فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 19 (پاییز 1393)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 19 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله تولایی، سجاد شکوهیار * صفحات 15-37
    مدیریت می تواند در اشکال گوناگونی خود را نشان دهد؛ اما زمانی می تواند دستاوردهای بزرگ مورد انتظار را تحقق بخشد که این مدیریت با مولفه های جهادی همراه باشد. در صورتی که مدیریت خردمند با رویکرد جهادی به هدایت سازمان بپردازد می تواند علاوه بر اهداف مالی به اهداف غیرمالی و متعالی سازمانی نیز نائل گردد. از سوی دیگر رویکرد مدیریت جهادی به عنوان یک رویکرد مدیریتی نیازمند شناخت بهتر توسط سازمان های ایرانی می باشد. تحلیل و ارزیابی هر رویکرد مدیریتی لازمه شناخت و تبیین بهتر آن رویکرد می باشد. لذا هدف این تحقیق، شناسایی و ارزیابی مولفه های کلیدی مدیریت جهادی بر عملکرد سازمانی با استفاده از کارت امتیازی متوازن (BSC) می باشد. در این تکنیک علاوه بر شاخص مالی سه شاخص مشتری، فرایندهای کلیدی و رشد و یادگیری جهت ارزیابی عملکرد سازمان مورد بررسی قرار می گیرد. هنگامی که هم شاخص های مالی و هم شاخص های غیرمالی مورد بررسی قرار گیرد، سازمان ترغیب می شود تا هم اهداف مالی و هم غیرمالی را دنبال نموده و میان منافع بلندمدت و کوتاه مدت سازمانی تعادل برقرار شود. در این تحقیق با استفاده از تحقیقات پیشین و تکنیک دلفی شاخص های کلیدی عملکرد در مدیریت جهادی توسط خبرگان و مدیران شهرداری تهران و همچنین اساتید حوزه و دانشگاه شناسایی شده و سپس با به کار بستن روش ارزیابی کارت امتیازی متوازن، شاخص های موثر در هر یک از مناظر چهارگانه طبقه بندی شده است. در ادامه از روش AHP برای مشخص نمودن اهمیت هر یک از ابعاد چهارگانه کارت امتیازی متوازن و همین طور ارزیابی مولفه های عملکردی شناسایی شده مدیریت جهادی استفاده شده است. در نهایت مشخص شده که در هر بعد، کدام مولفه ها بیشترین اهمیت را دارا می باشند و از میان ابعاد چهارگانه کارت امتیازی متوازن کدام ابعاد بیشترین اهمیت و بیشترین میزان تاثیرپذیری را از مولفه های مدیریت جهادی نسبت به سایر ابعاد دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، تصمیم گیری چند معیاره، منطق فازی
  • اسدالله گنجعلی *، محمد مهدی علی شیری، مجتبی بیدی صفحات 39-56
    مدیریت جهادی در سال های اخیر تبدیل به سبک مورد نظر برای حل بسیاری از بحران هایی که کشور با آن مواجه است شده است. از این رو، مهیاسازی زمینه های مورد نیاز برای پیاده سازی این سبک مدیریتی، تبدیل به یکی از دغدغه های علمی در حوزه مدیریت شده است. در این میان، شایستگی های مدیران جهادی به عنوان یکی از مهم ترین زیرساخت های لازم در توسعه این نوع از مدیریت شناخته شده است. از این رو، شناسایی شایستگی های اثرگذار بر این سبک از مدیریت می تواند کمک شایانی به شکل گیری و توسعه آن در حوزه های مختلف نماید. در این پژوهش، شایستگی های مدیریتی مورد نیاز برای مدیران جهادی، بر اساس تحلیلی کیفی مورد شناسایی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، شایستگی مدیریتی، مدیران جهادی، تئوری داده بنیاد
  • علی نجاتبخش اصفهانی *، آرمان باقری، احمد یاوری صفحات 57-83
    مدیریت جهادی به عنوان یک الگو و مدل مطلوب و سازگار با الگوی اسلامی و ایرانی پیشرفت تا کنون بارها از سوی مقام معظم رهبری مطرح شده است چرا که مدیریت جهادی هم ویژگی های اثباتی و ایجابی دارد و هم می توان برای آن مرزهای معین و مشخصی با الگوهای متعارف و رایج مدیریتی در جهان قائل شد و نکته دیگر توجه به مزیت مطلق الگوی مدیریت جهادی که از یک سو مبتنی و متکی بر علم، تجربه، مهارت و تخصص است و از سوی دیگر مستظهر به توکل و اعتماد به خداوند متعال و با نیت قرب الی الله پیش می رود. شهرداری به عنوان یک نهاد عمومی بودجه بسیار زیادی را جهت انجام امور مربوطه به خود اختصاص می دهد. لذا استفاده از رفتار شهروندی سازمانی و کمکی کارکنان کمک بسیار زیادی به انجام امور و کارآیی بهتر سازمان دارد. همچنین مدیران شهرداری با آگاهی از چگونگی وضعیت رفتار شهروندی سازمانی کارکنان به تقویت این رفتار و دستیابی به عملکرد بالاتر خواهند رسید. سوال اصلی تحقیق عبارت است از اینکه آیا مدیریت جهادی بر رفتار شهروندی تاثیر دارد؟ و ابعاد این تاثیرات چیست؟ پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مدیریت جهادی شهرداری تهران بر رفتار شهروندی سازمانی می باشد و داده های مورد نیاز برای تحلیل این ادعا با استفاده از ابزار سنجش پرسشنامه محقق ساخته که با نظر اساتید و سوابق تحقیق تالیف شده و طبق شاخصه های مدیریت جهادی تنظیم گردیده به دست آمده است. ایده اصلی بکار رفته در این تحقیق طراحی مدلی محقق ساخته از تجمیع مدل پورتر و ادبیات موجود مدیریت جهادی است. در مدل مفهومی پژوهش فوق به دنبال معرفی و سنجش شاخصه های مدیریت جهادی در سازمان هستیم و با اندازگیری میزان آن ها توسط مشتریان شهرداری، معیاری برای رفتار شهروندی سازمانی شکل می گیرد که بیانگر بهره وری است. جامعه آماری پژوهش شامل « مشتریان شهرداری تهران » بوده که تعداد 100 نمونه از آن ها به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. نتایج این تحقیق با استفاده از تحلیل همبستگی و آزمون رگرسیون چندگانه نشان داده اند که بین متغیرهای پیش بین ما شامل: احساس مسئولیت، جهاد کاری، وجدان کاری، رعایت تقوا، فرهنگ کار، رضایت کارکنان، رضایت شهروندان و کارایی و اثربخشی فقط میزان تاثیر احساس مسئولیت نسبت به بقیه شاخص ها با ضریب 0.144 نسبتا پایین و باید بسیار تقویت شود. تاثیر بقیه شاخص ها در رفتار شهروندی در جدول مربوط به آمار استنباطی با اعداد و ارقام اثربخشی شان مشخص شده همچنین متغیرهای کارایی و اثربخشی و رضایت شهروندان بیش ترین تاثیر را بر رفتار شهروندی دارند. لازم به یادآوری که روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی است و از لحاظ ماهیت، کاربردی می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، رفتار شهروندی، الگوی اسلامی پیشرفت، شهرداری تهران
  • مسلم باقری *، محسن جاجرمی زاده، مهرداد کیانی صفحات 85-118
    در چند سال اخیر و با شدت یافتن تحریم های اقتصادی یک جانبه و غیرانسانی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران، مقام معظم رهبری بحث اقتصاد مقاومتی را مطرح ساخته و آن را یک روش مهم و مناسب در تغییر مسیر حرکت اقتصادی کشور برای غلبه بر این فشارها عنوان کردهاند. اقتصاد مقاومتی، الگویی بومی برای حل مسائل اقتصادی کشور است که بر اساس آن نظام اقتصادی کشور با هدف ایجاد ثبات، پایداری و آرامش در اقتصاد، اصلاح و متحول می شود و این مهم به وجود نمیآید مگر با مدیریت درست و کارآمد و همچنین بازنگری در ساختارهای اقتصادی و مالی و مهم تر از همه نگاه آمایشی به محدودیتها و ظرفیتهای کشور، چه در عرصه داخلی و چه در عرصه بین المللی که لازمه همه آن ها مدیریت جهادی است. مدیریت جهادی تامینکننده و لازمه اقتصاد مقاومتی بوده و در واقع مکمل آن می باشد؛ و از آنجا که تصمیمگیری از مهم ترین مسائل در کلیه فعالیتها و اقدامات مدیران بوده و تصمیمگیری مناسب از علل موفقیت هر سازمان و نهادی میباشد لذا شناخت الگویی که مدیران بتوانند بر پایه آن اقدام به تصمیمگیری جهادی نمایند ضروری میباشد. لذا این پژوهش با این هدف و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی به بررسی ادبیات موجود (اعم از مقالات و کتب علمی، سخنان مسئولان و اندیشمندان کشور و دیدگاه های فعالین حوزه جهاد سازندگی در سال های ابتدایی و دوران دفاع مقدس) در این حوزه پرداخته و بر مبنای آن اقدام به طراحی مدل الگوی تصمیم گیری مدیران جهادی در 35 شاخص و در 4 دسته کلی پیشفرضهای تصمیم گیری، اصول تصمیم گیری، ویژگی های تصمیمگیرنده و فرآیند تصمیمگیری نموده است که پیش فرض ها شامل توجه به منافع ملی، داشتن روحیه خدمتگذاری، تمرکز بر کاهش هزینه ها، تمرکز بر ویژگی ها و محرومیتهای منطقه، اعتمادبه نفس ملی، تمرکز بر ماموریت ها و رسالتها و تمرکز بر نتایج و اصول تصمیمگیری شامل حفظ کرامت انسانی، ضابطه گرایی، حساسیت نسبت به بیتالمال، عدالت گرایی، امانتداری در تصمیمات، توجه به زیردستان و کارکنان، شهروندگرایی، عدم تمرکز در تصمیمگیری ها و نظمگرایی میباشد. همچنین از جمله ویژگی های تصمیمگیرندگان میتوان به غلبه انگیزه های معنوی بر انگیزه های مادی، مسئولیتپذیری، وفاداری سازمانی، قناعت، التزام شغلی، تواضع، انعطافپذیری، سخاوت، داشتن روحیه ایثار، داشتن روحیه قدرشناسی، داشتن روحیه عفو و گذشت، داشتن سعه صدر، اخلاص و بصیرت اشاره کرد و در نهایت فرآیند تصمیمگیری عبارت است از مسئله یابی از طریق مشاهده مستقیم، تصمیمگیری مشارکتی، قاطعیت در تصمیمگیری، توکل و انسجام ارزشی اعضای تیم.
    کلیدواژگان: تصمیمگیری، فرهنگ جهادی، مدیریت جهادی، تصمیمگیری مدیران جهادی
  • میلاد شماعی کوپایی *، محمدرضا اسمعیلی گیوی صفحات 119-150
    تحقق اهداف متمایز و متعالی انقلاب اسلامی در راستای رشد و کمال آحاد جامعه و بسط عدالت، منوط به استفاده از الگوی مدیریتی متناسب با آن است. چنین الگویی برخاسته از مبانی منحصر به فردی است که با مبادی ماده بنیاد فکری و تمدنی غرب در تعارض است. الگوی مدیریتی و سازمانی مطلوب برای مدل تمدنی در افق انقلاب اسلامی، مبتنی بر ارزش های الهی است. یکی از غنی ترین مفاهیم و الگوهای مدیریتی مطرح در چارچوب کمال‏محور تمدن اسلامی، سبک «مدیریت جهادی» است. این پژوهش کیفی به دنبال شناسایی و تبیین ابعاد مدیریت جهادی در قالب الگویی نظام مند و با بهره گیری از نظریه داده بنیاد می باشد. یافته های کیفی تحقیق به وسیله نرم افزار MAXQDA تحلیل شده و نهایتا مدل پارادایمی مدیریت جهادی تبیین می شود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدیریت جهادی دارای ابعاد اصلی ارزش، نگرش و رفتار در سطح فرد و فرهنگ، ساختار و فرآیند در سطح سازمان می باشد که خود به مقوله های فرعی تقسیم می شوند. سپس با توجه به نتایج به دست آمده شرایط علی، مقوله محوری، زمینه، راهبرد، شرایط مداخله گر و پیامد مدیریت جهادی به روش نظریه داده بنیاد استخراج گردیده اند.
    کلیدواژگان: ابعاد مدیریت جهادی، مدیر جهادی، سازمان جهادی، نظریه داده بنیاد، نرم افزار MAXQDA
  • امید حضرتی *، محمد اکبری محله کلایی صفحات 151-165
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه استفاده از انواع رسانه ها با هویت اجتماعی و نگرش جهادی مدیران پرداخته است. جامعه مورد بررسی عبارت از مدیران رده میانی بانک سینا می باشد. ابزار مورد استفاده مشتمل بر پرسشنامه میزان استفاده از انواع رسانه ها، پرسشنامه 20 سوالی هویت اجتماعی صفاری نیا و روشن و پرسشنامه 18 سوالی نگرش جهادی می باشد. اهداف تحقیق عبارت از بررسی رابطه میزان استفاده از انواع رسانه ها با هویت اجتماعی و نگرش جهادی در مدیران بود که نتایج نشان داد میان میزان استفاده از انواع رسانه ها با هویت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد، اما میان استفاده از انواع رسانه ها با نگرش جهادی این رابطه معنادار نبود، اگرچه این رابطه نیز با تفکیک رسانه ها معنادار به دست آمد.
    کلیدواژگان: رسانه ها، هویت ملی و هویت اجتماعی، نگرش جهادی، مدیریت جهادی
  • مریم حمیدزاده، سیده لیلا شمس آبادی *، الهه همایون والا صفحات 167-179
    با توجه به اینکه بیشتر فعالیت های اقتصادی بانوان در بخش خانواده است؛ بنابراین زنان با مدیریت صحیح این بخش نقش مهمی در اصلاح الگوی مصرف و امور اقتصادی جامعه و خانواده بر عهده دارند. زنان نه تنها در خرید لوازم و مواد مصرفی نقش مهمی دارند، بلکه در درست مصرف کردن و همچنین نگهداری موارد مصرفی نیز باید مدیریت داشته باشند. اگر احساس وظیفه و حفظ سرمایه های کشور در زنان ایجاد شود، آنان در حفظ منابع ملی نیز تاثیر بسزایی دارند و این امر خودبه خود عاملی برای ایجاد الگوی مناسب مصرف برای نسل های بعدی خواهد بود. در همین راستا مقاله حاضر با هدف بررسی نقش جهادی زنان در محیط خانواده در جهت بهینهسازی الگوی مصرف و ارائه راهکارهای مناسب انجام شده است. برای این منظور ابتدا به تبیین مفهوم مدیریت جهادی بهینهسازی الگوی مصرف پرداخته شده است. این مقاله از نظر نوع هدف کاربردی بوده و با روش مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه عمقی با خبرگان انجام شده است. یافته های این مقاله برخی از راهکارهای عملیاتی مدیریت جهادی در اصلاح الگوی مصرف را برای زنان را شناسایی نموده و همچنین برخی از موانع پیش روی خانواده در زمینه بهینهسازی الگوی مصرف را ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، زنان، الگوی مصرف، بهینه سازی
|
  • Rouhollah Tavalaei, Sajjad Shohoohyar * Pages 15-37
    Management can indicate itself in various forms. It can fulfill highly expected achievements provided that associate with Jahadi management. If wise management with Jahadi approach lead an organization, in addition to financial goals it will achieve non financial and excellent goals too. In other hand, Jahadi management approach as management approach is needed to be understand by Iranian organizations. Analysis and evaluation of each management approaches is requisite of cognition and better explanation of that approach, so purpose of this research is identification and evaluation of key components of Jahadi management on organization performance by using balanced scorecard (BSC). In this technique, in order to evaluate organization performance, in addition to financial indicators three other indicators including: customer, key processes, growth and learning also is investigated. When both financial and non-financial indicators is examined an organization is eager to follow both financial and non-financial goals too, so balance is done among long term and short term interests of organization. In this study key performance indicators in Jahadi management is identified by experts, Tehran municipal managers, professors of university and Seminary using previous researches and delphi technique. Then applying the balanced scorecard (BSC) evaluation method, effective indicators in each four components are classified. We use AHP method for determining the importance of each dimensions of BSC and also evaluating of identified performance components of Jahadi management. Finally it is indicated that which components have the most importance and also among BSC four dimensions which one have the most importance and influence on Jahadi management components.
    Keywords: Multi Criteria Decision Making, Fuzzy Logic, Performance Appraisal, Jahadi Management, Balanced Scorecard
  • Asadollah Ganjali *, Mohammad Mahdi Alishiri, Mojtaba Bidi Pages 39-56
    Jihadi Management is considered to be the most effective management style for solving the crisis which country has faced. So, providing appropriate groundwork for implementing this style, has become an area   of interest in management study in IRI. Identification of a managerial competency's framework is one of the required infrastructure in doing that. This can help in development of the style in different contexts. This study identifies critical managerial competencies for JM and develops a framework of them.
    Keywords: Jihadi Management, Managerial competencies, Jihadi Manager, Grounded Theory
  • Ali Nejatbakhsh Esfehani *, Arman Bagheri, Ahmad Yavari Pages 57-83
    Jihad Management seems as an adequate Islamic Iranian development model, is asserted many time by supreme leader of Iran and this emphasis is because of the positivity capabilities of Jihad management. Also it can be limited in a determined boundary originated from popular managerial models of world. Jihad management is based on science, experiences, skills and expertness. It also is a model that trust in God and do everything for his satisfaction. Municipality is a public institute that benefits from a high amount of budget in Iran. Organizational citizenship behavior of municipal staff can facilitate the path of approaching the organizational objectives. Also the municipal managers can develop their performance by deploying and empowering OCB in their organization. The main question that remains is that Does Jihad management has any effect on OCB? And if yes, what are the effects and on what aspects? The main purpose of this research is to investigate the effects of Jihad management on OCB in Municipality Of Tehran. The main idea of this research is based on a combination of Porter model and related literature review in Jihad management. The main data gathering tool is questionnaire. A research made questionnaire that includes some items for measuring Jihad management in organizations and some items for measuring OCB. The research population includes customers of Tehran municipality that a 100 sample was extracted by a simple random method. The results using correlation analysis and multiple regression analysis showed that among predictive variables include: a sense of responsibility, work Jihad, consciousness, respect for virtue, work culture, employee satisfaction, citizen satisfaction, efficiency and effectiveness, only the consent of the effect of sense of responsibility is 0.144 and is very low and should be strengthened. The impact of the other variables on the citizen behavior is shown in the table related to inferential statistics. Efficiency as well as Effectiveness and satisfaction have most effects on citizen behavior. It should be noted that this research method is descriptive and applicable.
    Keywords: Jihad Management, Organizational Citizenship Behavior, Islamic Iranian Development Model, Municipality of Tehran
  • Moslem Bagheri *, Mohsen Jajarmizadeh, Mehrdad Kiani Pages 85-118
    In recent years and With the intensification of economic sanctions unilaterally and inhumane West against Islamic Republic Iran, Supreme Leader Discussed resistance economy proposed and It is an important and right method in the path of the economy country, had to overcome these pressures. Resistance of the economy, the native pattern to solve the economic problems of the country based on the the economic system of the country with the aim of stabilizing, Sustainability and peace in the economy, reform and change, and this is not without right and efficient management And also a review of the economic and financial structures, and above all the limitations and capacity planning at the country, both in the domestic and in the international arena, which necessary for all of them is Jihadi management. Jihadi management provider and the necessary Resistance of the economy and in fact complement. And since the decision of the most important issues in all activities and actions of managers and decide reasonable is cause the success of any organization or institution. therefore understanding pattern the that managers are able to based on the pattern take decision making jihadi is necessary. Therefore this study's purpose and using qualitative content analysis of the existing literature(Including scientific articles and books, Statements of officials and scholars, Views of Construction Jihad Actors in the early years and the sacred defense period) in this the field studied and based on action to design pattern of decision making model management jihadi in 35 indicators and in 4 broad categories :defaults decision making, the principles of decision making, features decision makers and decision making process.
    Keywords: Decision Making, Culture of Jihadi, Management Jihadi, Decision Making Manager Jihadi
  • Milad Shamaee Kopaee *, Mohammad Reza Esmaeli Givi Pages 119-150
    Reaching the distinguished and prodigious objectives of the Islamic revolution in order to serve the growth and maturity of the society and spread of justice requires implementation of appropriate managerial patterns. Such a pattern derives from a unique principle which contrasts materialistic bases of the western school of thought and civilization. The desired organizational and managerial pattern for the civilization model along the horizations of the Islamic Revolution is based on divine values. One of the richest concepts and managerial patterns within the perfection oriented framework of the Islamic civilization is the “Jihadi Management.” This qualitative research attempts to identify and shed lights on the dimensions of Jihadi Management and Jihadi Organization within a structured pattern using the Grounded Theory. The qualitative findings of the study were analysed by MAX QDA software, where light is eventually shed on the paradigm model of the Jihadi Management. The findings of the study indicates that the Jihadi Management consists of main dimensions including value, view, behaviour from individual perspective as well as culture, structure and process from organizational perspective which are divided into different subcategories for discussion. Next, in consideration of the results, causal conditions, core categories, context, strategies, interfering conditions and outcomes of the Jihadi Management are extracted using the Grounded Theory.
    Keywords: Dimensions of Jihadi Management, Jihadi Manager, Jihadi Organization, Grounded Theory, MAX-QDA software
  • Omid Hazrati *, Mohammad Akbari Pages 151-165
    This research examines the relationship between amounts of using Medias, social identity And Jihadi attitude. The population was line managers of Sina Bank. We used Questionnaire of amount of using several medias, 20 question-questionnaire of social identity From Saffari Nia and Roushan, and 20 question-questionnaire of jihadi attitude. The purpose of research is examining the relations of amount of using Medias with social identity And Jihadi attitude. The results showed that there is a meaningful relationship between using medias and social identity, but there wa s not meaningful relationship between using medias and jihadi attitude, although the relations in subscales of medias were meaningful.
    Keywords: Medias, National Identity, Social Identity, Jihadi Attitude, jihadi Management
  • Maryam Hmidzadeh, Seyedeh Layla Shamsabadi *, Elahe Homayonvala Pages 167-179
    Since most economic activities of women is in the family, so women with correct management in this area have an important role in modifying consumption patterns and economic affairs of the society and family. Women not only play an important role in the purchase of consumption materials, but also they have to manage the correct consumption and maintenance of these materials. If the sense of duty and preservation of country capitals been created in women, they would be effective in protecting the national resources and this would constitute a proper pattern of consumption for the future generations. In this context, the present article has been done to investigate the role of women in the family in order to optimize the consumption pattern and provide proper solution. For this purpose, in the beginning the concept of management to optimize consumption patterns is specified. The objective of this research is applicable and carried out by library studies and in-depth interviews with experts. Findings of this article identifies for women some operational solutions of management in modifying consumption pattern and presents some of the challenges facing families in optimization of consumption pattern.
    Keywords: Jihadi Management, Women, Optimizing the Consumption Pattern