فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 7 (پاییز 1390)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 7 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شمس سادات زاهدی، حمیدامین اسماعیلی*، حجت الله حاجی حسینی، حسن واعظی صفحه 9


    هدف از این مقاله، بررسی وضعیت موجود و مطلوب توسعه تکنولوژی در سطح کلان کشور از نگاه صاحبنظران و خبرگان حوزه تکنولوژی است. در بررسی وضعیت موجود تکنولوژی و توسعه آن، از دو دسته اطلاعات اسنادی موجود در بانک های اطلاعاتی داخلی و بین المللی و نیز نظرخواهی از صاحبنظران با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته استفاده شده است. بررسی وضعیت مطلوب توسعه تکنولوژی در افق برنامه چشم انداز کشور، بر اساس داده های حاصل از مصاحبه ها صورت گرفته است. این مطالعه، یک بررسی توصیفی (اسنادی، پیمایشی) و کیفی بر اساس رویکرد نظری نظام ملی نوآوری می باشد. یافته های این بررسی نشان می دهد وضعیت کارکردهای هفتگانه نظام ملی نوآوری ایران در وضعیت موجود در بین کشورهای منطقه چشم انداز، با ناکارکردی ها و معضلات مهمی نظیر ضعف و توانمندی های خلق فناوری، توانمندی های کسب فناوری، توانمندی های انتشار فناوری، کارآفرینی تکنولوژیک و بازار کالاها و خدمات مواجه است. داده های حاصل از بررسی های اسنادی و میدانی این پژوهش نشان می دهد دستیابی به جایگاه مورد نظر در برنامه چشم انداز کشور، نیازمند راهکارها و راهبردهای راهگشا و مهمی است.

    کلیدواژگان: توسعه تکنولوژی، نظام ملی نوآوری، برنامه چشم انداز 1404 ایران، وضعیت موجود، وضعیت مطلوب
  • علی نصر اصفهانی، مهدی نصر اصفهانی صفحه 31


    یکی از وظایف اصلی مدیران، ایجاد زمینه ی مناسب برای انجام کارها به وسیله کارکنان است. عده ای از مدیران از واگذاری امور و تفویض برخی از اختیارات خود سرباز می زنند و از آن واهمه دارند. آنان می پندارند که چون مسوولیت پذیرفته اند، واگذاری امور به دیگران، کار صحیحیح نیست؛ چرا که با این عمل، از قدرت آنان کاسته می شود. این مدیران از انجام بسیاری از کارهای اساسی سازمان- از جمله تفکر درباره ی آینده ی سازمان، رشد و پرورش کارکنان، تدوین خط مشی سازمان و غیره- باز می ماندد. در این مقاله به مدیرانی که دارای ویژگی های یاد شده هستند و همواره احساس ناامنی می کنند، لقب «مدیر اختاپوس» داده ایم و به دنبال آن، نشانه های مدیر اختاپوس را برشمرده ایم. سپس به طرز تلقی این دسته از مدیران، تاثیر عوامل اقتضایی در میزان اختاپوسی عمل کردن مدیر، مزایای مدیر غیراختاپوسی، چگونگی مقابله با مدیر اختاپوس و بررسی پیشینه ی نوشتاری مدیریت در خصوص مخالفت با این نوع مدیریت، می پردازیم. در این مقاله سعی شده است با توجه به مبانی نظری پژوهش و ویژگی های مدیر اختاپوس، ابزاری برای سنجش آن ارائه شود. برای استخراج عامل ها از روش تحلیل عاملی استفاده شد. بدین منظور از نرم افزار SPSS نسخه 16 برای تحلیل داده ها کمک گرفته شد و در نهایت، چهار عامل جزئی نگر، شیفته کار، هراسان از شکست، و فاقد عدم اعتماد برای مدیر اختاپوس شناسایی شد.

    کلیدواژگان: مدیر اختاپوس، فرهنگ سازمانی، بازخورد و تحلیل عاملی
  • علی اورتارخانی، امیراردلان علاءالدینی صفحه 57


    در این پژوهش سعی شده است برای بررسی هر یک از متغیرهای تامین نیاز افراد حرفه ای منابع انسانی به ابزارهای E- HRM ، شایستگی ها و نقش های آن ها مدلی ارائه شود. همچنین رابطه شایستگی ها (متغیر مستقل) و ایفای اثربخش نقش های آن ها (متغیر وابسته) و نقش تامین نیاز افراد حرفه ای منابع انسانی به ابزارهای E- HRM (متغیر تعدیل گر) در رابطه با دو متغیر مذکور بررسی شده است. به همین منظور، نمونه آماری تصادفی به تعداد 140 نفر از میان افراد حرفه ای منابع انسانی در رده های کارشناس به بالا در شرکت های خودروساز گروه سایپا انتخاب شد. یافته های پژوهش، تصویر روشنی از هر یک از متغیرها و چگونگی روابط آن با دیگر متغیرها ارائه کرده است. با بررسی رابطه ی بین دو متغیر مستقل و وابسته مشخص شد که آنها در ابعاد مختلف رابطه معنی دار و مثبت دارند که شدت و ضعف آن متفاوت است. همچنین با بررسی نقش متغیر تعدیل گر تامین نیاز افراد حرفه ای منابع انسانی به ابزارهای E- HRM بر رابطه بین شایستگی های افراد حرفه ای منابع انسانی و اجرای اثربخش نقش های آنان این فرضیه مورد تایید قرار گرفت که البته میزان تاثیرگذاری این متغیر در روابط متغیرها متفاوت است.

    کلیدواژگان: افراد حرفه ای منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی الکترونیکی، شایستگی های افراد حرفه ای منابع انسانی، نقش های افراد حرفه ای منابع انسانی
  • فرخ قوچانی، مریم بدری زاده صفحه 81


    چرا بسیاری از سازمان ها که از سیستم های اطلاعات شرکت های موفق استفاده می کنند به نتیجه لازم دست نمی یابند؟ چه عامل تاثیرگذاری وجود دارد که سبب موفقیت سیستم در یک سازمان می شود و در سازمان دیگر به شکست منتهی می شود. آیا باید مسئولان سیستم های اطلاعات اهمیت فرهنگ سازمانی را در نظر گیرند و سیستم را بومی کنند تا بتوانند از توانایی های سیستم جدید در جهت پیشتازی سازمان استفاده کنند؟ این مقاله به دنبال یافتن پاسخ مناسب برای این سوال هاست. بین منظور تاثیر فرهنگ سازمانی با پنج متغیر تصمیم گیری گروهی، یادگیری، اشتراک قدرت، مشارکت و تحمل مخاطره بر سیستم های اطلاعات مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا 115 نفر از پرسنل بخش ستاد بانک سامان شهر تهران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. با توجه به نرمال بودن کلیه متغیرها، آزمون T جهت بررسی رابطه متغیرهای فرهنگ و استقرار سیستم های اطلاعات و آزمونه فریدمن برای رتبه بندی متغیرها مورد استفاده قرار گرفت. پس از بررسی داده ها، همه فرضیه ها مورد پذیرش واقع شد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری گروهی، یادگیری، اشتراک قدرت، مشارکت، تحمل مخاطره، سیستم های اطلاعات
  • فاطمه طاهرپور، سعید رجایی پور، عبدالرسول جمشیدیان صفحه 97


    از جمله نظریه های جدید که در پاسخ به کاستی های نظریه های سنتی و مدرن مدیریت و در پاسخگویی به نیازهای فزاینده و در حال تغییر سازمان ها و جامعه مطرح شده است، نظریه مدیریت فرا نوگرا است. در این پژوهش میزان کاربست مولفه های مدیریت فرانوگرا در مدیریت دانشگاه های اصفهان و علوم پزشکی اصفهان، در دو وضعیت موجود و مطلوب، مورد مطالعه قرار گرفته است. در بسیاری از متون مربوطه این مولفه ها در قالب عبارات «نوآوری و ابتکار»، «ترغیب»، «هم آفرینی»، «خود کنترلی» و «سازماندهی فعالی» مطرح شده است. روش مورد استفاده جهت انجام این پژوهش، روش توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری این پژوهش کلیه اعضای هیات علمی تمام وقت دانشگاه اصفهان و علوم پزشکی در سال تحصیلی 86- 85 بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری t تک متغیره، تحلیل واریانس یک راهه و t^2 هتلینگ استفاده شد. نتایج حاصل، نشان داد که بر اساس t مشاهده شده، کلیه مولفه ها، در وضعیت موجود کمتر از سطح متوسط و در وضعیت مطلوب بیشتر از سطح متوسط هستند. در ضمن نتایج آزمون t^2 هتلینگ نشان داد که در وضعیت موجود میزان کاربست مولفه خودکنترلی بیشتر از سایر مولفه ها و میزان کاربست مولفه نوآوری کمتر از سایر مولفه ها بوده است، در حالی که آزمودنی ها میزان مطلوبیت مولفه هم آفرینی را بیش از سایر مولفه ها ارزیابی کرده اند. به طور کلی نتایج گویای این است که، مدیریت دانشگاه ها در حال حاضر به میزان اندکی از این مولفه ها برخوردار است و با وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت فرانوگرا، دانشگاه، مدیریت آموزش عالی
  • یوسف محمدی فر، نعمت الله موسی پور، سهراب دلانگیزان، محمد احمدی صفحه 119


    این مقاله برگرفته از پژوهشی است که به بررسی متغیرهای موثر بر رضایت شهروندان خدمت گیرنده از خدمات دستگاه های دولتی می پردازد. رضایت مندی از متغیرهای مختلفی که به ابعاد کلان، میانی و خرد قابل تقسیم هستند، تاثیر می پذیرد؛ که در این مقاله تعدادی از متغیرهای میانی و خرد مورد بررسی قرار می گیرد. گرآوری داده های این مقاله با استفاده از طرح مقطعی در قالب روش تحقیق زمینه یابی با استفاده از نمونه ای به حجم 8352 نفر در دستگاه دولتی صورت پذیرفت. بر اساس الگوی مفهومی، رضایت مندی از مقایسه انتظار مراجعه کنندگان و برداشت ذهنی آنان از عملکرد سازمان به دست می آید. در این مقاله، این دو متغیر با استفاده از نظرسنجی، اندازه گیری و مورد مقایسه قرار گرفته اند. تحلیل داده ها نشان داد که بین عملکرد و انتظار، اختلاف وجود دارد. فاصله مشاهده شده در تمامی متغیرها منفی است و بدان معناست که دستگاه های مورد مطالعه نتوانسته اند به صورت کامل نیازهای مراجعه کنندگان را پوشش دهند. هم چنین بر اساس یافته ها، بین متغیرهای «اعتماد»، «اطلاع رسانی»، «رفتار» و «تسهیلات» به عنوان متغیرهای پیش بین، با «رضایت مندی» به عنوان متغیر ملاک، رابطه مشاهده می شود. میزان تاثیر مجموع عوامل مطالعه شده در مقدار تعدیل شده آنالیز چند متغیره، 8/52 درصد است و به این معناست که متغیرهای بررسی شده قادر به پیش بینی و تبیین 8/52 درصد از رضایت مراجعه کنندگان بوده و لازم است پژوهش های بیشتری برای شناخت سایر عوامل تاثیرگذار بر رضایت، صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: تحول اداری، رضایت مندی، ارباب رجوع، سازمان های دولتی، مشتری، متصدی
  • میلاد بختی، آرین قلی پور، ساجد گودرزی صفحه 135


    استفاده گسترده از تیم و دستیابی به اثربخشی تیمی از جمله مهم ترین هدف های امروزی به حساب می آید. در این راستا تبیین اهرم هایی برای اثربخش تر کردن تیم های کاری ضرورتی برای دستیابی به این هدف است. در این پژوهش سعی شده است که مفاهیم رهبری تحول آفرین و سرمایه اجتماعی به عنوان اهرم هایی قوی در ارتقاء و بهبود اثربخشی تیمی معرفی شوند. جامعه آماری این پژوهش شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران است و به منظور تحلیل داده های گردآوری شده توسط ابزار پرسش نامه، از نرم افزارهای SPSS و SmartPLS استفاده شده است. نتایج به دست آمده چارچوب نظری پیشنهادی را تایید می کند و بیانگر ارتباط قوی رهبری تحول آفرین با سرمایه اجتماعی و سرمایه اجتماعی با اثربخشی تیمی به صورت مستقیم و همچنین ارتباط رهبری تحول آفرین با اثربخشی تیمی به صورت غیرمستقیم است.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، سرمایه اجتماعی، تیم های کاری و اثربخشی تیمی
|
  • Shamsosadat Zahedi, Hamid Amin Esmaeili, Hojatolah Haji Hosseini, Hasan Vaezi Page 9

    This study, explains the current and desireable situation of the technology development in Iran. This is a qualitative study based on the national innovation systems approach seeking to investigate on the current condition of technology and its development in Iran. The second objective of this study was to find out the desired conditions for technology development in Iran with special focus on the country,s long-term planning program. To achieve the study objectives, existing information in national and international databases were reviewed. In addition a number of key informants were interviewed using in-depth interviews and a semi-structured questionnaire. This paper summarizes the findings and discusses the implications of the study results.

    Keywords: Technology development, National innovation system, Long, term planning, Current condition, Desired condition
  • Ali Nasr Esfahani, Mahdi Nasr Esfahani Page 31

    One of the main duties of managers, is creating a proper ground for doing things by the employees. Some of the managers refuse and afraid of to delegate some of its authority. They think that because they accepted responsibility, delegation of responsibility to others, may not work correctly and their power is reduced. They stay open many of the fundamental tasks organization, including thinking about the future of the organization, staff development and education, policy formulation of organizations and like it.In this article, these types of managers entitle "Octopus Manager" and the charecteristics of them are studied. This article presented a tool to measure octopus manager. factor analysis method is used to extract factors.

    Keywords: Octopus manager, Organizational culture, Feedback, Factor analysis
  • Ali Otarkhani, Amir Ardalan Alaedini Page 57

    This study has suggested a model on HR professional needs to E-HRM tools, HR competencies and roles; on the relationship between the competencies and the effective performance of the roles; on the impact of HR professional needs to E-HRM tools as a moderator variable on the relationship between the other two variables- i.e., HR competencies and roles. A random sample of 140 HR professionals at different organizational levels in Saipa, Parskhodro and Zamyad automotive companies were taken and the data gathered through questionnaires were analyzed via SPSS and LISREL softwares.The findings show a clear image of each variable and their relationships. There is a significant and positive relationship between business-related competencies and the effective performance of the strategic HR management and change and transformation management roles; also there is a significant and positive, but weaker, relationship between professional-related competencies and the effective performance of the firm infrastructure management and the employee contribution management roles. Furthermore, the results indicate the role of the moderator variable is more effective in former relationship than the latter.

    Keywords: Human resource professional, E, HRM, HR professional competencies HR professional roles
  • Farokh Ghouchani, Maryam Badrizadeh Page 81

    We were concerned as to why many organizations that use the Information Systems of successful corporations do not achieve the same level of success as their counterparts. Is it possible that the Information System managers should take the specific culture of their organization into account and reshape the system to match that culture before implementing it so that the abilities of the new system can be employed towards growth and leadership of the corporation? In this research, we used Weiling Ke & Kwok Kee Wei's cultural model with 5 variables (Group Decision Making, Learning Culture, Power Sharing, Collaboration and Tolerance for Risk). For the purposes of conducting this study, 115 personnel from the Tehran Head Office of Saman Bank were used as our statistical sample. Due to the fact that all the research variables followed a normal distribution, the T test was conducted in order to investigate the relationship between the 5 cultural variables noted above and the implementation of Information Systems. Also, the Freedman test was used to rank each of the 5 cultural variables. The analysis of the raw data showed all 5 hypotheses to be true.

    Keywords: Group decision making, Learning, Power sharing, Collaboration, Tolerance for risk, Information systems
  • Fateme Taherpour, Saeed Rajaeepour, Abdorasoul Jamshidian Page 97

    One of the new theories which have been propounded in response of the shortcoming of the traditional and modern theories of management and a means to meet theever – increasing and changing needs of the organizations and the society, is the post – modern management theory. In this research the extent of application of the factors of the post – modern management have been studied in the management of the universities of Isfahan and Isfahan Medical Science University, in both desirable and current situations. In many of the related literature, these factors have been propounded as the expressions like " innovation", "co – creating", "self – controlling", "persuading" and "proactive organizing". A descriptive – survey research method was utilized. The statistical population included all full time faculty members of Isfahan university and Isfahan Medical Science university from which a sample size of 130 was selected through proportional classified random sampling the data gathering instrument was administration researcher – made questionnaire which included 46 items based on Likre„s five degree scale and its reliability was estimated 0. 92 based on Cronbach„s Alpha coefficient. In order to analyse the data, descriptive statistics (mean percentage variance) and inferential statistic (one variable t test one way analysis of variance and Hotelling„s t²) were employed. The findings indicated that based on the observed t the application of all Post – modern indices in the present situation is less than average while the examinees assessment the of those concerning indices the desirable situation is above the average. Also Hotelling„s t² analysis indicated that in the current situation the application of «innovation» is less and «self – controlling» more than all other indices while the examinees most preference is related to «innovation».

    Keywords: University Higher education administration Post – modern management
  • Yousef Mohammadifar, Nematollah Mousapour, Sohrab Del Angizan, Mohammad Ahmadi Page 119

    The paper is the result of a survey on the impact of staff behavior on customer satisfaction in state-run organizations which studies four behavioral variables among the staff: politeness and etiquette; speed of providing services; exactness in work; and positive willingness to do their job. The research studies middle and lower levels of behavior and reaction of the staff and organizations according to James and Mono Fitzsimmons model and the American Customer Satisfaction Index. Data has been collected and analyzed through mental measurement and context finding methods on a population of 8,352 customer of 51 state-run organizations in Kermanshah Province. The findings show that there are differences between performance and expectations among the four variables studied here. The most difference was seen for “speed of providing services” variable with the least difference observed for “politeness and etiquette” variable. On the other hand, statistical tests confirm the relationship between staff behavior, as an independent variable, and customer satisfaction, as a dependent variable. Correlation between these two variables has been 87.2 percent. Therefore, it is certain that changing behavior of the staff will have a great effect on customer satisfaction.

    Keywords: Satisfaction, Customer, Citizen, based, State, run organizations, Behavior
  • Milad Bakhti, Aryan Gholipour, Sajedgudarzi Page 135

    Teams‟ extensiveusage and reaching for team effectiveness counts as one of the most important goals of today organizations. Thus, describing levers for making work teams more effective is essential to reach this goal. In this research we try to introduce transformational leadership and social capital concepts as strong levers in team effectiveness development and improvement. Statistic population of this research consists of the companies that reside in Tehran University Science and Technology Park, and “SPSS” and “Visual PLS” software has been used in order to analyze the data which is collected through questionnaire. Obtained results confirm the suggested visionary theorem and describes the strong relationship between transformational leadership and social capitol (0.50), and social capitol and team effectiveness (0.61) directly and also the relationship between transformational leadership and team effectiveness indirectly.

    Keywords: transformational leadership, social capitol, work teams, team effectiveness