فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 13 (بهار 1393)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 13 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسین سرایی*، نعمت شاه کرمی، مجتبی فتایی، مسعود سلطانی صفحات 1-12
    عدم توجه به نظام سلسله مراتب شهری و نحوه ی پراکنش و توزیع کانون های شهری در پهنه ی یک منطقه از یک طرف و رشد سریع شهرنشینی از طرف دیگر به عدم تعادل و گسیختگی در ساختار فضایی شهرها منجر خواهد شد. تعیین نحوه سازمان یابی فضائی سکونتگاه های شهری به مدیریت فضائی آنها کمک شایانی می کند. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی نظام سلسله مراتب شهری استان لرستان است. پژوهش از نوع توسعه ای و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. همچنین ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای- اسنادی می باشد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل های رایج در ارزیابی نظام سلسله مراتبی مانند، حد اختلاف طبقه ای، تحلیل نزدیک ترین همسایگی و ضریب آنتروپی استفاده شده است. نتیجه پژوهش نشانگر آن است که: سلسله مراتب شهری استان لرستان از لحاظ شاخص نزدیک ترین همسایگی، به تعادل (2.15) تمایل دارد. ضریب آنتروپی در اکثر دوره های مورد بررسی به سمت 1 میل کرده و از حالت نرمال و استانداردی برخوردار بوده است. بنابراین بر اساس نتایج این دو مدل توزیع فضایی نقاط شهری در استان لرستان در طی دوره ی1390-1335 متعادل بوده است. با توجه به مدل حل اختلاف طبقه ای توزیع جمعیتی نقاط شهری استان لرستان از یک گسیختگی و عدم تعادل در طی دوره ی زمانی مورد مطالعه برخوردار بوده است. این امر ناشی از آن است که شهر خرم آباد با مرکزیت سیاسی، اداری و اقتصادی و شهر بروجرد با سابقه ی تاریخی، موقعیت طبیعی و رشد صنایع، بیشترین جمعیت را به خود جذب کرده اند و با شهرهای کوچک دارای اختلاف فاحش جمعیتی هستند.
    کلیدواژگان: نظام سلسله مراتبی، ضریب آنتروپی، حد اختلاف طبقه ای، استان لرستان
  • حسن جواهری*، حسین حاتمی نژاد، کرامت الله زیاری، احمد پور احمد صفحات 13-30
    اغلب روش های تحلیل فقر سنتی دو محدودیت عمده دارند. اول، اغلب روش ها تک بعدی بوده و تنها یکی از ابعاد فقر مانند درآمد را مورد بررسی قرار می داند. دوم، این روش ها جمعیت را با استفاده از خط فقر به دو بخش فقیر و غیرفقیر تقسیم می نمودند. توجه به سایر محرومیت ها موضوع سنجش فقر چندبعدی را مطرح ساخت. به منظور رفع محدودیت دوم تئوری مجموعه های فازی طی دهه های گذشته در زمینه فقر و ابهامات مربوط به آن مورد استفاده قرار گرفت. از طرفی، تاکید مطالعات اخیر بر اهمیت متغیرهای جغرافیایی به عنوان یکی از عوامل تعیین کننده فقر، جایگاه ویژه ای به سیستم اطلاعات جغرافیایی در این گونه مطالعات داده است. هدف اصلی این مطالعه بررسی عملی بودن استفاده از روش های فازی و مدل سازی زمین آماری جهت کسب اطلاعات قابل استناد به منظور سنجش و پهنه بندی فقر چندبعدی در فضاهای شهری است. این پژوهش از نظر اهداف کاربردی و از نظر شیوه انجام توصیفی– تحلیلی است. اطلاعات و داده های این پژوهش از طریق پیمایش میدانی نمونه های انتخاب شده به روش فضایی تصادفی طبقه ای در سال 1391 جمع آوری شده است. در این پژوهش از میان روش های سنجش چندبعدی فقر، روش کاستا (2002) و از میان روش های زمین آماری روش کریجینگ و کریجینگ همبسته جهت سنجش فقر چند بعدی در قالب 70 شاخص اقتصادی و درآمدی، مسکن، مالکیت و دارایی، بهداشت و سلامت، و دانش و مهارت استفاده شده است. از میان مدل های زمین آماری موجود روش کروی و نمایی با نتایج تابع فازی فقر انطباق بیشتری داشته و از دقت بالاتری برخوردار بوده اند. نتایج در قالب پهنه بندی علمی صورت گرفته به وضوح نشان دهنده اختلاف فضایی فقر در محدوده شهر کامیاران است.
    کلیدواژگان: فقر چندبعدی، رویکرد فازی، پهنه بندی فقر، فقر شهری، زمین آمار، کریجینگ، کامیاران
  • عیسی ابراهیم زاده*، داود حاتمی صفحات 31-44
    امروزه با توسعه روزافزون مناطق شهری و پیشی گرفتن شهرنشینی بر شهرسازی، معضلات عدیده ای مانند افزایش بی رویه جمعیت، گسترش کالبدی غیرهدفمند شهرها و افزایش آلودگی های زیست محیطی آن را به همراه داشته که در این بین توسعه فضاهای سبز در شهرها می تواند نقش مهمی در حفظ و تعادل کارکردهای شهری و ارتقا بازده اجتماعی- توسعه ای آن ایفا نماید. پژوهش حاضر تحلیلی بر عملکرد مدیریت فضای سبز با توجه به نقش شاخص های دسترسی فیزیکی، اجتماعی - فرهنگی، بهداشتی و ایمنی فیزیکی در ارتقا بازده اجتماعی و توسعه ای آن در شهر ایذه می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و داده های مورد نیاز، از طریق بررسی های اسنادی و مطالعات میدانی اخذ شده است. جامعه آماری پژوهش کل جمعیت شهر ایذه بوده و حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 391 نفر برآورد شده است. بررسی های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS20 و از طریق آزمون کولموگرف اسمیرنف نرمال بودن توزیع داده ها مورد آزمایش قرار گرفت و در نهایت با بهره گیری از آزمون های پارامتریک تی تک نمونه ای وOneWay ANOVA اقدام به تجزیه و تحلیل نموده ایم. نتایج حاصل از تحلیل های کمی و کیفی فضای سبز شهری ایذه، بیانگر آن است که کمبود شدید فضای سبز شهری در آن محسوس و این مهم نشان دهنده ی عملکرد نامطلوب مدیریت شهری ایذه در تمامی شاخص های مورد بررسی بوده و لازم است فضای سبز شهری و کارکردهای فضایی- مکانی آن در این شهر به منظور ارتقا بازده اجتماعی و توسعه ای آن مورد بازبینی و اصلاح قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت فضای سبز، بازده اجتماعی و توسعه ای، سرانه فضای سبز، توزیع فضای سبز، ایذه
  • علی اکبر عنابستانی* صفحات 45-60
    مشارکت بدون شک عامل اساسی در توفیق فرایند طرح های توسعه روستایی است، اما تمرکز قدرت نزد دولت و نهادهای اجرایی سبب می گردد تا مشارکت مردم در فرایند تهیه، اجرا و نگهداری این طرح ها، با چالش روبرو شود. در این مقاله تلاش شد تا عوامل ساختاری-نهادی موثر بر مشارکت روستاییان در فرایند اجرای طرح های هادی روستایی مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق در این مطالعه، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی و همبستگی است. جامعه آماری تحقیق، 21 روستا که در آنها طرح هادی اجرا شده است و از بین آنها10 روستا با جمعیت 5504 خانوار به روش نمونه گیری انتخاب گردید. در سطح روستاهای مورد مطالعه با روش نمونه گیری (کوکران) 233 خانوار روستایی انتخاب و به روش نمونه گیری تصادفی مورد پرسشگری قرار گرفتند. یافته های مطالعه بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون های همبستگی تیپ پیرسون نشان می دهد که ارتباط معنی دار و نسبتا قوی با ضریب 477/0 بین عوامل ساختاری-نهادی موثر بر مشارکت و فرایند اجرای طرح های هادی روستایی وجود دارد، به نحوی که عوامل ساختاری- نهادی موثر بر مشارکت حدود 25 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین می نماید و در بین عوامل ساختاری- نهادی، متغیر نقش تشکل های مردم نهاد در مشارکت آفرینی به میزان 6/25 درصد بر روند اجرای طرح هادی تاثیرگذار بوده است. در توزیع فضایی رابطه بین عوامل ساختاری-نهادی موثر بر مشارکت و روند اجرای طرح های هادی در شش روستا، همبستگی مستقیم و نسبتا کاملی وجود دارد.
    کلیدواژگان: دولت، رسانه ارتباط جمعی، تشکل مردم نهاد، مشارکت روستاییان، طرح هادی
  • جمشید عینالی* صفحات 61-74
    یکی از چالش های بخش کشاورزی- به عنوان مهم ترین تامین کننده اشتغال و درآمد روستایی در کشور ما- تقطیع گسترده و پراکند بودن قطعات اراضی متعلق به هر یک از بهره برداران است. بررسی تجارب کشورهای موفق در ساماندهی اراضی کشاورزی نشان می دهد که یکی از مهم ترین راه حل های غلبه بر این چالش، یکپارچه سازی اراضی است که می تواند از طریق بهبود زمینه های کارآفرینی در بخش کشاورزی به عنوان محرکی برای ایجاد دگرگونی اقتصادی- اجتماعی در جامعه روستایی عمل کند. هدف این مطالعه بررسی نقش یکپارچه سازی توافقی اراضی کشاورزی در محدوده مورد مطالعه در بهبود زمینه های کارآفرینی از دیدگاه کشاورزان مشمول طرح ها است. به این منظور از 30 طرح اجرا شده با مشارکت610 بهره بردار کشاورزی، 136 بهره بردار با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب گردید. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و برای گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های ویلکاکسون، جدول توافقی و t دو نمونه ای بهره گرفته شده است. نتایج این پژوهش در دو محور ارایه شده است: الف) در بین کشاورزان با اراضی یکپارچه شده، تحلیل قبل و بعد از یکپارچه سازی نشان می دهد که این پروژه ها در ایجاد زمینه برای شکل گیری و توسعه کارآفرینی کوچک مقیاس کشاورزی موفق بوده اند، ب) مقایسه دیدگاه دو گروه با اراضی یکپارچه و غیر یکپارچه مبین تفاوت معنادار در شاخص های کارآفرینی می باشد، که این امر بیانگر تاثیر مثبت اقدامات یکپارچه سازی اراضی پراکنده بهره برداران در یک یا چند نقطه در بهبود زمینه های کارآفرینی کشاورزی است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، یکپارچه سازی اراضی، توسعه روستایی، خدابنده
  • مرضیه معین افشار، غلامرضا میری*، مریم کریمیبان بستانی، رضا نیکبخت صفحات 75-86
    امروزه توسعه شهرهای کوچک به عنوان یک فرایند اجتماعی، اقتصادی و فضایی- مکانی در محیط روستایی باعث بهبود و افزایش خدمات به روستاییان و کاهش شدت وابستگی آنان به شهرهای رده بالاتر خود شده و به عنوان مراکزی مناسب در فضاهای روستایی با هدف انسجام فضایی مورد تاکید قرار گرفته اند. در دو دهه گذشته توجه ویژه ای به نقش شهرهای کوچک در توسعه نواحی روستایی و عملکرد مثبت آنها در الگوی سکونتگاهی مناسب در کشورهای در حال توسعه شده است. تحقیق حاضر با تکیه بر مطالعه در شهر کوچک بنجار در پی بررسی کارکرد اجتماعی و اقتصادی به روستاهای پیرامون در زمینه هایی مانند رشد اقتصادی و بهبود خدمات دهی اجتماعی در قالب 11 مولفه پرداخته شده است. نوع پژوهش حاضر کاربردی و روش انجام آن توصیفی تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی و اخذ اطلاعات از طریق پرسشنامه و مشاهده در روستاهای بالای50 خانوار با حجم نمونه 365 خانوار، با سطح اطمینان 95 درصد به کمک فرمول کوکران تعیین و انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و پردازش آنها از روش های آماری SPSS،Exsel و از مدل AHP و سیستم اطلاعات جغرافیایی به تعیین اهمیت نسبی فاکتور های موثر در سطح برخورداری از امکانات و خدمات روستاهای شهر کوچک بنجار پرداخته شد. با توجه به نتایج حاصل از تحلیل یافته های پرسشنامه ای با آزمون T تک نمونه ای جهت تحلیل تاثیر کارکرد اجتماعی و اقتصادی شهر کوچک بنجار بر روستاهای اطراف پرداخته شد. که میانگین شاخص اجتماعی (2.72)، مورد تایید و میانگین شاخص اقتصادی (3.52) رد گردید.
    کلیدواژگان: شهرهای کوچک، کارکرد اقتصادی، اجتماعی، خدمات رسانی، شهربنجار
  • سید حسن مطیعی لنگرودی*، فضیله دادورخانی، حسن علی فرجی سبکبار، حسن دارابی، ابراهیم رستگار صفحات 87-102
    امروزه از سرمایه های ارسالی مهاجران بین المللی به عنوان یکی از ابعاد مالی و سرمایه گذاری در کشورهای در حال توسعه نام می برند. در بعد عمومی، سرمایه های ارسالی مهاجران عمدتا در بخش های کالبدی، فرهنگی- اجتماعی، اقتصادی، آموزشی و بهداشت و درمان سرمایه گذاری می گردند. در شهرستان لامرد به عنوان محدوده پژوهش، اینگونه سرمایه گذاری ها در بخش های مختلف و از جمله در بخش بهداشت و درمان هزینه شده است. اینکه اینگونه سرمایه ها به چه میزان و با چه الگوی توزیعی در سطح بخش های سیاسی و اداری برای دسترسی به تاسیسات بهداشت و درمان هزینه گردیده اند، از مسائل عمده پژوهش به حساب می آید. از این رو پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به ارزیابی توزیع فضایی سرمایه های ارسالی مهاجران در بخش بهداشت و درمان شهرستان لامرد پرداخته است. نتایج مطالعات اسنادی و اکتشافی حاکی از 88 اقدام عمرانی شامل ساخت انواع مراکز بهداشتی و درمانی و تاسیسات و تجهیزات پشتیبان این بخش است. برآورد اعتباری این اقدامات بر قیمت پایه سال 1391 بیش از 410 میلیارد ریال بوده است. تحلیل فضایی میزان دریافت سرمایه های ارسالی مهاجران در چهار بخش مرکزی، اشکنان، علامرودشت و چاه ورز نشان می دهد که مدیریت عرصه های جغرافیایی در توزیع سرمایه های ارسالی مهاجران وجود نداشته است. بر اساس استانداردهای پیشنهادی برای خدمات بهداشت و درمان، توزیع فضایی خدمات پایه (خانه های بهداشت و مراکز بهداشت و درمان) از وضعیت مناسب برخوردار و توزیع فضایی خدمات تخصصی (بیمارستان، درمانگاه و مجتمع های خدمات درمانی) شاهد عرصه های دارای توان بالاتر از میزان جمعیت و کاملا برخوردار (مرکزی و اشکنان) برخوردار (علامرودشت) و محروم (چاه ورز) را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه های ارسالی مهاجران، خدمات بهداشت و درمان، سکونتگاه های روستایی، شهرستان لامرد
  • احمدعلی خرم بخت، سید رحیم مشیری*، مسعود مهدوی صفحات 103-120
    خشکسالی از جمله واقعیت های انکارناپذیر اقلیمی ایران محسوب می شود و بدون توجه به آن، هرگونه برنامه ریزی و آینده نگری به شکست منجر خواهد شد. تحلیل خشکسالی و شناخت ویژگی های آن می تواند برنامه ریزان را در مواجهه با بحران های ناشی از آن یاری دهد. در تحقیق حاضر، شهرستان لارستان واقع در استان فارس به عنوان منطقه مطالعاتی انتخاب، و برای بررسی ویژگی های خشکسالی از داده های بارندگی 19 ایستگاه در دوره آماری 1368 تا 1392 استفاده شد. هدف آن بوده است که با استفاده از شاخص های SPI، CZI، ZSI و RDI به شناخت ویژگی های مختلف خشکسالی منطقه پرداخته شود. پس از تحلیل آماری داده ها مشخص گردید که دوام خشکسالی بر حسب ZSI بیش از سایر شاخص هاست. همچنین، شاخص SPI سختی بیشتری را نمایان می سازد. در مقیاس ماهانه، SPI مشخصه شدت را بیش از شاخص های دیگر نمایان می سازد، اما در مقیاس سالانه، حساسیت RDI نسبت به مشخصه شدت بیش از شاخص های دیگر است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص خشکسالی، خشکسالی اقلیمی، لارستان
  • محمود خسروی*، مهدی دوستکامیان، سید حسین میرموسوی، علی بیات، احسان بیگ رضایی صفحات 121-132
    زمین آمار یکی از مهم ترین روش های برآورد توزیع مکانی پدیده های جغرافیایی به ویژه بارش و دما می باشد؛ چرا که برآورد دقیق آنها در بسیاری از علوم مانند هیدرولوژی، جغرافیا، کشاورزی و آبیاری حائز اهمیت می باشد. در این مطالعه به منظور دست یابی به بهترین روش درون یابی دما و بارش ایران از روش های زمین آمار کریجینگ ساده (SK)، کریجینگ معمولی (OK) و کریجینگ عام (UK) استفاده شده است. در این راستا برای دست یابی به این مقصود180 ایستگاه همدیدی و کیلیماتولوژی کشور که دارای بیشترین طول دوره آماری بوده اند، در محدوده کشور انتخاب شد. سپس برای انجام این پژوهش ماتریسی با ابعاد 118 109 ایجاد گردید و به عنوان پایگاه داده ای در این تحقیق مورد استفاده واقع شد. پس از مشخص شدن بهترین روش میان یابی به منظور طبقه بندی از تحلیل خوشه استفاده شد. برای تجزیه تحلیل داده ها و ترسیم نمودارها از نرم افزارهای ArcGIS، SPSS و MATLABبهرهگرفته شد. یافته ها نشان داد که روش کریجینگ ساده از نوع نمایی و کریجینگ معمولی از نوع کروی بهترین روش برای میان یابی و درون یابی بارش و دما می باشد. نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایبروی یاخته های دما و بارش پنج پهنه اقلیمی را مشخص نمود که این مناطق عبارت است از: معتدل گرم - سرد و نیمه خشک – معتدل مرطوب – گرم خشک – بسیار گرم و خشک.
    کلیدواژگان: ایران، روش های زمین آمار، تجزیه خوشه ای، دما، بارش
  • حجت مهکویی*، کاظم جاجرمی، زهرا پیشگاهی فرد صفحات 133-143
    با گسترش پدیده خطرناک کم آبی، اکنون بیش از 26 کشور با بیش از 300 میلیون نفر جمعیت با بحران کمبود آب مواجه اند.در صورت ادامه روند موجود تا سال 2050 میلادی این رقم به 66 کشور با جمعیتی حدود دو سوم کل جمعیت دنیا، خواهد رسید.طبق گزارش های سازمان ملل در نیم قرن اخیر، بیش از 1830 مورد، مناقشه در زمینه آب در جهان رخ داده که 37 مورد آن سبب بروز جنگ و یا انفجار سدها شده است. برخی ژئوپلیتیسین ها، قرن 21 را سده ی هیدروپلیتیک می دانند و بر این باورند که اغلب درگیری ها و جنگ های منطقه ای در جهان به دلیل بحران برامده از کمبود آب خواهد بود. در واقع هیدروپلیتیک مطالعه ستیز و همکاری میان ملت ها بر سر تقسیم منابع آبی است. از این رو هیدروپلیتیک را می توان دانشی توصیف کرد که با توجه به ثابت بودن میزان آب شیرین و ابعاد فزاینده مصرف آن به مطالعه برهمکنشی های واحدهای سیاسی در سطوح محلی، منطقه ای و گروهی در خصوص منابع آب شیرین می پردازد.کشورهای مصر، سودان و اتیوپی بر سر تقسیم آب رود نیل در کشمکش با هم هستند. عراق با سوریه و ترکیه بر سر رودهای دجله و فرات تنش های جدی دارند. از این رو در خاورمیانه، کشورها در طول سالیان اخیر، برنامه ریزی برای دستیابی به منابع آبی جدید و استفاده بهینه از منابع آب را آغاز کرده اند. به طوری که برنامه های جدی کشورهای حاشیه ی خلیج فارس در این زمینه قابل تامل به نظر می رسد. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به دنبال بررسی وضعیت منابع آب به ویژه آب شیرین و کمبود آن در کشورهای حاشیه ی خلیج فارس می باشد. نتایج نشان می دهد که در منطقه ی ژئوپلیتیکی خلیج فارس، منابع آب شیرین و قابل استفاده برای جمعیت این کشورها وضعیت مناسبی را ندارد.
    کلیدواژگان: بحران آب، ژئوپلیتیک آب، تهدیدات زیست محیطی، کشورهای حاشیه ی خلیج فارس
|
  • M. H. Saraei*, N. Shahkarami, M. Fataei, M.Soltani Pages 1-12
    Not only lacking of attention to urban hierarchical system and city center distribution fashion in a region but also the rapid growth of urban settlements cause to lead issues such as immoderation and fragment in cities spatial structure; incorrect political and economic decisions and immethodical planning that provoke this study. This research is based on the evaluation of Lorestan Province's urban hierarchy. The data of this descriptive-analytical research is collected via library-documentary. Prevalent urban and region planning models such as class conflict limit; the nearest neighborhood analysis and the entropy index have been used to analyze the data. Research result indicates that Lorestan Province's urban hierarchy tends to become moderate (2.15) by considering the nearest neighborhood parameter. The entropy index tended to 1 based on normal status in most analyzed periods. Therefore, the space distribution in Lorestan Province's urban areas has been moderated through this study based on results of two models which is mentioned earlier. Regarding class conflict solution model, population distribution in Lorestan Province's urban areas has been fragmented and immoderate from 1956 to 2011.As a matter of fact, Khoramabad City, as a political, business and economic center; and Borujerd City, being a historical background, natural position, and industries growth in this city, have attracted the most population in comparison with the other cities. At last, this study suggests a couple of guidelines to improve hierarchical system.
    Keywords: Hierarchical System, Entropy index, Class conflict solution, Lorestan province
  • H. Javaheri*, H. Hataminejad, A. Pourahmad, K.A. Ziari Pages 13-30
    Most of the methods designed for the analysis of poverty have two limitations: i) they are one-dimensional, i.e. they refer to only one proxy of poverty, namely low income or consumption expenditure; ii) they need to dichotomize the population into the poor and the non-poor by means of the poverty line. Nowadays, many authors recognize that poverty is a complex phenomenon that cannot solely be reduced to monetary dimension. Thus, the need for a multidimensional approach, which consists in extending the analysis of variety nonmonetary indicators of living conditions, is tangible. Due to second limitation, fuzzy sets can be used to identify those households that are absolutely deprived and poor, those households that are slightly less deprived, and households lying on the threshold of poverty. As poverty levels that have space and time components, a cartographic approach within a GIS environment allows the display and representation of poverty which aids the understanding of the causes of poverty. This study uses fuzzy approach and geostatistics techniques to identify reliable methods to measure multidimensional poverty and uses a poverty mapping in urban areas. The data of this descriptive-analytical study is collected by a survey technique via questionnaire. This survey uses a stratified random spatial sampling to determine and select samples. This study is based on the fuzzy multidimensional poverty measurement that proposed by Costa (2002) and geostatistics techniques (Kriging and Cokriging). Some factors such as economic and income; housing; property and finance; health; and knowledge and skills as criteria are taken in to consideration in the process of data analysis. According to results, spherical and exponential models suite with fuzzy membership of poverty more than the others. Poverty mapping clearly shows the spatial heterogeneity of poverty in this study area.
    Keywords: Multidimensional poverty, Fuzzy approach, Poverty mapping, Geostatistics, Kriging, Kamyaran
  • I. Ebrahimzadeh*, D. Hatami Pages 31-44
    Nowadays by increasing development of urban areas and urbanization, each city will be faced by numerous problems such as population increasing, physical expansion and environmental pollution. As a matter of fact, the green space development in cities can play an important role in maintaining the ecological balance and adjustment of urban air pollution. Izeh city, as the case study, has the apparent scarcity of urban green space. So based on the data collected, by population about 113,456 people and 2/5 family persons in 1388, the total average per capita green area of this city is 3/30 square meters (including: public green space, privacy and protection). On the other hand, the Department of Housing and Urban Development proposed 12 meters per capita is necessary. Consequently, its spatial distribution is very unbalanced and disproportionate. By considering that 96 percent of green spaces of Izeh are allocated in Zone1 and Zone2 of the City, only 4 percent of the urban green space is covered and enjoy green space areas within each of the urban areas is very disproportionate. This analytical research shows that Izeh city has very low per capita green space and its spatial distribution in the five areas of the city are very unbalanced contrary to national and international standards and suffers from a severe lack of green space. Finally, this study, by using an appropriate model, offers the per capita green space for the Izeh city.
    Keywords: Green space, Per capita of green space, Standard, Spatial distribution, Izeh Cit
  • A.A. Anabestani* Pages 45-60
    Participation is undoubtedly a major factor in success of rural development projects,but the concentration of power in government and administrative bodies make itdifficult for people to participate in planning, implementation and maintenance of theseprojects. This descriptive-analytic and correlational research study attempts to examinethe structural-institutional factors affecting the rate success of performance process inrural guidance plans. The statistical population of the study included 21 villages inwhich the rural guidance plans were implemented. Ten villages with a population of5504 households were selected by using sampling techniques. By applying randomsampling method and Cochran formula, 233 households were asked to fill out designedquestionnaire. Based on the results of Pearson correlation tests with the coefficient of0.477, research findings show that there is a highly significant relationship betweenstructural-institutional factors affecting participation and performance of guidanceplans, to the extent that structural-institutional factors affecting participation explain25% of changes attributed to dependent variable. Among the structural-institutionalfactors, the variable of “the role of non-governmental organizations in encouragingpublic participation” was 25.6% effective in implementation of guided plans. There wasoverall and direct correlation in spatial distribution of the relationship betweenstructural-institutional factors affecting participation and performance process in guidedplans in six villages.
    Keywords: Government, Mass media, Non, governmental Organizations (NGOs), Villager's participation, Guided plans
  • J. Eynali* Pages 61-74
    One of the most important challenges of agricultural sector- as the most important provider of employment and income in rural areas of our country- is the extensive segmentation and distribution of agricultural land plots belonging to each of the beneficiaries. Evaluation of successful countries’ experiences in the organization of agricultural lands shows that nowadays one of the most important solutions to overcome this challenge is the land consolidation; that can be as a stimulus for creating socio-economic changes in rural communities through improvement of agricultural entrepreneurship contexts. The purpose of this study is to evaluate the role of participatory agricultural land consolidation in improvement of entrepreneurship contexts from the viewpoints of shareholder farmers of this study area. For this purpose, from 30 implemented projects, with the cooperation of 610 farmers, 136 cases were selected by using the Cochran sampling. This descriptive analytical research was used questionnaire for data collection. For data analysis, statistical methods such as Wilcoxon test, Crosstabs and Independent Samples t-test were used. The results of this study are presented in two axes: A) land consolidation analysis among farmers with integrated land plots showed that these projects have been successful in creating contexts for formation and development of small scale agricultural entrepreneurship. B) The comparison of the attitudes of two groups of integrated and non-integrated land plots shows a significant difference in entrepreneurship indexes that indicates positive impact of beneficiaries’ scattered land plots consolidation activities in one or several locations in improvement of agricultural entrepreneurship contexts.
    Keywords: Agricultural entrepreneurship, Land consolidation, Rural development, Participation
  • M. Moeinafshr, M. Karimian, R. Nikbakht, Gh. R. Miri* Pages 75-86
    Nowadays, the development of small towns as a social, economic, and environmental process has caused to improve and increase the number of services delivered to the rural and decrease their dependence on the higher-level cities. In addition, these rural areas are considered as appropriate places for the spatial rural development. In the past two decades, particular attention to the positive role of small towns in rural areas for development of settlement pattern in developing countries has been considered. The purpose of this present is to study the effect of social and economic of Bonjar on its surrounding villages on the base of 11 prescribed aspects such as economic development and improvement of social services, etc. Data collection for this descriptive-analytical research is library-documentary and taken via filled out questionnaire and observation in the villages with more than 50 households (totally 365 samples) and the confidence level by using Cochran formula was %95. The data analysis and processing were performed through statistical methods such as SPSS, Excel and AHP model and geographic information system to determine the relative importance of factors affecting the rate of enjoyment of facilities and services in the rural area of Bonjar. By analysis of one sample T-test questionnaire, the impact of social and economic functioning of this small town on its surrounding villages shows confirmed mean social index (2.72) and rejected mean economic index (3.52).
    Keywords: Small towns, Economic, Social performance, Service, Bonjar town
  • S. H. Mottie Langroudi*, F. Dadvar Khani, H. A. Faraji Sabokbar, H. Darabi, E. Rastegar* Pages 87-102
    Nowadays, international migrants’ remittances are one dimensions of financial investment in developing countries. In general, international migrants’ remittances are mainly invested in physical, socio-cultural, economic, educational and health care sectors. In Lamerd district as case study, such investments have been done in different sectors especially in the health care sector. Hence, this descriptive-analytical study is designed to consider the spatial distribution of migrants’ remittances in the health care sector of Lamerd district. The results of documentary and discovery studies demonstrate 88 constructional projects such as building various health care centers, installments and supportive equipment have been done in the health care sector. The financial estimation of these constructional projects according to the base price of 2012 has been more than 410 billion Rials. The spatial analysis of the reception of migrants’ remittances in four counties such as Markazi, Ashknan, Alamrodasht, and Chahvarz shows that there has been no geographical field management in the distribution ofmigrants’ remittances. Based on proposed standards for health care services, the spatial distribution of base services (health houses and health care centers) has been appropriate and the spatial distribution of specialized services (hospitals, clinics, and health care complexes) has been higher than the population in Markazi and Ashknan and fair in Alamrodasht but poor in Chahvarz.
    Keywords: Migrant's remittances, Health care services, Rural settlements, Lamerd district
  • A.A. Khorrambakht, S.R. Moshiri*, M. Mahdavi Pages 103-120
    Drought is considered as one of the undeniable climatic facts of Iran, and regardless of it, any forecasting and planning will fail. The analysis of drought and understanding its features can help planners to deal with the crises that occur. In the present study, Larestan, that is located in the Fars province, was selected as a case study, and to evaluate the characteristics of drought, precipitation data of nineteen stations in the period 1368 to 1392 were used. The purpose of using indicators SPI, CZI, ZSI and RDI was to identify the various features of drought. After data analysis, it was concluded that ZSI Shows the durability of drought’s periods longer than other indices. Also, SPI refers more deterioration of droughts. At the monthly scale, SPI Shows more severity than other indices, but at the annual scale, reaction of RDI is greater of other indices.
    Keywords: Larestan, Drought, Drought indices, Climatic Drought
  • M. Khosravi*, M. Doustkamian, S. H. Mirmousavi, A. Biat, E. Biek Rezaei Pages 121-132
    Geostatistics is one of the most important methods for evaluate the spatial distribution of geographical phenomenon like precipitation and temperature. The accurate evaluation of climatic elements is very important in many sciences like hydrology, geography, agricultureand irrigation. In this study, in order to achieve the best methods for interpolation of temperature and precipitation in Iran Geostatistics methods such as Kriging SK, OK and UK were used. For this purpose, 180 synoptic and climatology stations data having the highest statistical period were selected. Then a matrix with 109 *118 Dimensions was created and used as the database of this study.After determining the best interpolation method, the cluster analysis was applied to climate classification. SPSS, ArcGIS and MATLAB software were used for data analysis and drawing maps and graphs. The result shows that the simple Kriging (exponential type) and ordinary Kriging (spherical type) are the best method for interpolation of precipitation and temperature in Iran. The results of cluster analysis on the precipitation and temperature determined five climate zones. These main climatic zones are:1 Temperate warm zone 2-Semiarid cold zone 3-Humid temperate zone 4-Warm and dry zone 5-Hot and dry zone.
    Keywords: Iran, Geostatistics methods, Cluster analysis, Temperature, Precipitation
  • H. Mahkouii*, K. Jajarmi, Z. Pishgahifard Pages 133-143
    Through proliferation of dangerous dehydration phenomenon, more than 26 countries with over 300 million people have been faced water shortage crisis recently. If the current trends continue, by the year 2050, this figure would have been extended in 66 countries with a population of about two-thirds of the world. According to the United Nations report, in the last half century, more than 1,830 encounter cases occurred in the context of global water, of which 37 dams has been burst in case of war disputation. Egypt, Sudan and Ethiopia over Nile water sharing are in conflict with each other. Iraq, Syria and Turkey have serious tension on Tigris and Euphrates. In recent years, Middle East countries have been planned applications for accessing to new water resources and the efficient use of water resources. In this way, it is so considerable that the littoral countries of Persian Gulf plan special strategies for further exploitation of the water resources. This descriptive-analytical study by using documentary resources is planned to consider the status of water resources, especially fresh water shortage in the Persian Gulf littoral countries. The results show that fresh and usable water sources for the population of countries in Persian Gulf region are not in good condition.
    Keywords: Water, Water Crisis, Hydro politics, the Persian Gulf littoral Country