فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 54 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر شهلایی* صفحه 1
    تعیین شاخص ها موجب می شود که سازمان، وضعیت کنونی خود را برای برنامه ریزی، به درستی درک کند و فعالیت های خود را به صورت هدفمند و در راستای ارتقای این شاخص ها منطبق نماید. در صورت در اختیار نداشتن شاخص های علم و فناوری، تحلیل محیط و شناخت موقعیت سازمان، واقعی نخواهد بود و تخصیص منابع و برنامه ریزی ها، فاقد مبنای منطقی است. هدف از این تحقیق، تعیین ابعاد و شاخص های کلان ارزیابی علم و فناوری در سازمان های نظامی است. این تحقیق بر مبنای دستاورد یا نتیجه، کاربردی- توسعه ای و بر مبنای رویکرد، آمیخته و روش تحقیق موردی - زمینه ای و تاریخی است. جامعه آماری این تحقیق حدود 110 نفر است که با 32 نفر از آنها مصاحبه عمیق شد. در این تحقیق برای گرد آوری و تحلیل داده ها، از روش های اسنادی و مصاحبه عمیق با رویکرد کیفی و استفاده از روش داده بنیاد (گراندد تئوری) بهره گرفته شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و روش تحلیل محتوای استقرایی استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، علم و فناوری در این سازمان نظامی در نه بعد نیاز به ارزیابی دارد و برای هر بعد، شاخص هایی ارائه شده است. این ابعاد شامل سرمایه انسانی، پرورش، انتشارات علمی، ساختار، پژوهش، فناوری، همکاری های علمی، منابع مالی و اثربخشی هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، سازمان نظامی، شاخص، علم، علم سنجی، فناوری
  • بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و قدرت نرم در مقابله با تهدیدهای ج.ا.ایران / مورد مطالعه: استادان دانشگاه های ارتش ج.ا.ایران
    امیرمسعود شهرام نیا، حسین مهدیان*، فریبرز فلاحی، محمودرضا رهبر قاضی صفحه 29
    قدرت نرم، نقش مهمی در تقویت سرمایه اجتماعی یک کشور ایفا می کند. پرسش اصلی این است که سرمایه اجتماعی بر قدرت نرم ج.ا . ایران چه تاثیری دارد؟ روش تحقیق، پیمایشی بوده و نمونه آماری آن، 177 نفر از استادان دانشگاه های ارتش ج.ا.ایران می باشند. داده های آن از طریق پرسشنامه ساختاریافته گردآوری و با استفاده از SPSS تجزیه وتحلیل شدند. برای ارزیابی پایایی ابزار پژوهش از روش آلفای کرونباخ و در جهت روایی از روایی صوری استفاده شده است. همبستگی بین متغیرهای مستقل با متغیر وابسته نیز با استفاده از آزمون پیرسون سنجیده شده است. برای سنجش الگوی تجربی پژوهش از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد که بین مولفه های سرمایه اجتماعی و قدرت نرم رابطه معنی داری وجود دارد؛ به این شکل که ضریب همبستگی پیرسون بین اعتماد اجتماعی و قدرت نرم (21/0)، هنجارهای اجتماعی و قدرت نرم (27/0) و مشارکت اجتماعی با میزان قدرت نرم (53/0) بوده است. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نیز بیانگر آن بود که تمام ضرایب رگرسیون مثبت است و بین مولفه های سرمایه اجتماعی با ابعاد قدرت نرم ارتباط مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، سرمایه اجتماعی، قدرت نرم، مشارکت، مشروعیت سیاسی
  • مصطفی ساوه درودی*، مهدی اسمعیلی، دانیال حیدری صفحه 61
    این مقاله در مقام پاسخ به این پرسش که بازخوانی تهدیدها در اندیشه مقام معظم رهبری چگونه است؟ تلاش دارد با احصای شاخص های شناخت تهدید این مهم را مورد توجه قرار دهد. نوع تحقیق توصیفی و از روش تحلیل محتوا با استناد به فرمایش ها، تدابیر و فرمان های مقام معظم رهبری استفاده شده است. نتایج حاصله از بررسی ها حاکی از آن است که شناخت تهدیدها از منظر معظم له دارای دو حوزه درونی و بیرونی است. حوزه درونی به ابعاد فردی و سازمانی و حوزه بیرونی به ابعاد منطقه ای و بین المللی تقسیم می شوند. مولفه های فردی شناخت تهدیدها را بایدها، نبایدها و بصیرت و مولفه های سازمانی را الزام ها، اولویت ها و امکانات (ظرفیت ها) تشکیل می-دهند. در بحث منطقه ای نیز جداناپذیری از مسائل منطقه و نگاه هوشمندانه و حکیمانه به پیرامون و در حوزه بین الملل شناخت استکبار، تامل درواقعیات و استفاده از ظرفیت های جهانی از مولفه های تشکیل دهنده این دو بعد بیرونی از شناخت تهدیدها هستند. نقطه کانونی و محور تمامی این مولفه ها، شاخص مهم شناخت است که تاکید مقام معظم رهبری بر موضوع شناخت در حوزه درونی و به طور اخص شناخت سازمانی و پس از آن، شناخت فردی است.
    کلیدواژگان: تهدید، تهدیدهای داخلی، تهدیدهای خارجی، مقام معظم رهبری
  • ایرج بختیاری* صفحه 93
    دفاع همه جانبه تمامی جنبه های دفاعی یک کشور را در برمی گیرد. در این میان یکی از مولفه های مهم قدرت ملی، توان اقتصادی است و توان اقتصادی بالا، توانمندی تاثیرگذاری در سایر معادله های بین المللی و منطقه ای را برای کشور فراهم می سازد. دفاع اقتصادی با مولفه -های بازدارندگی، قدرت مقابله و توانمندی اقتصادی، برای مقابله با تهاجم های اقتصادی دشمن منجر به پایه ریزی بنیانی قوی برای مقاومت در برابر تکانه های خارجی می گردد. این تحقیق، با استفاده از مجموعه بیانات و اسناد ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد مقاومتی و تولید ملی (جامعه و نمونه آماری)، به روش داده بنیاد ضمن پرداختن به الگوی دفاع اقتصادی، به راهبردهای دفاع اقتصادی از منظر معظم له شامل حمایت از تولید ملی، گسترش اقتصاد مردم بنیان، رشد بهره وری عوامل تولید، خودکفایی، گسترش اقتصاد دانش بنیان و توسعه صادرات می پردازد و سپس به روش توصیفی همبستگی و استفاده از پرسشنامه و جمع خبرگی (20 نفر) میزان تاثیر مولفه های دفاع اقتصادی را بر دفاع همه جانبه مورد بحث و تجزیه تحلیل قرار داده که مقدار ضریب همبستگی (60 %) بین افزایش قدرت پاسخگویی و -دفاع همه جانبه در برابر تهدیدها، این مطلب را به اثبات می رساند که دفاع اقتصادی ضمن تاثیر قابل توجه، نقش تعیین کننده ای در کارآمدی دفاع همه جانبه در برابر تهدیدهای متنوع دشمن دارد.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، توان مقابله، دفاع اقتصادی، دفاع همه جانبه، روش داده بنیاد
  • محمدولی علیئی، ابوتراب طالبی، محمد سلطانی فر، امیر قدسی* صفحه 125
    امروزه سرمایه اجتماعی را از عناصر و اجزای «قدرت نرم» و همچنین یکی از مولفه های مهم در «امنیت فرهنگی» جامعه و کشور محسوب می کنند، همچنانکه این سرمایه نقش بسیار تعیین کننده ای در پیروزی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس داشت. عواملی بر چگونگی تولید این سرمایه اثرگذارند؛ از جمله «رسانه»ها که به ویژه در سال های اخیر و تحولات شگرف در حوزه فناوری ارتباطات به ابزاری قدرتمند تبدیل شده اند. هدف این تحقیق، بررسی چگونگی رابطه میان کارکردهای متنوع صدا و سیمای ج.ا.ایران بر تولید سرمایه اجتماعی در کشور می باشد. روش تحقیق، ترکیبی از روش ها ی کمی و کیفی بوده و از نرم افزارهای مختلفی برای تجزیه و تحلیل های آماری استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق تعداد 77 نفر از کارشناسان حوزه های علوم سیاسی، علوم ارتباطات، علوم اجتماعی و فرهنگی بوده است. یافته های تحقیق تاییدکننده رابطه مستقیم بسیاری از کارکردهای رسانه ملی در شاخص های سرمایه اجتماعی بوده و در نهایت، سهم این سازمان در تولید سرمایه اجتماعی در شاخص های مورد شناسایی مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: رسانه، سازمان صدا و سیمای ج، ا، ایران، سرمایه اجتماعی، فرهنگ
  • حمیده دالایی، منوچهر فرج زاده اصل، امیر گندم کار، محمدحسن نامی صفحه 155
    از مهم ترین عوامل تعیین کننده پیروزی و شکست نیروهای نظامی در صحنه نبرد، شناخت کامل آب وهوا و تاثیر آن بر جابه جایی نیروها، حمل ونقل تجهیزات سنگین، عملکرد سلاح های دو طرف جنگ است. همچنین نقش برخی عوامل زیست محیطی در بروز جنگ و یا بقای یک سرزمین و جابه جایی جمعیت می تواند این عوامل را به عنوان تهدیدهای امنیتی نوین مطرح کند. هدف از این تحقیق، شناخت جغرافیای ایران در قالب شاخص های حدی بارشی تغییر اقلیم (از لحاظ نظامی) بوده که با الگوبرداری از شاخص های (کمیسیون) اقلیم شناسی سازمان هواشناسی جهانی و پهنه بندی هر یک از آنها در سامانه اطلاعات جغرافیایی و وزن دهی شاخص ها با روش AHP در دوره 30 ساله 2010-1981 در دو گروه جامعه آماری (51 ایستگاه همدیدی هواشناسی و توزیع پرسشنامه بین80 نفر به عنوان جامعه آماری برای وزن دهی شاخص ها) انجام شد. نتایج نشان داد با توجه به فراوانی بالای رخدادهای حدی بارش در نیمه غربی و شاخص های خشکسالی در نیمه شرقی نسبت به استقرار و نگهداری تجهیزات و سامانه های آمادی و ساماندهی نیروهای نظامی باید این موضوع را مدنظر داشت.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، امنیت آب وهوایی، تهدید، ج، ا، ایران، شاخص های حدی بارش
|
  • A. Shahramnia, H. Mahdian*, F. Fallahi, M. Rahbar Ghazi Page 29
    The soft power play a potential role in boosting country's social capital. The main question is that what is the social capital effect in the soft power? The research method has been survey method and the statistical sample consisted 177 professors from Iran`s Army universities. The data were collected through a structured questionnaire and using SPSS for analyzing. For evaluating the reliability of the questionnaire we used Cronbach's alpha and for the validity used the factitious validity. The correlation between independent variables and the dependent variable was analyzed by using Pearson's test. For assess the empirical model we used multiple regression analysis. The results of this study show that there are the meaningful relationship between the social capital and soft power, so that a correlation between social trust and soft power is (0/21), social norms and soft power (0/27) and community involvement to the degree of soft power (0/53). The results of regression analysis show that all of the components regression coefficients are positive and there are a positive relationship between social capital components and soft power aspects.
    Keywords: Trust, Social Capital, Soft Power, Participation, Political Legitimacy
  • M. Savehdorudi*, M. Esmaeeli, D. Heidari Page 61
    This essay tries to answer the question that, what is the supreme leader`s perspective about threats? We try to identify important factors to consider the threat. Type of research is descriptive and content analysis method is used according to the measures and decrees of the Supreme Leader. The results of the study suggest that identifying threats from the Supreme Leader`s perspective have both inner and outer area. The inner area is divided to the individual and organizational aspects and the outer area is divided to regional and international dimensions.Individual components consist from should and not should and recognition, and organizational components consist from the priorities and the possibilities (capacity). In regional area, we saw regional issues and the inseparably of clever and wise vision to abroad and in international area we found arrogance recognition, contemplation in realities and the global capabilities consist components forming the outer dimensions. The focal point and centerpiece of all these factors and important indicator is knowing that the Supreme Leader's emphasis on this subject especially in the field of internal and organizational knowledge and then, recognizing the individual.
    Keywords: Threat, Insider Threats, External Threats, The Supreme Leader
  • I. Bakhtiari* Page 93
    Comprehensive defense consist the all defense aspects of the country. In the meantime, one important component of national power is economic power and the economic strength enhance the country`s strength in the international and regional issues. The economic defense with elements of deterrence, power and economic empowerment deal, lead to establish a strong foundation to withstand the external shocks for dealing with enemy`s economic assaults. The research done by using a set of statements and documents issued by the Supreme Leader in the field of resistance and national economy (community sample) grounded by the pattern of economic defense. The economic defense strategies require their perspective include support for national production, people-based economic expansion, the growth of productivity, self-sufficiency, knowledge-based economy and the development of export deals and correlation methods. We used questionnaires and gathered data form experts (20 people) with the impact of economic factors on the overall defense. Then, we discussed and analyzed received data and the amount of correlation coefficient (60%) between power increase accountability and comprehensive defense against all threats proved that the economic defense has a noticeable effect and a decisive role in the effectiveness of comprehensive defense against various threats of the enemy.
    Keywords: Deterrence, The Ability of Resistance, Economic Defense, Comprehensive Defense, Data, based Approach
  • M. Aliee*, A. Talebi, M. Soltanifar, A. Ghodsi Page 125
    Today, the social capital is one of the soft power`s elements as well as one of the important components of the society and country`s "cultural security", and the social capital had decisive role in the Islamic Revolution and the Sacred Defense. There are some factors that affecting in the production of social capital, including the "Media", which is particularly dramatic developments in the field of communication technology in recent years and it became a powerful tool. The aim of this study is to investigate the relationship between various functions of IRIB on the production of social capital in the country. The method combines qualitative and quantitative methods and different software is used for statistical analysis. The population sample of this study consist 77 experts in the fields of political science, communication sciences, social sciences and cultural affairs. The findings confirmed by direct relationship of many IRIB`s functions in indicators of social capital and, ultimately, we detected its allotment in the production of social capital in the indices.
    Keywords: Media, Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB), Social Capital, Culture
  • H. Dalaee, M. Farajzadeh Asl, A. Gandomkar, M. Nami Page 155
    The most important determinant factors of success and failure troops on the battlefield is understanding weather and its effect on moving forces, heavy equipment’s transportation and the weapons of both sides of the conflict. Hence, the role of environmental factors in the development or survival of a land war and population displacement could raise these factors as new security threats. The aim of this study is to recognize geography in terms of climate change, extreme precipitation indices (the military) that it done with benchmarking from the indices of climatology world meteorological organization and zoning each of them in the GIS and weighting indices by AHP during the 30 years from 1981 to 2010 were performed in two statistic population (51 synoptic meteorological station and a questionnaire survey among 80 individuals as a sample for weighting the indices). Given the high frequency of extreme precipitation events showed in the western half and drought indexes in the eastern half of the deployment and maintenance of equipment and systems of logistics and organization of the armed forces need to be considered these issues.
    Keywords: Vulnerability, Climate Security Threats, Islamic Republic of Iran, Extreme Precipitation Indices