فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 51 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیررضا قائمی، حشمت الله یزدانی*، محمود عنبرستانی، رضا عبدالحسینی صفحه 1
    نیروهای مسلح کشورها بخشی از ظرفیت های تولید امنیت می باشند که بخش بزرگی از منابع و امکانات کشورها را به خود اختصاص می دهند و لزوم توجه به درست هزینه نمودن و استفاده صحیح از منابع و امکانات واگذارشده به آنها نیاز به اثبات ندارد. این پژوهش به بررسی نظام های اداری و پشتیبانی با تعریف مشخصی از این دو نظام پرداخته است. پژوهش حاضر از آن نوع مطالعه های کمی و کیفی (ترکیبی) می باشد که با استفاده از روش مطالعه اسناد و پیمایش و مصاحبه عمیق انجام شده است. جامعه آماری مقاله، بخش-هایی از ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می باشد که با انجام مصاحبه از 19 نفر از مسئولان و همچنین تکمیل پرسشنامه برابر حجم نمونه به تعداد 760 نفر از کارکنان ارتش و سپاه، به شاخص هایی برای سنجش و ارزیابی بهره وری رسیده است. یافته کلی پژوهش، احصای 157 شاخص برای سنجش و 75 راهکار پیشنهادی برای بهبود بهره وری و الگوی مصرف می باشد.
    کلیدواژگان: اصلاح الگوی مصرف، بهره وری، نظام اداری، نظام پشتیبانی، نیروهای مسلح
  • احمد قاسمی*، سعید مجردی، علی محمد احمدوند صفحه 59
    در فرایند رشد پدیده های مجازی، بشر به شبکه های اجتماعی مجازی رسید. مسئله این تحقیق، فقدان راهبردهای مدون و مشخص برای بسیج در حوزه شبکه های اجتماعی مجازی در سطح جهان اسلام است. پرسش اصلی تحقیق این است که راهبردهای بسیج در حوزه شبکه های اجتماعی مجازی در قبال جهان اسلام چیست؟ با بهره گیری از روش تدوین راهبرد با روش توصیفی و با توجه به چالش های موجود انقلاب اسلامی و مقاومت در کشورهای اسلامی و همچنین با در نظر گرفتن ظرفیت ها و ماموریت های بسیجیان، هدف ها و راهبردها بسیج در شبکه های اجتماعی مجازی در سطح جهان اسلام با تکیه بر خبرگی احصاء شد. نتایج به نمونه آماری خبرگان ارائه شد. بیش از هشتاد نفر از کارشناسان، مسئولان و استادان دانشگاهی مرتبط با بسیج و فضای مجازی در انجام پژوهش مشارکت کردند. با بررسی نظرات خبرگان، نتایج بازبینی و در خاتمه، هدف های راهبردی و راهبردهای بسیج در حوزه شبکه های اجتماعی در قبال جهان اسلام ارائه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، بسیج باید در شبکه اجتماعی مجازی برای توسعه شبکه مقاومت و مقابله با تکفیری ها و صهیونیسم در کشورها به شکل فعال تلاش نماید.
    کلیدواژگان: راهبردهای بسیج، شبکه های اجتماعی مجازی، گروه های تکفیری، مقاومت اسلامی
  • فتح الله کلانتری* صفحه 71
    این پژوهش با هدف بررسی راهبرد نظامی آمریکا در جنگ های حال و آینده به روش زمینه ای موردی انجام شده است. جامعه آماری بر اساس برآورد خبرگان 110 نفر برآورد شده که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 41 نفر تعیین شده است. نتایج تحقیق حکایت از آن دارد که آمریکا در جنگ های اخیر با ائتلاف سازی رسمی و جنگ نیابتی به دنبال تخریب زیرساخت های فرهنگی و اجتماعی بود. فشار دیپلماتیک و تغییر رفتار مسئولان و مردم از طریق عملیات تاثیرمحور از دیگر روش های آمریکا در جنگ های اخیر بوده است. آمریکا در جنگ های آینده با ائتلاف سازی ترکیبی و استفاده از فناوری نوین به دنبال اجرای جنگ هویتی و هیبردی است، بنابراین بهترین روش برای مقابله با تهدیدهای حال و آینده آمریکا اجرای جنگ مقاومت با رویکرد شناخت محوری می باشد. نگاه آمریکا به جنگ بر این اساس است که دولت ها پیروز می شوند بدون جنگیدن و شکست می دهند بدون آنکه پیروز شوند، بنابراین روش های مقابله با این تفکر «جلوگیر ی از ایجاد اختلاف بین شیعه و سنی، مردم پایه نمودن دفاع و نهادینه کردن فرهنگ مقاومت، جلوگیری از شکل گیری گروه های فراملی و فروملی، تقویت گفتمان دیپلماسی و مذاکره» هستند.
    کلیدواژگان: راهبرد نظامی، جنگ نیابتی، تاثیرمحوری، شناخت محوری، جنگ هیبریدی
  • علی اصغر توفیق*، سیدضیاءالدین قاضی زاده فرد، حسن رجبی مسرور صفحه 95
    تعیین قابلیت برون سپاری طرح های تحقیق و توسعه باعث می شود که از بین طرح های مختلف، طرح های قابل برون سپاری را انتخاب نموده و در سیر مراحل بعدی تصمیم گیری قرار داد. هدف این تحقیق پاسخگویی به این پرسش است که محرک ها و عوامل موثر در تعیین قابلیت برون سپاری طرح های تحقیق و توسعه دفاعی کدام است؟ این تحقیق از نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای بوده و جامعه آماری تحقیق را مدیران و کارشناسان خبره مدیریت و اجرای طرح های تحقیقات صنعتی سپاه پاسداران تشکیل می دهند. نمونه آماری 36 نفر از اعضای جامعه یادشده می باشند که به روش ترکیبی خوشه ایو تصادفی انتخاب شدند. داده های تحقیق با استفاده از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه گردآوری شده و در تعیین پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تحلیل داده های تحقیق، با به کارگیری نرم افزار SPSS، از آزمون ناپارامتری (دوجمله ای) برای رد یا تایید محرک ها و عوامل موثردر تعیین قابلیت برون سپاری طرح ها استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که در تعیین قابلیت برون سپاری طرح های تحقیق و توسعه دفاعی، چهار محرک «ماهیت طرح، شرایط محیطی، شرایط پیمانکاران و توانمندی داخلی» و 11 عامل موثر می باشد. این عوامل به تفکیک محرک ها دسته بندی شده و اولویت آنها نیز تعیین شد.
    کلیدواژگان: برون سپاری، تحقیق و توسعه، سازمان های تحقیقاتی دفاعی، نیازهای دفاعی
  • قنبر امیرنژاد*، الهام خسروی پور صفحه 131
    یکی از ضرورت های سازمان های دفاعی کنونی، ایجاد سازمانی چابک به همراه کارکنانی چابک برای پرورش نیروی متخصص توام با ویژگی چابکی است که در محیط فعالیت به همراه مخاطره های گسترده و یا به عبارت دیگر، عدم اطمینان بالا، بتواند به سرعت به نیازها و تغییرها پاسخگو باشد. موضوع تحقیق حاضر، الگوی چابک سازی سازمان ها با رویکردی به سازمان های دفاعی است. مسئله اصلی این تحقیق این است که الگوی مطلوب چابک سازی در سازمان ها کدام است؟ چابک سازی در سازمان ها با رویکردی به سازمان دفاعی چگونه است؟ برای گردآوری ادبیات موضوعی تحقیق از روش کتابخانه ای استفاده شد و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بوده است. جامعه آماری شامل 15 نفر خبره می باشد که به روش رفت و برگشت دلفی انجام شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی و همچنین از نرم افزارهای SPSS وExpert Choice استفاده شد. ابعاد و شاخص ها به کمک روش دلفی انتخاب و به کمک تحلیل سلسله مراتبی وزن و معیار آنها معلوم شد و سپس الگوی طراحی شده به کمک خبرگان مورد بحث قرار گرفت. یافته کلی تحقیق حاضر، ارائه الگویی مناسب چابک سازی در سازمان ها با رویکردی به سازمان های دفاعی جمهوری اسلامی ایران می باشد.
    کلیدواژگان: چابکی، چابک سازی، سازمان چابک، دفاع، سازمان های دفاعی
  • علی جمالی*، سیدمصطفی مدنی صفحه 171
    در جنگ های نوین امروزی، انجام اقدا م های پدافند غیرعامل، موضوعی بنیادی است. برای دستیابی به پاسخ این پرسش که «پدافند غیرعامل در بازدارندگی از جنگ چه نقشی دارد؟» در دو مرحله، ابتدا در یک کار میدانی به تبیین نقش پدافند غیرعامل در بازدارندگی از جنگ پرداخته و پس از تقاطع اصول پدافند غیرعامل با ویژگی های عملیاتی جنگ های نوین، تاثیر این دو مقوله بر یکدیگر و نیز بر بازدارندگی مشخص گردید. برای انجام این مهم، از جامعه آماری خبره در امور پدافند غیرعامل و امور راهبردی حجم نمونه برای این تحقیق بر اساس جدول آماری مورگان به تعداد 34 نفر انتخاب شد و پس از مطالعه مبانی نظری (بازدارندگی، ویژگی های عملیاتی جنگ های نوین و اصول پدافند غیرعامل) نتایج به دست آمده از پرسشنامه، با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که نتیجه آن، اثبات نقش حیاتی پدافند غیرعامل در بازدارندگی از جنگ بود.
    در مرحله دوم، تاثیرگذاری زیاد پدافند غیرعامل در اصول رهنامه عملیاتی جنگ های جدید مشخص شد. با پدافند غیرعامل، پایداری و بقای هدف ها امکان پذیر شده و در نتیجه مقاومت در برابر دشمن (به عنوان یکی از عوامل مهم بازدارندگی) میسر می گردد.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، پدافند غیرعامل، جنگ، جنگ های نوین، تهدید
|
  • A. Ghaemi, H. Yazdani*, M. Anbarestani, R. Abdulhosseini Page 1
    The countries armed forces are the part of capacities security’s production,¬ that they allocated a large proportion of countries’ resources ¬ and does not need to prove that attention to making the true cost and best use of resources that assigned to them. This study examines the administrative and logistics systems with a clear definition of these two systems. This study is a quantitative and qualitative studies (combined), which it was conducted by depth interviews and a survey and study the documents. The populations of the article are some of ¬ the I. R. Iran’s military and the Iranian Revolutionary Guards of the Islamic Revolution and we interviewed with 19 people and officials and gathering questionnaires.¬ The sample size are 760 personnel from the army and the guards, and then we reached to some the indexes ¬and measures of efficiency. The finding of the present study is enumerating 157 indexes for assay and 75 proposed solutions to improve the efficiency and consumption patterns.
    Keywords: Consumption Pattern Reform, Efficiency, Administrative System, Logistic System, Armed Forces
  • A. Qasemi*, S. Mojarradi, A. Ahmadvand Page 59
    In the process of the growing virtual phenomenon, the human acceded to social networks. The problem of this research is the lack of clear and concise strategy for Basij in the area of social networks towards Islamic World. The Question of this research is; what are the Basij’s strategies in the field of social networks towards Islamic World? By employing the descriptive method and strategy development with regard to the challenges of the Islamic Revolution and resistance in Muslim countries and also with regard to capacity and Basij mission were identified the goals and strategies of Basij on the virtual network community towards Muslim World by relying on the expertise. The results were presented to a sample of experts. More than eighty experts, officials and academics related to Basij and virtual space participated in the study. By examining the experts, review results and in the end, we were presented strategic goals and strategies in the field of Basij’s social networking towards Muslim World. The results indicated that the Basij should actively attempt in the virtual social network for resistance and fight against the Takfiris and Zionists in these countries.
    Keywords: Basij's Strategies, Social Networks, Takfiri Groups, The Islamic Resistance
  • F. Kalantari* Page 71
    This paper studied with the aim of U.S. military strategy’s deliberation in the present and future wars by applying context method. The population estimated 110 people, according to the experts that the sample size was 41 by using the Cochran formula. The results show that U.S. attempted ¬ with building coalitions and proxy war for the destruction of cultural and social infrastructure, in the recent wars; diplomatic pressure and change the behavior of the authorities and people are some of the America’s another method. United States will follow at future wars¬ by building combinative coalition ¬ and use of new technologies for the identification and implementation of a hybrid war, so, the best way to deal with America’s current and future threats is to resistance war by an approach to the cognitive axis. United States’ view on war is that the governments ¬will win without fighting and fail countries without they win. Thus, the methods ¬for coping this idea are "prevention of discord between Shiites and Sunnis, populating the defense, institutionalizing the culture of resistance, preventing the formation ¬of transnational and subnational groups¬, strengthen the discourse of diplomacy and negotiations".
    Keywords: Military Strategy, Proxy War, Affectivity, Cognitive, Hybrid War
  • A. Toufigh*, S. Z. Ghazizade Fard, H. Rajabi Masrur Page 95
    Determining the ability of outsourcing the defense R & D projects make possible the select available project for outsourcing among different projects, and then layout and choice of outsourcing decisions in the course of the next steps. The aim of this study is to respond to these factors in determining the question of incentives and outsourcing the defense R & D projects. This research is an applied – development research and its population studies are expert managers and expert management and industrial research projects constitute Iranian Revolutionary Guards. The sample consisted of 36 members of the community that were above the combined approach cluster and selected randomly. The data were collected by means of interviews and questionnaires and used in determining the reliability of Cronbach’s alpha. For the analysis of research data, we used SPSS software, and nonparametric test (binomial) applied to approve or reject the actuators and determine the factors related outsourcing plan. The results show that in the determination of the ability of outsourcing the defense R & D projects were affected four stimulus including; "plan nature, circumstances, conditions, contractors and internal capabilities" and 11 factors. These factors stimulated by differentiation of categories and priorities.
    Keywords: Outsourcing, Research, Development, Defense Research Organizations, Defense Needs
  • Q. Amirnejad*, E. Khosravipour Page 131
    One of the requirements of pattern defense organizations is the creation an agile organization and nimble staff to develop expertise, along with agility characteristics that they could be responsive to the needs and changes in an operating environment with a wide risk and, in other words, the lack of confidence. The theme of this research is the agile-building pattern for organizations by an approach to defense organizations. The problem of this study is that what is the desired agile-building pattern for organizations? How is the agile-building in the organizations by an approach to a defense organization? We used the library method for gathering research literature and tools for data collection are the questionnaire. The population is composed of 15 experts and used the Delphi method. To analyze the data used descriptive and inferential statistics and SPSS and Expert soft wares. The dimensions and indicators using selected by the Delphi method and were chosen by AHP, their criteria and weight, and then designed model was discussed by experts. Finding of this study is to present a pattern of the agile-building organizations by an approach to the defense organizations of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Agility, Agile, building, Agile Organization, Defense, Defense Organizations
  • A. Jamali*, S. M. Madani Page 171
    In the contemporary wars, the passive defense is a fundamental issue. To answer the question "What is the role of passive defense in the deterrence of war?" In two stages, we identified first in the field to explain passive defense role in deterring war and after we studied the principles of passive defense with operational characteristics of modern warfare, the impact of these two issues and also on deterrence. To do this, we selected a population expert in the passive defense affairs and strategic affairs and the sample size for this study is based on statistical table Morgan 34 people and after studying the theoretical foundations (deterrence, operating characteristics of modern warfare and the principles of passive defense), The results of the questionnaire were analyzed with SPSS software, then, we demonstrated the vital role of passive defense in the deterrence of war. In the second phase, we characterized the high-impact of passive defense in the doctrine's principles of new war`s operational aspects. The sustainability and conservation goals were conceived by passive defense, and thus will be possible resistance versus the enemy (as one of the important factors of deterrence).
    Keywords: Deterrence, Passive Defense, War, New War, Threat