فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت صنعتی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1393)

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی مروتی شریف آبادی، مهسا نمک شناس جهرمی صفحات 9-32

    دنیای مدرن امروز موجب افزایش آلودگی ها و مشکلات زیست محیطی و درنتیجه افزایش نگرانی دولت ها و سازمان ها درمورد محیط زیست شده است. یکی از گام های بزرگ برای بهبود محیط زیست، استقرار استاندارد مدیریت زیست محیطی (ایزو 14001) در سازمان ها است. شواهد نشان می دهد که هرچند بیشتر سازمان ها این استاندارد را دارند، موفقیت در پیاده سازی قوانین و ضوابط ایزو 14001 متفاوت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر موفقیت سازمان ها در پیاده سازی استاندارد مدیریت زیست محیطی در صنعت کاشی و سرامیک استان یزد انجام شد. در این پژوهش، از طریق مرور جامع پیشینه پژوهش، 12 عامل اثرگذار بر موفقیت سازمان ها در پیاده سازی ایزو 14001 استخراج و در سه گروه کارکردهای مدیریتی، فرهنگ سازمانی و منابع طبقه بندی شدند. سپس دقت دو روش مدل سازی معادله ساختاری و سیستم استنتاج عصبی- فازی تطبیقی در پیش بینی موفقیت سازمان ها در پیاده سازی ایزو 14001 با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد روش مدل سازی معادله ساختاری در این زمینه عملکرد بهتری دارد. نتایج نهایی تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که کارکردهای مدیریتی، فرهنگ سازمانی و منابع به ترتیب با ضرایب 50/0، 25/0 و 22/0 بر موفقیت در پیاده سازی سیستم مدیریت زیست محیطی تاثیر معنادار دارند. درپایان، برپایه ضرایب تاثیر هر گروه از عوامل و نتایج دیگر این مرحله، هریک از 12 عامل اثرگذار اهمیت سنجی و اولویت بندی شدند.

    کلیدواژگان: سیستم مدیریت زیست محیطی، مدل سازی معادله ساختاری، سیستم استنتاج عصبی، فازی تطبیقی
  • اشکان عیوق، مصطفی زندیه، حسن فارسیجانی، بهروز دری صفحات 33-59

    بسیاری از سیستم های تولید با تغییر چیدمان و به کارگیری اصول اولیه عملیاتی به شکل سلولی تغییرآرایش می یابند و در مرحله تبدیل به سلول تولید ناب قرار می گیرند. بهبود عملکرد سلول های تازه استقراریافته به تخصیص مطلوب کارکنان به سلول و عملکرد مناسب آنان وابسته است. در این راستا، مقاله حاضر با تاکید بر اهمیت جنبه های انسانی و ضرورت گردش شغلی در سلول های تولید ناب، خستگی ناشی از تکرار وظایف درقالب سیکل های کاری متعدد را برای محیط سلول تولید ناب مفهوم سازی و مدل برنامه ریزی غیرخطی از سیستم سلول تولید ناب را طراحی کرده است. این مدل بهترین ترکیب از کارکنان معمولا تک مهارته در سیستم تولید کنونی برای تخصیص به سلول مشخص و برنامه گردش شغلی آن ها طی افق برنامه ریزی هفتگی را تعیین می کند؛ به طوری که اهداف چندگانه عملکرد ناب محقق شود. با توجه به قرار گرفتن مسئله در زمره مسائل بهینه سازی ترکیباتی و پیچیدگی الگوریتمی آن، هیچ یک از بسته های بهینه سازی معتبر در دسترس، مانند لینگو 10 و گمز، نتوانستند جواب های موجه را ارائه دهند؛ بنابراین، مدل تحقیق با توسعه الگوریتم ژنتیک تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: زمان بندی گردش شغلی، خستگی، سلول تولید ناب یوشکل، برنامه ریزی عدد صحیح غیرخطی، الگوریتم ژنتیک
  • امین جیلان بروجنی، حنان عموزاد مهدیرجی* صفحات 61-84

    تعیین سیاست بهینه موجودی همواره یکی از چالش های مدیریت موجودی و تولید بوده و در این زمینه، تاکنون تلاش های گسترده ای انجام و مدل های مختلفی ارائه شده است. بیشتر مدل هایی که مطرح شده اند تا حد امکان سعی در ساده سازی واقعیت ها داشته و پارامترهای مدل را به طور قطعی درنظر گرفته اند. همچنین، در تعیین سیاست بهینه موجودی در زنجیره های تامین چندسطحی، عدم قطعیت های بسیار زیادی تاثیرگذار هستند. در این تحقیق، با استفاده از شبکه های بیزین، یک مدل یکپارچه احتمالی برای مدل سازی عدم قطعیت سیاست بهینه موجودی در زنجیره های تامین چندسطحی توسعه یافته است. کاربرد اصلی شبکه های مذکور در وضعیت هایی است که نیازمند استنتاج آماری باشند. این روش یکی از ابزارهای جدید و پیشرفته هوش مصنوعی و مدل سازی ریسک است که مکانیسمی برای ارزیابی روابط علت و معلولی دربین مجموعه ای از متغیرها فراهم می آورد. در مدل پیشنهادی انواع متغیرهای کمی و کیفی غیرقطعی در سطوح مشتری، خرده فروش، تولیدکننده و تامین کننده فرمول نویسی شده اند. منطق مدل، تسخیر عدم قطعیت عوامل سازمانی و فنی برای استنتاج موجودی بهینه در سطوح مطلوب است و با استفاده از داده های یک مطالعه موردی در نرم افزار Agenarisk پیاده سازی شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت موجودی، سیاست بهینه موجودی، عدم قطعیت، زنجیره تامین چندسطحی، شبکه های بیزین
  • نوید جعفری نژاد، عباس مقبل باعرض*، عادل اذر صفحات 85-107

    مدیریت ریسک سازمان به عنوان پارادایمی نوین مطرح شده است که بر نگاهی استراتژیک به ریسک ها در گستره سازمان تاکید می کند. به طور مفهومی، مدیریت ریسک سازمان رویکردی سیستماتیک برای شناسایی، ارزیابی، اولویت بندی و کنترل ریسک ها و اثرات کلی و تجمعی آن ها در سراسر یک سازمان به شیوه ای هماهنگ و یکسان است. با درنظر گرفتن تاثیر بالقوه ناتوانی در مدیریت ریسک بر عملکرد یک سازمان، شگفت است که ریسک و مدیریت آن، تنها چند صباحی است که مورد توجه گسترده تر جامعه کسب وکار قرار گرفته است. هدف اساسی این پژوهش استخراج و گروه بندی مولفه ها و ابعاد مدیریت ریسک سازمان از طریق روش کیفی فراترکیب است. ابزار پژوهش، اسناد و مدارک پیشین در این زمینه است که درکل تعداد 31 پژوهش را شامل می شود. شیوه تحلیل داده ها کدگذاری باز است. نتایج بیانگر این است که 58 مولفه (کد) شناسایی شده در 6 بعد اصلی ایجاد بستر و وضع اهداف، شناسایی و تعریف ریسک، سنجش و ارزیابی ریسک، مدیریت ریسک، درمان و پاسخ به ریسک، اطلاع رسانی، پایش و بازنگری قابلیت طبقه بندی را دارند.

    کلیدواژگان: ریسک، مدیریت ریسک، مدیریت ریسک سازمان، فرامطالعه، فراترکیب
  • رضا احمدی کهنعلی*، سردار قاسمی صفحات 109-129

    در عصر دانش و تکنولوژی، اهمیت چابکی انکارنشدنی است. چابکی به معنای واکنش اثربخش به محیط متغیر و غیرقابل پیش بینی و استفاده از آن تغییرات به عنوان فرصت هایی برای پیشرفت سازمانی است. هدف این پژوهش، ابتدا شناسایی عوامل موثر بر چابکی شهرک صنعتی فاز 2 ارومیه و سپس اولویت بندی چابکی صنایع موجود در شهرک صنعتی است. برای این منظور، پیشینه پژوهش بررسی شد و عوامل موثر بر چابکی شناسایی و با تایید اساتید و خبرگان صنعتی معیارهای نهایی انتخاب شدند. معیارهای نهایی عبارت اند از: فرآیندهای چابک، چابکی بازار، راهبرد چابک، روابط چابک، فناوری اطلاعات و کارکنان چابک. همچنین، برای این معیارها 21 زیرمعیار شناسایی شد. اوزان و رتبه بندی معیارها با استفاده از تکنیک AHP فازی به دست آمد و برای رتبه بندی صنایع نیز از تکنیک تاپسیس فازی استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده، اولویت بندی معیارهای اصلی به ترتیب، چابکی بازار، راهبرد چابک، روابط چابک، کارکنان چابک، فناوری اطلاعات و فرآیندهای چابک هستند. نتیجه رتبه بندی چابکی صنایع نیز به ترتیب اولویت، صنعت فلزی، شیمیایی، سلولوزی، موادغذایی و خدمات است.

    کلیدواژگان: چابکی سازمان، شرکت های تولیدی کوچک و متوسط، AHP فازی، TOPSIS فازی
  • علیرضا علینژاد، سجاد ثابت، مصطفی اختیاری* صفحات 131-156

    سیستم های تولید سلولی یکی از مهم ترین روش های تولید به شمار می روند. در این مقاله، با توجه به انعطاف پذیری در پردازش عملیات، تخصیص ماشین به هر عملیات و تعریف فازی پارامترهای هزینه، یک مدل چندهدفه برای تشکیل یک سیستم تولید سلولی در شرایط پویا ارائه می شود. در مدل پیشنهادی، اهداف حداقل سازی هزینه های سیستم تولید و حداقل سازی واریانس هزینه های فازی درنظر گرفته می شوند. همچنین، به منظور دستیابی به جواب های موثر، یک الگوریتم ترکیبی از NSGA-II و شبیه سازی تبرید تدریجی پیشنهاد می شود و طراحی آزمایشات تاگوچی برای تنظیم پارامترهای این الگوریتم به کار می رود. برای بررسی کارایی الگوریتم پیشنهادی، نتایج به دست آمده از حل چندین مسئله نمونه مختلف، براساس شاخص های زمان CPU، فاصله نسل ها، فاصله بندی و کیفیت جواب ها با نتایج الگوریتم اولیه NSGA-II مقایسه و تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: زمان بندی سیستم تولید سلولی، تئوری فازی، الگوریتم NSGA-II، شبیه سازی تبرید تدریجی
  • علی یعقوبی*، مقصود امیری، اعظم دخت صفی صمغ آبادی صفحات 157-176

    تحلیل پوششی داده ها یک تکنیک مدیریتی برای ارزیابی عملکرد واحدهای تصمیم گیرنده است. در راستای اهمیت پیش بینی عملکرد واحدها، این مقاله به ارائه یک رویکرد هیبریدی براساس تحلیل پوششی داده های تصادفی فازی (FSDEA) و تکنیک تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی (PCA) می پردازد. از آنجا که از تئوری اعتبار در محدودیت های مدل پیشنهادی و از مقدار مورد انتظار در تابع هدف آن در راستای پیش بینی کارایی مورد انتظار واحدها استفاده می شود، فرآیند حل آن پیچیده است؛ لذا تحت این فرض که ورودی ها و خروجی های واحدها به صورت متغیرهای فازی مثلثی مستقل هستند، مدل FSDEAبه مدل برنامه ریزی قطعی معادل آن تبدیل می شود. پس از محاسبه کارایی های پیش بینی شده اولیه توسط مدل برنامه ریزی قطعی تحت سطوح مختلف اطمینان، تکنیک PCA روی نتایج به دست آمده به منظور حذف نتایج نامطلوب به کار می روند و مولفه های اصلی انتخاب می شوند که به عنوان خروجی های واحدهای تصمیم گیرنده در مدلPCA-FSDEA به منظور پیش بینی کارایی دوره مالی آتی واحدها به کار می روند. درپایان، رویکرد هیبریدی پیشنهادی روی یک مثال کاربردی به کار می رود و نتایج به دست آمده از آن با نتایج مدل Fuzzy-SBM که توسط چن و همکارانش (2013) ارائه شده مقایسه می شود.

    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده های تصادفی، تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی، برنامه ریزی فازی، تئوری اعتبار
|
  • Ali Morovati Sharifabadi, Mahsa Namakshenas, Jahromi Pages 9-32

    The modern world causes increased pollution and environmental problems and governments and organization‘s concerns about the environment. One of the major steps to improve environment is adoption of environmental management standard (ISO 14001) in the organization. Evidence shows in spite of the adoption of environmental management system in most organizations, the successful implementation of laws and regulations of ISO 14001 is different. Thus this study aimed to investigate the factors effecting on the success of the implementation of environmental management systems in ceramic and tile industry in Yazd province. These factors have been classified in three groups such as management elements, organizational culture and financial and nonfinancial resources. Then we compared the accuracy of the SEM and ANFIS in forecasting the success of the implementation of environmental management systems. The result showed that managerial elements, organizational culture and the resources have significant effect on success of the implementation of environmental management systems (respectively 0.50, 0.25 and 0.22). Finally all of the factors that effect on EMS were ranked based on impact factors.

    Keywords: Environmental Management System, Structural Equation Modeling, Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System
  • Ashkan Ayough, Mostafa Zandieh, Hassan Farsijani, Behrooz Dorri Nokarani Pages 33-59

    Seeing that a lean cell performance is directly related to assigned operators, this article incorporates boredom in term of continually repeating working cycles as a function of the way in which operators assigned to and rotated in the cell during a specified short-term horizon and develops an integer nonlinear model to two problems, namely balancing and assignment in the case of arranging a new cell. The model is to satisfy some goals in term of lean performance measures and classic ones. None of the optimization packages is able to solve even the small size samples of the model due to formulating great number of nonlinear inequalities and non-pre-identified number of work cycles for each assigned operator per each rotation interval, as well. So, by applying the benefits of genetic algorithm the model is solved.

    Keywords: Job Rotation Scheduling, Boredom, U-Shaped Lean Cell, Integer Nonlinear Programming, Genetic Algorithm (GA)
  • Amin Jilan Boroujeni, Hannan Amoozad Mahdiraji Pages 61-84

    Determining the optimal policy of inventory have been always one of the main challenges in inventory management area in which several research have been conducted to address this issue. A vast majority of proposed approaches are very simple models to the extent that they simplify the real-world conditions and fail to consider the real uncertainties. To determine the optimal inventory policy of supply chains, on the other hand, there exist many influential uncertainties. In this thesis, an integrative probabilistic model is developed to model the uncertainty of the optimal inventory policy of multi-echolon supply chains using Bayesian networks (BNs) a state-of-the-art technology in modeling uncertainty. BNs provide a framework for presenting cause and effect relationships and enable probabilistic inference among a set of variables. The new approach explicitly quantifies uncertainty in qualitative and quantitative uncertain variables in customer, retailer, manufacturure, and supplier levels and provides an appropriate method for modeling complex relationships for process capability analysis, such as common causal factors, formal use of experts' judgments, and learning from data to update previous beliefs and probabilities. The capabilities of the proposed approach are emplemented in Agenarisk software by a real case study.

    Keywords: Inventory Management, Optimal Inventory Policy, Uncertainty, Multi-Ecolon Supply Chain, Bayesian Networks (BNs)
  • Navid Jafarinejad, Abbas Moghbel Baarz, Adel Azar Pages 85-107

    Enterprise risk management (ERM) has emerged as a new paradigm that emphasizes a strategic, enterprise-wide focus on risks. Conceptually, ERM is a systematic approach to identifying, assessing, prioritizing and controlling risk exposures and their integral and cumulative effects throughout an organization in a coordinated, consistent manner.Given the potential impact of failure to manage risk on the performance of an organization, it might be somewhat surprising that risk and its management have become of concern to the wider business community only relatively recently. The central aim of this research is to extract and classify the components and dimensions of enterprise risk managementthrough the qualitative method of meta-synthesis.The research tools, documents and proofs are used for analysis which counts to 31 researches totally. The method of coding is based on the open coding approach. The results have shown that the identified 58 Components (codes) can be categorized in six major dimensions namely establishing the context and objective setting, identification and definition of risks, measurement and analysis of risks, risk response, information, and monitoring and review. 

    Keywords: Risk, Risk Management, Enterprise Risk Management, Meta Study, Meta Synthesis
  • Reza Ahmadi Kohanali, Sardar Ghasemi Pages 109-129

    The importance of agility in today’s world which is the era of knowledge and technology is undeniable. In this regard, agility means to respond effectively to a changing and unpredictable environment and using those changes as opportunities for organizational development. The purpose of this study is primarily to identify factors affecting the agility of Phase 2 of Uremia Industrial Estate and then to prioritize agility of the existing industries in this Industrial Estate. By reviewing the literature, the factors affecting the agility identified including agile processes, agility market, agile strategy, Agile Linkages, information technology, and Agile People then is perky and criteria for the following 21 criteria were identified., and then their weights and ranking achieved by using Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) technique And fuzzy TOPSIS technique was used to ranking  industries. Based on the results of the prioritization research, is agility market, agile strategy, Agile Linkages, information technology, Agile People, and agile processes. In ranking the various industries in the Industrial Estathe In order of preference are the metal industry, chemical, cellulose, food and service.

    Keywords: Organizational Agility, Small, Medium-Sized Enterprises, Fuzzy AHP, TOPSIS Fuzzy
  • Alireza Alinezhad, Sajjad Sabet, Mostafa Ekhtiari Pages 131-156

    Cellular manufacturing systems (CMSs) are as one of the most important manufacturing methods.In this paper, is presented a multiple objective model to constitute a CMS under dynamic conditions subject to flexibility of operation processing, assigning machine to each operation and defining cost parameters as fuzzy numbers. In the proposed model, are considered objectives such as minimization of manufacturing system costs and fuzzy costs variance. Also in this paper, in order to attainment of effective solutions, is proposed a hybrid algorithm by NSGA-II and progressive Simulated Annealing (SA) and is applied experimental design of Taguchi for tuning the parameters of this algorithm. For surveying efficiency of the proposed algorithm, results obtained from solving several different sample problems, based on criteria of CPU time, generational distance, spacing and quality metric, are compared and analyzed with results of NSGA-II original algorithm.

    Keywords: Cellular Manufacturing System Scheduling, Fuzzy Theory, NSGA-II Algorithm, Progressive Simulated Annealing (SA)
  • Ali Yaghoubi, Maghsoud Amiri, Azamdokht Safi Samghabadi Pages 157-176

    Data Envelopment Analysis is a management method which applied to performance analysis for decision making units. This paper presents a new hybrid approach based on fuzzy stochastic DEA (FSDEA) and principal component analysis (PCA) to predict efficiency of DMUs. Since the proposed model contains the credibility of fuzzy events in the constraints and the expected value of fuzzy variable in objective function, the solution process is complex. Thus, with the assumption that inputs and outputs are mutually independent triangular fuzzy variables, we then transform the FSDEA model to its equivalent deterministic programming. Then we do PCA on the initial predicted efficiency scores which are obtained from the equivalent deterministic programming under various confidence levels. In order to deal with undesirable initial predicted efficiencies, the required principal components have been selected from the generated ones according to the given choice principal. Then, the principal components are treated as outputs into DEA model to obtain the final predicted efficiencies of DMUs. Finally, the proposed hybrid     PCA-FSDEA approach is applied on real exampleand the computational results will be compared with Fuzzy-SBM model which was proposed by Chen et al. (2013).

    Keywords: Efficiency, Stochastic Data Envelopment Analysis, Principal Component Analysis, Fuzzy Programming, Credibility Theory