فهرست مطالب

مشاوره و روان درمانی خانواده - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1394)

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1394)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه قره باغی، محمد علی بشارت، رضا رستمی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 1-24
    هدف
    این مطالعه به هدف طراحی و بررسی اثربخشی یک مداخله روانی- آموزشی زوج محور کوتاه مدت براساس نظریه سیستم های خانواده بودن برای بهبود تمایز یافتگی و کاهش اضطراب مزمن در سیستم هیجانی خانواده انجام شد.
    روش
    19 زوج به عنوان گروه آزمایشی و 19 زوج به عنوان گروه گواه در این طرح نیمه آزمایشی با روش نمونه گیری در دسترس و پیگیری 2 ماهه شرکت کردند. مداخله روانی– آموزشی زوج محور کوتاه مدت در 7 جلسه براساس 3 فن درمان بوون و 4 شاخص اصلی تمایزیافتگی در قالب آموزش گروهی زوج ها طراحی و اجرا شد. شرکت کنندگان به مقیاس تمایز یافتگی و مصاحبه ژنوگرام خانواده پاسخ دادند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که این مداخله می تواند تمایزیافتگی سیستم هیجانی خانواده را بهبود بخشیده و نشانه های اضطراب مزمن در خانواده را کاهش دهد.
    نتیجه گیری
    از نتایج این تحقیق می توان در برنامه ریزی های مداخله ای با تاکید بر نقش سیستم هیجانی خانواده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تمایز یافتگی، نشانه های اضطراب، سیستم هیجانی خانواده، نظریه سیستم های خانواده بوون، درمان شناختی، رفتاری، روان درمانی بین فردی، رضایت زناشویی، بارداری
  • فایق یوسفی، مدبر آراسته، علیرضا ناظمی، میترا بهرامی صفحات 23-41
    هدف
    این مطالعه با هدف تاثیر درمان ترکیبی خانواده درمانی، گروه درمانی و متادون درمانی بر بیماران مبتلا به سوء مصرف مواد در مرکز درمانی آموزشی و پزشکی قدس انجام شده است.
    روش
    در این مطالعه ده نفر بیمار تحت درمان متادون در مرکز آموزشی درمانی و پزشکی قدس به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این مطالعه، مصاحبه بالینی توسط روانپزشک، خانواده درمانی و گروه درمانی توسط روانشناس بالینی بوده است.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داده است که درمان ترکیبی خانواده درمانی، گروه درمانی و متادون درمانی بر درمان اعتیاد بیماران مبتلا به سوء استفاده از مواد تاثیر داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه، لذا برنامه ریزی و انجام روش های درمانی فوق برای درمان بیماران مبتلا به سو مصرف مواد در مراکز روانپزشکی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، گروه درمانی، خانواده درمانی، متادون درمانی
  • تعیین اثربخشی آموزش گروهی خودکارآمدی در بهبود سازگاری زنان متاهل
    مهدیه بهنام، کیانوش زهراکار، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 41-66
    هدف
    پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش خودکارآمدی بر افزایش سازگاری زنان متاهل بود. در این پژوهش، جامعه آماری، زنان متاهل شرکت کننده در جلسات آموزش مهارت های زندگی در خانه های سلامت منطقه 6 در سال 1391 بودند.
    روش
    حجم نمونه 30 نفر بود که به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. هر دو گروه در معرض پیش آزمون قرار گرفتند و آموزش خودکارآمدی برای گروه آزمایش اجرا شد. بعد از آموزش از دو گروه کنترل و آزمایش پس آزمون گرفته شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه سازگاری بل بود. این پژوهش در قالب پنج فرضیه، اثربخشی آموزش خودکارآمدی در بهبود سازگاری (خانوادگی، تندرستی، عاطفی، اجتماعی، کلی) زنان متاهل مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل آماری داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهدکه بین عملکرد گروه آزمایش و کنترل پس ار آموزش تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش خودکارآمدی باعث بهبود سازگاری در ابعاد خانوادگی، تندرستی، عاطفی، اجتماعی و کلی زنان متاهل شده است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، سازگاری (خانوادگی، تندرستی، عاطفی، اجتماعی وکلی)
  • غلامرضا رجبی، لیدا حیات بخش، منوچهر تقی پور صفحات 67-92
    هدف
    این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات مستقیم و غیر مستقیم مهارتمندی هیجانی بر سازگاری و رضایت زناشویی با نقش واسطه ای صمیمیت انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش از نوع همبستگی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری بود. در این پژوهش 200 مرد متاهل با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس های مهارتمندی هیجانی تورنتو- 20، صمیمیت واکر و تامپسون، سازگاری زناشویی لاک- والاس و فرم کوتاه رضایت زناشویی، پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه مدل ساختاری ارزیابی شده از شاخص های برازندگی خوبی برای داده ها برخوردار بود (001/0P<) و مهارتمندی هیجانی، به صورت مستقیم و غیر مستقیم، با نقش واسطه ای صمیمیت، بر رضایت و سازگاری زناشویی تااثیر دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که مهارتمندی هیجانی نقش عمده ای در وضعیت رضایت و سازگاری زناشویی از طریق تاثیر بر سطح صمیمیت در روابط زناشویی دارد.
    کلیدواژگان: مهارتمندی هیجانی، صمیمیت، سازگاری زناشویی، رضایت زناشویی، مدل معادله ساختاری
  • خالد اصلانی، آذر صمدی فرد، منصور سودانی صفحات 93-114
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف آزمودن مدل طرحواره ناسازگار اولیه حوزه بریدگی و طرد و رضایت زناشویی با میانجی گری سبک دلبستگی ناایمن و افسردگی در کارمندان ادارات دولتی شهر اهواز انجام گرفته است.
    روش
    300 نفر از میان کارمندان ادارات دولتی شهر اهواز با روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ، پرسشنامه شیوه های رفتاری فارمن و وهنر، پرسشنامه افسردگی بک و رضایت زناشویی بودند و ارزیابی مدل فرضی با استفاده از روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار AMOS/16 انجام گرفت. مسیرهای غیرمستقیم به وسیله آزمون بوت استراپ مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که ضرایب مسیر طرحواره ناسازگار اولیه حوزه بریدگی و طرد با سبک دلبستگی ناایمن و افسردگی به صورت مثبت معنادار بود و ضرایب مسیر سبک دلبستگی ناایمن با رضایت زناشویی و افسردگی با رضایت زناشویی به صورت منفی معنادار بودند. بین طرحواره ناسازگار اولیه حوزه بریدگی و طرد و رضایت زناشویی رابطه معناداری مشاهده نشد. ضرایب غیرمستقیم طرحواره های ناسازگار اولیه حوزه بریدگی و طرد و رضایت زناشویی با میانجی گری سبک دلبستگی ناایمن و افسردگی معنادار بودند
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که سبک دلبستگی ناایمن و افسردگی می توانند میانجی رابطه طرحواره ناسازگار بریدگی و طرد و رضایت زناشویی باشند
    کلیدواژگان: حوزه ی بریدگی و طرد، سبک دلبستگی ناایمن، افسردگی، رضایت زناشویی
  • سید جواد سیفی قوزلو، امید حمیدی، گشاو شریفی، شیوا خلیلی صفحات 115-130
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین اخلاق، ارزش های شخصی زوجین و رضایت زناشویی آنها در شهرمغان بود.
    روش
    در این پژوهش 125 زوج (که یکی از همسران به عنوان معلم در مدارس شهر مغان اشتغال داشتند) به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، پرسشنامه بنیان های اخلاقی هایت و گراهام (MFQ30) و زمینه یاب ارزشی شوارتز (SVS) پاسخ دادند. اطلاعات به وسیله روش های آماری (ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t و رگرسیون گام به گام) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین اخلاق و ارزش های شخصی (به جز خوشی/ لذت گرایی) وجود داشت. همچنین نتایج نشان داد که در ابعاد اخلاقی (انصاف و مراقبت/ آسیب)، بین زنان و مردان تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین تفاوت معناداری بین مردان و زنان در رضایت زناشویی مشاهده شد. تمام ابعاد اخلاقی رابطه مثبتی با تمام ارزش های شخصی به جز ارزش های خوشی/ لذت گرایی داشتند. زنان و مردان در ریخت های ارزشی همنوایی، جهان شمول نگری و امنیت تفاوت معناداری نشان دادند.
    نتیجه گیری
    در بافت سنتی مذهبی در منطقه مغان ایران برای طبقه متوسط زوجین معلم، به نظر می رسدکه زنان و مردان در اولویت اخلاقی و ارزش های خود متفاوت هستند.این مقاله در مورد روابط بین این متغیرهای در مردان و زنان و نقش این متغیرها در رضایت زناشویی آنها با توجه به این زمینه فرهنگی خاص بحث می کند.
    کلیدواژگان: اخلاق، ارزش های شخصی، رضایت زناشویی، معلمان
  • مسعود صادقی، مریم فاتحی زاده، سیداحمد احمدی، فاطمه بهرامی، عذرا اعتمادی صفحات 141-170
    هدف
    این پژوهش با هدف تدوین مدلی از خانواده سالم مطابق با فرهنگ ایرانی انجام شده است.
    روش
    این پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از رویکرد زمینه ای انجام شده است. 16 متخصص خانواده و ازدواج با روش نمونه گیری هدفمند بررسی شدند و داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و تعاملی تا رسیدن به اشباع اطلاعات گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از از نرم افزار MAXQDA10 استفاده گردید.
    یافته ها
    در کدگذاری باز 106 کد اولیه به دست آمد که در کدگذاری محوری بر اساس شباهت موضوعی در 21 دسته موضوعی قرار داده شدند. در مرحله سوم یا کدگذاری انتخابی، خانواده سالم به عنوان متغیر مرکزی یا اصلی شناخته شد.
    نتیجه گیری
    اطلاع از معیارها و ویژگی های خانواده سالم می تواند به زوجین، خانواده ها و درمانگران خانواده کمک کند که از آنچه رفتار طبیعی و سالم است آگاه تر شوند و در نتیجه از این معیارها برای سلامت هر چه بیشتر خانواده ها استفاده نمایند.
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین اخلاق، ارزشهای شخصی زوجین و رضایت زناشویی آنها در شهرمغان بود.
    روش
    در این پژوهش 125 زوج (که یکی از همسران به عنوان معلم در مدارس شهر مغان اشتغال داشتند) به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، پرسشنامه بنیان های اخلاقی هایت و گراهام (MFQ30) و زمینه یاب ارزشی شوارتز (SVS) پاسخ دادند. اطلاعات بوسیله روش های آماری (ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t و رگرسیون گام به گام) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین اخلاق و ارزش های شخصی (به جز خوشی/ لذت گرایی) وجود داشت. همچنین نتایج نشان داد که در ابعاد اخلاقی(انصاف و مراقبت/ آسیب)، بین زنان و مردان تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین تفاوت معناداری بین مردان و زنان در رضایت زناشویی مشاهده شد. تمام ابعاد اخلاقی رابطه مثبتی با تمام ارزش های شخصی به جز ارزش های خوشی/لذت گرایی داشتند. زنان و مردان در ریختهای ارزشی همنوایی، جهان شمول نگری و امنیت تفاوت معناداری نشان دادند.
    نتیجه گیری
    در بافت سنتی مذهبی در منطقه مغان ایران برای طبقه متوسط زوجین معلم، به نظرمی رسد که زنان و مردان دراولویت اخلاقی وارزشهای خود متفاوت هستند.این مقاله در مورد روابط بین این متغیرهای درمردان و زنان و نقش این متغیرها دررضایت زناشویی آنها با توجه به این زمینه فرهنگی خاص بحث می کند.
    کلیدواژگان: خانواده سالم، مدل، پژوهش کیفی، متخصصان خانواده و ازدواج
|
  • Fatemeh Gharehbaghy, Mohammad Ali Besharat, Reza Rostami, Masoud Gholamali Lavasani Pages 1-24
    Purpose
    The aim of this study was to design and evaluate a brief couple-based and psycho-educative intervention based on Bowen family systems theory for improving differentiation of self and reducing chronic anxiety in the family emotional system.
    Method
    19 couples as experimental group and 19 couples as control group participated in this semi-experimental project using accessible sampling and 2 months follow-up. The brief couple-based and psycho-educative group therapy was made in 7 sessions based on 3 techniques of Bowen therapy and 4 components of differentiation. Participants completed Differentiation of Self Inventory (DSI) and Family Genogram Interview (FGI).
    Findings
    Data analyses indicated that this intervention improves differentiation of the family emotional system and reduces symptoms of chronic anxiety in family emotional system.
    Conclusion
    These findings could be used for designing interventional programs considering the role of family emotional system.
    Keywords: Differentiation, Anxiety Symptoms, Family Emotional System, Bowen Family Systems Theory
  • Fayegh Yousefi, Modaber Arasteh, Alireza Nazemi, Mitra Bahrami Pages 23-41
    Purpose
    The purpose of the present study was determine the effect of the combination therapy, family therapy, group therapy and Methadone therapy on patients with substance abuse.
    Method
    In this study, ten patients under methadone treatment in Quds hospital were randomly selected. Data collection in this study was clinical interview by psychiatrists, family therapy and group therapy by clinical psychologist.
    Findings
    The results showed that combination therapy, family therapy, group therapy and Methadone therapy treatment has been effective in patients with substance abuse.
    Conclusion
    Regarding results of present study can conclude that clinical intervention based on life skills training can increase couples’ marital satisfaction and stability of their marital life.So, above therapeutic methods in treatment of patients with substance abuse, in psychiatric centers is recommended.
    Keywords: Substance Abuse, Group Therapy, Family Therapy, Methadone Therapy
  • A Study of Effectiveness of Self Efficacy Training in Improving the Adjustment of Married Women
    Mahdieh Behnam, Kiyanoosh Zahrakar, Mehdi Zare Bahram Abadi Pages 41-66
    Purpose
    The aim of this study was to determine the effectiveness of training of self-efficacy in improvement of married women adjustment. In this study, the population of married women participating in training sessions was from the health house of district 6 in 1391.
    Methods
    The sample size was 30 people which were randomly divided into experimental and control groups. Both groups were subjected to pre-test and self-efficacy training was conducted to test group. After training, both experimental and control groups were tested. The data collection tool in this study was Bell adjustment questionnaire. In this study, five hypotheses, the effectiveness of self-training method to improve adjustment (family, health, emotional, social, and general), of married women were studied. Analysis of covariance was used to analyze the data.
    Findings
    The results show there is a significant difference between the performance of the experimental and control groups after the training.
    Conclusion
    The results show that training of self-efficacy can improve the adjustment of family, health, emotional, social, and general issues of married women.
    Keywords: Self, Efficacy, Adjustment (Family, Health, Emotional, Social, General)
  • Gholamreza Rajabi, Lida Hayatbakhsh, Manouchehr Taghipour Pages 67-92
    Purpose
    This study aimed to investigate direct and indirect impacts of emotional skillfulness on marital adjustment and satisfaction with mediatingrole of intimacy.
    Method
    The research design was correlation study using structural equation modeling. The subjects of the study were 200 married men that were selected by multiphasicrandom sampling method. Participants completed measures of Emotional Skillfulness, Intimacy, Marital Adjustment, and Marital Satisfaction. The data were analyzed by structural equation modeling.
    Findings
    Results revealedthatthe investigated structural model had a good fitness for data (P<0/001) and the emotional skillfulness has direct and indirect effect on marital adjustment and satisfaction with mediating role of intimacy.
    Conclusion
    Based on findings of this study it can be concluded that the emotional skillfulness plays a major role in marital satisfaction and adjustment status by impacting on intimacy level in marital relationships.
    Keywords: Emotional Skillfulness, Intimacy, Marital Adjustment, Marital Satisfaction, Structural Equation Model
  • Khaled Aslani, Azar Samadifard, Mansour Sodani Pages 93-114
    Purpose
    The purpose of current study was to test the model of Disconnection and Rejection Domain of Early Maladaptive Schemas and Marital Satisfaction with Mediating Unsecure Attachment Style, and Depression Among staff of government departments at Ahvaz City.
    Method
    300 people (men=150, women=150) were selected using multistage random sampling method in staff of government departments at Ahvaz City. Participants completed measures of Young Schema Questionnaire (YSQ), Behavioral Systems Questionnaire, Beck Depression Inventory (BDI-13) and marital satisfaction and model evaluation was made by pathanalysis method and AMOS/16.
    Finding
    The results showed that there are a significant positive correlation between Disconnection and Rejection Domain and Unsecure Attachment Style and depression, there are a significant negative correlation between Unsecure Attachment Style anddepression and marital satisfaction, but there were no relationship between Disconnection and Rejection Domain and marital satisfaction. In addition to, there are significant relationship between Disconnection and Rejection Domain and marital satisfaction with Mediating Unsecure Attachment Style and depression.
    Conclusion
    Regarding results of present study can conclude that unsecure attachment style and depression can mediate the relationship between disconnection and rejection domain and marital satisfaction.
    Keywords: Disconnection, Rejection Domain, Marital Satisfaction Unsecure Attachment Style, Depression
  • Seyed Javad Seifi Ghozlu, Omid Hamidi, Gashav Sharifi, Shiva Khalili Pages 115-130
    Purpose
    The purpose of this study was to explore the relationships between the morality and personal values of Couples and their marital satisfaction in city of Moghan.
    Methods
    In this study 125 couples (with one partner occupied as public school teacher in the city of Moghan) were selected by cluster random sampling and administered with the Enrich marital satisfaction, Moral foundations questionnaire and Schwartz’s values scale.
    Findings
    Data was analyzed with statistical methods (Pearson correlation, t-test and stepwise regression).
    Findings
    The results showed that there was a significant positive relationship between morality and personal values (except hedonistic/pleasure oriented values). Also the results showed that in the moral dimensions (fairness and care/harm), there was a significant difference between men and women Also there was significant difference between men and women in marital satisfaction. The moral foundations were positively associated to all personal values except of the hedonistic/pleasure oriented values.Women and men showed significant differences in their value priorities of conformity, universalism and security.
    Conclusion
    In the traditional religious context of the Moghan region of Iran for middle class niveau couples with teacher status, sexes seem to differ in their moral and values priorities. The paper discusses the relationships between the variables for men and women and their role in the marital satisfaction in regard to this specificcultural context.
    Keywords: Morality, Personal Values, Marital Satisfaction, Teachers
  • Masoud Sadeghi, Maryam Fatehizadeh, Ahmad Ahmadi, Fatemeh Bahrami, Ozra Etemadi Pages 141-170
    Purpose
    The purpose of the present study was developing a model of healthy family in Iranian culture.
    Methodology
    This qualitative method was performed using a grounded theory. Sixteen family and marriage specialists were examined by purposeful sampling and data was obtained through semi-structured interactive interviews to achieve saturation of information. The software package MAXQDA10 was used for data analysis.
    Findings
    One hundred and six initial codes were obtained from the interviews of family specialists. Using an axial coding and based on topics these codes were then divided into 21 categories. In the third stage, namely selective coding, healthy family was taken as the main or central variable.
    Conclusion
    awareness of criteria and characteristics of healthy family can help couples, families and family therapists gather more knowledge of what a normal and healthy behaviour is, and thereby move towards healthier families.
    Keywords: Healthy Family, Model, Qualitative Research, Family, Marriage Specialists