فهرست مطالب

نشریه فقه پزشکی
پیاپی 24-25 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیخ علاالدین زعتری، طه زرگریان صفحات 11-36
    از جمله پرسش هایی که فقه اسلامی عهده دار پاسخ گویی به آن هاست، وضعیت فقهی بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه است. یکی از این وضعیت ها، مبتلاشدن فردی به مرگ مغزی و متصل شدن به دستگاه های احیاء است. در این وضعیت تا فرد به دستگاه های احیاء متصل باشد، دارای تنفس و گردش خون است و با جداسازی از دستگاه، تمام علائم حیاتی خود را از دست خواهد داد. در این وضعیت آیا می توان فرد را از نظر فقهی مرده دانست یا بایستی ضمن تفاوت گذاشتن میان مرگ پزشکی و مرگ فقهی، فرد را همچنان زنده فرض کرد و احکام زندگان را بر او باز کرد. از آنجا که بر اساس آموزه های دینی، نباید درد و رنج بیمار به دلیل جان دادن طولانی شود، در صورتی که پزشک نسبت به بهبودی بیمار، اعلام ناامیدی کند، جداکردن بیمار از دستگاه های حمایتی جایز خواهد بود، ولی تا مادامی که یقین به جدایی روح از بدن نداریم، نمی توان حکم به مرگ فرد کرد و احکامی همچون ارث را جاری دانست، اما اگر احتمال بهبودی و عدم بهبودی بیمار برابر باشد، تا رسیدن به مرحله ناامیدی، جداکردن بیمار از دستگاه های حمایتی جایز نخواهد بود.
    کلیدواژگان: بیمار، مرگ، احیا
  • فاطمه قدرتی صفحات 37-66
    امروزه در بسیاری از کشورها با حذف شکنجه در مجازات اعدام، عموما به شکل ساده و ملایم به حیات تبهکار خاتمه داده می شود. به ویژه این که با پیشرفت های علم طب و فنون جدید جراحی، این امکان فراهم آمده تا اعدام کاملا بدون درد اجرا شود. در این راستا مشروعیت استفاده از روش بدون درد و حتی کادر پزشکی به عنوان مجریان اعدام، موضوعی است که همواره در محافل حقوقی مورد بحث بوده است.
    در حقوق اسلام با توجه به ماهیت متفاوت انواع اعدام های حدی، قصاصی، تعزیری و حکومتی، همچنین وجود روایاتی دال بر محدودیت اختیار حاکم در بخش حدود و قصاص و صراحت روایات در تعین شیوه های اعدام در برخی جرائم، مشروعیت فقهی استفاده از روش های نوین در اعدام حدی و قصاصی مورد تردید واقع شده است. در اعدام های تعزیری و حکومتی نیز، اگرچه روش اجرا منوط به نظر حاکم شده، لیکن با توجه به اختلاف دیدگاه ها در خصوص لزوم تحمل درد در مجازات، مشروعیت انتخاب روش بدون درد مورد بحث و مناقشه است.
    این پژوهش به روش تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است و در راستای باز پژوهی حکم اولیه در مساله، با بررسی مجدد دلالت روایات بر موضوعیت یا طریقیت شیوه اعدام و لزوم تحمل درد در آن، قائل به اختیار حاکم برای عدول از روش های متداول و منصوص شرعی و اتخاذ روش بدون درد است. در بررسی حکم ثانویه در مساله نیز جواز انتخاب روش های بدون درد در مواردی که اجرای شیوه های دردناک اعدام در سطح جامعه و حتی محافل جهانی بازتاب منفی خواهد داشت، ترجیح داده شده است.
    کلیدواژگان: اعدام حدی، اعدام تعزیری، اعدام حکومتی، اعدام قصاصی، اعدام بدون درد
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی، قاسم خیراتی مقدم، مجتبی محمد زاده صفحات 67-100
    یکی از مجازات هایی که در اجتماع بشری از دیرباز تاکنون وجود داشته، قصاص است. ویژگی اصلی قصاص در منافع، همانندی عمل جنایی صورت گرفته و قصاص مورد نظر در نتیجه به دست آمده از آن ها است و باید که در آن خطری برای جان مجرم وجود نداشته و استیفای مثل جرم، ممکن باشد. گاه ممکن است جانی، بر چشم کسی جنایتی وارد کند که چشم وی سالم مانده و بینایی آن آسیب ببیند، در این صورت برخی فقی هان و حقوق دانان قصاص را جاری ندانسته و آن را تبدیل به دیه کرده اند. این حکم به دیه به جای قصاص چشم، به سبب عدم مماثلت و عدم رعایت تساوی و احتمال تلف جانی صادر گردیده است.
    از سوی دیگر، پیشرفت پزشکی و تجهیزات، توانایی اجرای قصاص را با لیزر به عنوان یک ابزار دقیق و قدرتمند که نقش مهمی در چشم پزشکی دارد، تا حد زیادی امکان پذیر گردانیده است که می تواند توسط متخصصان صورت گیرد. ضرورت تحقیق بر روی این مساله به این جهت است که امروزه به خاطر درگیری های خیابانی و اسیدپاشی، ضربات وارده به چشم بسیار شده است و به دلیل این که امکان مماثلت وجود ندارد، موجب شده تا قصاص چشم انجام نگیرد و تبدیل به دیه گردد، هرچند دیه و قصاص هر دو حکم شرعی هستند. حال پرسش اساسی اینست که با توجه به این که دیه در این گونه موارد در طول قصاص است و با عدم وجود شرایط قصاص، دیه جای آن را می گیرد، چگونه با امکان رعایت شرایط قصاص در فرض مساله توسط اشعه لیزر می توان به دیه حکم کرد؟ این تحقیق از روش تحلیلی توصیفی بهره برده و با بررسی و نقد مبانی دیدگاه ها به این نتیجه دست یافته است که می توان در جنایت بر منفعت چشم (بینایی)، به جواز اجرای قصاص توسط لیزر حکم کرد.
    کلیدواژگان: قصاص، چشم، منافع، منافع چشم، قصاص منافع چشم، لیزر
  • صدیقه مهدوی کنی، عاطفه ذبیحی بیدگلی، سمیه حمزه خانی صفحات 101-132
    در نظام آفرینش برای هر فرد انسانی که پا به عرصه هستی می گذارد، حقوقی مفروض است، اما استفاده از حقوق مدون فعلی در مورد کودکان متولد از لقاح طبیعی نمی تواند پاسخگوی بسیاری از پرسش های ماهوی در مورد حقوق کودک ناشی از تلقیح مصنوعی باشد. در این مقاله سعی بر آن است تا با بررسی منابع فقهی و حقوقی، پاسخی منطقی برای برخی از پرسش ها که در حوزه توارث نسبت به این گونه اطفال مطرح است، ارائه شود. در راستای تبیین وضعیت توارث کودک، تعیین ملاک الحاق نسب به عنوان یکی از موجبات ارث، احراز شرایط تحقق ارث، احراز فقدان موانع توارث و نهایتا تبیین حکم هر یک از اقسام تلقیح مصنوعی از طریق اهدای جنین (ناشی از اهدای اسپرم، اهدای تخمک و اهدای هر دو توسط بیگانه) ضرورت می یابد. در نهایت، به دلیل انتساب کودک به صاحبان اسپرم و تخمک و فقدان وجود رابطه نسبی میان کودک و پدر یا مادر گیرنده، پیش بینی تدابیری از سوی قانون گذار جهت محروم نشدن کودک از حقوق ارثیه (به تبع تصریح قانون به ناشناس ماندن اهداکننده) لازم خواهد بود که از این جمله الزام پدر و مادر حکمی به وصیت بخشی از اموال خود به نفع این کودک است.
    کلیدواژگان: ارث، نسب، اهدای اسپرم، اهدای تخمک، اهدای جنین
  • علیرضا پوراسماعیلی، صدیقه قندی، اکبر پژهان صفحات 133-152
    پیشرفت های پزشکی به موازات آنکه زوج های نابارور را امیدوار به فرزندآوری کرده است، مشکلات حقوقی بسیاری نیز به وجود آورده است که رسیدن به پاسخ یا راه حل مناسب مستلزم تعامل و هم گرایی صاحب نظران پزشکی و حقوق است و در این میان لزوم ایجاد رشته حقوق پزشکی نیز پررنگ تر می گردد.
    بحث تلقیح پس از مرگ شوهر یکی از موضوعاتی است که دو رشته حقوق و پزشکی به چالش می کشد و پرسش های متعددی از جمله شناسایی نسب کودک متولدشده و نیز اخذ شناسنامه و بالاخره ارث کودک متولدشده را مطرح می سازد.
    این نوشتار صرفا به دنبال بررسی ارث جنین آزمایشگاهی است که پس از مرگ پدر تلقیح شده باشد و تلاش دارد با متمایزساختن جنینی که حاصل لقاح خارج رحمی است با جنین حاصل از تلقیح طبیعی، عمومات و ادله را صرفا ناظر به جنین طبیعی بداند.
    به باور نویسندگان، کودک متولدشده در نتیجه لقاح خارج رحمی پس از مرگ پدر عرفا فرزند متوفی تلقی می شود و در فقه نیز منعی بر ارث نبردن چنین کودکی وجود ندارد. بنابراین از پدر متوفای خود ارث می برد.
    کلیدواژگان: ارث، جنین، جنین آزمایشگاهی، لقاح
  • محمد مهدی محب الرحمان، کاظم قاضی زاده صفحات 153-174
    مقاله پیش رو که به مساله مهم نماز معلولین اختصاص دارد، به بررسی حکم رکوع معلولین و بیمارانی نظیر ام.اس و... می پردازد که به دلیل ناتوانی، لازم است رکوع را در حالت نشسته به جا آورند، اما در حین نماز، ممکن است بر انجام رکوع به شکل اصلی قدرت پیدا کنند. مساله اصلی این مقاله، پاسخ به این سوال است که: شخص معلول، «در صورتی که قبل از رکوع یا بعد از رکوع نشسته، توانمند و قادر به ایستادن شد، وظیفه اش چیست؟ آیا رکوع نشسته را رها کرده و می ایستد و رکوع مجدد به جا می آورد؟ یا همان رکوع را ادامه می دهد و فقط قیام پس از رکوع را انجام می دهد؟ یا این هم لازم نیست و فقط به نشستن و انتصاب جلوسی اکتفا می کند؟» یافته های تحقیق نشان می دهد: قیام متصل به رکوع جزء رکوع دانسته می شود و لازم است با نوع رکوعی که انجام می شود تطابق داشته باشد، ولی قیام بعد از رکوع، واجب مستقلی به حساب می آید که در صورت قدرت بر انجام آن، به صورت ایستاده انجام می شود، هرچند خود رکوع به صورت نشسته انجام شده باشد.
    کلیدواژگان: رکوع، قدرت بر رکوع، معلولین، نماز معلولین، نماز
  • علیرضا فجری، رضا اسفندیاری (اسلامی)، عبدالعلی توجهی صفحات 175-198
    بر اساس «قاعده عدم تداخل اسباب» که قاعده ای پذیرفته شده در فقه و حقوق می باشد، چنانچه در اثر جنایتی، چند عضو یا منفعت مجنی علیه مورد صدمه و آسیب قرار گیرد، دیه هر یک به صورت جداگانه محاسبه خواهد شد و تداخلی صورت نخواهد گرفت. نگهداری و دفع ارادی ادرار و مدفوع نیز از جمله منافع مهم بدن می باشند. چنانچه در اثر جنایتی این دو منفعت مهم از بین بروند، دو دیه ثابت خواهد شد، اما در فرضی که بی اختیاری ادرار و بی اختیاری مدفوع، در ضمن یک جنایت حاصل شوند، مشهور فقها معتقد به ثبوت یک دیه شده اند نه دو دیه و این هم به خاطر وجود روایتی در این زمینه است. قانون گذار جمهوری اسلامی نیز از این نظر مشهور، تبعیت نموده است. به نظر می رسد این روایت با عنایت به احتمالاتی که در آن راه دارد، از جمله تصحیف، مخالفت با یافته های پزشکی و...، توان ایستادگی در برابر قاعده «عدم تداخل اسباب» را ندارد، لذا در این موارد نیز دو دیه کامل ثابت خواهد بود.
    کلیدواژگان: تعدد دیه، بی اختیاری ادرار، بی اختیاری مدفوع، تداخل اسباب
|
  • Aladdin Zetaari, Taha Zargariyan Pages 11-36
    Among the questions that Islamic jurisprudence is responsible for responding to it, the legal status of patients in intensive care. One of this situation, a person suffering brain death is resuscitated by devices. In this situation when the person connected to devices resuscitation devices, the breathing system and blood circulation is working. In this situation if the dead person knew or should the legal terms the difference between life and death medical, legal, assume that the person is still alive and he/she applied to the provisions of the alive.
    Considering on religious teachings, should not a patient suffering be too long because of agony. If the doctor is disappointed about recovery, the patient will be allowed to separate protective devices. But as long as we do not have certainty on the separation of the soul from the body, Cannot be sentenced to death and the current punishments such as Inheriting. But if patients likely are treated and untreated is equal, separating the patient from supporting devices will not be permitted until to point of despair.
    Keywords: Illness, Death, Resuscitation
  • Fatemeh Ghodrati Pages 37-66
    Nowadays culprits execute simply and gently by omitting torment in hanging punishment. Especially this action can be done by new surgical technology and medical science developments aided in order to execute painless death completely. In this branch legal usage of this method and even medical cadre as death officers is always proposed in legal discussion.
    In Islam law, based on different nature of all kinds of prescribed death, retaliation, discretionary and administration hangings also proofs on judge’s powers bounds concerning retaliation and prescribed punishment and specific stipulations for determining death methods in some crimes, legitimacy of enjoying modern methods in prescribed and retaliation death is doubtful. In The governmental and prescribed death, painless legitimacy faces with question due to difference of opinions.
    This research is made by an analytical-descriptive method and by the use of various library resources. Upon revising the primary order and re-studying of narrations about subjects or methods of hanging and necessity of torment for it, the present study has concerned torment-free methods due to the order of governor and rejecting any common and legal methods. Regarding the secondary order again selection of pain-free methods are preferred when painful methods of hanging have further negative reflects in society and even world attitudes.
    Keywords: Overcast Hanging, Imprison Hanging, Governmental Hanging, Retaliatory Hanging, Hanging without Torment
  • Abolfazl Alishahi Ghalehjoughi, Ghasem Kheirati Moghaddam, Mojtaba Mohammadzadeh Pages 67-100
    One of the punishments that has existed in the human community since late is retaliation in kind. The main characteristic of retaliation for damage to functions, is identity of criminal act perpetrated and the retaliation provided as a result of such act. Such retaliation in kind shall not jeopardize the life of the criminal and shall allow sustainment of the equivalent of the crime perpetrated by the criminal. There are cases in which the criminal damages the sight of the eye without damaging the eye. Some Islamic jurists and law experts believe that retaliation in kind is not applicable to such cases and commute the punishment to blood money. Such decision to impose blood money rather than retaliatory destruction of the eye is based on the lack of equivalence and equality between damage to sight and destruction of the eye and also the possibility that loss of the life of the criminal may result. On the other hand, advancements of the field of medicine and related equipment have largely made it possible to execute retaliation in kind using laser as a precise and powerful tool with an important role in ophthalmology. Such retaliation in kind can be executed by the specialists. The necessity of this research lies in the fact that due to street affrays and acid throwing, the damages imposed on the eyes have become very serious, and that because the lack of said equivalence has caused retaliation in kind is not executed for crimes involving eye and the same to be commuted to blood money, although both blood money and retaliation in kind are provided by shariah. Given blood money in such cases is not equivalent to retaliation in kind, and due to lack of the conditions for the execution of retaliation in kind, it is commuted to blood money, now the question is why blood money is imposed while the requirements provided by the law for the execution of retaliation in kind is in place? This research was carried out using an analytic-descriptive method and having studied and reviewed the grounds of the views concluded that the decision of the execution of retaliation in kind by means of laser can be rendered for the criminal damages to the function of the eye (sight).
    Keywords: Retaliation in Kind, Eye, Interests, Eye Interests, Retaliation in Kind for Functions of an Organ, Laser
  • Sediqe Mahdavikani, Atefe Zabihi Bidgoli, Somaye Hamzekhani Pages 101-132
    Upon the birth of every human being who comes into existence in the nature, some legal rights are supposed, nonetheless the use of the current laws on the children born by the natural conception cannot respond to many fundamental questions about the children's rights subject to the artificial insemination. In the present article, we attempt to provide a rational response via the review of the legal and jurisprudence resources as many questions have arisen on the topic of the inheritance of such children. In respect to the explanation of the inheritance status of the children, the accession criteria should be defined as one of the inheritance fundamentals, the qualification of the inheritance circumstances, the qualification of the absence of any barrier of inheritance, and finally the mandatory status of each of the different types of the artificial insemination by the donated embryo shall be a necessity (resulting from sperm donation, egg donation and both donations by stranger). Finally, subject to the assignment of the children to the sperm/egg owners and the lack of any relationship between the child and the receiver father/mother, the legislature should provide some measures in order to avoid any deprivation of the child from the inheritance rights (in accordance with the Donor Anonymity Act), thereby the stipulation of the parent's inheritance obligations will be essential in favor of the child as a part of their properties.
    Keywords: Inheritance, Accession, Sperm Donation, Egg Donation, Embryo
  • Alireza Pouresmaeili, Sedigheh Ghandi, Akbar Pejhan Pages 133-152
    Along with modern medical advances encouraging the infertile couples for childbearing, there have been many legal concerns, where arriving at legitimate solutions requires to integrate of medical and legal perspectives; therefore, the establishment of a specialist filed such as medical law turns out to be inevitable. The artificial insemination after the death of the owner of the sperm (i.e. the father) provides a significant challenge, and poses conflicts as to the lineage of the newborn, obtaining an identity card, as well as its inheritance. The present article intends to investigate the inheritance of IVF newborns, after the death of the owner of the sperm (i.e. the father); also, it intends to legitimize generalities and reasons for the naturally conceived baby by distinguishing between an IVF fetus and a naturally conceived fetus. The authors believe that the IVF baby born after the death of the owner of the sperm is commonly considered the child of the deceased father, and there is no jurisprudential barrier for its inheriting from the father. Therefore, such a newborn will inherit from the father.
    Keywords: Inheritance, Artificial Insemination, Conception, Fertilization
  • Mohammad Mahdi Moheborahman, Kazem Ghazizade Pages 153-174
    This article allocate to disabled people prayer and it surveys the bowing rule prayer in disabled people and MS patients. These people require bow sitting but they may be able to bow to the main form. The main purpose of this article is to answer this question: if the disabled people was able to stand before or after bowing, what’s his/ her duty? Should he/she bow sitting and then stand or should continue bowing to the same manner and stand after bowing or should be satisfied to sitting and appointed to sitting? The results show that standing attached to bowing is known as bowing and its necessary it compliances with the kind of bowing, but standing after bowing is an independent obligatory that if there is the ability for performing it, it should be do standing although the bowing has performed sitting.
    Keywords: Bow Sitting, Ability of Bowing, Disabled, Disabled People Prayer, Prayer
  • Alireza Fajri, Reza Esfandyari (Eslami), Abdolali Tavajohi Pages 175-198
    In Islamic law if urinary and fecal incontinence were the results of two felonies, the compensation would be two. But in one single felony, most of scholars believe one compensation is enough not two, and this is just due to one hadith about it. Since it is not supported by medical studies, alterations or heresy and..., it cannot stand against the rule of non-combination of the causes and so the two-compensation idea in one felony seem validated and stable. In this article we will discuss different opinions to prove what the exact and valid idea of Islam is.
    Keywords: Urinary Incontinence, Fecal Incontinence, Combination of the Causes