فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 23 (پاییز 1394)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 23 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد میر محمدی، محمد امین کامرانی مهنی، محمد رحیمیان * صفحات 15-36
    بسیاری از پژوهشگران و نظریه پردازان مدیریت بر اهمیت توسعه، پرورش و استفاده از ظرفیتهای نوآورانه بالقوه در رفتار کارکنان برای موفقیت سازمان تاکید دارند. پژوهش های مختلفی برای افزایش ظرفیتهای بالقوه نوآوری در رفتارهای کاری کارکنان و عوامل موثر بر آن انجام شده است. ازجمله این عوامل می توان به سرمایه روان شناختی و غنیسازی کار و خانواده اشاره کرد؛ بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه غنیسازی کار خانواده با رفتارهای کاری نوآورانه با توجه به نقش میانجی سرمایه روان شناختی است. جامعه آماری این پژوهش را 155 نفر از مدیران و کارکنان مرکز آموزش مدیریت دولتی تشکیل میدهند. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه و نمونهای متشکل از 110 نفر به روش تصادفی ساده جمع آوری و با روش مدل معادلات ساختاری تحلیل شد. روایی سوال های پژوهش با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. نتایج مدل معادلات ساختاری، فرضیه های پژوهش را تایید کرد؛ همچنین نشان داده شد، سرمایه روان شناختی به عنوان متغیر میانجی اثر کامل بر رابطه بین غنیسازی کار-خانواده و رفتارهای کاری نوآورانه دارد.
    کلیدواژگان: غنی سازی کار خانواده، سرمایه روان شناختی، رفتارهای کاری نوآورانه، مدل معادلات ساختاری
  • علی اصغر پورعزت، غزاله طاهری عطار *، خدیجه روزبهانی صفحات 37-53
    بیشتر راهبردهای متداول در مواجهه با فساد، بر اتخاذ رویکرد انفعالی از طریق حذف ویژگی های سازمان فاسد یا مقاومت در برابر فساد تاکید دارند؛ درحالی که می توان این پدیده را با رویکردی فعال و یا حتی فوق فعال، تحت کنترل در آورد. پژوهش حاضر در پی آن است که با ارائه داستان یک سازمان تعالی گرا و فساد زدوده، یکی از بهترین راهبردهای مقابله با فساد را بازتعریف کند. درواقع در پاسخ به این پرسش که «مختصات حکمرانی تعالی گرا و فسادزدوده چیست؟» در پژوهش حاضر تاکید بر این است که با بهره گیری از روش «پیش روایت» از طریق تصویرپردازی از حکمرانی و سازمان اداری متعالی، میتوان ظرفیتهای هم افزای عناصر سازمانی را برای شکلدهی یک سازمان فساد زدوده، یادگیرنده، و تعالیگرا برانگیخت. در این شیوه با به تصویر کشیدن یک سازمان و سالم، ارزش هایی عمیق در ناخودآگاه افراد ایجاد می شود و از دیدگاه هولوگرافیکی، میدان مغناطیسی جدید فعال می شود و افراد به تدریج به سمت سازمان روایت شده، گام برمی دارند. بر این اساس، پژوهش حاضر، بنیادی است و از «روش آمیخته» استفاده شده است. نخست، به منظور استخراج مفاهیم و مولفه های حکمرانی تعالیگرا از روش «روایتگری و تحلیل تم» استفاده شده است؛ سپس، به منظور ارزیابی و رتبه بندی مفاهیم، از روش «نظرسنجی از خبرگان» بهره گرفته شده است. سازمان سالم و متعالی پایبند به قانون است و دموکراسی را در احترام به قانون رصد می کند؛ بدین ترتیب، سازمانی شکل میگیرد که با رعایت ویژگی های بالا به اسوه سازمان سالم تبدیل شود.
    کلیدواژگان: اخلاق گرایی فراقانونی، حساب پس دهی و پاسخگویی، حکمرانی تعالی گرا، سازمان تعالی گرا و فساد زدوده، عدالت گرایی فراقانونی
  • نعیمه رام پناهی، نوید نظافتی *، سید حسین سیادت صفحات 55-82
    در پژوهش حاضر با هدف طراحی سیستم مدیریت دانش سازمانی مبتنی بر ابزارهای وب 0/2 (سیستم مدیریت دانش 0/2)، تلاش شده با ارزیابی ماژول های سیستم های مدیریت دانش به پیاده سازی و اجرای هر چه بهتر مدیریت دانش0/2 در سازمان کمک گردد. در این راستا با بررسی ادبیات موجود در زمینه مدیریت دانش 0/2 و ابزارهای وب 0/2، چهار بعد (ویژگی ) مدیریت دانش 0/2 استخراج شده و پس از بررسی چند سیستم مدیریت دانش و شبکه اجتماعی سازمانی، 19 ماژول اصلی و تاثیرگذار در مدیریت دانش انتخاب شد. درنهایت با دسته بندی ماژول ها در چهار بعد استخراجی، با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، ماژول ها در هر بعد رتبه بندی شده و بر اساس وزن نهایی، تمامی ماژول ها به ترتیب اهمیت در اجرای مدیریت دانش 0/2 در سازمان رتبه بندی شدند. یافته ها نشان می دهد که «همکاری» به عنوان مهم ترین ویژگی در مدیریت دانش 0/2 و پس از آن ایجاد «پیوند» مورد تاکید است؛ همچنین، ماژول های «ارائه ایده»، «مخزن دانش»، «ارائه نقشه دانشی»، «ایجاد گروه»، «پروژه» و «ارائه بازخورد» به ترتیب به عنوان شش ماژول دارای اولویت در طراحی سیستم مدیریت دانش 0/2 شناخته شده است. با توجه به اهمیت بعد «همکاری» در مدیریت دانش 0/2، ماژول های مربوط به آن نیز در میان 5 ماژول برتر قرار دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سیستم مدیریت دانش، وب 0، 2، روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)
  • محمد وزین کریمیان، بهاره کلاهی *، سعید صفری صفحات 83-105
    در نظام های مردم سالار، آحاد جامعه می توانند مطابق ساختارهای قانون اساسی از حکومت در قبال انجام مسئولیت های مدنی و اجتماعی خواهان پاسخ هایی صریح و شفاف باشند. مسئله اساسی پژوهش حاضر تمرکز بر موضوع شفافیت اطلاعات در نظام اداری ایران است. در این پژوهش تلاش شده است، عوامل موثر بر شفافیت اطلاعات در نظام اداری )ناظر بر بند 18 سیاست های کلی نظام اداری( بررسی شود. فرآیند انجام پژوهش حاضر را می توان در دو گام اساسی مورد پیگیری قرار داد. گام اول، تشخیص عوامل و متغیرهایی است که می توانند بر شفافیت اطلاعات نظام اداری تاثیرگذار باشند و در گام دوم روش « پژوهشگر تلاش کرده است تا با استفاده از اولویت معیارهای ،» تصمیم گیری چندمعیاره آراس اصلی و موثر بر شفافیت نظام اداری را معین کند )رتبه بندی معیارهای اصلی(. پژوهش حاضر را می توان در زمره پژوهش های کاربردی طبقه بندی کرد. نتایج تحلیل داده های پژوهش نشان می دهد، عامل به عنوان » ملی « مهم ترین معیار در شفافیت اطلاعات نظام اداری قابل تامل است.
    کلیدواژگان: شفافیت، اصلاح نظام اداری، سیاست های کلی نظام اداری، روش تصمیم گیری گروهی
  • علی اکبر عابدی شربیانی *، مهرداد سید جلیلی، علی نصر اصفهانی صفحات 107-130
    موفقیت سازمان های امروزی در سایه منابع انسانی آن قرار دارد و جریان شفاف اطلاعات و ایده ها، گامی به سوی خلاقیت و نوآوری است که سازمان های امروزی نیازمند آن هستند؛ در این میان سکوت سازمانی به عنوان یکی از موانع پیشرفت سازمان می تواند با سیرت نیکوی مدیران و ایجاد تعهد در کارکنان کاهش یابد. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین سیرت نیکو با تعهد سازمانی و سکوت سازمانی است. جامعه آماری این پیمایش شامل 7000 نفر از کارکنان علوم پزشکی دانشگاه اصفهان بود که بر اساس فرمول حجم نمونه کوکران، 364 نفر از آن ها به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور آزمون مدل پژوهش پرسشنامه استانداردشده در مطالعات با انجام تعدیلات جزئی به کار برده شد و سپس روایی محتوایی پرسشنامه از طریق بازبینی توسط کارشناسان مربوطه تایید و پایایی کل پرسشنامه نیز به روش آلفای کرونباخ، 79/0 محاسبه شد. برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزارهای آماری SPSS و Smart PLS استفاده شد. نتایج رابطه صداقت، تواضع، شوخ طبعی، شور و اشتیاق و غمخواری بر تعهد سازمانی را تایید کرد؛ درحالی که رابطه شجاعت و حکمت بر تعهد سازمانی تایید نشد؛ همچنین نتایج نشان داد که سیرت نیکو و تعهد سازمانی بر سکوت سازمانی تاثیر منفی و معناداری دارد؛ بنابراین در این پژوهش توصیه هایی ارائه شده است تا با استفاده از آن بتوان از نهادینه کردن سیرت نیکو و تعهد سازمان به عنوان ابزاری برای کاهش سکوت سازمانی استفاده کرد تا سازمان بتواند از مهم ترین منابع خود که نیروی انسانی آن است، نهایت استفاده را کرده و در دنیای رقابتی پابرجا باقی بماند.
    کلیدواژگان: سیرت نیکو، تعهد سازمانی، سکوت سازمانی
  • عسل آغاز *، فهیمه نگین تاجی صفحات 131-151
    بیشتر پژوهشهایی که در زمینه ارزیابی عملکرد انجام شده اند، بر فرآیندهای شناختی نسبتا بدون روح ارزیابان متمرکز شده و عمدتا جزئیات اجتماعی و انسانی آن را از قلم انداختهاند؛ همچنین یکی از موضوعهای حوزه ارزیابی عملکرد که مطالعه های چندانی را به خود اختصاص نداده، شیوه های استفاده از آن است؛ بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر شیوه های استفاده از ارزیابی عملکرد (توسعهای و ارزیابانه) بر اعتماد کارکنان به مدیران (با توجه به ابعاد شایستگی، صداقت و خیرخواهی) است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان «خبرگزاری ایسنا» هستند. روش این پژوهش پیمایش و ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه است؛ هرچند برای شناسایی وضعیت موجود نظام ارزیابی عملکرد در جامعه آماری یادشده، برخی مصاحبه های اکتشافی نیز انجام شده است. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و PLS 2 Smart استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که هر دو شیوه (توسعهای و ارزیابانه) بر اعتماد کارکنان به مدیران تاثیر دارند؛ هرچند میزان این تاثیرگذاری در ارزیابی عملکرد توسعهای بیشتر است؛ در نهایت، پیشنهادهایی کاربردی درراستای بهبود سیستم ارزیابی عملکرد و اعتماد کارکنان به مدیران «خبرگزاری ایسنا» پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد با شیوه توسعهای، ارزیابی عملکرد با شیوه ارزیابانه، اعتماد کارکنان به مدیران
  • مریم اخوان خرازیان * صفحات 153-172
    مقاله حاضر در پی پاسخ به این سوال است که عامل «کیفیت ارائه شده» چه نقشی در سطح استفاده مردم از خدمات دارد. برای پاسخ به این سوال از اطلاعات گزارش های موجود و نظرسنجی استفاده شد؛ درنهایت با استفاده از نرم افزار HLM، مدل سازی و تجزیه وتحلیل چند سطحی فرضیه ها صورت گرفت. نتایج نشان داد، عوامل 25 گانه ای که برای اندازه گیری کیفیت خدمات استفاده شده اند بر رابطه بین رشد کمی زیرساخت های ارائه خدمت و سطح استفاده مردم اثرگذار هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، سطح استفاده، تجزیه وتحلیل چند سطحی
|
  • Sayed Mohammad Mirmohammadi, Mohammad Amin Kamrani Mehni, Mohammad Rahimian * Pages 15-36
    Most of the management researchers and theorists insist on the role of training, development and innovative capacity of the employees in the success of an organization. There have been several studies on influential factors to increase innovative capacity in the employees. Psychological capital and family- job enrichment are some mentionable examples. The main goal in this research is investigating the relationship between family-job enrichment and innovative work behaviors according to the mediator role of psychological capital. The statistical population consists of 155 of a State management training center employees & managers. The data were collected through a questionnaire from 110 individual samples in a simple random method and analyzed by structural equations model (SEM). The Validity of the Questionnaire was investigated and confirmed by confirmatory factor analysis together with its reliability through Cronbach`s Alpha method. The results of structural equations model (SEM) support all hypotheses of the research. In addition, it showed that psychological capital as a mediator factor which has a perfect influence on the relation of authentic leadership and personal creativity.
    Keywords: Work-Family Enrichment, Work Innovative Behavior, Psychological Capital, SEM
  • Ali Asghar Pourezat, Ghazale Taheri Atar *, Khadije Roozbahani Pages 37-53
    The present study, through presenting an idealistic and corruption-free organization, aims to redefine one of the best ways to combat corruption. To be more precise, the present paper emphasizes that through the projection of truth oriented governance, it’s possible to spur the synergetic capacities of organizational elements to develop a corruption-free, truth-oriented, inspirational, and learning organization. A healthy and truth oriented governance with many complementary characteristics such as having commitment to observe the laws, ethicsBeyond law and commitment to ethics beyond law, fair social transactions and commitment to justice beyond law, friendly relations free of imposition and oppression, adherence to and responsibility for the organization’s goals, and the establishment of the culture of accountability and answerability. This idealistic conformation is law-abiding and looks for a democracy respectful of law. Implementing story telling technique, an organization would be formed which can be an epitome of a corruption-free system. In fact, an evolutionary movement can start in the actual world to help organizations to move beyond ethics in order to establish truth-oriented systems.
    Keywords: Ethics beyond Laws, Accountability, Answerability, Truth -Oriented Governance, Corruption Free Organization, Justice beyond Law
  • Naeimeh Rampanahi, Navid Nezafati *, Sayed Hossein Siyadat Pages 55-82
    The main goal of this research is to design the organizational knowledge management system based on web2.0 tools (Knowledge management system 0/2). We attempt to evaluate the modules of knowledge management systems in order to access a better implementation of knowledge managementin2.0 organization. In this way, firstly we have studied current literature about knowledge management 0/2 and web0/2tools and then we have found four dimensions (characteristics) of knowledge management0/2. Furthermore, after investigating several knowledge management systems (KMSs) and social networks (ESNs), we have chosen nineteen effective modules. These modules categorized in four groups and then through Analytical Hierarchy Process (AHP) they have been arranged. Eventually, according to final priority, all modules have been ranked in order to implementation of knowledge management 2, 0.The findings indicate that “Collaboration” is the most important feature in knowledge management 0/2 and the second feature is to establish “communication”. Moreover, “Idea”, “Knowledge Library”, “Presenting Knowledge Map”, “Group”, “Project” and “Feedback” have been known as the six modules which are our top priority in designing knowledge management system0/2 .According to importance of “Collaboration”, its related modules are calculated as the five top modules in this research.
    Keywords: Knowledge management, Knowledge management system, Web 0, 2, Analytical Hierarchy Process (AHP)
  • Mohammad Vazin Karimian, Bahare Kolahi *, Saeed Safari Pages 83-105
    In democratic systems, according to constitutional structures, people can ask clearer responses from governments against fulfillment of their civil and social responsibilities. The main question of this research is Iranian administrative transparency. In this research the effective factors of the administrative transparency (article 18 of general policies of administrative system) are studied perfectly. The completion process of this research can be considered in two steps: The first step includes determining factors and variables influence on information transparency of administrative system and in the second step, the researcher tries to use ARAS multi criteria decision making technique to determine the priority for the main and effective criteria on transparency of administrative system (main criteria ranking). This research is applicable and classified research. The results of data analysis of this research show that the national factor is considerable factor in information transparency of administrative system.
    Keywords: Transparency, Administrative System Reform, General Policies of Administrative System, Group Decision Making Technique
  • Ali Akbar Abedi Sharabiani *, Mehrdad Sayed Jalili, Ali Nasr Isfahani Pages 107-130
    The purpose of this study, is to study the relationship between good character with organizational commitment and organizational silence.
    7,000 employees of Isfahan university of medical science were the population of this research. Based on the Cochrane, 364 persons were selected assample. Data gathering has been done based on a standardized questionnaire. The Content validity of the questionnaire was confirmed through review by experts and the reliability of the questionnaire was calculated based on Cronbach's alpha 83/0(α= 0/79). Data analysis has been done by SPSS and Smart PLS statistical software. The results showe that there are relationship between integrity, humility, humor, passion, compassion and organizational commitment, while the relationship between courage and wisdom and organizational commitment was not confirmed. The results also showe that the influence of good character and organizational commitment on organizational silence is negative and significant.
    Keywords: Good Character, Organizational Commitment, Organizational Silence
  • Asal Aghaz *, Fahimeh Negintaji Pages 131-151
    Most of the studies conducted in the field of performance appraisal have focused on relatively spiritless cognitive processes of appraisers while ignoring social and human details of it. In the same vein, one of the issues in performance appraisal not adequately paid attention is the different uses of performance appraisal. Hence, the purpose of this study is to investigate the impact of different uses of performance appraisal (developmental and evaluative) on employees’ trust on their managers (in terms of competence, integrity and Benevolence). The population of this study consisted of the employees working at Iranian Students’ News Agency (ISNA). Questionnaires were used to collect the required data. In addition, some exploratory interviews have been conducted to investigate the current system of performance appraisal at ISNA. SPSS and Smart PLS 2 were applied to analyze data. The results of this survey indicated that both types of uses of performance appraisal predict the trust of employees on their managers with a more strong impact in the case of developmental use of performance appraisal. At the end, some practical implications have been suggested to help improving the performance appraisal system and trust climate at ISNA.
    Keywords: Developmental Use of Performance Appraisal, Evaluative Use of Performance Appraisal, Employee's Trust on Their Managers
  • Maryam Akhavan Kharazian * Pages 153-172
    This article seeks to answer the question of "quality delivered" What role is the use services to the people. To answer these questions, reports and survey data were used; and finally using the software HLM, modeling and analysis was performed multilevel theories. The results showed that 25 factors are used to measure the quality of service delivery and; level of use infrastructure on the relationship between quantitative growth are affecting people.
    Keywords: Service Quality, Level of Use, Multilevel Analysis