فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت مالی - پیاپی 13 (بهار 1395)

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 13 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد بدری، مریم دولو، مریم دری نوکورانی صفحات 9-35
    چگونگی تعامل بازار سرمایه با ارکان نظام اقتصادی، همواره یکی از مسائل مهم تلقی می شود. تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر عملکرد بازار سهام همواره مسئله ای مهم قلمداد شده است؛ به طورکلی متغیرهای اقتصادی به دو بخش خرد و کلان تقسیم می شوند. متغیرهای خرد در سطح شرکت و صنعت مطرح می شوند که شامل متغیرهایی نظیر ترکیب و ساختار دارایی ها و بدهی های شرکت، نسبت های مالی و حاشیه سود بنگاه ها و غیره هستند. متغیرهای کلان اقتصادی که شامل متغیرهایی نظیر نرخ بهره، نرخ ارز، قیمت جهانی نفت، شاخص تولیدات صنعتی و غیره می باشند، منحصر به بنگاه یا صنعتی خاص نباشد و با عملکرد کل بازار ارتباط دارد. با توجه به تاثیرگذاری قابل ملاحظه متغیرهای کلان در بازار سهام، تحلیلگران مالی همواره در تلاش هستند تا مهم ترین متغیرهای تاثیرگذار بر عملکرد بازار را شناسایی کنند تا بتوانند پیش بینی های بهتری ارائه دهند. این تحقیق سعی دارد بهبررسی تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی شامل نرخ ارز، نرخ بهره، نرخ تورم، عرضه پول، شاخص تولیدات صنعتی و قیمت جهانی نفت بر شاخص کل بازار سهام، ارزش جاری بازار سهام و حجم معاملات بازار سهام بپردازد. بدین منظور اطلاعات ماهانه متغیرهای یادشده از مهرماه 1377 تا شهریورماه 1393 گردآوری و برای تحلیل از آزمون علیت گرنجر، آزمون هم انباشتگی یوهانسون، تحلیل همبستگی و رگرسیون و آزمون عکس العمل های آنی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بر اساس تحلیل رگرسیون، نرخ ارز رسمی و غیررسمی، نرخ بهره و قیمت جهانی نفت رابطه مثبت با شاخص بازار سهام و نرخ ارز رسمی، شاخص تولیدات صنعتی و نرخ تورم رابطه مثبت و عرضه پول رابطه منفی با ارزش جاری بازار سهام دارد. همچنین نرخ ارز رسمی، نرخ تورم و شاخص تولیدات صنعتی رابطه مثبت با حجم معاملات بازار سهام دارد. بر اساس آزمون علیت گرنجر، رابطه علی یک طرفه از سمت متغیرهای کلان اقتصادی به سمت ارزش جاری بازار سهام و حجم معاملات بازار سهام وجود دارد؛ ولی هیچ گونه رابطه علی با شاخص بازار سهام ندارند.
    کلیدواژگان: شاخص کل سهام، حجم معاملات بازار سهام، ارزش جاری بازار سهام، قیمت جهانی نفت، عرضه پول و شاخص تولیدات صنعتی
  • سعید صفری، محمد جواد شیخ، یوسف مشتاقی صفحات 37-52
    تصمیمات منطقی سرمایهگذاری، نیازمند توجه به معیارها و عوامل مختلف بهطور همزمان است. برای رسیدن به این مقصود، میتوان از برنامهریزی آرمانی که در علم مدیریت به دلیل انعطافپذیری در بررسی مشکلات تصمیمگیری با چندین هدف متناقض و اطلاعات مبهم بهطور گسترده استفاده میشود، بهره جست. در این پژوهش، تفاوت انتخاب سهام و نتایج آن در مدلهای مارکویتز و برنامهریزی آرمانی نشان داده شده است. معیارهای حداقلسازی ریسک، حداکثرسازی بازده، مثبتشدن چولگی بازده سبد سهام و منفیشدن کشیدگی ریسک سبد سهام بهطور مشترک و معیارهای ارزشافزوده اقتصادی و سود تقسیمی بهطور جداگانه در دو مرحله، بهعنوان آرمانهای مدل در نظر گرفته شده اند. با استفاده از روش فرآیند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) میزان اهمیت معیارهای موردنظر محاسبه و داده های 10 شرکت از 30 شرکت برتر بورس اوراق بهادار تهران در مدل استفاده شد. با استفاده از نرمافزارهای spss و LINGO، تحلیل آماری داده ها و حل مدل صورت گرفته است. با توجه به نتایج، مدل برنامهریزی آرمانی، بازده بیشتری در مقایسه با مدل مارکویتز به سرمایهگذار ارائه میکند. همچنین براساس نسبت پاداش نوسان، انتخاب سبد سهام بر اساس سود تقسیمی نسبت به ارزشافزوده اقتصادی ترجیح دارد.
    کلیدواژگان: انتخاب سبد سهام بهینه، برنامهریزی آرمانی، ارزش افزوده اقتصادی
  • فریدون رهنمای رودپشتی، هاشم نیکو مرام، تقی ترابی، جعفر جولا صفحات 53-69
    در هر سیستم اقتصادی با توجه به گستردگی و عمق بازارهای بخش واقعی و مالی، مدیران با فرصتهای متنوعی برای انجام سرمایهگذاری های آتی مواجه هستند که بیشتر در قالب مفاهیم تئوری اختیار بیان میشود. از آنجاکه در مواردی، نوسانات بازدهی سهام متاثر از این نوع فرصتها است؛ لذا پژوهش حاضر در پی تبیین تئوری اختیار واقعی و بررسی تاثیر آن بر نوسانات بازدهی سهام است. در این پژوهش، نوسانات بازدهی دارایی پایه (سهام) بر مبنای انحرافمعیار بازدهی سهام و اختیارات واقعی شرکتها بر اساس چهار معیار اندازه شرکت، سن شرکت، رشد درآمدهای فروش و نسبت ارزش بازاری به ارزش دفتری سهام محاسبه شده است. نتایج برازش مدل رگرسیون چند متغیره و رگرسیون لجستیک با استفاده از اطلاعات 63 شرکت حاضر در نمونه تحقیق در فاصله سالهای 1383 تا 1392، نشان می دهد که درسطح اطمینان 95 درصد متغیرهای موثر بر اختیار واقعی، بر نوسان بازدهی دارایی پایه اثرگذار است و هرچه میزان اختیارات واقعی یک شرکت بیشتر باشد، این تاثیر قویتر میشود.
    کلیدواژگان: تئوری اختیار واقعی، فرصتهای سرمایه گذاری، نوسان بازدهی
  • رضا عیوضلو، محمدرضا آقامحمد سمسار، مهدی رامشگ صفحات 71-92
    بازدهی به همراه ریسک، همیشه یکی از مهم ترین معیارهای سرمایهگذاری است. دارایی بنگاه های اقتصادی، اصلیترین منبع خلق ارزشافزوده برای سهامداران است. سرمایهگذاران در بازار سهام، معیارهایی را برای قیمتگذاری دارایی ها درنظر میگیرند که این عوامل در بازدهی سهام آنها تاثیرگذار است. این پژوهش عوامل بنیادی موثر در بازدهی سهام بانکها را بررسی میکند. از عوامل مورد تاکید در این پژوهش، بازده دارایی بوده و این تحقیق درصدد است تا با بسط بازده دارایی ها، جنبه های مختلفی از سودآوری بانکها را در بازدهی سهام مطالعه کند. در این تحقیق، ابتدا با استفاده از پانل دیتا، رابطه بین بازده دارایی ها و سایر عوامل بنیادی بر بازدهی سهام بررسی می شود و درنهایت با مدل های اقتصاد سنجی بیزین اتورگرسیو برداری، روابط فیمابین متغیرهای بنیادی و بازدهی سهام بانکها مطالعه خواهد شد. نتایج نشان می دهد بازدهی سهام بانک ها دارای ارتباط مثبت معنا داری با مقادیر تاخیری بازدهی سهام بانکها، سود خالص به جمع درآمدهای عملیاتی، نسبت جمع درآمدهای عملیاتی به سهم بانک از درآمدهای مشاع و رابطه منفی معناداری با سهم بانک از درآمدهای مشاع به درآمدهای مشاع و لگاریتم اندازه بانک است.
    کلیدواژگان: بازدهی سهام بانک های تجاری، بازده داراییها، بیزین اتورگرسیو برداری، رویکرد دوپانت
  • سحر سپاسی، حسن حسنی صفحات 93-116
    بحران های اقتصادی اخیر (2007 تا 2008)، تمرکز بر مدیریت سرمایه در گردش را در همه شرکت های دنیا، مورد توجه قرار داد. با توجه به اهمیت چرخه های تجاری بر وضعیت سرمایه در گردش شرکت ها، در این پژوهش بهبررسی نقش چرخه های تجاری بر رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و سودآوری پرداخته شده است. در این پژوهش از دو معیار بازده دارایی ها و سود ناخالص عملیاتی برای سنجش سودآوری استفاده شده است و تعداد 200 شرکت در دوره زمانی 1391-1380 بهعنوان نمونه آماری انتخاب شدند که در مجموع تعداد 2218 سال- شرکت را ایجاد می کردند. یافته های پژوهش حاکی از این است که تاثیر چرخه های تجاری بر رابطه بین سرمایه در گردش و سودآوری در شرایط رونق اقتصادی، برجسته تر از شرایط رکود اقتصادی است. بهعلاوه، نتایج نشان میدهد اهمیت مدیریت چرخه تبدیل وجه نقد و دوره وصول مطالبات در شرایط رونق اقتصادی افزایش می یابد؛ همچنین مدیریت کارای موجودی کالا و دوره پرداخت حساب های پرداختنی در شرایط رونق اقتصادی کاهش می یابد. بهطورکلی، نتایج نشان میدهد مدیریت سرمایه در گردش امری ضروری و حیاتی برای شرکت ها است؛ بنابراین شرکت ها باید آن را در برنامه های تامین مالی خود مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: سرمایه در گردش، سودآوری، چرخه تجاری
  • محمد اسماعیل فدایی نژاد، رضا فراهانی صفحات 117-129
    بانک اسلامی قادر است ارزش خود را از طریق فروش بدهی، حداکثر کند. برای مثال، در مورد وام های مسکن از این طریق میتواند افزایش ریسک ناشی از نوسانات نرخ بهره را مدیریت کند. این مقاله نشان می دهد که چگونه بهکارگیری سازوکار مدیریت ریسک از راه فروش دین می تواند روی ارزش بانک اسلامی اثر مثبت بگذارد. یک مدل نظری اولیه در مورد حداکثر کردن ارزش بانک اسلامی وجود دارد که بر اساس آن تامین مالی از طریق فروش دیون مسکن می تواند بهعنوان یک راهکار برای پوشش ریسک ناشی از تغییرات نرخ های بهره بهکار گرفته شود. یافته های تجربی حاکی از آن است که بانک های اسلامی می توانند با بهره گیری از مزیت های نهفته در فروش دین، درآمدهایشان را افزایش داده و با تنظیم و برقراری تعادل بین دارایی ها و بدهی ها مسائل شان را حل کنند. هرگونه افزایش در نرخ های بهره بازار منجر به افزایش در نرخ تامین مالی در بانک های اسلامی می شود؛ زیرا نرخ های بهره بازار در تعیین میزان سود یا بهعبارتی نرخ بهره بانکی اثرگذار است. اگر بانک های اسلامی روش فروش دین را برای مدیریت ریسک شان بهکار گیرند، قطعا درآمد یا ارزش بانک تقویت خواهد شد؛ چرا که این فرصت را پیدا می کنند که اجرای پروژه های دیگری را بهعهده بگیرند که دارای ارزش خالص فعلی (NPV) مثبت است. این بازدهی میتواند از طریق فروش دین حاصل شود.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک بانک، تامین مالی، سرمایه گذاری، فروش دین
  • رضا تهرانی، سعید باجلان، حسین صفری مقدم صفحات 131-159
    انتخاب سهام مناسب جهت خرید و فروش بهمنظور کسب عایدات بیشتر، مهمترین موضوع سرمایه گذاران در بازار بورس اوراق بهادار است؛ درحالیکه در شرایط کنونی بسیاری از سرمایه گذاران براساس شایعات بازار و اخبار غیررسمی اقدام به خرید سهام می کنند. در این پژوهش با استفاده از روش هایDANP و VIKOR به انتخاب سبد سهام مناسب برای سرمایهگذاری پرداخته خواهد شد؛ ابتدا با استفاده از فرآیند تحلیل شبکهای و براساس نظر خبرگان، وزن معیارها محاسبه شده است و سپس اطلاعات مورد نیاز 30 شرکت مورد بررسی از واحد آرشیو و سایت اینترنتی سازمان بورس اوراق بهادار و صورتهای مالی شرکتها که در سال 1391 بیشترین نسبت P/E را دارا هستند جمع آوری و سپس با استفاده از روش VIKOR شرکتها رتبهبندی می شوند. معیارهای بهکارگرفته شده در این تحقیق در 4 دسته معیارهای سودآوری (شامل بازده حقوق صاحبان سهام، بازده دارایی ها، حاشیه سود خالص، حاشیه سود عملیاتی و سود هر سهم)، معیارهای رشد (شامل نرخ رشد بالقوه، نرخ رشد سود هر سهم، نرخ رشد سود خالص و نرخ رشد درآمدها)، معیارهای ریسک (شامل ریسک بازار، ریسک تجاری و ریسک مالی) و معیارهای توسعه و بازاریابی قرار گرفتند. این تحقیق از نظر هدف از نوع کاربردی است و از نظر ماهیت و روش جمع آوری داده ها، از نوع توصیفی و از شاخه مطالعه موردی است.
    کلیدواژگان: تصمیمگیری چندمعیاره، فرآیند تحلیل شبکهای، VIKOR، پرتفوی سرمایهگذاری، انتخاب پرتفولیو
|
  • Ahmad Badri*, Maryam Davallou, Maryam Dorri Nokourani Pages 9-35
    Interaction with elements of the market economic system is one of the important issues in the capital markets. The impact of macroeconomic variables on the performance of the stock market has been considered as an important issue. In general, economic variables have two parts, micro and macro. Micro variables in company and industry level, includes the composition and structure of the company`s assets and liabilities, financial ratios and profit margins of firms and so on. Macroeconomic variables includes interest rate, exchange rates, oil prices, industrial production index and so on, are not related to specific company or industry and related to total market. According with the significant impact of macroeconomic variables in the stock market, financial analysts trying to identify the most important variables affecting market performance so that they can provide better predictions. This research intends to investigate the impact of macroeconomic variables such as exchange rates, interest rates, inflation, money supply, the industrial production index and world oil prices on the stock market index, market capitalization and market turnover. Therefore, monthly data collect from September 1998 (Mehr 1377) to September 2014 (Shahriver 1393) and using Granger Causality, Johansen Co-integration, Correlation and Regression test and Impulse Response test for data analysis. The regression analysis show, the exchange rate bank and current exchange rate, interest rates and oil prices positively correlated with the stock market index and exchange rate bank, industrial production index and inflation and money supply, a negative correlation relationship with the market capitalization. Also, the bank exchange rate, inflation and industrial production index is positively correlated with stock market trading volume. According to Granger causality test, one-way causal relationship between macroeconomic variables to the market capitalization and market turnover, there is no causal relationship with stock market index.
    Keywords: Stock Market Index, Market Capitalization, Market Turnover, Oil Prices, Money Supply, Industrial Production Index
  • Saeed Safari, Mohammad Javad Sheikh, Yousef Moshtaghi Pages 37-52
    Rational investment decisions needs attention to criteria and different factors simultaneously. Goal programming can be used to achieve this Purpose. Goal programming is used widely in management science due to the flexibility in the assessment of the decision with multiple objective contradictory and vague information. In this paper, differences in stock selection and the results of the Markowitz model and goal programming model is shown. Measures Common minimize risk, maximize revenue, be positive skewness of the revenue portfolio, be negative elongation of portfolio risk and a measure of economic value added and dividend separately in two stages are considered as the model's ideal. Using analysis hierarchical process (AHP) was comparable to the level of importance of the criteria. For this reason, Information of 10 participants from 30 best companies in the Tehran Stock Exchange were used. Statistical analysis and solve the model has been by Using spss software and lingo software. According to the results, goal programming model, greater efficiency compared with Markowitz model to provide investor.
    Keywords: Optimal Portfolio Selection, Goal Programming, EVA
  • Freydoon Rahnamay Roodposhti, Hashem Nikoomaram, Taghi Torabi, Jafar Joola Pages 53-69
    In every economic system regarding depth and span of both real and financial markets, managers are faced with varied opportunities for future investments, which are mostly expressed as option theory concepts. Since, volatility of returns in some cases are affected by these type of decisions, the aim of this study is to clarify the real option theory and its effect on volatility of the underlying asset (stock). Volatilities of the underlying assets return were calculated based on the standard deviation of stock returns. In this research, firms’ real options were also calculated based on four measures including: firm size, firm age, sale revenue growth and the ratio of market value to book value. The results of multiple regression and logistic regression models using data from 63 companies in the sample between 2004 and 2013 show, % 95 confidence level, variables which affect real option, will also affect the volatility of the underlying asset. More the amount of real options for a company gives the stronger effect.
    Keywords: Real Option Theory, Investment Opportunities, Return Volatility
  • Reza Eyvazlu, Mohammadreza Agha Mohammad Semsar, Mehdi Rameshg Pages 71-92
    Returns along with risk are the most important investment criteria. Asset of enterprises are the main sources of value creating for stockholders. Investors in stock market, consider some factors in asset pricing which affect their returns. This paper investigates fundamental factors affecting bank’s stock returns. Return on assets ratio has emphasized in this paper and our search is going to study banking profitability in their stock market return through extention of ROA ration. In this paper using panel data, the relationship between returns on assets and other fundamental factors on stock returns were examined and finally through Bayesian vector autoregressive relationship between bank’s stock returns and their fundamental variable were studied. The results show that stock returns of Iranian banks has a significant positive relationship with its one period lag, net income to total operating revenues, ratio of total operating revenues to net interest income and significant negative effects with net interest income to interest income and bank size.
    Keywords: Stock Returns of Commercial Banks, ROA, Bayesian Vector Autoregressive, Dupont Approach
  • Sahar Sepasi, Hassan Hassani Pages 93-116
    Recent economic crisis of 2007 and 2008 focus on working capital management in all companies is being considered again. Given the importance of business cycles on the working capital of the companies in the study of business cycles on the relationship between working capital management and profitability has been paid. In this study, two criteria to measure operational profitability and return on assets and gross profit, a total of 200 companies were selected as the sample for the period 91-1380 the total year 2218 the company was created. Results show that the impact of business cycles on the relationship between working capital and profitability in terms of economic prosperity is leading the economic downturn. Also the additional results show that the importance of the cash conversion cycle management and collection period increased demands in terms of economic prosperity, as well as efficient management of inventory and accounts payable payment period is reduced in terms of economic prosperity. Overall, the results show that working capital management is essential and critical for companies. And so, companies should consider it in their financing plans.
    Keywords: Working Capital, Profitability, Business Cycle
  • Mohammad Esmaeel Fadaeenejad, Reza Farahani Pages 117-129
    Islamic banks are able to maximize their value from the sale of Murabahah on housing debt in order to manage their risk arising from fluctuations in interest rates. This paper shows how a risk management mechanism through selling debt can affect the value of Islamic banks. A tractable theoretical model is developed to maximize the Islamic banks’ values from the sale of housing debt financing in order to hedge against fluctuations in interest rates. Our findings showed that Islamic banks could improve their earnings and rectify the problem in aligning their assets and liabilities through the benefits of debt selling. A rise in the market interest rates leads to an increase in the base financing rate and the mark-up rate in Islamic banks, since market interest rates serve as benchmarks in determining profits or mark-ups. If the Islamic banks engage in debt selling to decrease their risk exposure, their earnings or value may be amplified since they have the opportunity to undertake other positive NPV projects from the payoffs on the murabahah debt selling.
    Keywords: Debt Selling, Bank Risk Management, Financing, Investment.
  • Reza Tehrani, Saeid Bajalan, Hossein Safari Moghadam Pages 131-159
    Choosing the right stocks to buy and sell in order to earn more income investors in the stock market is the most important issue, despite the fact that in the current situation many investors to buy shares on market rumors and unofficial news altogether. In this study using techniques DANP and VIKOR to select stocks for investment which means the First, the process of analyzing lattice parameters were calculated based on the weight of expert opinion and then studied The data evaluated 30 companies from the Archives unit and the website of the stock exchange and financial statements of firms that in 1391 the highest P / e ratio and are collected and then use the techniques VIKOR firms are ranked. The criteria used in this study in four categories of profitability criteria (including return on equity, return on assets, net profit margin, operating profit margin and earnings per share) growth standards (including potential growth rate, the growth rate of earnings per share the growth rate of net profit and income growth rate), risk factors (including market risk, business risk and financial risk) and standards were developed and marketing. This is an applied research regarding the purpose and the nature and method of collecting data, the type is descriptive and case study.
    Keywords: Multiple Criteria Decision Making, ANP, VIKOR, Portfolio Investment, Portfolio Selection