فهرست مطالب

نشریه فقه پزشکی
پیاپی 18-19 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل آقابابایی بنی صفحات 11-38
    زندگی نباتی گونه ای از حیات است که شخص از انجام اعمال ارادی خود ناتوان است و از نظر پزشکی به دلیل آسیب کامل نیم کره های مغز، بازگشت وی به زندگی عادی ممکن نیست. در این حالت صدمات وارد بر فرد می تواند شامل چندین جنایت مثل از دست دادن کنترل ادرار، فلج شدن اعضا و... گردد که با توجه به مرگ تلقی نشدن زندگی نباتی از یک سو و اصل عدم تداخل دیات در جنایات از سوی دیگر، بنا بر آرای مشهور فقها و مواد قانونی، فرد مصدوم مستحق چندین دیه نفس می گردد.
    این دیدگاه در عمل مشکلاتی را در پرونده های کیفری به دنبال دارد و این در حالی است که بر اساس برخی آرای فقهی و با موضوع شناسی دقیق تر می توان در زندگی نباتی به تداخل دیات ملتزم شد.
    کلیدواژگان: تداخل جنایات، تداخل دیات، زندگی نباتی، حیات غیر مستقر، مرگ حکمی
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی، فاطمه اکبریان چنارستان علیا صفحات 39-65
    فلج کردن اعضای بدن یکی از آسیب های جسمی است که در فقه اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش بر آن هستیم تا ضمن تعریف فلج عضوی در فقه اسلامی، دیه آن را تعیین کنیم. بررسی انجام شده نشان می دهد که میان دیه فلج کردن عضو با دیه از بین بردن منافع عضو تفاوت وجود داشته و نمی توان آنها را تجمیع (تداخل دیات) کرد. از این رو پیشنهاد می شود قانون گذار نیز این تفکیک را در قانون مجازات اسلامی مورد لحاظ قرار دهد.
    کلیدواژگان: فلج، اعضاء، دیه
  • مهرزاد کیانی، عبدالرحیم محبودی صفحات 67-96
    ضرورت پاسداشت جان انسان ها ایجاب می کند که حقوق کیفری به بیان تعریف و یا ضابطه ای دقیق برای جرم قتل عمد همت گمارد؛ امری که قانونگذار در ماده ی 290 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392ش. طی سه بند کلی- که معرف دو ضابطه تحقق قتل عمد می باشد- بدان پرداخته است.
    ضابطه نخستین تحقق قتل عمد در نظام کیفری ایران، داشتن قصد قتل است بی آنکه کیفیت فعل ارتکابی تاثیری در تحقق این عنوان داشته باشد. اما در ضابطه ی دوم که محل مناقشه است، مقنن، کانون توجه خود را، کیفیت فعل ارتکابی دانسته و از این رو، انجام کار به نحوی که نوعا موجب قتل شود را در عمدی محسوب شدن قتل، همسنگ ضابطه ی نخستین قرار داده است. در مورد مفهوم و گستره ی «عمل نوعا کشنده» و مرجع تشخیص نوعا کشنده بودن عمل، نظرات متفاوتی در نظام کیفری ایران ابراز شده است که بازتاب آن را در آرای ناهمگون دادگاه ها و اختلاف نظر بین قضات و پزشکان قانونی می توان یافت.
    کلیدواژگان: عمل نوعا کشنده، پزشکی قانونی، مواضع حساس بدن، رویه قضایی
  • محمدحسن صادقی مقدم، مجتبی شفیع زاده خولنجانی، محمد صادقی صفحات 97-119
    از موارد تردید در إعمال قواعد ارث، بحث راجع به «اعضای بدن میت» است؛ که علی رغم اهمیت فراوان آن، کمتر مورد ارزیابی قرار گرفته است. مقاله حاضر قصد دارد که ضمن ترسیم رابطه انسان با اعضای بدن خویش، به تحلیل ماهیت اعضای بدن انسان و امکان یا عدم امکان ارث بری آن بپردازد. بخشی از این تحلیل مبتنی بر رابطه انسان و اعضای بدن، حول محور «سلطه و استیلاء» بوده و بخش دیگر ناظر بر اثبات مالیت اعضای بدن و دخول در ترکه و یا عدم امکان ارث بری از آن است. در نهایت نیز به این نتیجه نائل می گردد که پس از مرگ، ورثه یا اولیای میت تسلطی بر تعیین تکلیف اعضای بدن او ندارند؛ و اگرچه می توان مالیت اعضای بدن انسان را اثبات نمود، اما این اعضاء را نمی توان تحت عنوان «ارث» به ورثه قابل انتقال دانست؛ زیرا آنچه به ارث می رسد صرفا اموال و دارایی های فرد است که در زمان حیات مالک آنها بوده است؛ اما اعضای بدن انسان منصرف از ترکه است. با این حال، در ترتب قواعد ارث بر اعضای بدن، به تبع برخی از اموال ناشی از این اعضاء (مانند دیه قتل و خسارت و جنایت بر میت) همچنان محل تردید وجود خواهد داشت که در انتهای این نوشتار به آن نیز خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: ارث، اعضای بدن، میت، مال، سلطه، استیلاء، دیه
  • مصطفی ذوالفقار طلب، محمد جمالی صفحات 121-141
    واژه ی ختنه ی زنان، واژه ای عام است که شامل هر نوع قطع اندام تناسلی زنان می گردد: از سبک ترین درجه ی قطع اندام تناسلی یعنی از قطع غلفه (پوست روی کلیتوریس) تا برداشتن کلی یا جزئی کلیتوریس و لبهای کوچک فرج با یا بدون بریدن لبهای بزرگ فرج. ختنه ی زنان از جمله رسوم کهن پیش از اسلام است که دین اسلام با رعایت مسایل عرفی و بکارگیری «شیوه ی تدریجی» به تعدیل آن پرداخته است. فقها در بین انواع ختنه فقط برداشتن غلفه (پوست روی کلیتوریس) صرفنظر از نوع حکم آن به لحاظ وجوب، استحباب و مکرمت را جایز دانسته اند که از آن تعبیر به ختنه ی شرعی (سنت) کرده، ولی از انواع دیگر ختنه ها تعبیر به ختنه ی غیر شرعی (فرعونی) کرده اند.
    از سوی دیگر، سازمان های حقوق بشر و سازمان های هم سو با آن به وضع قوانین سختگیرانه ای بر ضد همه ی انواع ختنه پرداخته اند که در این میان بعضی از فقهای معاصر اهل سنت و امامیه با این دیدگاه متفق القولند. وجود گزارشات ضد و نقیض پزشکی درباره ی آثار مثبت و منفی ختنه ی زنان و ممنوعیت همه ی انواع ختنه از سوی طرفداران دیدگاه مخالف این عمل و نیز عدم توجه به مقاصد شریعت در بیان احکام شرعی ختنه ی زنان، پژوهش در این مقاله را ضروری می گرداند؛ بدین منظور در این مقاله پس از پرداختن به ماهیت ختنه ی زنان، دیدگاه مذاهب فقهی را درباره ی این موضوع بیان می کنیم.
    کلیدواژگان: ختنه ی زنان، ختنه ی شرعی، ختنه غیر شرعی، بریدن آلت تناسلی زنان، فقه مذاهب
  • مینو اسدزندی صفحات 143-174
    اهداف
    در پی پاسخ به دو سوال مهم، مبنی بر چرایی و چیستی بیماری، و چگونگی مراقبت از بیماران به منظور تسکین آلام روحیشان، به مطالعه مدل های مراقبت پرستاری جهان پرداخته شد؛ چرا که پرستاری متکفل تشخیص، درمان و مراقبت از عکس العمل های بیمار به مشکلات سلامت است.
    روش
    روش های شناخت شناسی دیدگاه های متفاوت فلسفی ایجاد می کنند و دانش و پیش فرض های ذهنی نظریه پرداز را شکل داده و به علم و نگره های علمی جهت فلسفی می دهند. اما هیچ یک از مدل های مراقبت جهانی از شناخت شناسی وحیانی و فلسفه ادیان ابراهیمی استفاده ننموده و به وجود روح ملکوتی در انسان نپرداخته اند؛ لذا بر مبنای شناخت شناسی وحیانی و فلسفه اسلام به تحقیق در بعد ملکوتی عالم و بعد ملکوتی وجود انسان پرداخته و در پنج مرحله تحقیق (در طی 12 سال) مدل مراقبت از بیماران طراحی و اجرا گشت.
    یافته ها
    در دیدگاه فلسفی ادیان ابراهیمی و اسلام عزیز (که موید تمام آن هاست) عالم بر اساس رحمت آفریده شده و انسان باید تلاش کند تا با رسیدن به مکارم اخلاق، شایسته مقام خلیفه الله گردد. انسان با انتخاب نحوه ارتباطات خود با خدا، مردم، خود و عالم خلقت، سرنوشت خویش را می سازد و با رنگ الهی زدن به افکار و نیاتش، رفتار و گفتار صحیح، مکارم اخلاق و قلب سلیم را کسب می کند. انسان در هنگام بیماری با تمام ابعاد وجودی خود به بیماری پاسخ داده و گاه در بعد روحی دچار آسیب های معنوی می شود و سلامت معنوی او نیز در معرض آسیب قرار می گیرد. سلامتی که برخورداری از قلب سلیم است، هدف نهایی مراقبت بوده که در پرتو ایمان و تقوی قابل دسترس است و باعث پاسخ سازگار به ابتلائاتی می شود که همه به مشیت خداست.
    نتیجه گیری
    کادر درمان باید پاسخ روحی (معنوی) بیمار به بیماری را که می تواند به صورت آسیب معنوی بروز کند، شناخته و با تقویت باور عشق، حسن ظن و امید به رحمت خدا کمک کنند تا بیماران در بیماری خود، خیری دیده، با نگرش مثبت به آن بنگرند، از خوف و حزن رهیده و به سکینه قلب (آرامش، امنیت، عشق، امید) و خشنودی از سرنوشت خود برسند. پرستاران می توانند با دعوت به مکارم اخلاق، سبب سلامت معنوی بیماران شوند.
    کلیدواژگان: اسلام، قلب سلیم، سلامت معنوی، شناخت شناسی وحیانی
  • ولی الله خوش طینت صفحات 175-195
    به منظور ارزیابی وضعیت سبک مقابله ای مذهبی در بین دانشجویان دانشگاه پیام نور و ارتباط آن با هوش معنوی مطالعه ای در بین دانشجویان در حال تحصیل در جریان نیمسال دوم سال تحصیلی 1388-1389 دانشگاه پیام نور مرکز اردبیل انجام گرفت و تعداد 400 نفر از دانشجویان به عنوان نمونه ی آماری به شیوه ی خوشه ایتصادفی انتخاب گردید. نتایج تحلیل نشان داد که: وضعیت هوش معنوی و مولفه های آن شامل تفکر وجودی نقادانه، معناسازی شخصی، هشیاری متعالی و بسط حالت هوشیاری، هم در بین دانشجویان دختر و هم در بین دانشجویان پسر به طور معنی داری بالاتر از حد متوسط است. اما وضعیت پیوند معنوی در نزد دانشجویان پسر در حد متوسط است. از بین دانشجویان مورد مطالعه، 5 درصد دارای سبک مقابله ای منفی و 95 درصد دارای سبک مقابله ای مثبت هستند و اما متغیرهای هوش معنوی توان تبیین معنی دار سبک های مقابله ای را ندشتند. پس در حالت کلی می توان گفت که اغلب دانشجویان دارای سبک مقابله ای مثبت بوده اند و پیش بینی در جامعه ی همگن، اغلب معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، تفکر وجودی نقادانه، سبک مقابله ای، مذهب
|
  • E.Aghababaii Beni Pages 11-38
    Vegetative state is a kind of life that the person is incapable for doing his/her voluntary acts and because of brain hemispheres’ injury, may not return to his/her normal life. In this case, the injuries can be included several damages like loss of bladder control, paralysis of organs and etc. The vegetative life is not considered as death and paying a blood money (diah) for damage is a principle, so according to dominant view of jurists and legal opinions, the injured person is entitled to more than one blood money (diah).In practice, this approach causes problems in criminal cases. While according to some votes and thorough understanding the details of subject, it can be said that there is one blood money (diah) in vegetative life for all damages not more.
    Keywords: calculating the amount of damages, calculating the amount of blood money (diah), vegetative life, non, resident life, legal death
  • A.Alishahi Ghalejooghi, F.Akbarian Chenarestan Olia Pages 39-65
    Paralyzing body organs is one of the injuries which are discussed in Islamic Jurisprudence. In this study we are aimed to define organ paralysis concept as well as determining the blood money (diah). Study shows that there is a difference between organ paralyzing’s diah and destroying organ applications’ diah، that’s why their overlapping cannot be excepted. Therefor it’s suggested that the legislator consider this separation in Islamic Penalty law Act.
    Keywords: Analysis, Paralysis, organs, blood money (diah)
  • M. H. Sadeghi Moghaddam, M. Shafizadeh Khoulenjani, M. Sadeghi Pages 97-119
    One of the cases where applying the inheritance rules، seems to be questionable is the inheritance of the deceased’s body organs. Despite the great significance of this issue، it has not been examined properly. This paper deals with the possibility or impossibility of inheritance of body organs by the heir/s. Part of this paper is on the domination and authority of a man over his body organs and the other part discusses the marketability of the body organs and whether they can be classified as part of the estate. It is concluded that the heir/s to the deceased has/have no authority or right with respect to the organs of the deceased. Although it is possible to prove the marketability of body organs they cannot be inherited. The only property that can be inherited is the property owned by the deceased when he was alive and therefore his estate does not include his body organs. The heirs can inherit the blood money (diah) for the manslaughter of the deceased (and for his murder in certain cases) or for the injuries inflicted on the deceased’s body but inheritability of the deceased’s body organs themselves is still questionable.
    Keywords: Inheritance, body organs, the deceased, estate, domination, compensation for the manslaughter (and for murder in certain cases) or for the injuries inflicted on someone else
  • M.Zolfaghartalab, M.Jamali Pages 121-141
    “Feminine circumcision” is a common expression that includes any type of incision of the reproduction organ of women: From the lowest degree of cutting the reproduction organ، that is from incision of Gholfah (foreskin of clitoris) to the total or partial removal of clitoris and small vaginal lobes with or without incision of big vaginal lobe. Feminine circumcision was one of the ancient traditions of the pre-Islamic era which was modified by Islam in keeping with customary issues and by using a “gradual method”. Among different types of circumcisions jurisprudents have only allowed the removal of Gholfah (foreskin of clitoris) irrespective of the type of its religious percepts whether being obligatory، recommended or dignified، and described it as a religious circumcision (rite) while terming other types of circumcision as non-religious (Pharaonic). On the other hand، human rights institution and its pro-organizations have made rigid legislations against all type of circumcisions، a viewpoint also approved by certain contemporary Sunni and Imamiyeh jurisprudents. Contradictory medical reports on the positive and negative impacts of feminine circumcision and prohibition of all types of circumcision by the opponents of this action، coupled with the lack of attention to the Sharia purposes of expressing religious percepts of the feminine circumcision، call for a research on this issue. The present article addresses the nature of the feminine circumcision and provides the viewpoints of jurisprudential religions about the issue.
    Keywords: Feminine circumcision, religious circumcision, non, religious circumcision, incision of reproduction organ of women, religious jurisprudence
  • M.Asad Zandi Pages 143-174
    Objectives
    Nursing care models in the world were studied in order to answer two important questions: the nature and etiology of a disease، and the way to care for patients to ease their spiritual suffering (distress)، as nursing is responsible for the diagnosis of، treatment of and caring for the patient’s reactions to health problems.
    Method
    Different epistemological methods generate different philosophical views، forming the theorist’s knowledge and his mental prejudices and giving a philosophical direction to science and scientific theories، but none of the nursing care models in the world has ever used revelational epistemology and the philosophy of the Abrahamic religions. These models have not attended to the heavenly soul of the human being; therefore، in this study، we have studied the heavenly dimension of the world and the human being based on the philosophy of Islam and a revelational epistemology، attempting to provide and implement a patient care model in a five-stage research during 12 years.
    Findings
    According to the philosophy of the Abrahamic religions، including Islam، which confirms all of them، the world is created with mercy، and the human being should strive to acquire moral excellence in order to deserve to be the vicegerent of Allah. The human being makes his fate by choosing his way of communication with Allah، people، himself and the world، and achieves a sound heart and moral excellence by giving a Divine aspect to his thoughts and intentions، and having an appropriate conduct. The human being، facing a disease، reacts to it with all dimensions of his existence، and sometimes undergoes spiritual damages. Health that means enjoying a sound heart is the final aim of caring، which is achievable in the light of faith and piety، and causes a response compatible with tribulations، which are all caused in the providence of Allah.
    Conclusion
    The medical team should know the psychological/spiritual response of the patient to a disease، which can express itself as a spiritual damage. Improving patients’ belief and love، and their good thought and hope for Allah’s mercy، the medical team can help them to realize the wisdom of their sickness and have a positive attitude to it، making them relieve from fear and grief and obtaining peace of heart and satisfaction about their destiny. Nurses can assist the spiritual health of patients by inviting them to moral excellence.
    Keywords: Islam, sound heart, Spiritual Health, revelational epistemology
  • Valiollah Khoshtinat Pages 175-195
    In order to assess the status of religious coping styles among students of PNU and its relationship to spiritual Intelligence a study was between sophomore students studying in the academic year 2010-2011 in Ardabil Payame Noor University. About 400 students were selected using cluster random sampling method. The analysis showed that spiritual Intelligence and its components including the existential status of critical thinking, personal interpretation, divine consciousness and transcendental consciousness are significantly higher than average among male and female students. But spiritual link among the male students is about the average. Meanwhile 5 percent of those students had negative coping and 95 percent had positive coping strategy. In addition, the spiritual intelligence variable was not a good method for explaining the significant meaningful contrast styles. In general, it can be said that most of the students have been positive coping style and the prediction in a homogeneous society, is not often significant.
    Keywords: Spiritual Intelligence, Critical Thinking, Coping Styles, Religion