فهرست مطالب

راهبرد دفاعی - پیاپی 32 (بهار 1390)

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 32 (بهار 1390)

  • 242 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادر ساعد صفحه 1
    سند الگوی پیشرفت اسلامی - ایرانی، نخستین سند راهبردی بلندمدت کشور است که نه تنها بایسته های سیاستگذاری و برنامه ریزی های ملی در افق یک سده آینده را تعیین خواهد کرد، بلکه همه اسناد کوتاه مدت (برنامه های توسعه پنج ساله) و میان مدت (سند چشم انداز) جاری را نیز متحول خواهد نمود. از مهم ترین ابعاد تحلیلی این سند، آن است که چگونه و در چه فرایندی می توان این سند را تنظیم نمود و در این الگو، امور دفاعی چه جایگاهی دارند و ملاحظه های دفاعی در طرح ریزی این الگو چیست؟ هدف این نوشتار، ادراک ارتباط کلان مجموعه مفاهیم، اصول و ارزش های شناخته شده در تدوین اسناد راهبردی کشور و همچنین ترسیم ارتباط الگوی ایران 1490 در پرتو سیاست های کلی نظام در امور دفاعی است. قانون برنامه پنجم توسعه، چارچوب هایی حقوقی را به منظور تدوین این سند ارائه کرده که با وجود انعطاف پذیری و گستردگی موضوعی، می توان عملیات دریاپایه، بازدارندگی پیشرفته، دفاع همه جانبه، تولید فکر و ارتقای فرهنگ راهبردی را می توان از مؤلفه های برجسته آن در عرصه دفاعی دانست.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت، قانون اساسی، نظام، سیاست دفاعی
  • محمدرضا آشتیانی صفحه 69
    قدرت ملی هر کشور متاثر از عناصری مانند قدرت نظامی، قدرت اقتصادی، قدرت سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، فناوری و مانند آن می باشد که در این میان قدرت نظامی از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ زیرا امنیت هر کشور و هر ملتی در درجه اول در گرو قدرت نظامی آن کشور و آن ملت است و در صورت استقرار امنیت در مرزها و به دنبال آن در سطح کشور، امکان ایجاد امنیت لازم در سایر زمینه ها و افزایش قدرت اقتصادی، سیاسی و غیره فراهم می آید. در این رابطه قدرت نظامی از سه بخش، سرچشمه می گیرد که شامل عوامل فیزیکی توان رزمی یا عوامل محسوس، عوامل غیرفیزیکی توان رزمی یا عوامل نامحسوس و سوم عوامل برترساز توان رزمی که هدف اصلی از تدوین این مقاله تحقیقی، آن است که مؤلفه های نظری عوامل غیرفیزیکی اثرگذار بر توان رزمی نیروهای نظامی تبیین گردد که در واقع پرداختن به این موضوع توجه و اهمیت به نیازهای تربیتی، آموزشی و مهارتی نیروی انسانی در محیط نظامی می باشد.
    کلیدواژگان: مؤلفه های غیرفیزیکی، توان رزمی، قدرت نظامی، عناصر فردی، عناصر سازمانی
  • محمد ابراهیم سنجقی، برزو فرهی بوزنجانی، سیدمهدی حسینی سرخوش صفحه 111
    سازمان های طلایه دار امروزی در تلاش دامنه دار برای ایجاد و توسعه مزیت های راهبردی و پیشی گرفتن از رقیبان، موضوع توسعه ظرفیت های انسانی و ارتقای درجه تعهد سازمانی کارکنان را در دستورکار خویش قرار داده و در این مسیر از تمامی سازوکارهای ممکن بهره می جویند. در این میان، سبک رهبری تحول آفرین به مثابه یکی از قوی ترین عوامل، درجه اثربخشی خود را به اثبات رسانیده است. با وجود این، خلا متغیرهای میانجی در تبیین اثرات غیرمستقیم سبک رهبری تحول آفرین بر رفتار سازمانی کارکنان، دغدغه بسیاری از دانشمندان این عرصه می باشد. این مقاله، در نظر دارد تا با توجه به نقش بی بدیل فرهنگ سازمانی بر رفتار سازمانی کارکنان، موضوع اثرات مستقیم و غیرمستقیم سبک رهبری تحول آفرین بر تعهد سازمانی کارکنان یکی از سازمان های دفاعی را با بهره گیری از متغیر میانجی فرهنگ سازمانی مورد تحقیق قرار دهد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها حاکی از آن است که رهبری تحول آفرین قادر است از راه ترویج فرهنگ های کارآفرینی و سلسله مراتبی بر روی تعهد سازمانی کارکنان در سازمان مورد مطالعه اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، رهبری تحول آفرین، فرهنگ سازمانی، سازمان دفاعی
  • احمد آقاجانی، محمود عسگری صفحه 137
    دولتمردان برای اتخاذ تصمیم ها و راهبردهای مناسب، نیازمند تحلیل های معتبر بوده و ضمن آگاهی از بازخورد سیاست های تدوین شده گذشته، باید توان انتخاب بدیل های مناسب جهت سیاست ها و برنامه های خود را داشته باشند. از جمله سازوکارهایی که می تواند کمک قابل توجهی به دولت ها برای سیاستگذاری نماید، اتاق های فکر هستند. این مقاله در صدد پاسخگویی به این پرسش است که اتاق های فکر چه نقشی می توانند در سیاستگذاری های دفاعی – امنیتی ایفا نمایند؟ نویسندگان برای پاسخگویی به این پرسش، مطالبی را با روش اسنادی – کتابخانه ای و با استفاده از منابع معتبر فارسی و لاتین گردآوری نموده اند. یافته این مقاله آن است که اتاق های فکر می توانند به روش های گوناگون به فرایند سیاستگذاری دفاعی کمک نمایند. در پایان این نکته مورد اشاره قرار می گیرد که افزایش ضریب بهره‎وری از ظرفیت‎های اتاق‎های فکر در سیاستگذاری دفاعی منوط به شبکه‎سازی آنهاست. از آنجا که تصمیم های راهبردی بخش دفاع، ماهیتی چندرشته‎ای دارد، یکپارچه‎سازی مراکز فکری پراکنده موجود در کشور، ما را به گونه‎ای سریع‎تر و بهره‎ورتر موفق به آزادسازی این ظرفیت‎ها و بهره‎برداری از آنان خواهد نمود.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، اتاق های فکر، ایده پردازی، تصمیم سازی، اطلاعات
  • سیداصغر کیوان حسینی، راحله جمعه زاده صفحه 173
    گرایش آمریکاستیز در میان کشورهای اسلامی، از مهم ترین جریان هایی است که در دهه های اخیر و به ویژه پس از وقوع انقلاب اسلامی بر روند تحولات منطقه تاثیرگذار بوده است. در این میان، دو واقعه پایان جنگ سرد و حادثه یازدهم سپتامبر از نقش پیش برنده ای در ابعاد نظری و کاربردی این مقوله (آمریکا ستیزی) برخوردار می باشند؛ به گونه ای که از یک سو محافل علمی نسبت به روند فزاینده امواج آمریکاستیزی در جهان سوم و به ویژه جهان اسلام به حساس شده اند؛ و از سوی دیگر، آثار دامنه دار این جریان، بخش عمده ای از مناسبات سیاسی درون منطقه ای را تحت تاثیر قرار داده است؛ آنچه که در سطوح تعامل میان ایالات متحده و جوامع و رژیم های سیاسی منطقه نیز قابل مشاهده است. در این نوشتار، روند تحول در رویکردهای ضدآمریکایی به ویژه در میان مردم و نخبگان کشورهای اسلامی از دهه پنجاه تا سال های اخیر بررسی شده و تلاش گردیده که تصویر با معنایی از ریشه های بروز و تقویت این حرکت در دوره های زمانی مختلف ارائه گردد.
    کلیدواژگان: جهان اسلام، آمریکاستیزی، خاورمیانه، افکار عمومی، نخبگان، قدرت
  • سعید وثوقی، سیدجواد امام جمعه زاده، مجید دیوسالار صفحه 203
    سیاست ایران در آسیای مرکزی، از یک سو بر پایه عوامل همگرایی در حوزه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، از فرصت ها و زمینه های نفوذ و همکاری، برخوردار است و از سوی دیگر با توجه به عوامل واگرایی، با چالش ها و تهدیداتی مواجه می باشد که بر آیند این امر، همواره در جهت گیری سیاست ایران در منطقه آسیای مرکزی، تاثیرگذار بوده است. در این مقاله تلاش شده به ترتیبات امنیتی منطقه ای حاکم بر آسیای مرکزی پرداخته شود. به نظر نویسندگان، کمک ایران به شکل گیری دولت های قدرتمند و توانمند برای مدیریت منازعه ها و بی ثباتی های درونی، اهمیتی اساسی دارد. همچنین افزایش همکاری و مشارکت بین دولت های منطقه و شفاف سازی و تبادل اطلاعات می تواند به بهبود امنیت منطقه منجر شود. در این چارچوب، محدود ساختن نفوذ و نقش قدرت های فرامنطقه ای در نظام امنیتی منطقه به منظور کمک به ایجاد نظام امنیتی بومی در رویکرد ایران مهم تلقی می شود.
    کلیدواژگان: ایران، آسیای مرکزی، مجموعه امنیتی منطقه ای، سازمان همکاری شانگهای
|
  • N. Saed Page 1
    The Islamic-Iranian Pattern of Progress document is the country’s first long-term strategic document، which will not only determine the requirements of policy-making and national planning in the coming decade، but also transform all the existing short-term and medium-term documents such as those of Five-Year Development Plan and Outlook Plan. Among the most significant analytical aspects of this document are how and during what process the text can be formulated، where the defence affairs stand in the mentioned pattern، and what are the defence considerations in the planning of the pattern. This writing aims to explore the macro relationship between the set of recognized concepts، principles، and values employed in the formulation of Iran’s strategic documents، and also to illustrate the relationship between the progress pattern of Iran in 1490/2011 and the general policies of the Islamic Republic in defence affairs. The Fifth Plan of Development law has provided the necessary legal framework to formulate this document. Demonstrating flexibility and breadth of subject as well as vision، the document features maritime operations، sophisticated deterrence، all-out defence، production of ideas، and promotion of strategic culture as the most outstanding elements of the area of defence.
  • Gh. Torabi, A. Rezaie Page 33
    The Islamic Republic of Iran Navy doctrine has been informed by the experience of the Imposed War (1980-1988), the strategic importance and geographical position of the Persian Gulf and Strait of Hormuz, and based on the principles of asymmetric and heterogeneous defence. Accordingly, the naval forces of Iran have selected a specific type of defence, which features defensive, rather than offensive, objectives and is intended to provide deterrence for the country in the face of hostile forces. Iran’s defence model also takes account of on the geographical situation and strategic significance of the Middle East region and stresses such concepts as Shiite martyrdom-seeking and fight against oppression. In this type of defence, special emphasis is laid upon the use of new technology and modern weapons when and where the enemy forces do not expect it. In response, the Americans are seeking to increase their military presence in the region, enhance the air defence capabilities of the Arab states, deploy NATO forces in the Middle East, and promote the regional security and military co-operations against the Islamic Republic of Iran.
  • M.R. Ashtiani Page 69
    Every country’s national power is informed by such elements as military power، economic power، political and socio-cultural power، and technology، among which military power is of paramount importance، as the national security of states and nations depends، first and foremost، upon their military power.
  • M.I. Sanjaghi, B. Farahi Bouzanjani, S. Mahdi Hosseini Sarkhosh Page 111
    In a massive endeavour to develop their strategic advantages and beat their rivals، today’s pioneering organizations put the issues of developing human capacities and enhancing the organizational commitment of their personnel high on the agenda، and exploit all possible means and mechanisms to those ends. In this respect، the transformative leadership style has demonstrated its high degree of effectiveness as one of the most powerful relevant factors. In spite of this، the lack of familiarity with or non-consideration of the intermediary variables in explaining the indirect effects of transformative leadership style on the staff’s organizational behaviour is a chief concern of many scholars in the field. The present article seeks to study، with regard to the unique role of organizational culture in regulating the staff’s organizational behaviour، the direct and indirect effects of transformative leadership style upon the organizational commitment of the personnel in a defence organization، considering organizational culture as an intermediary variable. The results of data analysis show that transformative leadership style can influence the organizational commitment of the personnel by propagating and fostering entrepreneurial and hierarchical cultures within the organization.
  • A. Aghajani, M. Asgari Page 137
    Statesmen need valid and credible analyses to adopt appropriate decisions and strategies، and in addition to being informed of the feedback of policies formulated in the past، they should as well have the ability to choose suitable alternatives to their policies and programmes. Among the considerable mechanisms and platforms which can provide considerable help for states in the area of policy-making are think tanks. This article seeks to answer the question، what role can think tanks play in making security-defence policies? To answer this query، the article authors have compiled relevant materials by using the documental-archival method of data collection/research and drawing on valid Persian and English sources. The article has found that think tanks can help and facilitate the process of defence policy-making in various ways. The point that is raised at the end is that enhancing the capacity-utilization level and productivity co-efficient of think tanks in defence policy-making is contingent upon networking or، in fact، building networks between them. In other words، since strategic decision-making in the defence sector has a multi-disciplinary nature، unifying scattered think tanks in the country will enable us to succeed in realizing their potentials and utilizing their capacities more efficiently and effectively.
  • S. A. Kayvan-Hosseini, R. Jomezadeh Page 173
    The Americaphobic tendency in the Islamic countries is one of the most important currents، which has impacted the trend of regional developments in recent decades and particularly since the Islamic Revolution of Iran in 1979. In this regard، it should be noted that the end of the Cold War and September 11 attacks have had a key role in highlighting and strengthening the theoretical and practical aspects of this phenomenon. Thus، if security is ensured on the borders of a given state with other states and also within the state itself، then it becomes possible to provide the necessary security in other areas as well and to enhance the economic، political، and socio-cultural power of the country. With this equation in mind، the military power of a country derives from three factors: Physical elements of combat power or tangible elements، non-physical elements of combat power or intangible elements، and privileging elements of combat power. This primary aim of this article is to explain the theoretical components of non-physical factors impacting the combat power of military forces، which involves considering the training، educational، and professional needs of the people who work in military environments.
  • S. Vosoughi, S.J. Emamjomeh-Zadeh, M. Divsalar Page 203
    Iranian foreign policy in Central Asia has، on the one hand، considerable potential for influence and good opportunities for co-operation based on convergence factors in political، economic، and cultural areas، and faces threats and challenges due to the existence of divergence factors on the other. The sum total of this situation or combination of convergence and divergence factors has invariably influenced the orientation of Iranian foreign policy in the Central Asia region. This article seeks to address the regional security arrangements governing Central Asia. The authors believe that Iran’s contribution to the formation of powerful and competent states in the region that could manage conflicts and internal instabilities is of major significance. Moreover، promoting cooperation and interaction between the regional states and ensuring transparency and effective intelligence sharing can lead to the improvement of regional security. In these terms، limiting the influence and activities of trans-national powers in Central Asia’s security environment in order to help create an indigenous security system in the region is viewed as essential and important in the foreign policy approach of Iran.