فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 8 (زمستان 1390)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 8 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد میرمحمدی، اکبر حسن پور* صفحه 9
    امروزه به لحاظ شرایط داخلی و موقعیت بین المللی کشور مان، ضرورت تحول در نظام اداری بیش از هر زمان دیگری احساس می شود، ولی طراحی نظام اداری مطلوب، مستلزم بررسی وضعیت موجود و شناسایی مسائل و مشکلات و چالش های عمده آن است. مقاله حاضر با استفاده از روش تحقیق کیفی مبتنی بر مصاحبه با کارشناسان، به دنبال استخراج و طبقه بندی مسائل و مشکلات نظام اداری کشور و بیان چالش های عمده آن است.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که مسائل و مشکلات نظام اداری را با توجه به اجزای آن می توان در هفت بخش مدیریت منابع انسانی؛ ساختار، فرآیند ها، رویه ها، قوانین و مقررات؛ فرهنگ اداری و خدمت رسانی؛ الگو ها و شیوه های مدیریتی؛ نوآوری و بهبود مستمر؛ فناوری اطلاعات و ارزیابی و نظارت بررسی کرد که عمده ترین مشکلات، مربوط به بخش مدیریت منابع انسانی است و از سوی دیگر چالش های عمده نظام اداری ایران شامل عدم حاکمیت حرفه گرایی؛ ناکارآمدی سیستم نظارتی؛ عدم حاکمیت تفکر بهبود مستمر و روحیه پژوهشگری و ناکارآمدی ساختار های سازمانی است.
    کلیدواژگان: توسعه، رویکردهای اداری، مسائل و چالش های عمده و سیاست های کلان اداری
  • عباسعلی حاج کریمی، علی رضاییان، اکرم هادیزاده، علی بنیادی نایینی* صفحه 23
    یکی از مهم ترین جنبه های کسب مزیت رقابتی در فضای کسب وکار امروز، توجه به ارزش آفرینی منابع انسانی و تمرکز بر شایستگی های محوری سرمایه های انسانی است. همچنین توجه به شایستگی های مدیریتی مدیران، به ویژه مدیران منابع انسانی بخش دولتی که خود متولی اجرای سیستم مدیریت مبتنی بر شایستگی در دولت هستند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین در این مقاله پس از بررسی مطالعه های متعدد انجام شده در زمینه شایستگی های منابع انسانی، یک مدل ابتکاری، متشکل از شایستگی های هوشی، شایستگی های مدیریتی، شایستگی های مدیران منابع انسانی و ارزش آفرینی منابع انسانی با استفاده از روش گروه کانونی طراحی شد در ادامه بر مبنای مدل طراحی شده، سوال های پرسشنامه تدوین و پس از اطمینان از روایی و پایایی ابزار اندازه گیری، پرسشنامه در میان نمونه آماری متشکل از برخی کارشناسان و مدیران مرتبط با مدیریت منابع انسانی در وزارتخانه ها توزیع شد. لازم به ذکر است که این پژوهش از نوع توصیفی-اکتشافی و کیفی-کمی بوده و برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است، بنابراین نتایج پژوهش نشان می دهد که شایستگی های هوشی بر شایستگی های مدیریتی و شایستگی های مدیران منابع انسانی تاثیرگذار بوده و شایستگی های مدیریتی بر شایستگی های مدیران منابع انسانی اثرگذار هستند؛ همچنین در تاثیر گذاری بر روی ارزش آفرینی منابع انسانی فقط شایستگی های مدیران منابع انسانی معنادار می باشند.
    کلیدواژگان: شایستگی های هوشی، شایستگی های مدیریتی، شایستگی های مدیران منابع انسانی، ارزش آفرینی منابع انسانی، مدیران منابع انسانی بخش دولتی ایران
  • محسن فرهادی نژاد*، محمد لگزیان صفحه 45
    تلاش دولت ها برای دستیابی به جامعه ای بهتر، بدون شناخت عواملی که روند حرکت آن ها را کند می کند، نتایج مورد نظر را در پی نخواهد داشت. یکی از عواملی که بر فرآیند رشد و توسعه جوامع اثر فراوانی می گذارد، فساد اداری است. این پدیده هر روز با ابعاد گسترده تری عملکرد دولت ها را تحت تاثیر قرار می دهد و آن ها را متقاعد می سازد که برای تحدید دامنه نفوذ آن باید چاره ای اساسی بیندیشند. آگاهی از علل بروز فساد اداری و شیوه های کنترل آن یکی از اساسی ترین الزامات در تدوین برنامه های کارآمد مقابله با فساد به شمار می آید. بدین منظور، مطالعه ای در سال 1378 با هدف بررسی نگرش ها به فساد اداری انجام گرفت و در سال 1388 نیز مطالعه دیگری در همان جامعه آماری به منظور پیمایش پیرامون تغییر نگرش ها به علل فساد اداری و روش های کنترل آن انجام شد. در نگاهی کلی، با گذشت ده سال از مطالعه اول، متغیرهای اقتصادی بروز فساد، جای خود را به متغیرهای فرهنگی داده اند و متغیرهای فردی جایگزین متغیرهای سازمانی شده اند. نکته قابل تامل در این رتبه بندی آن است که در هر دو مطالعه، نبود وجدان کاری، احساس کارکنان دولت در مورد وجود نابرابری اقتصادی در مقایسه با افراد شاغل در سایر بخش ها، عدم پایبندی جامعه به رعایت موازین شرعی و قانون گریزی به عنوان معضلی فرهنگی، مهم ترین عوامل پدید آورنده فساد اداری به اعتقاد افراد جامعه مورد مطالعه بوده اند. لازم به ذکر است که این مطالعه ها، در هر دو مقطع زمانی، با مشارکت مدیران دستگاه های اجرایی خراسان رضوی انجام شدند.
    کلیدواژگان: فساد اداری، پیمایش طولی، خراسان رضوی
  • حسن دانایی فرد، علی اصغر فانی، الهام براتی* صفحه 61
    اگر زبان ها به حرکت در نیایند، دانشی برای سازمان تولید نمی شود. زبان، ابزار تعامل انسان ها در سازمان هاست. اگر انسان به سازمان روح می دهد و سرمایه استراتژیک آن محسوب می شود، به دلیل آن است که متولیان رصدخانه سازمانی که در آن، مسائل فراروی سازمان و مدیران شناسایی و برای حل آن ها ارائه طریق می شود، خود کارکنان هستند. وقتی سکوت، سازمانی را فرا می گیرد، رکود و فتور در شبکه های فیزیکی و اجتماعی آن رسوب می کند و مزیت رقابتی سازمانی بی معنا می شود. برای تبیین پدیده سکوت سازمانی، معدود پژوهش هایی آن جام شده است ولی در آن ها نقش فرهنگ پژوهش نشده است. در این پژوهش، نقش فرهنگ سازمانی در سکوت سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. سازمان های مورد مطالعه از بخش دولتی (دانشگاه های علوم پزشکی تهران) انتخاب شده اند. نتایج از تاثیر فرهنگ سازمانی (جو و رفتار سکوت) حکایت دارد.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، جو سکوت، رفتار سکوت، فرهنگ سازمانی، سازمان های دولتی
  • عادل آذر، سجاد نجفی* صفحه 83
    امروزه تخصیص منابع، غالبا ذهنی، تجربی و مبتنی بر روش های کهنه است و لذا به رضایت عمومی نمی انجامد و قابلیت تعمیم پذیری و انطباق ریاضی ندارد. از این رو استفاده از نظریه های کمی برای نزدیک کردن کمیت و کیفیت استدلال انسانی، ضروری است. قوانین بودجه، مبتنی بر پیش بینی هایی است که همواره با خطا و عدم قطعیت همراه هستند. این خطاها در پیش بینی داده ها، در اندازه گیری و سنجش آن ها، و همچنین پیاده سازی بودجه وجود دارد. بنابراین، کمترین تغییرات در مقادیر پیش بینی شده موجب تردید در بهینگی و موجه بودن فضای قانون بودجه خواهد شد. هدف از این مقاله، یافتن مدلی برای بودجه ریزی در بخش عمومی است که بتواند عدم قطعیت را به نحوی لحاظ کند که ضمن حفظ بهینگی و موجه بودن فضای تخصیص در برابر تغییرات، انعطاف پذیری آن را نیز در اجرا تضمین کند. رویکردهای مختلفی برای لحاظ کردن اثر عدم قطعیت وجود دارد. در این مقاله، رویکرد بهینه سازی استوار انتخاب شده است. مدل بودجه ریزی در بخش عمومی با مدل های استوار سویستر، بن- تال و نمیروفسکی، و برتسیماس و سیم توسعه داده شده است تا براساس میزان محافظه کاری تصمیم گیران - در زمینه وضعیت حال و آینده کشور- بتوان از تک تک مدل ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مدل ریاضی بودجه ریزی، بودجه عمومی، بهینه سازی استوار
  • سعید مرتضوی، سیما ساغروانی*، حسین کارشکنی صفحه 99
    فرسودگی هیجانی، نه تنها به کارکنان بلکه به سازمان نیز آسیب جدی وارد می نماید. بنابراین، توجه به عوامل تاثیرگذار بر این متغیر به منظور کاهش این آسیب، ضروری است. اما از آنجا که بسیاری از بنیان های نظری به تاثیر هیجانات و گرایش های کاری کارکنان در فرسودگی هیجانی آنان اذعان دارند، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر دو متغیر یاد شده به عنوان ارزش، بر فرسودگی هیجانی کارکنان پرداخته است. در این راستا کارکنان شاغل در بخش آموزش دانشگاه فردوسی مشهد، به عنوان جامعه آماری، انتخاب شدند و داده ها با استفاده از پرسش نامه جمع آوری شد. بعد از تجزیه و تحلیل داده ها، شاخص های برازش، مدل پیشنهادی را مورد تایید قرارداد و نشان داد که الگوی ارائه شده برازش معتبری دارد. از میان سه مسیر موجود در الگوی ارتباطی، تنها ضریب مسیرهای گرایش ارزشی به کار و فرسودگی هیجانی، معنادار برآورد شد و مشخص شد که گرایش ارزشی به کار، اثر منفی بر فرسودگی هیجانی دارد. این یافته برای تصمیم گیرندگان دانشگاه، بسیار ارزشمند خواهد بود و آنان را به اتخاذ سیاست هایی در راستای تغییر نگرش کارکنان به کار، به عنوان ارزش، ترغیب می کند. علاوه بر آن، نبود ارتباط معنادار میان تنظیم هیجانات و فرسودگی هیجانی، از دغدغه های سیاست گذاران در زمینه تاثیر مثبت تنظیم هیجانات بر فرسودگی هیجانی خواهد کاست.
    کلیدواژگان: فرسودگی هیجانی، تنظیم هیجانات، گرایش ارزشی به کار، کنش سطحی، کنش عمیق
  • بهروز دری کورانی، یاسر سبحانی فرد* صفحه 123
    برونسپاری را می توان استفاده از تامین کننده ای در خارج از سازمان دانست، به گونه ای که تامین کننده، کالا یا خدمتی را که قبلا به طور عادی در سازمان ارائه می شده است، در خارج از سازمان ارائه دهد. در این پژوهش سعی شده است که اثر اجرای هرچه موفق تر برونسپاری بر فعالیت های سازمانی در دانشگاه های منتخب، به عنوان جامعه آماری، مورد سنجش قرار گیرد. برای دستیابی به این هدف، پس از مطالعه های نظری، ابتدا شاخص های به دست آمده سنجش شدند و سپس با تحلیل عاملی تاییدی به کمک نرم افزار لیزرل تایید گردیدند. در نهایت، مدل معادلات ساختاری به دست آمده نشان داد که اجرای هرچه موفق تر برونسپاری موجب بهبود فعالیت های سازمانی در جامعه آماری شده است.
    کلیدواژگان: برونسپاری، کیفیت خدمات مشتریان، تحلیل عاملی تاییدی، معادلات ساختاری
|
  • Seyed Mohammad Mirmohammadi, Akbar Hasanpoor* Page 9
    Internal and international situation of our country necessitate the development and changing of Administrative system. Designing the administrative system is based on surveying status quo and indentifying it's problems and challenges. This research is a qualitative research based experts interviews and it's objective is extracting and categorizing of the problems and challenges of our country administrative system. The results of research show that the problems and challenges of administrative system is categorized in seven category (human resource management; Structure, process, procedures and roles; Administrative culture and serving; Managerial patterns and styles; Innovation and continuous improvement; Information technology; Assessment and control). The fundamental of these problems is related to human resource management. Additionally, Improfessionality; Dis functional monitoring systems; Lack of Continuous improvement and researching spirit and Dis functional organizational structures are the fundamental of administration challenges of Iran.
    Keywords: Development, Administrative approaches, Problems, fundamental challenges, Macro polices of Administration
  • Abbasali Hajikarimi, Ali Rezaeian, Akram Hadizadeh, Ali Bonyadi Naeini* Page 23
    Today, it is very important to pay enough attention to managerial competencies of managers, especially to public sector human resource managers, who are responsible for implementing the Management By Competency (MBC) system in Iran’s public sector. This paper proposed a heuristic model which is composed of some variables like Intelligence Competencies (IC), Managerial Competencies (MC), Human Resource Managers Competencies (HRMC) and Human Resource Value Proposition (HRVP), based on studying different competencies model and research results in the field of human resource competencies and using focus group method. Then extending competency issues from private sector to public sector, is considering as one of the most important issues in this research. After constructing of questionnaire based on designed model and testing its validity and reliability, we distributed it among some human resource’s experts and managers of Iran’s ministries, as statistical sample. This research is a descriptive-exploratory & qualitative-quantitative, one which its hypothesis are tested by Structural Equation Modeling (SEM). The results of this research show that (IC) affect (MC) & (HRMC) and (MC) affect (HRMC). It is also shows that only (HRMC) has an influence on (HRVP).It should be mentioned that among 56 indexes relating to variables, “Heeding moral principles”, among 14 observed variables “Planning and Administrative Competency” and among four latent variables “Human Resource Value Proposition” have the first priorities.
    Keywords: Intelligence Competencies (IC), Managerial Competencies (MC), Human Resource Managers Competencies (HRMC), Human Resource Value Proposition (HRVP), Human Resource Managers in Public Sector of Iran
  • Mohsen Farhadi Nejad *, Mohammad Legzian Page 45
    The efforts of governments for achieving a better society without attention to the factors which make slowly movement toward future, wont include ideal results. Corruption is one of the most important factors. Awareness of causes of appearance and ways of controlling this phenomena, is an important necessity for designing an effective program to fighting with corruption. The present research which is performed in the public offices of Khorasan Razavi province is trying to determine changes at opinions about causes of appearance and ways of controlling of corruption. With a general look at passing 10 years from the first study, the economical factors of appearing corruption have been replaced by cultural factors and individual factors have been been replaced by organizational factors. The ponderable point in this ranking, is that in both studies, the lack of job conscience, the feeling of economical unfairness, inattentive to moral principles and ignoring rules as cultural disaster, are of the most important factors of appearance of corruption by the participators in this study.
    Keywords: Corruption, Longitude Survey, Economical Factors, Cultural Factors
  • Hasan Danaee Fard, Aliasghar Fani, Elham Barati* Page 61
    When tongues do not move i.e. there is no discussion in the organization, no knowledge will be produced for it. Tongue is an interaction mechanism among the members in organizations. Man gives meaning to the organization and is considered as a strategic capital of an organization, as the custodians of organizational observatory where the problems of the organizations and managers are identified and solved are the employees themselves. When silence concurs an organization, idleness and languor are what will remain in the physical and social web of the organization and organizational competitive advantages will lose their meaning. Little research has been carried out to clarify the phenomenon of organizational silence. However, the role of organizational culture has not been scrutinized properly to the date. In addition, since the results of research show that the climate of silence plays a significant role in the creation of silence behavior, this study has the effect of this factor on organizational culture and organizational silence as its center of focus. The organizations of interest (Universities of Tehran Medical Sciences) were chosen from the public sector. The results of statistical assessments indicate the impact of organizational culture onorganizational silence (climate of silence and silence behavior).
    Keywords: organizational silence, climate of silence, silence behavior, organizational culture, public organizations
  • Adel Azar, Sajjad Najafi* Page 83
    Nowadays most of resource allocation is mental, empirical and based on the old methods. So it does not take general satisfaction and does not have generalization ability and mathematical confirm, Hence using from quantity theory for nearing of quantitative and qualitative human resource is essential objective. Budgeting lows based on forecasting which always face with errors and uncertainty. These errors are Prediction errors, Measurement Errors, Implementation Errors, so mirror change in forecasting amount, Measurement and Implementation cause to hesitation on optimally and feasibility for budgeting lows. Goal of this article is designing of a budgeting model in the public sector to be able for glancing uncertainty factor which with preserving optimally and feasibility allocation area in the budget low in contorting with changing, guaranty his flexibility in the also implementation. There are different approaches for glancing of effect of uncertainty which from these approaches, we selected robust optimization approach. And this mathematical budgeting model developed by using of Soyster robust model, Ben-Tal & Nemirovski model and Bertsimas & Sym model. Until on foundation of measurement convex, decision makers from situation of now and future of country, be able use from every one these robust models.
    Keywords: mathematical budgeting model, public sector, robust optimization
  • Saeed Mortazavi, Sima Saghravani *, Hossein Kareshki Page 99
    Emotional exhaustion is not only harmful for employees, but also seriously damages the organization, due to this fact, studying the factors influencing this variable in order to reduce its damages is essential. Since many theoretical foundations confirm influences of employee's emotions and work orientation on emotional exhaustion, this research also investigated the role of emotional labor and calling orientation on employee's emotional exhaustion. In this research, Ferdowsi University of Mashhad employees in the education section were selected as the research population. In order to get the data, questionnaire was used.For analyzing data, within structural equation method, Smartpls software was used. Fitting indexes supported the suggested model. And demonstrated that proposed model has an approved value. Between the three paths in the model, the only path between calling orientation and emotional exhaustion was significant, and showed that calling orientation has a negative effect on emotional exhaustion. In addition, lack of relationship between the emotional exhaustion and the emotional labor will reduce concerns of policy makers about positive effect of the emotional labor on the emotional exhaustion.
    Keywords: Emotional Labor, Emotional Exhaustion, Calling Orientation, Surface Action, Deep Action
  • Behruz Dorri Nokurani, Yasser Sobhanifard* Page 123
    Outsourcing is known as using a supplier outside the organization in a way that this supplier provides the same service or goods provided normally inside the organization. Outsourcing likewise any other strategy has its own effects on the organization. This paper tries to evaluate the impact of a successful outsourcing on organization’s activities in selected universities. In order to reach this purpose, after theoretical studies, first, obtained indexes by the expertise are evaluated and then by the confirmatory factor analysis with the help of Lisrel software, the claimed indexes are confirmed. The results of structural equation show that the questioned Relevance is directly available and in some other words the implementation of a successful Outsourcing will help improving organization’s activities in the statistical.
    Keywords: Outsourcing, Organizational Activities, Structural Equation Modeling