فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی آموزش عالی - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمدرضا نصر، این سولومونیدز، الیسون کامرون صفحات 7-28
    تدوین درس جدید، کاری علمی و هنری است، به همین جهت، صاحب نظران الگوهای مختلفی برای آن معرفی نموده اند که هرکدام بر رویکردها و نگاه های خاص به فرایند یاددهی و یادگیری مبتنی است. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی مراحل تدوین درس جدید، رویکردهای مورد توجه و فرایند تصویب و ارزشیابی آن ها در دانشگاه های استرالیاست. به این منظور، با یازده نفر از اعضای هیات علمی در سه دانشگاه مهم استرالیا، شامل نیوسات ولز، مک کوآری و تکنولوژی سیدنی که درس های جدیدی را تدوین کرده اند، مصاحبه نیمه ساختاریافته به-عمل آمد. مصاحبه ها، پس از پیاده شدن، به شیوه مقوله-بندی باز تجزیه و تحلیل شد. یافته ها گویای آن است که تدوین درس طی پنج مرحله انجام می شود و رویکرد موردنظر، توجه به انجام کارهای عملی و حل مساله است. تصویب درس های جدید در دانشگاه انجام می شود، ولی دارای مراحل متعدد و هم چنین زمان بر است؛ به گونه ای که موجب استنکاف اعضای هیات علمی از تدوین درس جدید شده است.
    کلیدواژگان: تدوین درس، برنامه درسی، دانشگاه و استرالیا
  • طاهر محبوبی، حسین زارع، محمدرضا سرمدی، هاشم فردانش، آوات فیضی صفحات 29-46
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رعایت اصول طراحی آموزشی بر بارشناختی در محیط های یادگیری چندرسانه ای می باشد. تحقیق حاضر شبه آزمایشی گروه های موازی با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان رشته علوم تربیتی دانشگاه پیام نور مرکز بوکان می باشد که تعداد آن ها 540 می باشد. نمونه پژوهش شامل 180 نفر (110 مرد و 70 زن) می باشد که در دو گروه آزمایش (55 مرد و 35 زن) و کنترل (55 مرد و 35 زن) به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش: رعایت اصول طراحی آموزشی از طریق نرم افزار مبتنی بر اصول چهارده گانه طراحی آموزشی ون مرینبور و کستر (2005) که روایی درونی (94/0) و بیرونی (81/0) آن از طریق پرسش نامه 72 سوالی محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفت. اندازه گیری شد. و بار شناختی به وسیله مقیاس اندازه گیری 9 درجه ای بارشناختی پاس و ون مرینبور (1994) و پاس و ون مرینبور و آدام (1994) که روایی درونی و روایی بیرونی آن به ترتیب 86/0 و83/0 بود، مورد بررسی قرار گرفت، نتیجه پژوهش نشان داد که اصول رعایت طراحی آموزشی بر کاهش بارشناختی گروه آزمایش نسبت به گروه گواه تاثیر معنی داری (01/0≥P) دارد.
    کلیدواژگان: اصول طراحی آموزشی، بارشناختی، محیط های یادگیری چندرسانه ای
  • مهران فرج اللهی، رضا نوروززاده، عیسی ابراهیم زاده، فهیمه سادات حقیقی صفحات 47-79
    هدف تحقیق حاضر بررسی مبانی نظری، فلسفی، روان شناختی و اجتماعی آموزش باز و از دور است. تحقیق از نوع توصیفی و به روش بررسی اسنادی، کتابخانه ای و دیجیتالی در حوزه و مبانی آموزش از دور انجام و نمونه آماری آن به روش هدفمند از بین منابع موجود و در دسترس انتخاب شده است. برای جمع آوری اطلاعات از فیش استفاده گردیده و داده ها با استفاده از روش تفسیری تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته-اند. یافته های تحقیق نشان داد که مبانی آموزش از دور شامل: مبانی علمی با ابعاد (تعاریف، دیدگاه ها و ویژگی-های عناصر چهارگانه آموزش از دور)، مبانی فلسفی با توجه به فلسفه تربیتی ساخت گرایی با ابعاد (هستی-شناسی، معرفت شناسی و ارزش شناسی)، مبانی اجتماعی با ابعاد (جامعه پذیری، هنجار، نقش، تعامل، ارتباط، گفتگو و تشکیل گروه) و مبانی روان شناختی با ابعاد (انگیزه، توجه و هشیاری، تمرکز و ادراک، پردازش اطلاعات، تفکر انتقادی و حل مسئله) کارکردهای مشخصی در عناصر چهارگانه یادگیرنده از دور، سازمان یاددهنده از دور، محتوی آموزش از دور و در نهایت محیط یادگیری و آموزش از دور دارند.
    کلیدواژگان: آموزش باز و از دور، مبانی نظری، مبانی فلسفی، مبانی اجتماعی، مبانی روان شناختی، دانشگاه باز و از دور
  • جمال سلیمی، صغری ابراهیم قوام صفحات 80-108
    طبقه بندی روابط بین رشته ای، دو مقصود را در بردارد: نخست توضیح پیشرفت تدریجی در رشته های علمی که منجر به باز ترکیب وحدت علوم می شود و دوم توصیف باروری متقابل بین رشته های علمی و هم آمیختگی آن ها که منجر به ظهور رشته های جدید می گردد. دسته ای دیگر سطح بندی، براساس میزان تداخل میان حوزه های رشته های درسی با توجه به عناصر در حال تعامل، انجام می شود و شامل دو دسته هستند از یک سو، تعامل بین مفاهیمی که گواه پردازش یک چارچوب مفهومی ابداعی هستند و از سوی دیگر اندرکنش های میان روش ها. مطابق با این دسته بندی، در حوزه برنامه درسی بین رشته ای هم دو نوع کلی حاکم هستند: برنامه درسی هم گرا یا متقارب که بر رویکرد بین رشته ای ابزاری منطبق است و گونه ادغامی یا تلفیقی برنامه درسی که منطبق بر رویکرد بین رشته ای نظری یا مفهومی است. بعضی از نویسندگان اصطلاح «همکارانه» را به جای مدل متقارب استفاده کرده و آن را در مقابل گونه تلفیقی یا ادغامی به کار برده اند. هدف مقاله آن است که در قالب یک مدل برنامه درسی بین-رشته ای و با تکیه بر دو رویکرد کلی مطالعات بین رشته ای (مفهومی و ابزاری) به بررسی اصول برنامه درسی بین-رشته ای، طراحی دروس و فعالیت های بین رشته ای، اجرا و آموزش در حوزه برنامه درسی آموزش عالی بپردازد. این مدل دارای بخش هایی چون گونه های برنامه درسی، اصول طراحی و سازماندهی برنامه درسی و چگونگی اجرا و ارزشیابی برنامه درسی بین رشته ای است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، بین رشتگی در آموزش عالی، برنامه درسی بین رشته ای در آموزش عالی، مدل
  • اصغر شریفی، فاطمه اسلامیه صفحات 109-124
    پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان آگاهی دانشجویان از حقوق شهروندی انجام شده است. روش تحقیق از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی (پیمایشی) و از نظر هدف کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان به تعداد (N=8725) نفر بوده است. حجم نمونه مطابق با جدول «گرجسی و مورگان» (n=368) نفر برآورد گردید. که این تعداد به شیوه تصادفی ساده از جامعه آماری انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای محقق ساخته با عنایت به ابعاد حقوق شهروندی «مارشال» (1992) مشتمل بر 21 سئوال در مقیاس 5 درجه ای بوده است. روایی پرسشنامه با اخذ نظرات چند تن از اساتید باتجربه و صاحب نظر بدست آمد. برای محاسبه پایایی آن نیز تعداد 30 پرسشنامه بین جامعه آماری توزیع و با استفاده از آلفای کرونباخ، ضریب 89/0 برآورد گردیده است. داده های گردآوری شده در دو سطح توصیفی و استنباطی همچون آزمون تی تک نمونه ای، آزمون تی برای دوگروه مستقل و آزمون لون و از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان آگاهی دانشجویان دانشگاه سمنان از حقوق شهروندی در سطح ضعیفی قرار دارد. در بررسی مقایسه ای بین میزان آگاهی دانشجویان دختر و پسر از حقوق شهروندی نیز تفاوت معناداری مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: شهروند، حقوق، مدنی، اجتماعی، سیاسی
  • صلاح الدین صوفی، علی نیلوفری، کامران احمدی، لقمان احمدی پور، سیدبهاالدین کریمی صفحات 125-140
    هدف پژوهش حاضر به بررسی رابطه ارزشیابی کیفی با خلاقیت و خودپنداره در دانش آموزان پایه سوم مقطع ابتدایی مدارس شهرستان بوکان می پردازد. این پژوهش از نوع علی – مقایسه ای می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه سوم مقطع ابتدایی مدارس شهرستان بوکان، می باشد که با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، که طبقات جنسیت می باشند (60 نفر زن و 60 نفر مرد) انتخاب شده اند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون خلاقیت کودک شیفر و خودپنداره کودک پیرز - هریس می باشد. برای تحلیل داده ها از دو سطح توصیفی (میانگین، میانه، انحراف استاندارد و...) و استنباطی (آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره) استفاده شد است. نتایج تحلیل واریانس تاثیر ارزشیابی کیفی بر خلاقیت و خودپنداره (به طور کلی) در سطح 002/P< معنی دار می باشد. هم چنین تاثیر ارزشیابی کیفی بر خلاقیت در سطح 002/P< و تاثیر ارزشیابی کیفی بر خودپنداره نیز در سطح 018/ P<معنی دار می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها، ارزشیابی کیفی بر خلاقیت و خودپنداره در دانش آموزان تایید گردید.
    کلیدواژگان: ارزشیابی کیفی، خلاقیت و خودپنداره
  • محمود مهرمحمدی، فیروز محمودی صفحات 141-177
    آموزش عالی در ایران نقش اساسی در نیل اهداف جامعه دارد. یکی از عناصر کلیدی نظام آموزش عالی، برنامه های درسی است که به عنوان آیینه تمام نمای میزان موفقیت و شکست نظام آموزش عالی و قلب تپنده آموزش عالی محسوب می شوند. ولی علی رغم اهمیت و حساسیت برنامه های درسی کمتر مورد توجه قرار گرفته-اند. در سال های اخیر، تحولات مهمی در سطح جهانی موجب شده برنامه های درسی در آموزش عالی بیشتر مورد توجه سیاستمداران، محققان و برنامه ریزان قرار بگیرد که برخی از این تحولات عبارتند از: تاکید بر یادگیری مشارکتی و فعال، اهمیت بیشتر یادگیری در برابر تدریس، برنامه های درسی کاربردی، دانشگاه مشتری مدار، دانش سبک 2 و دانش بدنی، تلفیق آموزش نظری و حرفه ای و برنامه های درسی مساله محور و غیره. بنابراین یکی از رویکردهای طراحی برنامه درسی که در نتیجه تحولات اخیر قابل طرح شدن است برنامه درسی وارونه است که با تلفیق دانش بالینی و کاربردی و دانش نظری و پیوند محیط کار و محیط کلاس، فضای یادگیری جدیدی را ترسیم می کند که هدف آن یادگیری خود راهبر، یادگیری مادام العمر، پاسخ به مسایل واقعی و اصیل، و پرورش مهارت های حل مساله، تفکر خلاق تفکر انتقادی، و مهارت مساله یابی و مدیریت مساله در دانشجویان است. این رویکرد به صورت چهار الگوی سالی، ترمی، نیم ترمی و ماهانه قابل اجرا است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی دانشگاهی، برنامه درسی وارونه، تحول در آموزش عالی ایران، برنامه درسی دانشجو محور
|
  • A.R. Nasr., Ian Solomonids., Allison Cameron Pages 7-28
    Establishing new courses for university schedules tend to be a difficult systematic job. Experts in the field have introduced different models for establishing new courses، taking into concern different approaches toward the teaching and learning process. This research focuses on the process of introduction for the new courses that are established in the universities of Australia and the ratings that these courses have achieved. Eleven faculty members teaching at one of the three universities of the University of New South Wales، Macquarie University and the Sydney Technology University، who have had the experience of establishing one or more courses for the University schedule، have been selected for a semi structured interview. The interviews were then categorized and analyzed. The results show a five step process for establishing a new course in the universities and the approach adopted evolves around laboratory sessions and problem solving. The affirmation of the new courses takes place in the university but is a somewhat complicated and time consuming process. This has led to the discouragement of faculty members regarding the establishment of new courses.
    Keywords: Curriculum development, university, Australia
  • T. Mahboobi., H. Zare, M. R. Sarmadi, H. Fardanesh, A. Feizi Pages 29-46
    The purpose of this study is to determine the effectiveness of instructional design principles (14 multimedia principles van Merriënboer and Kester) on learning issues Cognitive Load in multimedia learning environments. The present research، in kind، is comparative Plan of static groups. The Population of the research includes all the students of the educational science at Payam-e-Noor University، Boukan Branch، and the number of who are 540 persons. The sample of the research includes 180 persons (110 male and 70 female students); these are divided into testing group (55 male and 35 female) and control group (55 male and 35 female). They were chosen on the basis of simple random sampling. The means of the research: Instructional design principles of instructional design software based on 14 Principle of Multimedia by Van Merriënboer and Kester (2005) whose internal validity is. 94 and its external validity is. 81; these were achieved by a researcher –made questionnaire which includes 72 questions. The cognitive load was measured by a 9 grade scale of of Paas and Merrienboer (1994) and Paas and Merrienboer and Adam (1994) whose internal and external validities are. 86 and. 83 respectively. Results showed that compliance with the principles of instructional design is to reduce the load on cognitive tests than the control group a significant effect (p ≤ 0/01).
    Keywords: instructional design principles, Cognitive Load, multimedia learning environments
  • M. Farajollahi., R. Norouzzadeh., E. Ebrahimzadeh., F. Alsadat Haghighi Pages 47-79
    This paper aims to investigate the visionary، philosophic، psychological، and social foundations of open and distance education. This qualitative research is based on the document reading methods which is consisted of the librarian and digital secondary resources in the era of distance education. The sampling has been done via targeted methods in choosing amongst the existing and available sources. The data collection depends on endless memoranda to keep track of the data reviewed in order to be examined through expository –analysis methods. The findings have revealed that the outstanding foundations of distance education lie upon the scientific basics (explanations، visions، and the four element specifications of distant education)، philosophical basics with concern of build-oriented educational philosophy (ontology، epistemology، and axiology)، social basics (socialization، norms، roles، interactions، relationship، communication، and groups)، and psychological basics (motivation، concern and caution، concentration and cognition، data process، critical thinking and problem solving). They all have specific functions in four elements of distance education، the organization of distance education، the content of distance education، and last but not least، the environment of distant education.
    Keywords: open, distance education, Philosophic foundations, psychological foundations, social foundations
  • J., Salami., S. Ebrahimi Ghavam Pages 80-108
    Classification of interdisciplinary relationships، in general، has two purposes، first، to explain the gradual progress in scientific fields of studies that leads to re-combination of the unity of science. The second، to describe mutual reproductive between scientific disciplines and to combine them، that leads to the rise of new scientific areas and disciplines. Another batch of graded according to level of interaction between areas of curriculum field with respect to elements that that interacting، this includes two branches: on the one hand، the interaction is between the concepts، that implies to processing of conceptual framework that creatively and innovatively (epistemological، conceptual or theoretical approach of interdisciplinary) and in other hand، it refers to the integration and borrowing methods between disciplines (methodological or instrumental approach of interdisciplinary). According to these categories of approaches in interdisciplinary studies، we face kinds of interdisciplinary curriculum. Convergent Curriculum model (that is based on cooperation of disciplines to solve a problem). This model is matched to instrumental approach of interdisciplinary studies، and synthesis or Integrative curriculum model that matches to conceptual approach of interdisciplinarity. Some authors use the “collaborative “instead of convergent and have put it against integration. We try، in this article، to design an interdisciplinary curriculum model with respect to two general approaches of interdisciplinary studies and two kinds of interdisciplinary curriculum، mentioned already. This model consists of all curriculum elements such goal sitting; design of course، teaching and evaluation. We try to design them based on interdisciplinary curriculum.
    Keywords: curriculum planning, interdisciplinarity in higher education, Interdisciplinary curriculum in higher education, Model
  • A. Sharifi., F. Eslamieh Pages 109-124
    This research has been done to investigation for student''s awareness in the field of Civil Rights. The research method was survey and its statistical population included all 8725 students in Islamic Azad University Semnan Branch. According to Krejcie and Morgan''s table for determining sample size، determined 368 sample and chosen theme by classified random sampling method. A researcher – designed questionnaire was used for data collection. This questionnaire designed based on Marshal''s (1992) citizenship act dimensions (civil، social and political) and which had 21 questions. The validity of research tool was confirmed by related experts، and its reliability was calculated through Cronbach Alpha. 89. The gathered data analyzed by descriptive and inferential statistical methods (include one sample t-test، tow independent t-test and F). The results showed that student''s awareness of Civil Rights was lower than average، and there are no meaningful deferent between girls and boys opinions in this area.
    Keywords: Civil Rights, civil, social, political
  • S. Sofi., A. Nilofari., K. Ahmadi., L. Ahmadipour., S.B. Karimi Pages 125-140
    The present study investigated the effects of qualitative assessment on creativity and self-concept in third grade primary school students of Bukan city schools. This study was causal - comparative. In this study research population included all students in third grade primary schools of Bukan city selected through stratified sampling method، according to gender classes (60 females and 60 males). Research tools included shiffer’s creativity questionnaire for children and Pyres –Harris’ child self-concept questionnaire. Data analyzed at descriptive (mean، median، standard deviation) and inferential (MANOVA) levels. The results of variance analysis showed that the effects of qualitative assessment on creativity and self-concept (in general) is significant at p< 002. The effect of the qualitative assessment on creativity and self concept was significant at p< 002 and at p< 018 respectively. According to the results of data analysis، the effects of qualitative assessment of knowledge، on creativity and self concept in children was confirmed.
    Keywords: qualitative assessment, creativity, self, concept
  • M.Mehrmohammadi., F. Mahmoodi Pages 141-177
    Curriculum is one of the most important components of higher education system determining the extent of accomplishments associated with the system. Considering rapid global developments and changing needs of societies، curricula in higher education should be reevaluated to retain its responsiveness and timeliness with regard to such evolving needs. Educational Design Research (EDR) was fit as the methodology for collect data from a library and documents. Study results show that the Higher Education cannot meet the requirements a society may demand، so it needs revisiting، and research results show several problems such as the lack of practical and up to date curriculum، lack of communication with the community. On the other hand، Higher Education is seeking to revise the Goals and Programs and pay attention to pay more attention to qualitative aspects. Some of the Goals include practical and applied curriculum، demand-driven and customer-oriented، community and university partnerships، emphasis on needs of Community. The Upset down curriculum design (UDCD) approach to curriculum design is one of the approaches that emphasis on collaborative and active learning، greater importance on learning than teaching، customer-oriented university، «mode 2» knowledge production and somatic knowledge، combining theoretical and professional training with problem-based learning curriculum، etc. Upset down curriculum design deals with combining applied and theoretical knowledge with clinical knowledge and connecting the Field work experiences to the classroom environment، draws on a new learning environment aimed at authentic response to the real problems، and develops problem-solving skills، creative and critical thinking، problem formulation problem finding and problem management skills in students. This approach can be administered in year، a term، half a term or a month.
    Keywords: University, based Curriculum (UBC), Upside Down Curriculum, development in Higher Education in Iran, Student, oriented Curriculum