری داده های موردنیاز نمونه ای متشکل از 138 نفر از جامعه آماری 2160 نفری کشاورزان حوزه رودخانه شاهرود با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران انتخاب شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه است که روایی آن با کمک پانل متخصصان و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مشخص شد. نتایج نشان داد که تنها 7/42 درصد از کشاورزان منطقه الموت در حد متوسط عملیات حفاظتی را به کار می گیرند. متغیرهای آگاهی از عملیات حفاظتی، شیب اراضی، درآمد ناخالص سالانه، دریافت کمک های بلاعوض و شرکت در کلاس های ترویجی اثرات مثبت و معنی دار و متغیرهای سن و اشتغال در بخش غیرکشاورزی (به عنوان متغیرهای مستقل) اثرات منفی و معنی داری بر میزان مشارکت کشاورزان در به کارگیری اقدامات حفاظتی (به عنوان متغیر وابسته) دارند. مدل لاجیت چندگزینه ای نیز در سطح اطمینان بالایی با آماره های آزمون نسبت راست نمایی 57/30 برای اقدامات مکانیکی و 68/19 برای اقدامات غیر مکانیکی بصورت معنی دار گزارش شد.
    کلیدواژگان: اقدامات حفاظتی، کلاس های ترویجی، منابع آب وخاک، لاجیت چندگانه، منطقه الموت
|
  • F. Fathi Pages 1-10
    Pistachio production in Iran is an important source of revenue for the farmers and national economy. The traditional approach to the management of pistachio production causes this product becomes uneconomical in the long term. Precision farming is a farm management system that based on information and technology in order to determination, analysis and management of changes for profitability, stability and Optimized protection of farm. The purpose of this study is feasibility of using precision agriculture in pistachio production. That 52 experts were selected by use of simple random sampling and data were collected through questionnaires in 1391 and has been analyzed by SPSS software. The results showed that the highest priority applications of precision agriculture technology, include the tillage, Soil Texture Map, trees yield maps and etc. technologies like variable rate and soil sampling have a significant relationship with dependent variable at %1 level. The highest priority of underlying factors include seminars, workshops and conferences, providing funding and research funding, implementation of a trial precision farming project, owning scientific management at orchards and expansion of Cooperative Productions. Also education, economic and technical factors had significant relationship at 1%with dependent variable
    Keywords: precision farming, precision farming technologies
  • Z. Hoshmandan Moghadamfard*, A. Rezvanfar Pages 11-26
    The purpose of this descriptive- correlational study was to investigate effective factors on the entrepreneurship mentality of students. Target population consist all agricultural high school students in Zanjan Province. Population for this study included all the students who study in these schools (N= 412), which 145 of them was selected using proportional Stratified random sampling method and based on Cochran sampling formula. The validity of research questionnaire verified by a panel of related experts and by conducting a pretest study and calculating Cronbach alpha coefficient higher than 0.7 for different sections its reliability was obtained. The data were analyzed using SPSS18/win software. The findings indicated that majority of students (52.4%) had high level of entrepreneurial mentality. T test revealed that the entrepreneurship mentality of urban living students were higher than rural living one and Karo-Danesh (vocational education) students had higher level of entrepreneurship mentality in comparison with Fanni-Herfei (technical profession) students. There were positive and meaningful correlation between entrepreneurship mentality with communication skill, optimism, self-esteem, childhood living condition and job experience of students. Multiple regression analysis revealed that two variables of communication skill and job experience explained 20 percent of entrepreneurship mentality variance
    Keywords: Agricultural High School, Students, Entrepreneurship Mentality, Zanjan Province
  • M. Yazdanpanah Pages 27-44
    Recently, the role of stockmen’s behavior in animal welfare and productivity of dairy cattle has received more acknowledged by researchers. Without any doubt, they have pivotal effects on welfare and productivity of animal. Therefore, understanding stockmen’s intention and behavior and recognizing the factors affected them is of great importance. One way to understanding and studying human behavior is application of the psychology and social-psychological model. The purpose of this study was to compare the theory of planned behavior with social cognitive theory to predicting stockmen’s intention and behavior. The population of interest consisted of stockmen in Sirjan district, Kerman Province. The study sample consisted of 252 persons selected through a multistage, quota- random and stratified sampling method. After confirming the reliability and validity of the instrument, then, data was collected. The results of this study showed that the theory of planned behavior was able to predict 35 percent of stockmen’s intention as well as 38 percent of stockmen’s behavior, while at the same time the prediction power of social cognitive theory was lower
    Keywords: Stockmen's Behavior, Animal Welfare, Theory of Planned Behavior, Social Cognitive Theory
  • Sabere Hasanpor Pages 45-58
    The main purpose of this study was challenges of the application of integrated pest management (IPM), technologies among the gardeners of farmers’ field school approach in the Paveh Township. This is a descriptive study with the survey method. The population of who participated in this study was (N=130), who were selected through. The research tool was a questionnaire which its content validity by a panel of experts to promote agricultural education and studied, modified and approved. Reliability coefficient (Cronbach's alpha) with pre-test questionnaire that people were not selected in the sample was 87/0.The study findings showed that the perception of farmers’ challenges to implementing financial and infrastructural, technical and managerial, interpersonal and motivational issues, features, innovation, risk and uncertainty and lack of information and knowledge are gardeners. The results can be further improved and accelerated programs (IPM / FFS) to assist planners and policy makers in the sector
    Keywords: Farmers Field School, Integrated Pest Management, gardens, sustainable agriculture
  • M. Eskandarzade Pages 59-74
    The main objective of this study was to evaluate the skills management required for the application of precision farming in the process of sustainable agricultural development in West Azerbaijan Province. This research in terms of purpose is an applied research and in terms of methodology is part of descriptive survey research. The statistical population of this research were the experts and officials of mechanization of West Azerbaijan Province that due to the limited number of population (n=86) a Census method used to collect the data. The survey instrument was a questionnaire which its validity confirmed by executive experts. Reliability of the questionnaire calculated with using Cronbach's alpha coefficient, which was equal to 0.77. Based on the results of the factor analysis showed that seven factors (accounting skills; agronomic skills; diagnostic skills of variability, information seeking skills, setting goals and decision-making skills, economic skills in applying of agricultural machinery and technical skills in applying of agricultural machinery) in total, 61.27 percent of variance have been explained the management skills necessary for precision farming in the process of sustainable agriculture developing. Among them, accounting skills with explanation 23.91 percent of total variance had a greater role
    Keywords: precision agriculture, sustainable agriculture, factor analysis, West Azerbaijan Province
  • M. M Mozafari Pages 75-89
    In this study by using farmer's experiences of Alamout region, factors influencing on their participation to use soil and water conservation practices, was investigated. In this regard a Multinomial Logit (MNL) model was used. To collecting the required data a sample number of 138 people of the statistical population 2160 farmers of Shahrood Basin was selected by using the simple random sampling and Cochran formula. Research instrument was a questionnaire that its’ validity approved by the panel of experts and its reliability by Cronbach's alpha were determined. The results showed that only 42/7 percent of farmers in this area are using protective operations in moderate level. The results also, indicated that, knowledge of conservation practices, slope of lands, the annual gross income, receiving grants and participation in promotional classes have positive and meaningful effects. Age and employment in non-agricultural sector showed negative and meaningful effects on probability of farmer's participation in using of soil and water conservation practices. Also, Multinomial Logit model in high confidence level with Likelihood Ratio test statistics 30/57 for mechanical practices and 19/68 for non-mechanical practices was significant
    Keywords: Protective operations, Promotional classes, Soil, water resources, Multinomial logit, Alamout region