فهرست مطالب

مشاوره و روان درمانی خانواده - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1393)

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی قره داغی*، عبدالله شفیع آبادی، بتول حسین رشیدی، کیومرث فرحبخش، معصومه اسمعیلی صفحه 583
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی مقایسه ای درمان شناختی رفتاری با روان درمانی بین فردی در افزایش رضایت زناشویی زنان باردار بود. در دوره بارداری به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی و روانشناختی زنان، رابطه زوجین دچار تغییراتی می شود که علاوه بر تاثیر بر سلامتی مادر و نوزاد، رضایت زناشویی زوج ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان باردار مراجعه کننده به مرکز تحقیقات بهداشت باروری ولیعصر (عج) بودند. به منظور انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. تعداد 36 نفر بودند که به صورت تصادفی ساده انتخاب و در 3 گروه 12 نفره (CBT، IPT و گروه کنترل) گمارش شدند. گروه CBT و گروه IPT در 8 جلسه به صورت هفتگی اجرا شد، اما برای گروه کنترل آموزشی ارائه نشد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه رضایت زناشویی (ENRICH) استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به اینکه مقدار F محاسبه شده برای تاثیر گروه ها (26/18 =F) در سطح 1 درصد معنی دار است بنابراین، نتیجه تحلیل کواریانس دال بر این است که بین 3 گروه در نمرات پس آزمون بعد از تعدیل نمرات پیش آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد. نتیجه تحلیل آزمون تعقیبی نشانگر این است که بین دو روش آموزشی IPT و CBT تفاوت معنی داری در نمرات پس آزمون وجود ندارد. اما هر دو روش آموزشی نسبت به گروه کنترل از نظر آماری در نمرات پس آزمون رضایت زناشویی افزایش معنی داری داشتند.
    نتیجه گیری
    از این پژوهش چنین برمی آید که هر دو روش به رغم تفاوت هایی در مبانی فلسفی و نظری خویش، در عمل مشاوره بر روی زنان باردار برای افزایش رضایت زناشویی چندان متفاوت از هم نیستند، اما در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری در نمرات رضایت زناشویی ایجاد می کنند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، روان درمانی بین فردی، رضایت زناشویی، بارداری
  • محمدرضا خدابخش*، فریبا کیانی، ابراهیم نوری تیرتاشی، حامد خستو هشجین صفحات 607-632
    هدف
    صمیمیت به عنوان یک نیاز روانشناختی اولیه در نظر گرفته می شود که به طور گسترده در روانشناسی بالینی و اجتماعی مورد مطالعه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روایت درمانی بر افزایش صمیمیت زوجین و ابعاد آن انجام گرفت.
    روش
    در این مداخله نیمه آزمایشی که با استفاده از دو گروه آزمایش و کنترل انجام شد، 20 زوج که به دلیل مشکلات زناشویی به مرکز مشاوره سازمان بهزیستی شهر بهشهر مراجعه کرده بودند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. با کمک پرسشنامه صمیمیت زوجین، ابتدا میزان صمیمیت زوجین قبل از مداخله بر روی هر دو گروه آزمایش و کنترل اندازه گیری شد (پیش آزمون) و بعد از مداخله بر روی گروه آزمایش در طی 8 جلسه، پرسشنامه مجددا بر روی هر دو گروه اجرا شد (پس آزمون). داده ها با کمک آماره های توصیفی و روش کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در مقایسه با گروه کنترل، روایت درمانی صمیمیت زوجین و سه بعد آن به نام صمیمیت عاطفی، ارتباطی و کلی را در گروه آزمایش به طور معناداری افزایش داد (01/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، بررسی تاثیر روایت درمانی بر صمیمیت زوجین، می تواند تلویحات ارزشمندی را در مورد بهداشت روانی زوجین فراهم کند. نتایج و پیامدهای پژوهش در این مقاله تشریح و تبیین خواهند شد.
    کلیدواژگان: روایت درمانی، صمیمیت، ابعاد صمیمیت، زوجین
  • معصومه موحدی، یزدان موحدی*، کلثوم کریمی نژاد صفحات 633-652
    هدف
    گذشت و عوامل تاثیرگذار بر آن همواره مورد توجه روانشناسان و خانواده درمانگران بوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه رضایت زناشویی، صمیمیت و کیفیت روابط زناشویی در متاهلین با گذشت اداره های دولتی شهر خرم آباد بود.
    روش
    این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه این پژوهش کارکنان متاهل اداره های دولتی شهر خرم آباد بودند که 220 نفر به عنوان نمونه پژوهش، مورد مطالعه قرار گرفتند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه در این پژوهش از مقیاس گذشت خانواده (Family Forgiveness Scale)، پرسشنامه رضایت زناشویی (Marital Satisfaction)، پرسشنامه صمیمیت (Intimacy) و پرسشنامه کیفیت روابط زناشویی (Marital Relationship Quality) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-16 و همچنین از روش آماری همبستگی استفاده شد.
    یافته ها
    آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که رضایت زناشویی در سطح (547 /789= f)، صمیمیت در سطح (779 /12957= f) و کیفیت روابط زناشویی در سطح (050 /579= f) با گذشت همبستگی مثبت و معناداری دارند.
    نتیجه گیری
    افرادی که به همسر خود گذشت بیشتری نشان می دهند، رضایت زناشویی بیشتری دارند و میزان صمیمیت و کیفیت روابط زناشویی بین آنها بالاتر است.
    کلیدواژگان: گذشت، رضایت زناشویی، صمیمیت، کیفیت روابط زناشویی
  • مختار ملک پور، سمیرا هادی*، سالار فرامرزی، روناک عشقی، امیر کشاورز صفحات 653-672
    هدف
    هدف پ‍‍ژوهش حاضر بررسی ومقایسه اثربخشی مداخلات خانواده محور، کودک محور و ترکیبی بر میزان نشانه های بیش فعالی- تکانشگری، در کودکان دارای اختلال بیش فعالی/ نقص توجه بود.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود که آزمودنی ها به روش تصادفی خوشه ایاز میان دانش آموزان مقطع سوم مدارس شهر اصفهان انتخاب شدند و از میان آنها 60 نفرکه به وسیله روانشناس بالینی و روانپزشک مورد بررسی و تایید علائم اختلال قرار گرفتند، به صورت تصادفی در چهار گروه 15 نفره، شامل 3 گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند. ابزار گردآوری داده پرسشنامه کانرز بود و داده ها به وسیله تحلیل کواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS-16 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پ‍‍ژوهش نشان داد بین چهار گروه تفاوت معنادار وجود داشت. همچنین نتایج آزمون توکی نشان داد کارآمدترین روش ها در کاهش نشانه های بیش فعالی- تکانشگری، روش ترکیبی (آموزش همزمان والدین و کودکان) و آموزش والدین بود.
    نتیجه گیری
    از موثرترین شیوه های درمانی کاهش نشانه های بیش فعالی-تکانشگری در کودکان مبتلا به این اختلال، آموزش والدین و کودکان به صورت همزمان و مداخلات خانواده محور می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، مداخلات والدین محور، مداخلات کودک محور
  • غلامرضا رجبی*، باب الله بخشی پور، قدرت الله عباسی صفحات 673-689
    هدف
    انتخاب همسر در دنیا یکی از مهمترین تصمیم هایی است که اکثر افراد حداقل یکبار در زندگی شان می گیرند. این تحقیق با هدف بررسی نظریه همسان همسری در بین دانشجویان انجام گرفته است.
    روش
    تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی است. 207 دانشجو از بین دانشجویان دانشگاه پیام نور ساری به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های شخصیتی نئو (NEO-FFI-SELF) و شخصیتی شریک ایده ال (NEO-FFI-IDEAL) را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t-test و با استفاده از 16=SPSS انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که افراد تمایل دارند شریک شان را مشابه با ویژگی های شخصیتی خود و با توجه به پنج بعد شخصیتی (روان رنجورخویی، برون گرایی، باز بودن، توافق پذیری و وجدانی بودن) انتخاب کنند. یافته دیگر این بود که بین دختران و پسران در انتخاب شریک ایده ال مشابه با خود تفاوت وجود دارد. به عبارت دیگر، دختران برونگراتر، توافقی تر و وجدانی تر و پسران روان رنجورترند.
    نتیجه گیری
    این یافته ها از نظریه همسان همسری در انتخاب همسر حمایت می کنند.
    کلیدواژگان: همسان همسری، انتخاب همسر، سنخ های شخصیتی
  • سیف الله آقاجانی*، غلامعلی افروز، محمد نریمانی، محمدباقر غباری بناب، زینب محسن پور صفحات 691-717
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روش آموزشی حل مسئله اجتماعی در ارتقاء تعامل مادر- کودک (پذیرش فرزند، بیش حمایت گری، سهل گیری، طرد فرزند) در مادران کودکان آهسته گام انجام شد.
    روش
    این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مادران کودکان آهسته گام مدارس استثنایی شهر اردبیل در سال 1391 تشکیل می دادند، 48 نفر از مادران کودکان آهسته گام به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و سپس در دو گروه جایگزین شدند. برای گروه آزمایش، آموزش حل مسئله اجتماعی اعمال شد و گروه کنترل، هیچ نوع آموزشی دریافت نکردند. داده ها به روش اندازه گیری های مکرر مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش حل مسئله اجتماعی در ارتقاء تعامل مادر-کودک مادران کودکان آهسته گام موثر بوده است و میانگین نمرات مادران گروه آزمایش نسبت به مادران گروه کنترل در پرسشنامه تعامل مادر-کودک افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    بنابراین، می توان نتیجه گرفت که روش حل مسئله اجتماعی برای کاهش مشکلات ناشی از داشتن کودک آهسته گام و به ویژه ارتقاء تعامل مادر-کودک موثر می باشد.
    کلیدواژگان: حل مسئله اجتماعی، تعامل مادر، کودک، مادران، کودکان آهسته گام
  • کیوان بلندهمتان* صفحات 719-747
    هدف
    هدف از پژوهش کنونی بازنمایی تجربه زیسته والدین (در خانواده های طبقه متوسط و فرهیخته شهر سنندج) از چیستی و چگونگی آموزش اخلاق جنسی به فرزندانشان بوده است.
    روش
    پژوهش، از گونه کیفی بوده و پدیدارشناسی، هم در جایگاه رویکرد و هم در جایگاه روش، توامان، راه بر پژوهش بوده است. داده های پژوهش از راه مصاحبه نیمه سازمان یافته چندمرحله ای به دست آمده و به روش آجاوی و هیگز مورد تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهند که تجربه والدین را در سه بعد شناختی و عملی و عاطفی می توان بازسازی کرد که به ترتیب مولفه های درونی این سه بعد، ناآگاهی، اقتضایی بودن و دلهره است. به دیگر سخن، والدین هیچ آگاهی ای از چیستی تربیت جنسی و چگونگی آموزش اخلاق جنسی نداشته، رویکرد آنان در مواجهه با فرزندان، رویکردی اقتضایی است بدان معنا که هنگامی که درگیر مشکل می شوند به فکر اقدام می افتند. افزون بر این، هراس و دلهره ای فراگیر وجود والدین را دربرگرفته که سخت نگران فرزندان خود از نظر اخلاق جنسی هستند. در پایان راهکار پیشنهادی پژوهش برای والدین بهره گیری از راهبرد پیوندی- گسلی نرم است تا والدین متناسب با باورهای دینی و فرهنگی خویش به کار آموزش اخلاق جنسی بپردازند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی تفسیری، تربیت جنسی، اخلاق جنسی، رویکرد پیوندی، گسلی
|
  • Ali Gharadaghi*, Abdollah Shafiabadi, Batool Hossein Rashidi, Kiumars Farhbakhsh, Masoumeh Esmaeili Page 583
    Purpose
    The aimof thisstudy wasto compare cognitive -behavioral therapy with interpersonal psychotherapy inpregnant women's maritalsatis faction. Because women experience physiological and psychological change sinpregnancy, couples relationship is changed as well as impact on thehealth of the motherand baby, thecouple's marital satisfaction decreases.
    Methods
    The study population comprised all pregnant women that were come to ValiAsr Reproductive Health Research Center. For sample selection, available sampling method was used. Then the set of selected 36 subject randomly, assignedto 3 groups (CBT, IPT and control group). Group CBT and IPT were run in 8 sessions weekly. To collect data demographic inventory and Marital Satisfaction Scale (ENRICH) was used.
    Results
    Since the valueof F calculated for the effect of group (F=18.26) is significant at the 0.01 level, the analysis of the covariance between the three groups indicating that after adjusting for pre-test scores between the post-test there are significant difference. Results of post hoc test indicated that both training methods IPT and CBT, there is no significant difference in post-test scores. But the two methods were statistically compared to the control group at post-test scores showed significant increases in marital satisfaction.
    Conclusion
    It found from this study that both methods, despite differences in their theoretical and philosophical foundations, practical counseling on marital satisfaction for women not much different.
    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Interpersonal Psychotherapy, Marital Satisfaction, Pregnancy
  • Mohammad Reza Khodabakhsh*, Fariba Kiani, Ebrahimnoori Tirtashi, Hamed Khastwo Hashjin Pages 607-632
    Purpose
    Intimacy is considered as a primary psychological need that is widely studied in social and clinical psychology. The research aimed to evaluate the effectiveness of narrative therapy on increasing couples intimacy and its dimensions.
    Methods
    In this semi-experimental study that was performed using both experiment and control groups, 20 couples that due to marital problems had referred to the counseling center of welfare organization in Behshahr City were selected using of available sampling method and randomly were replaced into two experimental and control groups. With the help of marital intimacy questionnaire, first, the amount of marital intimacy were measured before intervention on both the experimental and control groups (pre-test) and after 8 session intervention for the experimental group, the questionnaire was performed both groups (post-test) again. Data were analyzed using of descriptive statistics and multivariate covariance method.
    Findings
    The results showed that compared with the control group, narrative therapy significantly increased couples intimacy and its three dimensions namely emotional, communication and general intimacy in the experimental group (P<0.01).
    Conclusion
    According to the findings of the present study, the investigation of effectiveness of narrative therapy on marital intimacy can provide valuable implications about the mental health of couples. The results and outcomes of this study will discuss and explain in this paper.
    Keywords: Narrative Therapy, Intimacy, IntimacyDimensions, Couples
  • Masumeh Movahedi, Yazdan Movahedi*, Kolsoum Karimenejad Pages 633-652
    Purpose
    Forgiveness and factors affecting it, have been always noteworthy to psychologist and family therapists. The aim of the present study was to investigation the relationship among marital satisfaction, intimacy and marital relationship quality in forgiving married employee in Khoramabad organization.
    Methods
    This study was descriptive and kind of correlation research. The statistical population of this study consisted of married employees in Khoramabad organization that 220 subjects from them were selected as the sample of the study. To measure variables in this study the Family Forgiveness Scale, Marital Satisfaction Scale, Intimacy and Marital Relationship Quality Scale were used. To analyze the data, SPSS16 and Correlation analysis were used.
    Findings
    Testing the hypothesis of the research indicated that marital satisfaction at the level of (F=547/789), intimacy at the level of (F=1295/772) and marital relationship quality at the level of (F=579/050) have a significant positive relationship with forgiveness.
    Conclusion
    People, who show more forgiveness to their partners, have more marital satisfaction, and the level of intimacy and marital relationship quality between them is higher.
    Keywords: Forgiveness, Marital Satisfaction, Intimacy, Marital Relationship Quality
  • Mokhtar Malek Pour, Samira Hadi*, Salar Faramarzi, Ronak Eshqi, Amir Keshavarz Pages 653-672
    Purpose
    This Article is aimed to study and compare The Effect of Family Based Intervention, Child Based Intervention and Family-Child Based Intervention on the Rate of Hyperactivity-impulsivity symptoms in Children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder.
    Method
    In this experimental study children with ADHD, have been selected randomly from Isfahan elementary school. The students were in third grade. In order to confirm symptoms of the disorder, sixty among them have been examined by a clinical psychologist and categorized in four groups of fifteen, three experimental and a control group. Data has been collected by conners’ parental questionnaire (CPRS-R: S) and SPSS-16 software was used to analyze data.
    Findings
    The result has shown that there is a significant difference between the four groups. Tukey test has also indicated that compound method (parents and children training simultaneously) and parent training are the most efficient methods to decrease Hyperactivity-impulsivity symptoms.
    Conclusion
    The most influential (effective) methods to treat these children are to treat them with their parents simultaneously and parentbased intervention.
    Keywords: Family Based Interventions, Child Based Interventions, ADHD (Attention Deficit, Hyperactivity Disorder)
  • Gholamreza Rajabi*, Babala Bakhshipour, Ghodratala Abbasi Pages 673-689
    Purpose
    Around the world, selecting a mate is a decision of great importance that most humans make at least once in their lives. The research aim to investigation and comparison the approach of assortative mating among students.
    Methods
    This current is descriptive-analytical. 207 students were selected among Payamenoor Sari University students using multi-stage randomly sampling method, and completed the NEO-FFI-SELF Personality Inventory and Ideal Romantic Partner Personality Inventory. The data analysis was doing using Pearson correlation coefficient method, and independent t-test and by SPSS-16 software.
    Findings
    The results indicated that individuals desire mates who are similar to themselves with regard to their personality in terms of the Five Factor Model (neuroticism, extrovert, openness, consciousness, and agreeableness). And also there were significant differences between male and female students in selecting ideal mate partner.
    Conclusion
    Overall, these findings supported assortative mating theories in mate selection.
    Keywords: Assortative Mating, Mate, Selection, Personality Types
  • Seifollah Aghajani*, Golam Ali Afrooz, Mohammad Narimani, Bagher Ghobari Bonab, Zeynab Mohsenpur Pages 691-717
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the effect of social problem solving training on mother-child interactionamong mothers with slow-paced children.
    Methods
    The design of the study was a quasi-experimental pretest posttest control group design. The population of this research constituted of slow-paced primary school students in Ardabil in 2012. 72 slow-paced children were randomly selected and then divided into three groups of which the experimental group received training in social problem solving. Data analysis was done by running Multivariate Repeated Measures.
    Findings
    The results showed that social problem-solving training, improves mother-child interaction by affecting slow-paced children.
    Conclusion
    The findings suggest that social problem solving training can solve or reduce social problems of children with disabilities.
    Keywords: Social Problem Solving, Mother, Child Interaction, Slow Paced Children
  • Keyvan Bolandhematan* Pages 719-747
    Purpose
    This study aimed at representing lived experience of parents in their teaching sex morality to their children.
    Method
    As a qualitative research, a hermeneutic phenomenology, as strategy and method was applied. Participants included 20 parents of middle class families with strong educational background in Sanandaj. In order to collect data, semi-structured and Multistep interviews were used; and then analyzed via Ajjawi and Higgs method.
    Findings
    The findings show that the experience of parents can be reconstructed in three dimensions: cognitive, emotional, and practical; with tree inherent factors: ignorance, fear, and contingency. In other words, they had no knowledge of sex education and how to teach sexual ethics. They do not pay attention to sex education unless their children face some sexual problems; and yet, a widespread fear of their children’s sexual behaviors can be seen among them. The proposed solution for parents is to take advantage of the soft conjunctive- disjunctive approach in sex education.
    Keywords: Hermeneutic Phenomenology, Sex Education, Sexual Ethics, Conjunctive, Disjunctive Approach