فهرست مطالب

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
پیاپی 4 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا خجسته مهر، مهدی قنواتیان، غلامرضا رجبی صفحه 423
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش اسناد بر افزایش گذشت و بهبود اسناد علی و اسناد مسئولیت زوجین شهر اهواز است.
    روش
    در این پژوهش از یک نمونه در دسترس زوجین شهر اهواز استفاده شد که به فراخوان پژوهشگر برای آموزش اسناد پاسخ مثبت دادند. نمونه این پژوهش را 24 زوج تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به دو گروه آزمایشی (12n=) و کنترل)12n=) گمارده شدند. فرضیه های پژوهش عبارتند از: 1- آموزش اسناد سبب افزایش گذشت زوجین می شود‎‎‎؛ 2- آموزش اسناد سبب بهبود اسناد علی زوجین می شود؛ 3- آموزش اسناد سبب بهبود اسناد مسئولیت زوجین می شود. همه زوجین شرکت کننده در این پژوهش به وسیله مقیاس صفت گذشت (TFS) و مقیاس اسناد ارتباطی (RAM) مورد سنجش قرار گرفتند. در این پژوهش برای تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی و روش آماری، تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) و تحلیل واریانس تک متغیری (ANCOVA) نیز به کار بسته شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده فرضیه های پژوهش را تایید نمود و نشان داد که آموزش اسناد به گونه معنادار سبب افزایش گذشت، بهبود اسناد علی و اسناد مسئولیت زوجین می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد، بین زوجینی که آموزش اسناد دیده اند (گروه آزمایش) و زوجینی که آموزش اسناد ندیده اند(گروه کنترل)، از لحاظ افزایش گذشت تفاوت معناداری وجود دارد، بنابرین فرضیه ها تائید می گردد.
    کلیدواژگان: اسناد علی، اسناد مسوولیت، گذشت، زوجین
  • فاطمه میرزازاده، خدابخش احمدی، مریم فاتحی زاده صفحه 441
    هدف
    باتوجه به اهمیت طلاق وعوامل سازگاری با آن، این مطالعه در جهت بررسی تاثیر درمان هیجان مدار بر سازگاری پس از طلاق زنان مطلقه شهراصفهان انجام شد.
    روش
    این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه آزمایش و گواه می باشد. جامعه آماری، کلیه زنان مطلقه شهر اصفهان در سال 89 در نظر گرفته شد و نمونه شامل30 نفر از زنان مطلقه تحت پوشش کمیته امداد شهر اصفهان بودند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار داده شدند. ابزارمورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه سازگاری پس از طلاق فیشر(FDAS) بود. برای تجزیه و تحلیل از تحلیل کواریانس به منظور اثر بخشی درمان هیجان مدار برسازگاری پس از طلاق استفاده شد.
    یافته ها
    پژوهش حاضر که باهدف تعیین اثربخشی درمان (متمرکز بر هیجان (EFT) بر سازگاری پس از طلاق زنان مطلقه شهر اصفهان صورت پذیرفت. به این نتیجه رسید که روش درمان متمرکز بر هیجان در افزایش میزان احساس خود ارزشی زنان مطلقه موثر بوده است. همچنین درمان متمرکزبرهیجان (EFT)، میزان رها شدن گروه آزمایشی را نسبت به گروه گواه در مرحله پس آزمون افزایش می دهد. در این مطالعه میانگین نمرات خرده مقیاسهای گروه آزمایش نسبت به گروه گواه تفاوت معنا داری نشان دادند (01/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته این پژوهش به این نتیجه دست یافت که درمان متمرکز برهیجان بر سازگاری و بهبود توان سازگاری افراد و کاهش پیامدهای منفی پس از طلاق موثر بوده است. با عنایت به این نتایج می توان به درمان و ارائه راهکارهای مناسب جهت بهبود وضعیت افراد مطلقه در مراکز مشاوره و گارگاه های آموزشی پرداخت.
    کلیدواژگان: درمان، هیجان مدار، سازگاری، طلاق، زنان مطلقه
  • جهانگیر کرمی، علی زکی یی، مصطفی علیخانی، کامران خدادادی صفحه 461
    هدف
    خانواده بنیادی ترین تشکل اجتماعی است واصلی ترین جزء اجتماعی است. دستیابی به جامعه سالم در گرو سلامت خانواده وتحقق خانواده سالم مشروط به برخورداری افراد آن از سلامت روانی وداشتن ارتباط مطلوب بایکدیگر است، هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه مهارتهای زندگی و تعارضات زناشویی با بهداشت روانی(استرس، اضطراب و افسردگی) در زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره کلانتری های کرمانشاه بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افرادی بود که برای حل و فصل مسائل خانوادگی به مراکز مشاوره سطح کرمانشاه مراجعه کرده بودند. از میان آنها 180 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند، برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های مهارتهای زندگی، تعارضات زناشویی و مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس(DASS) استفاده شد. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری میانگین، انحراف استاندارد، همبستگی ورگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان دادکه بین مهارتهای خودآگاهی، ارتباط انسانی وروابط بین فردی وافسردگی واضطراب همبستگی منفی معناداری وجود دارد و بین تعارضات زناشویی با استرس، افسردگی و اضطراب رابطه مثبت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    از نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که مهارتهای زندگی در بهداشت روانی موثراست و تعارضات زناشویی عامل افزایش استرس، اضطراب و افسردگی در بین زوجین است.
    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، مهارت های زندگی، بهداشت روان
  • فاطمه امیر، حسین حسن آبادی، سیدمحسن اصغری نکاح، زهرا طبیبی صفحه 473
    هدف
    هدف پژوهش بررسی اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک به مادران (CPRT) بر سبک های فرزندپروری بود.
    روش
    نمونه پژوهشی مزبور دربرگیرنده والدین کودکان یک مهد کودک است که بصورت نمونه گیری در دسترس از میان مهد کودک های منطقه تبادکان شهر مشهد انتخاب شده و 20 نفر مادر کودکان 6-4 ساله نیز به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و مداخلهنما(در هرگروه 10 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش 10 جلسه 2 ساعته آموزش گروهی بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد- کودک را دریافت کردند و آزمودنی های گروه مداخلهنما تحت آموزش تغذیه و شرکت درجلساتی در مورد امکانات مهدکودک قرار گرفتند. تمام آزمودنی ها مقیاس سبک های فرزندپروری بامریند را قبل و پس ازمداخله پرکردند. پس از 1 ماه به منظور پیگیری هردو روه مجددا پرسشنامه مربوطه را تکمیل نمودند.
    نتایج
    تحلیل واریانس مختلط نشان داد که آزمودنی هایی که آموزش دریافت کرده بودند در مقایسه با سایر آزمودنی ها افزایش در به کارگیری سبک فرزندپروری مقتدرانه وکاهش در به کار بردن سبک فرزندپروری استبدادی نشان دادند. از طرفی سبک فرزند پروری سهل گیرانه به لحاظ آماری و به طور معنی داری تفاوتی در نمرات دو گروه ایجاد نشد.
    نتیجه گیری
    در نهایت میتوان نتیجه گرفت که بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک بر بهبود به کارگیری سبک های فرزندپروری اثرگذار است.
    کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد، کودک، سبک های فرزندپروری
  • فاطمه قره باغی، ماریا آگیلار وفایی، عباسعلی الهیاری صفحه 490
    مقدمه
    با توجه به اهمیت عوامل سرشتی و خانوادگی در رشد مهارتهای اجتماعی کودکان، هدف از اجرای این پژوهش بررسی نقش همزمان دو عامل خلق کودک و تعارض والدین در رفتار نوعدوستی کودکان است.
    روش
    413 کودک 10 تا 12 ساله شهر تهران به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. مادران به پرسشنامه های تعارض زناشویی، خلق و رفتار نوعدوستی کودک و معلمان نیز به پرسشنامه رفتار نوعدوستی فرم معلمان پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون تایید کننده نقش پیش بینی کننده تعارض والدین، خلق مثبت و منفی، توانایی کنترل و جامعه پذیری منفی کودک در رفتار نوعدوستی کودک هستند. همچنین تحلیل رگرسیون چند متغیری به صورت سلسله مراتبی نقش واسطه ای خلق مثبت کودک در رابطه تعارض والدین با رفتار نوعدوستی کودک و نقش تعاملی تعارض والدین با خلق منفی و مردم آمیزی منفی در پیش بینی رفتار نوعدوستی کودک را تایید می کند. علاوه بر این، توانایی کنترل کودک می تواند اثر منفی تعارض والدین بر رفتار نوعدوستی را تعدیل کند.
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد کودکانی که خلق منفی بالا و مردم آمیزی کمی دارند در خطر آسیب مهارتهای اجتماعی در بافت تعارض والدین هستند، ولی کودکانی که از خلق مثبت و توانایی کنترل بالا برخوردارند رشد رفتار نوعدوستی در آنها کمتر توسط تعارض والدین آسیب می بیند.
    کلیدواژگان: نوعدوستی، تعارض والدین، خلق کودک
  • جمال سلیمی، محمد کریمی صفحه 512
    هدف
    این پژوهش به دنبال بررسی میزان تاثیر آموزش مفاهیم نظریه لازاروس بر تغییر نگرش نسبت به انتخاب همسر در بین دانشجویان دختر است.
    روش
    این تحقیق از نوع تجربی آزمایشی انجام شده است. هدف آزمایش، استنتاج روابط علت و معلولی بین پدیده هایی است که مورد کنترل قرار گرفته اند. جامعه پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دختر مجرد دانشکده ادبیات دانشگاه علامه طباطبایی است که از طریق فراخوان برای شرکت در کارگاه های آموزش قبل از ازدواج دعوت شده بودند. حجم نمونه در این تحقیق 30 نفر می باشد که از میان دختران مجرد دانشکده ادبیات دانشگاه علامه طباطبایی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (n=15) و کنترل (n=15) جایگزین شدند. روش نمونه گیری دراین تحقیق تصادفی در دسترس است. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از پرسشنامه نگرش به نحوه انتخاب همسر (ARMSS) استفاده شده است. علاوه بر آمار توصیفی، تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از t مستقل استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان دهنده تفاوت معنادار بین دو گروه مورد پژوهش می باشد. یعنی نمرات کل دانشجویان دختری که تحت آموزش قرار گرفته بودند نسبت به گروه کنترل از تفاوت معناداری در سطح آلفای01 % برخوردار است،تفاوت دو گروه در پس آزمون واقعی است و بین میانگین های دو گروه تفاوت معناداری وجود داشته و عمل آزمایش موثر بوده است.فرضیه اصلی پژوهش در زمینه تفاوت میانگین های دانشجویان دختر دو گروه آزمایش و گروه کنترل در سطح 99% مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    آموزش مفاهیم نظریه لازاروس باعث تغییر نگرش دختران نسبت به انتخاب همسر گردیده است.
    کلیدواژگان: نظریه انتخاب، نظریه لازاروس، نگرش به انتخاب همسر، تغییر نگرش، آموزش
  • حمیدحقیقی، اقبال زارعی، فواد قادری صفحه 534
    هدف
    روش های حل تعارض زناشویی از متغیرهای بسیار مهم و محسوب می شوند که تاثیر به سزایی در رضایت زناشویی دارند. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی و ویژگی های روان‎سنجی پرسشنامه سبک های حل تعارض رحیم (ROCI-II) در بین زوجین ایرانی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر ازنوع پژوهش‎های همبستگی است. نمونه پژوهش شامل 300 نفر از فرهنگیان متاهل شهر بندر عباس بود، که به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چند مرحله‎ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش‎، دو پرسشنامه حل تعارض ROCI-II و حل تعارض CRQ بود. از آزمون آلفای کرونباخ و روش تصنیف برای بررسی پایایی ابزار و از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی برای بررسی اعتبار سازه این ابزار استفاده شد.
    یافته ها: پایایی پرسشنامه ROCI-II، با استفاده از آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس‎های پرسشنامه در دامنه 70/0 تا 75/0 به‎دست آمد. هم‎چنین پایایی ابزار با استفاده از روش تصنیف 68/0 بود. نتایج تحلیل عامل اکتشافی نشان داد که پرسشنامه ROCI-II، از پنج عامل، یکپارچگی، ملزم شده، اجتنابی، مسلط و مصالحه تشکیل شده است، که در مجموع این عوامل 81/70 درصد واریانس کل را تبیین می‎نمایند. جدول بارهای عاملی چرخش یافته نشان داد که همه ماده های پرسشنامه دارای بار عاملی بیشتر از 50/0 می‎باشند. نتایج حاصل از تحلیل عامل تاییدی نشان داد مدل پنج عاملی پرسشنامه ROCI-II، از برازش مطلوبی برخوردار است. مقادیر شاخص های برازندگی در حد قابل قبولی قرار داشتند. وجود همبستگی مثبت و منفی بین خرده مقیاس‎های این ابزار با پرسشنامه CRQ، نشان دهنده‎ی روایی همگرا و واگرای مطلوب پرسشنامه ROCI-II، است.
    نتایج
    به‎نظر می‎رسد، پرسشنامه ROCI-II، توان لازم را برای سنجش سبک‎های حل تعارض زناشویی را در بین زوجین ایرانی داراست. از این پرسشنامه می توان از آن برای مقاصد مشاوره‎ای و پژوهشی درزمینه مسائل زناشویی، زوج درمانی وروابط بین فردی نزدیک و صمیمی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه‎ سبک‎های حل تعارض، زوجین ایرانی، ساختار عاملی وویژگی های روان‎سنجی
|
  • Raza Khojasteh, Mehdi Ghanavatian, Gholamreza Rajabi Page 423
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the effect of attributions training on forgiveness, causal and responsibility attribution on couples of Ahvaz. Participants were 24 couples who voluntarily took part in the study and were then randomly assigned to experimental (n=12) and control (n=12) groups.
    Methods
    The design of the study was of pretest-posttest control group type. Hypothesizes of the study were: 1) attribution training will increase forgiveness; 2) attribution training will enhance causal attribution; 3) attribution training will enhance (RAM) responsibility attribution. The Trait Forgiveness Scale (TFS) and Relation Attribution Measure were used in this study. In addition to descriptive statistics, Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) and Analysis of Variance (ANOVA) were used.
    Results
    The results confirmed all research hypothesizes and showed that attribution training increased forgiveness and enhanced causal attribution and responsibility attribution in couples.
    Keywords: Attribution, Forgiveness, Causal attribution, Responsibility Attribution, couples
  • Fatemeh Mirzazadeh, Khodabakhsh Ahmadi, Maryam Al Sadat Fatehezadeh Page 441
    Introduction
    Considering divorce and the factors affecting the way it is come up with, the present study aims to investigate the effect of excitement focused treatment on adjustment after divorcing women in Isfahan.
    Methods
    The study has a semi experimental with pretest, posttest, control and experimental groups. The statistical population of the study was all divorced women in Isfahan in year 2010 and 30 divorced women under coverage of assistance committee of Isfahan city which were randomly chosen and put in the two groups of experimental (15 peoples) and control (15 peoples). The research tool was a compatibility questionnaire after fisher's divorce (FDAS). Data analysis was conducted through covariance analysis in order to affect the excitement focused treatment on compatibility after divorce. The present study aims to determine the effect of excitement focused treatment on compatibility of divorced women in Isfahan.
    Results
    The result of the study was that excitement focused treatment method was affected on increasing the divorced women’s self-esteem. Also, excitement focused treatment (EFT) shows that the rate of release in experimental group is more than the control group. There is a significant difference found between the average scores of the experimental and control groups (P<001).
    Conclusion
    Therefore considering the findings of the study, it can be achieved that the excitement focused treatment on compatibility, improving the individuals’compability and reducing the negative consequences of divorce and life after it. Considering the results we can find strategies for improving the divorced women’s status in counseling centers and training workshops.
    Keywords: treatment, excitement focused, compatibility, divorce, divorced women
  • Jahangir Karami, Ali Zaki, Mostafa Alikhani, Kamran Khodadadi Page 461
    Introduction
    this study attempted to investigate the relationship between life skills and marital conflicts, and mental health (stress, anxiety, and depression) in the couples referred to consultation centers at Kermanshah police stations
    Methods
    the current study's statistical community was composed of all individuals referred to Kermanshah consultation centers in order to resolve their family issues. Among them, 180 were selected by the available sampling in order to collect data, questionnaires including life skills, marital conflicts, depression, anxiety, stress (DASS) were used. The correlation study design was applied. For data analysis, average statistical indices, standard deviation, correlation and regression analysis were used.
    Results
    data analysis indicated that there are a negative significant correlation between self-awareness, human relationship and inter-personal relationship, depression and anxiety, and there is a positive significant correlation between marital conflicts and depression, anxiety and stress.
    Conclusion
    it could be concluded that life skills play effective roles in mental health, and marital conflicts exacerbate couples’ stress, anxiety and depression.
    Keywords: Marital Conflicts, Life Skills, Mental Health
  • Fateme Amir, Hossein Hassan Abadi, Seyed Mohsen Asghari Nekan, Zahra Tabibi Page 473
    Introduction
    The present study investigated the effects of play therapy based on child parent relationship therapy on improving the parenting styles.
    Methods
    the sample is the mothers of children (4-6 years old) who have registered in one of the kindergartens of Mashhad city that were selected through all the kindergartens of Mashhad. The sampling method in this research was in available. They were entered to the experimental and control group randomly.Evaluation implemented using Bamrind questionair.Experimental group participated in 10 sessions of training the play therapy based on child-parent relationship therapy.
    Results
    The result of mixed method analysis indicated the enhancement rate of authoritative parenting style and reduction in authoritarian parenting style in experimental group.
    Conclusion
    The play therapy based on child parent relationship therapy is effective in improving the parenting styles.
    Keywords: play therapy based on child parent relationship therapy, parenting styles
  • Fatemeh Gharehbaghy, Maria Aguilar, Vafaie, Abbas Ali Allahyar, Hadi Bahrami Ehsan Page 490
    Introduction
    Environmental and predispositional factors are important in development of altruistic behaviors of children. So, the goal of this study was to examine the role of two environmental and dispositional factors, interparental conflict and child temperament in predicting child prosocial behaviors.
    Methods
    This study used multi-stage random sampling using the multi-informant model with 413 fifth-grade school children (220 girls and 193 boys) and their mothers and teachers in the city of Tehran. Mothers responded to the interparental conflict and child temperament questionnaires and mothers and teachers responded to children prosocial behavior scale.
    Results
    Standard regression analyses confirmed the role of Interparental conflict, child positive and negative temperament, effortful control and negative sociability in predicting child prosocial behaviors besides multiple and hierarchical regression analyses confirmed the mediational role of child positive temperament and the moderational role of child negative temperament, negative sociability and effortful control in the relationship between interparental conflict and child prosocial behaviors.
    Conclusion
    These findings confirm that children who have vulnerable temperament are at high risk for development of prosocial behavior in the context of the interparental conflict, but positive temperament and effortful control are protective factors for child prosocial behaviors.
    Keywords: Prosocial behavior, Interparental conflict, Child temperament
  • Jamal Salimi, Mohammad Karimi Page 512
    Introduction
    The objective of this research is studying the extent of the impact of training concepts of Lazarus theory on the change of attitude toward Choice of spouse between female students. The statistical universe was all single girl students in Faculty of literature of allame Tabatabaie University that attendance in before the marriage programmed course.
    Methods
    Sample in this study is 30 single girls in Faculty of literature and selected them randomly in two groups: the experimental (n = 15) and control (n = 15) were substituted. A random sampling method was used. Four data collected in this study ARMSS questionnaire is used that is a toll of studying attitude change in Choice of spouse. Analysis of the data in this study is done by descriptive statistics such as mean, variance methods, etc. Also in the inferential statistics, the independent t-test method was used.
    Results
    The results of the investigation represents a significant difference between the two groups. The students who had trained, showed a meaningful difference in the level of control group in 1% Alfa. The difference between the two groups in the past -test is true and meaningful difference between the average and practice of groups has been seen.
    Conclusion
    The main hypothesis of the research on the difference between the average of the two female students group, the control and testing group, was approved in 0/99 level.
    Keywords: Choices theory, the theory of Lazarus, attitude change, Choice of spouse, education, attitude change in Choice of spouse
  • Hamid Haghighi, Eghbal Zarei, Foad Ghaderi Page 534
    Introduction
    This study examined the factor structure and psychometric characteristics conflict resolution styles questionnaire (ROCI-II) among Iranian couples.
    Methods
    The study design is correlational research. The study sample included 300 married teachers, in Bandar Abbas, which were selected by multistage random cluster sampling. Research instruments, were two questionnaires, ROCI-II and CRQ. Cronbach's alpha test used for reliability and the Pearson correlation coefficient, Exploratory and confirmatory factor analysis used for construct validity.
    Results
    Cronbach's alpha for reliability ROCI-II subscales at range was 0/70 to 0/75. split half coefficient of questionnaire reliability was 0/68. Exploratory factor analysis results showed that the questionnaire ROCI-II, include five factors, Integrating, Obligating, avoiding, dominating and compromising, these factors explained 70/81 percent of the total variance. Rotated load factor table showed that all factors with a load factor greater than 0/50. Confirmatory factor analysis results showed a five -factor model questionnaire ROCI-II which were good fitness with data. Amount of fitness indicators were fairly reasonable. Positive and negative correlation between the subscales of ROCI-II and CRQ, showing convergent and divergent validity, were satisfactory.
    Conclusion
    finding showed ROCI-II, could measure marital conflict resolution styles among Iranian couples. This questionnaire can be used for purposes of consultation and research on marital issues, couples therapy and interpersonal with close relationships.
    Keywords: The conflict resolution styles questionnaire, Iranian couples, factor structure, psychometric characteristics