فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 18 (تابستان 1393)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 18 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانایی فرد، معصومه مصطفی زاده *، محمدرضا صادقی صفحات 15-45
    هر نظام سیاسی با هر نوع ایدئولوژی سیاسی از نوعی دستگاه حکمرانی ملی برخوردار است. رکن اصلی این دستگاه، خط مشی های عمومی هر کشوری است. بسته به نوع دستگاه به جوهره خط مشی های عمومی (عقلایی، سیاسی، گفتمانی، نهادی، آشفته) حضور یا کمرنگی حضور مردم در تصمیمگیری های ملی نمود می یابد. از این رو میزان مشارکت مردم یا مشارکت کم مردم خود ره آورد چنین خط مشی هایی است. دعوت مردم به سکوت در قبال برخی از موضوع های ملی از قبل پیامهایی که خط مشی های عمومی ابلاغ میکنند، جنبه عملی به خود میگیرد. از این رو در همه کشورها بنا به ماهیت نظام سیاسی و خط مشی های عمومی آنها درجهای از سکوت ملی وجود دارد. بیتردید کمرنگ شدن حضور مردم (افزایش سکوت ملی) تبعات منفیای برای نظامهای سیاسی در پی خواهد داشت. مقاله حاضر برای نخستین بار با توسل به نوعی پژوهش کیفی تلاش کرده است تبعات سکوت ملی برای نظامهای سیاسی را واکاوی و رهنمودهایی برای نظام جمهوری اسلامی ایران ارائه دهد.
    کلیدواژگان: سکوت ملی، نظریه مارپیچ سکوت، تبعات سکوت ملی، نظامهای سیاسی
  • مریم طهرانی *، اکرم هادیزاده مقدم، غلامعلی طبرسا، محمدرضا حمیدی زاده صفحات 47-71
    به ثمر رساندن کارها با استفاده از روش تیمی، ظرفیت های بالقوه ای را برای بهره برداری کامل از توانایی های منابع انسانی در اختیار می گذارد. امروزه در جوامع مختلف شواهد فراوانی از موفقیت های چشمگیر کار تیمی وجود دارد و بسیاری از سازمان ها نیز به پیروی از این تجربه ها، اقدام به انجام فعالیت هایی در راستای تشکیل تیم های کاری نموده اند. هدف این پژوهش تبیین عوامل سازمانی موثر بر اثربخشی تیم های کاری می باشد. جامعه آماری این پژوهش کارکنان شرکت مدیریت منابع آب و نیروی ایران که در پروژه های عمرانی این شرکت فعالیت می کنند، هستند. از این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم، نمونه ای به تعداد 185 نفر انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های محقق ساخته، پس از بررسی روایی و پایایی پرسشنامه ها جمع آوری شد. نتایج حاصل از تحلیل آماری نشان می دهد به منظور نیل به اثربخشی تیم های کاری می بایست در سطح سازمان ارزش های فرهنگی و ابعاد ساختار سازمانی در راستای حمایت از کار تیمی قرار داشته باشند تا از این طریق سیستم های سازمانی نیز با توجه به الزامات و شرایط کار تیمی طراحی شوند. این امر بر فرایندهای تیم تاثیر گذاشته و از این طریق اثربخشی تیم کاری را در سازمان بهبود می بخشد. روابط بین مولفه های یادشده نیز در بخش تحلیل آماری و آزمون مدل پژوهش نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: کار تیمی، اثربخشی تیم، سازمان دولتی، مولفه های سازمانی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • علی عبدالهی *، نازنین توکلی جوشقانی صفحات 73-91
    امروزه فساد در بخش دولتی معضل و چالشی قابل توجه است که مدیران و سران کشورها را بر آن داشته که درصدد یافتن راه حلی برای کاهش فساد برآیند. از سویی دیگر، قابلیت های فناوری اطلاعات منجر به شکل گیری مفاهیمی مانند دولت الکترونیک شده است که می تواند به عنوان گزینه ای در راستای شفاف سازی و کاهش فساد اداری سازمان های دولتی مطرح باشد. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی رابطه دولت الکترونیک و شفافیت و کاهش فساد اداری می پردازد. در این راستا کاربردهای فناوری اطلاعات در سازمان های دولتی نیز مطالعه خواهد شد. نتایج به دست آمده از بررسی های این پژوهش نشان می دهد که توسعه دولت الکترونیک در کشورها موجب افزایش شفافیت و کاهش فساد در فعالیت ها و اقدامات دولت می گردد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، دولت الکترونیک، شفافیت سازمان های دولتی، شاخص درک فساد، شاخص توسعه دولت الکترونیک
  • سید حسین سیادت، الهام مظاهری * صفحات 93-116
    امروزه در عصر اطلاعات، سازمان های تولیدی و خدماتی به دلیل فشارهای رقابتی و گسترش بازار با چالش های متعددی در حوزه کسب و کار مواجه شده اند. لذا برای مواجه شدن با این چالش ها ناگزیر به ایجاد تغییرات اساسی در فرآیندهای کسب و کار خود به منظور ایجاد ارزش افزوده بیشتر و حذف فعالیت های فاقد ارزش از زنجیره ارزش خود هستند. این پژوهش به بیان ساز و کار و نحوه بازطراحی، پیاده سازی، اجرای طرح بازمهندسی و در نهایت ارزیابی کیفی فرآیند نظام پیشنهادهای شرکت بهره برداری متروی تهران می پردازد. به منظور اجرای پروژه بازمهندسی از متدولوژی ترکیبی PIP و همر- چمپی و راهکارهای برتر بهره گرفته شده است. این پژوهش در زمره پژوهش های توصیفی و کاربردی محسوب می شود و داده های مورد نیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای، مشاهده ی محیط کاری و مصاحبه با متخصصین حوزه ی فرایند جمع آوری شد. در طراحی فرایند جدید از مجموعه ای از راهکارهای برتر از جمله حذف وظایف غیرضروری، توالی مجدد،کاهش تعداد افراد درگیر، افزایش مهارت تخصصی نیروها، ادغام دو یا چند وظیفه، افزایش کنترل، خودکارسازی و اتوماسیون وظایف و استفاده از تکنولوژی کامل، استفاده شده که در نهایت منجر به بهبود شاخص های کلیدی ارزیابی عملکرد شامل افزایش مشارکت پرسنل شرکت در نظام پیشنهادها، افزایش رسیدگی به پیشنهادها، افزایش اجرایی شدن پیشنهادهای پذیرفته شده، افزایش کارایی و بهره وری و کاهش مدت زمان فرایند رسیدگی به پیشنهادهای کارکنان شده است. تاثیرات راهکارهای برتر به وسیله ی فاکتورهای ارزیابی به صورت کیفی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بازمهندسی فرایندهای کسب و کار، راهکارهای برتر، فرایند نظام پیشنهادها
  • فاطمه احمدپور، محمدرضا اسمعیلی گیوی *، فاطمه فهیم نیا صفحات 117-144
    هدف این پژوهش بررسی ابعاد بازاریابی داخلی در خدمات اطلاعاتی و دانشی و تاثیر آن بر تعهد و رفتار شهروندی سازمانی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان واحدهای اطلاع رسانی مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران است. برای این منظور از پرسشنامه محقق ساخته که دارای چهار بعد توانمندسازی، آموزش و توسعه، ارتباطات و انگیزش است برای بررسی بازاریابی داخلی، از پرسشنامه تسای (2008) برای بررسی تعهد سازمانی و برای رفتار شهروندی سازمانی از پرسشنامه هیل (2002) استفاده شد. تاثیر بازاریابی داخلی بر تعهد سازمانی و تاثیر تعهد سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی تایید و تاثیر بازاریابی داخلی بر رفتار شهروندی سازمانی رد شد، ضمن اینکه تعهد سازمانی به عنوان متغیر میانجی شناخته شد.
    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، خدمات اطلاعاتی و دانشی
  • محمدصادق حسن زاده، تورج حسن زاده *، سپیده یوسفی مقدم صفحات 145-164
    چالش های محیطی در عصر حاضر سازمانها را وادار نموده که همواره در جستجوی راه هایی به منظور حفظ و بقای خود باشند. سازمانها بهمنظور پاسخ به تغییرات محیطی به کارکنان توانمندتر از گذشته نیاز دارند،. یکی از عوامل زمینهای که میتواند نقش به سزایی در توانمندسازی کارکنان داشته باشد، متغیر اعتماد میباشد. به زعم توماس و ولتهاوس (1990) توانمندسازی نه تنها از ارزیابی فرد از وظایف کاری خود منتج می شود بلکه به عوامل زمینهای مثل تعامل کارکنان با سرپرستان، همکاران و مرئوسان نیز بستگی دارد. پژوهش حاضر پیرامون بررسی نقش اعتماد درونسازمانی در افزایش توانمندسازی روانشناختی کارکنان صورت گرفته است. جامعه آماری شامل 730 نفر از کارکنان اداره کل امور مالیاتی استان گیلان و نمونه آماری شامل 155 نفر میباشد. در تحقیق حاضر از روش نمونه گیری خوشهای دو مرحلهای استفاده گردیده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است. جهت تحلیل داده ها از تکنیک های آماری رگرسیون چندگانه به روش گام به گام استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل اطلاعات حاکی از این است، از سه مولفه اعتماد درونسازمانی، ابتدا اعتماد جانبی و سپس اعتماد نهادی بیشترین نقش را در توانمندسازی روانشناختی داشته به طوری که در مجموع 35 درصد در تبیین توانمندسازی روانشناختی کارکنان نقش داشته اند. در تحلیل رگرسیون چندگانه، اعتماد عمودی نقشی در توانمندسازی روانشناختی نداشته است.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، اعتماد جانبی، اعتماد عمودی، اعتماد نهادی، توانمندسازی روانشناختی
  • بهروز قلیچ لی، علی اوتارخانی، فرانک مطلبی * صفحات 165-182
    محیط کسب وکار مبتنی بر دانش، در بسیاری از کشورهای جهان مستلزم یک مدل و نامگذاری جدید است که در برگیرنده دارایی های ناملموس باشد در این وضعیت، مفهوم نوظهور«سرمایه فکری» توجه روزافزونی را به خود جلب کرده است. سرمایه فکری شامل دانش، اطلاعات، دارایی فکری و تجربه است که می تواند برای ایجاد ثروت آفرینی مورد استفاده واقع شود. در این میان تلاش برای توسعه این سرمایه به منظور ارتقاء رقابت پذیری سازمان ها ضروری به نظر می رسد. تحقیق حاضر تاثیر مدیریت دانش را در ارتقاء سرمایه فکری در شرکت قطارهای مسافری مورد سنجش قرار می دهد. در این مطالعه تاثیر میان قابلیت مدیریت دانش بروی ارتقاء سرمایه فکری در شرکت قطارهای مسافری رجاء بر مبنای مدل ترزا برای سنجش قابلیت مدیریت دانش و همچنین مدل بنتیس برای سنجش سرمایه فکری، مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج تحقیق بیانگر وجود تاثیر مثبت و معنی دار عامل مذکور بر ارتقاء سرمایه فکری می باشد. به منظور تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS استفاده گردید.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مدیریت دانش، اکتساب دانش، تسهیم دانش، کاربرد دانش
|
  • Hasan Danaee Fard, Masoumeh Mostafazadeh *, Mohammad Reza Sadeghi Pages 15-45
    Every political system with every political ideology has a kind of national governance mechanism. The key principle of this mechanism in every country is its public policy. Related to approach to public policy (rational, political, discourse, institutional and chaos), attendance or less attendance of people in national decision making occurs. Therefore, participation or less participation of people is the result of this kind of public policy. Invitation of people to silence against some national subjects besides the messages that public policy imparts, takes practical aspect. So in all countries there is a degree of silence, related to the nature of their political system and public policy. Doubtless decreasing of people attendance (increasing national silence) has negative consequences for political systems. For the first time this paper using a kind of qualitative research tries to explore the consequences of national silence for political systems and give some advice for Islamic Republic of Iran.
    Keywords: National Silence, Spiral of Silence Theory, Consequences of National Silence, Political Systems
  • Maryam Tehrani *, Akram Hadizadeh Moghadam, Gholam Ali Tabarsa, Mohammad Reza Hamidizadeh Pages 47-71
    Doing ctivities through team method provides potentials for full utilization of human resources. There are various signs showing the success of teamwork. Most of organizations have followed this experience and have tried to establish work teams. The purpose of this research is to explain the team factors affecting on the effectiveness of work teams. With regards to the purposes and the essence of the subject this research is a kind of descriptive correlation and casual-comperative research. The statistical society of the research consisted of the employees of Iran Water resource Management Company, working in the reconstructive projects of the company. A total of 185 employees were asked as the research statistical sample by taking classified random sampling method. The research data was gathered by taking the questionnaire, after the investigation of the validity and stability of it. According to the conceptual model and the extent of the statistical sample, Smart PLS softwere was taken to test the model and the research hypothesis. The result showed that in order to reach to the effectiveness of work teams, organizations’ cultural Values and its structural components should be defined in a way that facilitate team work and can help organization to design its systems consistent with situation and contingency of team work. This action affects on team processes and through it can improve the effectiveness of team work within the organization. The relationship between the components was explained in the statistical analysis and testing the model part of the article.
    Keywords: Team Work, Team Effectiveness, Public Organization, Team Components, Structural Equation Modeling
  • Ali Abdollahi *, Nazanin Tavakoli Jusheghani Pages 73-91
    Today, the problem of corruption in the public sector is a remarkable challenge that has prompted managers and leaders to try to find a solution to reduce corruption. On the other hand, IT capabilities have led to the formation of concepts such as e-government that can be viewed as an option for transparency and reduction of corruption in public agencies. In this regard, through examining the application of information technology in public agencies within the framework of forming the egovernment and its indices, such as egovernment development index (including three components of online services, telecomm infrastructure, and human capital), the present study examines the relation between egovernment and transparency and reduction of corruption in administrative affairs. The results of the present study indicate that fostering the development of egovernments can lead to higher transparency and less corruption in the governments’ activities.
    Keywords: Information Technology, EGovernment, Transparency of Public Agencies, Corruption Perception Index, EGovernment Development Index
  • Seyed Hossein Siadat, Elham Mazaheri * Pages 93-116
    In today's information age, many manufacturing and service organizations have been faced with severe challenges in their field of business due to competitive environment and market expansion. Therefore to overcome these challenges they are forced to reengineer or re-design their business processes in order to create more added values as well as to remove non-value activities. This study addresses the redesign process through a qualitative evaluation system in Tehran Metro Operation Company. With this regard, a composite reengineering methodology has been used from PIP and Hammer-Champy through the application of best practices. This study is a descriptive and applied research in which the required data and candidate best practices were collected through library studies, workplace observation and interviews with experts in the field. Many best practices were used for the reengineering process such as eliminating unnecessary tasks, re-sequencing, reducing the number of involved people, increasing specialists, merging two or more functions, increasing control, automation of tasks and use of technology. As a result, key performance indicators were improved including increasement of staff participation in the recommendations system, increasement of recommendations handling, increasement of executive recommendations, improving the efficiency and productivity of recommendation process as well as reducing the time to handling processes. Best Practices effects are presented by evaluating quality factors.
    Keywords: Business Processes Reengineering, Best Practices, Recommendation System Process
  • Fatemeh Ahmadpoor, Mohammad Esmaili Givi *, Fatmeh Fahimnia Pages 117-144
    The aim of the present research is to an exploration of the dimensions of internal marketing in information and knowledge services and its effect on extra- role behavior: The analysis of the mediator role of organizational Commitment. The research is applied in this goal and is descriptive in its data- gathering and it is correlation- type, obviously based upon structural equation modeling. The sample is the staff of central libraries of Tehran’s state universities. For this purpose, a researcher-made questionnaire with four dimensions (empowerment, education, communication and motivation) was used for a study of internal marketing, and the Tsai questionnaire (2008) was used for the study of organizational commitment, and for citizenship behavior, the three subscales of helping, civic virtue and sportsmanship of the Hill questionnaire (2002). The impact of internal marketing on organizational citizenship behavior was rejected, and the role of organizational commitment was detected as mediator.
    Keywords: Internal Marketing, Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behavior, Information, Knowledge Services
  • Mohammad Sadegh Hasanzadeh, Toraj Hasanzadeh *, Sepide Yousefi Moghadam Pages 145-164
    The environmental challenges of the present age, has forced the organizations to search the ways to preserve their Survival in order to respond to environmental changes. So, they need to more Empowerment employees. One of the underlying factors that can play an important role in empowering employees is the organizational trust. Thomas and Velthouse (1990) suggested that empowerment not only results from individuals’ assessments of their work tasks, but also depends on contextual factors such as employees, interactions with their superiors, peers, and subordinates. In this regard, this study is about The Role of organizational trust in increasing employees Psychological Empowerment. The research statistical society is Employees of tax affairs of the province of Gilan.The number of statistical society are 730 persons and the size of sample are 155. In this study, two-stage cluster sampling is used. Necessary data is collected by using the questionnaire and were analyzed by Pearson statistical and multiple Regression statistical technique. The results of research indicate that from three component of Organizational trust, at first the lateral trust and then institutional trust have the meaningful role in explaining of employee's Psychological Empowerment that altogether their role were 35 percentages. The result of research with using of multiple regression indicatethat vertical trust have not the meaningful role in explaining of employee's Psychological Empowerment.
    Keywords: Organizational Trust, lateral Trust, Vertical Trust, Institutional Trust, Psychological Empowerment
  • Behrouz Ghlichlee, Ali Otarkhani, Faranak Motallebi * Pages 165-182
    The rise of the “new economy”, one principally driven by information and knowledge, is attributed to the increased prominence of intellectual capital (IC) as a business and research topic. Intellectual capital is implicated in recent economic, managerial, technological, and sociological developments in a manner previously unknown and largely unforeseen. This study examines the influence of knowledge management capability on intellectual capital in Raja Passenger Trains Co. Based on the work of Bontic on intellectual capital and Teresa on knowledge management capability, a structured questionnaire was developed and administered to experts and managers in Raja Co. The results show that there is a significant correlation between examined factors and intellectual capital. SPSS software has been used for Analyzing data in this Research.
    Keywords: Intellectual Capital, Knowledge Management, Knowledge Acquisition, Knowledge Conversion, Application of Knowledge