فهرست مطالب

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
پیاپی 4 (1391)

  • وی ژه نامه خانواده وطلاق
  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • کیومرث بشلیده، مهسا درویشی، امین کرایی صفحات 16-27
    هدف
    تعارض کار - خانواده با پیامدهایی برای فرد و سازمان همراه است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی گر تعارض کار- خانواده در رابطه میان تعارض بین کارکنان و بار کاری با فرسودگی شغلی در پرستاران زن بیمارستان های آموزشی درمانی شهر اهواز است.
    روش
    نمونه ی مورد مطالعه شامل 200 پرستار زن شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر اهواز بود که با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش که یک طرح توصیفی از نوع هم بستگی است، از ابزارهایی شامل پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش، مقیاس تعارض بین فردی اسپکتور و جکس، پرسش نامه ی تعارض کار- خانواده کاریکسی و پرسش نامه ی بار کمی کار اسپکتور و جکس استفاده شد که همه ی این ابزارها از پایایی و روایی مناسبی برخوردار بودند. به منظور تحلیل داده ها، از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد و تجزیه و تحلیل مدل پژوهش با استفاده از نرم افزار Amos18 انجام گرفت.
    یافته ها
    شاخص های برازش مدل یابی معادلات ساختاری، مدل کلی پژوهش را تایید کردند؛ به عبارت دیگر، نتایج نشان دادند که بار کاری از طریق تعارض کارخانواده بر فرسودگی تاثیر می گذارد. نتایج حاصل از روش خودراه انداز و فاصله ی اطمینان حاصل از آن نشان داد که اندازه ی اثر غیرمستقیم بار کاری بر فرسودگی شغلی از طریق تعارض کار- خانواده برابر با 295/0 است که در سطح 007/0 p= معنی دار است.
    نتیجه گیری
    تلویحات نظری مهمی از کارکرد متفاوت ابعاد بار کاری و تعارض بین کارکنان بر فرسودگی شغلی از طریق تعارض کار - خانواده در پرستاران حاصل شده است که در متن مقاله به آن پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: تعارض کار، خانواده، تعارض بین کارکنان، بار کاری، فرسودگی شغلی، متغیر میانجی گر
  • کیوان کاکابرایی، کریم افشارنیا صفحات 21-43
    هدف
    مطالعه ی حاضر با هدف آزمون ساختار عاملی و تغییرناپذیری اندازه گیری نسخه ی کوتاه فهرست پنج عامل بزرگ شخصیت در بین دو گروه از والدین دارای کودکان عادی و والدین دارای کودکان استثنایی انجام شد.
    روش
    800 والد (400 والد دارای کودکان عادی و 400 والد دارای کودکان استثنایی)، به نسخه ی کوتاه فهرست پنج عامل بزرگ شخصیت، مقیاس رضایت از زندگی و برنامه ی عاطفه ی مثبت و منفی پاسخ دادند. در این مطالعه، به منظور آزمون ساختار عاملی پنج عامل بزرگ شخصیت از روش تحلیل عامل تاییدی، برای بررسی تغییرناپذیری ساختار عاملی پنج عامل بزرگ شخصیت در دو گروه والدین از تحلیل عامل تاییدی چندگروهی و در نهایت، به منظور بررسی روایی همگرای زیرمقیاس های پنج عامل بزرگ شخصیت از ضرایب هم بستگی بین عوامل شخصیت با مقیاس های بهزیستی ذهنی، استفاده شد. شاخص های برازش تحلیل عامل تاییدی، وجود عوامل پنج گانه روان رنجورخویی، برون گرایی، وظیفه شناسی، سازگاری و پذیرش را در دو گروه والدین دارای کودکان عادی و استثنایی تایید کرد.
    یافته ها
    نتایج روایی بین گروهی نسخه ی پنج عامل بزرگ شخصیت، هم ارزی ساختار پنج عاملی را در دو گروه نشان داد. ضرایب هم بستگی بین صفات شخصیت با مقیاس های بهزیستی ذهنی، روایی همگرای CISS-SF را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر، هم ارزی ساختار عاملی نسخه ی کوتاه فهرست پنج عامل بزرگ شخصیت و اعتبار این فهرست را برای سنجش صفات شخصیت در دو گروه والدین دارای کودکان عادی و استثنایی، نشان دادند.
    کلیدواژگان: تغییرناپذیری ساختار عاملی، نسخه ی کوتاه پنج عامل بزرگ شخصیت، والدین
  • مختار عارفی، فرشاد محسن زاده صفحات 43-53
    هدف
    هدف اصلی پژوهش حاضر پیش بینی رضایت زناشویی از روی دو عامل(صمیمیت جنسی و ارتباط) بود و بر ماهیت رابطه ی متعامل این دو متغیر در این پیش بینی تاکید داشت و بدین منظور از فنون معادلات ساختاری بهره جست.
    روش
    در این مطالعه هم بستگی، نمونه ی پژوهش 266 نفر(125 مرد،141 زن) والدین دانش آموزان مدارس ابتدایی و راهنمایی شهر کرمانشاه در سال 1390 بودند، که به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. در این مطالعه از مقیاس سازگاری زناشویی(اسپاینر،1976) و پرسش نامه ی انریچ (اولسن و همکاران، 1987) استفاده شد.
    یافته ها
    مدل معادلات ساختاری نشان داد هر دو عامل ارتباط و صمیمیت جنسی به طور مستقیم و معناداری بر رضایت زناشویی اثر می گذارند. نتایج نشان داد عامل ارتباط با میانجیگری صمیمت جنسی به طور غیرمستقیم به طور معناداری با رضایت زناشویی رابطه داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد مهارت های ارتباطی زوجین به طور مسقیم می تواند سبب خشنودی و رضایت زناشویی آنها شود، اما بخشی از اثرگذاری آن از طریق صمیمیت جنسی توجیه می شود. مشاوران خانواده می توانند آموزش مهارت های ارتباطی و صمیمت جنسی را آماج مداخلات درمانی خویش قرار دهند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، صمیمت جنسی، ارتباط
  • احمد سهرابی، احمد امانی صفحات 53-64
    هدف
    رضایت زناشویی نقش بسیار مهمی در زندگی خانوادگی دارد.عوامل بسیار زیادی بر رضایت زناشویی تاثیر دارند که، با توجه به حساسیت زندگی خانوادگی، توجه به این مقوله و بررسی عوامل موثر بر آن حائز اهمیت است.
    روش
    در این مطالعه واکنش افراد نسبت به سهم غیر منصفانه در دو گروه دارای رضایت زناشویی زیاد و کم بررسی شد. برای سنجش واکنش به سهم غیر منصفانه از نسخه کامپیوتری یک بازی موسوم به اولتیماتوم و برای سنجش رضایت زناشویی از مقیاس انریچ 47 سوالی استفاده شد. بازی کامپیوتری شامل 45 تلاش بود که واکنش افراد نسبت به سهم غیر منصفانه را می سنجید. نحوه شروع بازی به این صورت بود که به شرکت کننده در هر تلاش از پول مشخصی (20 هزار تومان) مقدار متغیری (1 تا 10 هزار تومان یعنی 5 تا 50 درصد) ارائه می شد و او آن سهم را قبول یا رد می کرد. در ابتدا به شرکت کننده گفته می شد که از قبل مبلغ هر تلاش را یک نفر پیشنهاد کرده است که اگر قبول کنید سهم شما و فرد تقسیم کننده داده می شود، در غیر این صورت به هیچکدام از شما سهمی نمی رسد. بعد از قبول یا رد مبلغ پیشنهاد شده، فرد همچنین میزان رضایت خود از سهم را از 1 تا 9 درجه بندی می کرد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از دو آزمون نشان داد که افراد دارای نمره بالاتر در رضایت زناشویی، در مقایسه با افراد دارای نمره کم، نسبت به سهم غیر منصفانه پذیرش بیشتری نشان دادند، به این معنا که سهم های غیر منصفانه را بیشتر از گروه دیگر قبول کردند.
    نتیجه گیری
    بنابر این به نظر می رسد روش های مداخله ای روانشناختی مبتنی بر حضور ذهن، که نشان داده شده پذیرش افراد را در برابر تقسیم غیر منصفانه بالا می برند، بتوانند رضایت زناشویی افراد را نیز افزایش دهند.
    کلیدواژگان: بازی اولتیماتوم، انصاف، همکاری، رضایت زناشویی، زوجین
  • خالد شیخی، جمال خسروی، حسن غریبی، زلیخا قلی زاده، مکاییل حسین زاده صفحات 64-78
    هدف
    پژوهش حاضر در جهت کنکاش بیش ت ر پیرامون علل پنهانی طلاق و کشف پیامد های مثبت آن صورت گرفته است. هدف اصلی تحقیق جستجو پیرامون عللی است که تا به حال نامکشوف مانده است و یا کم تر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است و برخلاف پژوهش های قبلی که عمدتا در پی تحلیل جنبه های منفی آن بوده اند این تحقیق به دنبال بازیابی لایه های مثبت این موضوع برآمده است.
    روش
    روش تحقیق حاضر از نوع روش کیفی می باشد. نمونه گیری از نوع نمونه گیری نظری است. تعداد نمونه از طریق رسیدن به اشباع نظری انجام گرفته است.
    یافته ها
    نتایج، نشان از وجود 3 دسته عوامل به عنوان مقولات اصلی و در عین حال مرتبط با هم برای به وجود آمدن پدیده ی طلاق می دهند که عبارتند از: ناهمخوانی تبیینی، ناهمخوانی معنایی و ناهمخوانی به روز شدن.
    نتیجه گیری
    مهم ترین جنبه از جنبه های مثبت طلاق بر اساس این پژوهش شامل: بازیابی استقلال، رهایی از قید حیات ناجور و گسترش فردگرایی مثبت در جامعه ی مورد نظر است.
    کلیدواژگان: طلاق، ناهمخوانی تبیینی، ناهمخوانی معنایی، ناهمخوانی به روزشدن، گراوندد تئوری
  • ناصر شیربگی صفحات 78-91
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی مقایسه ی اثربخش ی مشاوره متمرکز بر خانواده و تدریس خصوصی تکمیلی بر پیشرفت تحصیلی، رفتار کلاسی و عزت نفس دانش آموزان در خطر افت تحصیلی شهر سنندج صورت گرفت.
    روش
    طرح این پژوهش از نوع آزمایشی به شیوه ی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه ی تحقیق دانش آموزان پایه ی اول دبیرستان شهر سنندج واقع در شهر سنندج بود. از این جامعه، 88 دانش آموز به شیوه ی تصادفی ساده طی چند مرحله انتخاب شدند، به شیوه ی جایگزینی تصادفی، افراد در چهار گروه 22 نفری گماشته شدند. با ابزارهای پرسش نامه ی عزت نفس، چک لیست رفتار کلاسی و نمره ی درس ریاضی میزان متغیر وابسته ی آزمودنی ها اندازه گیری شد و بعد از مداخله ی گروهی بر سه گروه آزمایشی به میزان 10 جلسه، سرانجام میزان تغییر متغیر وابسته در چهار گروه مجددا اندازه گیری شد. از تحلیل کواریانس چندمتغیره برای بررسی میزان تاثیر پیش آزمون و روش مداخله ای استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل ها نشان داد که بین آزمودنی های گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای وابسته تفاوت معناداری وجود دارد. فرضیه های مبنی بر اثربخشی تدریس خصوصی تکمیلی، مشاوره ی تحصیلی متمرکز بر خانواده و آمیخته ای از این دو رویکرد بر پیشرفت تحصیلی، رفتار کلاسی و عزت نفس در میان دانش آموزان، ت ای ید شد.
    نتیجه گیری
    اثر روش ترکیبی مشاوره ی تحصیلی و تدریس خصوصی تکمیلی بر کاهش افت تحصیلی، بالابردن عزت نفس و بهبود رفتارهای کلاسی بیشتر از به کارگیری جداگانه روش های مذکور است.
    کلیدواژگان: مشاوره ی تحصیلی، تدریس خصوصی تکمیلی، پیشرفت تحصیلی متمرکز بر خانواده، عزت نفس و رفتار کلاسی
  • محمدرضا اردلان، علی نظری فخرالسادات نصیری صفحات 91-102
    هدف
    هدف ازاین پژوهش بررسی رابطه ی بین ویژگی های شخصیتی کنترل خانوادگی کارکنان با سلامت سازمانی دانشگاه کردستان بوده است.
    روش
    روش پژوهش در این مقاله توصیفی و از نوع هم بستگی و جامعه ی آماری شامل کلیه ی کارکنان(رسمی، پیمانی، قراردادی) غیرهیات علمی دانشگاه کردستان در سال تحصیلی 91-90 بوده است (نفر N=202). حجم نمونه ی آماری 133 آزمودنی بود که به شکل تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها ازدو پرسش نامه ی استاندارد شخصیتی نئو و سلامت سازمانی هوی وهمکاران استفاده گردید.که روایی آنها از طریق روایی محتوایی وضریب پایایی با استفاده از فرمول کرونباخ برای پرسش نامه ی شخصیتی نئو 85/. و برای پرسش نامه ی سلامت سازمانی87/. برآوردشد.
    یافته ها
    نتایج ضریب هم بستگی پیرسون حاکی از آن است که بین ویژگی های شخصیتی کارکنان با سلامت سازمانی دانشگاه کردستان رابطه ی مستقیم ومعنی داری وجود دارد.به طوری که هرچه میزان ویژگی های شخصیتی کارکنان بالاتر باشد، سلامت سازمانی نیز بیشتر است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد وضعیت دانشگاه کردستان از نظر میزان ویژگی های شخصیتی کارکنان و سلامت سازمانی پایین تر از حد متوسط(از میانگین مورد انتظار یعنی 3 کمتر است) است.هم چنین نتایج حاکی از آن است که مولفه ی برون گرایی شخصیت بهترین پیش بینی کننده ی سلامت سازمانی بوده است وبه تنهایی 39درصد تغییرات سلامت سازمانی را توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، سلامت سازمانی
  • امید قادر زاده، هیرش قادر زاده، حسین حسن پناه صفحات 102-119
    هدف
    مقاله ی حاضر با هدف شناسایی عوامل پیش بینی کننده ی گرایش زوجین به طلاق در مناطق مرزی صورت گرفته است. در بخش نظری بر اساس نتایج به دست آمده از بررسی نظریه ها و مرور منابع تجربی موجود یک چارچوب مفهومی تنظیم و در قالب آن فرضیه های اصلی مطرح شده است.
    روش
    پژوهش به روش هم بستگی و نحوه ی گردآوری اطلاعات پیمایشی و ابزار پرسش نامه در مورد 400 نفر نمونه از زوجین ساکن در شهر مرزی بانه انجام گرفته است. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری هم بستگی کندال، تحلیل رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر با بهره گیری از نرم افزار20 SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    با وجود شناخت بالای زوجین از هزینه ها و عواقب طلاق در جامعه، گرایش متوسطی نسبت به طلاق در ابعاد عاطفی و رفتاری آن وجود دارد. یافته ها نشان می دهد که متغیرهای میزان برآورده نشدن انتظارات، تصوبر مثبت از پیامدهای طلاق، مداخله ی اطرافیان، تفاوت عقاید، از هم گسیختگی خانواده، ناهمسانی زوجین، مصرف رسانه های خارجی، پایگاه اقتصادی اجتماعی، بلوغ فکری عاطفی اثر تقویت کننده ایی بر گرایش به طلاق داشته و متغیرهای پای بندی دینی، دستیابی به اهداف، مصرف رسانه های داخلی و سطح تحصیلات اثر کاهنده ایی بر گرایش به طلاق داشته است. در مجموع متغیرهای مذکور حدود 58 درصد از تغییرات گرایش به طلاق در زوجین مورد بررسی را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    مهم ترین عامل پیش بینی کننده ی گرایش به طلاق، متغیر نابسامانی اجتماعی بوده است که خود متاثر از تغییرات ارزشی و محیطی (رشد تجارت مرزی و اقتصاد غیر رسمی، تغییرات شدید در وضع اقتصادی منطقه، افزایش نامتعارف حجم سرمایه ی اقتصادی در میان بخشی از مردمان این منطقه)می باشد.
    کلیدواژگان: گرایش به طلاق، انتظارات زوجین، نابسامانی اجتماعی، مصرف رسانه، عقاید زوجین، شهر مرزی بانه
  • مصطفی قادری، فریبا بهرامی صفحات 119-129
    هدف
    این پژوهش به مطالعه ی رابطه ی بازی های ویدئویی و رایانه ای با متغیرهای درون خانوادگی و تحصیلی در بین نوجوانان دبیرستانی می پردازد.
    روش
    با استفاده از روش هم بستگی و روش نمونه-گیری هدفمند تعداد 188 نفر دختر و پسر دانش آموز بر حسب اظهارات مربیان و ناظم مدرسه(مقیاس محقق ساخته سطح خشونت در مدارس)، (مقیاس 1 تا 8 ساعت استفاده ار بازی های رایانه ای خشن) در میان 5 دبیرستان انتخاب شدند. در این تحقیق اندازه گیری خشونت از طریق خودگزارش دهی دانش آموز و سوابق مدرسه-ای انجام گرفته است. روایی صوری و محتوایی توسط متخصصان و پایایی هر سه بخش پرسش نامه از طریق آلفای کرانباخ به ترتیب 92/، 88/ و 85/ و پایایی کل 89/ محاسبه گردید.
    یافته ها
    یافته-های تحقیق نشان داد پسران بیشتر از دختران درگیر بازی های رایانه ی خشن هستند و محتمل است انجام این بازی-ها مقدار بیشتری خشونت را توسط پسران در خانه یا مدرسه تولید کند. از نتابج این تحقیق دریافتیم که بین متغیرهای خشونت خانوادگی و خشونت در مدرسه رابطه وجود دارد. نظارت والدین بر انتخاب بازی نوجوانان و میزان بازی کردن آن ها می تواند نقش تعدیل کننده روی اثرات مخرب بازی های ویدیویی در مدارس بازی کند. دانش آموزانی که بازی های رایانه ای خشن انجام می دهند احتمال دارد با افت نمرات در مدرسه مواجه شوند. سرانجام میان متغیرهای پیش بین خانوادگی بیانگر خشونت(مدت بازی در منزل، دعواهای خانوادگی به ویژه دعوای والدین) و بازی های خشن ویدئوی- رایانه ای رابطه وجود دارد.
    نتیجه گیری
    سطح خشونت (کتک کاری، خشونت لفظی و قهر) در بین خانواده نوجوانانی که از بازی های رایانه ای خشن استفاده می کنند در بسیاری از موارد بر اساس متغیرهای درون خانوادگی مانند تعداد فرزندان، شغل والدین، گذراندن وقت کافی با فرزندان و نوع رابطه ی والدین متغیر است.
    کلیدواژگان: بازی ویدئویی، رایانه، خشونت، خانواده، نوجوان
  • محمد نظری پور صفحات 129-140
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش کارآفرینی بر بهبود کیفیت زندگی خانوادگی و درآمد خانوارهای بی بضاعت صورت گرفت.
    روش
    طرح تحقیق از نوع آزمایشی با پیش و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی تحقیق شامل کلیه ی خانوارهای با درآمد پ ای ین تر از صدهزار تومان در شهر سنندج بود که از این جامعه طبق فراخوان 200 نفر برای شرکت در کارگاه آموزش کار آفرینی ثبت نام کردند و با استفاده از پرسش نامه ی کیفیت زندگی و مصاحبه ی تشخیصی تکمیلی در مورد درآمد خانوارها، 106 نفر از 200 نفر ثبت نام شده دارای شرایط شرکت در کارگاه تشخیص داده شدند. از این جامعه به شیوه ی تصادفی 60 مرد سرپرست خانوار انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفری (آموزش کارآفرینی و گواه) قرارگرفتند. با استفاده از پرسش نامه ی کیفیت زندگی و مصاحبه ی تشخیصی تکمیلی در مورد درآمد خانوارها، داده ها در سه مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد ارزیابی و آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش کارآفرینی بر بهبود کیفیت زندگی و درآمد خانوارهای بی بضاعت موثر بوده و اثر آن ها در مرحله ی پی گیری ماندگار است.
    نتیجه گیری
    از طریق آموزش کارآفرینی می توان کیفیت زندگی را ارتقاداد و به افزایش درآمد خانواده های بی بضاعت کمک نمود.
    کلیدواژگان: بهبود کیفیت زندگی خانوارها، افزایش درآمد خانوارها، آموزش کارآفرینی
  • جمال سلیمی صفحات 140-150
    هدف
    این پژوهش به دنبال بررسی میزان سازگاری اجتماعی کودکان یک زبانه و دوزبانه در 2 منطقه ی شهر کرمانشاه می باشد.
    روش
    تحقیق حاظر از نوع پژوهش های علی مقایسه ای است. در پژوهش های علی مقایسه ای، پژوهش گر به دنبال کشف و بررسی روابط عوامل و شرایط و یا نوعی رفتار است که قبلا و جود داشته یا از طریق مطالعه نتایج حاصل از آنها رخ داده است. وی‍ژگی تحقیق علی مقایسه ای بررسی علل پس از وقوع آنهاست.
    جامعه ی تحقیق کلیه ی کودکان دوره ی ابتدایی دو منطقه ی 1 و 2 شهر کرمانشاه هستند. دراین پژوهش نمونه ی تحقیق شامل 20 نفر از کودکان یک زبانه و 20 نفر از کودکان 2 زبانه(شامل 10 دختر یک زبانه و 10 دختر 2 زبانه و 10 پسر یک زبانه و 10 پسر دوزبانه) است که به تبع این ویژگی(یک زبانه یا دو زبانه بودن) دارای تجارب خانوادگی ویژه(خاص) می باشند. در این پژوهش به علت محدودیت هایی که در زمینه ی انتخاب نمونه موجود بود، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از پرسش نامه ی رفتاری کودکان راتر استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از روش های آمار توصیفی مانند میانگین؛ واریانس و... استفاده شده است و در بخش آمار استنباط از آزمون آماری معناداری اختلاف میانگین (t) استفاده شده است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش، 1- در سطح معناداری 05/ 0 اختلاف معناداری بین بیش فعالی پرخاش گری و کودکان یک زبانه و دوزبانه وجود ندارد؛ 2- در سطح معناداری 05/. تفاوت معناداری بین اضطراب افسردگی و کودکان یک زبانه و دوزبانه وجود دارد؛ 3- در سطح معناداری 05/0 تفاوت معناداری رفتاری ضداجتماعی در کودکان یک زبانه و دوزبانه وجود ندارد؛ 4- در سطح معناداری 05/0 اختلاف معناداری بین ناسازگاری اجتماعی و کودکان یک زبانه و دوزبانه وجود دارد؛ 5- در سطح معناداری 05/0 اختلاف معناداری بین ناسازگاری اجتماعی دختران و پسران دوزبانه وجود ندارد و 6- در سطح معناداری 05/0 تفاوت معناداری بین ناسازگاری اجتماعی در کودکان دختر و پسر یک زبانه در مدارس ابتدایی وجود ندارد.
    نتایج
    بین میزان سازگاری کودکان یک زبانه و دوزبانه تفاوت معناداری وجود دارد، اما تفاوت معناداری بین میزان سازگاری اجتماعی کودکان دختر و پسر یک زبانه هم چنین میزان سازگاری اجتماعی کودکان دختر و پسر دوزبانه مشاهده نمی شود
    کلیدواژگان: یک زبانگی، دوزبانگی، سازگاری اجتماعی، جنسیت، تجارب ویژه ی خانوادگی
  • ناصر یوسفی، محمد علی کیانی صفحات 150-159
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی دو روی آورد گشتالت درمانگری و معنا درمانگری، در کاهش میل به طلاق مردان متقاضی مشاوره صورت گرفت.
    روش
    جامعه تحقیق شامل کلیه مردان مراجعه کننده به مراکز مشاوره سنندج بود که از این جامعه 45 مرد به شیوه تصادفی انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه میل به طلاق و مصاحبه تشخیصی تکمیلی میزان میل به طلاق آزمودنی ها تعیین شدند و به تصادف در سه گروه 15 نفری (گروه گشتالت درمانگری، معنا درمانگری و گواه) قرارگرفتند. با استفاده از پرسشنامه میل به طلاق میزان میل به طلاق آزمودنی ها، در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که روی آورد گشتالت درمانگری و معنا درمانگری درکاهش میل به طلاق موثرند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد، بین دو روی آورد گشتالت درمانگری و معنا درمانگری در کاهش میل به طلاق تفاوت معناداری و جود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه اخیر اثربخشی قابل ملاحظه ای از گشتالت درمانگری و معنا درمانگری، در کاهش میل به طلاق مردان متقاضی مشاوره نشان داد.
    کلیدواژگان: میل به طلاق، معنا درمانگری، گشتالت درمانگری
  • رضا جامعی، بیان جامعی، سارا شادپور صفحات 159-172
    هدف
    اجرای طرح هدفمندکردن یارانه ها موجب فراهم آمدن بسترهای جدید در خانواده می شود که در بخش های مختلف از جمله سلامت روانی خانواده می تواند تاثیرگذار باشد. در نوشتار پیش رو ضمن بررسی روند اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها درکشور، تاثیر آن بر سلامت روانی و هم چنین عملکرد تحصیلی دانش آموزان در شهر سنندج مورد مطالعه قرارگرفته است.
    روش
    در این تحقیق نمونه ای با حجم 265 نفر دانش آموز(135 دختر و 130 پسر)، به روش نمونه گیری تصادفی از نوع خوشه ایانتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ی سلامت عمومی فرم 28 سوالی گلدبرگ و هیلدگ (1979) و پرسش نامه ی محقق ساخته استفاده شد. در این پژوهش از معدل دانش آموزان دبیرستانی به عنوان ملاک عملکرد تحصیلی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده از روش ضریب هم بستگی، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون T مستقل استفاده شد.
    این تحقیق نشان داد که بین میزان و نوع استفاده از یارانه های نقدی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان رابطه ی مستقیم معنی دار وجود دارد و هم چنین بین میزان یارانه و سلامت روانی دانش آموزان خانواده های شهرستان سنندج هم بستگی مستقیم معنی داری دیده می شود، اما در این پژوهش تفاوتی بین دو جنس در میزان و نوع استفاده از یارانه های نقدی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها می تواند زمینه ساز رشد و توسعه ی الگوهای صحیح اقتصادی و رفتاری در خانواده باشد که شکل گیری این الگوها تاثیر کاملا مطلوبی بر سلامت روانی و عملکرد اعضای خانواده دارد.
    کلیدواژگان: میزان استفاده از یارانه ی نقدی، خانواده، عملکرد تحصیلی، سلامت، روانی دانش آموزان
  • تیمور مالمیر، شیرزاد نعیمی صفحات 172-185
    هدف
    برنامه ریزی برای بهبود روابط اجتماعی در عصر حاضر، بدون شناخت گذشته ناقص است. یکی از منابعی که می تواند ما را نسبت به فرهنگ گذشت ی ایران آگاه سازد شاهنامه است از آن روی که قوم ایرانی حاصل صدها سال تجربه ی زندگی و دستاوردهای خود را در آن گنجانده است.
    روش
    برای شناخت روابط خویشاوندی شاهنامه را برگزیده ایم. خویشاوندی را به دو شکل نسبی و سببی طبقه بندی کرده ایم و روابط درون هر طبقه را بررسی و تحلیل نموده ایم.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    در میان رده های عالی جامعه، رابطه ی خویشاوندی به صورت گسترده بود؛ اما در میان رده های متوسط و پایین جامعه، خویشاوندی به صورت هسته ای بود. رابطه ی خویشاوندی سببی، به اندازه ی خویشاوندی نسبی گرم و صمیمی نبود و غالبا برمبنای مصلحت اندیشی شکل می گرفت.
    کلیدواژگان: شاهنامه، روابط خویشاوندی، ایران باستان، خانواده
|
  • Kioumars Beshlideh, Mahsa Darvishi, Amin Koraei Pages 16-27
    Purpose
    The purpose of the present study was to examine the relationship between workload, interpersonal conflict and burnout with mediating role of work family conflict in nurses of educational hospitals of Ahwaz.
    Methods
    The sample consisted of 200 female nurses, working in educational hospitals in Ahvaz, who were selected randomly by multi-stage sampling method. Nurses were examined by Malsach burnout inventory, interpersonal conflict at work scale, workload inventory, and work family conflict questionnaire. All of these questionnaires were valid. The proposed model of the relationships between variables was tested using structural equation modeling. The data analysis was done with AMOS 18 version.
    Findings
    The findings indicated that the proposed model was fit with data. The results confirmed the mediating role of work family conflict in relationship between workload and burnout in nurses. The results obtained from bootstrap method show the indirect effects of workload on burnout through work family conflict. The indirect effect was 0.295, that was meaningful at P
    Conclusion
    workload effected burnout indirectly through work family conflict but interpersonal conflict has direct effect on burnout.
    Keywords: work family conflict, interpersonal conflict, burnout, female nurses
  • Keivan Kakabaraee, Karim Afsharnya Pages 21-43
    Purpose
    This study aims at testing the factor structure and the invariance of the measurement of Short Version of Big Five Inventory between two groups of parents, those with normal children and parents with exceptional ones.
    Methods
    800 parents (400 parents with normal children and 400 parents with exceptional children), responded the short version of the Big Five Inventory of Personality Index, Satisfaction with Life Scale and Positive and Negative Affect Schedule. To examine the factor structure of BFI-SV, the confirmatory factor analysis has been used; to evaluate the BFI-SV Invariant factor structure in two groups of parents, multi-groups confirmatory factor analysis was used, and finally, to evaluate the convergent validity of subscales of the BFI-SV, the correlation coefficients among personality factors with Mental Well-Being Scales were used. Confirmatory factor analysis fitting indices, confirmed the existence of five factors, neuroticism, extraversion, conscientiousness, agreeableness and openness in two groups of parents. BFI-SV cross group validity results showed the equivalence of five-factor structure of BFI-SV in two groups
    Findings
    The correlation coefficients between personality traits in BFI-SV with the mental well-being scales, confirmed the convergent validity of CISS-SF.
    Conclusion
    The results of present study show the equivalence between factor structure of list of short version of five big inventories of personality and the validity of this list to assess personality traits in two groups of parents.
    Keywords: Invariance of factor structure, Short Version of Big Five, parents
  • Mokhtar Arefi, Farshad Mohsenzadeh Pages 43-53
    Purpose
    The purpose of this research was to test a predictive model for marital satisfaction based on sexual intimacy and communication factors, by applying structural equation modeling techniques.
    Methods
    The sample included 266 people (125 male, 141 female) who were the parents of students in elementary and secondary schools in Kermanshah in 2011. the Dyadic Adjustment Scale (Aspaynr, 1976) and the ENRICH Inventory (Olsen et al, 1987) were used for data collection.
    Results
    Data analysis by structural equation modeling indicated that both factors (communication and intimacy) have direct and significant affects on marital satisfaction. Results showed that sexual intimacy had a significant mediating effect on the relationship between communication and marital satisfaction.
    Conclusion
    The results of this study showed that couples’ communication skills as direct cause of their marital satisfaction, but through their fluency of intimacy is justified. Family course lorscant each communication skills and sexual intimacy can target their interventions.
    Keywords: marital satisfaction, sexual intimacy, Communication
  • Ahmad Sohrabi, Ahmad Amani Pages 53-64
    Purpose
    Marital satisfaction is crucial for couples. Several factors play roles in this area. Knowing the importance of family, taking into account this issue and underlying factors is worth considering.
    Methods
    In the present study, reaction to unfairness was investigated among two groups, one with high and the other with low marital satisfaction. A computerized version of a game known as Ultimatum and a scale known as Enrich were employed for measuring reaction to unfairness and marital satisfaction, respectively. Ultimatum game consisted of 45 trials, where in each trial a share (%5-%50) of a certain amount of money (200,000 Iranian Rails, around seven USDs, currently) was proposed to the participants, whose task was either to accept or reject it. They were told that the share in each trial is proposed by a specific person, if you accept it the amount is divided between the proposer and you according to the offer, otherwise you both get nothing. Moreover, they had to rate their satisfaction with the share on a 1-9 scale.
    Findings
    The results revealed that participants who were high in marital satisfaction, compared to those with lower scores, were more likely going to accept unfair offers. Paradoxically, however, they also were more likely going to reject fair offers. This latter finding may indicate a kind of altruistic punishment, to notify the proposal of the proposers’ overall unfair behavior.
    Conclusion
    This explanation could be supported by the result of satisfaction rates that showed no difference among the two groups in this regards for the fair offers
    Keywords: Ultimatum game, fairness, Cooperation, Couples
  • Khaled Sheikhi, Jamal Khosravi, Hassan Gharibi, Zoleikha Gholizadeh, Mekaeil Hosein Zadeh Pages 64-78
    Purpose
    This study was aimed to the more discover the hidden causes of divorce and its positive aspects, versus the last researches that analyses negative aspects of divorce. The aim of this research is retrieval the positive layers of divorce by qualitative study
    Methods
    This research is a qualitative study with Grounded Theory approach. Through a theoretical sampling, a purposeful sample was selected. The sample consisted of 34 person that were interviewed in-depth interviews. Answers were recorded, coded, and organized then data was gathered through in-depth interviews.
    Findings
    Findings were summarized in 3 factors as main concepts and related together. Concepts which caused the divorce named: "Explanation disagreement", "Meaning disagreement" and "Up to date disagreement".
    Conclusion
    The findings showed that the important aspects of divorce are resumption of independence, release of the inconsonant life limitation and extension of positive individualism.
    Keywords: Divorce, Explanation disagreement, Meaning disagreement, Up to date disagreement, Grounded Theory
  • Naser Shirbagi Pages 78-91
    Purpose
    This study aimed to compare the effectiveness of counseling and supplementary tutoring on academic achievement, classroom behavior and self-esteem of students at risk of academic failure.
    Methods
    The experiment conducted in this research is based on a pre-test-post-test design with a control group. The sample consisted of grade-one high school students of Sanandaj in Kurdistan province. Based on random substitution, at multiple stages, 88 students were randomly chosen and were assigned to four groups of 22- subject. Utilizing the instruments of self-esteem questionnaire, the class behavior checklist and mathematics scores, the rate of dependent variable of individuals was calculated and the results were, finally, re-assessed following a 10-session intervention group on the three experimental fields in high schools. The Multivariate analysis of covariance to examine the effect of pre-test intervention method was used.
    Findings
    Our analysis showed that there are significant differences in the dependent variables among subjects in the experimental and control groups Assumption about the effectiveness of tutoring, academic counseling, and a mixture of these two approaches on academic achievement, classroom behavior and self-esteem among students, was approved.
    Conclusion
    The combination of educational counseling and tutoring methods to reduce the academic failure, improves students’ self-esteem and class behavior.
    Keywords: Educational counseling, Tutoring, Academic failure, Self, esteem, class behavior
  • Ali Nazari, Mohammad Reza Ardalan, Fakhrolsadat Nasiri Pages 91-102
    Purpose
    The purpose of this research was study the correlation between personality characteristics and organization health among the employees of Kurdistan University.
    Methods
    The method of research is Descriptive/Correlation. The statistical society involved 202 non-faculty member employees (including formal and contractual) of Kurdistan University between 1390-1391(Persian calendar equivalent to October 2011-Jun 2012). Using categorized random sampling, 133 samples were selected. The tools for collecting information included NEO characteristics questionnaire (60 questions) and Organization health questionnaire (44 questions) by Hoy and colleagues. Validity of the tools were based on the content validity. Reliability coefficients were obtained, using Cronbach formula, to be./85for NEO characteristics questionnaire and. /87 for Organization health questionnaire. All the two questionnaires were adjusted based on Likert spectrum.
    Findings
    The findings suggest that there are significant positive correlations between personality characteristics of the employees and organization health.
    Conclusion
    Furthermore, the results show that Kurdistan of University lies below the average in term of the measures of personality characteristics of the employees and organization health and that the components including organizational criteria, personality characteristics extraversion are better predictors of organization health
    Keywords: personality characteristics, organization health, University
  • Omid Ghaderzade, Heresh Ghaderzade, Hossein Hassanpanah Pages 102-119
    Purpose
    This study aimed to identify predictor factors of couples’ divorce has taken place in the border areas. Based on the theoretical results from the theory and the empirical literature review, a conceptual framework has been set and the main hypotheses have been proposed.
    Methods
    To study the correlation method and mode of data collection, surveys and questionnaires about 400 people living in the border town of couples in Bane. Data obtained using Kendall correlation methods, multivariate regression analysis, path analysis were analyzed by SPSS software.
    Finding
    Despite the couple's understanding of the costs and negative consequences of divorce, in behavioral and emotional aspects of divorce, there is a modest trend to divorce. The findings show that variables of not meeting expectations, positive impression of the consequences of divorce, bystander intervention, different ideas of family disorganization, anisotropy couples, foreign media consumption, economic- social base, intellectual-emotional maturity have a positive effect on divorce tends and variables of religious adherence, objectives, domestic media consumption and the level of education has a lowering effect on divorce tendency. Generally, mentioned variables explain about 58 percent of the total in the couple tendency to divorce.
    Conclusion
    The most important factor in increasing the tendency to divorce was social stigma which is affected by value and environmental changes (Informal cross-border trade and economic growth, drastic changes in the economy, increasing the unusual volume of economic capital among the people of this region).
    Keywords: attitudes to divorce, spousal expectations, social stigma, media consumption, Couple's belief, Bane border town
  • Mostafa Ghaderi, Fariba Bahrami Pages 119-129
    Purpose
    This research settle to study relationship between video and computer games within family and educational variables among adolescents in high school,
    Methods
    We used the correlation and purposive sampling methods, selected 188 students(boys and girls) in terms of teachers and assistant's statements (according to scale that made by researcher in violence level in schools), (this scale is the use of 1 to 8 hours of rough computer games) among five schools. In this research the measurement of violence has done via self _ reported student and school's records. Face and content validity calculated by specialists and reliability of each of the three sections of the questionnaire via Cronbach's Alpha respectively 92%, 88%, 85% too, and total reliability was 89%.
    Findings
    The findings shows that the boys more than the girls are engaged in rough computer games, and probably playing of these games cause the more violence by boys at home or in school. We found that there is a relationship between violence family and violence in school variables. The parent's control on the selection of adolescents game and amount of playing the game them, can be a modulating role on the destructive effects of video games in schools. Who playing these rough computer games to grades drop in school probably. Finally, there is a relationship between violence’s family and rough video _ computer games (the time of playing at home, family's quarrels, especially parent's quarrel).
    Conclusion
    The level of violence (hitting, verbal violence and abuse) in families that have teenagers playing violent computer games in many cases based on family variables such as the number of children, parent's occupation, having free times for their children and the quality of relationship between parents is variable.
    Keywords: video games, computer, violence, family, adolescent
  • Mohammad Nazaripour, Naser Yoosefi Pages 129-140
    Purpose
    This research was conducted aim at studying the effectiveness of entrepreneurship training on improving the quality of family life and destitute families’ income.
    Methods
    Research design was the type of pre and post-test of experimental with control group. The research population includes all families with income lower than 100000 toman in Sanandaj city. In order to participate in the entrepreneurship training workshop, 200 people of population enrolled. Using the quality of life questionnaire and further diagnostic interview about families’ income, it was determined that 106 people out of 200 people registered had the qualification to participate the workshop. From this population, 60 males’ head of household was selected in a random manner and they were divided randomly into two groups of 30 people (entrepreneurship training and witness). Through the quality of life questionnaire and further diagnostic interview about families’ income, data was tested in three stages: pretest, posttest and follow-up.
    Findings
    The results of multivariate analysis of covariance revealed that the entrepreneurship training is effective on improving the quality of family life and destitute families’ income and its effect is stable in follow-up stage.
    Conclusion
    Through the entrepreneurship training can promote the quality of family life and increase the destitute families’ income.
    Keywords: Improving the quality of family life, Increasing the families income, Entrepreneurship training
  • Jamal Salimi Pages 140-150
    Purpose
    This study aims to evaluate the social adjustment of monolingual and bilingual children in two areas in the city of Kermanshah.
    Methods
    The study was conducted through the ex post facto method. This research was a comparative study of the causes of their occurrence. The study included all primary school children in two educational areas in Kermanshah. The study sample consisted of 40 students (20 of them were monolingual students and 20 were bilingual). This amount is split equally between boys and girls. (10 girls and 10 boys were monolingual and 10 girls and 10 boys were bilingual). A convenience sampling method was used. To collect the data, Ruther’s Child behavior questionnaire was used. The analysis of the data was done by descriptive statistics such as mean, variance, etc. In addition, in the inferential statistics, statistically significant mean difference (Independent t-test) was used.
    Findings
    Based on the results of the test, the hypothesis, in 0/05 significant level shows a difference between social adjustment of monolingual and bilingual children. In 0/05 significant level, no significant difference was observed between girls and boys in social conflicts, and in 0/05 significance level there is no differences between social adjustment in boys and girls in primary schools.
    Conclusion
    there are Significant differences in the adjustment between bilingual and monolingual children, but there is no significant difference in social adjustment between bilingual boys and girls and social adjustment of boys and girls that were monolingual.
    Keywords: monolingual, bilingual, Bilingualism, social integration, Sex
  • Naser Yoosefi Pages 150-159
    Purpose
    This study was aimed to Study the effectiveness of Logo therapy and Gestalt therapy for improvement of improvement of divorce tendency among counseling applicant men.
    Methods
    Forty five men out of all referring to counseling center in Sanandaj city were selected by resorting to random sampling method. Applying Divorce tendency Inventory were diagnosed. Forty five subjects were randomly assigned into three groups (15 subjects in each Group). Therefore, three groups were organized as Logo therapy, Gestalt therapy and Control groups. The divorce tendency inventory was employed both before and after Interventions for measuring divorce tendency of subjects.
    Findings
    The results showed that Gestalt therapy was similar to Logo therapy in affecting on reduction and improvement of divorce tendency of men.
    Conclusion
    The findings from this the current study showed a considerable and effect of Logo therapy and Gestalt therapy on the divorce tendency among counseling applicant men.
    Keywords: Divorce tendency, logo therapy, Gestalt therapy
  • Reza Jamei, Bayan Jamei, Sara Shadpoor Pages 159-172
    Purpose
    Subsidy reform plan can bring new capabilities and backgrounds among families and it can affect the familie's mental health. In this study, In addition to studying the process of subsidy reform plan in our country, its effect on the mental health and school performance of high school students have been studied. Moreover, the question of how much the subsidy reform plan can affect mental health and school performance of the high school students in sanandaj has been referred to.
    Methods
    The Population was 265 students (130boys/135girls) which were selected using random sampling. Health self made and Goldberg and Healdey (1979) 28-ithem questionnaires were used TV gather the data. Coefficient correlation, variance and all/sis (on-way) and T-test were used to analyze the data.
    Findings
    It was found that there is a significant and positive relationship between amount and kind of subsidy paid to the families and the school performance of their students and their mental health as well.
    Conclusion
    There was no significant difference between the boys and girls with regard to their use of subsidies. Subsidy reform plan can pare the way for the growth of correct economical and behavioral models among the families, and forming such models can affect family member's mental health and performance.
    Keywords: Amount of subsidy plan school performance, student's mental health
  • Timor Malmir, Shirzad Naimi Pages 172-185
    Purpose
    Any attempt to plan ring to improve social relations in the present era is impossible without knowing the past. One of the significant sources which makes us familiar with the culture of ancient Iran is Shahname where one can find hundreds of years of experience of Iranian life.
    Methods
    we have selected Shahname for the study of family relationships in ancient of Iran. We have classified the relationships into ancestral and marital and have analyzed the features of each category.
    Conclusion
    In the society the relationship at the high-class is wide but it is atomic/ nuclear at the middle and low class. Consanguinity is more friendlier than kinship through marriage and it is formed on the base of policy
    Keywords: Ancient of Iran, family, Family relationships, Shahname