فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 11 (پاییز 1391)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 11 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد میرمحمدی*، محمد مهدی ایزدخواه صفحه 15
    نظام اداری، مجموعه ای از اصول، ارزش ها، هدف ها، سیاست ها، سرمایه های انسانی و امکانات مادی برای مدیریت نظام جمهوری اسلامی ایران است که در جهت ایجاد هماهنگی از طریق فعالیت های مدیریتی (برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل) بین بخش های مختلف جامعه و تحقق آرمان ها و هدف های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کشور فعالیت می کند.
    به نظر می رسد مدل کارت امتیازی متوازن یا BSC با دارا بودن قابلیت ارزیابی و اجرای استراتژی ها وبرنامه ها در یک سازمان می تواند کمک شایانی به کنترل و اجرای برنامه ها در تحول نظام اداری کند. هم اکنون سازمان های دولتی و غیر انتفاعی بسیاری در دنیا، به منظور ارزیابی عملکرد و همچنین اجرای استراتژی های خود از مدل کارت امتیازی متوازن بهره می گیرند. بدیهی است که سیاست های کلی نظام اداری نیز همان طور که از اسم آن برمی آید خود یک نظام و یک سیستم است و به منظور اجرای آن بایستی سازمان یا سازمان های زیادی با یکدیگر بر طبق یک برنامه حرکت کنند. بنابراین، برای این نظام (سیستم) می توان خرده نظام (خرده سیستم) برنامه ریزی، خرده سیستم اجرای برنامه و خرده سیستم ارزیابی برنامه طراحی نمود.
    در این مقاله با بررسی کامل بندهای سیاست های کلی نظام اداری، عوامل کلی تر این بندها را استخراج کرده و هر یک از این عوامل را به عنوان یک هدف در یکی از ابعاد چندگانه مدل کارت امتیازی متوازن قرار داده ایم. در نهایت با استفاده از تکنیک AHP اهمیت و وزن هر یک از ابعاد و اهداف آن استخراج گردیده است.
    کلیدواژگان: سیاست های کلی نظام اداری، کارت امتیازی متوازن، نقشه استراتژی
  • علی داوری* صفحه 33
    افزایش سطح فعالیت های کارآفرینانه و توسعه کارآفرینی در یک جامعه، به ایجاد محیطی پیش برنده برای افزایش تعداد کارآفرینان و راه اندازی و رشد شرکت ها نیاز دارد. در کشور ما در شرایط فعلی به دلایلی مانند ترکیب جمعیتی جوان کشور، ترویج کارآفرینی و بسترسازی برای آن می تواند راهگشا باشد. بر این اساس در سال های اخیر، این موضوع مورد توجه دولت قرار گرفته است. این پژوهش با هدف توسعه یک مدل بومی نظام خط مشی گذاری توسعه کارآفرینی و سپس ارزیابی مناسب بودن این مدل مفهومی انجام شده است. باتوجه به شرایط ایران در مدل ارائه شده بر بهبود محیط کسب و کار به عنوان رکن خط مشی گذاری توسعه کارآفرینی تاکید شده است تا نتایج کوتاه مدت و بلندمدت در این زمینه محقق شود.
    این پژوهش از نوع توصیفی - اکتشافی است. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات پرسشنامه با مقیاس لیکرت است. نمونه آماری پژوهش، 125 نفر از اساتید خط مشی گذاری، توسعه کارآفرینی و کارشناسان خبره وزارتخانه های کار، اقتصاد و صنایع در حوزه کارآفرینی در شهر تهران بوده اند. نتایج حاصل از پژوهش، مناسب بودن این مدل مفهومی و روابط آن را نشان می دهد. در پایان نیز پیشنهادهایی برای بهبود توسعه کارآفرینی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه کارآفرینی، خط مشی گذاری توسعه کارآفرینی
  • شاهین اصغرزاده شهانقی*، سیامک نوری صفحه 51
    هدف این مقاله بررسی سطح چهار سازمان زیر مجموعه وزارت بهداشت از نظر میزان یادگیرندگی است. در این راستا، سنجش ابعاد مختلف سازمان یادگیرنده در 4 سازمان تحت نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت گرفت. در روند مرور مبانی نظری موضوع، مدل INVEST که توسط پرن، ردریک و ملرونی پیشنهاد شده است، مورد قبول واقع شد. پرسشنامه در میان چهار سازمان توزیع و درمجموع نظرات 138 نفر از اعضای هیات علمی، پرستاران، مدیران ارشد و کارشناسان این سازمان ها جمع آوری شد. یافته های به دست آمده بیانگر این است که جریان نسبتا مناسب و سیر تکامل تدریجی براساس ابعاد سازمان یادگیرنده، به ویژه در بیمارستان مفید وجود دارد. این جریان می تواند توسط عامل مدیریت و حمایت های این عامل برای پیاده سازی فرهنگ یادگیری، تسریع شود. به طور کلی می توان اذعان کرد که نقاط قوت در بعد یادگیرندگان الهام شده در کلیه سازمان ها به چشم می خورد و بنابراین پتانسیل لازم برای حرکت به سمت مفهوم سازمان یادگیرنده وجود دارد. ارزش افزوده این مقاله را می-توان روشن ساختن سودمندی چشم انداز بهره گیری از یک مدل توانمند در زمینه سازمان یادگیرنده دانست.
    کلیدواژگان: یادگیری، ابزار سنجش، سازمان یادگیرنده، محیط سازمانی
  • غلامعلی طبرسا، بهروز دری، فرخ قوچانی، آرمان احمدی زاد* صفحه 73
    هدف این مطالعه، ارائه الگویی برای ارتقاء نوآوری سازمانی از طریق مدیریت سرمایه های انسانی و به واسطه خلق دانش است. در این مقاله ابتدا به مرور مفاهیم و مبانی نظری پرداخته شده و سپس با استفاده از مطالعات و پژوهش های پیشین، شاخص های اندازه گیری هریک از مولفه ها و ابعاد مورد بررسی در این مطالعه استخراج شده است. جامعه آماری این پژوهش، مدیران، روسا و کارشناسان 13 شرکت گروه صنعتی ایران ترانسفو بوده و نمونه آماری به صورت تصادفی طبقه بندی شده از شرکت های گروه انتخاب شد. داده های پژوهش با پرسشنامه گردآوری شد و درنهایت با استفاده از مدل معادلات ساختاری، مدل عملیاتی به دست آمد. نتایج نشان داد که در کل و به طور مستقیم و غیرمستقیم به ترتیب نوآوری محصول، سپس نوآوری فرایند و در انتها نوآوری مدیریتی از طریق مدیریت سرمایه های انسانی و خلق دانش منجر به بهبود نوآوری سازمانی خواهند شد. اما این مسئله نیز باید مورد توجه سازمان ها باشد که سرمایه انسانی به طور غیرمستقیم و به واسطه خلق دانش است که می تواند اثر قابل توجه تری بر نوآوری محصول و در نهایت نوآوری سازمانی داشته باشد و اثر مستقیم آن بر نوآوری محصول کمتر از اثر مستقیم آن بر نوآوری فرایند و نوآوری مدیریتی است، درحالی که اثرات مستقیم سرمایه انسانی بر نوآوری فرایند و نوآوری مدیریتی بسیار چشمگیرتر از اثرات غیرمستقیم آن و به واسطه خلق دانش است. به عبارتی خلق دانش، نقش میانجی گری موثرتری را بین نوآوری محصول و سرمایه انسانی دارد و سازمان ها برای این نوع از نوآوری نیاز به سرمایه گذاری بیشتری در خلق و کسب دانش دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، خلق دانش، نوآوری سازمانی
  • محمدرحیم رمضانیان، محمود مرادی، نرجس بساق زاده* صفحه 91
    این مقاله به بررسی رابطه میان تسهیم دانش، توانایی جذب دانش و قابلیت نوآوری می پردازد. با توجه به اهمیت دانش و یادگیری در فضای رقابتی امروزی، ایجاد سازمان ها و کسب وکارهای دانش محور لازمه موفقیت جهت رسیدن سریع تر به هدف ها است. نوآوری، حوزه ای است که توجه بسیاری از شرکت ها در محیط در حال تغییر کنونی را به خود جلب کرده است. دانش، منبع ارزشمندی جهت یادگیری فنون جدید و حل مسائل است. تسهیم دانش می تواند تبادل و خلق دانش در سازمان را جهت بهبود مزیت های رقابتی تشویق کند؛ بدین جهت، دانش در تداوم نوآوری، بسیار کلیدی است. مطالعات نشان داده اند که توانایی جذب دانش شرکت تاثیر معناداری بر قابلیت نوآوری دارد و پایه و اساس مزیت رقابتی شرکت، ایجاد امکان استفاده از توانایی جذب دانش جهت بهبود و توسعه توانایی های رقابتی شرکت است. داده های پژوهش از میان اعضای شرکت های مراکز رشد استان گیلان گردآوری شده اند؛ که جمعا شامل 298 نمونه از اعضای شرکت ها می باشد. روش پژوهش، پیماشی بوده و اطلاعات از طریق پرسشنامه گردآوری و برای سنجش اثرات متغیرها از مدل سازی معادله ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که توانایی جذب دانش، عاملی مداخله گر در میان تسهیم دانش و قابلیت نوآوری است و همچنین تسهیم دانش، تاثیری مثبت و معنادار بر توانایی جذب دانش دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، توانایی جذب دانش، قابلیت نوآوری
  • شهریار عزیزی*، روناک صفایی فراهانی صفحه 113
    به کارگیری اینترنت و فناوری اطلاعات توسط شهرداری ها به تسریع و بهبود فرایندهای خدمت رسانی کمک می کند. شهرداری تهران به عنوان بزرگترین شهرداری کشور به عنوان مورد مطالعه جهت سنجش میزان آمادگی الکترونیکی انتخاب شد. 248 کارشناس با پرسشنامه ای 39 سوالی مورد پرسش قرار گرفتند. چهار بعد زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات، سخت افزار فناوری اطلاعات و ارتباطات، منابع انسانی و نرم افزار و سیتم های اطلاعاتی برای ارزیابی آمادگی الکترونیکی شهرداری تهران مد نظر قرار گرفت. نتیجه آزمون میانگین تک نمونه ای نشان داد که شهرداری تهران در سه بعد زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات، سخت افزار فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم افزار و سیتم های اطلاعاتی از آمادگی لازم برخوردار است اما در بعد منابع انسانی فاقد آمادگی لازم است. رتبه بندی میزان آمادگی شهرداری تهران در چهار بعد نشان داد که بیشترین آمادگی به ترتیب در ابعاد زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات، سخت افزار فناوری اطلاعات و ارتباطات، نرم افزار و سیتم های اطلاعاتی و در انتها منابع انسانی قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: آمادگی الکترونیکی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، شهرداری تهران
  • مرضیه یمانی*، محمد جواد حضوری، محمد جواد قربانی صفحه 133
    از آن جایی که توان مدیریتی، عامل مهمی در بهبود سطح عملکرد و تعالی سازمان ها محسوب می شود، لذا انتخاب مدیران توانمند و انتصاب آن ها به پست های مدیریتی برای سازمان ها اهمیت بسیار دارد. در حال حاضر یکی از مشکلات اساسی کشور، نبود ثبات مدیریتی در سازمان های دولتی است و یکی از عواملی که به ثبات مدیریتی صدمه می زند، اثر منسانی است. در این پژوهش سعی شده تا عوامل ایجادکننده اثر منسانی که منجر به انتخاب و انتصاب افراد مشابه مدیر ارشد می شود، شناسایی شده و درنهایت، دو پیامد این اثر که گروه اندیشی و تضاد غیرکارکردی در گروه هایی است که اعضای آن تحت تاثیر این اثر انتخاب شده اند، مورد بررسی قرار گیرد. همچنین در این پژوهش، ارتباط میان اثر منسانی و سابقه مدیریتی به عنوان یک متغیر جمعیت شناختی مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور پرسشنامه ای برای سنجش این متغیرها طراحی شده و پس از اطمینان از روایی و پایایی ابزار اندازه گیری، در میان نمونه ای متشکل از 198 نفر از مدیران سطوح عالی، میانی و پایه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور توزیع شد. روش پژوهش، پیمایشی- همبستگی بوده و داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل و در قالب روش مدل یابی معادلات ساختاری، تجزیه و تحلیل شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که خودشیفتگی، عامل بروز اثر منسانی بوده (443/0) و ارتباط مثبتی میان اثر منسانی با بروز گروه اندیشی در گروه های تصمیم گیری سازمانی مشاهده می شود (222/0). اما برخلاف انتظار، رابطه مثبت و معنا داری بین اثر منسانی با تضاد کارکردی و سابقه مدیریتی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: خودشیفتگی، اثرمنسانی، گروه اندیشی، تضاد کارکردی
|
  • Seyed Mohammad Mirmohammadi *, Mohammad Mahdi Izadkhah Page 15
    Administrative system can be defined as a set of values, goals, policies, human capital and tangible assets for directing Islamic Republic of Iran's government. Balance Scorecard is one of the most widely used performance appraisal and strategy implementation tools in many governmental and nonprofit organizations around the world. Considering that high-level administrative policies are a system by nature, the need for a unique plan according to which many organizations should operate, is indispensable. Thus, three subsystems of planning, plan implementation and plan appraisal can be designed for the aforementioned overall system. This work seeks to find universal factors embedded in the governance high-level policies and posit each of them as the target for different aspects of BSC framework and finally figure out the importance and weight for each aspect and target, using AHP.
    Keywords: Administrative Marco Policies, Balanced Scorecard, Map of strategy
  • Ali Davari* Page 33
    Increasing the level of entrepreneurial activities and entrepreneurship development depend on encouraging environment to increase the number of entrepreneurs, startup and growth of companies. In order to increase environmental opportunities, government can remove administrative, legal and financial barriers. In recent years, our country Face many problems, due to young demographic composition of the country, unemployment. Undoubtedly entrepreneurship development could improve this condition. This Study develop a conceptual model of entrepreneurship development policy making and then assess the suitability of this model. This study is descriptive exploratory. The main instrument of data gathering is a questionnaire. Results from this study fit the conceptual model. Finally, some suggestions to improve the entrepreneurship development are provided.
    Keywords: Entrepreneurship, Policy Making, Development
  • Shahin Asgharzadeh Shahanaghi *, Siamak Nouri Page 51
    The Purpose of this article is to investigate the level of learning organization by the chosen model. In this regard, different aspects of a Learning Organization in four organizations affiliated to the Ministry of Health and Medical Education, are studied. In the review of literature, INVEST model proposed by Pearn, Roderick and Mulrooney was taken into account. The questionnaires were distributed among four organizations, and totally 138 University Professors, Nurses, Senior Managers and Experts participated in this empirical study. The results show that there is an appropriate procedure and a gradual development process based on the size of the Learning Organization, in Mofid Hospital. This procedure can be facilitated by the managers and their support to implement learning culture. In general, it can be claimed that some assets inspired learners dimension in all organizations can be noticed, and consequently there is the necessary potential to move toward the concept of Learning Organization. The added value of this article can be the elaboration of the suitability of the prospect of implementing an empowerment model about the learning organization.
    Keywords: Learning, Measuring Tool, Learning Organization, Organizational Environment
  • Gholam Ali Tabarsa, Behrooz Dorri, Farokh Ghouchani, Arman Ahmadizad* Page 73
    The objective of this study is to present a model ind order to promote organizationalinnovation through management of human capital and by creating knowledge.In this study in the beginning, theorical basics, concepts are revieved and then the measuring indicators of each axes and aspects of the study are extracted by using the previev studies and researches. The statistical sample of this research, consists of the directors, managers and experts of 13 companies of irantransfo corporation. The data is ghathered through questionarie and finnaly by using of the structural equations model,the operational model is analysed.the results show that in turn product innovation,then process innovation and at the end managerial innovationstheough human capital management and knowledge creation lesd to improvement of organizational innovations.But it must be notified that human capital, indirectly and by creating knowledge, could have more impact on product innovation and finally organizational innovation,and its direct influence over the product innovation is less than the direct influence over process innovation and management innovation,while the direct influences of human capital on the process innovation and management innovation are more considerable than its indirect influences and those by the creating knowledge.in other words,creating knowledge has a more effective mediator role among product innovation and human capital and the organizations need to invest more in creating and acquiring knowledge for this kind of innovation.
    Keywords: Human Capital, Knowledge Creation, Organizational Innovation
  • Mohammad Rahim Ramazanian, Mahmood Moradi, Narjes Bossaghzadeh* Page 91
    This study examines the relationship between Knowledge sharing, absorptive capacity, and innovation capability. Given the importance of knowledge and learning in today's competitive environment, a knowledge-based organization is required to successfully and rapidly achieve its goals.. Knowledge is a valuable source for learning new skills and solves problems. Knowledge sharing can foster knowledge creation in organizations to improve competitive advantages thus a key element in continuous innovativeness. Studies have shown that the absorptive capacity has a significant impact on the firm's innovation capabilities. Also create the possibility to apply absorptive capacity in favor of firm’s competitive capabilities is a basis for competitive advantage. The research data were gathered from Guilan business incubators including 298 samples from members of these companies. The research method was survey type and the information was collected via questionnaire and a model of structural equations was used in order to measure the effects of variables. The results indicate that the absorptive capacity is a intervening factor in the relationship between knowledge sharing and innovation capability. Furthermore the knowledge sharing has a positive and significant impact on the absorptive capacity.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Sharing, Absorptive Capacity, Innovation Capability
  • Shahriar Azizi *, Ronak Safaei Farahani Page 113
    Using internet and information technology by municipalities helps to accelerate and optimize their process of services. Tehran municipality as the largest municipality in the country was chosen for the case study of e-readiness assessment. 248 experts were questioned by a questionnaire containing 39 items. Four dimensions including ICT Infrastructure, ICT Hardware, People, and Software and Information System were considered for e-readiness assessment of Tehran Municipality. The result of one sample mean test shows that Tehran Municipality is e-ready in the following dimensions: ICT Infrastructure, ICT Hardware, and Software and Information system, yet it is not considered ready in People dimension. Ranking of readiness in Tehran Municipality in these four dimensions shows that the order of readiness from highest to lowest is observed as the following: ICT Infrastructure, ICT Hardware, Software and Information system, People.
    Keywords: e, readiness, Information, Technology, Tehran Municipality
  • Marziyeh Yamani*, Mohammad Javad Hozoori, Mohammad Javad Ghorbani Page 133
    Since the capability of management can be considered an important factor in improving the level of performance and excellence, the selection and appointmet of competent managers and administrators in the is very important. Now one of the major problems of Iran is the lack of management stability in public organizations and one of the factors that can harm the stability of management is similar-to-me)STM(effect. In this paper, we identified the causes of similar-to-me effect, then two outcomes of this effect are identified: group-thinking and unfunctional conflict in members of groups. Further, the relationship between similar-to-me effect and experience of management, has been investigated. For this purpose, a questionnaire designed to measure these variables. The sample consisted of 198 persons from higher, middle and base level managers, of vice Presidency strategic planning and supervision. Results show that, narcissism is a big antecedent of STM (0.443). Also a positive correlation between STM and Groupthink was observed (0.222).and correlation between STM with functional conflict and management experience was not observed.
    Keywords: Narsissm, Similar, to, me effect, Group Thinking, functional conflict