فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی آموزش عالی - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بختیار شعبانی ورکی * صفحات 7-34
    امروزه رویکرد فرارشته ای در کانون توجه بسیاری از رشته ها بویژه برنامه درسی قرار گرفته است. مطالعات فرارشته ای، رویکردی جامع برای فائق آمدن بر دشوارهای برنامه درسی رشته ای و مواجهه با پیجیدگی های زندگانی بشر در عصر جدید است.در عین حال، تجلی این رویکرد در قلمروی برنامه درسی با چالش های فلسفی و پداگوژیکی، مسائل و مسئولیت های موثر بر فرآیند تدریس، مسائل و مسئولیت های موثر بر دانشجویان، مسائل و مسئولیت های موثر بر طراحی دروس، مواجه است. در این مقاله بانظربه مواضع مختلف در خصوص رویکرد فرارشته ای، به این چالش ها پاسخ داده شده است و بنابراین مبانی معرفت شناختی، ، چارچوب مفهومی و مدل برنامه درسی فرارشته ای مبتنی بر تحلیل لایه ای علی آموزشی، برگرفته از نظریه رئالیسم انتقادی باسکار، تبیین شده است. در پایان خاطرنشان شده است که فرارشته ای در عرصه برنامه درسی، متضمن طیفی از تعدیل ها و تطبیق های نهادی است که در چارچوب مجموعه های فعلی آموزشی به سادگی قابل انطباق و سازواری نیستند. بنابراین بر اساس مبادی فلسفی، معرفت شناختی و پداگوژیکی، مفهوم پردازی تازه ای از برنامه درسی فرارشته ای و دلالت های آموزشی آن ارائه شد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، لایه های علی آموزش، رویکرد رشته ای، تکثر رشته ای، فرارشته ای
  • حسین محسن پور کبریا، کورش فتحی واجارگاه، محبوبه عارفی، اباصلت خراسانی صفحات 35-58
    پژوهش حاضر، با هدف تبیین راهبردهای ارتقای فرهنگ برنامه ریزی درسی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی انجام شد. در این پژوهش با استفاده از روش کیفی داده بنیاد، اقدام به مصاحبه عمیق با 29 نفر از متخصصان و صاحب نظران حوزه آموزش عالی گردید. یافته ها نشان داده است که مهمترین راهبردهای ارتقای فرهنگ برنامه ریزی درسی در برگیرنده آموزش و آگاهی بخشی، درگیر نمودن افراد در برنامه ریزی درسی، ایجاد مراکزی در زمینه مشاوره برنامه ریزی درسی در دانشگاه ها، ملاحظه و رعایت اصول اساسی در تدوین برنامه درسی کارآمد، رشد مشارکت در آموزش عالی، و بودجه و منابع کافی است. نتایج این تحقیق، می تواند به عنوان الگوی راهنما برای برنامه ریزان آموزش عالی به منظور بازنگری و اصلاح در ساختار برنامه درسی، مشخص کردن نقاط ضعف و قوت در زمینه تحقق ارتقای فرهنگ برنامه ریزی درسی در نظام آموزش عالی و برنامه ریزی در زمینه اجرای راهبردها گردد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، فرهنگ برنامه ریزی درسی، راهبردها
  • حمید عبدی، سید ابراهیم میرشاه جعفری، محمدرضا نیلی، سعید رجایی پور صفحات 59-88
    هدف پژوهش حاضر،تبیین اهداف و محتوای برنامه درسی آینده بر اساس چشم اندازها و رسالت های آموزش عالی ایران در افق 1404 است. روش تحقیق، ترکیبی( کیفی و کمی) است. جامعه آماری پژوهش حاضر، منابع بالادستی، صاحب نظران حوزه آموزش عالی کشور، و نیز اعضای هیات علمی و دانشجویان دکتری دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 95-1394 بوده اند. دربخش کیفی از نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی، و برای جمع آوری داده ها از تحلیل محتوای کیفی منابع بالادستی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. یافته های حاصل از تحلیل محتوای کیفی منابع بالادستی نشان داد جهت گیری هایی که منابع بالادستی نسبت به علم و فناوری به عنوان چشم انداز و رسالت داشته اند، جامع نگرانه و با مدنظر قرار دادن توسعه ملی صورت گرفته است و می توان آنها در سه مقوله آموزش، پژوهش و خدمات مورد بررسی و تحلیل قرار داد. نتایج حاصل از مصاحبه ها نیز نشان داد که توجه به جامعه باید به عنوان مهمترین موضوع در تدوین اهداف و محتوای برنامه درسی آموزش عالی در نظر گرفته شود. علاوه بر این، اولویت بندی اهداف و محتوای برنامه درسی توسط اعضای هیات علمی و دانشجویان دکتری نشان داد که در مولفه هدف « آموزش حقوق شهروندی» و در محتوا « توجه به نیازهای فرهنگی جامعه» به عنوان عامل های دارای اولویت نخست شناخته شده اند. در مجموع بر اساس یافته های پژوهش، می توان گفت که رویکرد و دغدغه اصلی برنامه درسی آینده آموزش عالی ایران، جامعه محوری است.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: آموزش عالی، برنامه درسی آموزش عالی، چشم انداز آموزش عالی، رسالت آموزش عالی، منابع بالادستی
  • مرزبان ادیب منش، محمد جواد لیاقتدار، احمدرضا نصراصفهانی صفحات 89-118
    پژوهش حاضر با هدف بررسی«دانش، نگرش و مهارت اساتید و مدیران »و امکانات دانشگاه فرهنگیان برای اجرای برنامه درسی معنوی انجام شده است. بدین منظور چهار متغیر دانش، نگرش، مهارت و امکانات در دو گروه مدیران و اساتید مورد سنجش و بررسی قرار گرفت. پژوهش حاضر از نوع آمیخته است و در دو بخش کیفی و کمی مورد مطالعه قرار گرفته است. در بخش کیفی حجم نمونه شامل متون و منابع مرتبط با حوزه برنامه درسی معنوی در دسترس بود که در این بین20 منبع داخلی و 10 منبع خارجی به صورت هدفمند شناسایی و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. در بخش کمی هم حجم نمونه شامل 300 نفر از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در سال تحصیلی 1396-1395 بودند که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری در این بخش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از تحلیل محتوا و در بخش کمی از آزمون t تک نمونه ای، فرید من و خی دو برای بررسی های استنباطی استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که سطح دانش و نگرش از بیشترین میانگین و مهارت و امکانات از کمترین میانگین برخوردارند. این بدان معناست که مدیران و اساتید برای اجرای برنامه اجرای برنامه درسی معنوی از دانش و نگرش کافی برخوردار هستند اما از مهارت لازم برخوردار نیستند. همچنین امکانات دانشگاه فرهنگیان برای اجرای برنامه درسی معنوی در حد مطلوبی نیست.
    کلیدواژگان: دانش، نگرش، مهارت، برنامه درسی معنوی، دانشگاه فرهنگیان
  • مهدی کشاورزی *، محمدحسین یارمحمدیان، محمد علی نادی صفحات 119-138
    آموزش عالی بر اثر عواملی مانند کاهش کیفیت آموزش و عدم تناسب با نیازهای دانشجو و جامعه با چالش های زیادی روبرو بوده است .لذا در پاسخ به این چالش ها ،آموزش عالی برای ارتقای کیفیت فرصت های یادگیری، باید در محتوای برنامه های درسی آینده جهت گیری نوینی را دنبال کند.بنابراین می توان ادعا نمود که یکی از متغیرهای مهم که می تواند بر رشد توانایی آینده پژوهی دانشجویان تاثیرگذار باشد، محتوای برنامه درسی است.هدف این پژوهش طراحی محتوای برنامه درسی مبتنی بر توسعه آینده پژوهی در آموزش عالی بود که باشیوه پژوهشی کیفی و با استفاده از راهبرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شد. در این راستا با استفاده از رویکرد هدفمند و بکارگیری معیار اشباع نظری، مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته با 14 نفر از اساتید صاحب نظران حوزه برنامه درسی و آینده پژوهی در دانشگاه های استان فارس انجام شد، برای بدست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها در طی سه مرحله، کدگذاری باز، کدگذاری نظری و کدگذاری انتخابی با کمک نرم افزار MAXQDA 12 به مفاهیم مجزا تفکیک شدند و 19مقوله کلی به دست آمد. این مقاله یافته های مطالعه را در چارچوب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی (3مقوله )، پدیده محوری (بازنگری محتوای برنامه درسی با تاکید بر آینده پژوهی)، راهبردها (6 مقوله)، زمینه (3 مقوله)، شرایط مداخله گر (2مقوله) و پیامدها (4مقوله) تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، آینده پژوهی، محتوای برنامه درسی
  • زهره باقرزاده، نرگس کشتی آرای *، علیرضا عصاره صفحات 139-162
    هدف تحقیق حاضر واکاوی تجربه زیسته فناوران به منظور طراحی برنامه درسی آموزش مهندسی با تاکید بر تربیت فناورانه مبتنی بر نظریه زمینه ای کلاسیک است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 10 فناور به روش نمونه گیری هدفمند از نوع ملاک محور جمع آوری شد. نمونه گیری از اطلاعات در دو سطح انجام پذیرفت. سطح اول انتخاب نشانه هایی که محقق را در رسیدن به هدف اصلی و پاسخ به سوالات کمک می کرد و سطح دوم مطالعه ادبیات تحقیق پس از ظهور دغدغه اصلی در خصوص تربیت فناورانه بود. داده ها با روش کدگذاری اساسی و نظری گلیزری تجزیه و تحلیل شدند و با نرم افزار تحلیل داده های کیفی MAXQDA استخراج شد پدیده محوری تاکیدبرتربیت فناورانه در برنامه درسی آموزش مهندسی بود. یافته های تحقیق متعلق به کدگذاری نظری و ارائه پیوند میان مقوله ها و مفاهیم مرتبط با پدیده محوری است. از میان خانواده های کدگذاری نظری گلیزری خانواده« پیوندها» انتخاب شد که در نهایت به ترسیم مدل نظری برنامه درسی آونگی مبتنی بر تربیت فناورانه در آموزش مهندسی انجامید. 4 مضمون اصلی: محیط شخصی فناورانه، محیط اجتماعی فناورانه، محیط صنعتی فناورانه و تربیت فناورانه و 28 مقوله فرعی و 64 کد مفهوم استخراج گردید. براساس یافته های تحقیق تربیت فناورانه بصورت ساختاری و فرهنگی کارکردهایی معطوف به بالندگی اقتصادی دارد که بایستی بشدت مورد توجه مسولین امر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: برنامه درسی آموزش مهندسی - تربیت فناورانه، نظریه داده بنیاد، رویکرد ظاهرشونده (گلیزری)
  • واکاوی عوامل موفقیت افراد سرآمد در آزمون سراسری
    رضا سجادی، دکترنوروزعلی کرمدوست، کمال درانی، کیوان صالحی، علی مقدم زاده صفحات 163-190
    شناسایی عوامل موثر در موفقیت افراد سرآمد، و تلاش برای بهره گیری از آن، از مهمترین راهبردهای موفقیت به شمار می رود. فقدان مطالعه ای ژرفانگر در بازنمایی عوامل موفقیت رتبه های برتر آزمون سراسری، باعث شد تا در مطالعه حاضر، عوامل موثر در موفقیت نفرات برتر آزمون سراسری، مورد واکاوی قرار گیرد. بدین منظور با بهره گیری از رویکردی کیفی، و مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با برگزیدگان برتر آزمون سراسری که به روش نمونه گیری موارد کرانه ای انتخاب شدند، داده ها گردآوری گردید. پس از 12 مصاحبه، اشباع نظری حاصل و بر اساس راهبرد هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شد. تحلیل عمیق تجربه زیسته مشارکت کنندگان، به دسته بندی 7 مضمون اصلی (عوامل اصلی موفقیت) منتج گردید. نتایج به دست آمده به اساتید شرکت کننده ارائه و پس از بررسی های متوالی مورد تایید واقع شد. یافته ها حاکی از آن است که هفت عامل خودانگیختگی، موقعیت طلبی، هدفمندی، سرعت عمل، راهبردهای یادگیری، محیط آموزشی، و ویژگی های خانوادگی در کسب رتبه برتر در آزمون سراسری نقش اصلی را ایفا نموده اند.
    کلیدواژگان: عوامل موفقیت، نفرات برتر کنکور، آزمون سراسری، روش تحقیق کیفی
|
  • Bakhtiar Shabani Varaki * Pages 7-34
    Transdisciplinary approach, recently, receives significant attention in various fields of study and particularly in curriculum. It is an integral and holistic approach which offers curriculum specialists with an occasion to overcome the disciplinary limits and to celebrate and respect the complexity in human life as demonstrated by the contemporary society. However, this involves bringing the curriculum with challenges such as philosophical considerations, pedagogical issues and responsibilities affecting the teaching process, students, and the design of the courses. In this paper, with regard to diverse approaches to the transdisciplinary we answer the challenges and so, epistemological assumptions, the conceptual framework, and the model for curriculum development inspired by the causal layered analysis, based on Bhaskar's theory of critical realism, has been explained. Finally, it has been pointed out that a curriculum approach involves a range of institutional adjustments and adaptations that are not easily adaptable and structurally within the framework of current pedagogy. Therefore, in this paper, based on the philosophical, epistemological and educational foundations, a new conceptualization of the transdisciplinary curriculumand its pedagogical implications has been presented.
    Keywords: curriculum, causal layered pedagogy, pluri-disciplinary, transdisciplinary
  • Hossein Mohsenpour, Dr. Kurosh Fathi Vajargah, Dr.Mahboobe Arefi, Dr.Abasalt Khorasani Pages 35-58
    Creating a culture of participation in developing university curriculum is a major concern for professionals in the Iran higher education. Encouraging the culture of curriculum development improves the efficiency and effectiveness of higher education. The present study aims to explain the strategies for promoting the curriculum culture in universities and higher education institutions. This study is conducted through depth interviews with 29 experts in the field of higher education, and the results are analyzed by qualitative data methods. The findings show that the most important strategies for promoting the culture of curriculum development include: education and awareness, getting involved individuals in curriculum development, establishing counseling centers for curriculum development in universities, observing and adhering to the basic principles of effective curriculum development, increasing participation, devoting more budget and sufficient resources to higher education. The results of this research can be used as guidelines for higher education planners for reviewing and improving the curriculum structure, identifying strengths and weaknesses of curriculum development culture in the higher education system and planning attempts.
    Keywords: Higher Education, curriculum culture, Strategies
  • Hamid Abdi, Seyed Ebrahim Mirshah Jafari, Mohammad Reza Nili, Saeid Rajaeipour Pages 59-88
    The purpose of this study is to clarify the goal and content of future curricula of Iranian higher education based on the visions and missions defined for the country’s higher education in the horizon of 2025. The present study is conducted through a combined exploratory method and the statistical population includes upstream resources, experts in the field of higher education, as well as faculty members and PhD students of Isfahan University in the academic year of 2015-2016. In the qualitative stage, the purposeful sampling method and in the quantitative phase, appropriate stratified sampling method is employed. The data are collected through qualitative content analysis of upstream resources, semi-structured interviews and questionnaires. The findings from the analysis of the qualitative content of upstream resources showed that directions that have provided upstream resources to science and technology as a vision and mission have been comprehensive and with consideration of national development, and can also be reviewed and analyzed in three categories: education, research and service. The results of the interviews also revealed that focusing on the society should be the most important issue in the development of the goal and content of the curriculum of higher education. The results of interviews regarding the prioritization of curriculum goals and contents indicated that "citizenship rights education" and "attending to the cultural needs" are identified the priorities for goals and contents, respectively. Finally, it can be concluded that future curricula of Iranian higher education would be probably more society-oriented.
    Keywords: Higher Education, curriculum of higher education, visions of higher education, missions of higher education, upstream resources
  • Dr. Marzban Adibmanesh, Dr.Mohammad Javad Liaghatdar, Dr.Ahmad Reza Nasr Esfahani Pages 89-118
    This study seeks to investigate the knowledge, attitudes and skills of professors, and directors and available facilities at Farhangian University for implementing the spiritual curriculum. To this aim, four variables including knowledge, attitudes, skills and facilities are evaluated in two groups of professors and directors. This study is a combination of qualitative and quantitative study. In the qualitative phase, the corpus includes sources and textbooks available for spiritual curriculum among which 20 internal and 10 external sources are identified and analyzed. In the quantitative phase, the population includes all senior students of Educational Sciences (primary education) at Farhangian University in the academic year of 2016-2017. The sample includes 300 students who are selected randomly. In this phase, the researcher-made questionnaires are used as the data collection instrument. Content analysis is used for analyzing the obtained data in qualitative phase. The means indicators and standard deviation are used in quantitative phase in order to describe and one-sample t-test, Friedman and chi-square were used for inferential analysis. The results indicate that the highest average is related to level of knowledge and attitudes, while skill and facilities show the lowest average. This means that university directors and professors who are responsible for implementing the spiritual curriculum have the necessary knowledge and attitudes; however, not sufficient skills. In addition, the facilities of Farhangian University for implementing the spiritual curriculum are not at the desirable level.
    Keywords: Knowledge, Attitude, skill, spiritual curriculum, Farhangian University
  • Mehdi Keshavarzi, Dr. Mohammad Hossein Yarmohammadian, Mohammad Ali Nadi Pages 119-138
    Higher education has faced many challenges due to the factors such as reducing the quality of education and disproportionate needs of students and society. In response to these challenges, higher education should improve the quality of learning opportunities in the future curriculum direction. Therefore, it can be claimed that the content of the curriculum is one of the most important variables that can affect the ability of students to study future studies. The purpose of this study is to design curriculum content based on the development of futures studies in higher education. With a qualitative research methodology and using a strategy based on the Benny data theory (D) is performed. In this regard, semi-structured interviews with 14 faculty members in the field of curriculum and futures studies in universities of Fars province are carried out using purposeful approach and application of theoretical saturation criterion. To obtain the reliability and validity of the data from two participants review method and review of non-participating experts in the research are used. The results of the data analysis are separated into separate concepts through three stages, open source coding, theoretical coding and selective coding with the help of the MAXQDA software. As the result, 19 general categories are obtained. This article presents the findings of the study in the framework of the paradigmatic model including: causal conditions (3 categories), pivotal phenomenon (review of curriculum content with emphasis on futures studies), strategies (6 categories), field (3 categories), interventional conditions (2 categories) and consequences (4 categories).
    Keywords: Keywords: Education, curriculum, constructive
  • Zohreh Bagherzadeh, Dr.Narges Keshtiaray, Dr.Alireza Assareh Pages 139-162
    The present study seeks to design an engineering education curriculum according to the experience of technologists and with an emphasis on technology education. This study is conducted based on the classic grounded theory. The sample included 10 technologists selected through criterion type purposive sampling. The data were colleted through semi-structured interviews. In addition to the intevirews, note taking was also used as the data collection instrument. Collecting the data from the relevant documents was conducted through two phases. In the first phase, the items and signs were selected which would help the researcher achieve the main goal and answer the questions. In the second phase, the literature was studied regarding technological literacy after the emergence of the major concern. The collected data were analyzed with the Glaserian substantive and theoretical coding method and were extracted with MAXQDAQualitative data analysis software. The findings of this part were related to theoretical coding and presenting links among categories and concepts pertaining to the axial phenomenon. The links category was selected from the Glaserian theoretical coding families and, finally, it resulted in drawing the theoretical model of pendulum technological curriculum for engineering education. The results of this study revealed four main themes in engineering education curriculum based on technology education including pendulum correlations, technological personal environment, technological social environment, technological industrial environment, technological educational environment. According to research findings, technology education has structural and cultural functions that are focused on economic growth, which should be highly regarded by the responsible authorities
    Keywords: curriculum_engineering_higher education - technology education_classic grounded theory
  • Exploring the Key Success Factors of Top People in the University Entrance Exam
    Reza Sajadi, Dr. Norowz Karamdoost, Dr. Kamal Dorrani, Dr. Keyvan Salehi, Dr. Ali Moghaddamzadeh Pages 163-190
    Abstract: Identifying the effective factors in the success of top people, and trying to take advantage of them, is one of the most important strategies for success. The lack of an in-depth study in representing the success factors of top students at the university entrance exam motivated the researchers to conduct the present study. The data were collected through a qualitative approach and a deep semi-structured interview with the elective students of university entrance exam, which were selected by the extreme case sampling. After 12 interviews, theoretical saturation was analyzed and data analysis was performed based on a seven-stage Collizzi. The deep analysis of the participant's experience of life has resulted in the classification of seven main themes (main success factors). The results were presented to the participating professors and confirmed after successive studies. The findings indicated that the identified seven factors played a major role in achieving top rank in the university entrance exam. These factors include self-motivation, ambition, purposefulness, speed, learning strategies, learning environment and family features.
    Keywords: success factors, premier students, university entrance exam, qualitative research method