فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 15 (پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/09/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رضاییان، جواد عاشوری* صفحه 15
    هدف این پژوهش بررسی و مقایسه تاثیر شخصیت (سنخ شخصیتی A و B) و محیط (مجازی و رو در رو) بر تصمیم گیری (سرعت تصمیم گیری و میزان رضایتمندی از آن) اعضای تیم های کاری بوده است. به این منظور 116نفر (59 مرد و 57 زن) از اعضای تیم های کاری فعال در بیمارستان های دولتی استان فارس با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و با توجه به هدف پژوهش به 6 گروه آزمایشی تقسیم شدند. افراد در 3 نوع زوج تصمیم گیرنده (سنخ A، سنخ B و ترکیبی از سنخ A و B][A-B) تقسیم و هر یک از زوج ها در یکی از 2 محیط مجازی و رو در رو مورد آزمون قرار گرفتند. در مرحله بعد تکلیف تصمیم گیری به هر یک از زوج ها (دو نفری که قرار بود با هم تصمیم گیری کنند) داده شد و پس از تصمیم گیری، زمان صرف شده برای رسیدن به تصمیم و میزان رضایتمندی آن ها از تصمیمی که گرفته بودند سنجیده شد. داده های حاصل از آزمایش با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره، رگرسیون و آزمون t مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که شخصیت، تنها بر سرعت تصمیم گیری اثر داشته اما محیط تصمیم گیری، هم بر سرعت و هم بر میزان رضایتمندی از فرآیند تصمیم گیری تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: شخصیت، تیم کاری، محیط مجازی، محیط رودررو، تصمیم گیری، رضایتمندی
  • منیژه قره چه، معصومه محمدی پور پامساری* صفحه 39
    یکی از عوامل اثرگذار بر استفاده از فناوری جدید (همراه بانک)، سودمندی درک شده از سوی کاربران آن فناوری است. در این پژوهش با تمرکز بر ابعاد سومندی درک شده یعنی سهولت کاربرد، سرعت و کارایی، شکل فیزیکی تلفن همراه و هزینه استفاده، به تعیین اولویت و اهمیت این ابعاد و شاخص های آن ها پرداخته شده است. از این رو جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان دانشگاه های تهران در نظر گرفته شده است. داده های لازم از طریق پرسشنامه 16 سوالی از 402 نفر که به روش نمونه گیری غیر احتمالی از نوع در دسترس انتخاب شدند، گردآوری شد. جهت آزمون فرضیه، از آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد که این ابعاد از لحاظ اهمیت و اولویت با یکدیگر تفاوت معناداری دارند و در میان آن ها بعد سرعت و کارایی بیشترین اهمیت را دارد؛ بنابراین پیشنهاد می شود که ارائه دهندگان خدمت همراه بانک به منظور افزایش سودمندی ادراک شده در مشتریان کانون توجه و تمرکز خود را بر افزایش سرعت و کارایی این خدمت قرار دهند.
    کلیدواژگان: همراه بانک، سودمندی ادراک شده، سرعت و کارایی
  • عادل آذر*، محمدرضا امینی، پرویز احمدی صفحه 53
    لزوم تغییر ساختار بودجه ریزی دانشگاهی از برنامه ای به عملکردی سبب شد تا مطالعه های بسیاری در پی الزامات این تغییر صورت پذیرد. با بررسی مبانی نظری موضوع، مدل ریاضی که دربرگیرنده ساختار دوگانه بودجه ریزی بر مبنای عملکرد (PBB) در دانشگاه باشد، مشاهده نشد. از این رو هدف این پژوهش ارائه مدل PBB بوده به نحوی که از یک سو تخصیص بودجه به برنامه ها براساس اهمیت هر برنامه و از سوی دیگر تخصیص بودجه به دانشکده ها بر اساس سرانه دانشجویی مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورد توجه قرار گیرد. با درنظرگرفتن معیارهای گوناگون در دانشگاه، مدل برنامه ریزی آرمانی PBB در دانشگاه طراحی شد. نکته مهم در طراحی مدل، استفاده از ضریب کارایی- محاسبه شده براساس رویکرد تحلیل پوششی داده ها (DEA) با مدل پایه CCR نهاده گرا- جهت تعیین ضریب اهمیت هر گروه آموزشی به منظور تخصیص بودجه به آن است. همچنین وزن آرمان ها و میزان اهمیت هر برنامه براساس مقایسات زوجی توسط خبرگان تعیین شد. این مدل ریاضی دارای 5 آرمان، 896 محدودیت و 507 متغیر تصمیم است. به منظور نمایش قابلیت های مدل طراحی شده، از داده های مالی سال 1389 دانشگاه تربیت مدرس استفاده شد. نتایج حل مدل و مقایسه با داده های واقعی، بیانگر بهبود قابل ملاحظه در میزان دستیابی به آرمان ها و تابع هدف است. این امر قابلیت بالای مدل را در تخصیص بهینه بودجه دانشگاه نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی بر مبنای عملکرد، برنامه ریزی آرمانی، تحلیل پوششی داده ها، بودجه دانشگاه
  • عباس عباس پور*، سید محمدصادق سید خاموشی صفحه 73
    از جمله مشکلات رایج در بسیاری از سازمان ها، نرخ بالای ترک خدمت کارکنان، به خصوص در کارکنان تازه وارد است. از این رو مطالعه رابطه فرآیند اجتماعی شدن که به طور مستقیم کارکنان تازه-وارد را تحت تاثیر قرار می دهد، با گرایش به ترک خدمت، به عنوان مهم ترین عامل پیش بینی کننده ترک خدمت، می تواند مفید باشد. بدین منظور، پژوهشی به روش توصیفی-تحلیلی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه مورد بررسی ما در این پژوهش عبارت از «کلیه کارکنان تازه وارد شرکت های غیردولتی ایرانی فعال در صنایع بالادستی نفت با سابقه همکاری حدبیشتر دو سال با شرکت مربوط» بود. نمونه پژوهش به شیوه هدفمند از بین 6 شرکت غیردولتی فعال در صنایع بالادستی نفت انتخاب شد. ابزار بررسی، عبارت از پرسشنامه اجتماعی شدن افراد تازه وارد هائتر و همکاران (2003) و بخشی از پرسشنامه گرایش به ترک خدمت موبلی و همکارن (1978) بود. پایایی ابزار از طریق آلفای کرونباخ محاسبه شد که به ترتیب برای پرسشنامه اجتماعی شدن 950/0 و برای گرایش به ترک خدمت 917/0 به دست آمد. تحلیل داده ها به وسیله مدل معادلات ساختاری و آزمون همبستگی اسپیرمن انجام شد. نتایج بیانگر وجود رابطه معنادار بین اجتماعی شدن و گرایش به ترک خدمت است. هم چنین، داده های گردآوری شده رابطه معنادار دو به دو بین مولفه های اجتماعی شدن را تایید می کنند.
    کلیدواژگان: اجتماعی شدن، گرایش به ترک خدمت، کارکنان تازه وارد
  • مهدی اسماعیلی، مسعود ربیعه*، علی حیدری صفحه 95
    تغییر سریع فضای کسب وکار در جهان امروز، سازمان ها را مجاب می کند تا به منظور پاسخگویی به تقاضای مشتریان خود، استراتژی ها و ساختار خود را به نحوی پیاده سازی کنند تا بتوانند با این تغییرات مقابله کنند و در راستای چابک سازی سازمانی گام بردارند. یکی از منابع مهم سازمان ها منابع انسانی است که توانمندی آن ها موجب می شود سازمان ها در دستیابی به اهدافشان موفق باشند. ازاین رو چابکی کارکنان از دغدغه های مهم سازمان هاست و شناسایی عوامل موثر بر چابکی کارکنان ضروریست. در این پژوهش، عوامل موثر بر چابکی کارکنان بر اساس پژوهش های گذشته دسته بندی و در شش بعد چابکی بر اساس نظر کارشناسان مشغول در صنعت خودروسازی ایران ارزیابی و با استفاده از روش تاپسیس اولویت بندی شده است. نتایج بررسی حاکی از این است که از 13 عامل شناسایی شده عواملی چون: مشارکت، همدلی، احساس نیاز به چابکی، آموزش چند تخصصی، تشویق و پشتیبانی مدیریت، مدیریت روابط، برانگیختن خود، غنی سازی شغل و توانمندی حل مسئله اثر بیشتری بر چابکی کارکنان در صنعت خودرو ایران دارد.
    کلیدواژگان: سازمان چابک، منابع انسانی چابک، صنعت خودرو، تاپسیس
  • حمیدرضا رضایی کلیدبری، علی داوری*، امیر پورناصرانی، امین محمدی آلمانی صفحه 119
    امروزه ارزش شرکت ها تا حد زیادی تحت تاثیر دارایی های نامشهود یا سرمایه فکری است. این عوامل، به دلیل نقش قابل توجه خود در دستیابی به مزیت رقابتی، از اهمیت خاصی برخوردار شده اند. در اقتصاد دانش محور کنونی، توجه به سرمایه فکری برای رقابتی ماندن ضروری است. با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر بر آن است تا به بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکت و آگاهی محیطی بر سرمایه فکری سبز در واحدهای صنعتی بپردازد. این پژوهش از نظر روش و ماهیت، از جمله تحقیقات توصیفی- همبستگی و از نظر هدف، کاربردی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، مدیران واحدهای صنعتی فعال در شهر صنعتی رشت را شامل می شود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 300 پرسشنامه، بین مدیران شاغل در این واحدها توزیع گردید. جهت تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از روش مدل یابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که مسئولیت اجتماعی شرکت و آگاهی محیطی تاثیر مثبتی بر هر سه بعد سرمایه فکری سبز یعنی سرمایه انسانی سبز، سرمایه ساختاری سبز و سرمایه رابطه ای سبز دارند. همچنین مسئولیت اجتماعی شرکت تاثیر مثبتی بر آگاهی محیطی دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری سبز، مسئولیت اجتماعی، آگاهی محیطی
  • حسن بودلایی*، محمد خانباشی، غزاله فراهانی صفحه 139
    بحث مربوط به شایستگی ها در ادبیات کارآفرینی، در مراحل اولیه خود به سر می برد. مطالعه تجارب زیسته می تواند نقش موثری در شناخت و توسعه شایستگی های کارآفرینان اجتماعی ایفا نماید. کارآفرینان اجتماعی افراد برانگیخته ای هستند که برای غلبه بر مسائل اجتماعی دارای شایستگی های ویژه ای می باشند. تاکنون پدیده شایستگی ها در حوزه کارآفرینی اجتماعی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش پدیدارشناسانه، تجارب زیسته شش کارآفرین مشارکت کننده را با هدف کشف و توصیف شایستگی های آن ها مورد بررسی قرار می دهد. تحقیق جهت گردآوری داده ها از مصاحبه های عمیق نیمه ساختارمند بهره برده است. فرایند تحلیل در سه سطح کلان انجام شد. در سطح سوم تحلیل، حاصل یکسان سازی افق های فکری، تعداد 14 افق مربوط به کارآفرینی مردمی و 12 افق مربوط به کارآفرینی اجتماعی با 10 مورد تشابه بود. در سطح دوم، توصیفات منسجم روایات به تفکیک دو نوع کارآفرینی اجتماعی شکل گرفت و در بالاترین سطح انتزاعی تحلیل، ادغام ساختاری توصیف های منسجم انجام شد. بر اساس یافته های این پژوهش، شایستگی های کارآفرینانه، مجموعه ای از دانش، مهارت، توانایی های مدیریتی و کارآفرینانه و عمومی و همچنین ویژگی های ذاتی و رفتارهای مشخصی است که کارآفرینان را قادر می سازد تا فعالیتهای کارآفرینانه را به انجام برسانند. متناقض با یافته های پیشین، تفاوت فاحشی در ماهیت شایستگی های کارآفرینان فردی و سازمانی مشاهده نشد؛ به عبارت دیگر ماهیت فعالیت فردی یا سازمانی و چرخه عمر در کارآفرینی اجتماعی شایستگی های متفاوتی را طلب نمی کند و صرفا بر حسب شرایط نوع کاربرد آن ها متفاوت است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، شایستگی ها، پدیدارشناسی
|
  • Ali Rezaian, Javad Ashoori* Page 15
    The purpose of this article is to study the impact of personality (type A and type B) and environment (Virtual and Real [Face to Face]) on decision making processes (decision making speed and satisfaction) in work team acting in state hospital of Fars province. 116 member of work team participated in the study. They were classified in 6 experimental groups of two members according to personality types of A, B, and AB. Half of them completed a decision making task in virtual and half of them in face to face environments. The amount of time spent to make decision and the level of satisfaction were measured. The data, then, was analyzed through t test, one-way Anova, Regression and Multivariate Analysis Of Variance (MANOVA). The results show that personality influences on the speed of decision making but the environment of decision making influences on speed of decision making and the satisfaction of decision making process.
    Keywords: Personality, Work Team, Virtual Environment, Real (Face to Face) Environment, Decision Making, Satisfaction
  • Manijeh Gharecheh, Masoomeh Mohammadipour Pamsari* Page 39
    Perceived usefulness is one of the factors influencing mobile banking acceptance and usage. This study has been focused on prioritizing the Perceived Usefulness Dimensions including: ease of use, speed and efficiency, mobile size and design and usage cost and their Items. So this study’s statistic populations have been considered all of students of Tehran Universities. Necessary data collected from 402 samples that elected with nonprobability sampling method via 16-question questioner. In order to examine the hypothesis, Fridman analyze is used. Result demonstrated that there is a significant difference in these dimensions ranking so that speed and efficiency is the first important dimension.so we recommend to mobile banking service providers that focus on speed and efficiency in order to increase perceived usefulness in consumers.
    Keywords: Mobile, Banking, Perceived Usefulness, Speed, Efficiency
  • Adel Azar*, Mohamadreza Amini, Parviz Ahmadi Page 53
    The necessity of restructuring university budgeting from program-based to performance-based budgeting (PBB) leads many studies to be conducted. Reviewing the literature, we observed that there is no mathematical model including Dual PBB Structure in University. The purpose of this paper is to construct a PBB model for university so that the budget is allocated not only to plans based on their priorities, but also to faculties based on approved student per Capita by the Ministry of Sciences, Researches and Technology. Considering the various criteria in the university system, we build a PBB Goal programming (PBBGP) model for university. A significant point in PBBGP modeling is to use performance Indicators--calculated based on data envelopment analysis approach (DEA) regarding a basic model of input-oriented CCR— determined the importance coefficient for each educational groups in order to allocateing budget. In addition, the weights of Goals and the priority of each plan were determined using some paired comparison questionnaires completed by experts. The PBBGP model has 5 goals, 896 constraints and 507 decision variables. TMU financial data in 1389 were used to indicate PBBGP model capabilities. The comparison between actual data in the university budget system and results acquired from model represents a considerable improvement in achievement of goals and objective function. This shows High capabilities of PBBGP model to Optimal Allocation of Budget.
    Keywords: PBB, GP, DEA, University Budget
  • Abbas Abbaspour*, Seyed Mohammad Sadegh Seyed Khamoushi Page 73
    Turnover is one of the common problems in most organizations which is more common in newcomers. The most effective factor predicting turnover is turnover intention. As socialization process affects newcomers, studying the relationship between socialization and turnover intention can be helpful to control turn over intention among newcomers. So we conduct an explanatory correlational study to study to find about this relationship. Our population was "all newcomer employees of Iranian non-governmental companies in Upstream Oil Industry with maximum 2 years cooperation with current organization". Our sampling was purposive in 6 non-governmental companies. We used questionnaire for data gathering. The data was analyzed with structural equation modeling and Spearman correlation test. The results support both the significant relationship between socialization and turnover intention in newcomers and significant relationship between socialization components.
    Keywords: Socialization, Turnover Intention, Newcomers
  • Mahdi Esmaeili, Masood Rabieh*, Ali Heidary Page 95
    In today's rapidly changing business environment, organizations are convinced to adjust their strategy and structure in order to meet customer demand and enhance organizational agilility. One of the major organizational resources is the human resources. By HR empowerment, organizations achieve their goals and reach success. So agility is the key concern of employers and the identification of the factors that affect the HR agility is vital. In this Research, the factors affecting the Agility of employees used in previous researches have been categorized in six dimensions by the Iranian Automotive Industry experts and evaluated using the TOPSIS technique in ranking. The results indicate that some of the 13 identified factors are as follows: participation, empathy, feeling the need for agility, Cross Training, encouragement and support by management, relationship management, self-motivation, problem solving, job enrichment have more effect on the agility of employees in the automotive industry.
    Keywords: Organizational Agility, Agile Human Resource, Automotive Industry, Topsis
  • Hamid Reza Rezaei Klidbari, Ali Davari*, Amir Pournaserani, Amin Mohammadi Almani Page 119
    Today, the Value of firms greatly influenced by intangible assets or intellectual capital. These factors have significant role in achieving competitive advantage. In today's knowledge-based economy, the intellectual capital necessary to remain competitive. Given the importance of this issue, the present study examine the influence of corporate social responsibility on green intellectual capital in industrial units. The study has descriptive – correlation method. The population of research is industrial units in the city of Rasht. So, 300 questionnaires were distributed among managers in these units. In order to analyze the data and test research hypotheses with structural equation modeling using LISREL software. The results of the research indicate that CSR and environmental awareness had a positive impact on all three dimensions of green intellectual capital namely green human capital, green structural capital and green relational capital. Meanwhile, the CSR has a positive impact on environmental awareness.
    Keywords: Green Intellectual Capital, Social Responsibility, Environmental Awareness
  • Hasan Boudlaei*, Mohammad Khanbashi, Ghazaleh Farahani Page 139
    The competences topic in entrepreneurship literature is in primary steps. Study of experience has effective role in identification and development of social entrepreneur’s competences. Social entrepreneurs are motivating people with special competences to solve social problems. Yet, it has been not enough attention to competency Phenomenon in social entrepreneurship scope. This research has studied the experience of six entrepreneurs to discover and describe their competencies. For collect data, use from deep semi structured Interviews. Analysis process is complete in three macro level. In third level, the results of unification show 14 horizons about people entrepreneurship and 12 horizons about social entrepreneurship with 10 similar cases. In second level, coherent descriptions about narratives divided to two types of social entrepreneurship. Finally in highest abstract level of analysis, structural merges of coherent descriptions are made. The findings show that entrepreneurial competences are made from knowledge, skill, managerial abilities, entrepreneurial specifics, inherent features and specified behaviors that enable entrepreneurs to do entrepreneurial activities. Unlike Previous researches, we do not observe significant difference about nature of competencies in individual and organizational entrepreneurs. So, nature of individual and organizational activities and life cycle in social entrepreneurship, do not need to different competencies and their use is different according to the conditions.
    Keywords: Social Entrepreneurship, Competencies, Phenomenon