فهرست مطالب

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد عطاران*، مریم لرکیان، نعمت الله فاضلی، مجید علی عسگری صفحات 7-41
    رویکرد فرهنگی به برنامه درسی در پی مطالعه عقاید اساسی درباره فرایند یاددهی-یادگیری است که در فضای آموزش مجازی شامل معانی ذهنی مشترک افراد درباره فرایند یاددهی-یادگیری الکترونیکی می باشد. و ورود هر فناوری آموزشی به ایجاد فرهنگی خاص منجر می شود. این مقاله فرهنگ برنامه درسی را در دانشجویان مجازی ایران مورد شناسایی و تحلیل قرار می دهد. در راستای شناسایی فرهنگ مذکور، دو پرسش مطرح است: دانشجویان مجازی ایران چه درکی از یادگیری الکترونیکی دارند؟ یادگیری الکترونیکی برای این دانشجویان چه پیامدهایی به همراه دارد؟ در این راستا، با استفاده از روش تحقیق کیفی، نمونه گیری هدفمند و بر اساس منطق اشباع نظری، ادراکات ذهنی 7 نفر از دانشجویان مجازی یکی از دانشگاه های ایران شناسایی شد. داده ها با استفاده از ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید و از طریق روش کدگذاری تحلیل شد. یافته ها در 9 طبقه ویژگی های دانشجو، استاد، آموزشیار، همکلاسی ها، محتوا، محیط، برنامه ریزی، ارزشیابی و محدودیت ها قرار گرفت. نتایج نشان داد دانشجویان تمایل دارند درس را مستقیما از استاد بیاموزند و به همراه دیگر دانشجویان، گروه های علمی و پژوهشی تشکیل دهند. به علاوه، فقدان ارتباط چهره به چهره موجب شده متن درسی جایگزین استاد شود و دانشجو نتواند با آموخته های خود ارتباط برقرار نماید. هم چنین یافته ها مشخص کرد که یادگیری الکترونیکی پیامدهای مختلف آموزشی، روان شناختی، جامعه شناختی، سیاسی و اقتصادی برای دانشجویان به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ برنامه درسی، یادگیری الکترونیکی، پژوهش کیفی، دانشجوی مجازی، ایران
  • محبوبه عارفی*، مرتضی رضایی زاده صفحات 42-62
    در چند دهه اخیر؛ صاحب نظران از ابعاد مختلف به بررسی تفکر انتقادی و پرورش آن به عنوان یکی از اهداف اصلی دانشگاه ها پرداخته اند. علاقه به توسعه توانائی های تفکر انتقادی در محافل آموزشی پدیده جدیدی نیست. دانشگاه های امروز بتدریج از این سنت دیرینه فاصله گرفته و بیشترین توجه خود را صرفا به ارائه اطلاعات معطوف کرده اند و این امر در حالی است که در عصر انفجار اطلاعات؛ نه تنها برخورداری از اطلاعات خام که تجزیه و تحلیل آن ها حائز اهمیت است. یکی از اهداف اصلی دانشگاه ها تربیت انسان های متفکر و خلاق است و برنامه درسی دانشگاهی باید به دانشجویان کمک کند تا ضمن تسلط بر مباحث علمی موردنظر؛ توانایی استدلال، تحلیل و ارزشیابی مطالب و تفکر انتقادی را نیز داشته باشند. تفکر انتقادی قدرتی در شخص ایجاد می کند که او را برای چالش های دنیای به سرعت متغیر کنونی آماده می سازد. بررسی انجام شده نشان داد که برنامه درسی مبتنی بر رویکردهای یادگیری فعال هم چون نظریه یادگیری ساخت گرایی و فراشناختی همراه با روش های آموزش و تدریس هم چون کاوشگری، پرسشگری متقابل هدایت شده، حل مساله تاثیر انکارناپذیری بر رشد تفکر انتقادی دانشجویان دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ی درسی، دانشگاه، تفکر انتقادی، آموزش عالی
  • فرهاد سراجی* صفحات 63-84
    هدف پژوهش حاضر بررسی روند و نحوه الکترونیکی کردن برنامه های درسی دانشگاه های از راه دور و استخراج راهکارهای عملی برای دانشگاه پیام نور ایران است. با توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه های از راه دور به منظور بهبود کیفیت به تدریج برنامه های درسی خود را از شکل مکاتبه ای به الکترونیکی تغییر می-دهند. دانشگاه پیام نور از چند سال پیش اقدام هایی را در جهت الکترونیکی کردن برنامه های درسی خود آغاز کرد که استفاده از تجارب کشورهای همسایه و مشابه از لحاظ فرهنگی، جمعیتی و اجتماعی می تواند، به این دانشگاه در تهیه و ارائه برنامه های اثربخش الکترونیکی کمک کند. سوال اصلی پژوهش این است که دانشگاه های از راه دور برای الکترونیکی کردن برنامه های درسی (شامل تهیه و تولید محتوا، طراحی فعالیت های یادگیری، ارائه آموزش، نقش مدرس و شیوه های ارزشیابی) چه اقدام هایی را انجام می دهند؟ در این پژوهش سه دانشگاه؛ آناتولی ترکیه، علامه اقبال پاکستان و دانشگاه باز مالزی به عنوان نمونه هدفمندانه انتخاب شده است. اطلاعات مربوط به برنامه درسی این دانشگاه ها از طریق جستجو در پایگاه داده های امرالد، ساینس دایرکت، پروکوئیست، سیج و امکانات جستجوی پیشرفته گوگل و جستجوی تخصصی گوگل جمع آوری شد ولی برای غنی تر شدن داده ها با دست اندرکاران برنامه های درسی این دانشگاه ها ارتباط الکترونیکی برقرار گردید. سپس داده های حاصله با استفاده از روش-های تحلیل کیفی مانند مقوله بندی و ساده سازی تحلیل شد. با تحلیل این داده ها می توان از تجارب سه دانشگاه مورد بررسی راهکارهایی را برای الکترونیکی کردن برنامه های درسی دانشگاه پیام نور ایران (از جنبه های تهیه و تولید محتوا، طراحی فعالیت ها، ارائه آموزش، نقش مدرس و شیوه های ارزشیابی) استخراج کرد.
    کلیدواژگان: دانشگاه از راه دور، برنامه های درسی الکترونیکی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • جواد مصرآبادی* صفحات 85-101
    چهار فعالیت اصلی در کلاس درس را می توان (1) برنامه درسی، (2) یاددهی، (3) یادگیری و (4) ارزشیابی تشخیص داد. در این مقاله نقشه مفهومی به عنوان ابزاری موثر در هرکدام از این چهار حوزه معرفی می شود. پس از معرفی ویژگی ها و مزایای نقشه مفهومی، به کاربردهای نقشه مفهومی پرداخته می شود. ابتدا قابلیت های نقشه مفهومی به عنوان یک ابزار برنامه ریزی درسی بیان می شود. سپس در خصوص مزایای نقشه مفهومی در ارائه شبکه ای و منسجم اطلاعات بحث خواهد شد. در گام سوم در معرفی نقشه مفهومی به-عنوان یک راهبرد یادگیری به بیان چگونگی تاثیرات مثبت آن بر روی سه بازده یادگیری می پردازیم. در گام آخر از قابلیت ها و چگونگی استفاده از نقشه مفهومی به عنوان یک ابزار ارزشیابی صحبت می شود. در این قسمت از مزایایی چون سنجش چارچوب شناختی فراگیر و ارزشیابی توانایی بازسازی اطلاعات صحبت می شود. هم چنین انواع آزمون های مبتنی بر نقشه مفهومی و روش های نمره گذاری آن ها معرفی می شود.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، برنامه ریزی درسی، آموزش، راهبرد یادگیری، ارزشیابی تحصیلی، آموزش عالی
  • علیرضا آقا یوسفی، نسیم شریف* صفحات 102-116
    هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل رابطه بین سبک-های یادگیری با رویکردها و مهارت های مطالعه در دانشجویان بود. به این منظور420 نفر از دانشجویان با تکمیل پرسش نامه سبک های یادگیری کلب و پرسش نامه رویکردها و مهارت های مطالعه در دانشجویان در این پژوهش شرکت کردند. برای تحلیل آماری داده های پژوهش از شاخص ها و روش های آماری شامل میانگین، آزمون t، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که در کل 57% واریانس مربوط به سبک یادگیری واگرا و هم گرا به وسیله متغیر روی آورد مطالعه عمیق و راهبردی تبیین می-شود و نیز87 % واریانس مربوط به سبک یادگیری انطباق یابنده و جذب کننده به وسیله متغیر روی آورد مطالعه عمیق تبیین می شود و هم چنین ضریب رگرسیون پیش بین نشان داد که سبک های یادگیری انطباق یابنده و جذب کننده نمی-تواند واریانس روی آورد مطالعه راهبردی و سطحی در دانشجویان را به طور معنی دار تبیین کند (001/0 (Sig>. در مجموع نتیجه گرفته شد که همه دانشجویان بیش تر گرایش سبک های یادگیری هم گرا و جذب کننده و روی آورد مطالعه عمیق و راهبردی داشته اند و به سبک یادگیری انطباق یابنده و واگرا و نیز روی آورد مطالعه سطحی کم تر گرایش داشته اند.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، روی آوردها و مهارت های مطالعه، دانشجویان دختر، دانشجویان پسر
  • بختیار شعبانی ورکی*، طاهره جاویدی کلاته جعفر آبادی صفحات 117-138
    در این مقاله ضمن بررسی تغییرات عمده در آموزش عالی در سال های اخیر، دیدگاه جدیدی درباره شیوه انجام اصلاحات برنامه درسی در دوره کارشناسی ارائه شده است. در این مقاله تاکید شده است که تغییرات مهم در علم و تکنولوژی، هویت مکانی، زمانی و اجتماعات تخصصی و دانشجویی را در دانشگاه دستخوش دگرگونی کرده است. بنابراین، نخست این تغییرات با نظر به سه عامل ساختارزدایی از ماده درسی، نهضت مهارت های کلیدی و یادگیری از راه تجربه مورد بررسی قرار گرفته اند. آن گاه تحلیلی از وضعیت تغییر در ساختار و ماهیت مهارت های شغلی، به عنوان گونه دیگری از عوامل موثر در برنامه درسی آموزش عالی معاصر ارائه شده است و بالاخره با نظر به این تحولات، خاطر نشان شده است گرایش های جدیدی در برنامه درسی به عنوان یک رشته علمی به منصه ظهور رسیده-اند که بر تغییر از محتوا به سوی شایستگی، تلفیق در برنامه درسی و روش نوآورانه در فرایند آموزش تاکید می کنند. در نتیجه، چنین می نماید اصلاحات برنامه درسی در آموزش عالی در قرن بیست و یکم، مستلزم توجه به الگوی فرایندی بدیلی است که بتواند شرایط جدید را دربرگیرد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش عالی، علم و تکنولوژی، ارتباط موسسات آموزش عالی و جامعه
  • زینب یزدانی کاشانی*، محمدرضا تمنایی فر صفحات 139-158
    پژوهش حاضر به منظور تاکید بر ضرورت توسعه کیفی آموزش عالی ایران و ارائه راهکاری موثر جهت تحقق آن انجام شده است. آموزش عالی تاثیر قابل ملاحظه ای در توسعه و استقلال نظام اجتماعی دارد. اما در ایران علی رغم تاکیدات پژوهش های داخلی و برنامه-های چهارم و پنجم توسعه نسبت به ضرورت توجه به توسعه کیفی آموزش عالی، متاسفانه توسعه نظام آموزش عالی ایران معطوف به بعد کمی شده است. لذا چنین به-نظر می رسد که با ادامه روند کنونی، آموزش عالی ایران رهسپار آینده ای نگران کننده باشد. روش پژوهش مروری–تحلیلی است که از طریق بررسی و تحلیل مهم ترین اسناد و منابع نظری و پژوهشی انجام گردیده است. یافته-ها نشان داد که پیامدهای حاصل از کاربرد قابلیت های فاوا با شاخص هایی که حاکی از توسعه کیفی در آموزش عالی است، تشابه و همپوشی دارد. نتایج حاصله نشان داد که ورود قابلیت های فاوا به آموزش عالی می تواند زمینه توسعه کیفی این بخش از نظام آموزشی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، توسعه کیفی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
|
  • M. Attaran*, M. Larkian., N. Fazeli., M. Aliasgari Pages 7-41
    Cultural approach to curriculum aims at understanding basic meanings about learning-teaching process, which at virtual environment includes students’ shared meanings about electronic learning and teaching. The point is that utilizing every educational technology creates a new culture. This study critically explores the E-leaning culture in Iran's virtual students. Two research questions were evaluated: How do Iranian virtual students understand E-Learning? What are the consequences of E-Learning for the students? A qualitative approach was employed and seven participants were selected using purposeful sampling. Data was collected through in-depth, semi-structured interviews and analyzed using coding method. Results were classified into 9 categories of student, teacher, assistant, classmates, content, context, planning, evaluation and limitations in virtual learning environment. Students enjoyed to take lessons from their professors directly, and shaped learning groups with their classmates. Absence of face to face communication led to alternating texts with teachers, so students did not conceptualize their learning. Also, E-learning had educational, psychological, social, political and economical consequences for the students. Practical implications were suggested for virtual higher education system in Iran.
    Keywords: Curriculum Culture, E, learning, Qualitative Study, Virtual Student, Iran
  • M. Arefi*, M. Rezaei Zadeh Pages 42-62
    In the recent decades, scientific experts survey the deference spectrums of issue of improving the “critical thinking” as one of the university’s major goals. Improving the critical thinking’s skill in the educational institutions isn’t a new subject. However, universities have been already distancing from this ancient aspect and they focus only on providing the information for their students. It is necessary to note that this era named as “explosion of information” and in this sphere, only having information is not useful, so analysis of these information is much important. One of the university’s major goals is educating thoughtful and creative students and graduates in their societies, and the academic curriculums absolutely has to help the students to make them able to have dominance on the both areas of their especial academic fields and the ability of argument, critical thinking and analysis of their academic lessons. Critical thinking gives the power to the students to face the modern world’s challenges. This survey showed that curriculum of universities, based on the action and interactive learning approaches such as: constructivism learning and meta-cognitions theory along with educational methods such as seeking, interactive directed questioning and problem solving have an undeniable role in improving of students’ critical thinking skill.
    Keywords: curriculum, university, critical thinking, Higher education
  • F. Seraji* Pages 63-84
    The main purpose of this research is to investigate procedures and methods of e-learning curriculum producing in distance education universities and presenting practical descriptions for Piam e Noor University of Iran. With developing information & communication technologies (ICT), distance education universities gradually in order to improving curriculum quality has changed their correspondence curriculum to e- learning. During the last couple of years Piam e Noor University has started producing e- learning curriculum. For doing this, using experiences of countries that are neighborhood relation with iran, and have culturally, population rate and socially similarities to Iran can help to this university in providing effective e- learning curriculum. Main question of this research is; what operations to do distance education universities for producing e-learning curriculum (such as producing and presenting content, designing learning activities, student’s support system, teaching methods and evaluation methods? In this research three universities (Anadolu open University in Turkish, allama iqbal open university in Pakistan and Malaysia Open University) based on purposeful sampling were selected. Data gathering about e-learning curriculum producing in these universities were done by Google advanced search, Google scholar search, Emerald, Science direct, Pro quest and Sage data bases. Also we used email connection with e- learning developers in these universities. For analyzing gathered data we used qualitative analyzing methods like coding and categorizing. One can draw from the finding of this research for e-learning curriculum design in Piam e noor university.
    Keywords: distance education university, e, learning curriculum, information, communication technology (ICT)
  • J. Mesrabadi* Pages 85-101
    Four main identified activities in the classroom are: (1) curriculum, (2) teaching, (3) learning, and (4) evaluation. In this paper concept map will be introduced as an effective tool in each of these four areas. Concept map’s applications are discussed after introducing the features and benefits of concept map. First concept map’s capabilities will be expressed as a curriculum tool. Next, the advantages of concept map will be discussed about providing information to integrated and network presentation. In the third step, concept map will be introduced as a learning strategy to explain how it impacts positively on learning outcomes. At the end, facilities and manner of usage concept maps as an evaluation tool will be discussed. The comprehensive assessment of cognitive framework and ability of concept map in information reconstruction evaluation as benefits of this method will be discussed. Also different types of concept map based tests and scoring methods are presented.
    Keywords: concept map, curriculum, instruction, learning strategies, educational evaluation, higher education
  • A. Aghayousefi., B.Nasim, Sharif* Pages 102-116
    The aim of this study was to examine the relationship between Learning Styles with Approaches and Study Skill in university students. Therefore 420 university students were included in this study. All participants were asked to complete Learning Style Inventory (LSI) and Approaches and Study Skill for Students (ASSIS).Analysis of the data involved inferential statistics including t-tests, Pearson's correlation coefficients and regression analyses. The results showed that 0/57 of total variance in Divergent and Convergent Learning Styles are representation by Deep and Strategic Approaches and Study, and also 0/87 of variance in Assimilator and Accommodator Learning Styles are representation by Deep Approached and Study. And regression coefficient showed that Assimilator and Accommodator Learning Styles can not significantly to explain variance of Strategic and Superficial Approaches and Study on university students (Sig>0/001). In total, can be concluded University Students to have more tends to Convergent, Assimilator Learning Styles and Deep and Strategic Approaches and Study and to have less tends to Divergent, Accommodator Learning Styles and Superficial Approaches and Study.
    Keywords: Learning Styles, Approaches, Study Skill, Famle University Student, Male University Student
  • B. Shabani Varaki.*, T. Javidi Kalatehjafarabadi Pages 117-138
    By reviewing some of the markedly changes which have been taken place in higher education in recent years, this paper offers new insights into undergraduate curriculum. It is emphasized that the significant changes in science and technology disrupted the traditional identities of place, time and the scholarly and student communities in university. The modifications discussed in terms of the deconstruction of the subject, key skills movement and learning through experience. It is also explained that the dramatic changes in employability skills influenced higher education curriculum. And finally, many of the innovations and trends in the field of curriculum as an academic discipline reflect three important shifts in emphasis; from content to competencies, integration across the curriculum and Innovative instructional Methods. To comprise the new situation, it is argued that an alternative process model of curriculum creation should be taken into account for the development of higher education curriculum in the 21st century.
    Keywords: Curriculum, higher education, science, technology, the relationship between higher education institutions, their environment
  • Z., Yazdanikashani.*M., R, Tammannaifar Pages 139-158
    Higher education is an important part of educational system which has a considerable effect on development and independence of social system. Therefore, effort of numerous societies has oriented toward qualitative and quantitative development. While in Iran, in spite of emphasis of local researches and the fourth and fifth development plans on the necessary attention to the qualitative development of higher education, the development of higher education has been quantitatively – oriented. Thus, higher education seems is preceding worrying future. The present study is aimed to emphasize on necessary of qualitative development of higher education and to offer a way to it. This research is a review–analytical study that carried out using review and analysis of important documents and theoretical and research references. This study shows that outcomes of using potentials of ICT have overlap with criteria of qualitative development in higher education. The results showed that input of potentials of ICT will obtain qualitative development of higher education.
    Keywords: higher education, qualitative development, Information, Communication Technology