فهرست مطالب

فقه پزشکی - پیاپی 28-29 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه فقه پزشکی
پیاپی 28-29 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین شاکر *، حسینعلی بای صفحات 7-39
    صدمات وارد بر استخوان ها گاه به صورت شکستگی استخوان، گاه به صورت کوبیدگی و خردشدن آن و گاه به صورت ترک برداشتن بروز و نمود می یابد. دررفتگی استخوان نیز از جمله صدمات وارد بر استخوان هاست که در مورد میزان دیه این صدمه اختلافات قابل توجهی میان فقهیان وجود دارد. در این موضوع، برخی از فقها حکم دررفتگی استخوان سر را به سایر استخوان های بدن نیز تسری داده اند و برخی دیگر با تمسک به روایت ظریف بن ناصح، برای دررفتگی هر یک از استخوان ها، دیه خاص و متمایزی از دیگر دررفتگی ها در نظر گرفته اند و برخی دیگر دیه این صدمه را در قالب یک قاعده بیان کرده و معتقدند که در دررفتگی استخوان، یک دوم دیه شکستگی آن ثابت است. مقنن نیز با توجه به این اختلافات رویه واحدی را در پیش نگرفته است. مقاله پیش رو با توجه به اهمیت این موضوع با روش کتابخانه ای و رویکرد توصیفی تحلیلی، ضمن مفهوم شناسی صدمه دررفتگی، به بررسی دیدگاه های فقهی، مدارک و مستندات آن ها و دیدگاه قانونگذار در این خصوص می پردازد و در پایان نیز پیشنهادهایی در راستای اصلاح موجود ارائه خواهد داد.
    کلیدواژگان: دیه استخوان، دیه دررفتگی، دررفتگی استخوان، جابجایی استخوان
  • محمد مهدی محب الرحمان *، کاظم قاضی زاده صفحات 41-62
    مقاله پیش رو، در خصوص نماز بیماران و افراد معلولی است که قادر به تکلم با حنجره خود نبوده و برای قرائت در نماز، از «زبان اشاره» و یا از دستگاه «حنجره مصنوعی» استفاده می کنند. بر اساس یافته های این تحقیق، می توان قرائت با دستگاه حنجره مصنوعی را، برای چنین شخصی، به منزله «قرائت واقعی» در نماز، به حساب آورد، چراکه عرف کسی که می تواند با دستگاه سخن بگوید را قادر به تکلم می داند. همچنین دلیلی وجود ندارد که بگوییم ادله وجوب قرائت، از چنین قرائتی که به کمک دستگاه، توسط خود شخص انجام می شود، منصرف است. علاوه بر این، عرف به «قرائت با حنجره مصنوعی» نیز «سخن گفتن» و «قول» اطلاق می کند، ضمن این که قرائت با دستگاه، به قرائت دهانی نزدیک تر و شبیه تر است تا زبان اشاره که بدل قرائت شمرده می شود. بنابراین می توان گفت چنین شخصی، مشمول ادله وجوب قرائت خواهد بود و با استفاده از حنجره مصنوعی، تکبیره الاحرام، قرائت و سایر اذکار نماز را انجام می دهد.
    کلیدواژگان: نماز، قرائت، اخرس، حنجره مصنوعی، ذکر نماز
  • شمس الملوک راجی *، محمود حائری، حمید رحمانی منشادی صفحات 63-103
    پیشرفت علم پزشکی در درمان ناباروری با وجود امیدواری به زوجین نابارور در رسیدن به آرزوی فرزنددارشدن، چالش های فقهی و حقوقی بسیاری به وجود آورده است.
    از جمله این مسائل می توان به ارث جنین منجمد در باروری پس از مرگ به عنوان موضوع جدید اشاره کرد و این پرسش اصلی را مطرح نمود که در فرض استفاده توسط صاحبان، جنین منجمد می تواند پس از مرگ پدر سهم الارثی از ترکه او داشته باشد؛ در مقاله حاضر سعی بر آن شده است به روش توصیفی تحلیلی با اتکا به نظرات فقهی، فتوای فقها و نظرات مختلف حقوقی در پی پاسخ به سوال مزبور برآییم؛ پس از پذیرش مشروعیت باروری با جنین های منجمد متوفی، با مقایسه وضعیت کافر و جنین منجمد بهره بری از ارث آن تعدیل یافته و قوانین و قواعد فقهی صادرشده بر حمل طبیعی را به دلیل مغلوبیت حمل طبیعی در گذشته و زمان قانونگذاری ناظر به همان مورد دانستیم به علاوه با توجه به ماده 875 قانون مدنی که حمل را از زمان انعقاد موجود می داند و تاکید بر شرط موخر و مصلحت طفل، پذیرش ارث جنین منجمد را با مصالحه با سایر وراث و انتقال به رحم قبل از تقسیم ترکه و محروم نساختن آن از حق طبیعی خود، یعنی ارث قابل دفاع می دانیم.
    کلیدواژگان: جنین، جنین منجمد، ارث
  • طاهره مختاریان، فاطمه قدرتی* صفحات 105-136
    مقدمه
    برخی پژوهش ها نشان داده اند که آگاهی و نگرش مثبت به مذهب و آموزه های معنوی در مداخله های پیشگیرانه و درمانی می تواند عامل موثری به حساب آید. امروزه این سوال از سوی محققین مطرح است که آیا آموزه های دینی در ارائه خدمات سلامت و اعتقادات مذهبی[i] می تواند بخشی از فرایند مراقبت، مشاوره و درمان باشد؟ هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آموزش های مذهبی مرتبط با بارداری بر سطح آگاهی های مذهبی زنان باردار مراجعه کننده به درمانگاه های های پریناتال منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
    روش
    پژوهش حاضر یک پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه شاهد می باشد. جامعه پژوهش شامل 84 زن نخست زا در 28-20 هفته بارداری با نگرش مذهبی متوسط یا ضعیف می باشد و به طور تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند (42 نفر در هر گروه و از بین 220 نفر انتخاب شدند). ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های سنجش آگاهی مذهبی و دموگرافیک بوده است و با استفاده از آزمون های مجذور کای[ii]، آزمون اندازه گیری های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    فراوانی افراد دارای آگاهی مذهبی متوسط از 100 % در قبل از مداخله به 2/4 درصد بلافاصله و به 11/9 درصد در 2 ماه بعد از مداخله کاهش یافت، در حالی که در گروه کنترل بعد از آموزش های روتین بیمارستان تغییری نداشت و 2 ماه بعد به 92/9 درصد رسید. نمره آگاهی مذهبی بین دو گروه مداخله آموزشی و کنترل قبل از مداخله تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (0/1=p) حال آنکه بین دو گروه بلافاصله بعد از مداخله (0/001=p) و 2 ماه پس از اتمام مداخله تفاوت معنی داری وجود داشت (0/001=p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد سطح آگاهی مذهبی مادران تا 2 ماه بعد از آموزش نسبت به کنترل بالا ماند، لذا پیشنهاد می شود مطالعات وسیع تر با حجم نمونه بیشتر به منظور استفاده در برنامه ریزی آموزشی در مراقبت های دوران بارداری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش، مذهب، بارداری، زایمان، شیردهی، آگاهی
  • فاطمه منصوری، امیر حمزه سالارزایی *، سمیه شهرکی ده سوخته صفحات 137-159
    مقدمه
    زنان باردار باید از میزان آگاهی خود از مقررات فقهی حقوقی سقط جنین آگاه باشند، زیرا این آگاهی آموختنی است و عدم آموزش خوب زنان باردار از مقررات می تواند در آینده نزدیک سلامت مادران باردار را به خطر اندازد. این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی زنان باردار مراجعه کننده به کلینیک زنان بیمارستان امیرالمومنین شهرستان زابل از مقررات فقهی و حقوقی سقط عمدی جنین انجام، شد.
    روش
    مطالعه به صورت مقطعی انجام شد و 60 زن باردار به روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 22 استفاده گردید.
    یافته ها
    از کل جمعیت مورد بررسی 15 % از آگاهی حقوقی زیاد و 65 % میزان آگاهی حقوقی در سطح متوسط داشتند. همچنین 11/67 درصد آگاهی فقهی زیاد و 78/33 درصد آگاهی فقهی در سطح متوسط داشتند. نتایج نشان داد بین میزان تحصیلات و آگاهی از مقررات فقهی و حقوقی رابطه معنادار وجود داشت، ولی بین متغیرهای محل سکونت، میزان درآمد، وضعیت اشتغال و سن با میزان آگاهی از مقررات فقهی و حقوقی زنان رابطه معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه با نتایج تحقیق، ارتقای سطح آگاهی زنان از مقررات فقهی و حقوقی سقط جنین و فراهم ساختن امکانات لازم و برگزاری کلاس ها در جهت آگاه سازی زنان باردار از خطرات سقط گام بلندی در جهت کاهش سقط جنین و مرگ مادران و در نتیجه ارتقای کیفیت زندگی آنان می باشد.
    کلیدواژگان: سقط عمدی جنین، مقررات فقهی، مقررات حقوقی، زابل، بیمارستان امیرالمومنین
  • یوسف مرادی، محمدرضا کیخا*، حسین خاکپور صفحات 161-187
    مساله پیوند اعضا، به لحاظ اهمیت فوق العاده ای که در مسائل فردی و اجتماعی دارد، مورد توجه قانونگذاران کشورها قرار گرفته و اکثر کشورهای پیشرفته برای پیوند اعضا قانون دارند و در کشور ایران هم آیین نامه ای در تاریخ 1381/2/25 توسط هیات وزیران به تصویب رسید؛ از آنجایی که اهداکنندگان انسانی بسیار کم تر از متقاضیان عضو پیوندی هستند و بسیاری از متقاضیان هرگز به آرزویشان نمی رسند و خطر مرگ متوجه آنان است و متحمل رنج در زندگی هستند، بنابراین پزشکان برای تامین عضو پیوندی به فکر استفاده از مصنوعات و منابع نامحدود حیوانی[i] افتاده اند. برخی از حیواناتی که برای پیوند به انسان سازگار هستند، به لحاظ فقهی، نجس العین و مردار هستند و باید حکم فقهی پیوند آن ها معلوم گردد. بنابراین هدف نوشته پیش رو کاوش و بررسی مبانی فقهی مساله در جهت روشن شدن حکم آن است.
    پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی با رویکرد قرآنی روایی و تمرکز بر فقه امامیه صورت می پذیرد. یافته های تحقیق نشان می دهد که پیوند اعضای حیوان نجس العین و یا مردار به انسان بر اساس مبانی فقه مانند آیات قرآن، روایات، عقل، قواعد فقهی و اصول عملیه جایز بوده و فتاوای برخی از مراجع تقلید هم موید این مطلب است. پیوند عضو حیوان نجس العین و مردار جایز می باشد، زمانی که عضو پیوندی جزء بدن انسان شود و روح در آن حلول نماید، طاهر است و نماز با آن صحیح می باشد.
    کلیدواژگان: دانشیار، گروه علوم قرآن و حدیث، دانشکده الهیات، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زهدان، ایران
  • زهراسادات میرهاشمی* صفحات 189-216
    از آنجا که ژن های انسان از اجزا و اعضای بدن او محسوب می شوند، نظریاتی که در مورد رابطه حقوقی میان انسان و جسم او مطرح شده است، در رابطه حقوقی میان انسان و ژن هایش نیز صدق می کند. مهم ترین مساله ای که در رابطه حقوقی انسان با ژن هایش وجود دارد، مساله حق انتقال ژن ها به غیر و کسب درآمد تجاری از آن هاست. بر اساس آنچه در موضوع حق یا حکم بودن استفاده از اجزا و اعضای بدن مطرح شده است، انتقال مواردی که از نظر شرعی و عرفی در قابلیت انتقال آن ها شبهه ای وجود نداشته باشد، برای نمونه موجب ضرر به نفس یا ایجاد نقص در بدن نباشند و عرف عقلا نیز آن ها را بپذیرد، جایز خواهد بود، در نتیجه در مورد ژن ها نیز حتی اگر قائل به حق انتفاع فرد از ژن هایش و اختصاص آن ها به افراد باشیم، همچنان امکان انتقال و معامله آن ها در صورت عدم وجود مانع عقلی و شرعی وجود دارد. همچنین در مورد معامله مواد ژنتیکی بدن انسان، صرف امکان استفاده از آن در تحقیقات، می تواند منفعت مشروع و عقلایی برای حکم به صحت معامله آن ها باشد، البته به شرط آنکه این تحقیقات غیر اخلاقی و غیر شرعی تشخیص داده نشوند.
    کلیدواژگان: ژن، انتقال ژن، ژن انسانی، معامله
  • سهیلا رستمی*، سیده ریحانه یوسفی، زهرا تخت مینا صفحات 217-251
    به بانویی که به سبب سالخوردگی در سن و تغییرات جسمی عادت ماهیانه او قطع و در نتیجه از حیض و حمل ناامید گردد، یائسه گفته می شود. در قرآن و سنت نص خاص و ضابطه ای معین درباره سن شروع یائسگی وجود ندارد و به همین دلیل فقی هان با استناد به آیه ها و روایت های واردشده، در نظرگرفتن اقتضائات زمان و مکان، توجه به سن یائسگی همسالان و خویشان نزدیک در این زمینه اجتهاد نموده اند و نتیجه آن آرای مختلفی است که نه به عنوان حکمی قطعی، بلکه فقط به عنوان دلیل ظنی و اماره و بیان حد متوسط سن یائسگی قابل طرح و بررسی است. در علم پزشکی نیز روش مطمئنی برای تعیین زمان دقیق یائسگی وجود ندارد و وقوع آن بیشتر به زمینه ارثی و سبک زندگی زنان بستگی دارد.
    عدم اتفاق نظر فقی هان و وجود آرای مختلف درباره سن یائسگی، ابهام ها و پرسش های مطرح شده در نحوه انجام تکالیف شرعی و مسائل حقوقی حاصل از تردید در حیض یا استحاضه بودن خون، تغییرات فیزیولوژیکی حین یائسگی و بعد از آن و تاثیر آن بر روح و جسم بانوان پژوهش در این زمینه را ضروری می نماید.
    بدین منظور جهت تبیین موضوع، در این مقاله ابتدا به تعریف یائسگی، سپس بیان دیدگاه های مختلف فقها درباره سن شروع یائسگی پرداخته شده و در نتیجه دیدگاه عدم تحدید سن مشخص برای یائسگی، به عنوان رای راجح برگزیده شده است.
    کلیدواژگان: سن، یائسگی، سن یائسگی، مذاهب اسلامی
|
  • Mohammad Hosein Shaker *, Hosein Ali By Pages 7-39
    Injuries to the bones can sometimes appear in the form of broken bones, sometimes in the form of comminuted bones, and occasionally in the form of fractured bones. Bone dislocation is also another type of injury to the bones that is considerably controversial among Islamic jurists in terms of whether the injuries are curable or not. At this issue, some jurists have extended their judgment of skull bone dislocation to the other bones of the body while some other jurists, drawing upon the words of Zarif -Ibn- Naseh, have defined certain recompense for each bone dislocation which distinguishes it from other bones’ dislocation. Some others have declared the recompense for this injury in terms of a rule, and believe bone dislocation accounts for as much as half of the compensation for the same broken part. The legislator, therefore, according to the controversies, does not follow a single procedure. Due to the importance of the issue, the present article, using the library research method and taking an analytic and descriptive approach, investigates the perspectives of the Islamic Law, their evidence and documents, and the legislator’s perspective on this issue and at the end makes some suggestions in order to reform the status quo.
    Keywords: Recompense for Bones, Recompense for Dislocation, Bone Dislocation, Bone Movement
  • Mohammad Mahdi Moheborahman *, Kazem Ghazizad Pages 41-62
    This article is going to survey fiqh rule about dumb persons’ prayer (Salat) that they cannot speak and must use "artificial larynx" or "pointed language". Based on the result of this paper, speaking (Qaraat) in prayer (Salat) for dumb persons is similar to normal persons. This results based on these reasons: first is that people assigning speaking with artificial larynx looks like people speaking normal. Second is that necessity of speaking reasons including who can speak with artificial larynx that doing with this person himself? Third is that people nominate speaking with artificial larynx, "normal speaking". Forth is that speaking with artificial larynx is more close to normal speaking than pointed language that it is substitute to normal speaking. So to these reasons, dumb persons are under necessity of speaking reasons in prayer (Salat) so they must say their prayer part like Qaraat, Takbiratol Ehram and etc with artificial larynx.
    Keywords: Prayer (Salat), Qaraat, Dumb Persons, Artificial Larynx, Prayer Speaking Parts
  • Shamsolmolook Raji *, Mahmood Haeri, Hamid Rahmani Manshadi Pages 63-103
    Advances in medical science have led to changes in the treatment of infertility and consequently the incidence of complex problems rose in the areas of jurisprudence, law, society and so on. Among these issues, the Frozen Embryo’s inheritance can be noted. Then it can raise the question that in the assumption about using by owners, frozen embryo can have the inheritance of his wand after father’s death. This analytical descriptive study has attempted to answer the question relying on the juridical rules, Jurisconsults’ Fatwa and various legal opinions. After accepting the legitimacy of fertilization with deceased frozen embryos, by comparision of infidel’s situation and frozen embryo, the usage of inheritance is modified, and laws and legal rules issued on the natural transport of embryo, is known corresponding to the same case due to the natural transport the past being decisive, and time of legislation. In addition, according to Article 875 of Civil Code, that considers transport at coagulation time of embryo, the acceptance of the Frozen Embryo’s inheritance with emphasis on the posterior condition and the interest of the child accepting the Frozen Embryo’s Inheritance is known defensible through compromising with other heirs, and transmission to the uterus before wand division and not depriving it of the right to inheritance.
    Keywords: Embryo, Frozen Embryo, Inheritance
  • Tahereh Mokhtarian, Fatemeh Ghodrati * Pages 105-136
    Background
    Some studies have shown that awareness and positive attitude to religion and spiritual teachings of preventive and therapeutic interventions can be effective agent. Today, the question raised by the researchers is whether religious teachings in health service delivery and client's religious faith can be part of the process of care, counseling and treatment? The aim of this study was to evaluate the influence of religious trainings and religious awareness associated with pregnancy on the religious awareness of pregnant women referring prenatal clinics of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    This study is a quasi-experimental study with pretestposttest control group. The study population included 84 primiparous women at 20-28 weeks of gestation who had average or weak religious attitude were randomly divided into an intervention and a control group (42 patients in each group were selected from among 220 people). Data collection included questionnaires to assess knowledge and demographic was used the data were entered into the SPSS statistical software (v. 16) and were analyzed using Chi-square, paired t-test.
    Results
    The frequency of the religious consciousness average of 100% before the intervention to 2.4% immediately and 11.9% in 2 months after the intervention has been reduced, while in the control group after hospital routine trainings were unchanged, two months after the intervention, to 92.9% was gained. Religious knowledge scores between the two groups before the intervention was no statistically significant difference (p=0.1), while between the two groups immediately after the intervention and 2 months after the intervention difference there was a significant (p=0.001).
    Conclusion
    The results showed that levels of religious knowledge up to 2 months after education than control stayed high. Therefore larger studies with more symple sise in order to using in educational planning in care during pregnancy and childbirth is suggested.
    Keywords: Education, Religion, Pregnancy, Childbirth, Breastfeeding, Awareness
  • Fatemeh Mansori, Amir Hamzeh Salarzai *, Somayeh Shahraki Dehsoukhteh Pages 137-159
    Background
    Pregnant women should examine their level of knowledge of legal regulations and jurisprudence about Abortion, because this knowledge is teachable and lack of sufficient teaching of regulations to pregnant women can imperil pregnant women’s health in future. This study aimed to examine pregnant women’s knowledge level of legal regulations and jurisprudence of Abortion in Zabol.
    Methods
    This study is a cross sectional investigation and 60 pregnant women have been studied using simple random sampling technique. To collect the data, the investigator-made questionnaire and to analyze data, SPSS22 software were used.
    Results
    The results showed that from the overall population, 15 percent had high level of legal regulation knowledge and 65 percent had medium level of legal regulation knowledge also 11/67 percent had high level of jurisprudence knowledge and 78/33 percent had medium level of jurisprudence knowledge. The results showed that there is a significant relationship between the education level and knowledge of legal regulations and jurisprudence. But there wasn’t a significant relationship between women’s knowledge of legal regulations and jurisprudence with variables of place of residence, income, employment status, age.
    Conclusion
    Regarding the study’s results, improving women’s knowledge level of legal regulations and jurisprudence of Abortion and providing necessary facilities and holding classes in order to acknowledge pregnant women of dangers of Abortion could be an important move to decrease abortion and mother’s death and gradually develop their quality of life.
    Keywords: Induced Abortion, Legal Regulations, Legal Notice, Zabol, Ali Hospital
  • Yousef Moradi, Mohammad Reza Keykha *, Hussein Khakpoor Pages 161-187
    The problem of organs transplants, in terms of extraordinary importance have in Individual and social issues, By atentioning of the legislators of countries and almost Most developed countries have a law for organs transplants And in Iran, the regulation on 1381/2/25 Adopted by the Council of Ministers; Since the applicants of organs donors are much less than human participants And many applicants do not reach to their dream and they realize the danjour of death And suffering in life and sometimes life becomes unbearable for them, So doctors to provide transplanted organ uses artificials and animal unlimited resources.Although transplant of animal to human (Xenotransplantation) is expanding, But need to be examine from asspect of jurisprudence, If this act is unlawful, it will not be permissible for the Muslims, Therefore in this study, try to examine the jurisprudence foundations such as the Quran, traditions, wisdom and rules like "emergency", "No Harm", "Elimination of difficulties", "bottlenecks" and etc, in certain conditions animal organs transplant, in dirty and dead problems are premited.
    The method of investigating of this article is Descriptive-analytical. It seems transplantation of human organs to dirty animal or dead, according to fundamentals of jurisprudence, such as the Quran, traditions, wisdom, and jurisprudental principles practical rules were allowable and also fatwas of some of the clergies, testifies. As the use of halal meat animals in normal and unclean animal and dead in state of emergency for consuming of food have not any problem, for transplantation into the human body are permissible; In addition, animal transplantation organs and prayering with that parts is correct consequently.
    Keywords: Transplantation, Animal, Human, Jurisprudence
  • Zahra Sadat Mirhashemi * Pages 189-216
    As the human genes are one of the organ on of his body, all of theories about relation between man and his body in law is true in relation between man and his genes. The important issue in this case is the right of gene transfer to other people and gain money from it. If it is no detriment and harm in transfer and wise men confirm this action, this is canonicity in law. Also if it is not immoral, possibility of using genes in researches, can be assume legitimate benefit for validity of transaction of genes.
    Keywords: Human Gene, Transaction, Gene Transfer
  • Soheila Rostami *, Saiede Reyhane Yosefi, Zahra Thakhtmina Pages 217-251
    Postmenopausal is the woman whose menstrual periods stop permanently, and she is no longer able to bear children. There are no certain and specific Quranic verses or hadith or rule about the age of menopause in Quran so jurists have their own ijtihad according to the related verses and hadith with regard to the time and space requirements and by considering menopause of peers and close relatives. It leads to different opinions which are considered as legal implications and suspicious reasons not as final verdict. And it is arisen as average age of menopause. There is no reliable method in medical science either to determine the exact time of menopause. Its occurrence depends on women’s genetic and life style. Different questions have been arisen due to different opinions among jurists and lack of consensus among them on religious duties. Legal issues of doubt between menstruation and asthmas (blemishes), physiological changes during menopause or after that and its impact on women’s body and soul make it necessary to be studied. Therefore in order to clarify the subject, first menopause is defined in this research then different jurists’ viewpoints about the age of onset of menopause are discussed. Finally the viewpoint of "failure to specify certain age for menopause" is considered as the best opinion and comment.
    Keywords: Age, Menopause, Menopause Age, Islamic Jurisprudence