فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی آموزش عالی - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکترعظیمه سادات خاکباز صفحات 7-32
    نگاه فرهنگی به مطالعات آموزش عالی از جمله منظرهایی است که اخیرا مورد توجه پژوهشگران این حوزه قرار گرفته است و موجب تولد فصل جدیدی از مطالعات بر محور «فرهنگ دانشگاهی» شده است. فرهنگ رشته ای، خود شاخه ای از این مطالعات محسوب می شود که فرهنگ جاری در آموزش عالی را از زاویه ی کنش و تعاملات ناشی از رشته ی تحصیلی با افراد و محیط مورد بررسی قرار می دهد. با توجه به طرح موضوعاتی نظیر توسعه ی برنامه های درسی میان رشته ای و بین المللی کردن برنامه های درسی آموزش عالی، مطالعه ی فرهنگ رشته های آموزش عالی بیش از پیش ضرورت پیدا کرده است. این در حالی است که چهارچوب مشخصی برای آن تدوین نشده است و با توجه به پیچیدگی این مسئله، فقدان چنین چهارچوبی خود موجب غفلت پژوهشگران برنامه درسی آموزش عالی از این مهم است.
    پژوهش حاضر، با هدف تدوین چهارچوبی برای مطالعه ی فرهنگ رشته ای در برنامه های درسی آموزش عالی انجام شده است. به این منظور دو رشته ی ریاضی و علوم تربیتی که در دسته بندی بچر به ترتیب جزء رشته های محض-سخت و نرم-کاربردی قرار دارند، مورد بررسی قرار گرفته اند. روش پژوهش، نظریه ی مبنایی بوده است؛ که داده های آن از طریق مشاهده ی مشارکتی، مصاحبه ی نیمه ساختاری، پرسشنامه ی باز پاسخ، محتوا و آثار فرهنگی، جمع آوری و از روش مقوله بندی و کدگذاری تحلیل شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها مبین وجود متغیرها، مقوله ها و سطوح مختلفی برای فرهنگ رشته ای در برنامه های درسی آموزش عالی است که چهارچوبی را برای مطالعه ی فرهنگ رشته ای در آموزش عالی تداعی می کند.
    کلیدواژگان: فرهنگ رشته ای، فرهنگ در آموزش عالی، فرهنگ دانشگاهی، نظریه ی مبنایی
  • محبوبه عارفی، اعظم شریفی صفحات 33-43
    وجود اخلاق در آموزش عالی باعث رشد و بالندگی آن می شود. اخلاقی بودن استاد در حرفه اش حاصل دانستن، خواستن، توانستن و نگرش است. اخلاق و تدریس به طور ذاتی همسو و درهم تنیده می باشند. استاد مهم ترین و اساسی ترین عامل موفقیت در تحقق اهداف آموزشی در هر دانشگاه می باشد. در این تحقیق به تعیین میزان تاثیر هر یک از مولفه های اخلاقی در تدریس اساتید، از دیدگاه دانشجویان پرداخته شده است. پژوهش توصیفی- مقطعی با مشارکت 23 دانشجوی مونث ترم دوم مقطع کارشناسی در رشته ی جغرافیا از دانشگاه کوثر بجنورد که از معدل بالای 5/16 در ترم اول برخوردار بودند انجام شد. طی پرسشنامه ای (بر اساس نتایج کار به دست آمده از تحقیق مطلبی فرد و همکاران، 1390) دانشجویان به میزان تاثیر هر یک از هشت مولفه ی اساسی در تدریس اخلاقی اساتید با 22 زیر مقوله در مقیاس لیکرت 5 درجه ای پاسخ دادند. این مولفه ها کارآمدی آموزشی، کارآمدی در ارائه ی محتوا، تعامل حرفه ای، توجه به رشد همه جانبه ی دانشجویان، احترام به همکاران، فضای بحث مناسب در کلاس، احترام به کلاس و ارزشیابی درست را شامل می شد. نتایج نشان داد که کارآمدی آموزشی و ارزشیابی درست به عنوان شاخصه های بااهمیت تری در تدریس اخلاقی اساتید ایفای نقش می نمایند و نسبت به سایر مولفه ها از میزان تاثیر بیشتری برخوردار هستند. اساتیدی که خود را ملزم به رعایت تدریس اخلاقی می دانند به نحو بارزتری از روش ها و راهکارهای آموزشی آگاه هستند و ارزشیابی مناسب و عادلانه ای انجام می دهند. توجه به انتخاب اساتید با کارآمدی آموزشی بالا و آگاه به اررزشیابی درست در نظام آموزش عالی شایان توجه می باشد.
    کلیدواژگان: مولفه های اخلاقی، ارزشیابی، کارآمدی آموزشی، تدریس، اساتید دانشگاه
  • ابراهیم صالحی عمران صفحات 44-61
    پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات، افزایش مبادلات جهانی و تغییر و تحول در ساختار اقتصاد جهانی، باعث تغییر و تحولاتی در ساختار، محتوا، رشته ها و برنامه های درسی آموزش عالی شده است. تغییرات روزمره و جدید در دنیای کسب وکار با توسعه و گسترش فراگیر آموزش عالی و ایجاد رشته های مختلف و متعدد میان رشته ای در دانشگاه ها نیز همراه بوده است. اما مسئله ی اصلی این است که چگونه و با کمک چه رویکردی می توان ارتباط افقی و عمودی میان رشته های مختلف دانشگاهی ایجاد نمود؟ بدین منظور ضرورت دارد که از یک مفهوم کلیدی به نام آموزش «شایستگی ها و مهارتهای کانونی» به عنوان رویکردی نو در فرایند تهیه و تنظیم محتوای برنامه های درسی آموزش عالی استفاده شود. تحقیقات متعدد بر روی این مفهوم در طی سال های اخیر در کشورهای توسعه یافته ی جهان همچون انگلستان، آمریکا، استرالیا و کانادا نیز حاکی از اهمیت شایستگی های کانونی و ارائه ی آن در برنامه های درسی است. لذا این مقاله با بررسی اسناد و مدارک و مطالعه ی تطبیقی در صدد است که ضمن تبیین و بررسی شایستگی های کلیدی در مطالعات میان رشته ای، کاربرد مبانی نظری موجود در این زمینه همچون سرمایه ی انسانی، سرمایه ی اجتماعی، کارکردگرایی، دیدگاه علمی پروژه (DeSeCo)، و همچنین دیدگاه منابع انسانی را مورد تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، شایستگی های کانونی، مهارت، آموزش عالی
  • زهره عباباف صفحات 62-84
    بنیادهای فرهنگی و علمی از دیرباز برای عمل کنندگان در نقش های مدرس یا آموزشگر و آموزش گیرنده وظایف و حقوقی قائل شده اند. از جمله وظایفی که می توان بر اساس همان بنیادها برای آموزشگر قائل بود فراهم سازی تدابیری است که آموزش گیرنده را آماده برای زیست در حال و شرایط در حال شکل گیری خواهدکرد. آموزشگری در موقعیت های تربیتی رسالتی چند وجهی است زیرا رهبریت تربیت اخلاقی، عاطفی، شناختی، اجتماعی، رفتاری و شغلی آموزش گیرندگان فرایند پیچیده ای است که به کارگیری مجموعه ای از توانمندی ها را می طلبد. تلفیقی همگون از دانش ها، مهارت ها و باورها که مدرس را آماده یا به عبارتی شایسته ی چنین هدایتگری می نماید. از طرف دیگر، واقعیت محیط یادگیری در انواع سنتی و مجازی صرفا یک ویژگی فیزیکی یا ارتباط کمی بین عناصر فیزیکی نیست بلکه فراتر از آن یک سازه ی مفهومی است که از تعاملات نظام باوری، ذهنیت های شناختی، هیجانی و اجتماعی- فرهنگی نقش آفرینان صحنه ی یادگیری متاثر می شود. بر این اساس، این پژوهش که مقاله برگرفته از آن است، با هدف کاوش و توصیف مولفه های ارزش های کاری و حرفه ای مبتنی بر نقش تربیتی- اخلاقی مدرسان/آموزشگران دانشگاه تنظیم شده است. در این راستا از شیوه ی پژوهش کیفی اکتشافی بهره گرفته شد و داده ها به کمک مصاحبه ی بازپاسخ با 36 مدرس (خبره ی علمی) رشته های علوم انسانی، پایه، پزشکی و مهندسی از دانشگاه های تهران، صنعتی امیرکبیر، شهید بهشتی، خوارزمی، علامه طباطبایی، تربیت مدرس، علوم پزشکی تهران و علوم پزشکی شهید بهشتی جمع آوری شد. تحلیل داده ها بر مبنای استقرای تحلیلی انجام گرفت. یافته ها گستره ای از ارزش های کاری مبتنی بر نقش تربیتی-اخلاقی مدرسان دانشگاه را نمایان ساخت و نشان داد که آموزشگری ماهیت جامع و تلفیقی دارد و مولفه های ارزش های کاری در تلفیق با دیگر مولفه های حرفه ای برای آموزشگری در محیط آموزش عالی نقش آفرین است. یافته ها مولفه های ارزش های کاری شخصیتی، ارتباطی، شناختی، انگیزشی، باوری و حمایتی را در بر می گیرند که به لحاظ گستردگی به ارائه ی مولفه های باوری اشاره شده است. مولفه های ارزش های کاری می توانند به عنوان شاخص هایی در جذب، توانمندسازی، ارزشیابی و ماندگاری اعضای هیئت علمی در محیط آموزش عالی مورد تامل قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آموزشگری، آموزش عالی، ارزش های کاری و حرفه ای، نقش تربیتی، اخلاقی
  • رضا رضوانی، سمیه نوروزی صفحات 85-96
    محتوای کتاب های درسی در کیفیت نظام آموزش عالی نقش بسزایی دارد. در دروس زبان تخصصی دانشگاهی فراگیری واژه نقش عمده ای دارد. در واقع این واژگان هستند که زبان را می سازند و به درک مطلب کمک می نمایند. اما به نظر می رسد که در تالیف کتب درسی دانشگاهی به ماهیت چندبعدی واژگان توجه نمی شود. هدف ما در این پژوهش، بررسی ابعاد یادگیری واژه در کتاب های زبان تخصصی انتشارات پیام نور می باشد تا با توجه به نتایج حاصله مشخص شود در این گونه کتاب های دانشگاهی از میان نه بعد به چه ابعادی از یادگیری واژه و به چه میزان پرداخته شده است. بدین منظور تمرینات واژه در دوازده عدد از کتاب های زبان تخصصی انتشارات پیام نور درگروه علوم انسانی مورد بررسی قرار گرفت. تمرین های مربوط به هر بعد بر مبنای فهرستی از پیش تهیه شده و تایید شده توسط کارشناسان در همه ی کتاب ها مشخص و شمارش شد و در نهایت میزان درصد پرداخته شده به آنها محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل نتایج به صورت کیفی و توصیفی نشان داد که به بعد صورت- معنایی بیشترین توجه شده است و پس از آن به ترتیب بعد مفهومی- ارجاعی و بعد دستوری مورد توجه قرار گرفته اند. به بعد ارتباطی نیز به میزان اندکی پرداخته شده اما بقیه ی ابعاد در این کتاب ها نادیده گرفته شده اند. نتایج این تحقیق پرداختن به همه ی ابعاد واژگان را به مولفان محترم توصیه می کند، چراکه توجه به آنها به توانایی دانشجو درکسب مهارت های زبان می افزاید. در این تحقیق تاثیر و اهمیت این اهتمام در بالا بردن کیفیت نظام آموزش عالی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ابعاد یادگیری واژه، واژگان انگلیسی، کتاب های درسی دانشگاهی، کیفیت نظام آموزش عالی
  • یونس طاطاری، بهروز مهرام، حسین کارشکی صفحات 97-113
    هدف از مطالعه ی حاضر بررسی نقش ادراک دانشجویان تحصیلات تکمیلی از مولفه های برنامه درسی در پیش بینی میزان انگیزش پژوهشی آنها است. بدین منظور نمونه ای متشکل از 197 تن از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 94-1393، به روش طبقه ای تصادفی انتخاب گردید. این مطالعه از حیث هدف کاربردی، از حیث روش، توصیفی و از نوع همبستگی است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های محقق ساخته ادراک دانشجویان از مولفه های برنامه درسی و پرسشنامه ی انگیزش پژوهشی بود. برای گزارش و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید. شاخص های آمار توصیفی همچون تعداد، میانگین، انحراف معیار، بیشینه و کمینه ی نمرات و در آمار استنباطی نیز از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که میان ادراک از مولفه های درسی به صورت کلی و انگیزش پژوهشی 0.58 همبستگی وجود دارد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین خرده مقیاس های ادراک از مولفه های برنامه درسی (ادراک از هدف، محتوا، روش و ارزشیابی) و انگیزش پژوهشی دانشجویان همبستگی مثبت و معناداری دارد. نتایج رگرسیون هم زمان نیز نشان داد که متغیرهای پیش بین می توانند به صورت ترکیبی 43 درصد از تغییرات متغیر انگیزش پژوهشی را تبیین کنند و از بین متغیرهای پیش بین، دو متغیر ادراک از هدف و ادراک از محتوا می تواند متغیر ملاک (انگیزش پژوهشی) را پیش بینی کنند و سایر متغیرهای پیش بین (ادراک از روش و ارزشیابی) به تنهایی قادر به پیش بینی انگیزش پژوهشی نیستند. به صورت کلی ادراک دانشجویان از مولفه های برنامه درسی قابلیت پیش بینی انگیزش پژوهشی را داراست، این یافته ها موید رویکرد خودتعیین گری است که بیان می کند ادراکات حاصل از محیط بر انگیزش تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: انگیزش پژوهشی، ادراک از مولفه های برنامه درسی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • نرگس آهنچیان، بختیار شعبانی ورکی، محمود مهر محمدی، مقصود امین خندقی صفحات 114-152
    هدف از نگارش این مقاله بازاندیشی در برنامه درسی آموزش عالی بر مبنای کارپوشه های حرفه ای و هیورستیک های استادان دانشگاه در برنامه درسی است. بنابراین، کارپوشه های بیست تن از استادان برجسته ی دانشگاه فردوسی مشهد مورد بررسی قرار گرفته اند. در این بررسی از پدیدارشناسی توصیفی برای شناسایی نحوه ی مواجهه ی این استادان با برنامه درسی آموزش عالی استفاده شده است. برای گردآوری داده ها از مصاحبه ی غیر ساختاریافته بهره گیری شده و داده ها با استفاده از نرم افزار NVIVO تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج نشان داد استادان مورد بررسی از هیورستیک هایی در برنامه درسی آموزش عالی استفاده می کنند که می توانند سازگار با برنامه درسی در سایر موسسات آموزش عالی باشند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی آموزش عالی، هیوریستیک، کارپوشه حرفه ای استادان دانشگاه
|
  • Dr.Azimeh Sadat Khakbaz Pages 7-32
    Recently the higher education researchers have focused on cultural views toward higher education studies and caused a new trend of research which investigates academic culture. Disciplinary culture is considered as one of the branches that study culture in higher education according to the interactions between the disciplines, on the one hand, and individuals and context, on the other hand. The study of disciplinary culture is increasingly growing due to the emergence of the topics such as interdisciplinary curricula and internationalization of curricula in higher education. However, no framework has been developed for this type of studies. In addition, considering the complexity of this topic, the lack of a coherent framework could create ignorant researchers. As a result, this study seeks to develop a framework for studying disciplinary culture in higher education. To this aim, the researchers chose mathematics and education, which are respectively among hardpure disciplines and soft-applied ones in the classifications of disciplines. The present study employed grounded theory approach and the data were gathered through cooperative observation, semi-structured interviews, openended questionnaires and content analysis of cultural documents in two disciplines. In the next step, the data were analyzed through coding and patterning methods. The results of data analysis revealed different variables, categories and levels for disciplinary culture in higher education curriculum which explained a framework for disciplinary culture in higher education which could serve as the basis for developing a framework for studying the disciplinary culture in higher education.
    Keywords: Disciplinary culture, Culture in higher education, Academic culture, Grounded theory
  • Dr.Mahboubeh Arefi, Azam Sharifi Pages 33-43
    Considering ethics in higher education could lead to subsequent growth and development. Growing ethics in the teachers could be resulted from knowledge, will, ability, and attitude. Teaching and ethics are inherently interwoven. teacher is the most important factor in achieving educational goals in any academic institution, the present research has been conducted with the aim of determining the role and effects of ethical codes on the university teacher's teaching from the students’ viewpoint. This descriptive cross-sectional study included 33 female bachelor students who studied geography in Kowsar University, Bojnord. Students answered to a questionnaire made on the basis of the study conducted by Motalebifard and his colleagues regarding the effects of eight basic factors and 33 subcategories in university teacher's ethical teaching. The questionnaire was designed on a five-degree Likert scale and measured "educational capability", "content capability", "professional interaction", "paying attention to aspects of development in students", "respecting colleagues", "good class atmosphere", "respecting the class" and "proper evaluation". The results of this study revealed that, comparing to other factors, "educational capability" and "proper evaluation" are the most effective factors in ethical teaching and teachers who are committed to the ethical codes in their teaching have higher awareness regarding the teaching methods and approaches and make proper evaluations. This means that choosing the teachers with higher educational capabilities who are informed about assessment make should be one of the main concerns in the system of higher education.
    Keywords: Ethical codes, Evaluation, Educational capability, Teaching, University teachers.
  • Dr.Ebrahim Salehi Omran Pages 44-61
    The development of information and communication technologies, the growing global trades, and changes in the structure of the global economy cause changes in the structure, content, courses and curricula of higher education. The emerging changes in the world of business have occurred alongside the development of higher education and the emergence of interdisciplinary fields in the universities. But the real issue is how this approach could be used to link and create relationships among the academic disciplines. Therefore, there is a need for using a key concept called "core competencies and skills" as a new approach in the process of preparation and management of the higher education curriculum content. Several studies on this concept have been conducted in recent years in developed countries such as England, America, Australia and Canada which indicates the significance of this concept. Hence, this article reviewed the documentation and comparative study that explained and explored the core competencies in interdisciplinary studies, application of theoretical principles in this field, such as human capital, social capital, functionalism, scientific view of the project (DeSeCo), and human resources.
    Keywords: Curriculum, core competencies, Skills, Higher education
  • Dr.Zohreh Ababaf Pages 62-84
    Cultural and scientific institutions have defined and considered specific rights and duties for educators and students. One of the duties mentioned for the educators is creating the conditions for preparing the learners for the emerging situations. Education is a multifaceted mission since training the learners from the moral, emotional, cognitive, social, behavioral and vocational dimensions is an increasingly complex process that requires the employment of a set of competencies. Homogeneous integration of knowledge, skills, and beliefs could prepare the educators for facing this process. In addition, the reality of the traditional or virtual educational contexts is far beyond the physical factors or the quantitative relationships among them. In fact, it is a conceptual construct which is affected by the interactions among belief systems, cognitive, emotional, and sociocultural factors in the context. Hence, the present study aims to explore and explain the components of work and profession values with regard to the educational-moral role of the educators. This study was conducted through an exploratory qualitative method. The data were gathered through interviews with 12 faculty members (scientific experts) from humanities, science, medicine, and engineering.The obtained data were analyzed through analytic induction. The results confirmed the comprehensive and integrated nature of education and indicated that the profession values integrate with other values to affects the educational contexts. The findings revealed personality, communication, recognition, motivation, beliefs and support as the components of work values. These components could be applied as criteria for employment, empowerment, evaluation, and retention of faculty members in higher education.
    Keywords: educatory, higher education, work, profession values.
  • Dr.Reza Rezvani, Somayehnorouzi Pages 85-96
    Textbooks play a significant role in higher education. In the ESP textbooks vocabulary knowledge is considered as a principal component of the linguistic competency that the students must develop. This study seeks to explore the extent to which diverse aspects of vocabulary knowledge have been taken into account in Payame Noor University (PNU) ESP textbooks. To this aim, vocabulary activities were randomly selected from 02 ESP textbooks in Human Sciences. These activities were analyzed descriptively and qualitatively employing a content researchermade checklist tapping into nine aspects of vocabulary knowledge. The results indicated that the ESP textbooks mainly attend to formmeaning. These textbooks focused on conceptreference and grammatical functions in the next levels, while they paid less attention to the communicational aspects. Other aspects were not observed. The findings have important implications for revising the methods of presenting and teaching vocabulary knowledge in ESP textbooks and classes. There is a need for a more comprehensive treatment of vocabulary knowledge by the textbook developers and teachers in order to enhance the quality of ESP courses. This study further discusses the significance of the findings in the context of Iranian higher education.
    Keywords: Vocabulary aspects, English words, University textbooks, Higher education quality
  • Younes Tatari, Dr. Behrooz Mahram, Hossein Kareshki Pages 97-113
    The present study aimed to investigate the role of graduate student's perceptions from components of the curriculum as the predictors of research motivation. For this purpose, a sample of 039 graduate students was selected through sampling from Mashhad Ferdowsi University, Iran. This study was practical in purpose and it was conducted within a descriptive approach through the correlation method. The instruments included a researcher made questionnaire which evaluated the student's perceptions of the components of curriculum. Another questionnaire was developed for measuring the sample's research motivation. The results showed that there is a positive and significant relationship between the subscales of perception of the components of the curriculum (purpose, content, methods and evaluation) and research motivation of students. From the variables under study, perception of the purpose and perception of content could predict the research motivation. As a whole perception of the components of the curriculum involve the predictability of research motivation. These findings could confirm the self-determination approach which suggests that perceptions of the environment affect the motivation.
    Keywords: Research motivation, Perceptions of curriculum components, Graduate students
  • Dr.Narges Ahanchian, Dr.Bakhtiar Shabani Varaki, Dr.Mahmoud Mehrmohammadi, Dr.Maghsoud Amin Khandaghi Pages 114-152
    The main purpose of this article is reviewing the higher education curriculum based on professors’ professional portfolios and their heuristics. Therefore, the portfolios of 02 distinguished faculty members of Mashhad Ferdowsi University were analyzed for this purpose. In this study the descriptive phenomenology was employed to evaluate how the participants encountered the higher education curriculum. For gathering the data the researchers conducted unstructured interviews with the participants. In this paper the software package QSR-NVIVO was used to analyze the qualitative data. The results indicated that the participants used heuristics in curriculum development which can be adapted for use in other aspects of higher education as well.
    Keywords: Higher education curriculum, heuristics, University professors, Portfolio