فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 55 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا مردانی، سید محمد حسین زاده حجازی صفحه 1
    این پژوهش باهدف تدوین راهبردهایی برای ارتقای کارآمدی و اثربخشی بسیج دانشجویی انجام شده است. مطالعه اسناد بالادستی، بررسی تحقیقات پیشین و مقایسه تطبیقی سازمان های مشابه در داخل و خارج از کشور و استفاده از نظرات کارشناسی بر اساس روش توصیفی و پیمایشی از جمله گام های اجرای این پژوهش است. استخراج عوامل و متغیرهای محیطی و تجزیه وتحلیل آنها با استفاده از الگوی دیوید (SWOT) انجام شده است. سپس متناسب با تحلیل وضع موجود، جهت گیری راهبردی تعیین گردید. بر اساس این جهت گیری، ابتدا تعداد 21 راهبرد احصا شد. در ادامه پس از تلفیق و اولویت گذاری آنها بر اساس خبرگی، کارشناسی و روش ماتریس کمی برنامه ریزی راهبردی (QSPM)، تعداد ده راهبرد اولویت دار تعیین و تدوین شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر را یکصد نفر از صاحب نظران تشکیل می دهند. نتایج نشان می دهد که جهت گیری راهبردی وضع موجود بسیج دانشجویی در تحلیل محیطی، نشان دهنده غلبه نقاط ضعف داخلی بر نقاط قوت بوده و در محیط بیرونی، بهره گیری از فرصت ها در مقابله با تهدیدهای بیرونی برتری دارد. به منظور انتقال جهت گیری راهبردی از جایگاه وضع موجود به وضع مطلوب (استفاده از نقاط قوت داخلی و فرصت های بیرونی)، راهبردهای موثر تدوین و ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: اثربخشی، تحلیل محیطی، راهبرد، کارآمدی بسیج دانشجویی
  • حسین شکوهی صفحه 41
    امروزه ثابت شده است که افزایش بهره وری و کارایی فقط با تعدیل های سازمانی و با تجهیزات نوین و جنگ افزارهای روز دنیا به دست نمی آید، بلکه لازمه آن، توجه به سرمایه اصلی و ارزشمند سازمان ها یعنی کارکنانی هستند که سرپرستی و نظارت بر این تجهیزات و جنگ افزارها را به عهده دارند و از آنها استفاده می کنند؛ بنابراین فرماندهان باید در جهت پرورش و توسعه روحیه و انگیزه آنها همت گمارده و محیطی را در سازمان ایجاد کنند که استعداد، مهارت و قابلیت های کارکنان را شکوفا و در جهت هدف های سازمان بسیج نماید. نوع تحقیق با توجه به هدف، کاربردی و توسعه ای می باشد و از نظر ماهیت و روش، موردی- زمینه ای و همبستگی به شمار می رود. در این تحقیق مواردی از اسناد، مدارک، منابع مختلف، مقایسه تطبیقی چند کشور پیشرفته جهان و نظرات صاحب نظران (از طریق توزیع 4000 مورد پرسشنامه) گرد آوری و برای تحلیل داده ها از دو مبحث آمار توصیفی و استنباطی و نیز از روش تحلیل ای اچ پی استفاده شده است. از نتایج این مقاله می توان به شناخت سازوکارهای ارتقای روحیه و انگیزه و نیز شناخت روابط بین مولفه های سنجش و ابعاد موثر بر روحیه و انگیزه اشاره نمود که در نهایت، مشخص گردید با بهبود ابعاد و مولفه های موثر مرتبط با مولفه های سنجش، روحیه و انگیزه کارکنان نیروهای مسلح ارتقا خواهد یافت.
    کلیدواژگان: انگیزه، روحیه، سازمان، نیروهای مسلح
  • فتح الله کلانتری صفحه 69
    جنگ ترکیبی در جبهه مقاومت (عراق، سوریه، یمن) در حال اجرا می باشد، چهار سناریوی «جنگ فرسایشی، جنگ خارج از واپایش (کنترل) و سپس در واپایش محدود، جنگ بی قاعده و سیال، جنگ واپایش از راه دور و نزدیک» برای جنگ های ترکیبی بیان شده است. با توجه به این سناریوها، الگوی جنگ آینده علیه ج.ا.ایران «دومینویی»، پیش بینی شده که روش مقابله با آن جنگ مقاومت است. هدف اصلی این مقاله، تدوین راهبردهای کلان جنگ ترکیبی (هیبریدی) می باشد. جامعه آماری این پژوهش 41 نفر است که به روش زمینه ای موردی انجام گردیده و از نوع توسعه ای- کاربردی می باشد. روش گرد آوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای بوده و با استفاده از داده ها آماری، تحلیل شده است. پس از انجام بررسی ها تعداد 10 مورد قوت، 8 مورد ضعف، 5 مورد فرصت و 5 مورد تهدید به دست آمد. تخصیص منابع با استفاده از قوت ها و فرصت ها به منظور مرتفع نمودن تهدیدها و ضعف های موجود انجام شده است. بر اساس موقعیت راهبردی به دست آمده، وضعیت نیروهای مسلح ج.ا.ایران در جنگ آینده در مسیر تهاجم خفیف قرار گرفته است. بر اساس الگوی SWOT تعداد چهار راهبرد کلان ارائه گردیده که پس از تلفیق آن با هفت ویژگی راهبردی، بنیادی و مهم جنگ ترکیبی، در نهایت 11 پیشنهاد مناسب ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تهدید، جنگ آینده، جنگ ترکیبی، راهبرد، مقاومت
  • رضا جهان تیغ، عبدالرضا فرجی راد، حبیب الله سیاری، رحیم سرور صفحه 101
    منطقه جنوب شرق ایران دارای سواحل طولانی مناسب به ویژه در چابهار و کنارک بوده و موقعیت سرآغازی دارد. از دیگر دلایل اهمیت جغرافیایی این منطقه می توان به نقش ارتباطی در اتصال به مسیر راهبردی شمال جنوب، داشتن ظرفیت های ژئوپلیتیکی و تنها بندر اقیانوسی ایران اشاره نمود؛ بنابراین یکی از نقاط کلیدی در طول سواحل مکران در دریای عمان است. پرسش مقاله این است که آیا ظرفیت های ژئوپلیتیکی سواحل مکران می تواند ج.ا.ایران را در مسیر امنیت پایدار قرار دهد. هدف از انجام این پژوهش، تبیین ظرفیت های ژئوپلیتیکی منطقه سواحل جنوب شرقی کشور و همچنین دلیل عقب ماندگی این منطقه با توجه به ظرفیت های این منطقه است و در نهایت، راهکارهای برون رفت از این تنگنا و نیل به توسعه پایدار ارائه خواهد شد. در این پژوهش از روش سوات (SWOT) استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از این است که به کارگیری ظرفیت های ژئوپلیتیکی سواحل مکران کلید توسعه امنیت پایدار در منطقه و در نهایت، کشور خواهد بود.
    کلیدواژگان: امنیت پایدار، سواحل مکران، ظرفیت های ژئوپلیتیکی، توسعه
  • عباس علی پور، سیدمصطفی هاشمی، سید حسین حسینی صفحه 131
    هدف این تحقیق، قابلیت سنجی و ارائه راهبردهای توسعه منطقه ای سواحل مکران ج.ا.ایران می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی است. برای ارائه راهبردها از الگوی راهبردی SWOT استفاده شده است. به منظور اعتبارسنجی یافته ها پرسشنامه ای تنظیم شد و بین نمونه آماری توزیع گردید که 80 نفر از استادان و دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه های بزرگ کشور بودند. نتایج به دست آمده نشان از آن دارد که باید راهبردهای محافظه کارانه (WO) برای توسعه این منطقه در اولویت قرار گیرند. راهبردهای محافظه کارانه برای توسعه منطقه مورد مطالعه «سرمایه گذاری برای احداث امکانات و تجهیزات زیرساختی ارتباطی در جهت به دست آوردن محوریت مسیر شمال – جنوب»، «استفاده از ظرفیت تعامل و ارتباط با بندرهای جهان در جهت هدف های حمل ونقلی و بازرگانی»، «برنامه ریزی منسجم و یکپارچه دولت» و «برقراری ارتباط و تعامل سازنده با کشورهای همسایه به ویژه کشورهای حوزه آسیای مرکزی و افغانستان» می باشد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، ج، ا، ایران، راهبردهای توسعه، سواحل مکران
  • مهدی محمدی، منوچهر منطقی، مهدی الیاسی، علیرضا صابرفرد، علی اصغر سعدآبادی صفحه 155
    از مهم ترین مزیت های رقابتی سازمان ها و بنگاه ها، بهره گیری حداکثری و به موقع از فرصت های دانشی و فناورانه برون سازمانی است که این مهم نیازمند ظرفیت هایی است که در ادبیات علمی به آن «ظرفیت جذب» اطلاق می شود. در سازمان های دفاعی ج.ا.ایران به علت تقابل با تهدیدهای متنوع، متعدد و نوین، نوآوری محصول و فناوری با بهره گیری از ظرفیت های برون سازمانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این نوشتار، در پاسخ به این پرسش است که شایستگی های عمومی موثر بر ارتقای ظرفیت جذب دانش و فناوری در صنایع دفاعی ج.ا.ایران موثر چیست؟ و نیز تلاشی نظام یافته برای بررسی کلیات مفهوم «ظرفیت جذب» و شناسایی شایستگی های عمومی موثر بر ارتقای آن در صنایع دفاعی کشور است. برای انجام پژوهش از روش دلفی فازی ایشیکاوا و جامعه آماری 60 نفره در مراحل مختلف آن به عنوان خبرگان صنایع دفاعی و دانشگاهی استفاده شده است. در انتهای پژوهش 82 شایستگی عمومی موثر شناسایی شد.
    کلیدواژگان: اکتساب فناوری، انتقال فناوری، صنایع دفاعی، ظرفیت جذب فناوری
|
  • Mohammad Reza Mardani, Seyyed Mohammad Hoseinzadeh Hejazi Page 1
    This study aimed to formulate strategies for improving the efficiency and effectiveness of Basij in universities. The study of documents Upstream¡ review Previous researches and the comparative comparison of similar organizations (inside and outside of the country and using from experts comments based descriptive and survey methods¡ they are some of the steps for performing this research. Extraction and analysis of factors and environmental variables has been performed by using the David model (SWOT). Then fit the current situation analysis¡ was determined strategic orientation. According to this orientation¡ we were estimated 21 strategies. Then¡ after combining and prioritizing them based on competence¡ expertise and a strategic planning matrix (QSPM)¡ we have been set out ten prioritized strategies. Our statistical society consisted from the hundred people of experts. The results show that the current strategic orientation of Basij in universities in environmental analysis indicated that the weaknesses overcome on the strengths and in the external environment¡ the utilization from opportunities overcome on the external threats. In order to transfer the strategic orientation from the status quo to desired status (using from internal strengths and external opportunities)¡ we are developed and presented some effective strategies.
    Keywords: Efficiency, Environmental Analysis, Strategy, The effectiveness of Basij in Universities
  • Hossein Shokuhi Page 41
    Today has been proven that the increase of productivity and efficiency not to be achieved alone with organizational adjustments and modern equipment’s and weapons¡ but it requires attention to from the major and valuable of organizations capitals¡ the workers the they apply from these equipment’s and weapons. Therefore¡ the leaders must try for nurture and develop their morale and motivation and provide the suitable environment in the organization for improve their talents¡ skills and abilities and to mobilize through the organizational goals. According to the goals¡ the research method is applied and development and in terms of the nature¡ the method of case-field. In this study¡ we gathered some of the documents¡ literature¡ comparative comparison of developed countries and the opinions of experts (through a questionnaire 4¡000) and for data analysis used from two topics of descriptive and inferential statistics and analysis AHP. The results of this paper are identify the mechanisms to improve morale and motivation as well as the relationships between the components of the measurement and affecting components on the morale and motivation¡ ultimately¡ it was clear that by improve the effective dimensions and components of measurement will improve the spirit and motivation of armed forces personnel.
    Keywords: Motivation, Morale, Organization, Armed Forces
  • Fatollah Kalantari Page 69
    The hybrid war is running in the resistance front (Iraq¡ Syria¡ Yemen). There are four scenarios for hybrid war: «attrition war¡ without control war & then limited control¡ irregular warfare¡ the far and close control of war». According to this scenarios¡ the pattern of future war against the Islamic Republic of Iran will be «domino war» ¡ and the method against it¡ must be “Resistance War”. The main objective of this paper is the codify of hybrid war`s macro strategies. The study population consisted of 41 people and the method is developing- functional. The data gathered from library & field methods and it is analyzed from using data statistical. Then¡ we reached to 10 strengths¡ 8 weaknesses¡ 5 opportunities and 5 threates. The resource allocation done by using the strengths and opportunities in order to eliminate the threats and weaknesses. According to the strategic position¡ the armed forces of the Islamic Republic of Iran would be in mild invading in the next war. Based on the SWOT model we presented four macro strategies then by combining with the seven strategic¡ fundamental and important characteristics of hybrid war¡ and in the end¡ we proposed 11 appropriate proposals.
    Keywords: Threat, Futur War, Hybrid War, Resistance Strategy
  • Reza Jahantigh, Abdoreza Farajirad, Habibollah Sayyari, Rahim Sarvar Page 101
    Iran has long coastal lanes in the region of South East particularly in the Chabahar and Konarak as the opening position. Other reasons for the geographic importance of the region¡ is also including its communication role in connection north-south¡ geopolitical capacities and Iran''s only ocean port¡ so it is one of the key points along the Mokran coasts in the Sea of Oman. The question is whether the potential geopolitical of Mokran coasts can provide sustainable security for Islamic Republic of Iran? The aim of this study was to explore the potential geopolitical of the region of southeastern coasts and also the causes of the region backwardness¡ despite its capacities¡ ultimately¡ will be provided the ways for go out from this impasse and achieve to the sustainable development. In this study¡ has been used from SWOT analysis. The results indicate that using the Mokran coasts main geopolitical potential bring to development of sustainable security in the region and ultimately in the country.
    Keywords: Sustainable Security, Mokran Coasts, Geopolitical Capacities, Development
  • Abbas Alipoor, Seyed Mostafa Hashemi, Seyyed Hossein Hosseini Page 131
    The aim of this study is to presenting Iran`s regional development strategies for Mokran coasts. The methodology of this research is descriptive and analytic. We used from the strategic model of SWOT to providing strategies. In order to validate the findings¡ we distributed the questionnaires between among the 80 professors and PhD students from largest universities. The results show that our priority must be using from the conservative strategies to develop this area; such as¡ «investment for the construction of infrastructure facilities in order to obtain the centrality of the North - South» ¡ «using from the capacity of interaction with the world''s ports for transportation and trade objectives» ¡ «State`s coherent and integrated planning» and «establishment of constructive communicate and interact with neighboring countries¡ especially countries in the field of central Asia and Afghanistan».
    Keywords: Spatial Planning, IR Iran, Development Strategies, Mokran Coasts
  • Mehdi Mohammadi, Manuchehr Manthghi, Mehdi Eliasi, Ali Reza Saberfard, Ali Asghar Saad Abadi Page 155
    The main competitive advantages of organizations and enterprises is maximum and timely use from the knowledge and technological opportunities that this requires external capacities that in the scientific literature said as the «absorption capacity». In Iran`s defense organizations due to various and numerous threats¡ the innovative for products and technology with using external capabilities is important. This article is in response to the question of What is the public competencies contributing to the enhancement of technological knowledges` absorption capacity in the Iran`s Advanced industry Defense? And it is an effort to check the general notion of «absorption capacity» and Identify for public competencies contributing to the enhancement of technological knowledges` absorption capacity of the country''s defense industry. We used Ishikawa fuzzy Delphi method to conduct research and the populations were 60 persons in its various stages of defense industry and academic experts. At the end of the study¡ we identified 82 effective public competencies.
    Keywords: Technology Acquisition, Technology Transfer, Defense Industry, The Technological Absorption Capacity