فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت مالی - پیاپی 23 (پاییز 1397)

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 23 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی
  • احمد بدری، مریم دولو، فروغ آقاجانی * صفحات 9-31
    هدف پژوهش حاضر، توضیح بازده اضافی مومنتوم قیمت و مومنتوم سبکی (اندازه، صنعت و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار) با استفاده از رگرسیون سری زمانی مبتنی بر مدل سه عاملی فاما و فرنچ (1993) و مدل وانگ و وو (2010) است که پویایی بتای پرتفوی مومنتوم را ملحوظ می کند. برای این منظور نمونه ای متشکل از 104 شرکت پذیرفته شده در «بورس اوراق بهادار تهران» طی دوره پنج ساله 1388 - 1392 بررسی شدند. برای بررسی منبع ایجاد مومنتوم ناشی از نحوه تعدیل ریسک از روش تحلیل پرتفوی استفاده شد. نتایج نشان داد در اغلب استراتژی های مومنتوم قیمت، اندازه و صنعت، تعدیل بازده بابت ریسک به شیوه رایج مبتنی بر مدل سه عاملی فاما و فرنچ (1993) ، به افزایش بازده منجر می شود؛ درحالی که استفاده از بازده های تعدیل شده به روش وانگ و وو (2010) ، به کاهش بازده اضافی این استراتژی ها خواهد منجر شد؛ بنابراین نمی توان توضیح ریسک محور مومنتوم را قویا مردود دانست؛ زیرا بخشی از عدم امکان انتساب بازده اضافی مومنتوم به عامل ریسک، ناشی از نحوه تعدیل ریسک است؛ اما در مورد مومنتوم نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار نمی توان نحوه تعدیل ریسک را دلیل رد توضیح ریسک محور بازده اضافی استراتژی یادشده دانست.
    کلیدواژگان: بازده تعدیل شده بابت ریسک مدل سه عاملی فاما و فرنچ مومنتوم
  • قاسم زارعی*، علی عبدالله زاده شقاقی صفحات 33-60
    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر رشد شرکت و ساختار مالکیت بر رابطه بین کیفیت افشاء اطلاعات و تامین مالی خارجی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و بازه زمانی پژوهش طی سال های 1389 الی 1394 می باشد. همچنین جهت نمونه گیری آماری از روش غربالگری استفاده شده است. روش پژوهش مورد استفاده، توصیفی از نوع پس رویدادی بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش پانل دیتا و در آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش حاکی از آن است که کیفیت افشاء اطلاعات بر تامین مالی از طریق انتشار سهام و تامین مالی از طریق اخذ وام تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین طبق نتایج متغیر رشد شرکت بر رابطه بین کیفیت افشاء اطلاعات و تامین مالی از طریق انتشار سهام و اخذ وام شرکت ها تاثیر مثبت و معناداری دارد. در ادامه طبق یافته های پژوهش متغیر مالکیت نهادی بر رابطه بین کیفیت افشاء اطلاعات و تامین مالی از طریق انتشار سهام و اخذ وام تاثیر مثبت و معنی دار و متغیر تمرکز مالکیت بر رابطه بین کیفیت افشاء اطلاعات و تامین مالی از طریق انتشار سهام و اخذ وام تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: تامین مالی، کیفیت افشاء اطلاعات، رشد شرکت، ساختار مالکیت
  • محمد حامد خان محمدی، اصغر اسدی، نرگس محسنی دهکلانی * صفحات 61-85
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر شوک بازارهای موازی بازار سهام بر بازدهی این بازار است. در تحقیق حاضر جهت تبیین بهتر واقعیت متغیر نقدینگی به دو جز پول و شبه پول و متغیر مخارج دولت به مخارج جاری و عمرانی تفکیک شده است. در تحقیق حاضر از داده های فصلی 1-1370 تا 4-1394 با استفاده از روش مدل های پویای خودرگرسیون برداری تعدیل یافته تغییر پارامتر زمان در فضای نرم افزار MATLAB استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که شوک متغیرهای قیمت ارز، قیمت نفت، مخارج دولت و شبه پول بر بازدهی سهام تاثیر مثبت و معناداری داشته، اما قیمت طلا و سرمایه گذاری بخش خصوصی در مسکن بر بازدهی مخارج جاری و حجم پول بر سهام تاثیر منفی دارند. لازم بذکر است مخارج جاری دولت از بعد زمانی بیشترین زمان را جهت تخلیه تمامی اثرات خود بر بازدهی سهام دارد. به عبارتی افزایش حجم دولت و گسترش بخش دولتی در اقتصاد موجب بدتر شدن فضای کسب و کار بخش خصوصی و به تبع ان کاهش سطح سودآوری و بازدهی شرکت های بورسی شده است. همچنین نتایج تحقیق بیانگر این واقعیت است که شبه پول تاثیر مثبت و پول تاثیر منفی بر بازدهی سهام دارد. چون بخش شبه پول در حساب های بلند مدت بوده و حامی بخش تولید است، توانایی ایجاد سودآوری برای شرکت ها را داشته اما حجم پول که عمدتا برای نیاز معاملاتی افراد بوده که عموما صرف سفته بازی و سوداگری در بازارهای موازی بازار سهام می شود تاثیر منفی بر بازدهی این بازار داشته است.
    کلیدواژگان: بازدهی سهام، قیمت نفت، نرخ ارز، بازار موازی، پارامتر متغیر زمان
  • ابوطالب باقری ازغندی، رضا حصارزاده *، محمدرضا عباس زاده صفحات 87-103
    در دهه اخیر، خوانایی متن اطلاعات مالی توجه بسیاری از ناظران بازارهای مالی را به خود جلب نموده است. با این حال، تا کنون پژوهش های تجربی اندکی به بررسی پیامدهای خوانایی متن اطلاعات مالی پرداخته اند. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی ارتباط خوانایی صورتهای مالی و حساسیت سرمایه گذاران به استفاده از اطلاعات حسابداری می باشد. به لحاظ نظری انتظار می رود، با افزایش خوانایی صورتهای مالی، حساسیت سرمایه گذاران به استفاده از اطلاعات حسابداری (غیرحسابداری) بیشتر (کمتر) شود. در این پژوهش برای اندازه گیری خوانایی، از شاخص فاگ و برای اندازه گیری حساسیت سرمایه گذران به استفاده از اطلاعات حسابداری، از ضریب واکنش سود استفاده می شود. در مجموع، یافته های تجربی پژوهش حاکی از وجود رابطه معنادار و معکوس بین خوانایی صورتهای مالی و حساسیت سرمایه گذاران به استفاده از اطلاعات حسابداری می باشد. همچنین، حساسیت یاد شده برای شرکتهایی که سرمایه گذاران غیرعمده و غیرحرفه ای بیشتری دارند، بالاتر است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، خوانایی، شفافیت، سرمایه گذاران
  • آزاده بهادران باغبادرانی *، عبدالمجید عبدالباقی عطا آبادی، ابوالفضل جنتی مشکاتی صفحات 105-126
    هدف پژوهش حاضر بررسی وجود فرصت های آربیتراژ، شناسایی تاثیر این فرصت ها بر بازده واحدهای سرمایه گذاری و همچنین بررسی دوام و ماندگاری این فرصت ها می باشد، از این رو صندوق های قابل معامله که اطلاعات آن ها در دسترس بود به عنوان نمونه انتخاب شده و اطلاعات آن ها به صورت روزانه از مهرماه 1392 تا اسفند 1395 جمع آوری گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از تاثیرگذاری فرصت های آربیتراژ بر بازده مورد انتظار است. وجود آربیتراژ منفی بر بازده مورد انتظار، اثر مثبت و آربیتراژ مثبت، اثر منفی می گذارند. این در حالی است که بر اساس شواهد، صندوق های قابل معامله در این بررسی بیشتر تحت تاثیر فرصت های آربیتراژ مثبت بوده و بنابراین وجود فرصت های آربیتراژ در این صندوق ها به طور کلی منجر به کاهش بازده مورد انتظار واحدهای سرمایه گذاری در آینده خواهد شد که نشان دهنده ی اصلاح قیمت گذاری نادرست توسط بازار و از بین رفتن این فرصت ها است. بنابراین بر اساس شواهد به دست آمده این فرصت ها ماندگار نبوده و از بین می روند. همچنین جهت تکمیل روند پژوهش، حساسیت مدل ها به عامل اندازه صندوق ها و سال نیز سنجش شد.
    کلیدواژگان: آربیتراژ، واحد سرمایه گذاری، صندوق قابل معامله، بازده مورد انتظار
  • سید عبدالجابر قدرتیان کاشان، علی فرهادیان *، مرضیه محمودی صفحات 127-151
    توجه به شرکت های تامین سرمایه به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای مالی جهت توسعه اقتصادی کشور بسیار حائز اهمیت می باشد. با توجه به گستردگی حجم فعالیت های این شرکت ها وجود یک انسجام و اتحاد درون سازمانی و طراحی نقشه استراتژی جهت رسیدن به استراتژی کل سازمان لازم است. برای دستیابی به نقشه استراتژی، ابتدا با مراجعه به ادبیات تحقیق و نظر اساتید خبره، در مجموع 42 هدف استراتژیک در چهار منظر نقشه شناسایی شد. سپس با انجام مطالعات میدانی 27 هدف از این اهداف برای شرکت تامین سرمایه نهایی شد. سپس با استفاده از تکنیک دیماتل روابط علی– معلولی بین اهداف و نیز ساختار اهداف از حیث اثرگذاری و اثرپذیری مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تکنیک نشان داد که هر کدام از اهداف استراتژیک شرکت با تمامی اهداف دیگر اثرگذار و اثرپذیر می باشد؛ منتها شدت اثرگذاری و اثرپذیری متفاوت می باشد. بر اساس یک تحلیل ده هدفی که بیشترین اثرگذاری را از دید خبرگان به خود اختصاص دادند اهداف استراتژیک عبارت بودند از: رشد سودآوری کل شرکت، بهبود بازدهی نهایی سرمایه گذاری، رشد درآمد هر سهم شرکت، بهبود گردش دارایی ها ، بهبود توانگری مالی، بهبود ساختار سرمایه، اتوماسیونی کردن فرایندهای شرکت، رشد سهم بازار شرکت (تعداد مشتریان) ، نوآوری در خدمات و رشد سود حاصل از هر یک از خدمات شرکت.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، اهداف استراتژیک، شرکت تامین سرمایه، نقشه راهبردی، موسسات مالی، تامین مالی
  • مهرداد لیلابی *، مهدی مجیدپور، شعبان الهی صفحات 153-176
    صندوق های قرض الحسنه نهادهایی مردمی در بستر فرهنگ اسلامی هستند که با در اختیار داشتن مبلغی بالغ بر 150 هزار میلیارد از نقدینگی کشور نقش انکارناپذیری در اقنصاد دارند در حالی که اطلاعات شفافی از مبادلات آنها وجود ندارد. بدین منظور هدف اصلی این پژوهش تبیین نقش فناوری اطلاعات به طور عام و سیستم یکپارچه بانکی به طور خاص بر شفافیت مبادلات صندوق های قرض الحسنه و بررسی این موضوع است که آیا با استفاده از یک سیستم یکپارچه پولی بانکی می توان شفافیت اطلاعات پولی و مالی موسسات مذکور را بهبود بخشید. با توجه به مرور ادبیات حاصله و با توجه به نظرات خبرگان معیارهای پرسشنامه تعیین گردید، سپس با توجه به ابعاد موجود در مدل مفهومی تحقیق، سوالات مربوط به هربعد به عنوان گویه ی مورد بررسی جهت تجزیه و تحلیل در مدلسازی معادلات ساختاری در نظر گرفته شد. در مرحله ی بعد تعداد 278 نفر از کارکنان و مدیران موسسات قرض الحسنه به شیوه ی نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به توزیع پرسشنامه بین آنها اقدام شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل نشان از تایید تاثیر ابعاد عوامل استراتژیک، عوامل فنی، عوامل سازمانی و عوامل فرهنگی بر شفافیت مبادلات صندوق های قرض الحسنه داشتند.
    کلیدواژگان: سیستم یکپارچه پولی- بانکی، شفافیت، صندوق قرض الحسنه، شبکه فراگیر قرض الحسنه(شفق)
|
  • Ahmad Badri, Maryam Davallou, Forough Aghajani * Pages 9-31
    This paper is aimed to explain excess return of stock price and style momentum (size, industry and book to market ratio) through time series regression based on Fama and French (1993) three factor model and Wang and Wu (2010) that incorporate beta changes of momentum portfolio. For this purpose, a sample of 104 listed firms in Tehran Stock Exchange examined from 2010 to 2014. Portfolio analysis approach is used to investigate the effect of adjusting risk on momentum excess return. The results show that in most of price, size and industry momentum strategies, adjusting return for risk by conventional way based on Fama-French (1993) model increase excess return while adjusted return based on Wang-Wu (2010) reduce excess return of these strategies. It can confirm risk based explanation because failure of risk based explanation partly related to how risk is adjusted. While in book to market ratio it cannot attribute failure of risk explanation to the way risk is adjusted.
    Keywords: Momentum_Risk adjustment return_Three factor model of Fama & French_Wang & Wu model
  • ghasem zarei *, ali abdollahzadeh shaghaghi Pages 33-60
    The present study examines the impact of corporate growth and ownership structure on the relationship between the quality of information disclosure and the external financing of companies accepted in Tehran Stock Exchange. The statistical population of the research is the companies accepted in the Tehran Stock Exchange and the research period between 2010 and 2016. Screening method was used for statistical sampling. The research method used is a descriptive post-operative method. For analyzing data, the data panel method and the hypothesis test have been used by multiple regression method. The results of the research hypothesis test indicate that the quality of information disclosure has a positive and significant effect on financing through the sale of shares and financing by obtaining a loan.Also, according to the results, the company's growth variable has a positive and significant effect on the relationship between the quality of information disclosure and external financing. According to the research findings, the institutional ownership variable has a positive and significant effect on the relationship between the quality of information disclosure and external financing , and the variable ownership concentration has a positive and meaningful effect on the relationship between the quality of information disclosure and external financing meaningful.
    Keywords: Financing, Information Disclosure Quality, Company Growth, Ownership Structure
  • Mohammad Hamed Khanmohammadi, narges mohseni dehkalani * Pages 61-85
    The aim of this study is to investigate the effect of the market’s shock in parallel with the stock market on the return of this market. In the present research, the liquidity variable has been divided into two parts of money and pseudo money and the variable of state’s expenditure had been divided into the civil/developmental and current expenditures in order to explain the reality better. In this research, the seasonal data of 1-1992 and 4-2016 have been used by modified vector autoregressive dynamic models for time parameter change in MATLAB software. The results of the research show that shock of variables like exchange rate, oil price, state’s expenditures and pseudo money have positive and significant effect on return of the stocks, but gold price and investment of private section in housing have negative effect on return of current expenditures and amount of money has negative influence over stocks. It is noteworthy that the current expenditures of the government/state from time aspect has the maximum time to discharge all its effects on stocks return. In other words, increasing the state’s content and development ofgovernmental section in economy has led to deterioration of business in private section and as following, reduction of profitability level and returns of bourse companies. Moreover, the research results indicate that pseudo money has positive effect and money itself has negative effect on stocks return. Since the part of pseudo money is in long-term accounts and supports the production unit, it is able to make profitability for companies but the amount/mass of money which is commonly for needs of dealings and generally is consumed for promissory notes and trade in markets parallel with stock market have had negative effect on return of this market.
    Keywords: mass-amount of money, oil price, exchange rate, parallel market, parameter of time variable
  • Abutaleb Bagheri Azghandi, Reza Hesarzadeh *, Mohammad Reza Abbaszadeh Pages 87-103
    In recent years, studying the quality of accounting and financial texts and it’s relation to others financial and non-financial proxies has became one of the new important matters in academic and profession literature. The purpose of this research is to investigate the relation between readability of financial statement (readability) and the sensitivity of investors to use of accounting information in Tehran Stock Exchange. The results show a significant relation between readability and the sensitivity of investors to use of accounting information. Furthermore, this sensitivity is higher for companies which have more non-professional and non-major investors.
    Keywords: Decision, Readability, Transparency, Investors
  • azadeh bahadoran baghbadorani *, abdolmajid abdolbaghi ataabadi, abolfazl janati meshkati Pages 105-126
    The purpose of the present study was to investigate the possibility of arbitrage opportunities, to identify the impact of these opportunities on the return on investment units, as well as to examine the durability and shelf-life of these opportunities, hence the exchange traded funds, whose information is in Available as a sample and their data were collected on a daily basis from October 2013 to March 2016. The results of this study indicate the effect of arbitrage opportunities on expected returns. The presence of negative arbitrage on the expected returns, positive effect and positive arbitrage has negatively affects. However, according to the evidence, the exchange traded funds in this study are more likely to be affected by the positive effects of arbitrage, and therefore the possibility of arbitrage in these funds generally leads to a reduction in the expected returns of investment units It will be in the future, indicating a correction in market pricing and the elimination of these opportunities. Therefore, based on the evidence, these opportunities are not lasting and disappearing. Also, in order to complete the research process, the sensitivity of the models to the size of funds and year was also measured.
    Keywords: Arbitrage, Investment Unit, Exchange Traded Funds, Expected Return
  • Abdoljaber Ghodratian Kashan, ali farhadian *, Marzieh Mahmoodi Pages 127-151
    Consideration of capital financing companies as one of the most important financial institutions for economic development of the country is very important. Considering the size of the activities of these companies, there is a need for a coherence and inter-organizational alliance and the design of a strategy map to achieve the overall strategy of the organization. In order to achieve the strategy map, first, by referring to the research literature and expert opinion of the professors, a total of 42 strategic objectives were identified in four perspectives. Subsequently, with the conduct of field studies, 27 the Daimalt technique, the causal relationships between the goals and the structure of the goals were analyzed for effectiveness and effectiveness.The results of the technique showed that each of the strategic goals of the company is effective and effective for all other purposes; however, the severity of the impact and the effectiveness is different. According to a ten-point analysis, the strategic goals were to increase the company's profitability, improve the final return on investment, increase earnings per share of the company, improve asset turnover, improve financial well-being, improve Capital structure, automation of company processes, growth of the market share of the company (number of customers), innovation in services and growth of profit from each of the company's services.
    Keywords: Balanced Scorecard, Strategic Objectives, Strategy Map, Investment Banking companies
  • mehrdad leylabi *, Mehdi Majidpour, Shaaban Elahi Pages 153-176
    The interest-free institutions are public institutions in the context of Islamic culture, which holds up to 150 thousand billion of the country's liquidity, have an undeniable role in the government, While there is no clear information on their exchanges. To this end, the main objective of this study is to explain the role of IT in general and the integrated banking system in particular on the transparency of the transactions of interest-free institutions and the question of whether using the integrated monetary-banking system can ensure the transparency of monetary and financial information of institutions Improve this. According to the literature review, according to the experts' opinions, the criteria of the questionnaire were determined. Then, considering the dimensions in the conceptual model of the research, questions related to each subject were considered as the item for analysis in the modeling of structural equations. In the next step, 278 employees and managers of interest-free institutions were selected by simple random sampling method and distributed to them a questionnaire. The results of the analysis indicated that the impact of the dimensions of strategic factors, technical factors, organizational factors and cultural factors on the transparency of the transactions of the borrowing funds was significant.
    Keywords: Integrated Monetary-Banking System, Transparency, interest, free institutions (Shafagh)