فهرست مطالب

مشاوره و روان درمانی خانواده - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1393)

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا خجسته مهر، ذبیح الله عباس پور*، سیروس عالیپور، یوسف علی عطاری، علی حسن رحمانی صفحات 185-227
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری خانواده - محور و درمان راه حل - محور بر کاهش افکار خودکشی گرایانه و علائم افسردگی و افزایش پیوستگی و انطباق پذیری خانوادگی افراد اقدام کننده به خودکشی در بیمارستان رازی شهرستان اهواز بود. بر این اساس، شش مرد اقدام کننده به خودکشی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.

    روش

    دراین پژوهش ازطرح تجربی تک موردی ازنوع خط پایه چندگانه استفاده شد. درمان شناختی رفتاری خانواده- محور و درمان راه حل- محور در سه مرحله خط پایه، مداخله و پیگیری انجام شد و آزمودنی ها به پرسشنامه افسردگی بک (BDI-13)، مقیاس افکار خودکشی گرایانه (SIS) و مقیاس ارزیابی انطباق پذیری و پیوستگی خانواده FACES-2)) پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (RCI)و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند.

    یافته ها

    درمان شناختی رفتاری خانواده- محور در کاهش افکار خودکشی گرایانه و علائم افسردگی و افزایش پیوستگی اثر معناداری داشت و درمان راه حل محور فقط در کاهش افکار خودکشی گرایی معنادار بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که هر دو درمان بر هدف های درمان تاثیر داشته اند، اما درمان شناختی رفتاری خانواده - محور موفق تر بوده است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری خانواده، محور، درمان راه حل، افکار خودکشی گرایانه، علائم افسردگی، پیوستگی و انطباق پذیری خانوادگی
  • مرتضی عباسی، یاسر مدنی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 227-247
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور تعیین اثربخشی آموزش گروهی برنامه کاربرد عملی مهارت های ارتباط صمیمانه (PAIRS) بر الگوهای ارتباطی زوج هاانجام گرفت.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زوج هایی بود که در تابستان 1392 به شبکه بهداشت شهرستان داراب مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 20 زوج (40 زن و شوهر) بودند که با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه الگوهای ارتباطی (CPQ) بود. آزمودنی های گروه آزمایش 8 جلسه در برنامه گروهی PAIRSشرکت کردند.داده ها از طریق آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که تفاوت بین گروه آزمایش و کنترل در الگوهای ارتباط سازنده متقابل، اجتناب متقابل و توقع کناره گیری معنادار می باشد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه می توان عنوان کرد که آموزش گروهی برنامه PAIRSدر تعدیل الگوهای ارتباطی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: برنامه کاربرد عملی مهارت های ارتباط صمیمانه، الگوهای ارتباطی، زوج های در آستانه ازدواج
  • مهرداد پیرفلک، منصور سودانی، عبدالله شفیع آبادی صفحات 247-269
    هدف
    دلزدگی زناشویییک حالت دردناک فرسودگی جسمی، عاطفی و روانی است که پیامدهای ناگواری همچون نارضایتی زناشویی و نهایتا طلاق را در پی دارد و تاکنون پژوهش های مختلفی در داخل و خارج درمورد آن صورت گرفته است.این پژوهش نیز با هدف بررسی اثر بخشی زوج درمانی گروهی شناختی- رفتاری(GCBCT) بر کاهش دلزدگی زناشویی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان ایذه انجام گرفته است.
    روش
    روش پژوهش نیمه تجربی وازطرحپیشآزمون–پسآزمونباگروهکنترل و دوره پیگیری بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیهزوجینیکهبهدلیلمشکلاتزناشویی بهیکی از 8 مرکز مشاوره شهر ستان ایذهمراجعهکرده بودند که از میان آنها تعداد 30 زوج که در آزمون دلزدگی یک انحراف معیار پایین تر از میانگین کسب نموده بودند،انتخاب و بهتصادفدر دو گروه آزمایش و گروه گواه جایابی شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه زوج درمانی گروهی شناختی–رفتاری به صورت یک جلسه 90 دقیقه ای در هر هفته شرکت داده شدند اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت ننمود. بعد از یک هفته از پایان مداخله از هر دو گروه آزمایش و کنترل، پس آزمون به عمل آمد و پس از گذشت یک ماه نیز آزمون پیگیری اجرا گردید.ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه ی دلزدگی زناشویی پاینز(CBM) بود که روایی و اعتبار آن مورد تایید قرار گرفته است. داده های به دست آمده با استفاده ازروش هایآماری تحلیلکوواریانس یک متغیره و چندمتغیره وبا بهره گیری ازنرمافزارSPSSنسخه 17 تحلیلشدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین عملکرد دو گروه آزمایش و کنترل پس از مداخله تفاوت معنادار آماری وجود دارد (000/0p<) و زوج درمانی گروهی شناختی – رفتاری موجب کاهش دلزدگی زناشویی و مولفه های آن شده است و میزان این تاثیر بر بر دلزدگی زناشویی 69 درصد،بر خستگی جسمی 49درصد، بر ازپاافتادگی عاطفی 50درصد و بر ازپاافتادگی روانی 53درصد بود.همچنین این نتایج نیزکماکان در دوره پیگیری به طور معنی داری پایدار بوده است.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که از روش CBCTمی توان برای کاهش دلزدگی زناشویی زوجین و مولفه های آن ودر نهایت استحکام خانواده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: زوج درمانی شناختی، رفتاری، دلزدگی زناشویی، زوجین
  • مونا کارگر، سیدعلی کیمیایی، علی مشهدی صفحات 269-297
    هدف
    با توجه به تاثیرات مخرب آزار عاطفی در روابط زوجین که منجر به آشفتگی زناشویی نیز می شود، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی رویکرد زوج درمانی خودنظم بخشی بر آزار عاطفی و آشفتگی زناشویی صورت گرفت.
    روش
    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری این پژوهش، مشتمل بر کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره و رواندرمانی وابسته به بهزیستی و آموزش و پرورش سطح شهر مشهد بود که از این میان 10 زوج به عنوان نمونه پژوهش، به روش نمونه گیری در دسترس انتخابو به صورت گمارش تصادفی در دو گروه کنترل (5 زوج) و آزمایش (5 زوج) قرارگرفتند. پس از اجرای پرسشنامه های آزار عاطفی و مقیاس سازگاری دو نفری (DAS)به عنوان پیش آزمون روی افراد هر دو گروه، افراد گروه آزمایش در معرض مداخله 8 جلسه ای زوج درمانی خودنظم بخشی قرار گرفتند. پس از اتمام مداخلات، هر دو گروه آزمایش و کنترل به پس آزمون پاسخ گفتند.داده های جمع آوری شده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی،آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری و تک متغیریمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای آزار عاطفی و سازگاری زناشویی تفاوت معناداری وجود دارد (01/0p<، 001/0p=).
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که زوج درمانی خودنظم بخشی باعثکاهش آزار عاطفی در بین زوجین می شود و همچنین این رویکرد آشفتگی زناشویی را در بین آنان به طور معناداری کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: زوج درمانی خود نظم بخشی، آزار عاطفی، آشفتگی زناشویی
  • مسعود قربانعلی پور، محمود نجفی، زهرا علیرضالو، منیره نسیمی صفحات 297-317
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی واقعیت درمانی بر افزایش شادکامی و امیدواری زنان مطلقه بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل و گواه بود. بدین منظور از جامعه آماری که شامل کلیه زنان مطلقه بود تعداد 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس مداخله روی گروه آزمایش اجرا شد. گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های شادکامی آکسفورد و امیدواری اسنایدر بودند به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تجزیه و تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که واقعیت درمانی در افزایش شادکامی و امیدواری اثربخش می باشد (P >0/0001).
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی مبتنی بر واقعیت درمانی می تواند به عنوان یک مداخله موثر در افزایش شادکامی و امیدواری زنان مطلقه مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، شادکامی، امیدواری، زنان
  • کیانوش زهراکار، فرشاد لواف پور نوری صفحات 317-339
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی زوج درمانی شناختی در افزایش سازگاری زناشویی دانشجویان متاهل بود.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی بود که در آن از طرح پیش آزمون– پس آزمون باگروه کنترل استفادهشد.جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلام شهر در سال تحصیلی 90- 89 بود.نمونه اولیه شامل100 نفر از دانشجویان متاهلی بود که از طریق روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. سپس از بین کسانی که در ابزار پژوهش (مقیاس سازگاری زناشویی) نمراتشان از میانگین نمونه کمتر بود، 32 نفر (16 زوج) انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 16 نفری (8 زوج در گروه آزمایش و 8 زوج در گروه کنترل) تقسیم شدند. بعد از اجرای پیش آزمون از دو گروه، زوج درمانی شناختی در مورد گروه آزمایش به مدت 8 جلسه اجرا شد و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. در پایان جلسات، پس آزمون در مورد دو گروه اجرا شد و داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سازگاری کلی زناشویی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، به طور معناداری افزایش یافت. هم چنین رضایت زناشویی، همبستگی دونفری، توافق دونفری، و ابراز محبت در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    می توان این نتیجه را بر اساس یافته ها گرفت که زوج درمانی شناختی می تواند به طور اثربخش برای ارتقای سازگاری زناشویی و ابعاد آن مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: زوج درمانی شناختی، سازگاری زناشویی، رضایت زناشویی
  • خدامراد مومنی، آقای محمد سجاد صیدی، خدیجه رضایی، آرزو عزیزی، سمیرا انصاری صفحات 339-366
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین و تایید اثرات مستقیم و غیر مستقیم الگوهای فراغتی (هسته ای و تعادلی) در ثبات ازدواج انجام گرفت.
    روش
    به همین منظور تعداد270 نفر از متاهلین شهرستان کرمانشاه به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش عبارتند از: ابزار راهبردهای حفظ رابطه (RMSM)، شادکامی زناشویی(MHM)، ثبات ازدواج، و نیمرخ فراغت خانواده (FLAP).
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که الگوهای هسته ای و فراغتی با راهبردهای حفظ رابطه؛ و راهبردهای حفظ رابطه با شادکامی زناشویی؛ و متغیر اخیر با ثبات ازدواج رابطه دارند و به این ترتیب راهبردهای حفظ رابطه و شادکامی زناشویی نقشی واسطه ای را در رابطه با الگوهای فراغتی و ثبات ازدواج ایفا می کنند.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان گفت که تفریحات و فعالیتهای فراغتی با تقویت مهارت های ارتباطی و تزریق شادی و نشاط در ازدواج، نقش مهمی در ثبات آن ایفا می کند
    کلیدواژگان: فراغت خانواده، شادکامی ازدواج، راهبردهای حفظ رابطه، ثبات ازدواج
|
  • Zabihollah Abbaspour, Reza Khojasteh Mehr, Gholamreza Rajabi, Sirus Alipour, Yusef Ali Attari, Ali Hasan Rahmani Pages 185-227
    Purpose

    The aim of present study was the effectiveness of Family-Based Cognitive Behavioral Therapy and Solution-Focused Therapy on suicidal ideation, depression signs, family cohesion and adaptability of suicide attempters in Razi Hospital of Ahvaz. Six suicide attempter's male were selected using purposeful sampling.

    Methods

    Multiple baseline experimental single case study was used as the method of the present study. The Family-Based Cognitive Behavioral Therapy and Solution-Focused Therapy was carried out in three phase of baseline, intervention and follow-up and participants completed The Suicidal Ideation Scale (SIS), Beck Depression Inventory (BDI-13) and Family Adaptability and Cohesion Evaluation Scale (FACES-2).Data analyzed with visuals inspection, reliable change index (RCI) strategies and improvement percentage.

    Findings

    Family-Based Cognitive Behavioral Therapy had a significant effect in reducing suicidal ideation, depression signs and increasing family cohesion and Solution-Focused Therapy had only a significant effect on the reduction of suicidal ideation.

    Conclusion

    Results showed that both these therapies had positive efficient on target, but Family-Based Cognitive Behavioral Therapy was more successful.

    Keywords: suicide, Family, Based Cognitive Behavioral Therapy, Solution, Focused Therapy, Suicidal Ideation, Depression Signs, Family Cohesion, Adaptability
  • Morteza Abbasi, Yaser Madani, Masoud Gholamali Lavasani Pages 227-247
    Purpose
    The aim of present study was to examine the effectiveness of group training of “Practical Application of Intimacy Relationship Skills” on communication patterns in couples.
    Methods
    This study used a quasi-experimental method with pretest and posttest and control group. The study population included couples who have referred to Darab city health network. Statistical samples consist of twenty couples (forty individuals) that were voluntarily selected and randomly assigned to experimental and control groups. The measurement tool used was the Communication Patterns Questionnaire (CPQ). Participants took part in eight sessions of “Practical Application of Intimacy Relationship Skills”. The data was analyzed with covariance analysis. Results and
    Conclusion
    The results of this research showed that group training of PAIRS program increased the mutual constructive communication patterns and reduces mutual avoidance as well as demand/withdraw communication patterns.
    Keywords: “Practical Application of Intimacy Relationship Skills”, Communication Patterns, Couples in marriage threshold
  • Mehrdad Pirfalak, Mansour Sodani, Abdollah Shafiabadi Pages 247-269
    Purpose
    Couple Burnout is a painful situation of physical, emotional, and mental exhaustion which has adverse outcomes such as marital dissatisfaction and finally divorce. Many related researches have been done on this topic both inside the country and abroad. The purpose of this study was to investigate The Efficacy of GroupCognitive-Behavioral Couple’s Therapy (GCBCT), on the decrease of Couple Burnout of couples referred to Counseling Centers in Izeh.
    Methods
    The research was a quasi-experimental one with a pre- test, post– test, a control group and Follow up period design. The study populations were the couples referred to Counseling Centers (8 Center) with Marital Problems. To do so, 30Couples who scored one standard deviation below the mean in the CBM, were chosen randomly using sampling method and were divided randomly into experimental group and control group. The experimental group received 8, 90 minute sessions of Groupcognitive – behavioral Couple’s Therapy whereas the control group did not receive any intervention. After a week, were performed Posttest both the experimental and control groups, and after a month was conducted Follow-up test. Research instruments used in this study were the questionnaires of couple burnout (CBM). Data were analyzed using univariate and Multivariate analysis of covariance statistical methods in SPSS software, version 17.
    Findings
    Results revealed that after the Cognitive-Behavioral Couple’s Therapy intervention, there was a significant difference between the performance of control and experimental groups (P<0/000), and, cognitive-behavioral couple's therapy (CBCT) leads to reduction of couple burnout and Its component. Effects on various aspects was calculated as follows: Couple burnout 95%, Physical fatigue 49%, Emotional disability, 50% and Mental disability,53%.The results is stable In the follow-up period, Significantly.
    Conclusion
    It can be concluded that CBCT can be helpful in reducing couple burnout and Its component female and finally improving Family stability.
    Keywords: Cognitive, Behavioral Couple's Therapy, Couple burnout, Couples
  • Mona Kargar, Seyyed Ali Kimiaee, Ali Mashhadi Pages 269-297
    Purpose
    Due to the devastating effects of emotional abuse in couple's relationship that also leads to the marital distress, the present study has been carried out with the purpose of the effectiveness of self-regulated couple therapy approach on emotional abuse and martial distress.
    Method
    It was a semi-experimental study with pre test- post test along with the Control group. The statistical society of this study, includes the whole couples referring to the counseling and psychotherapy center dependent on the welfare and education of Mashhad, which 10 couples have been selected as the sample of study by available sampling method and they have been placed in two groups of Control (5 couples) and experimental (5 couples). After implementation of the emotional abuse questionnaire and duo adjustment scale (DAS) as a pre test on both groups, the experimental group was exposed to the 8 sessions of self-regulated couple therapy. After intervention completion, both experimental and Control group had been answered the post test. Obtained data has been analyzed by descriptive statistical indexes, single-variable and multivariable covariance analysis test.
    Findings
    Results suggest that between two groups of Experimental and Control groups, there is a significant difference in emotional abuse and martial adjustment variables (p=0.001, p<0.01).
    Conclusion
    So it can be concluded that self-regulated couple therapy leads to reduce the emotional abuse among couples and also this approach significantly reduces the martial distress among couples.
    Keywords: Self, Regulated Couple Therapy, Emotional Abuse, Marital Distress
  • Masood Gorbanalipour, Mahmood Najafi, Zahra Alirezalo, Monire Nasimi Pages 297-317
    Purpose
    The purpose of this research was to test the effectiveness of reality therapy on increasing happiness and hope in divorced women.
    Methods
    The research design was Semi-empirical with experimental and control groups. For this propose, 30 woman of statistical population that included all women who were divorced have been selected randomly and then divided to experimental and control groups. Intervention was conducted on experimental group but control group received no intervention The research instruments were Oxford happiness questionnaire and Snyder hopes questionnaire. To analyze data the statistical method of MANCOVA has been used.
    Findings
    The results of MANCOVA have showed that Reality therapy is effective in enhancement of happiness and hope (P>0/0001).
    Conclusion
    Reality Therapy training intervention can be used as an effective intervention in increasing happiness and hope of divorced women.
    Keywords: Reality Therapy, happiness, Hope, Divorced Women
  • Farshad Lavafpour Noury, Kianoush Zahrakar Pages 317-339
    Purpose
    The purpose of the present research was studying the effectiveness of Cognitive Couple Therapy in increasing martial adjustment among married students.
    Methods
    The research was an experimental one with a pre- test, post– test and a control group design. The research population consisted of all married students of Islamic Azad University – Islamshar branch in 89-90 academic years. The initial sample consisted of 100 couples who selected through multistage cluster sampling. Then, among those who scored lower than from the sample mean in the research instrument (Dyadic Adjustment), 32 person (16 couples) selected and randomly assigned into two groups (8 couples in experimental group and 8 couples in control group). After administering pretest, experimental group received 8 sessions Cognitive Couple Therapy and control group didn’t receive any intervention. At the end of sessions, posttest was administered and the data was analyzed by ANCOVA.
    Findings
    Results showed that compared to control, total marital adjustment in the experimental group significantly increased. In addition, compared to control, dyadic satisfaction, dyadic cohesion, dyadic consensus, and affectional expression in the experimental group significantly increased)<0/05).
    Conclusion
    Based on results, it can be concluded that Cognitive Couple Therapy can be used effectively to promote marital adjustment and its dimensions.
    Keywords: Cognitive Couple Therapy, Martial Adjustment, marital satisfaction
  • Khodamorad Momeni, Mohammad Sajjad Seydi, Khadijeh Rezaee, Arezu Azizi, Samira Ansari Pages 339-366
    Purpose
    The purpose of this research was to study the direct and indirect effects of leisure patterns (core and balance) in marital stability.
    Methods
    In order to 270 spouses in Kermanshah participated in the study. They were selected through a multi cluster sampling. The instruments used in this study are: Relational Maintenance Strategy Measure, Marital Happiness, Family Leisure Activity Profile, marital stability.
    Findings
    Results of path analyses showed that there are positive correlations among core and balance patterns with relationship Maintenance strategies; relationship Maintenance strategies with marital happiness; marital happiness with marital stability. Relationship Maintenance strategies and marital happiness plays mediating role betweenleisure patterns and marital stability.
    Conclusion
    So we can say recreations and leisure activities can play important role in marital stability by creating communication skills and Injection happiness in marriage.
    Keywords: leisure, Marital Happiness, Relational Maintenance Strategy, Marital Stability