فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 28 (زمستان 1395)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 28 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد میر محمدی، سید مهدی الوانی، حامد زینعلی صفحات 15-40
    هدف اصلی این پژوهش شناخت سازوکار نظارت و تعادل در میان نهادهای حاکمیتی در نظام جمهوری اسلامی ایران است. در این راستا، ابتدا به شناسایی و تعریف نهادهای حاکمیتی پرداخته شده است و این مفهوم اولیه با بهره گیری از روش گروه کانونی و نظر خبرگان، جرح و تعدیل شده و تعریفی که مورد اجماع خبرگان بود، به دست آمد. بر پایه این تعریف، نهادهایی که در قانون اساسی بدان ها اشاره شده تصریح و سازوکار نظارت و تعادل در اصول قانون اساسی با استفاده از روش تحلیل محتوا مشخص شده است. در پایان پژوهش الگوی حاصل از تحلیل محتوا که به تایید خبرگان رسیده است، ترسیم شد.
    کلیدواژگان: نظارت و تعادل، حکومت، نهادهای حاکمیتی، سازوکار حل اختلاف، توزیع قدرت، تفکیک قوا
  • امین عمید، پیمان محمدی، بهروز قلیچ لی صفحات 41-67
    محیط فوق رقابتی فعلی، نه تنها بر ساختار رقابتی اجزاء آن بلکه بر ساختار مدیریتی سازمان ها نیز فشار فزاینده ای را وارد می سازد؛ چالش هایی که شرکت ها را وادار می سازد به کاهش هزینه در طول زنجیره تامین بپردازند. در این راستا، سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی به صورت روزافزون مورد کاربرد شرکت ها و سازمان های مختلف در سراسر جهان، واقع می شود. علی رغم چنین اقبالی، میزان شکست پروژه های پیاده سازی ERP ها در سازمان ها بالاست و گزارش های متعددی بر این موضوع صحه گذاشته اند. از این رو، فرآیند ارزیابی آمادگی سازمان، پیش از پیاده سازی ERPاز جایگاه مهمی در سازمان ها برخوردار است. این تحقیق تلاش دارد تا با ارائه یک چارچوب ارزیابی جدید، ضمن ارزیابی آمادگی سازمان، نواحی مسئله زای سازمان را تشخیص داده و سازمان را به اخذ راهبردهای اقتضائی آماده سازی رهنمون سازد. علاوه بر آسیب شناسی و جنبه های مدیریت مخاطرات در مدل ارائه شده، برقراری پیوند میان وضعیت ارزیابی شده سازمان و مجموعه استراتژی های اقتضائی قابل اخذ جهت آماده سازی سازمان، از دیگر خلاهایی است که این پژوهش سعی در پوشش آن دارد. به منظور عینی سازی مدل پیشنهادی، این مدل با استفاده از روش پانل خبرگان در سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین به عنوان یک مورد کاوی مناسب از سازمان های خدماتی دولتی چندتخصصی، اعمال و نتایج آن مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت. کاربست این مدل نشان داد که سازمان مورد مطالعه با مسائلی در ناحیه تاکتیکال- سازمانی در بین نواحی ششگانه مدل پیشنهادی، مواجه است. این نتیجه، بیانگر فقدان مخاطرات راهبردی شروع پروژه پیاده سازی و تمرکز مسائل محتمله در نواحی غیر راهبردی مرتبط با بهسازی ساختار نرم سازمان (منابع انسانی و مدیریت عوامل نگرشی کارکنان) است.
    کلیدواژگان: سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، ارزیابی آمادگی، سازمان های خدماتی دولتی، سازمان جهاد کشاورزی، سیستم های اطلاعاتی
  • سید محمدباقر جعفری، فاطمه شمسی صفحات 69-87
    گسترش نقش فناوری اطلاعات در کسب وکارها و زندگی بشر، نگرانی های اخلاقی از عوارض این تکنولوژی نوظهور را افزایش داده است. اخلاق در فناوری اطلاعات به طور گسترده ای مسائل مربوط به مالکیت فکری، دسترسی، حریم خصوصی و امنیت را بررسی می کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل اثرگذار بر رعایت اخلاق فناوری اطلاعات است. مدل پژوهش بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده توسعه یافته و متغیر جنسیت به عنوان متغیر تعدیل گر در نظر گرفته شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش گردآوری اطلاعات توصیفی پیمایشی و از نظر ارزیابی روابط بین متغیرهای پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، شامل دانشجویان دانشگاه های تهران و شهید بهشتی است. جمع آوری داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه و به روش توزیع تصادفی در دسترس در بین اعضای جامعه پژوهش صورت گرفت. مجموعه فرضیه ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری آزمون شد. یافته های پژوهش نشان داد که سیستم اعتقادی، ارزش های شخصی، محیط شخصی، خودباوری و محیط قانونی به طور غیرمستقیم و نگرش، هنجار ذهنی و نیت رفتاری به طور مستقیم بر رعایت اخلاق اطلاعات تاثیر مثبت و معنا داری دارند و جنسیت دانشجویان برخی از این روابط را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: اخلاق اطلاعات، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، فناوری اطلاعات، مالکیت فکری، حریم خصوصی
  • محمد مهدی علی شیری، روح الله تولایی، مجتبی بیدی صفحات 89-109
    مدیریت جهادی از جمله مفاهیمی است که به واسطه ضرورت های انقلاب اسلامی شکل گرفته و آثار و برکات فراوانی را در سالیان گذشته نصیب کشور کرده است. امروزه، با گسترده شدن عرصه دشمنی استکبار از سویی و جهت گیری رو به پیشرفت «جمهوری اسلامی ایران» از سوی دیگر، احساس نیاز به بهره گیری از الگوهای شکل گرفته در این مسیر افزایش یافته است؛ از این رو هدف از این پژوهش، شناسایی اصول حاکم بر مدیریت جهادی با تحلیلی کیفی از تجربه مدیریت جهادی در کشور است؛ بنابراین با نگاهی گسترده تر به مفهوم مدیریت جهادی و پیگیری آن در عرصه های مختلف اقتصادی، صنعتی، نظامی و غیره تلاش شده است تا با بهره گیری از تجربه های فعلان این حوزه ها، اصول کلی حاکم بر مدیریت جهادی تبیین شود. پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع پژوهش های توسعه ای است که با روش کیفی تحلیل مضمون مصاحبه های عمقی با 12 نفر از خبرگان انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که آرمان گرایی واقع گرایانه در مدیریت جهادی، شامل مضامین اصلی مدیریت دانش، نگاه غیر ماشینی یا انسانی به نظام سازی، رهبری و نه اداره، نوآوری، عدم تقلید، نگاه سیستمی، آرمان خواهی و چشم انداز وسیع و عمیق است.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، آرمان خواهی، واقع نگری، پویایی
  • مصطفی هادوی نژاد، حامد صفی خانی صفحات 111-135
    مقاومت در برابر تغییر، پدیده ای است که مجریان تغییر را به تکاپو برای شناسایی چیستی، چرایی، چگونگی و نحوه مدیریت آن وامی دارد. این پژوهش با هدف رسیدن به درکی عمیق تر درباره این پدیده از منظر کارکنان (اعضای هیئت علمی و غیرهیئت علمی) یک دانشگاه دولتی انجام شده است. راهبرد پژوهش، پدیدارشناسی هرمنوتیک و مشارکت کنندگان در آن، کارکنان دانشگاه یاد شده بودند که با استفاده از روش نمونه گیری نوعی، انتخاب و داده های کیفی از آنها به وسیله ابزار مصاحبه باز تا مرحله اشباع نظری گردآوری شده بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار Maxqda استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که شش دسته عوامل فردی، شغلی، گروهی، مدیریتی، سازمانی و محیطی در بروز مقاومت در برابر تغییر در این سازمان اثر دارند؛ همچنین بر اساس یافته های پژوهش مشخص شد اعضای سازمان از لحاظ گونه شناسی مقاومت در برابر تغییر، به چهار گونه ستادی های پیشکسوت، نوپا، وابسته و صفی ها تقسیم می شوند.
    کلیدواژگان: تغییر، مقاومت در برابر تغییر، پدیدارشناسی، پدیدارشناسی هرمنوتیک
  • کریم بیات، عادل اذر صفحات 137-155
    در عصر اطلاعات یکی از مباحث فراروی مهندسی سازمانی، فرآیندمحوری کسب وکار است. شناخت مدیران عالی از فرایندهای سازمان و اندازه گیری سطح بلوغ فرآیندمحوری کسب وکار از مباحثی است که پژوهش های متعددی در چند سال اخیر به خود اختصاص داده است. در این پژوهش، ابتدا ضرایب اهمیت ابعاد و شاخص های فرآیندمحوری کسب وکار تعیین شده است. در مرحله بعد امتیاز میزان شاخص های فرایندمحوری در بانک های تجاری دولتی ایران محاسبه شد و با توجه به ضرایب اهمیت شاخص ها، میزان فرایندمحوری در بانک های تجاری دولتی ایران سنجیده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که میزان فرایندمحوری در بانک های تجاری دولتی ایران کمتر از 50 درصد است. بیشترین میزان فرایندمحوری با 29 درصد به بعد «باورها و نگرش ها» و کمترین آنها به میزان 5/7 درصد به بعد «بهره وری» فرایند تعلق گرفته است.
    کلیدواژگان: فرآیندمحوری، فرایند تحلیل شبکه ای، ابعاد و شاخص ها
  • عباسعلی رستگار، علیرضا موتمنی، امین همتی صفحات 157-179
    یکی از عوامل موثر بر کارایی و اثربخشی در هر سازمان، فرهنگ سازمانی است. فرهنگ سازمانی سیستمی از ارزش های مشترک است که سازمان را از سازمان های دیگر متمایز می سازد. این ارزش ها می توانند تعهد را در میان کارکنان ایجاد نمایند. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر و نقش ارزش های سازمانی در ایجاد تعهد سازمانی در بانک ملت می پردازد. روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری، کارکنان بانک ملت شهرستان تهران و روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی است. با استفاده از پرسشنامه استاندارد، نظرات 278 نفر از کارمندان در سطح شهرستان تهران جمع آوری و جهت تحلیل داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان می دهد، از بین ابعاد چهارگانه ارزش های سازمانی، بعد روانی مشتمل بر شاخص رشد و تعالی سازمانی و بعد عاطفی مشتمل بر عزت نفس سازمانی و روابط سازمانی بر تعهد کارکنان تاثیرگذار هستند؛ اما بعد معنوی مشتمل بر خدمت رسانی، بالندگی سازمان و انسجام درونی و بعد فیزیکی مشتمل بر بقای سازمانی بر تعهد کارکنان بی تاثیر است. نتایج، فرضیه اصلی پژوهش را مبنی بر وجود رابطه معنی دار بین ارزش های سازمانی و تعهد سازمانی تایید می کنند.
    کلیدواژگان: ارزش های سازمانی، تعهد سازمانی، صنعت بانکداری
|
  • Seyyed Mohammad Mir Mohammadi, Seyyed Mehdi Alvani, Hamed Zeinali Pages 15-40
    The main objective of this paper is to identify the mechanism of check and balance among sovereignty institutions in Islamic Republic of Iran. In this regard, firstly we tried to identify and define sovereignty institutions. This initial concept was modified by using focus group and expert opinions to reach a definition which was accepted. Based on this definition, the institutions mentioned in the constitution were modified and check and balance mechanism in constitution was detected using content analysis. Finally, the model of content analysis that has been approved by experts was drawn up by all the experts.
    Keywords: Check, Balance, Government, Governance Institutions, Dispute Resolution Mechanism, Power Distribution, Separation of Powers
  • Amin Amid, Peyman Mohammadi, Behrouz Ghlichlee Pages 41-67
    The Current hyper competitive environment pressure on both component's competitive structure and either managerial structure; the challenges which force companies to reduce cost throughout supply chain. This, persuade companies and organizations to cooperative models and competition according to it. Hereabout enterprise resource planning (ERP) systems are used by varied companies and organizations worldwide increasingly. Nevertheless, failure rate of ERP implementation among of organizations is high and several reports have confirmed this subject. Therefore readiness assessment in pre-implementation stage of ERP implementation among of organizations has crucial position. The current research tries via new assessment framework, to appraise organization readiness, to recognize problematical organization areas and leads to best readiness strategies. Besides cited subjects and managerial aspects of this research, the establishment of relation between appraised status and appropriated strategies portfolio is from other areas which this research attempts to cover it. For Objectivity of proposed model, it applied to Qazvin's province agricultural jahad organization as appropriate multi-specificity governmental service organizations using expert panel method and its results have been appraised and analyzed. The application of this model has been indicated which understudied organization have been faced problems in tactical-organizational area among senary areas of proposed model. It is indicator of absence of strategic risks for beginning implementation project and focusing of probable problems in non-strategic areas which have been respected to improvement of organization's soft structure (human resources and management of employee's attitudes factors).
    Keywords: Enterprise Resource Planning (ERP), Readiness Assessment, Governmental Service Organization, Agricultural Jahad Organization, Information Systems
  • Seyyed Mohammadbagher Jafari, Fatemeh Shamsi Pages 69-87
    The extending role of information technology ån human life and businesses put more concern on the moral consequences of this emerging technology. Ethics in information technology focuses on a wide range of topics including intellectual property, access, privacy, security. In order to study the influential factors on observing the ethics of information technology, the research model was developed based on the theory of planned behavior and gender has been considered as a moderating variable. This study is an applied research using survey method. The research population was students from University of Tehran and Shahid Beheshti University. The research questionnaire were distributed among students using random convenience sampling method. The developed hypotheses were testes by structural equation modeling using AMOS software. Based on the result, belief system, personal value, personal environment, self-efficacy and legal environment have indirect influence and subjective norms and behavioral intention have direct influence on information ethics observation by students. Moreover, the result showed students’ gender moderates some relationships in the proposed models.
    Keywords: Information Ethics, Theory of Planned Behavior, Information Technology, Intellectual Property, Privacy
  • Mohammad Mahdi Alishiri, Ruhollah Tavallaei, Mojtaba Bidi Pages 89-109
    Jihadi management concept, since formed by the necessities of the Islamic revolution, has many great impacts on country success in the past years. Today, the expansion of the realm of arrogance, on the one hand, and the direction of growing hostility towards the Islamic Republic of Iran, on the other hand, caused the need to use the patterns formed in this way to increase. The purpose of this study is to identify the principles governing the Jihadi Management using qualitative analysis of its experiences in the country. Using a broader approach to the concept of Jihadi management and studying it in various fields of economic, industrial, military, and trying to take advantage of the experiences of these areas, this study explains the general principles governing it. Present study is a development research using qualitative thematic analysis of in-depth interviews were conducted with 12 experts. The results show a realistic idealism in the Jihadi Management, includes the main themes of knowledge management, humanistic approach to system design (not human as machine), leadership rather than administration, innovation, not imitation, system thinking, seeking ideals, and a broad and deep perspective.
    Keywords: Jihadi Management, Seeking Ideals, Realism, Dynamism
  • Mostafa Hadavinejad, Hamed Safikhani Pages 111-135
    Resistance to change is a phenomenon to which persuade change administrators exploring its quiddity, quality, and managing methods. The purpose of this study is to achieve a deep understanding of resistance to change phenomenon from viewpoints of staff and line employees of a public university. The research strategy was hermeneutic phenomenology and participants were aforeside employees that selected through a typical method sampling process. Qualitative data were gathered through deep interviews up to theoretical saturation and analyzed using Maxqda software. The results showed that there are six general antecedents effecting on resistance to change in considered university: individual, job, and group, managerial, organizational and environmental factors. Furthermore, we found that there are four categories of aforeside university employees that resist to changes differently: veteran staff, new entrance staff, add-in staff, and line employees.
    Keywords: Change, Resistance to Change, Phenomenology, Hermeneutic Phenomenology
  • Karim Bayat, Adel Azar Pages 137-155
    In the information age, one of the issues facing organizational engineering is Business process-orientation (BPO). Understanding of the processes of senior managers and take measurements of BPO is one of the necessities in this area, because in recent years many studies have been done. The purpose of this article was to determine coefficients of process-dimensions and indicators by using analytical network process (ANP) and use it to measure BPO in the Iranian commercial- government banks. In this study, in the first with literature review on the organization's Business process, BPO dimensions and indicators were identified. The next stage, dimensions and indicators coefficients BPO were determined using ANP. In the third step, indicators scores of BPO were calculated based on the maturity level. And finally the amount of BPO according to their scores and coefficients of dimensions on the commercial banks - Iran's state was calculated. The results show that the amount of BPO in commercial banks - Iran's state less than 50 percent. The maximum amount of BPO with 29% to the "Beliefs and Attitudes" and the lowest rate was given to the "productivity “with the rate of 5/7 per cent.
    Keywords: Business Process-oriented (BPO), Network Analysis Process, Dimensions, Indicators
  • Abbas Ali Rastgar, Alireza Motameni, Amin Hemmati Pages 157-179
    One of the factors affecting the efficiency and effectiveness of the organization is organizational culture. Organizational culture is a system of shared values that distinguishes the organization from other organizations. These values can create commitment among employees. This study examines the impact and role of organizational values on organizational commitment creation in Mellat bank. The research methodology of this study is descriptive survey and correlation. The population of this study is city Mellat Bank employees in Tehran and sampling method is random sampling. By using standard questionnaire the opinion of 278 employee in Tehran city are gather and by and structural equation modeling (SEM) in Lisrel software was used for data analysis. The results show that, among four dimensions of organizational values, mental aspect including of growth and organizational develops, and emotional aspect Include organizational self-esteem and institutional relationships are affecting on on employee commitment. But spirituality dimension Including service delivery, organizational development and internal cohesion and physical dimension including organizational survival have no impacts on employee commitment. The results also confirmed the main hypothesis of study, that there is a significant relationship between organizational values and organizational commitment.
    Keywords: Organizational Values, Organizational Commitment, Banking Industry