فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت مالی - پیاپی 18 (تابستان 1396)

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 18 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا تهرانی، سید علی سید خسرو شاهی صفحه 9
    بازارهای مختلف کالایی و انواع دارایی های مالی در شرایط اقتصادی دچار نوسان می شوند. در بسیاری از اوقات، نوسان از بازاری به بازار دیگر منتقل یا به اصطلاح سرریز می شود. هدف اصلی این پژوهش، مطالعه اثر متقابل نوسان بین بازارهای سهام، طلا و ارز در ایران است. مدل سازی انتقال هم زمان نوسانات بین بازارهای یاد شده با استفاده از مدل خودرگسیون برداری ساختاری و روش تخمین حداکثر درست نمایی صورت گرفته است. توابع واکنش آنی با زمان بندیاثرتکانه ها نشان دادند اثر شوک متغیرها بر یکدیگر پس از شش ماه حذف می شود. پس از اطمینان از عدم ناهمسانی واریانس در سری های پسماند با آزمون آرچ انگل، نتایج برازش مدل با گارچ شرطی برای پسماندهای مدل خودرگرسیون برداری ساختاری نشان داد، پسماند متغیرها به صورت معناداری به شوک های یک دوره قبل وابسته هستند. در مدل SVAR، همبستگی بین دلار و سکه طلا در طول زمان تقریبا برابر یک است و همبستگی بین شاخص و دلار و همچنین شاخص و سکه طلا تقریبا با هم برابر است. به منظور بررسی میزان تاثیر اخبار و شوک های هر یک از سه متغیر بر همدیگر، با استفاده از روش تجزیه واریانس با رویکرد ساختاری، اثر سرریز نوسان بین سه متغیر مدل بررسی شد. سهم عمده مقدار واریانس خطای پیش بینی یا اثر شوک ها در شاخص کل در بلندمدت، ناشی از نوسانات خود شاخص کل است و دلار و سکه به ترتیب بیشترین سهم در نوسانات دلار را دارند. در نهایت، بیشترین اثر نوسان سکه طلا با استفاده از دلار توضیح داده شد.
    کلیدواژگان: اثر متقابل هم زمان، بردار خودرگرسیون ساختاری، انتقال نوسان بین بازاری، ناهمسانی واریانس
  • غلامحسین اسدی، علی عسکری نژاد امیری صفحه 33
    تاثیر تنوع کسب وکار بر عملکرد بنگاه یکی از پژوهش های مهم در مورد عوامل فاندامنتال محسوب می شود. به همین دلیل است که در کشورهای مختلف دنیا پژوهش های متعددی در این حوزه انجام شده است؛ اما معدود مطالعه های انجام شده در کشور، با مسائل و محدودیت هایی مواجه بوده اند. این پژوهش از دو جهت اصلی با پژوهش های پیشین متمایز است. اولین تمایز در نحوه طبقه بندی کسب وکارهاست که در محاسبه میزان تنوع تاثیر دارد. دومین تفاوت عمده این است که برخلاف پژوهش های گذشته، بر ارزش بازار بنگاه به عنوان شاخص عملکرد تمرکز شده است. اطلاعات شرکت های صنعت پتروشیمی بین سال های 1388 تا 1392 مبنای پژوهش قرار گرفت و از رگرسیون و تحلیل همبستگی برای بررسی تاثیرگذاری تنوع استفاده شد که در نتیجه آن، اثر منفی تنوع کسب وکار بر ارزش بنگاه که «کسر تنوع» نامیده می شود، مشاهده شده است؛ علاوه براین، دو نتیجه دیگر نیز حاصل شده است: نخست، شواهدی مبنی بر احتمال تاثیر عوامل اقتصاد کلان بر بروز کسر یا صرف تنوع وجود دارد. دوم، به دلیل وجود همبستگی میان تنوع با عوامل افزاینده ارزش بنگاه، ممکن است تحت تاثیر شرایط، تاثیر این عوامل غلبه یافته و در مجموع موجب صرف تنوع شود.
    کلیدواژگان: تنوع کسب وکار، کسر تنوع، صرف تنوع، شاخص هرفیندال
  • محمد تشرفی، علی رحمانی صفحه 51
    در مبانی نظری موضوعی مالی، الگوی برگشت قیمت بلندمدت، موضوع بسیاری از پژوهش های مالی بوده است. فاما و فرنچ (1996) بحث می کنند با کنترل عوامل ریسک موجود در مدل سه عاملی، الگوی برگشت قیمت از بین می رود. در این تحقیق، با به کارگیری رویکرد پرتفوی پژوهی، ابتدا شش پرتفوی مبتنی بر ارزش بازار (اندازه) و نسبت B/M تشکیل شد و بازده مازاد هر پرتفوی و نیز عوامل ریسک SMB و HML محاسبه شد؛ سپس با استفاده از عملکرد بازدهی دوازده ماه قبل سهام، پرتفوی های پنجکی تشکیل شد و بازدهی ماهانه و بازده مازاد ماهانه این پرتفوی ها و نیز عامل«بازنده منهای برنده (LMW)» محاسبه شد. با مقایسه بازدهی پرتفوی های بازنده و برنده، مشاهده شد بازدهی پرتفوی بازنده به لحاظ آماری و اقتصادی بزرگ تر از بازدهی پرتفوی برنده است که نشان دهنده وجود الگوی برگشت قیمت بلندمدت است. با استفاده از بازده مازاد شش پرتفوی تشکیل شده بر مبنای اندازه - نسبت B/M و نیز شش پرتفوی تشکیل شده بر مبنای بازدهی گذشته به عنوان متغیرهای سمت چپ در مدل چهار عاملی و مدل سه عاملی و استفاده از عوامل بازده مازاد پرتفوی بازار، SMB، HML و LMW به عنوان متغیرهای سمت راست، قدرت توضیح دهندگی مدل سه عاملی و مدل چهارعاملی آزمون شد. نتایج نشان داد مدل ها نمی تواند بازده غیرنرمال را حذف کند.
    کلیدواژگان: برگشت قیمت بلندمدت، پرتفوی پژوهی، مدل چهار عاملی، بازده غیرنرمال
  • محمدحسن نژاد، محمد اسماعیل فدایی نژاد صفحه 67
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی انگیزه شرکت های خریدار و مسائل مالی و بنیادی مرتبط با آن از مبانی نظری غنی این حوزه و پژوهش های معتبر بهره برده و با استفاده از ابزار پرسشنامه اقدام به گردآوری داده نموده است. داده های گردآوری شده از چند بعد بررسی شده و درنهایت یافته های مرتبط با مبانی نظری حاصل شده است. تحلیل نتایج و مقایسه آن با یافته های پژوهش های معتبر خارجی، بیانگر این نکته است که ضمن تبعیت کلی نتایج پژوهش حاضر از مبانی نظری، در برخی حوزه ها از جمله خرید شرکت های دیگر به خاطر بهره بردن از قیمت زیر ارزش ذاتی آن در بازار با مبانی نظری اختلاف دارد که می تواند ناشی ار عدم کارایی بازار سرمایه ایران باشد.
    کلیدواژگان: خرید، ادغام، متنوع سازی، هم افزایی، واگذاری و ارزش گذاری
  • ابراهیم عباسی، بابک تیموری، عارفه مولایی، زهرا اسماعیلی صفحه 85
    هدف این پژوهش، استفاده از ارزش در معرض ریسک شرطی به عنوان معیار سنجش ریسک نامطلوب در تشکیل سبد سهام بهینه در بازار بورس اوراق بهادار تهران است. CVaR به عنوان میانگین وزنی زیان مورد انتظار فراتر از VaR تعریف می شود و دارای ویژگی تحدب و زیر جمع پذیری است. داده های مورد استفاده در این پژوهش، بازده 15 روزه 45 شرکت در دوره زمانی 01/07/1388 تا 31/05/1392 است. با استفاده از آزمون نقطه شکست چاو، تاریخ 01/07/1392 به عنوان نقطه شکست بازار انتخاب شد؛ بنابراین داده ها به دو دوره زمانی قبل و بعد از نقطه شکست تقسیم شدند. نتایج آزمون علامت زوج - نمونه ای نشان می دهد CVaR دوره دوم بزرگ تر از دوره اول است و متناسب با آن بازده مورد انتظار بالاتری در دوره دوم وجود دارد؛ سپس 10 پرتفوی بهینه برای هریک از دوره ها و مرز کارای مربوطه رسم شد. مرز کارا نیز نشان از رونق بازار بورس اوراق بهادار تهران در دوره دوم است.
    کلیدواژگان: سبد سهام بهینه، ارزش در معرض ریسک شرطی، مرز کارا، نقطه شکست بازار
  • صابر شعری اناقیز، نظام الدین رحیمیان، جمشید صالحی صدقیانی، ابوطالب خراسانی صفحه 105
    تقلب، پدیده ای است که انحرافات و دستکاری های صورت گرفته در صورت های مالی را شامل می شود و توسط طرف های درگیر در یک امر مالی صورت می گیرد. گزارشگری مالی متقلبانه که با مواردی همچون تحریف یا تقلب در صورت های مالی سروکار دارد، در سال های اخیر بسیار موردتوجه سرمایه داران و همچنین خود حسابداران قرار گرفته است. از آنجاکه در ایران مدلی برای کشف تقلب وجود ندارد از یکی از مدل های کشف تقلب بسیار رایج به نام مدل بنیش استفاده می شود. در این پژوهش سعی بر این شد تا 100 شرکت موجود در بورس را بر اساس مدل اصلی بنیش و همچنین مدل تعدیل شده بنیش و بر اساس وضعیت اقتصادی ایران موردبررسی قرار گیرد، تا مشخص شود کدام یک از این دو مدل در کشف تقلب بهتر عمل می کنند. بعد از انجام پژوهش بر روی این 100 شرکت مشخص شد که مدل تعدیل شده بنیش با دقت کلی 2/66% و خطای کلی 8/33% نسبت به مدل اصلی بنیش که دقت کلی آن 61% و خطای کلی 39% به میزان بیشتری نشان دهنده میزان تقلب صورت گرفته در صورت های مالی شرکت ها است.
    کلیدواژگان: استانداردهای حسابرسی، گزارشگری مالی متقلبانه، تقلب، افشاء اطلاعات
  • فریدون رهنمای رود پشتی، هاشم نیکو مرام، عباس طلوعی اشلقی، فرهاد حسین زاده لطفی، مرضیه بیات صفحه 125
    مفهوم بهینه سازی پرتفوی و تنوع بخشی اساس گسترش بازارهای مالی و تصمیم گیری مالی است. در این پژوهش عملکرد بهینه سازیمارکویتز (مدرن) پرتفوی و مدل شارپ پایدار بررسی شده است. این پژوهش یک مدل بهینه سازی پایدار پرتفوی بر اساس نسبت شارپ را ارائه کرده که نتایج بهینه سازی پرتفوی با فرمول بندی پایدار متناظر براساس مدل عاملی، با استفاده از داده های شاخص بازار و آزمون پایداری پارامترهای ورودی در مقایسه با نتایج فرمول بندی بهینه سازی مارکویتز (مدرن) نشان داده شده است. برای این منظور، ورودی ها در یک فاصله اطمینان داده شده براساس بدبینانه ترین سناریو، جهت ماکزیمم سازی نسبت شارپ انتخاب می شوند. بدین منظور پرتفوهای ماهانه در 15 سال از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شده، سپس ریسک و بازدهی هر پرتفوی براساس دو مدل بهینه سازی شارپ و مارکویتز (مدرن) محاسبه شده و در مرحله بعد با استفاده از آزمون میانگین تفاوت، به بررسی وجود تفاوت معناداری بین ریسک و بازدهی واقعی دو مدل پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که بازده واقعی در مدل شارپ با بازده واقعی در مدل مارکویتز (مدرن) تفاوت معناداری ندارد؛ ولی ریسک واقعی در مدل شارپ در مقایسه با ریسک واقعی در مدل مارکویتز (مدرن) تفاوت معناداری باهم دارند.
    کلیدواژگان: ریسک، بازده، مدل تک عاملی، بهینه سازی پایدار، نسبت شارپ
|
  • Reza Tehrani, Seyyed Ali Seyyed Khosroshahi Page 9
    Different commodity markets and types of financial assets get volatility in economic condition. In many cases, the volatility transmits from one market to another. Studying volatility spill-over among equity, exchange and gold markets is this research main purpose. Modeling volatility contemporaneous transmission between above-mentioned markets has been done by using structural vector autoregressive (SVAR) model and maximum likelihood estimation method. Impulse response functions whit shock effects timing implied that shock effects of variables on each other will be eliminated offer six months. After ensuring the absence of variance heteroskedastisity in residual series with Engel's ARCH test, the results of the model regression with conditional GARCH for SVAR model residuals show variables significantly depend on one period lag. In SVAR model the correlation between dollar and gold coin during the time is approximately equal to one and the correlation between index and dollar as well as index and gold coin is almost equal. In order to evaluate news effects and each of the three variables shocks on each other using variance decomposition method whit structural approach, spill-over volatility among the three variables have been reviewed. The major share of the prediction error variance or shock effects at TSE index in long term, were originated from TSE index then dollar and gold coin had the highest share respectively. Finally, the most volatility effect of gold coin was explained by using dollar.
    Keywords: Contemporaneous Spill - over_Structural Vector Autoregressive_Intermarket Volatility Transmission_Heteroskedasticity
  • Gholamhossein Assadi, Ali Askarinejad Amiri Page 33
    Diversification’s effect on firm performance has been the subject of many researches resulting in various findings. In this research we have approached the issue using two characteristics: first, we concentrate on quality of industry segmentation to recognize diversification; second, firm value is the index of performance. Some characteristics in petrochemical industry make it appropriate for our research. Petrochemical companies’ data between years 2010 and 2014 are exploited. We used regression and correlation analysis to study the diversification effect. The results indicated a negative effect of diversification on firm value which is called diversification discount. The outcome of this research also highlights two significant points: first, there are some evidences for effect of macroeconomic factors on appearance of diversification discount or premium. Second, correlation between diversification and value increasing factors was observed. So in the case of dominance of these factors, diversification premium is expected.
    Keywords: Diversification, Diversification Discount, Diversification Premium, Herfindahl Index
  • Mohammad Tasharofi*, Ali Rahmani Page 51
    Long-term price reversal pattern has been the subject of many financial researches. Fama and French (1996) argue that with controlling risk factors contained in the three - factor model, price reversal pattern becomes insignificant. In this study, using portfolio study approach, the 6 portfolios was formed based on market capitalization (size) and the B/M ratio and excess returns for each portfolio and risk factors SMB and HML was calculated. Then by using of stock cumulative returns in the past 12 months, quintile portfolios was formed and monthly returns and monthly excess returns of this portfolios and the "winner minus loser" (LMW) factor were obtained. By comparing the returns of loser and the winner Portfolios observed winning portfolio returns are statistically and economically greater than the loser portfolio returns. This indicates the presence of a long-term price reversal. Using excess returns of 6 portfolios formed on size-B/M ratio and 6 portfolios formed on the basis of past performance as left hand side variables in the four-factor and three-factor models, Or use of the excess returns the market portfolio, SMB, HML, and LMW as right hand side variables, Explanatory power of the three-factor and four-factor models was tested. The results showed that these models can’t remove the abnormal returns.
    Keywords: Long-term Price Reversal_Portfolio Study – Four_Factor Model_Abnormal Returns
  • Mohammad Hassannejad, Mohammad Esmaeil Fadaeinejad Page 67
    This paper uses the theoretical basics of mergers and acquisitions and valid researches in this area to recognize the motivations of acquirer firms by using questionnaires to collect data. The collected data are studied from different aspects and findings related to theoretical basics were achieved. Analysis the findings and comparing them with foreign valid researches shows that in parallel with following the theoretical basics by the results of this research in some cases such as acquiring the other firms because of its undervalue stocks the results have conflicts with theoretical basics that it can be from the non- efficient stock market of Iran.
    Keywords: Acquire, Merger, Synergy, Diversification
  • Ebrahim Abbasi, Babak Teimourpour, Arefeh Molaee, Zahra Esmaeili Page 85
    The purpose of the study, the use of conditional value at risk as the Downside Risk Measure on portfolio optimization in the Tehran Securities Exchange Organization. CVaR is defined as the weighted average of expected loss exceeding Value-at Risk (VaR) and having appealing features such as sub-additivity and convexity. The data used in this study is return of 15-day for 45 componeis from 07/01/1388 to 05/31/1392. By Chow breakpoint test, was Selected on 01/07/1392 as a market breakpoint. Therefore, the data were divided into two time periods before and after the break point. The results of the sign test reveal that the second period CVaR is greater than the first period CVaR and the corresponding expected return is higher in the second period. So, ten optimal portfolios for each of periods on various confidence levels were calculated and the efficient frontier was drawn.Also the efficient frontier shows that the Tehran Stock Exchange is prospered in second period.
    Keywords: Optimal Portfolio, Conditional Value at Risk, Efficient Frontier, Market Break Point
  • Saber Sheri Anaghiz, Nezamoddin Rahimian, Jamshid Salehi Sedghiani, Abootaleb Khorasani Page 105
    Fraud is a phenomenon in which manipulations and distortions of financial statements are done by one side of finance. Also, fraudulent financial reporting dealing with distortions and frauds in financial statements is considered strongly among the investors and auditors. Since there is no model based on contingencies of Iran, nowadays one of commonly used models of fraud identification is Behnish. In this study, according to Iran's financial status we examined 100 companies of stock exchange based on Behnish balanced model in order to recognize best model for fraud identification. Conclusions indicated that Behnish balanced model model having 2/66 percent total accuracy and 8/33 percent total error indicates frauds of financial statements compared with 61 percent total accuracy and 39 percent total error of Behnish main model.
    Keywords: Audit Standards, Fraudulent Financial Reporting, Fraud, Information Disclosure
  • Fereydoon Rahnamay Roodposhti, Hashem Nikomaram, Abbas Toloie Eshlaghy, Farhad Hosseinzadeh Lotfi, Marzieh Bayat Page 125
    In fact optimization portfolio and diversity are the bases to develop and improve the financial markets and also the financial decisions. In the present research the function of the classic optimization portfolio (Markowitz Mean-Variance Model) has been studied as the targeted function in the presence of the Sharp Ratio. This study has presented a stable developing model of portfolio in which the results of the optimization portfolio have been shown by the relevant corresponding stable formulizing procedure based on the Factor Model by using the stock market indexes as the input data and the test of the stability of the input parameters .To do this the input data were chosen in a given confidence interval based on the worst predetermined scenario in order to maximize the Sharp Ratio. In the present survey there has been an attempt to have a survey on 164 monthly portfolio of all the accepted firms in Tehran Stock Exchange Market during a span of 15 years and the risk and return potentiality of each portfolio has been calculated based on both models of the Classic and Optimization Sharp Models. In the next level, a detailed survey has been conducted to investigate the probability of the existence of a significant difference between the risk and the real return potentiality of these two models by using the mean-difference test. The results indicate that the real return and real risk in the Sharp Model Respectively has no significant differences and has significant differences in the classic model.
    Keywords: Risk_Return_Mon - factor Model_Stable Optimization_Sharp Ratio