فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی آموزش عالی - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن کاویانی، احمدرضا نصر صفحات 7-34
    بررسی مسائل پیش روی آموزش عالی نشان می دهد که دانشگاه ها در هزاره سوم با چالش های عظیمی رو به رو هستند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های برنامه های درسی آموزش عالی کشور در دهه اخیر و راهکارهای رفع آن انجام شد. مطالعه حاضر از نوع کیفی و از روش سنتزپژوهی استفاده شد. معیار ورود پژوهش ها در این مطالعه مرتبط بودن با هدف پژوهش و اجرای آن در آموزش عالی کشور در دهه اخیر(1384 تا 1394) بوده است. برای فراهم آوردن اطلاعات مورد نیاز، از فرم کاربرگ و جهت اطمینان از میزان پایایی از ضریب کاپای کوهن استفاده شد. همچنین جهت تحلیل داده ها از روش های کدگذاری باز و محوری از نرم افزار Nvivo-8 استفاده شد. یافته ها نشان داد نظام برنامه ریزی درسی آموزش عالی کشور در دهه اخیر با سیزده چالش عمده از جمله، بین اللملی سازی برنامه درسی؛ برنامه درسی مبتنی بر جامعه یادگیری؛ ارزشیابی برنامه های درسی؛ مغفول ماندن سیاست های قومی و چندفرهنگی؛ بعد کیفی تدریس؛ اعتبارسنجی برنامه های درسی؛ جهانی شدن؛ برنامه ریزی درسی غیرمتمرکز؛ رشد انواع تفکر؛ یادگیری چگونه یادگرفتن و راهبردهای یاددهی-یادگیری؛ چالش های محتوایی، برنامه درسی میان رشته ای و کاربست فن آوری اطلاعات در برنامه درسی مواجهه بوده است. علاوه بر این، سنتز راهکارهای پیشنهادی برای رفع این چالش ها نیز ارائه شد.
    کلیدواژگان: چالش ها، راهکارها، برنامه درسی آموزش عالی، سنتزپژوهی
  • مهدی محمدی، رحمت الله مرزوقی، جعفر ترک زاده، قاسم سلیمی، سیروس حدادنیا صفحات 37-77
    هدف از انجام این پژوهش، دستیابی بهچارچوب برنامه درسی آموزش عالی مبتنی بر رویکرد آموزش مادام العمر می باشد. این پژوهش،کیفی و روش آن مطالعه موردی چندگانه کیفی می باشد. رویکرد تحلیلی در تدوین چارچوب بر اساس رویکرد بافت نگاریاست. مشارکت کنندگان بالقوه تحقیق شامل 8 نفر از اعضای هیات علمی گروه های تحصیلی علوم انسانی، علوم پایه، کشاورزی و دامپروری، فنی و مهندسی و هنر و معماری دانشگاه شیراز بود که حداقل یکبار به عنوان عضو شورای برنامه ریزی درسی دانشگاه شرکت داشته اند و 5 نفر دیگر از صاحبنظران حوزه برنامه درسی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند از نوع «معیار» انتخاب شدند. برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل مضمون (پایه، سازمان دهنده و معنای فراگیر) با استفاده از نرم افزار N-Vivo استفاده شد. نتایج، بیانگر وجود 112 مضمون پایه، نه مضمون سازمان دهنده سطح اول بر اساس عناصر نه گانه برنامه درسی کلاین(هدف، محتوا، فعالیت یادگیرنده، منابع و مواد کمک آموزشی، راهبردهای یاددهی- یادگیری، زمان آموزش، فضای آموزش، گروه بندی فراگیران و ارزشیابی) و 18 مضمون سازمان دهنده سطح دو بود. در پایان شبکه مضامین برنامه درسی مادام العمر در نظام آموزش عالی طراحی و اعتباریابی آن از طریق تکنیک های اعتبار پذیری و اعتماد پذیری با استفاده از همسوسازی داده ها انجام شد.
    کلیدواژگان: آموزش مادام العمر، یادگیری مادام العمر، برنامه درسی آموزش عالی
  • عبدالمجید دهقان، بهروز مهرام، مرتضی کرمی صفحات 78-100
    پژوهش حاضر با هدف ارزشیابی برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان از حیث تربیت معلم پژوهشگر انجام شد. روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع ارزشیابی و مدل ارزشیابی پروواس بود. در مسیر بررسی وضعیت مطلوب و اجرا شده برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان؛ متخصصان موضوعی از طریق نمونه گیری هدفمند و زنجیره ای، دانشجویان از روش نمونه گیری در دسترس و مدرسان از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در راستای بررسی برنامه درسی اجرا شده و متناسب با هریک از مراحل ارزشیابی، معیارهای لازم برای مولفه ها شناسایی شد. عملکرد واقعی دانشگاه فرهنگیان در هر یک از مراحل ارزشیابی و مولفه ها از طریق پرسشنامه، سیاهه مشاهده، مصاحبه و اسناد مکتوب به دست آمد. یافته های به دست آمده از مطالعه اسناد، تحلیل محتوا و سهم دروس پژوهشی در محتوای برنامه درسی حاکی از آن بود که اگرچه دانشگاه فرهنگیان در چند سال اخیر به سمت پژوهش محور بودن حرکت کرده؛ اما هنوز دارای کاستی هایی می باشد که از جمله آنها می توان به کمبود فضا، امکانات، زیرساخت های فیزیکی و تجهیزاتی و نیروی متخصص و با انگیزه اشاره کرد.
    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، برنامه درسی اجراشده، تربیت معلم پژوهشگر، الگوی ارزشیابی پروواس
  • حسین مومنی مهمویی، زهرا صفدری صفحات 101-121
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه نگرش تحصیلی و انگیزش پیشرفت با تلقی دانشجویان از کیفیت برنامه درسی دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته رشته آموزش ابتدایی انجام شد.روش تحقیق همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش 93 نفر می باشد. کل جامعه آماری به دلیل محدود بودن ، با استفاده از روش سرشماری به عنوان نمونه انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه انگیزه پیشرفت در یادگیری رضا بخش(1373)،پرسشنامه نگرش تحصیلی اکبری(1383) و پرسشنامه محقق ساخته تلقی دانشجویان از کیفیت برنامه درسی گردآوری شد. در این پژوهش پایایی پرسشنامه انگیزه پیشرفت در یادگیری با استفاده از آلفای کرونباخ 74/0 ، نگرش تحصیلی 82/0 و تلقی دانشجویان از کیفیت برنامه درسی 86/0 محاسبه شد. از طریق روایی محتوایی طبق دیدگاه متخصصان ، روایی پرسشنامه ها تایید شد.از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون وt مستقل برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد . بر اساس نتایج به دست آمده، بین نگرش تحصیلی و انگیزش پیشرفت دانشجویان دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته آموزش ابتدایی با تلقی دانشجویان از کیفیت برنامه درسی دوره تحصیلی رابطه معنادار وجود دارد. بین نگرش تحصیلی،انگیزش پیشرفت و تلقی دانشجویان از کیفیت برنامه درسی دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته آموزش ابتدایی تفاوت معناداری وجود ندارد. تلقی دانشجویان از کیفیت برنامه درسی از طریق نگرش تحصیلی و انگیزش پیشرفت دانشجویان قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: تلقی از کیفیت برنامه درسی، انگیزش پیشرفت، نگرش تحصیلی
  • یاسین سعیدی*، حمیدرضا آراسته، حسن رضا زین آبادی صفحات 122-154
    برنامه درسی در آموزش عالی، یک تجربه وسیع علمی برای دانشجویان است. یکی از مهم ترین زمینه های پژوهش در حوزه آموزش عالی و به ویژه برنامه های درسی آموزش عالی، پایان نامه های دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی است. نگارش پایان نامه توسط دانشجویان بخش مهمی از پژوهش واحدهای درسی دانشگاهی را تشکیل می دهد. اما مهم تر از نگارش پایان نامه، انتخاب یک استاد راهنمای خوب و بهره مند شدن از راهنمایی های صحیح او است. هدف از این پژوهش شناسایی ویژگی های یک استاد راهنمای خوب از دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد بود. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با راهبرد پدیدار نگاری انجام شد. مشارکت کنندگان 37 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه خوارزمی بودند که از طریق نمونه گیری نوعی تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق و نیمه سازمان یافته جمع آوری شدند. روش تحلیل داده ها تحلیل محتوایی استقرایی با استفاده از کدگذاری در سه سطح باز، محور و منتخب بود. یافته های مربوطه نشان داد ویژگی های یک استاد راهنمای خوب شامل 1)نشانگرهای رفتاری استاد راهنما؛ 2)رابطه نظارتی استاد راهنما و دانشجو؛ 3)رابطه تعاملی استاد راهنما و دانشجو؛ 4)اخلاق حرفه ای آموزشی استاد راهنما؛ 5)ویژگی های رفتاری استاد راهنما؛ و 6)تخصص استاد راهنما است. پیشنهاد می شود استادان راهنما در راهنمایی پایان نامه ها با توجه به نتایج به دست آمده، گامی مهم در تحقیقات آینده بردارند.
    کلیدواژگان: استاد راهنمای خوب، دانشجویان کارشناسی ارشد، پایان نامه
  • مرضیه دهقانی، عطیه جمشیدی صفحات 155-182
    از مهم ترین ارتباطات در سطح دانشگاه که منجر به تحقق اهداف آموزش عالی می گردد، تعاملات میان اساتید و دانشجویان است. هدف از این پژوهش پرداختن به تفاوت های رفتاری اساتید در برخورد با دو گروه جداگانه از دانشجویان؛ شامل: پذیرش ویژه فرهنگیان و پذیرش روزانه و نوبت دوم، در دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی در دانشگاه تهران می باشد. پژوهش حاضر، از نوع کیفی می باشد که با روش زیست تجربه نگاری انجام شده است و ابزارگردآوری داده ها مشاهده و مصاحبه های ساختارنیافته انفرادی است که با دانشجویان و دستیاران آموزشی صورت گرفته است. پژوهشگران در تحریر این ارزیابی، از روش خبرگی و نقادی آیزنر استفاده کرده اند. بررسی ها در این پژوهش حاکی از آن است که رفتار اساتید در مدیریت کلاس، تعامل با دانشجویان(گفتار و رفتار)، تکالیف محوله به دانشجویان و ارزشیابی میان این دو گروه متفاوت بوده و این یافته ها، تساهل و تسامح را در رفتار اساتید نسبت به دانشجویان فرهنگی نشان می دهد، که این خود برآیندی از برچسب منفی است که در نگرش اساتید و فضای دانشکده نسبت به دانشجویان فرهنگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارتباط، اساتید، تحلیل کیفی، دانشجو معلم، مدیریت کلاس درس
  • مریم محمودی، محمد خادمی کله لو صفحات 183-210
    پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی فرایند تاسیس رشته های جدید دانشگاهی (مورد علوم انسانی) و به روش پژوهش آمیخته اکتشافی (کیفی–کمی) انجام شده است. به این منظور با 15 نفر از خبرگان برنامه ریزی درسی و سیاست گذاران توسعه نظام آموزش عالی مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. مصاحبه ها به شیوه مقوله بندی باز تجزیه و تحلیل شد. سپس براساس یافته های بخش کیفی پرسشنامه ای ساخته شد. روایی پرسشنامه از سوی صاحب نظران تایید و پایایی آن نیز 2/95 برآورد شد. براساس یافته های کیفی در مجموع 9 ضعف اساسی در رابطه با فرایند تاسیس رشته جدید شناسایی شد. همچنین نتایج کمی پژوهش گویای آن است که ضعف در برنامه ریزی درسی با میانگین 29/6 و ضعف در تصمیم گیری با میانگین 47/3 به ترتیب در اولویت های اول و نهم ضعف های شناسایی شده قرارگرفته اند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تاسیس رشته، علوم انسانی
|
  • Dr Hasan Kaviani, Ahmadreza Nasr Pages 7-34
    The examination of the issues facing higher education showsthat universities are confrontingserious challenges in the third millennium. The present study was conducted with the aim of identifying the challenges of the curriculum higher education in the recent decades and the potential strategies and solutions. This study was conducted within a qualitative framework and through research synthesis. The inclusion criteria for this study was relevance with the purpose of researchandthe publication of the research in the recent decades (2004 to 2015) .To provide the required information, the worksheetform was used and Cohen's kappa coefficient was used in orderto ensure the reliability, and open and axial coding methods from Software Nvivo-8 wasemployed for the data analysis phase. The results showed that the curriculum development in higher education system was faced with 13 major challenges in the recent decades, including: internationalizationof thecurriculum, curriculumbased learning community, evaluation of curricula, neglecting ethnic and multicultural policies, quality of teaching, curriculum validation, globalization, curriculum decentralized, growth types of thinking, learning how to learn and teaching-learning strategies challenges content,interdisciplinary curriculum,and using information technology in the curriculum. The potential solutions and strategies to address these challenges are discussed.
    Keywords: challenges, strategies, curriculum of higher education, the research synthesis
  • Dr.Mahdi Mohammadi, Dr.Rahmatolah Marzoughi, Dr.Jafar Torkzadeh, Dr.Ghasem Salimi, Sirous Hadadnia Pages 37-77
    The goal of this study is attainment of the framework of higher education curriculum based on life-long education approach. This study is qualitative and its method is qualitative collective case study. Analytical approach in codification of the framework is on the basis of restructuring (reconstruction) approach. Potential participants of the study included eight faculty members of academic groups of humanities, applied science, agriculture and animal husbandry, technical and engineering, and art and architecture in Shiraz University that at least once as a member of university curriculum council have participated in this council and five other individuals, were curriculum specialists (curriculum experts) who were selected by judgment sampling method in type of ―criterion‖. In order to analyze the qualitative data, content analysis method (basis, organizer and meaning of learner) using N-Vivo software was applied. The results of study are indicative of existence of 112 base contents, 9 first-level organizer contents according to nine elements of curriculum of Klein (goal, content, learner activity, educational aids (educational materials), teaching-learning strategies, teaching time, teaching space, grouping of learners, and evaluation) and 18 second-level organizer contents. Finally, the network of contents of life-long curriculum in higher education system was designed and its validation was done through validity and reliability techniques and using terangolation.
    Keywords: Lifelong Education, Lifelong Learning, Higher Education Curriculum
  • Abdolmajid Dehghan, Dr.Behrooz Mahram, Dr.Morteza Karami Pages 78-100
    This study aimed to evaluate the curriculum in Teachers Training University, in the field of training teacher as a researcher. The method was evaluationand model was Malcolm Provus.In the course of investigation, thedesirable situation of implemented curriculum in Teacher University, purposive and chain sampling were used for selecting subject specialists; available sampling method was used for student population and purposive sampling was used for teacher population as well.In order to assess the implemented curriculum, necessary standards were identified for each stage and component of assessment. In the next step and after identifying the collection tools and techniques through questionnaires, observation inventory, interview, and written documents, actual performance of Teacher Training University was obtained in each stage of assessment and components.The findings showed that the university programs were moving towards research-centeredness in recent years.However, implemented curriculum of Teacher Training University still has shortcomings and deficiencies, including lack of space, facilities, equipment and physical infrastructure, and qualified and motivated forces.
    Keywords: Teacher University, implemented curriculum, teacher training researcher, Provus evaluation model
  • Dr.Hossein Momeni Mahmouei, Zahra Safdari Pages 101-121
    This study was conducted with the purpose ofinvestigating the relationship between academic attitude and achievement motivation with student's perception of the quality of curriculum in the elementary education courses. This study was conducted through correlation and the statistical population for this study was 93 students. Due to the limited number of statistical population, the entire population was selected through convenience sampling. The data were collected through Achievement Motivation in Learning Questionnaire designed by RezaBakhsh(1994), Academic Attitude Questionnaire designed by Akbari(2004), and a researcher-made questionnaire that was used to evaluate the Student's Perceptions of the Quality of Curriculum. The reliability of the questionnaires were calculated for the research tools through Cronbach's alpha and the results is as follows:.74 for Achievement Motivationin Learning Questionnaire, .82 for Academic attitude questionnaire, and .86 for quality of the curriculum questionnaire. The validity was confirmed according to the expert's views. The Pearson correlation test, regression analysis and independent t-test were used to analyze the data. The results showed thatthere is a significant relationship between academic attitudes and achievement motivation in learning with perception of students form the quality of curriculum among the students studying elementary education. There was no significant difference between academic attitudes and achievement motivation in learning and student's perceptions of the quality of the curriculum in the field of elementary education. The student's perception of the quality of the curriculum could be explained through the academic attitude and achievement motivation of the students.
    Keywords: perceptions of the quality of the curriculum, achievement motivation, academic attitude
  • Yasin Saeedi *, Dr.Hamidreza Arasteh, Dr.Hasanreza Zeinabadi Pages 122-154
    Curriculum in higher education is a broad academic experience for students. One of the most important areas of research in the field of higher education, especially in the field of higher education curricula, is supervision of graduate students. Writing a thesis by students constitutes an important part of curriculum in universities. However stands to reason that choosing a good qualified supervisor and getting to benefit from his/her instructions is more important than just writing a thesis. Therefore the aim of this study was to identify the qualities of a good supervisor as MA students pointed out. This study used a qualitative approach and the research method was phenomenological. The study population consisted of all postgraduate students of Kharazami University and the sample consisted of 37 postgraduate students who were chosen through purposeful sampling method. To analyze the data obtained from the study, content analysis and open, axial and selective coding methods were used. The results showed that a good supervisor has six basic characteristics: 1) behavioral indicators of supervisor, 2) the supervisory relationship of the supervisor and student, 3) interactive relationship of the supervisor and student, 4) professional ethics of supervisor, 5) behavioral characteristics and 6) area of expertise of supervisor. It is suggested that supervisors in conducting theses considering these qualities take an important step toward the future researches. Keywords:
    Keywords: good supervisor, postgraduate
  • Dr Marzieh Dehghani, Atieh Jamshidi Pages 155-182
    One of the most important communications in universities that will lead to achieving the goals of higher education is the interaction between professors and students. The purpose of this research is to address professors‟ behavioral differences in dealing with two groups of students, including special reception teachers students and daily admissions and the second time at the faculty psychology and educational, university of Tehran. The present study is a qualitative research that has been conducted through autoethnographic method. The data were gathered by observation and unstructured interviews with students and professors. The researchers used connoisseurship and criticism of Eisner for assessment of this research. The results of this research showed that the two groups indicated differences regarding the behavior of professors in classroom management, interaction with students (sayings and acts), students‟ assignments and evaluation. These findings show oversimplification and negligence in the behavior of professors towards special reception teachers student, that is due to negative labeling among the professors attitude and faculty toward special reception teachers students.
    Keywords: relationship, Professors, Qualitative analysis, teachers Student, Classroom Management
  • Maryam Mahmoodi, Mohammad Khademi Kolahlou Pages 183-210
    The present studyaims to investigate the pathology of establishment process of new academic disciplines in Iran. This study was conducted through mixed exploratory method (qualitative- quantitative). In order to collect the data, 15 experts and policy makers were interviewed through semi structure interviews. The interviews were then categorized and analyzed. In the next phase, a questioner was designed on the bases of the data obtained in the qualitative phase. The validity of the questionnaire was 95.2 which was confirmed by the experts in the field. The results indicated nine major weaknesses in the establishment process ofdisciplines. The results obtained from the quantitative phase showed that weaknesses in the curriculum development with an average of 6.29 and weaknesses in decision making with an average of 3.47 were in the highest and lowest rank, respectively.
    Keywords: Pathology, Establish Discipline, Humanities