فهرست مطالب

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید آریاپوران، مرضیه امیری منش، جلیل اصلانی صفحه 331
    هدف
    افسردگی یکی از مشکلات روانشناختی زنان مطلقه است و نقش گذشت، حمایت اجتماعی و تاب آوری در پیش بینی علایم آن از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر شیوع علایم افسردگی و رابطه گذشت، حمایت اجتماعی و تاب آوری با آن علایم در زنان مطلقه بود.
    روش
    در این پژوهش همبستگی، 124 زن مطلقه در کرمانشاه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس های افسردگی، گذشت، حمایت اجتماعی چند بعدی و تاب آوری را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 9/16 درصد زنان مطلقه دارای افسردگی خفیف، 0/50 درصد دارای افسردگی متوسط و 1/33 درصد دارای افسردگی شدید بودند. بین گذشت نسبت به خود و دیگران، حمایت اجتماعی و تاب آوری با علایم افسردگی رابطه منفی وجود داشت و متغیرهای پیش بین 15/0 واریانس علایم افسردگی زنان مطلقه را تبیین نموده است.
    نتیجه گیری
    نتایج از شیوع بالای علایم افسردگی و رابطه معنی دار گذشت، حمایت اجتماعی و تاب آوری با علایم افسردگی حمایت می کند. نتایج تلویحات مهمی در توجه به رشد سیستم های حمایت اجتماعی و آموزش های مبتنی بر تاب آوری و گذشت برای کاهش علایم افسردگی در زنان مطلقه دارد.
    کلیدواژگان: افسردگی، گذشت، حمایت اجتماعی، تاب آوری، طلاق
  • شهرام مهینی، سعید تیموری، سوسن رحیمی صفحه 355
    هدف
    با توجه به اهمیت تنظیم شناختی هیجان و آمیختگی اندیشه-کنش در حیات اجتماعی، پژوهش حاضر به منظور مقایسه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و مولفه های آمیختگی اندیشه-کنش بین زوجین متقاضی طلاق و زوجین عادی صورت گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های مقایسه ای است، و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 زوج متقاضی طلاق (30 نفر زن و 30نفر مرد) و 30 زوج به عنوان زوجین عادی از طریق همتاسازی انتخاب، و دو پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و آمیختگی فکر - عمل تجدید نظر شده (TAF-R) بر روی آنها اجرا، و برای آزمون فرضیه ها از تجزیه تحلیل واریانس دو طرفه بین گروهی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج اولا نشان داد که زوجین متقاضی طلاق در برخورد با تجربه منفی از راهبردهای منفی و زوجین عادی از راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان استفاده می کنند، و همچنین از نظر تمام مولفه های آمیختگی اندیشه- کنش به جزء مولفه های احتمال خطر و TAFاخلاقی، بین دو گروه از زوجین تفاوت مشاهده شد که در سطح (05/0 > p) معنادار می باشد، و دوم این که بین دو گروه از زوجین از نظر تمام راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و مولفه های آمیختگی اندیشه –کنش با اعمال نقش جنسیت در سطح (05/0 > p) تفاوت معناداری بدست آمد، و در نهایت F(Fاثر متقابل) به غیر از راهبردهای (نشخوارگری، پذیرش، تمرکز مجدد مثبت و فاجعه انگاری) و مولفه TAFاخلاقی در سایر راهبردها و مولفه ها در سطح (05/0 >p) معنادار می باشد..
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از تفاوت معنادار بین زوجین متقاضی طلاق و عادی از نظر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و مولفه های آمیختگی اندیشه-کنش می باشد، این نتایج نقش و اهمیت چنین متغیرهایی را در پایداری روابط زناشویی خاطر نشان می سازد.
    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، آمیختگی اندیشه، کنش، زوجین متقاضی طلاق، زوجین عادی
  • محمد امینی، یوسف امینی، سیمین حسینیان صفحه 377
    هدف
    هدف اصلی از انجام این تحقیق، تعیین اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی زوجین با استفاده از روش تحلیل ارتباط متقابل (TA) به صورت گروهی بر کاهش تعارضات زناشویی می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح تحقیق پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل زوج هایی هستند که به دلیل وجود تعارض از سوی دادگاه خانواده به مراکز مداخله و مشاوره خانواده در شهر ارومیه در سال 1390 ارجاع داده شده بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 30 زوج به عنوان نمونه از بین جامعه آماری مورد مطالعه انتخاب و با استفاده از روش جایگزینی تصادفی در درو گروه آزمایشی و کنترل (هر دو گروه 15 زوج) قرار گرفتند و سپس پرسشنامه تعارضات زناشویی به عنوان پیش آزمون بر روی هر دو گروه آزمایشی و کنترل اجر شد. در مرحله بعد به گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای در قالب هفته ای یک جلسه، مهارت های ارتباطی با استفاده از روش تحلیل ارتباط متقابل (TA) آموزش داده شد. در حالی که گروه گواه هیچ گونه آموزشی را دریافت نکردند. یک هفته پس از پایان جلسه های آموزشی، یک بار دیگر پرسشنامه تعارضات زناشویی به عنوان پس آزمون روی هر دو گروه اجرا گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی با استفاده از روش تحلیل ارتباط متقابل از لحاظ آماری تاثیر معنی داری بر کاهش تعارضات زناشویی و مولفه های آن داشته است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های ارتباطی زوجین با استفاده از روش تحلیل ارتباط متقابل (TA) به صورت گروهی بر کاهش تعارضات زناشویی تاثیر دارد و باعث کاهش تعارضات در بین زوجین می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های ارتباطی، تحلیل ارتباط متقابل، تعارضات زناشویی
  • سیده فاطمه موسوی صفحه 401
    هدف
    عملکرد خانواده، بر رویکرد سیستمی مبتنی بر ساختار، سازماندهی و الگوهای تبادلی بین اعضای آن، استوار است و سلامت ابعاد مختلف آن، موجب ایجاد و گسترش تفاهم و افزایش صمیمیت بین همسران گردیده، تضمینی برای ثبات و بقای آن، به منزله ی یک نظام فراهم نماید. هدف از این مطالعه، بررسی نقش عملکرد خانودگی بر مبنای الگوی مک مستر به عنوان پیش بیین کننده ی نگرش های صمیمانه و توافق بین همسران در خانواده های شهر قزوین می باشد.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی است، لذا، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد53 زوج (106 نفر)،در دامنه ی سنی19 تا 68 سال، از نقاط مختلف شهر قزوین انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات، مقیاس سنجش عملکرد خانواده، مقیاس توافق زناشویی و مقیاس صمیمیت استفاده شد. داده های به دست آمده،از طریق نرم افزار DEو SPSS20با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون چند متغییری مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین توافق زوجین، نگرش های صمیمانه و عملکرد خانوادگی آن ها در سطح معناداری(01/0p<) رابطه ی معناداری وجود دارد. علاوه بر این، عملکرد خانوادگی، قادر است توافق بین زوجین را به میزان 46/0 و نگرش های صمیمانه ی بین همسران را به میزان 25/0 پیش بینی نماید.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که بهبود عملکرد خانوادگی زوجین، با افزایش میزان تفاهم و توافق بین همسران رابطه داشته، در عین حال، رابطه ی مستقیمی با صمیمیت زوجین برقرار می کند
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، توافق زوجین، صمیمیت، قزوین
  • خالد اصلانی، مرضیه قمری، شکوفه رمضانی، ملیحه خبازی صفحه 419
    هدف
    هدف این پژوهش آزمودن مدل دلبستگی به پدر و مادر با اضطراب و افسردگی با میانجی گری دلبستگی به خدا بود. جامعه این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دبیرستانی شهرستان اهواز می باشد.
    روش
    روش این پژوهش تحلیل مسیر بود. در این مطالعه از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله استفاده شده و از بین کلیه دانش آموزان دبیرستانهای شهرستان اهواز 319 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس اضطراب بک، پرسشنامه دلبستگی به خدا، پرسشنامه سنجش دلبستگی به پدر، مادر و پرسشنامه افسردگی بک بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شاخص های مدل فرضی در حد قابل قبولی بود. نتایج نشان داد که روابط همبستگی غیرمستقیم بین دلبستگی به پدر و مادر و اضطراب با میانجی گری دلبستگی به خدا، دلبستگی به پدر و مادر و افسردگی با میانجی گیری دلبستگی به خدا معنی دار می باشد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که برای پیشگیری از اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب، دلبستگی به پدر و مادر و دلبستگی به خدا را در برنامه های تربیتی جای داد.
    کلیدواژگان: دلبستگی به پدر، دلبستگی به مادر، دلبستگی به خدا، اضطراب، افسردگی
  • رویا رسولی، مرتضی امیدیان، فهیمه سامعی صفحه 469
    هدف
    هدف پژوهش بررسی اثربخشی آموزش شناختی- رفتاری برکاهش اختلال کاستی توجه / بیش فعالی کودکان آنها و افزایش شادکامی مادر و پیرو آن شادکامی پدر.
    روش
    طرح پژوهش نیمه تجربی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. نمونه شامل 45 کودک مراجعه کننده به کلینیک امام حسین استان یزد که دارای نشانگان ADHDبودند. نمونه ها به صورت داوطلبانه و با جایگزینی تصادفی (هر گروه 15 نفر) در سه گروه، 1- آزمایشی (دارو درمانی کودک) 2- آزمایشی (دارو درمانی کودک به همراه آموزش به مادر)، و 3- (کنترل) قرار گرفتند. گروه آزمایشی اول علاوه بر دارو درمانی کودکان، طی 9 جلسه به مادران آموزش ارایه شد و گروه آزمایشی دوم، فرزندانشان فقط تحت نظر روانپزشک دارو دریافت کردند و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند و در لیست انتظار کلنیک قرار گرفت. ابزار های مورد استفاده شامل پرسشنامه کانرز فرم والدین، پرسشنامه شادکامی آکسفورد بزرگسالان بود. نمره پرسشنامه کانرز و شادکامی آکسفورد به عنوان پیش آزمون و پس آزمون مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج با استفاده از آزمون های آماری تحلیل واریانس یک راهه و دو راهه تحلیل شد. یافته ها نشان داد دارو درمانی و آموزش به مادران هر دو موثر است و منجر به کاهش علائم شده است (01/0>P). اما تفاوت بین دارو درمانی و آموزش به مادران نیز معنا دار است (05/0>P) و این نشان می دهد آموزش به مادران به همراه دارو در مانی در کاهش علایم موفق تر است. به علاوه تاثیر آموزش به مادران در افزایش شادکامی آنها معنا دار است (01/0>P) همچنین یافته ها حاکی از آن است افزایش شادکاهی مادران می تواند شادکامی پدران را که در جلسات آموزشی حضور نداشتند به دنبال داشته باشد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    در نهایت نتیجه گیری می شود گرچه دارو درمانی برای کاهش علائم و افزایش شادکامی مادران موثر است اما با اضافه کردن متغیر آموش به مادر این اثربخشی افزایش می یابد. همچنین نتیجه گیری می شود متغیر شادکامی انتقالی است و به پدر که در جلسات حضور نداشته است نیز منتقل می شود.
    کلیدواژگان: آموزش شناختی، رفتاری، اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، مادران، والدین، شادکامی
  • مقاله کوتاه
  • محمد نظری پور صفحه 491
    مقدمه
    مدیریت مالی خانواده یکی از مهمترین عامل های تعیین کننده پویایی و کیفیت رابطه زناشویی و همچنین یکی از ابعاد عملکرد خانواده است که می تواند نقش مهمی در ثبات و تداوم رابطه زناشویی ایفاء نماید.
    روش
    طرح تحقیق توصیفی و کیفی بود که در آن رویه های مدیریت مالی 25 زوج سنندجی که معتقد بودند دارای ازدواج موفق و پایدار هستند به شیوه هدفمند انتخاب شدند و به روش کیفی و کدگذاری باز و مقوله ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش عبارت بودند از: الف- در بیشتر موارد یکی از زوجین عهده دار مدیریت امور مالی خانواده بود که این مقوله نیازمند اعتماد و تعامل سازنده بین طرفین می باشد. ب- زوجین شرکت کننده در این پژوهش دارای بدهی حداقلی بودند و در ضمن تلاش داشتند تا بدهی هایشان را در اسرع وقت تسویه نمایند. ج- مخارج مشارکت کنندگان در پژوهش در چارچوب درآمدهایشان بوده و همچنین آنان افرادی صرفه جو بودند. د: نحوه عمل زوجین در داشتن حساب بانکی مشترک و یا مستقل از جمله موضوعات مهم مورد توجه زوجین بود. ه: نحوه تعامل زوجین در حل مشکلات مالی بخشی از پویایی های رابطه زوجی بود و ی: دیدگاه شان نسبت به مشکلات مالی سایر زوجین بخشی از پویایی های شناختی آنها بود.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان می دهد مسائل مالی نقش تعیین کننده ای در کیفیت روابط زوجی دارد و بخش عمده ای از پویایی های رابطه زناشویی را به خود اختصاص می دهد. زوجینی که دارای یک زندگی موفق و پایدار هستند، به راحتی می توانند با همفکری و همکاری یکدیگر مشکلات مالی به وجود آمده را حل نمایند.
    کلیدواژگان: مدیریت مالی، خانواده، کیفیت رابطه زوجین
|
  • Saeed Ariapooran, Marzieh Amirimanesh, Jalil Aslani Page 331
    Purpose
    Depression is one of the problems in divorced women and the role of forgiveness, social support and resilience on it, is especially important. The purpose of current study was the prevalence of depression symptoms and relationship between forgiveness, social support and resilience with those symptoms in divorced women.
    Methods
    In this correlation research, 124 divorced women in Kermanshah were selected by available sampling and filled the Depression, Forgiveness, Multidimensional Perceived Social Support and Resilience scales. Pearson correlation and regression were used for analyzing the data.
    Findings
    The results showed that 16.9% of divorced women have mild depression, 50.0% moderate depression and 33.1% severe depression. There was negative correlation between forgiveness of oneself and others, social support and resilience with depression symptoms and the predictive variables explained 15% the variance of depression symptoms in divorced women.
    Conclusion
    Results supported the high prevalence of depression symptoms and the meaningful correlation of forgiveness, social support and resilience with depression symptoms. Results have important implication in attending to develop the social support systems and trainings based on forgiveness and resilience for reducing the depression symptoms in divorced women.
    Keywords: Depression, Forgiveness, Social Support, Resilience, Divorce
  • Shahram Mahini, Saeed Teimori, Susan Rahimi Page 355
    Purpose
    Given the importance of the cognitive emotion regulation and thought – action fusion in social life, present study compared the cognitive emotion regulation strategies and thought– action fusion between divorce applicant couples and normal couples.
    Methods
    The present study is of Comparative researches type, and to conduct research using available sampling, chosen 30 divorce applicant couples (30 female and 30 male) and 30 normal couples chosen through matching (30 female and 30 male), and, cognitive emotion regulation strategies questionnaire (CERQ) and fusion of thought and action revised questionnaire (TAF-R), have been performed on them and testing hypotheses, used the of two-way variance analysis between groups.
    Findings
    The results, first of all, have indicated that the divorce applicant couples in contact with negative experience use negative strategies, and normal couples use positive strategies. Also thought– action fusion together all the components except components of the risk and moral TAF, a significant difference has been seen between the two groups of couples, which at the level of(p<0/05) was significant. And secondly, there has been significant difference between two groups of couples of cognitive emotion adjustment strategies and components of thought– action fusion applying gender factor at the level of (p<0/05). Also F (interaction) with the exception of the (Rumination, catastrophising, acceptance and positive refocusing) Strategies And moral TAF components, in other strategies and components at the level of (p<0/05) has been regarded as significant.
    Conclusion
    It has been concluded that there has been significant differences between divorce applicant couples and normal couples of cognitive emotion regulation strategies and thought – action fusion, the results have shown the significant role of such variables in stability of marriage life.
    Keywords: Cognitive Emotion Regulation, Thought, Action Fusion, Divorce Applicant Couples, Normal Couples
  • Mohammad Amini, Yousef Amini, Simin Hosseinian Page 377
    Purpose
    The main aim of this study was to determine the effectiveness of communication skills training of couples who use the method of interaction analysis (TA) on the reducing marital conflicts.
    Methods
    This study is Practical and is an experimental type (a pretest - posttest with control group). The population consisted of couples that Because of that conflict by the Family Court have been sent to Intervention and family counseling centers in the Urmia city in 1390. Using simple random sampling, 30 couples were selected as samples of the population and by using of randomized replacement in the two groups of experimental and control groups (each group containing 15 pairs) have set and then Conflicts Questionnaires as a pretest was carried on each in the two groups of experimental and control. The test group for 10 sessions of 90 minutes in one session a week, Communication skills has taught by interactive analysis (TA). While the control group received no training. One week after the training session, once again questionnaire Conflicts as a posttest were performed on both groups
    Findings
    Results indicated that teaching communication skills using interaction analysis statistically significant have an effect on reducing marital conflict and its components.
    Conclusion
    Can generally conclude couple's communication skills using interactive analysis (TA) as a group to reduce the impact of marital conflict and reduce conflicts between the couples.
    Keywords: Communication Skills Training, Interaction Analysis, Marital Conflicts
  • Seyedeh Fatemeh Mousavi Page 401
    Purpose
    The family function is established on Systematic approach based on the structure, organization and exchange patterns among family members, especially between spouses. Healthy in its various dimensions led to the development of compatibility & intimacy between couples. This research is investigating of family functioning (Based on the McMaster model) in predicting couples compatibility & attitudes toward intimacy of families in Qazvin City.
    Methods
    The research method is correctional. Participants were Fifty three couples (106 people) that were selected through a convenience method from different areas of the Qazvin city due to requiring the participation of couples in research. The participants answered three questionnaires such as Family Assessment Device, marriage compatibility & Attitudes of Intimacy scale. Data were analyzed by Pearson correlation & Multivariate regression analysis.
    Findings
    This study found that there is significant correlation between Family Functioning, marriage Compatibility & Attitudes of Intimacy in couples (P<0/001). Regression analyses revealed that Family Functioning can respectively predict marriage Compatibility & Attitudes of Intimacy in couples with 0/46 & 0/25.
    Conclusion
    It can be concluded that improving family functioning correlates with increasing agreement, compatibility & intimacy between spouses.
    Keywords: Family Functioning, Ccouples Agreement, Intimacy, Qazvin
  • Khaled Aslani, Marzieh Ghamari, Shokofe Ramezani, Malihe Khabazi Page 419
    Purpose
    The aim of this study was to test the model of father and mother attachment with anxiety and depression with mediating God attachment.
    Methods
    The method of this study was path analysis. The sample consisted of 319 high school students selected through random cluster sampling method. The participants completed four questionnaires (Beck anxiety inventory, Beck depression inventory attachment to God inventory, and Inventory of Parent and Peer Attachment).
    Findings
    According to the results, the proposed model had an acceptable fitness regarding the fitness indices. The results indicated the indirect relationships between father and mother attachment and anxiety with mediating God attachment and the indirect relationships between father and mother attachment and depression with mediating God attachment was significant.
    Conclusion
    It can be concluded for preventing the psychological disorders as depression and anxiety should be note to parental attachment and attachment to God.
    Keywords: God Attachment, Mother Attachment, Father Attachment, Aanxiety, Depression
  • Roya Rasouli, Morteza Omidian, Fahima Sameie Page 469
    Purpose
    The purpose of this experimental research was to investigate the effectiveness training Cognitive-Behavior to mothers on decreasing ADHD symptoms and increasing happiness of mothers and as the result the father the happiness.
    Methods
    The research design was semi experimental with pre- test, post- test, and control group. Subjects were 45 children with syndrome ADHD who were selected voluntarily from Imam Hussein Clinic in yazd city. They assigned in 3 groups, 1- prescribed drugs for Children, 2- prescribed drugs for Children with mother group training, and 3- control group. Experimental Group (1), Children under psychiatric treatment received drugs and their mothers received 9 sessions training, Experimental group(2) Children under psychiatric treatment received drugs, and control group remained with no intervention and was put on the waiting list. Instruments were Conner’s Parents Rating Scale (CPRS), and oxford happiness inventory that administrated as pre- test and post- test.
    Findings
    The data were collected and analyzed by statistical methods, Analysis of variance one way & two ways. The results showed that both of experimental methods was effective on decreasing ADHD symptoms (p<0/01) but training method to mothers was more effective than prescribed drugs group (p<0/05). Furthermore, the effect of mothers training was a significant increase in their happiness (p<0/01). Also increased mother happiness could to increasing father happiness (p<0/05).
    Conclusion
    for decreasing ADHD symptoms, is better mother training and drug therapy together. Also increased mother happiness could to increasing father happiness.
    Keywords: Cognitive, Behavior Training, Disorder Attention Hyperactivity, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Mothers, Parents, Happiness
  • Mohammad Nazaripour Page 491
    Purpose
    the family financial management is one of the most important factors determining the dynamics and quality of the marital relationship as well as one of the aspects of family functioning that can play an important role in the stability and continuity of the marital relationship.
    Methods
    This research is a descriptive and qualitative study. In this study, financial management practices of 25 Sanandaj couples who believe they have successful and firm marriages were selected based on purposive sampling method. Sample analyzed using qualitative method, open coding and category.
    Findings
    The research findings were as follows: First, for most couples one of the partners handled the day-to-day finances and that required trust and communication. Second, these couples had little or no debt or had a goal of paying off debt. Third, couples lived within their means and were frugal. Fourth, couples’ practices of having joint or separate accounts were among the major topics of interest to couples. Fifth, how they dealt with financial challenges was part of the couple relationship dynamics, and sixth, their view of other couples having financial challenges was part of their cognitive dynamics.
    Conclusion
    The research findings show that financial issues have a prominent role in the couple's relationship quality as well as include much of the marital relationship dynamics. Couples who have successful and firm life can easily solve their financial problems through consultation and cooperation.
    Keywords: Financial Management, Family, Couples Relationship Quality