فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع سازمانی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی پژوهشی
  • مصطفی جهانی*، عباس مقبل باعرض، عادل آذر صفحات 1-27
    در محیط آشفته و نامطمئن امروز هر شرکتی در معرض اختلال در زنجیره تامین خود می باشد. یک اختلال در زنجیره تامین رویدادی است که جریان عادی کالاها، اطلاعات و مالی را در زنجیره تامین با مشکل مواجه کرده است که این موضوع می تواند عواقب منفی و شدیدی بر عملکرد حوزه های عملیاتی، مالی و همچنین بازار آن داشته باشد. بنابراین فهم درست اینکه چگونه شرکت ها می توانند اختلالات زنجیره تامین خود را مدیریت کنند، به موضوع مهمی در میان دانشگاهیان و متخصصان تبدیل شده است. برای مقابله با این اختلالات زنجیره تامین باید چند بعدی و چندرشته ای تعریف شود تا در صورت وقوع اختلال، ضمن دادن پاسخی موثر و کارامد، قادر به بازیابی خود به حالت اولیه بوده و یا حتی بتواند شرایط خود را بعد از وقوع اختلال بهبود دهد و این همان چیزی است که تاب آوری زنجیره تامین نامیده می شود. با توجه اهمیت موضوع نخست با مرور جامع ادبیات، 12 عامل تاب آوری زنجیره تامین شناسایی شد. همچنین در مصاحبه دیگری با خبرگان حوزه زنجیره تامین، رابطه و اهمیت این 12 عامل با رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) مشخص شدند. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای افزونگی، نوآوری و تسهیم اطلاعات سنگ زیربنای تاب آوری در زنجیره تامین را تشکیل می دهند و از قدرت نفوذ بالایی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: تاب آوری زنجیره تامین، اختلال، توانمند ساز، مدلسازی تفسیری ساختاری
  • سعید جهانیان *، هانیه رضایی صفحات 29-48
    هدف پژوهش: ایجاد سیستم بهره ور و یکپارچه کننده منابع و دسترسی سریع به اطلاعات صحیح به یک مزیت رقابتی برای سازمان ها مبدل شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اجرای ماژول خرید سیستم برنامه ریزی منابع سازمان[1] بر عملکرد مدیریت زنجیره تامین است.
    روش پژوهش: جامعه آماری این پژوهش کاربران و کارشناسان واحد خرید شرکت ذوب آهن استان اصفهان بود. جمع آوری داده ها برمبنای نمونه گیری هدفمند و با استفاده از پرسشنامه انجام شده است. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار SMART PLS 2.0در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. در بخش اول ویژگی های فنی پرسشنامه به وسیله شاخص های پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا مختص PLS بررسی شد و اصلاحات لازم صورت پذیرفت. در بخش دوم، ضرایب ساختاری مدل برای بررسی فرضیه های پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان دهنده تاثیر مثبت و معنادار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان بر توسعه مدیریت زنجیره تامین در شرکت ذوب آهن استان اصفهان است. همچنین تاثیر سه شاخص سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، یعنی یکپارچگی، برنامه ریزی تولید و کنترل معنادار بود.
    ارزش و اصالت: نتایج به دست آمده از این جهت که با تاکید بر ماژول خرید سیستم برنامه ریزی منابع سازمان و اجرای آن در یک محیط واقعی به دست آمده است، ارزشمند می باشد. همچنین یافته های پژوهش نشان می دهند در صورتی که ماژول های سیستم به طور کامل پیاده شده باشند، نتایج حاصل از اجرای آنها و تاثیراتی که برعملکرد زنجیره تامین دارند، با پژوهش های پیشین مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، برنامه ریزی منابع سازمان (ERP)، سیستم خرید، شرکت ذوب آهن
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • حسین دامغانیان، محمد یزدانی زیارت * صفحات 49-73
    با توجه به نقش مهم ارتباطات اثربخش در تحقق اهداف سازمان، مطالعه شایستگی های ارتباطی که لازمه آن هستند نیز اهمیت می یابد. هدف این پژوهش طراحی مدل دستیابی به ارتباطات سازمانی اثربخش بر اساس شایستگی های ارتباطی درون فردی و بین فردی است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش انجام، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری آن جمعی از خبرگان دانشگاهی هستند که از طریق نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی 17 نفر از آنها به عنوان نمونه های آماری انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها و اطلاعات از روش کتابخانه ای و نظرخواهی از خبرگان استفاده شده است. برای تعیین روایی و پایایی ابزار تحقیق از روش مثلث سازی و برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از روش مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شده است. این پژوهش موجب شناسایی ابعاد مهم شایستگی های ارتباطی درون فردی و بین فردی تشویق کننده ارتباطات سازمانی اثربخش و طراحی مدل ساختاری تفسیری آنها شد. نتایج این پژوهش نشان داد ابعاد شایستگی ارتباطی درون فردی و بین فردی در سطوح مختلف بر یکدیگر موثرند و تغییر در کیفیت هر بعد موجب تغییر در کیفیت ابعاد همان سطح و سطوح بعدی؛ و به نوبه خود موجب تغییر در کیفیت ارتباطات سازمانی می شود. در نهایت، پس از تفسیر مدل، تجزیه و تحلیل سطوح آن پیشنهادهایی در زمینه ارتقای این شایستگی ها در سازمان ها ارائه گردید.
    کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، ارتباطات بین فردی، ارتباطات درون فردی، شایستگی های ارتباطی
  • علمی پژوهشی
  • محبوبه زیانی *، امیر هوشنگ تاج فر صفحات 75-93
    چالش عمده ای که سازمان های امروزی با آن مواجه هستند و بسیار پراهمیت و باارزش است، شکاف مشارکت و نحوه ایجاد انگیزه در کارکنانی است که کمترین مشارکت و انگیزه را ذاتا به فعالیت های کاری خوددارند. بازی وار سازی نوعی فعالیت واقعی است که از طریق یک سیستم بازی مهارت-محور تعیین می گردد که موجب یادگیری مزایای رفتار صحیح کاری، حتی در نبود واسطه های بیرونی برای ادامه به مشارکت، با تمایل شخصی می گردد. این پیامدهای رفتاری در سازمان ها، مرتبط با تغییر رفتار کارکنان، توسعه مهارت ها و ارتقاء نوآوری است. هدف از این پژوهش ارزیابی تمایل رفتاری و سنجش عوامل مرتبط بر پذیرش این فناوری است. مطالعه حاضر از نوع پیمایشی و توصیفی است و واحد تحلیل سازمان آبفای روستایی استان فارس با جامعه آماری 240 نفر و نمونه 147 نفر هست، که شامل کارکنانی با حداقل یک سال سابقه خدمت بوده که با نرم افزارهای تخصصی یا اتوماسیون اداری یا هر دو سروکار دارند. نمونه گیری غیرتصادفی و مبتنی بر هدف است و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است که پس از تشکیل کارگاه آموزشی، اجرایی گردید. برای محاسبه پایایی، ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده و برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کلموگروف- اسمیرنف و برای آزمون فرضیات از آزمون اسپیرمن، کای اسکوئر و فریدمن استفاده گردید. نتایج این پژوهش مبین این است که این فناوری موردپذیرش کارکنان بوده و تمایل رفتاری بر انجام رفتار هدف رادارند و با تقویت تعیین کننده های اصلی، می توان علاوه برافزایش بهبود عملکرد و نگرش کارکنان، باعث تقویت تمایل رفتاری کارکنان شد، حال آنکه جمعیت شناختی هیچ ارتباط معناداری با این دو سازه ندارد.
    کلیدواژگان: بازی وار سازی، انگیزش، پیامدهای رفتاری
  • رضا سپهوند، فرجام زارع * صفحات 95-112
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل بررسی نقش هشیاری سازمانی بر ترومای سازمانی با در نظر گرفتن نقش میانجی هوش سیاسی مدیران انجام پذیرفت. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از نظر جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی و از شاخه مطالعات پیمایشی به شمار می آید. جامعه آماری پژوهش، شامل 240 نفر از کارکنان ستاد مرکزی سازمان تامین اجتماعی استان فارس بوده است. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که حجم نمونه برابر 147 به دست آمد. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت تصادفی ساده بوده است. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های استاندارد هشیاری سازمانی پهلوان صادق و عبداللهی(1395)،ترومای سازمانی وی ویان و هورمن(2015) و هوش سیاسی فریس و همکاران(2005) جمع آوری شده است. روایی و پایایی پرسشنامه ها به ترتیب از طریق روش اعتبار محتوا و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ تایید شده است. برای تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS 21 و AMOS 23 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که هشیاری سازمانی و هوش سیاسی تاثیر منفی(معکوس) و معنی داری بر ترومای سازمانی دارد. یافته های تحقیق دلالت بر این دارد که هشیاری سازمانی از طریق هوش سیاسی مدیران می تواند تاثیر معنادای در جهت کاهش ترومای سازمانی داشته باشد. به علاوه نتایج پژوهش حاکی از آن است که از بین ابعاد هشیاری سازمانی و هوش سیاسی، به ترتیب اعتماد و صداقت بیشترین تاثیر را در جهت کاهش ترومای سازمانی دارند.
    کلیدواژگان: هشياري سازماني، هوش سياسي، تروماي سازماني
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • شهریار عزیزی*، بهناز روستاییان، منیژه قرچه، بهمن حاجی پور صفحات 113-128
    شهرت هر بانک یکی از مهمترین دارایی های ناملموس آن است.واز آنجا که شواهد متعددی از ادبیات موضوع در دست است که وابستگی شهرت به پیشایندها و پیامدهایش از کشوری به کشور دیگر تغییر می کند، یک مطالعه بومی با دو هدف انجام شد که یکی ارائه الگو برای پیشایندها و پیامدهای سازه «شهرت بانک از دیدگاه مشتری» و دیگری شناسایی ابعاد بومی این سازه است.
    روش پژوهش ترکیبی است.در بخش کیفی پس از مرور ادبیات و مصاحبه با کارشناسان بازاریابی بانکی و مشتریان ابعاد سازه «شهرت بانک از دیدگاه مشتری» شناسایی شد. همچنین بر مبنای ادبیات موضوع یک مدل برای پیشایندها و پیامدهای این سازه طراحی شد که در بخش کمی آزموده شد. نتایج نشان داد که «ارزش ادراک شده غیر کارکردی» و«توصیه ترغیبی دیگران» برشهرت بانک اثر مثبت دارد و شهرت بانک بر اعتماد اثر مثبت دارد و تاثیرپذیری اعتماد کارکردی از شهرت بانک از دیدگاه مشتری بیشتر از تاثیرپذیری اعتماد ساختاری است. نتایج بخش کیفی افتراق ابعاد سازه «شهرت از دیدکاه مشتری» در نظام بانکی ایران با ابعاد تعیین شده در غرب برای سنجش سازه «شهرت از دیدگاه مشتری در بخش های خدماتی» را نشان داد. بدیهی است بکارگیری مقیاس هایی که برای شرایط اقتصادی و اجتماعی غربی تهیه شده اند در نظام بانکی ایران موجب کاهش کیفیت سنجش می شود.
    کلیدواژگان: شهرت بانک از دیدگاه مشتری، ارزش ادراک شده غیرکارکردی، توصیه ترغیبی دیگران، اعتماد
  • رضا فلسفی*، محمدحسین صبحیه، سید حمید خداداد حسینی، محمدباقر نوبخت، سید مهدی الوانی صفحات 129-153
    نقش کلیدی پروژه های زیرساخت دولتی در ارتقاء رشد ناخالص ملی و نیل به توسعه یافتگی و همچنین حجم عظیم سرمایه گذاری موردنیاز این دست پروژه ها، اهمیت اجرای کارا و اثربخش آنها را دوچندان ساخته است. مدیریت موفق این پروژه ها و خلق ارزش مطلوب از آنها در جهت منافع عمومی، در گرو حاکمیت خوب مجموعه پروژه ها می باشد که در سطحی کلان-تر از تک پروژه و در قالب پورتفولیوها اعمال می شود. بهره گیری از اصول حاکمیت خوب در این سطح، منجر به ارتقاء عملکرد پورتفولیو و نتایجی چون تخصیص بهینه ی منابع به پروژه ها در راستای ملزومات استراتژیک سازمان می شود. اما اعمال چنین حاکمیتی در بستر پیچیده دولتی، با موانعی افزون تر از بخش خصوصی مواجه است که شناسایی و تحلیل این موانع، راه را برای طراحی مدل های حاکمیتی متناسب هموار می سازد. برای تحقق این امر، از تجارب 18 نفر از خبرگان با سابقه 15 تا 25 سال تصدی پست های کلیدی تاثیرگذار بر حاکمیت پورتفولیوهای زیرساخت بهره گیری شد که به عنوان جامعه پژوهش و با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی-توسعه ای و از نوع پژوهش کیفی بوده و با روش شناسی پدیدارشناسی انجام شده است. داده های موردنیاز از طریق مصاحبه های نیمه-ساختاریافته جمع آوری و سپس تحلیل شدند. طبق نتایج پژوهش، موانع حاکمیت خوب پورتفولیوهای پروژه های زیرساخت در پنج گروه شامل: موانع رفتاری، موانع سازمانی، موانع اعتباری، موانع کلان ساختاری و موانع کلان راهبردی دسته بندی و در قالب یک الگوی ساختاری سه لایه ای ترسیم شد.
    کلیدواژگان: حاکمیت خوب، پورتفولیوی پروژه ها، پروژه های زیرساخت راه، منابع دولتی
  • علمی پژوهشی
  • خسرو مرادی شهدادی، علی اصغر انواری رستمی*، محمدحسین رنجبر، سید جلال صادقی شریف صفحات 156-178
    تغییرات سریع تکنولوژی، رقابت شدید بنگاه های اقتصادی، و جهانی شدن، پدیده درماندگی مالی و ورشکستگی شرکتها را یه موضوعی مهم در ادبیات مالی و سرمایه گذاری تبدیل نموده است و توجه فعالان حوزه مالی اعم از سرمایه گذاران، تسهیلات دهندگان، تامین کنندگان، شرکای تجاری و دولت ها را به خود جلب نموده است. با توجه به نقش سرمایه های فکری در سازمانها می توان انتظار داشت که شرکتهای برخوردار از سرمایه فکری غنی تر، راهبردهای هوشمنداته تری جهت اجتناب از ورشکستگی داشته باشند. هدف این پژوهش، بررسی نقش سرمایه فکری و اجزای آن بر احتمال ورشکستگی شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور، داده های 147 شرکت از شرکتهای تولیدی بورس اوراق بهادار تهران، که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده اند، طی دروه 1387 تا 1393 مورد مطالعه قرار گرفت. جهت اندازه گیری سرمایه فکری از مدل پالیک و برای سنجش احتمال ورشکستگی از تبدیل خروجی های مدل آلتمن به احتمال ورشکستگی استفاده گردید. همچنین برای آزمون فرضیه ها نیز از مدلهای رگرسیون چند متغیره با داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که سرمایه فکری و اجزای آن تاثیر معکوس و معنا داری بر احتمال ورشکستگی شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، احتمال ورشکستگی، بورس اوراق بهادار تهران
  • مقاله استخراج شده از پایان نامه
  • ساناز نیک قدم حجتی، علی رجب زاده قطری*، محمود البرزی، غلامرضا حسن زاده صفحات 179-201
    حفظ و بقای سازمان ها در محیط رقابتی مدرن راهی به غیراز کسب مزیت رقابتی پایدار برای آن ها باقی نمی گذارد. نظر به اینکه مزیت رقابتی مبتنی بر خلاقیت از کلیدی ترین عوامل بقای سازمان های عصر حاضر است، لازم است عواملی که در شکل گیری فرایند خلاقیت سازمانی موثرند در تصمیم گیری های سازمانی موردتوجه قرار گیرند. با توجه به اینکه افراد و عوامل بسیاری درگیر فرایند خلاقیت سازمانی اند تصمیم گیری در این خصوص ازجمله مسائل پیچیده و ساخت نیافته دنیای واقعی محسوب می شود که توسط خواص سیستم های آشوبناک اداره می شود و روش های تحقیق در عملیات سخت قادر به بازنمایی و حل آن نخواهند بود. متدلوژی سیستم های نرم ازجمله روش های تحقیق در عملیات است که به منظور بازنمایی، ساختاردهی و حل مسائل پیچیده به کار می رود. لذا در پژوهش حاضر که بخشی از رساله دکتری می باشد ضمن تشریح و بیان مراحل متدلوژی سیستم های نرم، از چهار مرحله اول متدلوژی سیستم های نرم چک لند جهت بازنمایی و ساختاردهی مسئله خلاقیت پایدارسازمانی استفاده شده است. در این پژوهش به منظور دستیابی به داده ها و همچنین دستیابی به اطلاعاتی که برای طراحی مدل مفهومی موردنیاز بود، پس از بررسی پژوهش های انتشاریافته در حوزه خلاقیت و نوآوری فردی، گروهی، سازمانی از طریق جلسات هدایت و تسهیل شده و مصاحبه عمیق نظر خبرگان و متخصصان جمع آوری شد. در پایان این جلسات و مصاحبه ها ، تصویر غنی، تعریف ریشه ای و تحلیل CATWOE و مدل مفهومی خلاقیت سازمانی طراحی و توسعه داده شد.
    کلیدواژگان: متدلوژی سیستم های نرم، خلاقیت سازمانی، چک لند، مزیت رقابتی پایدار
  • علمی پژوهشی
  • محمد ولی پور خطیر*، رضوان فلاحی، نرجس قاسم نیا عربی صفحات 203-227
    نقشه های استراتژی مسیر خلق ارزش در سازمان ها را نشان می دهند که شامل اهداف استراتژیک سازمان می باشند. اهداف استراتژیک زمینه تمرکز منابع سازمانی را بر مبنای کارت امتیازی متوازن فراهم می آورند و از آنجا که سازمان ها در تدوین نقشه استراتژیک خود با تعدادی از این اهداف و روابط گوناگون میان آنها روبرو هستند، بکارگیری رویکردی اجرایی برای تبیین روابط میان اهداف استراتژیک ضروری است. از این رو مقاله حاضر درصدد ارائه یک روش ترکیبی به منظور شناسایی روابط علت- معلولی میان اهداف استراتژیک برای ترسیم نقشه استراتژیک می باشد، به طوری که با حداقل تعداد روابط، حداکثر اثرگذاری میان اهداف استراتژیک در نقشه تبیین شود. در همین راستا با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی اهمیت روابط ممکن میان اهداف تعیین و سپس با استفاده از برنامه ریزی آرمانی، نقشه استراتژی با توجه به اهداف حداقل سازی تعداد این روابط و حداکثرسازی مجموع اهمیت روابط منتخب، ترسیم شد. نتایج حاصل از تحلیل سلسله مراتبی نشان می دهد اهداف «حمایت از توسعه پژوهش های تقاضا محور» ، «تقویت همکاری بین دستگاهی» و «حمایت از توسعه علوم و فناوری استراتژیک» به ترتیب مهم ترین اهداف سطوح مشتری، فرایندها و رشد و یادگیری بوده اند. در ادامه به کمک برنامه ریزی آرمانی با تمرکز بر حداکثر تحقق اهداف استراتژیک با توجه به وزن آنها، حداقل تعداد روابط (14 رابطه از 26 رابطه) برای ترسیم نقشه استراتژیک تعیین شد. رویکرد نظام مند ارائه شده در این پژوهش می تواند مبنای تدوین نقشه استراتژیک در سازمان ها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نقشه استراتژیک، کارت امتیازی متوازن، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، برنامه ریزی آرمانی، تصمیم گیری چند معیاره
|
  • Mostafa Jahai * Pages 1-27
    In today's turbulent and uncertain environment, every company is exposed to disruption in their supply chain. A disruption is an event that can disrupt normal flow of products, information and financial supply chain that this could be have a negative effects on performance areas of operational, financial and market, so understanding how companies can manage their supply chain disruptions has become an important issue among academics and professionals. In order to confront against this disruptions, supply chains should be design multidimensional to give an effective and efficient response, able to recover to its original state, or even to improve their circumstances after the occurrence of the disruptions and this is what is called supply chain resiliency. In this study, after studying related literature to supply chain resilience as well as interviews with experts in the field of supply chain, 12 factors where identified which are effective in achieving resiliency in supply chain. Moreover, in another interview with experts, the relationship and the importance of identified factors in the Interpretive Structural Modeling (ISM) were recognized. The results illustrate that elements of redundancy, innovation and information sharing are known as supply chain resiliency infrastructures.
  • Saeed Jahanyan*, Hanie Rezaei Pages 29-48
    Enterprise Resource Planning (ERP) is what most companies need to integrate their resources in order to enhance their productivity. Considering the growing competition and the increasing attention toward productivity and cost reduction among economic firms, quick access to pertinent information has become a competitive advantage for the firms. Relying on this up to date information, they can reduce their costs by decreasing their inventory, speeding up material flow, taking consumer view in to account etc…. in this study we investigate the relationship between enterprise resource planning (ERP) system and supply chain management in terms of Oracle Purchasing Module implemented in Zob Ahan enterprise. Statistical population of the study is operational employees of Zob Ahan enterprise in Isfahan and the sampling method is simple stochastic. Required data is gathered through a questionnaire and we use SPSS and SmartPLS in order to analyze them. Findings of this research indicate that ERP Components including Integration, Material management, Production planning, and Controlling have positive impact on supply chain management.
  • Hossein Damghanian, Mohammad Yazdaniziarat * Pages 49-73
    Regarding to the important role of effective communications in achieving the goals of the organization, Study of communication competencies that are necessary for it also is important. The purpose of this research is to design a model to achieving effective organizational communications based on Intra/Interpersonal Communication Competencies. This research is an applied research in its objective and descriptive-analytical method in its method of doing. The statistical population of this research is a group of academic experts; that 17 peoples of them by using Purposive and snowball sampling were selected as samples. For collecting data and information, the library method and expert opinion are used. Also, to assess the validity and reliability of the research tool, the triangulation method is used. To analyze the data and information Interpretive Structural Modeling methods are used. The results of this research led to identification of important dimensions of intrapersonal and interpersonal communication competencies that encourage effective organizational communications and designing their interpretive structural model. the results showed that the components of intrapersonal and interpersonal communication competencies at different levels have effect together, and changes in the quality of each component cause changes in quality of other components at same level as well as the next levels, and in turn cause changes in the quality of the organizational relationships. Finally, after interpreting the model, analyzing its levels; suggestions for the progress of Intra/Interpersonal Communication at organizations were presented.
  • Mahboube Zayyani *, Amir Hoshang Tajfar Pages 75-93
    Major important and valuable challenges that today's organizations face, engagement gap and how to motivate employees with intrinsically lowest engagement and motivation of their job activities. Gamification is a real activity which is determined through a skill-based game system that leads to learn the benefits of the correct labor behavior, even in the absence of external mediators to continue the engagement with personal desire. These behavioral outcomes in organizations are related to changes in employee's behavior, develop skills and innovation. The aim of this study is to evaluate the behavioral desire and the factors related to this technology adoption. The following survey is descriptive and the analysis unit is the rural water and sewage organization of Fars province with a statistical Society of 240 and 147 statistical samples including staff who deal with either specialized software or administrative automation or both, with at least 1 year work experience. Sampling is non-random and purposive and data is collected by questionnaire which is implemented after the workshop. To calculate the reliability, Cronbach's alpha coefficients are calculated, and to examine data normality Kolmogorov- Smirnov test and to examine the hypothesis, Spearman, chi- square and Friedman test is used. The results of this study indicates that this technology has been accepted by the staff and they have behavioral intention to do the objective manner and by strengthening the main determinants, we can increase staff's behavioral intention, in addition to improve performance and attitude. There is no significant relationship between the variables and the demographic.
    Keywords: Gamification, motivation, behavioral outcomes
  • Reza Sepahvand, Farjam Zarea * Pages 95-112
    This study aimed to analyze the role of organizational mindfulness on the organizational trauma with regard to mediator role of political intelligence of managers. The purpose of this study, in terms of collecting data is descriptive. Statistical society of research includes 240 numbers of employees of social security organization of Fars province. Cochran formula was used to determine the sample size and sample size was 147 numbers. Sampling method was based on random sampling. Research data collected with using standard questionnaires of organizational mindfulness (Pahlavan Sadeqh and abollahi,2015), organizational trauma(vivian and hormann, 2015) and political intelligence( Ferris et al, 2005). The validity and reliability of the questionnaires were confirmed through content validity and Cronbach's alpha. Data have analyzed with using of structural equation modeling and software of SPSS 21 and AMOS 23. The research findings show that organizational mindfulness and political intelligence have significant negative effect on the organizational trauma. organizational mindfulness can through political intelligence of managers decrease organizational trauma. In addition to, research findings indicate that trust as dimension of organizational mindfulness has most effect on organizational trauma. also In regard to tested model can conclude that truthfulness as dimension of political intelligence of managers has most negative effect on organizational trauma.
    Keywords: organizational mindfulness, political intelligence, organizational trauma
  • Shahriyar Azizi *, Behnaz Rostaeein, Manijeh Gharaghe, Bahman Hajipoor Pages 113-128
    After developing a local scale for measurement of customer base bank reputation, one specific model has developed for Iranian banking system and tested in Tehran. Nonfunctional perceived value and persuading word of mouth as antecedents and trust (system & institutional) as consequence are elements of the model. Method of study is (qualQUAN). Qualitative part of study consist of interviews with bank marketing experts and bank customers. Dimensions of bank reputation has explored through content analysis of interviews. In quantitative part of study a survey of sample size 436 of commercial retail banks has conducted. Sampling method is convenience. Analyze of data shows that customer base bank reputation construct consists three factors. Model test shows that nonfunctional perceived value has positive impact on bank reputation (γ=0/84, p
    Keywords: Customer base bank reputation, Nonfunctional customers perceived value, persuading word of mouth, trust
  • Reza Falsafi *, Mohammad Sobhiyeh, Sayed Hamid Khodadad, Mohammad Nobakht, Mehdi Alvani Pages 129-153
    The key role of public infrastructure projects in promoting GDP growth and country development achievement and also huge amount of investment needed for them, has multipled the importance of effective and efficient implementation of them. Successful management and desirable value creation of these projects aligned with public interests, depends on good governance of multiple projects level named “project portfolio”. Utilizing the principles of good governance at this level leads to portfolio performance improvement and results such as optimum projects resource allocation aligned with the organization's strategic requirements. But applying such a governance in the complex public context, faces more barriers than private sector. Identifying and analyzing these barriers, pave the way for the design of appropriate governance models. To accomplish this, 18 experts with 15 to 25 years experience in key positions influencing on infrastructure portfolios governance were interviewed whom selected by purposeful sampling. This qualitative study is a practical-developmental research done with phenomenological methodology. Required data were collected through semi-structured interviews and then analysed. According to the findings, the barriers to road infrastructure project portfolios good governance categorized in five groups including: behavioral barriers, organizational barriers, credit barriers, macro structural barriers and macro strategic barriers drawn into a pattern of three-tier structure.
    Keywords: Good Governance, Project Portfolio, Road Infrastructure Projects, Public Resources
  • Khosro Moradi Shahdadi, Ali Asghar Anvary Rostamy *, Mohammad Hossein Ranjbar, Seyed Jalal Sadeghi Sharif Pages 156-178
    The rapid technological changes, the intense competition of enterprises, and globalization have transformed the phenomenon of financial distress and corporate bankruptcy into a major issue in financial and investment literature. Bankruptcy attracted the attention of financial sector activists, including investors, lenders, suppliers, business partners, and governments. Considering the role of intellectual capital in organizations, one can expect that companies with a richer intellectual capital are more intelligent in avoiding bankruptcy. The purpose of this research is to investigate the role of intellectual capital and its components (including human capital, structural capital, and customer capital) on the firms’ probability of bankruptcy in Tehran Stock Exchange. For this purpose, the data of 147 firms from Tehran Stock Exchange that are selected by systematic elimination method were studied during the years 1387 to 1393. In order to measure the intellectual capital, the PULIC model and to assess the probability of bankruptcy, conversion of Zscore results (from Altman Model) to the probaility was used. Also, to test hypotheses, multivariate regression models with hybrid data have been used. The results of the hypothesis test show that intellectual capital and its components have reverse and significant effects on the firms’ probability of bankruptcy in Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Intellectual capital, Probability of bankruptcy, Tehran Stock Exchange
  • Sanaz Nikghadam Hojjati, Ali Rajabzadeh Ghatari *, Aahmood Alborzi, Gholamreza Hassanzadeh Pages 179-201
    Sustainable competitive advantage is the essential way for organizations to survive in the modern competitive environment. Since competitive advantage based on creativity is one of the most crucial factors for the survival of current organisations, the factors that influence organizational creativity processes should be considered at organizational decision-making level. As many people and factors are involved in organizational creativity, decision-making becomes complex and unstructured real world issues with chaotic systems behavior and, consequently, hard operation research methods will not able to represent and solve it properly. Soft system methodology is one operation research’s methods applied to represent, structure and solve complex problems. Therefore, in this study, which is part of a PhD thesis, in addition to explaining the soft system methodology’s steps we describe in detail how the first four stages of the Checkland soft system methodology were applied to represent and structure the sustainable organizational creativity problem. The conceptual model was created based on information gathered from experts and specialists in organised meetings and in-depth interviews who were exposed to data previously collected in reviewing individual, group and organizational creativity existing research results. At the end of these meetings and interviews we designed and developed a rich picture, root definitions, CATWOE analyzes and the conceptual model for organizational creativity.
    Keywords: Soft Systems Methodology, Organizational Creativity, Checkland, Sustainable Competitive Advantage
  • Mohammad Valipour Khatir *, Rezvan Falahi, Najes Ghasemniya Pages 203-227
    Strategy maps show the value creation path in any organizations that includes the strategic objectives of organization. Strategic objectives can provide focus on organization’s resources based on balanced scorecard and since the organizations when developing their strategy map, face with a number of different objectives and relationships between them, therefore it is necessary to use a practical approach to explain the relationship between strategic objectives. Hence, this article aims to provide a hybrid approach for identifying causal relationships between strategic objectives for drawing a strategic map, So that with minimum number of relationships, the maximum impact among the strategic objectives is clarified in the map. In this regard, the importance of all possible relationships is determined by fuzzy analytic hierarchy process (FAHP) and then strategic map was drawn by goal programming with considering to objectives of minimizing the number of relationships and maximizing the total importance of the selected relationships. The FAHP results show “supporting demand-oriented researches”, “Strengthen inter-agency cooperation” and “Supporting strategic science and technology” objectives respectively have been the most important in the customer, processes and learning and growth levels of strategic map. In the following, by goal programming with focus on maximum reach of strategic objectives according to their weights, the minimum connections (14 relationships from 26 relationships) were selected to draw the strategic map. The systematic approach presented in this paper could be the basis of developing the strategic map of all organizations.
    Keywords: strategy map, balanced scorecard, fuzzy analytic hierarchy process, Goal programming, Multi-Criteria Decision Making