فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 60 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالعلی مراثی، مهدی کرباسیان، مهرانعلی عزیزی، حمید فرخ فال، افراسیاب چشم آور صفحه 1
    این تحقیق با هدف شناسایی ملاحظات و عوامل موثر در ارتقاء نظام اکتساب دفاعی ج.ا.ایران انجام شده است. به این منظور تاریخچه و روند تکاملی نظام اکتساب دفاعی ایالات متحده آمریکا تشریح و نتایج حاصل از این روند تکاملی در ترکیب با الزام های اسناد بالادستی به عنوان فرضیه تدوین و در قالب پرسشنامه با استفاده از شیوه مصاحبه نیمه ساختمند و نظرسنجی، نظرات خبرگان بخش دفاعی کشور به عنوان ملاحظات بومی در آن لحاظ شده است. گزینه های جواب در پرسشنامه طبق طیف لیکرت در پنج عنوان تقسیم بندی شده است. در فرایند پیش آزمون، از روش لاوشه جهت محاسبه شاخص نسبت روایی محتوایی، از روش والتز و باسل جهت بررسی شاخص روایی محتوا، از روش آلفای کرونباخ برای تعیین میزان پایایی پرسشنامه و جهت بررسی فرضیه های تحقیق از آزمون t تک نمونه استفاده شده است. نتیجه تجزیه و تحلیل نشانگر این است که غیر از الگوی توسعه سامانه های دفاعی و برخی ملاحظات قانونی که متناسب با شرایط بومی هر کشور تعریف می شود، بازتعریف و استقرار نظام اکتساب دفاعی در ساختاری نوین یا فعلی و به کارگیری برخی از سیاست ها و راهبردهای بومی شده نظام اکتساب دفاعی ایالات متحده آمریکا در برآورده کردن نیازهای دفاعی و امنیتی ج.ا.ایران موثر است.
    کلیدواژگان: ج، ا، ایران، ایالات متحده آمریکا، نظام اکتساب دفاعی، سیاست ها و راهبردهای اکتساب سامانه های دفاعی
  • سیامک طهماسبی، حمیدرضا فرتوک زاده، علیرضا بوشهری، سیدکمال طباییان، جعفر قیدرخلجانی صفحه 31
    مسئولان و مدیران ارشد هر سازمانی در تلاش هستند تا با اتخاذ تدابیری مناسب، زمینه تحقق اهداف و رشد و شکوفایی سازمان را فراهم کنند. در این راستا و در گذر زمان روش های مختلفی ابداع و استفاده شده، اما با روزافزون شدن پیچیدگی ها و تحولات محیطی و همچنین عدم امکان پیش بینی دقیق آینده، عرصه جدیدی با عنوان «سناریونویسی» ایجاد گردیده که هدف اصلی آن، ایجاد امکان مدیریت عدم قطعیت های پیش روی سازمان است. این مقاله نیز با هدف شناسایی سناریوهای سازمان صنایع دریایی به نگارش درآمده تا زمینه رشد آن در بلندمدت را فراهم نماید. به این منظور از روش تحقیق «شبکه جهانی کسب و کار» استفاده شده است. برای اجرای این روش، ابتدا مهم ترین نیروهای پیشران که بر آینده سازمان اثر گذار می باشد، از طریق مطالعه پژوهش های قبلی و دریافت دیدگاه صاحبنظران بررسی گردید. سپس مهم ترین عدم قطعیت ها و عوامل کلیدی شکل دهنده آینده سازمان در افق 15 ساله شناسایی شد. این عوامل مهم ترین متغیرهایی هستند که بر آینده سازمان اثر می گذارند. در مرحله بعد، ضمن ترسیم چارچوب شرایط آینده سازمان، سناریوهای پیش روی آن با عناوین «مرغ دریایی، دلفین در قفس، ماهی لجن خوار، نهنگ به گل نشسته» تعیین شد. مهم ترین یافته این پژوهش همان سناریوهای آینده سازمان می باشد که طبق منطق سناریونگاری، داستان (روایت) هر یک از آنها در مقاله ارائه شده است. هر یک از این داستان ها بیانگر وضعیت های محتملی از آینده است که از سوی نگارندگان سناریوها به عنوان آینده ای درخور توجه تبیین و تشریح شده اند؛ همچنین در پایان پژوهش، نشانگرهای تحقق هر سناریو مورد اشاره قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سناریونگاری، سازمان صنایع دریایی، عدم قطعیت
  • قاسم فولادی، علی رضا صابرفرد، وحید فتوح آبادی صفحه 75

    امروزه شاهد روند گسترش بی‏سابقه و شتابان فضای سایبر و فضای ارتباطات و اطلاعات هستیم؛ بررسی این روند از آن جهت اهمیت دارد که جوامع بشری و زندگی انسان ها را به شکلی فزاینده تحت تاثیر شدید خود (مثبت یا منفی) قرار داده و در صورت عدم توجه به تغییر و تحولاتی که در آن رخ می دهد، ما را غافلگیر خواهد کرد. این تحقیق به دنبال بررسی تغییر و تحولات فضای سایبر و شکل گیری فضای جدیدی به نام فضای شناخت به روش اکتشافی و تحلیل مضمون نظریه های متفکران غربی و همچنین اسناد و گزارش های دفاعی و غیردفاعی آمریکا بوده است. برای این منظور، نتایج حاصل از مطالعات کتابخانه ای در قالب یک پرسشنامه به 50 نفر از خبرگان و صاحبنظران ارائه گردید. تحلیل پاسخ‏ها نشان داده که یک فضای جهانی خاص در حال شکل گیری است که مردم جهان ایده ها و اندیشه های خود را به اشتراک می گذارند و به نظر می رسد فضای سایبر که خود در حال تبدیل شدن به فضایی با محتواهایی از جنس اندیشه و شناخت می باشد، بستری است برای ایجاد این فضای جهانی. البته در اینکه تمام مردم جهان در این فضا به یک شناخت و معرفت مشترک برسند تردید وجود دارد، اما به نظر می رسد درباره این واقعیت که فضای یادشده به صحنه ای برای نبرد ایده ها و روایت ها تبدیل گردیده و ادراک و شناخت مردم سوژه و قلمرو اصلی جنگ های امروز و آینده خواهد بود، توافق خوبی وجود دارد. به بیان ساده، به نظر می رسد رقابت جهانی امروز و آینده بر سر تسلط بر این فضای شناخت خواهد بود و هر گروهی که بتواند بیشترین محتوا را در آن تولید کند، بر آن مسلط خواهد شد.

    کلیدواژگان: فضای سایبر، جنگ ایده ها، فضای ذهن، فضای شناخت
  • عبدالله جلالی نسب، سعید مددی، آرا تومانیان صفحه 105
    پایه و اساس غالب تصمیم گیری ها و برنامه ریزی های حوزه دفاعی کشور متکی به اطلاعات مکان محور جغرافیایی می باشد و میزان موفقیت آنها به صحت، دقت و دسترسی به موقع به این داده ها بستگی دارد. توسعه زیرساخت داده های مکانی درخلال دهه های گذشته، یکی از مهم ترین اجزای مدیریت بهینه اطلاعات مکانی شناخته شده است؛ با این حال خطرپذیری (ریسک)های زیادی پیش-روی توسعه آن در سازمان ها قرار دارد. این پژوهش با هدف شناسایی و ارزیابی خطرپذیری های پیش روی توسعه زیرساخت داده های مکانی دفاعی انجام گرفته است. در این راستا با مطالعه ادبیات تحقیق و انجام مصاحبه اکتشافی تعداد 38 مخاطره در قالب پنج بعد سازمانی، فنی، نیروی انسانی، داده های مکانی و امنیتی شناسایی گردید و سپس با استفاده از روش های پرسشنامه و تجزیه و تحلیل عوامل شکست و آثار آن عدد شاخص اولویت خطرپذیری برای هر یک از خطرپذیری های 38 گانه محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که خطرپذیری های بعد امنیتی با میانگین خطرپذیری 47755، بیشترین تهدید را متوجه توسعه زیرساخت داده های مکانی دفاعی می کنند و بعد از آن نیز به ترتیب خطرپذیری های ابعاد داده های مکانی، سازمانی، فنی و نیروی انسانی قرار دارند. در پایان بر اساس یافته های تحقیق، تعداد 14 راهبرد به منظور برنامه ریزی و توسعه موفق زیرساخت داده های مکانی در حوزه دفاعی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: اطلاعات مکانی، خطرپذیری، ارزیابی خطرپذیری، توسعه زیرساخت
  • یونس نظری، مجید رمضان، محمد ابراهیم سنجقی، مسیح ابراهیمی صفحه 137
    سازمان های صنعتی دفاعی، به منظور پیشرو بودن در عرصه تولیدات دانش محور، نیازمند بهره مندی از دفاتر طراحی قوی می باشند. رویکرد دانش محوری ودجای آینده از سویی و توسعه محصولات جدید دفاعی با توجه به شرایط حساس منطقه، موجب گردیده تا معماری راهبردی توانمند سازی کارکنان دفاتر طراحی بیش از پیش احساس گردد. به این منظور در پژوهش حاضر، با انجام مصاحبه و روش تحلیل داده بنیاد، ابعاد و شاخص های توانمند سازی کارکنان استخراج گردیده، سپس به منظور تعیین روایی این ابعاد و شاخص ها از نظر استادان و صاحبنظران در قالب دلفی خبرگی استفاده شد. در نهایت با بهره گیری از مصاحبه و استخراج شاخص ها و ابعاد و نظرسنجی از خبرگان در قالب دلفی خبرگی، معماری راهبردی توانمندسازی کارکنان دفاتر طراحی ارائه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که برای توانمندسازی کارکنان دفاتر طراحی، توجه همزمان بر عوامل فن افزار، انسان افزار و سازمان افزار، لازم و ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: معماری راهبردی، توانمند سازی کارکنان، دفاتر طراحی، صنعت دفاعی
  • غلامحسین نیکوکار، امیر حصیرچی، رفیع عبادی صفحه 165
    در این تحقیق حوزه مدیریت راهبردی مورد بررسی قرار گرفته و با مطالعه ادبیات واپایش (کنترل) راهبردی و معرفی الگوهای موجود در داخل و خارج کشور و مقایسه و تجزیه و تحلیل آنها با استفاده از روش های آماری، الگوی مناسب واپایش راهبردی طرح های کلان قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص) معرفی گردید. ابزار تحقیق پرسشنامه می باشد که شامل 95 مولفه و در قالب 14 متغیر اساسی می باشد. جهت سنجش روایی پرسشنامه بعد از نظرخواهی از صاحبنظران، استادان و مدیران ارشد با استفاده از روش روایی محتوا و سازه، روایی آن مورد تایید قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه به میزان 783/0 محاسبه نموده و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و توزیع پرسشنامه در بین 120 نفر از مدیران و صاحبنظران و کارشناسان سازمان مورد مطالعه و گردآوری نظرات آنها، اقدام به تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و Smart PLS روش الگوسازی معادلات ساختاری، ارتباط بین عوامل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی ها نشان داد که بررسی محیطی بر تعیین دقیق اهداف راهبردی و ارزیابی و انتخاب راهبرد مناسب اثرگذار است.
    کلیدواژگان: قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص)، مدیریت راهبردی، واپایش راهبردی، بررسی محیطی، طرح های کلان
|
  • Abdolali Marathi, Mahdi Karbasian, Mehranali Azizi, Hamid Farokhfal, Afrasiyat Cheshmavar Page 1
    This research was conducted with the aim of identifying the effective considerations and factors that have contributed to the enhancement of Iran's defense acquisition system. In this regard, the history and evolutionary process of the US Defense Acquisition
    System are explained and the results of this evolutionary process in combination with the requirements of upstream documents as a hypothesis are considered and are presented as native considerations in the form of a questionnaire, using the semi-structured interview and survey, the opinions of the experts of the defenses section of the country. The answer options in the questionnaire are classified according to the Likert scale in five categories. During the pre-test process, Lavoshe method was used to calculate the content validity index, Waltz and Bassel method was used to assess the content validity index, Cronbach alpha method was used to determine the reliability of the questionnaire, and to test the hypotheses of the research t-test was used. The result of analysis shows that apart from the developmental pattern of defensive systems and some legal considerations that are adapted according to the native conditions of each country, the redefinition and establishment of the acquisition system in a new or current structure and the application of some of the localized policies and strategies of the US Defense Forces system are effective in meeting the security and defense needs of I.R. of Iran.
  • Siamak Tahmasebi, Hamidreza Fartokzadeh, Alireza Bushehri, Seyyed Kamal Tabaeeian, Jafar Ghidarkhaljani Page 31
    The high-ranking officials and managers of each organization try to provide the realization of the organization's goals and its growth by adopting appropriate measures. In this regard and in time, various methods have been devised and used, but with the increasing
    complexity and environmental changes, as well as lack of the possibility of exact prediction of the future, a new field called "scenario writing" has been created whose main purpose is to create the possibility of managing uncertainty ahead of the organization. This article is aimed at identifying marine industry scenarios in order to provide a basis for its growth in the long run. For this reason, the "Global Business Network" research method has been employed. In order to implement this method, first of all, the most important propulsion forces that affect the future of the organization were investigated through studying the previous research and obtaining the views of the experts. Then, the most important uncertainties and key factors shaping the future of the organization were identified in a 15- year horizon. These factors are the most important variables affecting the organization's future. In the next step, while outlining the framework for the future of the organization, the scenarios preceding it were titled "Sea Chicken, Dolphin in the Cage, Fishworm, Aground whale". The most important finding of this research is the future scenarios of the organization, which according to the logic of scenario writing, the story (narrative) of each of them is presented in this
    article. Each of these stories illustrates the probable situations of the future that have been explained and described by writers of scenarios as a praiseworthy future. Also, at the end of the research, indicators for the realization of each scenario have been mentioned.
  • Ghasem Fouladi, Alireza Saberfard, Vahid Fotouh Abadi Page 75

    Today, we observe an unprecedented and fast expansion of cyberspace and communication & Information space. Study of this trend is important because they have influenced (positive or negative) human societies increasingly and inadvertence to the changes are surprised us. This research has tried to study the cyberspace changes
    and shaping a new space named cognition (or mind) spsce by exploratory method and theme analysis of west theories thinkers and U.S defense & civil documents. For this, a questionnaire was designed based on founds of literature review and given to 50 experts. Founds show a specific global space is shaping which in world people share their ideas and thoughts, and it seems cyberspace changing to a space with content of thoughts, is a mean for creating the glabal space. Although there is a doubt that all people will reach to a common insight, it seems there is an agreement on this reality that the space has become as an ideas and narrations battlefield and mind of people will
    be the main scope & subject of today and future warfare. In other words, it seems today and future global competition will be for dominance the space; and each group be able to create the most content within, it will be predominant.

  • Abdollah Jalalinasab, Saeed Madadi, Ara Toomanian Page 105
    Spatial data is one of the most important and sensitive decisionmaking and planning factors in command and management of military systems. Fulfillment of the mission and goals of the military depends to timely, accurate, applicatory and integrated spatial data. During the past decade spatial data infrastructure (SDI) development has been known one of the most important components of optimal management of spatial data. However, there are a lot of risks with development of SDI in organization. This paper aims to address the identification and assessment of defensive Spatial Data Infrastructure (DSDI) development risks. In this regard, we have extracted the 38 risks in five dimensions of organizational, technical, spatial data, human resources and security
    using by studying the literature and doing exploratory deep interview. Then Risk Priority Number (RPN) was calculated for all of 38 risks using by questionnaire and Failure Mode Effects Analysis methods. The results showed that security risks has the highest risk
    (RPN=47.55) and spatial data, organizational, technical and human resources risks were ranked respectively after it. Also among the 8 superior ranked risks, the type of security, spatial data and organizational risks were contributed from the majority of the cases.
    At the end research, fourteen strategies were presented to successful DSDI planning and development.
  • Younes Nazari, Majid Ramezan, Mohammad Ebrahim Sanjaghi, Masih Ebrahimi Page 137
    Industrial defense organizations need to take advantage of strong design offices in order to be leading in the field of knowledge-based manufacturing. The knowledge-based approach to the future on one hand and the development of new defense products, given the sensitive conditions of the region on the other hand, have made the strategic architecture of design offices employee's empowerment sensitive more than ever. For this purpose, in the present study, which is the product of an approved project in the defense industry, the employee's empowerment dimensions and indicators have been
    extracted by interviews and grounded theory analysis. Then, in order to determine the validity of these dimensions and indicators, the professor's and expert's viewpoints have been used in the form of Expertise-Delphi. Finally, using the interviews and extracting the
    expert's indicators and dimensions in the Expertise-Delphi, a strategic architecture for design office employee's empowerment was presented. It is hoped that this study will provide an appropriate framework for responding to the new human resource needs of the design offices and an effective step towards realizing the motto of a resilient economy.
  • Gholam Hossein Nikookar, Amir Hasirchi, Rafi Ebadi Page 165
    In this research, the field of strategic management has been studied and by studying the literature of strategic management and introducing existing patterns inside and outside the country, and comparing and analyzing them through using the statistical methods, a suitable model for strategic planning of the major plans of construction site of Khatam Al-Anbia (PBUH) was introduced. The research instrument is a questionnaire that contains 95 components in the framework of 14 essential variables. To assess the validity of the questionnaire, after an opinion poll from experts, professors and senior managers, the validity of the questionnaire was confirmed using content and structure validity method. Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire was calculated to be 0.783 and using a random sampling method and distributing a questionnaire among 120 managers and experts of the organization and collecting their opinions, we analyzed the data using SPSS and Smart PLS software, the method of structural equation modeling, the relationship between factors was investigated. The results of the surveys showed that environmental review has an impact on the precise determination of the strategic objectives and the evaluation and selection of appropriate strategies.