فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1397)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهره ملکی* ، نسترن حیدری، امیر حسین علی بیگی صفحات 1-8
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی ارتباط میان خودکارآمدی، محتوای دوره تحصیلی، انعطاف پذیری و روابط استاد-دانشجو (ابعاد کیفیت تجارب یادگیری) و فرسودگی تحصیلی دانشجویان رشته های کشاورزی در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی رشته های کشاورزی که حداقل یک سال از تحصیل آنان در این مقطع می گذشت، تشکیل دادند که با روش نمونه گیری ساده تصادفی و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد 120 نفر از آن ها، به عنوان نمونه تحقیق، انتخاب شدند. بر اساس یافته های پژوهش، میانگین نمره فرسودگی تحصیلی دانشجویان در سه طبقه کم(93/40)، متوسط(61/49) و شدید (11/61) دسته بندی شد. هم چنین یافته های پژوهش نشان داد، میان فرسودگی تحصیلی با خودکارآمدی و کیفیت تجارب یادگیری ارتباط منفی و معنی داری برقراراست. به علاوه، میان فرسودگی تحصیلی دانشجویان و سه بعد از کیفیت تجارب یادگیری (محتوا، انعطاف پذیری و روابط استاد-دانشجو) ارتباط منفی و معنی داری وجود دارد. یافته های حاصل از این پژوهش، به برنامه ریزان آموزش عالی و دست اندرکاران امر کمک می کند تا با ارائه برنامه هایی مانند تنظیم نمودن سرفصل های درسی جدید و متناسب با نیازهای کنونی و آتی جامعه، استفاده از وسایل کمک آموزشی متنوع و جدید، برگزاری اردوهای علمی- آموزشی، تدارک دیدن بازدیدهای میدانی، تدریس دروس در فضایی خارج از محیط بسته کلاس، سبب افزایش انگیزه دانشجویان جهت یاگیری و در نتیجه افزایش عملکرد و کاهش فرسودگی تحصیلی در میان آن ها شوند
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، خودکارآمدی، کیفیت تجارب یادگیری، دانشجویان کشاورزی
  • محمد مرادی، احمدرضا عمانی* صفحات 9-20
    هدف از این تحقیق بررسی وضعیت نظام آموزشی هنرستان های کشاورزی استان خوزستان می باشد. روش تحقیق از لحاظ نحوه جمع آوری اطلاعات از نوع تحقیقات پیمایشی است. در این تحقیق هنرآموزان و هنرجویان هنرستان های کشاورزی استان خوزستان به ترتیب به تعداد 53 و 801 نفر جامعه آماری این تحقیق را تشکیل دادند. تعداد نمونه از بین هنرجویان، 260 نفر برآورد گردید. در خصوص هنرآموزان از روش تمام شماری استفاده گردید و کلیه 53 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور ارزیابی روایی ابزار تحقیق، از روش پانل متخصصان و پایایی از ضریب کرونباخ آلفا استفاده شد. بر اساس دیدگاه هنرجویان ناامیدی و نگرانی نسبت به آینده شغلی، ضعیف بودن هنرجویان در دروس پایه و کم توجهی به کیفیت بخشی به آموزش و بر اساس دیدگاه هنرآموزان سطح پایین معدل سال های قبل از ورود به رشته، ناامیدی و نگرانی نسبت به آینده شغلی و کمبود سرانه آموزشی از مهمترین موانع نظام آموزشی هنرستان های کشاورزی خوزستان بودند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی، بازنگری در ساختار آموزشی هنرستانها، ارتقاء تجهیزات و همکاری بین بخشی، تحلیل کتب درسی با نظر هنرآموزان و توسعه کارآفرینی، رضایتمندی هنرآموزان و بهبود ارزشیابی آموزشی و افزایش اختیارات مدیر و بهبود دوره کارورزی 5 عاملی بودند که در مجموع 542/42 درصد از تغییرات متغیر راهبردهای بهبود نظام آموزشی هنرستانهای کشاورزی را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: هنرستان کشاورزی، موانع و مشکلات، راهبردهای بهبود، خوزستان
  • علیرضا پور سعید*، امیر بهادر محمودی صفحات 21-31
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رفتار اطلاع یابی آموزشگران شرکت های خدمات مشاوره ای کشاورزی استان ایلام و شناسایی عوامل مرتبط با آن انجام شده است. تحقیق از نوع همبستگی و به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری تحقیق، آموزشگران کشاورزی استان ایلام بودند (950=N). حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 175 نفر برآورد گردید (175=n). نمونه گیری به روش طبقه ای با انتساب متناسب انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده که روایی محتوایی آن با نظر جمعی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی تائید شد. جهت سنجش میزان پایایی پرسشنامه، آلفای کرونباخ در مرحله پیش آزمون، برای بخش های مختلف پرسشنامه، بالاتر از 79/0= α محاسبه شد. میانگین رفتار اطلاع یابی افراد 81/2 حاصل گردید که در نتیجه سطح رفتار اطلاع یابی افراد به طور میانگین در حد ضعیف می باشد. معادله رگرسیونی نشان داد که میزان آشنایی به زبان انگلیسی، ساعات کار با کامپیوتر در شبانه روز، معدل آخرین مقطع تحصیلی و ساعات کار با اینترنت در شبانه روز حدود 29 درصد از تغییرات رفتار اطلاع یابی را تبیین نموده است.
    کلیدواژگان: آموزشگر، اطلاعات، رفتار اطلاع یابی، کشاورزی، استان ایلام
  • معصومه فروزانی* ، امید مهراب قوچانی، میلاد تقی پور، مجتبی دهقانپور صفحات 33-46
    پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش کانال های ارتباطی بر نیت آمادگی کشاورزان در برابر خشکسالی با استفاده از نظریه رفتار برنامه‏ریزی انجام شد. ابزار مطالعه، پرسشنامه‏ای محقق-ساخت بود که روایی آن توسط جمعی از متخصصان موضوعی و پایایی آن به وسیله انجام مطالعه‏ای پیشآهنگ و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کشاورزان بخش مرکزی شهرستان مرودشت می‏باشد (8602 =N) که از این میان با استفاده از جدول کرجسی و مورگان نمونه‏ای به حجم 367 نفر برآورد گردید و با استفاده از روش نمو‏نه‏گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. نتایج نشان از آن داشت که تفاوت آماری معنی‏داری در میانگین نیت رفتاری به منظور آمادگی پاسخگویان در برابر خشکسالی بر حسب کانال‏های ارتباطی مورد استفاده توسط آن‏ها وجود دارد. بر اساس یافته‏ها، بیشترین میانگین نیت رفتاری مربوط به کانال‏های ارتباطی تلویزیون و کارشناسان کشاورزی به طور همزمان بود. همچنین نتایج نشان داد که کمترین میانگین نیت رفتاری آمادگی پاسخگویان در برابر خشکسالی بر حسب کانال ارتباطی دوستان و آشنایان بوده است. نتایج آزمون دنباله‏ای بونفرونی نیز تایید‏ کننده‏ی یافته‏ی فوق بود. همچنین تاثیر هریک از سازه‏های نظریه‏ی رفتار برنامه‏ریزی‏شده بر نیت رفتاری کشاورزان به تفکیک استفاده از هریک از کانال‏های ارتباطی مورد سنجش قرار گرفت و نتایج نشان داد که هنجار ذهنی بر نیت رفتاری پاسخگویان در تمامی کانال‏های ارتباطی تاثیرگذار است. بر اساس یافته‏های مطالعه، پیشنهاداتی کاربردی در راستای تصمیم‏سازی صحیح استفاده از کانال‏های ارتباطی جهت ایجاد آمادگی در مقابل تغیییرات اقلیمی ارائه شد.
    کلیدواژگان: کانال ارتباطی، خشکسالی، اطلاعات هواشناسی، نیت رفتاری، مرودشت
  • لیلی شرفی پور، مصطفی احمدوند* صفحات 47-58
    نظر به اینکه ایران واردکننده عمده روغن خام است، توسعه کشت کلزا می‏تواند در کاهش واردات و صرفه‏جویی در منابع ارزی کشور نقشی مهم ایفا نماید. این در حالی است که در مسیر توسعه کشت کلزا موانع و چالش هایی وجود دارد. ازاین رو، هدف کلی این پژوهش واکاوی بازدارنده‏های توسعه کشت کلزا در شهرستان ارزوئیه از توابع استان کرمان بود. روش انجام این تحقیق کمی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی کشاورزان بخش مرکزی شهرستان ارزوئیه در سال زراعی 1396-1395 بودند (1000=N) که 122 نفر از آنان با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه‏ بارتلت و همکاران برآورد و به روش نمونه‏گیری تصادفی ساده با انتساب متناسب انتخاب و موردمطالعه قرار گرفتند. ابزار اصلی تحقیق، پرسش‏نامه محقق ساخته بود که روایی ظاهری و محتوایی آن با استفاده از پانل متخصصان دانشگاهی و کارشناسان جهاد کشاورزی بخش مرکزی شهرستان ارزوئیه به دست آمد. پایایی پرسش نامه نیز با استفاده از انجام یک مطالعه مقدماتی و محاسبه ضریب KMO برابر با 54/0 حاصل شد. یافته‏های تحقیق نشان داد بازدارنده‏های توسعه کشت کلزا در چهار مقوله: مالی، فرآیند تولید، درون فردی و اطلاعاتی-ارتباطی قابل تفکیک اند. علاوه بر آن، بر اساس رتبه‏بندی صورت گرفته، موانع مالی با میانگین 80/3 و انحراف معیار 359/0 در جایگاه نخست قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل خوشه اینیز حاکی از آن بود که کشاورزان منطقه موردمطالعه ازنظر دیدگاه پیرامون موانع توسعه کشت کلزا به سه گروه کشاورزان عمل‏گرای توان‏اندیش، ارتباط‏گرای مآل‏اندیش و فن‏گرای نیک‏اندیش خوشه بندی می شوند.
    کلیدواژگان: رزوئیه، ترویج کشاورزی، توسعه کشاورزی، دانه‏های روغنی، کلزا
  • سودابه بینایی، حسین شعبانعلی فمی* ، هوشنگ ایروانی، مهناز محمد زاده نصرآبادی صفحات 59-70
    این پژوهش باهدف تحلیل مولفه های نهادی و قانونی نظام ارائه خدمات استانداردسازی محصولات ارگانیک و به روش توصیفی- همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق کارشناسان مطلع در ارتباط با تولید و عرضه محصولات بود ((N=250 که با استفاده از جدول گلن دی اسرل، 154 نفر حجم نمونه تعیین شد. روش نمونه گیری و انتخاب افراد در جامعه، روش تصادفی ساده بوده است. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و صاحب نظران تولیدات ارگانیک تائید شد. پایایی ابزار سنجش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تائید شد =0.73)α(. نتایج نشان داد که فراهم سازی سازمان های متولی صدور گواهی محصولات ارگانیک، تدوین ساز وکار نظارت بر محصولاتی که به اسم ارگانیک وارد کشور می شود، همکاری نهادهای مسئول استانداردسازی کشور با سازمان های مشابه بین المللی از اولویت بیشتری در بین الزامات نهادی برخوردارند. فراهم سازی استاندارد محصولات ارگانیک، استاندارد نهاده های ارگانیک، استاندارد بازرسی از مزارع ارگانیک از اولویت بیشتری در بین الزامات قانونی برخوردارند. تحلیل عاملی مولفه نهادی - قانونی نظام استانداردسازی محصولات ارگانیک حاکی از آن بود که نظارت دولت بر زنجیره تولید محصولات ارگانیک موثرترین نشانگر بوده و استاندارد ذخیره سازی و انبارداری محصولات ارگانیک، موثرترین نشانگر مولفه قانونی نظام استانداردسازی محصولات بوده است.
    کلیدواژگان: کشاورزی ارگانیک، استانداردسازی محصولات ارگانیک، مولفه نهادی، مولفه قانونی
|
  • Tahereh Maleki * Pages 1-8
    The purpose of this study was to investigate the relationship between self-efficacy, course content, flexibility, teacher-student relationships and academic burnout among agricultural students. Sample was 120 students that selected among 1072 undergraduate students at Agriculture and Natural Resources Campus, Razi University by random sampling technique and Kerjcie and Morgan table. The result showed that three class of academic burnout score are: Low (40.93); moderate (49.61) and severe (61.11). In addition, based on, Pearson's correlation coefficient, self-efficacy and quality of learning experiences were negatively correlated with students' academic burnout(p=0.01). Moreover, there is negative and significant relationship between academic burnout and content, flexibility, professor-student relationship (p=0.01). The findings of this study can help to agricultural higher education planners, considering the students' academicburnout and designing plans in order to reduce this negative factor in effective learning and prepare students to increase their self- efficacy.
    Keywords: Students' Academic Burnout, Self- efficacy, Quality of Learning Experiences, Agricultural Students
  • Ahmadreza Ommani * Pages 9-20
    The purpose of this research was to investigate the status of the educational system of agricultural schools in Khuzestan province. The research method was survey. In this research, teachers and students of agricultural schools in Khouzestan province comprised 53 and 801 members of the study population. The sample size was 260 students. All teachers were studied. In order to evaluate the validity of the research tool, a panel of experts and reliability of the Cronbach Alpha coefficient were used. According to students' disappointment and worries about the future, the weakness of the students in the lessons and the lack of attention to the quality of education was one of the most important barriers to the educational system in the agricultural schools of Khuzestan.According to the teachers' view, the low level of average years prior to entering the field, disappointment and concern about the future of the job and the lack of educational per capita were the most important obstacles in the educational system of agricultural schools in Khuzestan.Based on the results of factor analysis, a review of the educational structure of the vocational schools, the promotion of equipment and inter-sectoral collaboration, analysis of textbooks with the view of the students and entrepreneurship development, teacher satisfaction and improvement of educational evaluation and increasing the authorities' authority and improving the internship were 5 factors, which totaled 42.542% of variable variations explained the strategies for improving the educational system of agricultural schools.
    Keywords: School of Agriculture, Barriers, Strategies, Khouzestan
  • Alireza Poursaeed * Pages 21-31
    The purpose of this study was to assessing of agricultural consulting services companies educators' information seeking behavior and in Ilam province and factors affecting it. The research method was correlation and used survey method. The statistical population consisted of agricultural educators (N =950). By using Krejcie and Morgan's (1970) Tale, 175 agricultural educators were selected as sample (n =175). Samples were selected through proportional stratified sampling method. A questionnaire used to collect the data. Content validity of the questionnaire was confirmed based on opinions of some of agricultural extension and education experts. Cronbach's alpha coefficient for different parts of the questionnaire was higher than 0.79 The research’s result showed that the average level of information seeking behavior (Average 2.81) was weak. The findings of regressions revealed that the amount of amount of time the work with computer, amount of time the work with internet Proficiency in English and GPA degree varieties explained 29 percent of the variation in information seeking behavior.
    Keywords: Educator, Information Seeking Behavior, Agricultural, Ilam Province
  • Masuome Forouzani * Pages 33-46
    The purpose of this study was to explain the role of communication channels on farmers' adaptation intention towards drought using planning behavior theory. The research instrument was a researcher-made questionnaire which its validity and reliability were confirmed by a group of subject specialists and doing a pre-study and calculating the Cronbach's alpha coefficient, respectively. The population of this study consisted of farmers in the central part of Marvdasht township (N=8602), of which 367 individuals were estimated using Krejcie and Morgan tables and using random sampling method Simple were selected. The results indicated that there is a meaningful difference in adaptation’s behavioral intention towards drought based on the communication channels they have been used. According to the findings, the highest average of behavioral intention was related to the television and agricultural experts at the same time. Also, the results showed that the least average behavioral intention was related to friends and relatives. This finding also confirmed by the Bonferoni sequence test. Finally, the effect of each variable of the theory of planned behavior on the behavioral intention of the respondents based on each communication channels determined. The results indicated that the subjective norm influences on respondent's behavioral intention in all communication channels. According to the findings, some suggestions were made for the proper decision making of using communication channels in order to prepare for climate change.
    Keywords: Communication channels, Drought Meteorological information, Behavioral intention
  • mostafa ahmadvand * Pages 47-58
    The purpose of this paper was to explore the main barriers and difficulties of developing Canola plantation in the Orzuiyeh County. This is an applied research with a survey that was planned to explore issues associated with Canola production adoption. The statistical population of the study was farmers in the central district of the Orzuiyeh County. In order to determine the sample size of the study, the Bartlett and colleagues sample size table with 5% error rate was used. Accordingly, 122 farmers were selected. The data were acquired by questionnaire. A panel of experts reviewed and confirmed the face validity of the instrument. The reliability of the questionnaire was also confirmed by conducting and calculating the KMO coefficient. The KMO coefficient value is greater than 0.54 and the Bartlett test value is statistically reliable. The research findings showed that the barriers to develop Canola plantation can be categorized into the following major factors: financial, production process, intrapersonal, and information- communication. In addition, based on the rankings, financial barriers with a mean of 3.80 and a standard deviation of 0.359 are in the first place. Furthermore, the cluster analysis tool which aims at sorting different objects into groups in a way that the degree of association between two objects is maximal if they belong to the same group and minimal otherwise. The results of cluster analysis indicated that the farmers of the studied area can be categories in three groups: Pragmatic, communicative, technologically oriented.
    Keywords: Agricultural Development, Canola, Oil Seed, Oil Vegetable, Orzuiyeh
  • Hossein Shabanali fami * Pages 59-70
    This research was carried out with the aim of analyzing the institutional and legal components of the system for providing organic standardization services. This study was descriptive-correlation. The statistical population of the research were 250 knowledgeable experts in relation to the production and supply of organic products (organizations such as Agricultural Jihad, Agricultural Engineering Organization, National Iranian Standards Organization and Organic Association of Iran) out of which a sample size of 154 was selected in accordance with Glenn De Esmerald's (2013) sampling table. Sampling technique adopted in this study was random sampling technique. Validity of the questionnaire was confirmed by some experts of organic production and faculty members of Tehran University. The reliability of the main scale of study was assessed by using Cronbach's alpha coefficient . The factor analysis of the institutional-legal component of the organic products standardization system indicated that government's monitoring of the organic production chain was the most effective indicator and the standard of storage and storage of organic products was the most effective indicator of the legal component of the product standardization system.
    Keywords: Organic Farming, Standardization of Organic Products, Institutional Component, Legal Component