فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 30 (تابستان 1396)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 30 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین رحمان سرشت، ژاله فرزانه حسن زاده صفحه 15
    امروزه با توجه به رشد سیستم های اطلاعاتی، به اشتراک گذاری دانش عاملی مهم برای روان سازی فعالیت های زنجیره تامین و افزایش سودهای عملیاتی است. به اشتراک گذاری دانش می تواند درنتیجه توسعه اعتماد بین شرکای تجاری و برقراری روابط بلندمدت بین آن ها ترغیب شود. در این مطالعه مدلی برای ترغیب سازمان ها برای به اشتراک گذاری دانش در زنجیره تامین ارائه شده است که می تواند به گسترش مبانی نظری موضوع بین سازمانی منجر شود. این مدل بر اساس عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر افزایش اعتماد بین سازمانی و درنتیجه به اشتراک گذاری دانش است. روش این پژوهش توصیفی پیمایشی محسوب می شود. تعداد 196 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی ساده از میان کارکنان یکی از شرکت های تابعه صنایع پتروشیمی انتخاب شده و تعداد 180 پرسشنامه تکمیل و بازگشت داده شد. نتایج با استفاده از روش های آماری و مدل معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Amos بررسی و تحلیل شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که اهداف مشترک و درونی سازی رابطه، به طور مثبت بر افزایش اعتماد بین سازمانی موثر است و اعتماد بین سازمانی بر افزایش همکاری و در نتیجه افزایش احتمال به اشتراک گذاری دانش بین سازمانی موثر است.
    کلیدواژگان: اهداف مشترک، درونی سازی رابطه، همکاری، به اشتراک گذاری دانش، اعتماد
  • منیژه قره چه، سیدمحمود حسینی، امیر مانیان، خسرو محمدی صفحه 35
    اعتماد، لازمه بازاریابی خدماتی برای حفظ روابط بین مشتریان و ارائه دهندگان خدمت است؛ زیرا مشتریان اغلب قبل از تجربه واقعی خدمت، مجبور به اخذ تصمیم برای خرید هستند. یکی از راه های جذب و حفظ مشتریان، به ویژه در حوزه بانکداری الکترونیکی، ایجاد اعتماد در آن ها نسبت به خدمات الکترونیکی ارائه شده توسط بانک ها است. پژوهشگران در این پژوهش درصدد طراحی و تبیین الگوی اعتماد مشتریان به بانکداری الکترونیکی هستند تا بتوان علاوه بر شناخت عوامل موثر بر اعتماد مشتریان، میزان اعتماد آن ها را نسبت به این گونه خدمات نیز سنجید. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه جمع آوری شد و با استفاده از الگو معادلات ساختاری با نرم افزار LISREL 8/54 مورد آزمون قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مشتریان بانک های خصوصی و دولتی کشور است که در زمستان 93 از خدمات بانکداری الکترونیکی استفاده کرده اند. به منظور جمع آوری داده ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، از 600 مشتری نمونه گیری به عمل آمد. نتایج نشان داد که امنیت ادراک شده، حفظ حریم خصوصی، سازگاری، سهولت استفاده و سودمندی ادراک شده تاثیر معنا داری بر اعتماد مشتریان به بانکداری الکترونیکی دارند؛ به علاوه، اعتماد سبب کاهش ریسک ادراک شده، ایجاد نگرش مطلوب، تمایل به پذیرش خدمات بانکداری الکترونیکی و درنتیجه استفاده واقعی از این خدمات می شود.
    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، اعتماد، فضای سایبری، بانکداری الکترونیکی، الگوسازی معادلات ساختاری
  • البرز قتیانی، غلام رضا معمارزاده طهران، ناصر میر سپاسی صفحه 57
    عملکرد پایین منابع انسانی، به خصوص در بخش دولتی ایران، همواره یکی از چالش های اصلی مدیران این بخش بوده است. در این پژوهش با استفاده از رویکرد اجتماعی فنی و اضافه کردن شاخه بوم شناختی به آن، سعی شده است تا مدلی برای سیستم مدیریت منابع انسانی در بخش دولتی با رویکرد بوم شناختانه طراحی شود. داشته های منابع انسانی سازمان، سرمایه انسانی؛ داشته های اجتماعی سازمان، سرمایه اجتماعی و داشته های بوم شناختی سازمان، سرمایه بوم شناختی سازمان در نظر گرفته شده است. طبق نظریه اجتماعی فنی، استفاده بیشینه از همه سرمایه ها امکان پذیر نیست و باید به ترکیب بهینه ای از آن ها دست یافت تا این ترکیب بتواند به حداکثر سازی عملکرد نیروی انسانی کمک کند. برای این منظور از گروه خبره ای که از طریق تکنیک گلوله برفی انتخاب شده بودند، خواسته شد تا اهمیت شاخص های هر یک از سرمایه ها را در وظایف منابع انسانی مشخص کنند. داده های به دست آمده از طریق روش برنامه ریزی خطی تکنیک صفر و یک، برای دستیابی به مدل بهینه، تحلیل شد. در پایان نتایج با قانون خدمات کشوری تطبیق داده شده و پیشنهاد هایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: طراحی مدل مدیریت منابع انسانی، سرمایه بوم شناختی، عملکرد نیروی انسانی، بخش دولتی ایران
  • فخراالسادات نصیرص ولیک بنی * صفحه 75
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین منابع قدرت مدیران با اعتماد سازمانی و اثربخشی ارتباطات سازمانی در «دانشگاه بوعلی سینا همدان» بود. این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی همبستگی است و جامعه آماری آن را کلیه کارکنان «دانشگاه بوعلی سینا» به تعداد 777 نفر در سال تحصیلی 1392 تشکیل می دهند که با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی260 نفر مطابق جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، سه پرسشنامه استاندارد منابع قدرت مدیران، اعتماد سازمانی و اثربخشی ارتباطات سازمانی به کار رفت. نتایج نشان داد که وضعیت هر دو متغیر اعتماد سازمانی و میزان اثربخشی ارتباطات سازمانی در «دانشگاه بوعلی سینا همدان» در حد متوسط است و ارتباط مثبت و معنادار بین منابع قدرت مدیران و اعتماد سازمانی، وجود ندارد؛ همچنین نتایج نشان داد که قدرت اجبار مدیران بیشترین تاثیر را بر اعتماد و اثربخشی ارتباطات سازمانی دارد؛ به عبارتی بین قدرت اجبار مدیران و اعتماد سازمانی، رابطه منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: منابع قدرت مدیران، اعتماد سازمانی، اثربخشی ارتباطات سازمانی
  • سیروس قنبری، ایمان کریمی صفحه 97
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آموزش ICT بر پذیرش اثربخش فناوری اطلاعات بر اساس مدل پذیرش تکنولوژی (TAM) است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان امور آب و فاضلاب شهر اراک هستند که تعداد 215 کارمند در دو گروه (آموزش گذرانده و آموزش نگذرانده) به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد مدل پذیرش فناوری دیویس استفاده شد. نتایج نشان داد بین کارکنان آموزش گذرانده و آموزش نگذرانده در 5 متغیر مدل پذیرش فناوری تفاوت معنادار وجود دارد. بر اساس تحلیل داده ها، همه روابط بین متغیرهای مدل ساختاری گروه آموزش دیده با توجه به تاثیر آموزش، مثبت و معنادار به دست آمدند و با توجه به شاخص های برازش، مدل ساختاری پذیرش فناوری گروه آموزش دیده دارای برازش مناسب است و بر همین اساس قابلیت به کارگیری در جامعه موردنظر را دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدل پذیرش فناوری
  • فرجام زارع، عبد الرسول حسینی صفحه 117
    این پژوهش با هدف بررسی نقش رهبری معنوی در چابکی سازمانی انجام شد. با توجه به اینکه مرتفع ساختن مسائل و مشکلات ناشی از تغییرات سریع محیطی و همچنین بهبود روند رشد و توسعه سازمان ها امری حیاتی است، این پژوهش می تواند با هدف بررسی مولفه های تاثیرگذار رهبری معنوی بر چابکی سازمانی، نقش مهمی را در این زمینه ایفا کند. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان «شرکت گاز استان فارس» (170نفر) و تعداد افراد نمونه 102 نفر است. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه گردآوری شده و از طریق نرم افزارهای آماری لیزرل و SPSS بررسی و تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که کلیه ابعاد رهبری معنوی بر چابکی سازمانی تاثیرگذار هستند؛ همچنین تمامی ابعاد رهبری معنوی، وضعیت مطلوبی دارند. در ادامه پژوهش، از طریق آزمون آماری فریدمن، ابعاد رهبری معنوی و چابکی سازمانی اولویت بندی شدند.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، رهبری، چابکی سازمانی، معنویت
  • محمد نصیری، عاطفه ساعدی، جواد نرگسیان، محمدرضا عبدلی صفحه 135
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان تعهد سازمانی کارکنان سازمان آموزش وپرورش شهر اهواز و تعیین رابطه آن با بی تفاوتی سازمانی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش مشتمل بر 194 نفر از کارکنان است که با بهره گیری از نمونه گیری خوشه ای، تعداد 123 نفر به عنوان نمونه آماری برگزیده شدند؛ سپس با استفاده از پرسشنامه های OCQ و OIQ، داده های موردنیاز گردآوری شد. بررسی و تحلیل نتایج نشان داد که بین مولفه های تعهد سازمانی و مولفه های بی تفاوتی سازمانی ارتباط معکوس و معناداری وجود دارد؛ همچنین مشخص شد که کمترین همبستگی با متغیر وابسته تعهد سازمانی را بی تفاوتی به مدیر دارد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، بی تفاوتی سازمانی، کارکنان، سازمان آموزش وپرورش
|
  • *Hossien Rahmanseresht, Jaleh Farzaneh Hassanzadeh Page 15
    In this era of the network economy, with the attention to rapidly information system increase, inter-organizational knowledge sharing is one key driving force required to streamline value chain activities and maximize operational benefits. Knowledge sharing can be realized when the involved business partners successfully develop trust and build long-term partnerships. In this study, a model of knowledge sharing across the supply chain is constructed. Social and cultural factors are investigated in this model to develop inter-organizational trust among the various supply chain members. A sample of 196 people was selected by simple random sampling among employees of one of the subsidiaries of petrochemical industry and 180 questionnaires were completed and returned. The obtained results were analyzed using statistical methods and structural equation model with Amos software. The findings of the study show that trust is enforced when organizations develop shared goals, form social relational embeddedness. In addition, inter-organizational trust leads to better inter-organizational collaboration and knowledge sharing. Theoretical and practical implications are also discussed.
    Keywords: Shared Goal, Relational Embeddedness, Collaboration, Knowledge Sharing, Trust
  • *Manizheh Gharah Cheh, Seyyed Mahmoud Hosseini, Amir Manian, Khosro Mohammadi Page 35
    Trust is necessary for service marketing in order to maintain the relationship between customers and service providers because customers often have to make decisions before real experience of a certain service. One of the ways of attracting and retaining customers in electronic banking is the creation of trust in electronic banking by the banks. This study aims to design and determine a model of trust in electronic banking in order to identify influential factors on trust in an attempt to measure their trust to such customers of private and public banks in the area of Tehran who have used electronic banking during February 2015. To collect data, tibility, usefulness, and ease of use have a significant influence on trust towards electronic banking services. Further, trust can reduces perceived risk, creates positive attitude and intention to accept the services and finally, can lead to real usage of electronic banking services.
    Keywords: Consumer Behavior, Trust, Cyberspace, Electronic Banking, Structural Equation Modeling
  • *Alborz Gheitani, Gholam Reza Memarzade Tehran, Naser Mirsepasi Page 57
    Low performance of human resource specifically in Iran public sector has been one of the challenges of managers in this sector. In this paper has been tried to design a human resources management (HRM) model for public sector with using socio- technical theory. Human assets of organization considered as human capital, social assets considered as social capital and ecological assets considered as eco capital of organization. Based on socio-eco thecnical approach, optimization of all of the capital is not possible and organizations should gain an optional composition of them with the purpose of gainig maximizing human resource performance. For this purpose an experts group (that selected from snow ball sampling) was asked to identify the importance of each capital indexes in HRM system practices. Obtained data from experts group was analyzed with linier programming method using zero-one technic. Finally, the optimal model was compared with civil services law, and some recommendations were presented.
    Keywords: HRM Model Design, Eco Capital, Employee's Performance, Iran Public Sector
  • Fakhrosadat Nasiri Valikboni * Page 75
    The aim of this study is to investigate the relationship between manager's power resources with organizational trust and organizational communication effectiveness. The research method is descriptive. The population included all staff of Bu-Ali Sina University in Hamedan (777) which using stratified sampling method 260 employees according to Krejczy and Morgan tables were randomly selected for the study. For data collection three questionnaires have been used: managers’ power resources, organizational trust and organizational communication effectiveness. The results show that the status of both variables of organizational trust and the effectiveness of organizational communication is moderate at Bu Ali Sina University of Hamadan. There is no positive and significant correlation between the manager's power resources and organizational trust. The results also showed that the coercive power of managers has the most impact on the trust and effectiveness of organizational communication.
    Keywords: Manager's Power Resources, Organizational Trust, Organizational Communication Effectiveness
  • Siroos Ghanbari, Iman Karimi Page 97
    The aim of this study is to evaluate the impact of ICT Training on the effective adoption of IT based Technology Acceptance Model (TAM). This study is based on objective and based on the method of data collection is descriptive. The population is all employees Water and Wastewater Company Arak city That 215 employees were selected as samples in two groups (Passed Training and not passed Training). Data collection was used of Standard questionnaire Davi's technology acceptance model. Data analysis was performed using SPSS and LISREL software. The results showed that the Training staff Passed and training not passed the Technology Acceptance Model 5 variables there are significant differences. Based on data analysis, all of the relationships between variables in structural models trained with regard to the effect of education respectively positive and significant. With regard to the fit indexes, Structural model of technology adoption trained in proper fit and thus the ability to use the community offers.
    Keywords: Training, Information Technology, Communication, Technology Acceptance Model
  • Farjam Zare, Seyyed Abdolrasul Hosseini Page 117
    Abstract This research was conducted to investigate the role of spiritual leadership on organizational agility. Nowadays, in this respect, that overcome on problems that caused by rapid changes and improvement in growth and development of organizations is critical, the aim of research is investigation the factors influencing the spiritual leadership on organizational agility, this can play an important role in this field.The statistical society consisted of Fars gas company employees (n = 170) and the number of participants is 102 employees. Data were collected through questionnaires and through statistical software Spss confirmatory factor analysis have been analysed. The results show that all dimensions of spiritual leadership on organizational agility can be influence. Also shown that all of dimension of spiritual leadership have desirable situation. Further study, the dimensions of spiritual leadership and organizational agility by Friedman test were prioritized.
    Keywords: Spiritual Leadership, Leadership, Organizational Agility, Spirituality
  • Mohammad Nasiri, Atefeh Saedi, Javad Nargesian, Mohammad Reza Abdoli Page 135
    The main purpose of this study is to determine the level of organizational commitment of educational organization in Ahvaz. In this regard the relationship of organizational commitment and 2 has also been studied. The society consist of 194 employees and 123 of them have been selected based on cluster sampling. Data gathering has been done based on OIQ and OCQ questionnaires. The results show that there is negative relationship between organizational commitment and organizational indifference. In addition, inddiference to manageres has weakest relationship with organizational commitment.
    Keywords: Organizational Commitment, Organizational Indifference, Staff, Education Organization, Department