فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 12 (زمستان 1392)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 12 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی زنگی آبادی، مهدی احمدیان، محمد جاسم شاهسونی، جابر علی زاده صفحات 1-10
    توسعه، تغییر بنیادی در متغیر های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر جامعه محسوب می شود و تحقق آن، مستلزم ایجاد هماهنگی بین ابعاد گوناگون جامعه است. وجود دوگانگی های اقتصادی، اجتماعی، تکنولوژیکی و فرهنگی در فرآیند توسعه و تحول جامعه، یکی از مباحث اساسی در ادبیات نوین توسعه است. این معضل یک نوع آسیب شناسی توسعه را مطرح می سازد که توجه و اهتمام به آن بیش از پیش لازم و ضروری است. در همین راستا پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری تلفیقی از روش های تصمیم گیری چند معیاره تاپسیس، تحلیل خوشه ایو محاسبه ضریب پراکندگی (CV) در تلاش است تا وضعیت توزیع و توسعه شاخص های توسعه ی اقتصادی- اجتماعی، بهداشتی- درمانی و صنعتی در استان بوشهر را مورد تحلیل و ارزیابی مقایسه ای قرار دهد. نتایج این مطالعه نشان داد که: سطح برخورداری شهرستان های مختلف استان بوشهر از شاخص های مورد بررسی متعادل و متوازن نبوده و تفاوت نسبتا محسوسی از این نظر در بین شهرستان های استان مشاهده می گردد. علاوه بر این وضعیت توزیع هر یک از شاخص های سه گانه مورد ارزیابی نیز متفاوت از همدیگر است. بطوری که بیشترین اختلاف با ضریب پراکندگی برابر با 139/1 در برخورداری از شاخص های توسعه صنعتی و کمترین اختلاف در برخورداری از شاخص های اجتماعی- اقتصادی با ضریب پراکنش برابر با 387/0 مشاهده گردید. بر اساس شاخص تلفیقی توسعه، شهرستان های جم و بوشهر به عنوان برخوردارترین شهرستان ها و چهار شهرستان گناوه، دشتی، تنگستان و دیر نیز به عنوان محروم ترین شهرستانهای استان بوشهر شناخته شدند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، توسعه منطقه ای، تصمیم گیری چند معیاره، استان بوشهر
  • جواد اطاعت، عبدالرضا شجاعی نسب صفحات 11-20
    واقعیت این است که هر چند اجرای برنامه های پنج ساله توسعه در ایران از سال 1368 تا سال 1388 با توفیقاتی همراه بوده است؛ اما نتیجه اجرای برخی برنامه ها، موجب بروز عدم تعادل های منطقه ای در بسیاری از مناطق جغرافیایی کشور (بویژه مناطق مرکزی در قیاس با مناطق پیرامونی)، شده و این اتفاق، نه تنها کیفیت زندگی مردمان کشور را به شدت کاهش داده، بلکه باعث بروز مسائل زیادی در حوزه های مختلف شده است. از جمله برنامه های یاد شده می توان به برنامه چهارم کشور اشاره کرد که به دلیل ضعف و ناکارآمدی روش های مدیریتی، موجب گسترش ناپایداری در بسیاری از بخش های کشور شده است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از شاخص های مختلف توسعه (شاخص های اقتصادی– زیربنایی و اجتماعی–فرهنگی) به منظور مقایسه سطح توسعه یافتگی استان های کشور انجام شده است. گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای بوده و در تحلیل داده ها از مدل تاکسونومی عددی استفاده شده است. در طراحی نقشه های موضوعی نیز از نرم افزار GIS بهره گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که: ارزیابی فرآیند توسعه در استان های مختلف ایران به صورت تطبیقی بیانگر عدم توازن توسعه یافتگی در آنها بوده و شکاف توسعه در برنامه چهارم توسعه در مقایسه با برنامه سوم نه تنها ترمیم نشده؛ بلکه روند افزایشی نیز داشته است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری دولت، توسعه یافتگی، برنامه های پنج ساله، ایران
  • رحیم حیدری، صفیه حاضری*، شهریور روستایی، زهرا آربونی صفحات 21-34
    پارکها و فضاهای سبز مختص بانوان، به عنوان یکی از مهم ترین مراکز خدمات رفاهی و تفریحی بوده است که علاوه بر جنبه بهداشتی و روانی، در توسعه پایدار شهری و بهبود کیفیت زندگی بانوان از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی عملکرد پارک های بانوان شهر تبریز با توجه به معیارهای کاربری اراضی (کالبدی) و اجتماعی می باشد. در این راستا عملکرد پارک های بانوان تبریز با استفاده از مدل AHP، از نظر معیارهای کاربری اراضی شهری (دسترسی، سازگاری، همجواری) و معیارهای اجتماعی (محرمیت و نیازهای بانوان) مورد ارزیابی قرارگرفت. بررسی شعاع دسترسی بیان کننده این واقعیت است که پارک های بانوان موجود تبریز تمام محدوده شهر را تحت پوشش قرار نمی دهند و نیاز به مکانیابی و ایجاد پارک های بانوان جدید وجود دارد اما بررسی سازگاری پارک های بانوان با کاربری های همجوار حاکی از این واقعیت است که این پارک ها از نظر سازگاری در وضعیت نسبتا مناسبی قرار دارند. در بررسی معیارهای اجتماعی نیز مشخص شد که از منظر کاربران این پارک ها از نظر شاخص محرمیت وضعیت مناسبی ندارند و از ساختمان های مسکونی بلند مرتبه مجاور قابل مشاهده هستند. ولی بررسی شاخص نیازهای بانوان نشان داد که این پارک ها در برآورده کردن نیازهای مختلف بانوان (همانند کاهش وزن و تناسب اندام، احساس آرامش، افزایش کارایی، افزایش روحیه شادی و نشاط، ایجاد و تقویت جمع های دوستانه، تقویت اعتماد به نفس، توانمند سازی) عملکرد مطلوبی داشته اند. در کل نتایج نشانگر آن است که: بیشتر پارکهای بانوان تبریز دارای تناسب عملکردی متوسط (6/66) می باشند و 4/33 درصد دارای تناسب بسیار پایین می باشند.
    کلیدواژگان: فضای تفریحی، تناسب عملکردی، پارک های بانوان، مدل Ahp، تبریز
  • محسن احدنژاد روشتی، سمیرا مرادی مفرد صفحات 35-48
    تامین مسکن برای گروه های کم درآمد شهری از مهم ترین مسایل و چالش های پیش روی کشورهای جهان برای دست یابی به توسعه پایدار محسوب می شود. مهم ترین روش برای رسیدن به هدف تامین مسکن گروه های کم درآمد شهری، بهم پیوستن فعالیت ها بین بخش های عمومی و خصوصی در جامعه می باشد. هدف از این مطالعه بررسی نقش CDS در سطح ناحیه صفرآباد و بی سیم شهر زنجان می باشد؛ تا بتواند زمینه مناسبی برای تحرک بخشی به مسکن گروه های کم درآمد و برنامه ریزی بهتر برای توسعه شهری در سطح استان و منطقه را ارائه کند. روش مورد استفاده در این تحقیق توصیفی- تحلیلی است و از مطالعات کتابخانه ای و پیمایش میدانی، در محدوده مورد مطالعه استفاده شده است لذا بعد از مطالعه مبانی تئوریکی با استفاده روش های میدانی داده های مورد نظر گردآوری شده و در نهایت با استفاده از نرم افزار Spss و Matlab به تجزیه و تحلیل یافته ها پرداخته شد. جامعه آماری در این تحقیق 14441 واحد مسکونی می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری کوکران حجم نمونه 120 پرسشنامه محاسبه شده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که در مولفه های اصلی ارائه وام های مسکن با بهره کم، در ایجاد انگیزه برای مقاوم سازی مساکن نقش تعیین کننده دارد که 751/3% و همچنین مولفه دوم که بیانگر بهبود وضعیت اقتصادی مردم و افزایش درآمد آنان بوده 614/3% و مولفه سوم یعنی نوع مصالح به کار رفته در ساختمان263/2% مقادیر ویژه مشاهدات را توجیه و تبیین می نمایند. همچنین در تحلیل عاملی شاخص اقتصادی بیشترین تاثیر را در مسکن گروه های کم درآمد شهری دارا می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد: گروه های کم درآمد در مقایسه با سایر گروه های بالاتر، بهره مندی کمتری از منافع برنامه های توسعه شهری دارند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، مسکن، گروه های کم درآمد شهری، CDS، صفرآباد، بی سیم، زنجان
  • مسعود مهدوی، افسانه برنجکار* صفحات 49-60
    سطح بندی دهستان ها بر اساس تغییرات کاربری اراضی روستایی معیاری برای تعیین مرکزیت بیشترین تغییرات کاربری اراضی روستایی و کشاورزی به کاربری های ساخته شده و یکی از مسائلی است که امروزه بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. دغدغه اصلی زمین، موانع و محدودیت برای تامین آن است. به خصوص مرغوبیت زمین های کشاورزی و ایجاد تعادل میان حفاظت و فشارهای توسعه، موضوعی است که باید بدان پرداخته شود. در این پژوهش هدف اصلی بهینه سازی استفاده از زمین است که با استفاده از سطح بندی دهستان ها می توان عوامل موثر را شناسایی و آنها را رتبه بندی نمود. بدینوسیله برای رسیدن به توسعه پایدار مشکلات مشخص شده و اقدامات لازم جهت برطرف نمودن آن انجام می گیرد. پژوهش حاضر که با هدف بررسی عوامل موثر بر روند تغییرات کاربری اراضی روستایی در شهرستان بندرانزلی صورت گرفته از روش توصیفی- تحلیلی کاربردی استفاده شده است و جامعه آماری در نظر گرفته شد کل روستاهای بندرانزلی (27روستا) است، که حجم جامعه آماری برابر با 6968 و حجم نمونه که با استفاده از روش کوکرال تعیین شده برابر با 364 است. همچنین شاخص های که مورد ارزیابی قرار گرفته شامل: گردشگری، رشد جمعیت، توسعه کالبدی فضایی شهر و اقدامات عمرانی دولت می باشد. برای سطح بندی دهستان ها از مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی Ahp استفاده شده است، که با توجه به محاسبات انجام شده دهستان لیجارکی حسن رود رتبه یک که بیانگر بیشترین میزان تغییرات است را دربر داشته. همچنین از نرم افزارExpert choice برای تحلیل داده های مدلAhp، نرم افزارArc Gis برای رسم نقشه و مدل نهایی استفاده شده است. نتایج حاکی است که از میان شاخص های مورد بررسی گردشگری با توجه به قدمت و عملکرد در محدوده مطالعاتی نسبت به سایر شاخص ها فعالتر بوده و با وزن نسبی 444/0 بالاترین اولویت را از لحاظ تاثیرگذاری در تغییر کاربری اراضی نسبت به سایر شاخص ها در محدوده مطالعاتی داشته است.
    کلیدواژگان: روستا، سطح بندی روستایی، تغییرات کاربری، مدل Ahp، بندرانزلی
  • وحید ریاحی، صدیقه کرمی نسب * صفحات 61-70

    از سال 1377 که نخستین اقدامات برای ایجاد مدیریت روستایی در کشور انجام شد تاکنون فعالیت های گسترده ای از سوی دهیاری ها در روستاهای کشور صورت گرفت. تا حدی که در سال های اخیر دهیاری ها محرک و زمینه ساز توسعه کالبدی- فضایی روستاها شناخته می شوند. هدف اصلی این پژوهش بررسی عملکرد دهیاری ها در توسعه کالبدی- فضایی سکونتگاه های روستایی در بخش کردیان شهرستان جهرم است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و برای گرداوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. ابزار پژوهش پرسشنامه مربوط به دهیاران و سرپرست خانوار است که قبل و بعد از تشکیل دهیاری آن را مطالعه کرده است. جامعه آماری ساکنان روستاهای بخش کردیان و جامعه نمونه از 6 روستای منتخب با 1672 خانوار تعیین شده و بر اساس روش نمونه گیری کوکران حجم نمونه برابر 300 نفر برآورد گردید. برای تحلیل داده های از نرم افزار spss استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد از دیدگاه دهیاران، تغییرات چشمگیری در روستاها در شاخص های کیفیت ساخت و ساز و تثبیت و سند دار شدن املاک در روستا صورت گرفته و در زمینه شاخص های اداری- انتظامی و خدمات آموزشی تغییرات اندکی مشاهده می شود. از دیدگاه خانوارهای ساکن روستا، در بررسی عملکرد دهیاران، بهسازی و مقاوم سازی مساکن و کیفیت خدمات عمومی روستا مثبت و مکانیابی خدمات و تاسیسات منفی بوده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، دهیاری، توسعه روستایی، مدیریت روستایی، بخش کردیان
  • سیروس قنبری، جعفر کریمی صفحات 71-82
    نظر به رابطه تنگاتنگ گردشگری و تغییرات اقلیمی، سازمان های گردشگری، ضروری است تا در برنامه ریزی ها و طراحی های آینده خویش پتانسیل تاثیرات تغییر اقلیم را در این ارتباط مدنظر قرار دهند. در این پژوهش به منظور تعیین روند تغییرات شاخص اقلیم گردشگری استان اصفهان جهت برنامه ریزی و توسعه گردشگری، داده های مورد نیاز از سایت هواشناسی طی دوره آماری (2005-1976) استخراج و سپس با میانگین گیری ماهیانه و فصلی، داده ها به دو دوره 15 ساله تقسیم گردید. در ادامه با استفاده از شاخص T.C.I تحلیل ها برای تک تک فصول انجام شد. این شاخص از شرایط غیر قابل تحمل تا شرایط ایده آل برخوردار می باشد. نتایج به دست آمده جهت پهنه بندی و مشخص نمودن میزان تغییرات به محیط GIS فراخوانی و نقشه ها ترسیم گردیدند. نقشه ها حاکی از آن است که در فصل زمستان، دوره دوم نسبت به دوره اول با کاهش شرایط قابل قبول در غرب استان و افزایش شرایط خوب و خیلی خوب در مرکز و شرق استان مواجه بوده است. در فصل بهار شرایط خیلی خوب که در دوره اول محدوده بسیار کوچکی از غرب استان را در برگرفته در دوره دوم در محدوده استان مشاهده نمی گردد و شرایط عالی در دوره دوم افزایش یافته و شرایط ایده آل کاهش یافته است. شرایط خوب در دوره دوم در فصل تابستان در استان وجود نداشته و بر شرایط ایده آل و عالی در استان افزوده شده و از شرایط خیلی خوب در شرق استان کاسته شده است. در فصل پاییز با کاهش شرایط خوب طی دوره دوم در غرب استان بر دیگر شرایط به خصوص شرایط عالی در گستره اصفهان افزوده شده است. اما آزمون t-test ایستگاه نمونه اصفهان نشان دهنده آن است که شرایط اقلیم گردشگری در فصول (زمستان، بهار و پاییز) دچار تغییر نشده و تنها در فصل تابستان شرایط تغییر کرده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، شاخص اقلیم گردشگری، تغییرات آب و هوایی، اصفهان
  • علیرضا جمشیدی، سید اسکندر صیدایی، معصومه جمشیدی، داود جمینی صفحات 83-92
    زنان عشایر به شیوه های گوناگونی بر اقتصاد خانواده تاثیر می گذارند. یکی از مهم ترین شیوه های تاثیرگذاری اشتغال زنان در بخش صنایع دستی می باشد. زیرا اشتغال در این بخش علاوه بر تامین بخشی از نیازهای خانوار، می تواند یکی از منابع مهم درآمدی خانوارها نیز باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اشتغال زنان مناطق عشایری (نیمه کوچنده) در صنایع دستی بر اقتصاد خانوار آنها در دهستان زردلان واقع در (بخش هلیلان) شهرستان چرداول از استان ایلام می باشد. در این مطالعه برای جمع آوری اطلاعات از روش های مطالعه کتابخانه ای و بررسی اسنادی استفاده شده و اطلاعات میدانی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بدست آمده است. محدوده جغرافیایی پژوهش شامل 26 روستا می باشد که 16/54 درصد از کل روستاهای منطقه ی مورد مطالعه را شامل می شود. این روستاها که به عنوان روستاهای هدف انتخاب شده اند، دارای اقتصاد مبتنی بر دامداری هستند. همچنین زنان عشایر منطقه مورد مطالعه به تولید محصولات و صنایع دستی مانند سیه مال، چیت، گیوه، مونج بافی، جاجیم بافی، وسایل چوبی آشپزخانه و... می پردازند. جامعه آماری تحقیق شامل زنان بالای 12 سال (عشایر نیمه کوچنده) دهستان زردلان می باشد (2891 = N) که از این میان 190 نفر با استفاده از فرمول کوکران (5/0 = p&q و 07/0 = d) و به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه ی مورد مطالعه انتخاب شده اند. نتایج نشان داد، عواملی مانند تکنولوژی ابتدایی برای تولید، دوری به شهر و انزوای جغرافیایی، کمبود مشتری، عدم وجود بازار برای محصولات تولیدی آنها و عدم حمایت مسئولین زمینه ساز دستیابی کمتر زنان به درآمد از طریق صنایع دستی در منطقه ی مورد مطالعه می باشند. همچنین نتایج حاصل از t تک نمونه ای تاثیر اشتغال زنان عشایر در صنایع دستی را بر اقتصاد خانواده آنها به دلیل وجود مشکلات موجود تایید نکرد.
    کلیدواژگان: زنان عشایر، صنایع دستی، اقتصاد عشایر، مناطق عشایری، دهستان زردلان
  • نسرین آذرباد صفحات 93-102
    روش های نوین ناحیه بندی فضاهای جغرافیایی با هدف شفاف سازی زوایای پنهان در برنامه ریزی توسعه ناحیه ای صورت گرفت. تحلیل فضایی با لحاظ دیدگاه غالب مطالعات ناحیه ای در همگونی، فشردگی و برابری درونی و تمایز برون ناحیه ای امکان پذیر می شود. به طور معمول ناحیه بندی به واسطه شاخص های متعدد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی صورت گرفته است. اما در این مقاله عوامل ارزشی و هنجاری برای تعیین درجه توسعه یافتگی ناحیه در اولویت قرار گرفتند. بازاندیشی، تفکر و خلاقیت از ویژگی های پارادایم ارزشی- هنجاری از مکتب آرمان باوری است. در این روش ها از اصول میان رشته ای نظیر اصول مثلثات و قوانین علمی محیط زیست استفاده شده است. روش تحقیق نیز ترکیبی از روش های بنیادی و میان رشته ای است. بر اساس نتایج تحقیق، سه روش نوین قطب بندی فضای ارزشی- هنجاری، جبهه بندی فضا و ناحیه بندی مثلثاتی فضا کشف شدند. در این روش ها بر رویکردهای عمده «بیشینه سازی عوامل مثبت، سازنده و پیشرو»، «کمینه سازی عوامل منفی، مخرب و بازدارنده» و «میانه گرایی» تاکید شد. همچنین چهار منطقه و هشت ناحیه طراحی شدند. منطقه І (1و 5) با سطوح پیشرو- سازنده حائز درجه مطلوبیت و توسعه یافتگی است. منطقه П (2و6) با سطوح سازنده – بازدارنده بر توقف توسعه و امکان تحول دلالت دارد. منطقه Ш (3و 7) با سطوح بازدارنده – مخرب حائز درجه نامطلوب و توسعه نیافته است. منطقه IV (4 و 8) د رکشاکش با سطوح مخرب- پیشرو بر رکود و سکنی در فضاهای جغرافیایی دلالت دارد.
    کلیدواژگان: ناحیه بندی، مدلهای ارزشی، هنجاری، توسعه، فضا، ی منطقه ای
|
  • A. Zangiabadi, M. Ahmadian, M. J. Shahsevani, J. Alizade Pages 1-10
    Development is considered fundamental change in the socio-economic and cultural variables and its realization requires coordination among various dimensions of society. In the process of community development، the duality of economic، social، technological and cultural is considered as a major issue in modern literature of development. This problem raises the issue of pathological development that leads to pay more attention and dedication. The purpose of this descriptive-analytical study- via statistical methods such as Decision-making TOPSIS multi-criteria، Cluster analysis and Coefficient of Dispersion (CV) - is to analyze and comparative evaluation the distribution state and development indicators such as economic، social، health-therapeutic and industrial facilities of Boushehr province. It should be mentioned that this study also reflect townships of province in the terms of the development indicators of the level-based and investment priorities in order to organize regional and achieve sustainable and balance development. The results of this study show that not only the townships of Boushehr province have different level of development but also relatively significant difference in terms of various parameters from each other. The maximum difference with a coefficient of variation of 1. 139 is related to the industrial indicator and the least difference of development is related to the socio-economic indicator with coefficient of variation of 0. 387. According to combined indicators of development، Jam and Boushehr townships were the most developed and the four townships of Genave، Dashti، Tangestan and Dayyer were placed at the end stage of province development.
    Keywords: Spatial Analysis, Regional Development, Multi Criteria Decision Making, Boushehr Province
  • J. Etaat Pages 11-20
    Five-Year Programs have been performed for 20 years، from1368 to 1380، in Iran. Even though there have been numerous forward steps with regard to development، there is no developmental balance between various geographical parts of the country particularly central parts and peripheral parts. The main question in the core issue of this paper is that; does the performance of fourth program increased or decreased the existing gap between peripheral and central regions? This question has been considered through 24 criteria and standards of economic- infra structural and socio-cultural. This descriptive-analytical study by using developmental criteria has been developed in order to compare the development level of the provinces. All data extracted from books، documents، papers، and laws of the country and then data analysis have done on the base of numerical taxonomy via Excel software. Process of development in different provinces of Iran has been determined by diagrams in order to show concrete analogy. Furthermore، for designing thematic map of country in every period and in 5 levels، GIS software has been used and finally situation of all provinces have been analyzed. Results of this study demonstrate that: 1-Development process has existed in all provinces of Iran during fourth program. 2-Assessment of development process in the form of comparative comparison in various parts of Iran proves unbalance development. 3- Developmental gaps in fourth program in comparison with third program not only have not been remedied but also have increased.
    Keywords: Country, Developing, Planning, Five years Programs, Iran
  • R. Heydari, S. Hazeri, Sh. Roostayi, Z. Arbooni Pages 21-34
    Women’s parks and green spaces are one of the important welfare and recreational centers. These parks play an important role in urban sustainable development and improvement of women’s quality of life in addition to meeting their health and mental needs. This research aims to evaluate the performance of women’s parks in Tabriz based on the land usage and social criteria. For doing so، women’s parks in Tabriz were investigated by AHP model based on urban land usage criteria (availability، compatibility، neighborhood، etc.) and social criteria (privatization and women needs). This investigation indicates that Tabriz women’s parks are not covered in all areas and construction of new women’s parks is necessary. Compatibility of these parks is located in relatively good condition from compatibility point of view and neighborhood usage. According to the social criteria، the users believe that these parks lack optimal privacy index and they are seen from surrounding tall buildings. The studies of the women needs showed that these parks have optimal performance in meeting women needs (weight loss، calmness، increase of efficiency and joyfulness، empowerment of friendly gatherings and self-esteem). In general، the results showed that most of the women’s parks in Tabriz have 66. 6% medium functional fitness and % 33. 4 low fitness indexes.
    Keywords: Tabriz, Functional Fitness, Women's parks, AHP Model
  • M. Ahadnejad Reveshty, S. Moradi Mofrad Pages 35-48
    Providing housing for low-income groups in urban areas، as one of major challenging issues of the world، is achieved sustainable development. It seems that making a link between the public and private sectors of the community is the best way to achieve the goal of providing housing for low-income urban groups. The aim of this study is to investigate the role of CDS in Wireless and Safrabad of Zanjan province in order to offer mobilize housing for low-income and provide better-planned urban development in the province. This descriptive- analytical research is used library studies and field surveys of survey area for data collection. The theoretical foundation of the methods is used to collect the desired data and eventually SPSS software and Matlab for data analysis. The population of this study consisted of 14441 residential units and sample size of 120 is calculated by using Cochran''s sampling method. The results show that approximately %3/751 of low-interest mortgages have a decisive role in creating motivation for retrofitting houses، %3/614 of allocated loan has been an improvement in the economic situation of the people that leads to increase their income، and %2/263 of that has special values in using the type of materials that used in the construction. The factor analysis of economic indicators has the greatest impact on low-income urban housing group. Also، the results of this study indicate that، due to the nature of the mechanism and design of urban model، low-income groups have less benefit from urban development programs than high-income groups.
    Keywords: Planning Housing, Urban Low, income Groups, CDS, Safarabad, Bisim of Zanjan
  • M. Mahdavi, A. Berenjkar Pages 49-60
    Classification of rural districts based on land use is a criterion for determining the centrality of most instances of land use change from rural and agricultural purposes to construct objectives، which has come to a brighter focus today than ever. The main concern is the obstacles and limitations in providing plots of land. Particularly، agricultural land quality and maintaining a balance between preservation and development pressures should be addressed. The main purpose of this study is to optimize land use. Detecting and rating effective factors can be performed by grading rural districts which helps us to identify the problems and take measures to overcome them. The purpose of descriptive-analytical-practical current study by using evaluating effective factors on the process of rural land is to change in Bandare Anzali city and Guilan of Iran. The statistical population، included all the villages of Anzali (=27) and sample size of 364، is calculated by using Cochran''s sampling method. The parameters that were evaluated included: tourism، population growth، physical development of the city، and civil measures taken by the administration in the area under study. In order to grade rural districts، the Analytical Hierarchy Process (AHP) model was used. Based on the results، tourism is the most effective index in rural land use change. Lijarkee district has mostly been affected and a wide area of its rural land has been exploited for construction purposes. In order to achieve sustainable development، effective policies and procedures should be fostered to change and control this process. Expert Choice Software was used for data analysis in Ahp Model، Arc Gis Software for drawing of maps and Excel Software was used for statistical analysis and calculations.
    Keywords: Lands Application Change, Government's civil Activities, Urban Spaces Frame Development, Ahp Model, Bandar Anzali
  • V. Riahi Pages 61-70

    The first attempting to establish rural management has been done by the governors of rural districts in villages since 1377. In recent years، governors of rural districts have been known as the dynamics and underlying stimulus for the physical-space development of rural settlements. The main objective of this study is to analyze performance of Kurdian district in Jahrom County. This study is a descriptive-analytical research and data are collected form library-documentation research، field studies and surveys. The population of the study was 1672 households from villages and six selected villages that sample size was estimated at 300 people by using Cochran sampling method and SPSS software for data analysis. Results from the governors of rural districts'' perspective showed that significant changes took place in improving the quality of construction and establishing of having property documentation in villages and little changes in administrative، security and training services. Rural households have positive viewpoint about the governors of rural districts'' performance in retrofitting housing، quality public services، facilities and negative viewpoint about them in localization services.

    Keywords: Assessment, Municipalities, Rural Development, Rural Management, Kurdian District
  • S. Ghanbari, J.Karimi Pages 71-82
    By considering the close relationship between tourism and climate change، it is essential that tourism organizations plan and design their future potential on the base of climate change impacts. In order to study the process of climate change for tourism planning and tourism development in Isfahan province، the statistical data are collected from weather site from 1976 to 2005 and data were divided into two 15-year period by extracting the mean monthly and quarterly. T. C. I index، which has the unbearable situation to perfect condition، was used for analyzing each season. Results are used for drawing GIS maps by identifying and highlighting changes in different zones. GIS maps indicate that the west of province in the second period has lower acceptable condition than the first period in winter and the center and the east of province face with good and very good condition. In spring، very good condition enclosed only very small west part of province that in the second period is not seen within the province. Thus، excellent condition was increased but ideal condition was reduced in the second period. In autumn، a decline of good condition during the second period in the west causes to increase especially the excellent condition in all of areas of Isfahan. The t-test analysis of the station shows that the climate conditions in the tourist seasons (winter، spring and autumn) have not changed and only changed in summer conditions.
    Keywords: Climate index for tourism, Climate change, Isfahan, GIS
  • A.R. Jamshidi, S. E. Seidai, M. Jamshidi, D. Jamini Pages 83-92
    Nomad’s women affect the household economy via various ways. Employment of women in the handicrafts sector is one of the most important ways affecting the household economy for providing their needs. The aim of this present study is to investigate the effect of nomad women''s employment (semi-migratory) in handicrafts on household economies in Zrdlan village from chardavol county of Ilam province. This applied research was conducted by data collection form library-documentation research، field studies and survey via questionnaire. Geographic area of research is 26 villages that 54. 16 percent of the total villages in the study area are included. The rural economy is based on livestock breeding. In the study area also nomads'' women produce handicrafts such as sieh mal، chit، give، monj bafi، Jajim bafi، woodworking equipment of kitchen and etc. The population of the study was women over 12 year old (nomads، semi-migratory) in Zardelan village (2891 = N)، which sample size was estimated at 190 cases by using Cochran formula (0. 5 = p & q and 0. 08 = d) and using simple random sampling. Results showed that factors such as primitive technology for production، being far away from town، geographical isolation، lack of customers، lack of markets for their products and the lack of official support cause less access of women to income via handicrafts production in the region are studied. On the other hand، one-sample t-test results did not confirm the impact of nomad women`s employment in handicrafts on their household economies because of the problems.
    Keywords: Nomad's women, handicrafts, Nomads Economy, Zardelan Village
  • N. Azadbad Pages 93-102
    The new methods in regionalization of geography spaces are with the aim of clarifying the hidden angles and innovation in regional development planning. The spatial analysis is possible with homogeneity، compactness and equality of inside region and distinguishes of outside region. The values and norms are preferred to determine the degree of development in area. This method has been applied in the interdisciplinary principals such as the principles of trigonometry and scientific laws environment. The research method is a combination of fundamental methods and interdisciplinary. Tree new methods were detected under the heading to the polarization of value-normal spaces، space side taking and trigonometrically regionalization of space. These methodologies emphasized the elements of maximizing positive، constructive and trailblazing factors، minimizing negative، destructive and deterring factors and mid-oriented. Based on our study findings، four areas and eight regions were designed. Area І consists of regions (1، 5)، indicates progressive-constructive levels and obtains a degree of desirability to represent a develop mentality. Area П consist of regions (2، 6) and indicates constructive-deterring levels. It represents a development stay. Area Ш consists of regions (3، 7) and indicates destructive and deterring levels. It acquires a degree of undesirability to represent its underdevelopment. Area IV consists of regions (4، 8) and indicates destructive-progressive levels. It represents stagnation and pauses in geographical spaces.
    Keywords: Regionalization, Methods, Value, Normal, Development, Space