فهرست مطالب

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1393)

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آزاد محمدی، خسرو باقری نوع پرست، فاطمه زیباکلام صفحه 5

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی مبانی گفتگو از نظر هابرماس و تعیین اصول و روش های تربیت اجتماعی متناظر با این مبانی می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش تحلیل مفهومی پیش رونده بهره گرفته شد. در این پژوهش با بررسی مبانی نظری و تشریح و توضیح نظریه انتقادی و تحلیل نظریه کنش ارتباطی هابرماس یازده اصل تربیتی و سیزده روش تربیتی به دست آمد که تمامی آن ها بر ضرورت بازسازی مفهوم یادگیری، مدیریت کلاس و مدرسه، نقش معلم و دانش آموز، چگونگی استفاده از مطالب و محتوای درسی، نحوه ارزشیابی تاکید می کنند. بدین ترتیب، برخی دلالت های مهم برای تربیت اجتماعی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در این عرصه نقش آفرینی می کنند، استخراج شدند.

    کلیدواژگان: کنش ارتباطی (گفت وگو)، هابرماس، عقلانیت ارتباطی، تربیت اجتماعی، اصول تربیت اجتماعی، روش های تربیت اجتماعی
  • نامدار ابراهیمی محمود مهرمحمدی صفحه 29
    هدف اصلی این پژوهش، تبیین و تشریح دو رویکرد تربیتی پرسش محور و پاسخ محور و پیامدهای این دو رویکرد بر رفتارهای متخیلانه و خلاقانه کودکان می باشد. برای دست یابی به این هدف از روش توصیفی– تحلیلی بهره گرفته شد. در این راستا، روابط میان پرسشگری، تخیل و خلاقیت مورد تحلیل قرار گرفته و نقش رویکردهای تربیتی مختلف در تقویت یا تضعیف این ویژگی ها تبیین شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که چگونه رویکردهای تربیتی متفاوت می توانند فرصت و زمینه آفرینندگی را فراهم کرده یا از بین ببرند. بر این اساس استدلال شد که یک محیط تربیتی پاسخ محور قدرت تخیل دانش آموزان را خشکانده و خلاقیت آنها را زایل می سازد. اگر نظام های تربیتی علاقه مند به تقویت آفرینندگی دانش آموزان هستند، باید فرصت پرسشگری را برای دانش آموزان فراهم نمایند و آنها را برای پرسیدن پرسش های متخیلانه تشویق و تحریک کنند. درواقع، خلاقیت در یک فضای پرسشگرانه شکوفا می شود نه در محیطی که تاکید بر پاسخ های مشخص، مهم ترین ویژگی آن است. بنابراین، نظام آموزش و پرورش باید تخیل و پرسشگری را به عنوان دو ویژگی مهم تفکر انسان که اندیشیدن به امکان های جدید و راه حل های بدیع را میسر ساخته و خلاقیت را امکان پذیر می سازد، ارج گذاشته و مورد تاکید قرار دهد.
    کلیدواژگان: تخیل، خلاقیت، رویکرد تربیتی پاسخ محور، رویکرد تربیتی پرسش محور، پرسش های متخیلانه
  • مظهر بابایی*، یحیی قائدی، سعید ضرغامی همراه، امیر نصری صفحه 50

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی وتحلیل مفهوم«بازی» در هرمنوتیک فلسفی گادامر، و نشان دادن دلالت های آن برای حصول فرایند آگاهی/فهم، در تربیت می باشد. برای دست یابی به این هدف از روش پژوهش های توصیفی و تحلیل مفهومی، از رویکردهای پژوهش کیفی استفاده شد. یافته های حاصل ازاین پژوهش نشان داد که استفاده از نظریه ی بازی گادامر، و به تبع آن گفت وگو به معنای خاص وگادامری آن،یعنی گفت وگو از خلال بازی دیالوگ بی غرضانه، برای تسهیل امریادگیری درمیان یادگیرندگان، یکی از راه های مناسب تعلیم محسوب می شود؛که آن هم به نوبه ی خود گامی استوار در راه رسیدن به اهداف تربیت واقعی است که درنتیجه همان دست یابی به آگاهی بیشتر یادگیرنده از طریق فهم،معنادهی،ترجمه وتفسیر متن وبلاخره حصول تربیت است.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک فلسفی گادامر، مفهوم بازی، تربیت، آگاهی، فهم
  • رزیتا ابوترابی، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی، بختیار شعبانی ورکی، جهانگیر مسعودی صفحه 67

    هدف اصلی این پژوهش، نقد و بررسی دلالت های تربیتی در- جهان- هستن از دیدگاه هایدگر می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش فلسفی بهره گرفته شد. بدین ترتیب، نخست به در- هستن و جهانیت جهان از منظر هایدگر پرداخته شد، سپس ابزار و نحوه دسترسی به این جهان و اشیاء و دلالت های تربیتی آن مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه، به منظور پرداختن به خودی که با در- جهان- هستن بنا می شود، مکان مندی و تاریخ مندی دازاین و داسمن مورد مداقه قرار گرفت. در پایان ضمن ترسیم الگوی تعلیم و تربیت از منظر هایدگر و نقد دیدگاه های او، امکان گفتگوی دین و تفکر او بررسی شد و الگوی مینوی تعلیم و تربیت ارائه شد. در این الگو خداوند مبدا، آفریننده و کارگردان جهان و دازاین تاریخ مند است و خداوند به واسطه رسولان خود در برهه های زمانی مختلف، هنجارهای حاکم بر جوامع بشری را تغییر داده است. غایت تعلیم و تربیت در این دیدگاه نیز دازاین اصیلی است که رو به سوی پروردگار دارد و علاوه بر بررسی مدام افکار، اعمال و رفتارهای خویش که سبب اصلاح آن ها و حرکت رو به جلوی جامعه خویش است، در برابر کارگردان صحنه نیز مسئول و پاسخگو می باشد.

    کلیدواژگان: هایدگر، در، جهان، هستن، تعلیم و تربیت مینوی
  • حمدالله محمدی فاطمه زیباکلام صفحه 92
    هدف اصلی این پژوهش نقد تاثیر تجاری سازی تربیت بر تربیت اخلاقی می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش انتقادی بهره گرفته شد. بررسی چالش های اصلاحات تربیتی نئولیبرال برای تربیت اخلاقی با تمرکز بر مطالعه موردی طرح «هیچ کودکی نباید عقب بماند» حاکی از آن است که افزایش رقابت و کاهش فضای مشارکتی، نگاه ابزاری به انسان، تبدیل دانش به کالایی برای سودآوری و نه فعالیتی برای حقیقت جویی، نادیده گرفتن رفاه و خیر عمومی، و فردگرایی انحصارگرا از جمله این چالش ها به شمار می آیند. علاوه براین، افزایش نهادهای غیرانتفاعی با کیفیت پایین و کمیت بالا، افزایش رقابت برای تجاری کردن دانش و نزدیکی دانشگاه ها به صنعت، ضعف اخلاق پژوهشی طی سال های اخیر از مصادیق عینی رواج فرهنگ بازاری و تجاری سازی در تعلیم و تربیت به ویژه آموزش عالی ایران می باشند.
    کلیدواژگان: ولیبرالیسم، تجاری سازی، بازاری شدن، فرهنگ تجاری، تربیت اخلاقی
  • احمد اکبری صفحه 114
    هدف اصلی این پژوهش تبیین دیدگاه های مختلف فیلسوفان مسلمان نسبت به آموزش عقلانی و فلسفی به کودکان، در راستای تربیت دینی بایسته می باشد. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش تحلیل محتوا و نیز روش تحلیل و استنتاج منطقی بهره گرفته شد. بنابر یافته های به دست آمده، رویکرد تربیت دینی مبتنی بر عقلانیت به دو شکل همگانی و نخبه پرور از یکدیگر متمایز هستند. پاره ای از آثار و اندیشه های ابن طفیل، سهروردی، اخوان الصفا، ابوریحان، مولانا، ابو علی سینا و شهید مطهری به زبانی ساده، قابل فهم و گاهی حکایت گو نه است که فهم آن برای همه امکان پذیر می باشد. این رویکرد را می توان تربیت دینی عقلانی از نوع همگانی یا توجه فیلسوفان مسلمان به فلسفه برای همگان دانست که همپوشانی زیادی با «فلسفه برای کودکان» دارد. در مقابل، رویکرد تربیت عقلانی نخبه پرور را می توان در آثار و اندیشه های ابن-مسکویه، غزالی، خواجه نصیر و ابن خلدون یافت که به طورکلی در گفتگوها و شیوه های آموزش فلسفی خود از مضمون های عقلانی و انتزاعی پیچیده برای کسانی که به درجه های بالاتری از فلسفه رسیده اند، بهره برده اند. این گروه چون ورود کودکان را در وادی فلسفه جایز نمی دانند، برای عوام نیز چنین اجازه ای را روا نمی دارند. بر این اساس، با پذیرش تربیت عقلانی همگانی و نیز با تقویت این رویکرد با استناد به میراث حکیمان مسلمان در طول تاریخ اندیشه اسلامی می توان از موضعی استوارتر به موضوع فلسفه برای کودکان در جامعه اسلامی نگاه کرد و زمینه فلسفیدن برای همه (حتی کودکان) را از طریق آموزش فرایند فلسفیدن، طرح مسائل فلسفی به شکل داستانی و ساده سازی مضمون های فلسفی دنبال نمود.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، تربیت عقلانی، تربیت عقلانی نخبه پرور، تربیت عقلانی همگانی
  • رحیم شالیان سید امیر امین یزدی صفحه 134
    هدف اصلی این پژوهش، ارائه الگویی بدیل برای توانمندسازی افراد آسیب دیده شنوایی (آ.د.ش) در مواجهه با چالش ها و مشکلات اجتماعی است، به نحوی که امکان خوداتکایی در زندگی فردی و مشارکت معنادار آنان را در فرایند توسعه پایدار جوامع میسر سازد. برای این منظور، نخست پیامدهای ناشی از آسیب-شنوایی (آ.ش) با استفاده از دیدگاه صاحبنظران مورد بررسی قرار گرفت. سپس با تاکید بر بینش مبتنی بر رویکرد «تحولی، تفاوت های فردی مبتنی بر ارتباط (DIR)»، مواضعی برای امکان به فعلیت در آوردن ظرفیت های افراد جامعه هدف و رفع دشواری های آنان تحت عنوان «الگوی رشد یکپارچه» هدف گیری شد. الگوی پیشنهادی با این استدلال همراه شده است که آسیب در حس شنوایی الزاما نمی تواند محدود کننده حد رشد فرد باشد، بلکه به عنوان نقص در یکی از مبادی ورودی اطلاعات، مسیر دستیابی به رشد را متفاوت می کند.
    کلیدواژگان: آسیب دیده شنوایی (ناشنوا)، تحول، ارتباط، تفاوت های فردی (DIR)
|
  • Azad Mohammadi, Khosrow Bagheri Noaparast, Fatemeh Zibakalam Page 5

    The main goal of this research is examining the foundations of Habermas’ communicative action and postulating principles and methods of social education based on it. To achievement this goal، method of prospective analysis has been used. Carrying out content analysis on Habermas’ communicative action theory we have come across eleven educational principles and thirteen educational methods which all indicate the significance of reconstructing concepts of learning، managing classrooms and schools، the role of teacher and student، how to teach the lessons and curriculum، and assessment. At the end، based on the findings of this research we will offer some suggestions for the educational system of Iran.

    Keywords: Communicative action, Habermas, communicative rationality, Social education, Principles of social education, Methods of social education
  • Namdar Ebrahimi, Mahmoud Mehrmohammadi Page 29
    The purpose of this study is to explain and explore dimensions and features of answer oriented and question oriented approaches and to examine the consequences of these two approaches for children''s imaginative and creative behavior. For this purpose the descriptive - analytical method was used. In this regard، the relationships between the questioning، imagination and creativity were discussed and the role of different educational approaches in strengthening or weakening of these features was explained. This study indicates that how the different pedagogical approaches can provide opportunities for creativity or eliminates it. Accordingly، it was argued how an answer oriented environment dried students'' imagination and their creativity. If educational systems are interested in strengthening the students'' creativity، they must provide questioning opportunity and encourage them to ask imaginative questions. Indeed، the imagination and creativity flourish in a radically reformulated question oriented atmosphere not in an environment that emphasizes predetermined answers that conforms to formal knowledge. Therefore، the educational systems should value the imagination and questioning as a two important feature of human thought that facilitate creativity and innovative solutions.
    Keywords: Imagination, Creativity, Answer oriented education approach, Question oriented education approach, Imaginative questions
  • Mazhar Babaee*, Yahya Ghaey, Saied Zarghami Hamrah, Amir Nasri Page 50

    The present study is an attempt to investigate the concept of game according to Gadamer’s philosophical hermeneutics and its implications in the acquisition of consciousness/understanding as educational concepts. A descriptive، conceptual and comparative analysis methodology has been applied to meet this goal. The results proved that applying Gadamer’s game theory، and its follow-up (subsequent) Gadamerian dialog-i. e. dialog via the unbiased dialog game- is an appropriate method in facilitating learning. This can be a decisive step toward enhancing the learners’ consciousness،which isthe prerequisite of education through understanding، making sense of، translating، and interpreting the (con) text.

    Keywords: Hermeneutics, Philosophical hermeneutics, Gadamer, Game concept, Education, Consciousness, Understanding, Student
  • Rozita Aboutorabi, Tahereh Javidi K.J., Bakhtiar Shabani V., Jahangir Masoudi Page 67

    Heidegger in “Being and Time” analysed Dasein’s existential for questioning about Being. In this research studied the most fundamental existential، i. e. Being- in- the- world on Heidegger’s view. For this purpose، first paid to being- in and worldliness، and then studied tools for accessing to the world and its implication in education. After that in order to paying to the self based on being- in- the- world، considered Dasein’s and Dasman’s spatiality and historicity. At the end educational model designed on Heidegger’s view، criticized and studied the possibility of dialogues between religious and Heidegger’s thought; and proposed Minavi model in education. In this model God is creator and director of the world and historical Dasein، and changes the norms of human societies in periods of time. The goal of this education is bringing up authentic Dasein who believes in God، always examines its thought and behaviours to modify and improve its society. This Dasein is responsible to the world’s director too.

    Keywords: Heidegger, being, in, the, world, Minavi education
  • Hamdollah Mohammadi, Fateme Zibakalam Page 92
    The aim of this paper is to critique the influences of commercialization of education on moral education. For this aim we used critical method. investigating the challenges of neoliberal education for moral education، with case study of NCLB، indicated that Increasing competition and reducing social participation، instrumentalist view on human being، converting knowledge to a commodity for profit (not an action for searching truth)، neglecting of public welfare، and possessive individualism، all of these are examples of foregoing challenges. In addition، the large number of private higher institutions with low quality and large quantity، increasing competition among universities for commercialization of knowledge and approaching the industry، and finally weakened research ethics، these are evidences of spreading of commercialization on Iranian education specially in higher education.
    Keywords: Neoliberalism, Commercialization, Marketization, Commercial Culture, Moral Education
  • Ahmad Akbari Page 114
    Main purpose in this research is the explanation of different views of Muslim philosophers on the P. F. C to establish an imperative religion education. Reaching to this purpose we use the content analysis and logical deduction among the research methods. On the basis of the research findings، we can find two different approaches in the religious-intellectual education: popular and specialized. The former can be found in some works of Ibn Tufail، Suhrawardi، Ikhwan al-Safa، Abu Rayhan al- Biruni، Jalal ad-Din Muhammad Rumi، and Mortaza Mutahhari. In this group one can see few books or chapters on the religious education in which the topic is presented with a straightforward، figurative and even fictional language. We can name this Muslim philosopher`s approach the popular rational education that is in agreement with P. F. C. The latter can be found in the works of the thinkers such as Ghazali، Nasir al-din al- Tusi and Ibn Khaldun. In their presenting educational discussion، the language of this group is normally more abstract and intellectual than the first group، hence only those who have high knowledge of philosophy can be benefited from their works. Because this group doesn’t prescribe philosophical education for children they don’t prescribe popular philosophical education too. So with accepting the first approach in the Islamic thought and supporting it with reference to Muslim philosophers` heritage in the Islamic thought history، we can consider P. F. C. in Muslim society from the more strong position and prepare philosophizing for every one (even children) by teaching philosophizing process، presenting philosophical topics in the form of stories and simplification of philosophical contents.
    Keywords: philosophy for children, intellectual education, intellectual education for specialist, popular, intellectual education
  • Rahim Shalian, Seyed Amir Amin Yazdi Page 134
    The main purpose of this paper is to provide an alternative model for hearing impaired empowerment in the face of social difficulties and challenges، so that it allows the possibility of self-reliance in their personal life and substantial participation within sustainable development of community. To this end، the consequences of hearing impairment are first identified based on the professionals’ views. Then، with the emphasis on the insight oriented to “Developmental، Individual Differences and Relationship-based (DIR)” approach، specific positions were targeted to allow for actualizing the potentials of the population as well as remove the mention obstacles which is called “Integrated Development Model”. The proposed model is based on the argument that hearing impairment does not necessarily limit development; it only implies that due to damage in one of the perception channels، achieving development requires paving a different path.
    Keywords: Hearing impaired (deaf), Relationship, Development, Individual Differences (DIR)