فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 36 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جعفر توفیقی، نسرین نورشاهی، مقصود فراستخواه صفحه 1
    مقاله حاضر با هدف شناخت وضع موجود و مطلوب تعامل های دو نظام دفاعی و آموزش عالی با روش کیفی مراجعه به خبره های موضوع و با ابزار مصاحبه های نیمه ساختمند و میزگردهای (پنل های) کوچک بحث کانونی انجام شده است. نمونه مورد استفاده مشتمل بر 32 نفر خبره آشنا با موضوع است که با روش نمونه گیری هدفمند و راهبردی انتخاب شده اند. بر اساس نظرات این خبرگان، اهم نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای تعامل دو حوزه دفاع و آموزش عالی شناسایی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، حداقل شش چالش اساسی شامل سیاستگذاری کلان، ساختاری- نهادی، فرهنگی، آموزشی، نگرشی – رویکردی، و فرایندی- مدیریتی در تعامل دو حوزه یادشده وجود دارد و برای رفع آنها نه راهبرد تعبیری، طراحی و پیشنهاد گردید. ارتقای سطح تاثیرگذاری بخش دفاع در برنامه ریزی های کلان، طرح موضوع دفاع به عنوان مسئله ملی و فراگیر، تقویت نقش نهادهای واسط سیاستگذاری و اجرا از جمله این راهبردهاست.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، تعامل مطلوب، خبرگان، نظام دفاعی
  • محمدرضا ولوی، فرزاد طرهانی، سعید مجردی صفحه 27
    به دلیل افزایش تعامل ها، سرعت تغییرات محیطی و پیچیدگی روابط، نیاز به اطلاعات، دانش و آگاهی در روابط سازمانی و به تبع آن، محیط علمی احساس می شود. بخش دفاع و امنیت ملی به عنوان پیشران کشور، به شدت تحت تاثیر توسعه علمی و فناورانه قرار گرفته است. داشتن تصویری روشن از آینده، به ویژه تاثیرات ناشی از علم و فناوری بر محیط دفاعی و امنیتی، پیچیده است. در این بین، سازمان های دفاعی و امنیتی، بنا به ماهیت راهبردی آنها، به شدت وابسته به تغییر و تحولات و روندهای مختلف محیط بین المللی، منطقه ای و ملی هستند. این روندهای کلان در تعامل با هم و در بلندمدت منجر به تغییر در وضعیت امنیتی و دفاعی کشور می گردند. هدف این مقاله، تعیین اولویت های علم و فناوری در حوزه دفاع، امنیت ملی و سیاست خارجی کشور است که مبتنی بر مطالعات راهبردی، سیاست های بالادستی کشور، روندشناسی علم و فناوری در حوزه امنیت ملی و نیز مطالعات تطبیقی در چند کشور نمونه انجام گردیده و در نهایت، اولویت های علمی و فناورانه موثر بر محیط دفاعی و امنیتی کشور پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: اولویت های علم و فناوری، دفاع و امنیت ملی، طرح های کلان، امنیت ملی
  • اکبر ترکان صفحه 65
    نتایج مطالعات راهبردی در مقوله امنیت ملی نشان می دهد که «امنیت انرژی» در کنار امنیت آب و غذا، ارکان مثلث امنیت ملی یک کشور را تشکیل می دهد، از این رو صاحبنظران حوزه اقتصاد و سیاست بین الملل بر این باورند که در قرن 21، توان مهار منابع انرژی یا خطوط انتقال آن، تضمین کننده ورود ثروت است و بدون تضمین جریان انرژی، امنیت ملی کشورها تهدید خواهد شد. با توجه به جایگاه راهبردی ایران و به دلیل برخورداری از رتبه اول میزان ذخایر هیدروکربوری (مجموع نفت و گاز) در جهان و قرار داشتن در قلب بیضی انرژی، اتخاذ راهبردهای مناسب برای تبدیل ایران به دالان انرژی منطقه و جهان از راه همکاری های دوجانبه و چندجانبه با تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نفت و گاز منطقه و جهان می تواند نقش تعیین کننده ای در ارتقای جایگاه منطقه ای و جهانی ایران و افزایش قدرت و امنیت ملی ایفا نماید. در اجرای این راهبرد، نویسنده دو سیاست و اقدام های اجرایی لازم مربوط به هر سیاست را پیشنهاد نموده است.
    کلیدواژگان: قراردادهای نفت و گاز، خاورمیانه، صادرات و واردات، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان
  • محسن فیروزشاهی، احمد نورنگ، علی محمد احمدوند، امیر تربتی، محمدعلی ارسنجانی صفحه 105
    روند افزایش اهمیت و تاثیر مدیریت دانش دفاعی- نظامی برای سازمان های دفاعی به دلیل ماهیت دانشی، فناورانه و نوآورانه جنگ-ها و به ویژه در شرایط ملی و بین المللی کشورمان در جهت بهبود مبتکرانه و سریع تر تجهیزات، راهکنش ها و رهنامه های دفاعی از اهمیت زیادی برخوردار است. در این راستا به منظور مدیریت دانش و تجارب، نیاز به الگویی فرایندی و عملیاتی ضروری می باشد تا به شکلی کامل و همه جانبه به موضوع مدیریت دانش توجه کند. در این تحقیق، با بررسی ادبیات مدیریت دانش، الگوهای مدیریت دانش و مقایسه این الگوها و همچنین استخراج معیارهای موفقیت از منابع مورد مطالعه، الگویی عملیاتی جهت پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان ها ارائه شده است. در پایان تحقیق با توجه به شرایط سازمان های دفاعی- نظامی، بخش هایی از الگو که برای استفاده در این سازمان ها باید مورد تاکید بیشتری قرار گیرند، مشخص شده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، الگوی مدیریت دانش، سازمان دفاعی، نظامی، الگو
  • محسن مرادیان، حامد ابراهیمی صفحه 141
    «الگوی جنگ پیشدستانه، در وهله اول، توان خود را در پیروزی سریع در جنگ علیه عراق نشان داد، ولی این الگو به مرور زمان، عدم کارایی خود را برای حفظ ثبات و ایجاد امنیت پس از اشغال در این کشورها به منصه ظهور رساند. پرسش های اصلی نگارندگان این است که پیاده سازی راهبرد یادشده در عراق چه نتایجی را برای آمریکا در برداشته که این کشور را به اتخاذ راهبرد جدید دیگری برای خنثی نمودن آثار آن وادار نموده است؟ و دیگر اینکه راهبرد جدید دارای چه ویژگی هایی می باشد؟ همچنین فرضیه مقاله این است که آثار و نتایج منفی گسترده حضور آمریکا در عراق باعث شده است که این کشور راهبرد «عملیات ضد شورش» را جایگزین راهبرد «جنگ پیشدستانه» در عراق قرار دهد. هدف اصلی نگارندگان این است که ابتدا علل و نحوه پیاده سازی راهبرد جنگ پیشدستانه آمریکا در عراق و نتایج حاصل از آن را تحلیل نموده و سپس الگوی جنگ پیشدستانه را معرفی، بررسی و نتیجه گیری نمایند. همچنین روش تحقیقی که در این مقاله از آن استفاده شده است، روش تحلیل نظام مند با اتکا بر مبانی نظری با هر دو رویکرد ژرفانگر و پهنانگر می باشد.
    کلیدواژگان: نومحافظه کاران، عملیات پیشدستانه، رهیافت جنگ ضدشورش، آمریکا
  • حسین پوراحمدی، مسعود رضایی صفحه 175
    در حالی که جنگ های سنتی بیشتر ماهیت متقارن داشتند، امروزه بازیگران، روش ها و ابزار جنگ ها تا حد زیادی تغییر کرده است. شیوه های جدید جنگ در هزاره سوم میلادی، که توسط بازیگران غیردولتی و به گونه ای بسیار متفاوت پیش می آید، از چارچوب تجزیه و تحلیل های مرسوم نوواقع گرایی خارج اند. پس باید دانست که موازنه های سیاسی بین المللی با ثبات نیستند، هرچند که در این شرایط خاص این موازنه ها به هم نخورده است، اما به روشنی قابل مشاهده است که می توانند متحول شوند. مقاله حاضر ابتدا با رویکرد نظری نوواقع گرایی و سپس در چارچوب رویکردهای نظری دیگر، علل، اشکال و فرایند جنگ در دو الگوی جنگ ایدئولوژیک محور و جنگ عقلانیت محور را با روش توصیفی – تحلیلی، مورد بررسی قرار می دهد. پرسش اصلی این است که علل وقوع جنگ، تاکنون چه تحولاتی را پشت سر گذارده و ناظر به چه تغییراتی در دلایل، شیوه ها و فرایند ها بوده است؟ بخشی از پاسخ اولیه این است که هرچند وقوع جنگ ها همچنان از دلایل قدیمی خود پیروی می کنند، اما کیفیت و ماهیت جنگ های آینده در تشدید درگیری ها و امکان توسل به جنگ دستخوش دگرگونی می گردند.
    کلیدواژگان: جنگ سنتی، جنگ های نوین، جنگ نرم، بازیگران غیرحکومتی، جنگ ناهمگون
|
  • A. J. Tofighi, N. Nourshahi, M. Farasatkhah Page 1
    With the aim of understanding the present and favorable situations of interactions between the defense system and higher education, the article has been done by using qualitative method of referring to the experts and by the means of semi-structured interviews and FGDs.The used sample consisted of 32 expert familiar with the subject which are selected by targeted and strategic sampling method.The main strengths, weaknesses, opportunities and threats of interactions between defense and higher education were identified based on the opinions of these experts. Based on the results, at least six major challenges including macro, structural-institutional, cultural, educational, approach- attitude, and process-managing policy-making exists in the interaction between these two mentioned areas, and nine strategies is recommended for solving them.Promoting the influence of defense department in macro-level planning, proposing defense as a national and pervasive issue, and strengthening the role of intermediary policy-making and executing institutions are among these solutions.
    Keywords: Higher Education, Favorable Interaction, Experts, Defense System
  • M. Valavi, F. Tarhani, S. Mojaradi Page 27
    Due to increased interaction, speed of environmental changes and the complexity of relationships, the need for information, knowledge and awareness in organizational relationships and consequently scientific environment is felt. Defense and national security as country’s propellant, has been severely affected by scientific and technological development. Having a clear picture of the future, especially about the impacts of science and technology on defense and security environmental is complex. Meanwhile, defense and security organizations, according to their strategic nature, are highly dependent on various changes and trends in international, regional and national environment. These macro trends by interaction with each other and in the long term, lead to changes in country’s security and defense situation. This paper aims to determine the priorities of science and technology in the field of the country’s defense, national security and foreign policy which has been performed in several countries based on strategic studies, upstream policies, studying the trends of science and technology in the field of national security and along with comparative studies. And finally, the scientific and technological priorities affecting national defense and security environment is proposed.
    Keywords: Science, Technology Priorities, Defense, National Security, Macro Projects, National Security
  • A. Torkan Page 65
    Strategic studiesat the national security obviously show that "energy security" along with food and water security are the pillars of a country’s national security triangle. Thus, the experts of economy and international politics believe that in the 21st century, the capability to harness energy sources or transmission lines, guarantees entry of wealth to a country, and without a guaranteed flow of energy, countries’ national security will be threatened.
  • M. Firouzshahi, A. Nourang, A. Ahmadvand, A. Torbati, M. Arsanjani Page 105
    Due to the knowledge, technological and innovative nature of wars, the trend of increasing the importance and effect of knowledge management formilitary-defense organizations, especially regarding our country’s national and international circumstances, is very vital for creative and faster development of defense equipment, tactics and doctrines. In this context, in order to manage knowledge and experience, a process-operational model is required to form a complete and comprehensive attention to knowledge management. In this research, by examining the literature of knowledge management, knowledge management Models and comparing these Models as well as extracting success criteria from studied resources, an operational Model is presented to implement knowledge management in organizations. At the end, regarding the situation of military-defense organizations, parts of the Model that should be more emphasized in these organizations, have been identified.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Management Model, Military, Defense Organization, Model
  • M. Moradian, H. Ebrahimi Page 141
    Pattern of preemptive war, first showed its power in the quick victory at war against Iraq, but over time, it proved it is not able to maintain stability and security after the invasion to these countries. The main question of the authors is that what are the consequences of implementing this strategy in Iraq for the United States that forced this country to adopt a new strategy to thwart effects? And the next question is; what characteristics does the new strategy have? Also, the hypothesis of the article is that the negative results of extensive American presence in Iraq have caused the country to replace the strategy of "preemptive war" with "counterinsurgency operations". The main goal of the authors is to analyze the causes and way of implementing US strategy of preemptive war in Iraq and its results and then to introduce and examine the model of preemptive war and finally, come to a conclusion. The research method that is used in this article is a systematic analysis relied on a theoretical basis with both breadth and depth prospective approach.
    Keywords: Neoconservatives, Preemptive Operation, Counterinsurgency War Approach, America
  • H. Poor Ahmadi, M. Rezaei Page 175
    While traditional wars were more symmetrical in nature, the actors, ways and tools of war have changed greatly today. New ways of war in the third millennium, which come about by non-state actors and in a very different way, is outside the analytical framework of neo-realistic conventional. Given the strategic position of Iran and because ofits first rank in world’s hydrocarbon reserves and also, being located at the heart of the energy ellipsoid, adopting appropriate strategies for Iran to become the region and world’s energy corridor - through bilateral and multilateral cooperation with regional and international oil and gas producers and consumers - can have a decisive role in promoting Iran’s regional and global role and increasing its power and national security. To implement this strategy, the author suggests two policies and administrative measures necessary to each policy.
    Keywords: Oil, Gas Contracts, The Middle East, Exports, Imports, Producers, Consumers