فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 33 (بهار 1397)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 33 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی
  • مریم طهرانی، اکرم هادی زاده مقدم، اسماعیل بازیار حمزه خانی *، منصور نظری ساروقی صفحات 15-39
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر رفتار شهروندی سازمانی با توجه به نقش میانجی گری بازاریابی داخلی و یادگیری سازمانی می باشد. باتوجه به ماهیت موضوع و اهداف پژوهش، تحقیق حاضر توصیفی ازنوع همبستگی و علی– مقایسه ای می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان شعب بیمه آسیا در شهر تهران بوده اند. از این تعداد با استفاده از روش تصادفی ساده متناسب با حجم، نمونه ای به تعداد 151 نفر انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه ، پس از بررسی روایی و پایایی آن جمع آوری شد. برای تعیین روایی پرسشنامه از متخصصان و اساتید این حوزه استفاده شد و برای تعیین برازش ابزار اندازه گیری نیز از ضریب آلفای کرونباخ، بارعاملی، پایایی ترکیبی و واریانس استخراج شده استفاده شد و برای تعیین برازش مدل ساختاری نیز از واریانس تبیین شده استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد رهبری تحول آفرین بر رفتار شهروندی سازمانی و همچنین یادگیری سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد؛ همچنین یادگیری سازمانی بر بازاریابی داخلی و رفتار شهروندی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد؛ اما رهبری تحول آفرین تاثیر معناداری بر بازاریابی داخلی ندارد و نیز بازاریابی داخلی تاثیر معناداری بر رفتار شهروندی سازمانی ندارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین رفتار شهروندی سازمان بازاریابی داخلی یادگیری سازمانی
  • محمدرضا داراب پور، جواد مجروحی سردرود *، غلامعلی طبرسا، مهراب داراب پور صفحات 41-63
    همه نظریه ها نسبی هستند، هیچ نظریه ای کامل نیست و اگر کامل بود نظریه نبود، بلکه واقعیت یا با کمی اغماض حقیقت بود. نظریات در طول زمان ظهور و تکامل می یابند، توسعه پایدار، مبانی حاکم و شیوه های حصول آن هم تابعی از این قاعده هستند. رشد سریع علوم و تخصصی شدن آن سبب گردیده است که پدیده ای نو به نام "واگرایی علوم" رخ دهد. گاهی فعالیت های علمی مختلف آثار متفاوت و بعضا متضادی بر یک موضوع خاص دارند. فعالیت های حقوقی، مدیریتی و مهندسی مرتبط با توسعه پایدار در ساختمان های سبز متاثر و موثر بر یکدیگرند و از پدیده واگرایی علوم مستثنی نمی باشند. در این تحقیق تلاش شده است با بهره گیری از مطالعه منابع روز و روش تحقیق کیفی (مصاحبه با نخبگان با استفاده از روش گلوله برفی) در ترکیب با روش های کمی و تحلیل های آماری مدل مدیریت حقوقی توسعه پایدار با رویکرد ساختمان های سبز در ایران تبیین گردد. بر این اساس شاخص های اساسی سه رشته مختلف حقوق، مهندسی و مدیریت در کنار سیاست گذاری های کلان شناسایی و ارزیابی شده است. نتایج حاصل از این تحقیق کمک شایانی بر انطباق برآیند نیروهای سه رشته یاد شده و تعیین مهم ترین اولویت ها برای نیل به اهداف توسعه ای پایدار و جامع به ویژه در صنعت ساخت خواهد داشت.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدیریت حقوقی، ساختمان سبز، روش گلوله برفی
  • نوید نظافتی *، رویا غفاری نیا صفحات 65-85
    امروزه مدیریت دانش و سازکارهای مرتبط با آن، به عنوان یک چالش اساسی برای سازمان ها به حساب می آید، زیرا در صورت عدم بهره گیری از مدیریت دانش، سازمان ها توانمندی بهره مندی از مزایای متعدد آن را ندارند و از سوی دیگر استقرار چنین سیستم هایی همواره مشکلات خود را دارد؛ به همین منظور اجرای آزمایشی سیستم مدیریت دانش برای مدیریت هر چه بهتر این پروژه بسیار الزامی است. هدف اصلی پژوهش حاضر ارائه روشی برای شناسایی و اولویت بندی واحدهای سازمانی به منظور پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان های دولتی بوده است. پژوهش حاضر از نظر هدف جزء پژوهش های کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی – پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش 10 تن از خبرگان حوزه مدیریت دانش در صندوق ذخیره فرهنگیان است. این افراد براساس رویکرد نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند. در این پژوهش محقق با مطالعه ادبیات نظری و پیشینه تحقیقات داخلی و خارجی 10 عامل را در استقرار مدیریت دانش در صندوق ذخیره فرهنگیان شناسایی نمود که این 10 معیار شامل فرهنگ، فناوری اطلاعات، مدیریت، ساختار سازمانی، راهبرد، آموزش، منابع انسانی، دیدگاه نسبت به تغییرات، فرآیندهای دانشی و پاداش های انگیزشی بوده است. در این تحقیق، برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه استفاده شده است. این پرسشنامه در بین اعضای خبره صندوق ذخیره فرهنگیان که دارای دانش کافی در زمینه مدیریت دانش و پیاده سازی به صورت پایلوت بودند توزیع گردید. در تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش دیمتل فازی و همچنین دلفی فازی استفاده شده است. معیارهایی که دارای وزن بالاتری هستند شامل مدیریت (6. 646) ، منابع انسانی (6. 289) ، فرآیندهای دانشی (6. 185) ، راهبرد (6. 109) و فرهنگ سازمانی (6. 106) بیشترین اهمیت را در بین معیارهای پژوهش دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اجرای آزمایشی سیستم مدیریت دانش، پیاده سازی دانش، تکنیک دیمتل فازی
  • نادیا ایزی، مسعود پورکیانی*، ایوب شیخی، فرزانه بیگ زاده عباسی صفحات 87-108
    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر هوش فرهنگی و خصیصه های شخصیتی بر عملکرد شغلی کارکنان با نقش میانجی گری سازگاری میان فرهنگی در شرکت پالایش نفت تهران می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، در گروه تحقیقات کاربردی قرار گرفته و از جهت روش، تحقیق توصیفی و در زمره تحقیقات پیمایش و همبستگی قرار می گیرد. جامعه آماری این پژوهش را 2700 نفر از مدیران و کارکنان شرکت پالایش نفت تهران تشکیل می دهد که از این تعداد 337 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه و به روش تصادفی طبقه ای جمع آوری و با روش مدل معادلات ساختاری توسط نرم افزار SPSS22 و AMOS22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ و پایایی ترکیبی، و روایی پرسشنامه با استفاده از روایی همگرا و روایی محتوا با استفاده از نظر متخصصان آشنا به موضوع پژوهش مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها منجر به تایید همه ی فرضیه های پژوهش گردید. نتایج و یافته های مدل معادلات ساختاری حاکی از آن است که سازگاری میان فرهنگی به عنوان متغیر میانجی نقش موثری را در تاثیر هوش فرهنگی و خصیصه های شخصیتی بر عملکرد شغلی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، خصیصه های شخصیتی، سازگاری میان فرهنگی، عملکرد شغلی کارکنان، شرکت پالایش نفت تهران
  • فاطمه طاهرپور * صفحات 109-128
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین سایش اجتماعی و مولفه های هم آفرینی با نقش میانجی عزت نفس سازمانی در اعضای هیات علمی دانشگاه های برتر ایران انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی 20 دانشگاه برتر ایران در سال تحصیلی 92-91 به تعداد 10482 نفر بود که با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم تعداد 384 نفر انتخاب شدند. برای سنجش متغیر هم آفرینی از پرسشنامه محقق ساخته ، برای سنجش سایش اجتماعی از پرسشنامه دافی (2002) و برای سنجش عزت نفس سازمانی از پرسشنامه پیرس و همکاران (1989) استفاده شد. ضریب پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی و با میزان 92/0 و 94/0 تایید شد. در خصوص الگوی معادلات ساختاری هنگامی که متغیر هم آفرینی، متغیر پیش بین و سایش اجتماعی متغیر ملاک بودند، از برازش بهتری برخوردار بود و روابط بین مولفه های هم آفرینی و سایش اجتماعی در سطح 05/0 معنادار بود. یافته ها در مورد متغیر میانجی نشان داد که عزت نفس سازمانی نقش میانجی ایفا نمی کند.
    کلیدواژگان: سايش اجتماعي، هم آفريني، عزت نفس سازماني، دانشگاه هاي ايران، اعضاي هيات علمي
  • فرج الله رهنورد، فاطمه باقری گله * صفحات 129-154
    امروزه سازمان ها در محیطی به شدت رقابتی فعالیت دارند که لزوم پویایی های دانش برای آن ها افزایش یافته است. یکی از این پویایی ها پدیده ای تحت عنوان فراموشی سازمانی هدفمند است که مدیریت صحیح آن گامی موثر در رقابت پذیری سازمان محسوب می گردد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تسهیم دانش و تمایل به یادگیری و فناوری اطلاعات بر فراموشی سازمانی هدفمند در پرتو عدالت سازمانی ادراک شده در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی است. برای گردآوری داده های پژوهش ، نمونه آماری شامل275 نفر از کارکنان سازمان فناوری اطلاعات انتخاب شد. ابزار اندازه گیری پژوهش شامل پرسشنامه استاندارد تسهیم دانش دیکسون ، تمایل به یادگیری فیشر ، تمایل به استفاده از فناوری چنگ و عدالت سازمانی نیهوف و مورمن و در نهایت پرسشنامه محقق ساخته فراموشی هدفمند تدوین شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها، روش های آماری t تک نمونه ای، تحلیل مسیر که به ترتیب از نرم افزارهای اس پی اس اس و پی ال اس استفاده شده است. نتایج نشان می دهد،که تسهیم دانش و تمایل به یادگیری و فناوری اطلاعات بر فراموشی هدفمند تاثیر معناداری دارد و عدالت سازمانی در این رابطه در نقش تعدیلگر ظاهر می شود.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، تمایل به یادگیری، فناوری اطلاعات، عدالت سازمانی، فراموشی سازمانی هدفمند
  • سیروس قنبری، ایمان کریمی * صفحات 155-172
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آموزش ICT بر پذیرش اثربخش فناوری اطلاعات بر اساس مدل پذیرش تکنولوژی (TAM) است. این تحقیق برحسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق کلیه کارکنان امور آب و فاضلاب شهر اراک هستند که تعداد 215 کارمند در دو گروه (آموزش گذرانده و آموزش نگذرانده) به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد مدل پذیرش فناوری دیویس استفاده شد. نتایج نشان داد بین کارکنان آموزش گذرانده و آموزش نگذرانده در 5 متغیر مدل پذیرش فناوری تفاوت معنادار وجود دارد. بر اساس تحلیل داده ها، همه روابط بین متغیرهای مدل ساختاری گروه آموزش دیده با توجه به تاثیر آموزش، مثبت و معنادار به دست آمدند و با عنایت به شاخص های برازش، مدل ساختاری پذیرش فناوری گروه آموزش دیده دارای برازش مناسب و بر همین اساس قابلیت به کارگیری در جامعه موردنظر را دارا است.
    کلیدواژگان: آموزش، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدل پذیرش فناوری
|
  • Maryam Tehrani, Akram Hadizade Moghadam, Esmaeil Bazyar Hamzekhani*, Mansoor nazari Saroughi Pages 15-39
    The purpose of the current study is to investigate the effect of transformational leadership on organizational citizenship behavior with regard to the meditating role of internal marketing and organizational learning. Based on the purposes and nature of the present study, the correlative and causal–comparative types of the descriptive research method have been applied. Statistical society consists of the employees of branches of Asia insurance company in Tehran. By taking Simple random sampling method, we have collected a sample of 151 employees. The research data was gathered by taking the questionnaire, after the investigation of its validity and stability. To determine the validity of the research questionnaire some experts and professors in the field were asked to evaluate the questionnaire. In order to determine the fit measuring from the Cronbach's Alpha coefficient, loadings, Composite Reliability and Average Variance Extracted (AVE) was used And to determine the fit of the structural model of the coefficient of determination (R²) was used .The results of this study showed that transformational leadership has positive and significant effects on organizational citizenship behavior and organizational learning; Also, Organizational learning has positive and significant effects on internal marketing and organizational citizenship behavior; But in the current study transformational leadership does not have a significant impact on internal marketing and also, internal marketing does not have a significant impact on organizational citizenship behavior.
    Keywords: transformational leadership , organizational citizenship behavior , Intrnal Marketing , Organizational learning
  • Mohammad Reza Darabpour, Javad Majrouhi Sardroud*, Gholam Ali Tabarsa, Mehrab Darabpour Pages 41-63
    The principles and methods related to Sustainable development are emerging and evolving over time. The rapid growth of science and its specialization have led to a new phenomenon called "Science Divergence". Occasionally, different scientific activities have different and sometimes contradictory effects on a particular topic. Legal, management, and engineering activities related to the development of green buildings affect and influence each other. They are to some extent fallowing the science divergence phenomenon. Hence, it is vital to rearrange the efforts of these three activities (management, engineering, and law) in the same direction to avoid later conflicts. This will also be a great help to find an optimum path towards sustainability.
    The main purpose of this study is to identify the requirements of constructing green buildings, by keeping technical, legal and management indicators and principals in mind; to ensure the achievement of the sustainable development objectives. For this purpose, a qualitative approach (snowball researching method) combined with a quantitative researching method was used. This study, resulted in designing a Legal Management Model regarding the requirements, obstacles and indicators of sustainable buildings.
    Keywords: Sustainable Development , Legal Management , Green Building , Snowball method
  • Navid Nezafati *, Roya Ghafarinia Pages 65-85
    Today, knowledge management and related mechanisms are considered as a major challenge for organizations, because in the absence of knowledge management, organizations can not benefit from multiple benefits and, on the other hand, establishing such systems always has its own problems; therefore, the choice of pilot knowledge management for the best management of this project is very necessary. The main purpose of the present research is to provide a method for prioritizing organizational units in order to implement knowledge management in governmental organizations. The present research is a descriptive survey method in terms of the purpose of the research. The statistical population of this research is 10 experts in the field of knowledge management in the Cultural Resources Fund. They were selected on the basis of a targeted sampling approach. In this research, the researcher, with the study of theoretical literature and the history of internal and external research, identified 10 factors in the establishment of knowledge management in the Cultural Resources Fund, which includes 10 criteria including culture, information technology, management, organizational structure, strategy, education, human resources, The view was about changes, knowledge processes and motivational rewards. In this research, two questionnaires were used to collect data. This questionnaire was distributed among the members of the Cultural Resources Fund who had sufficient knowledge in knowledge management and pilot implementation. Fuzzy Dematel and Fuzzy Delphi were used to analyze the data. The criteria that have a higher weight are management (6,646), human resources (6,289), knowledge processes (6,185), strategy (6,109), and organizational culture (6,106) are most important among research criteria.
    Keywords: Knowledge Management, Pilot Knowledge Management, Knowledge Implementation, Fuzzy Dematel Technique
  • nadia iezi, Masoud Pourkiani *, Ayoub Sheikhi, farzaneh bigzadeh Pages 87-108
    The aim of this study is to investigate the effect of cultural intelligence and personality traits on employees' performance using the role of intercultural mediation in Tehran Oil Refining Company. The current research, in terms of purpose, is set in the applied research group, and method-wise, it is a descriptive research and is categorized in the surveying and solidarity research field. The statistical population of this study is 2700 managers and employees of the Tehran Oil Refining Company, 337 of them were selected as samples. The data was collected through a simple random sampling questionnaire and analyzed by SPSS22 and AMOS22 software using structural equation modeling. The stability of the questionnaire was confirmed by using Cronbach's Alpha coefficient and composite reliability, and the validity of the questionnaire was confirmed using convergent validity and content validity using the knowledge of the professional and experts familiar with the research topic. The results of the data analysis led to confirmation of all the research hypotheses. The results and findings of the structural equation model indicate that cross-cultural adaptation as a mediator variable plays an important role in the effect of cultural intelligence and personality traits on job performance
    Keywords: Cultural Intelligence, Personality Traits, Cross-cultural Adaptation, Employees' Performance, Tehran Oil Refining Company
  • fatame taherpour * Pages 109-128
    Deviance behaviors and social undermining are related with other organizational variables. The purpose of this research was to study relationship between social undermining and co-creation with mediation role of organization based self- esteem among faculty members of higher ranking universities in Iran. The study adopted a descriptive – correlational method. The statistical population of the study consisted university faculty members in Iran, from which 384 members were selected as the participants using stratified random sampling consistent with the sample size.
    Co-creation were examined using a researcher-made questionnaire based on co-creation DART model and social undermining was examined using Duffy et al. questionnaire (2002) and OBSE was examined using Pierce et al. questionnaire (1989).The construct validity of the scales was examined using confirmatory factor analysis. Through Cronbach’s alpha coefficient, reliability coefficients were obtained equal to 0.95, 0.95 & 0.93. The results of research indicated that when co-creation variable was independent and social undermining was dependent variable, suggested model has goodness of fit with the obtained data and there is significant relationship between social undermining and co-creation. But mediator role of organization based self- esteem was not meaningful at 0.05 level of significance and there isn’t significant relationship between co-creation and organization based self- esteem.
    Keywords: social undermining, co-creation, organization based self -esteem, Iranian university, faculty members
  • fatemeh bagheri galleh*, faraj allah rahnavard Pages 129-154
    Today, organizations operate in a highly competitive environment, which has increased the need for knowledge dynamism for them. One of these dynamics is the phenomenon of Intentional organizational forgetting, the correct management of which is an effective step in the competitiveness of the organization. The purpose of this study was to investigate the effect of knowledge sharing and the willingness to learn and information technology on Intentional organizational obscurity in the light of perceived organizational justice in ICT. To collect data, a sample of 275 employees of the Information Technology Organization was selected . The Measuring tool, was Dixon's knowledge sharing standard questionnaire, Fisher's desire to learn, the willingness to use Cheng technology and organizational justice, Nihouf and Morman. Finally, a researcher-made forgetfulness questionnaire was developed. For analysis of data, statistical methods of single sample t, path analysis using SPSS and PLS software, respectively. The results show that knowledge sharing and the willingness to learn and information technology have a significant effect on Intentional forgetfulness and organizational justice appears to be moderator in this regard.
    Keywords: Knowledge sharing, willingness to learn, IT, organizational justice, Intentional Organizational forgetting