فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 17 (بهار 1394)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 17 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهین نسترن، فرحناز ابوالحسنی، نرجس بختیاری صفحات 1-14
    تغییرات اجتماعی- اقتصادی دهه های اخیر عدم تعادل ناحیه ای و تمرکز بیش از حد امکانات در برخی نقاط (کوژهای توسعه) و محرومیت دیگر نقاط (مغاک عقب ماندگی) را در پی داشته است. برای تعدیل در پراکنش شاخص های توسعه، برنامه ریزی جامع توسعه پذیری مناطق با هدف ارایه ی الگوی مناسب برای توزیع متعادل خدمات، جمعیت و سکونتگاه ها (تعادل فضایی) ضرورت می یابد. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی و سنجش درجه ی توسعه یافتگی یا نحوه ی برخورداری شهرستان های کل کشور از 30 شاخص ترکیبی؛ جمعیتی، کالبدی، زیربنایی، اجتماعی– اقتصادی و بهداشتی– درمانی است، جامعه ی آماری پژوهش، 336 شهرستان کشور بر اساس آمار سال 1385 می باشد. بر این اساس 30 شاخص مورد بررسیبا بهره گیری از روش های متداول سنجش سطح توسعه یافتگی شامل تحلیل عاملی، تاپسیس و موریس مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و نتایج حاصل از تحلیل های صورت گرفته با استفاده از روش میانگین رتبه ای ترکیب گردیده است. برای نیل به این مهم، شاخص های مورد مطالعه با استفاده از روش تحلیل عاملی به 8 عامل تقلیل یافته و به صورت ترکیبی در عوامل معنی دار ارائه گردیده اند. بر این اساس از عامل اول و دوم که دارای درصد بارگیری بالاتر از 10 درصد بودند؛ استفاده شده و بقیه ی عوامل از تحلیل حذف شدند. همچنین با بهره گیری از شاخص ترکیبی موریس و تکنیک تاپسیس چهار سطح برخورداری مشخص و نحوه ی پراکنش شهرستان ها در سطوح ارائه شده تشریح گردیده است. نهایتا با استفاده از اولویت بندی رتبه ها روش های مذکور ادغام و سطوح چهارگانه برخورداری (ورابرخوردار، فرابرخوردار، میان برخوردار و فروبرخوردار) ایجاد و جایگاه هر یک از شهرستان ها در این سطوح مشخص شده است. نتیجه ی حاصل از رتبه بندی نهایی نشان می دهد که 112 شهرستان سطح میان برخوردار و 90 شهرستان فروبرخوردار بیشترین تعداد شهرستان های کشور را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: عدالت فضایی، عدالت اجتماعی و منطقه ای، تحلیل عاملی، تکنیک تاپسیس، رتبه بندی ترکیبی
  • محمد نبی شهیکی تاش، حسین یغفوری، باقر درویشی صفحات 15-30
    یکی از شاخص های سنجش عدالت منطقه ای، شاخص کاردینالی رفاه می باشد. این شاخص با توجه به اطلاعات درآمد سرانه مناطق و ضریب نابرابری منطقه ای محاسبه می شود و منعکس کننده سطح رفاه اقتصادی مناطق می باشد. در این مقاله برای ارزیابی شدت عدم تعادل فضایی رفاه اجتماعی در استان های ایران، از شاخص رفاه آمارتیاسن و کشش تابع رفاه اجتماعی در سال1390 استفاده شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که بیشترین سطح رفاه سرانه در استان های ایران مربوط به استان های تهران، بوشهر و مرکزی بوده و کمترین سطح رفاه مربوط به استان سیستان و بلوچستان می باشد. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که در اکثر استان های غیر برخوردار، رتبه مالیات سرانه و متوسط نرخ مالیاتی بالاتر از رتبه درآمد سرانه است و این مساله بر خلاف اصول عدالت مالیاتی در دریافت مالیات است. از این رو در راستای متعادل و متوازن ساختن توسعه مناطق مختلف، رویکرد مبتنی بر توسعه همه جانبه بر مبنای قابلیت ها، مزیت های نسبی، توانمندی ها و محدودیت های منطقه ای ضروری به نظر می رسد. یعنی آنکه می باید الگوی توسعه مبتنی بر آمایش سرزمین با استناد بر توازن منطقه ای و افزایش استانداردهای رفاهی دنبال شود. همچنین دولت می تواند با اتخاذ سیاست های بازتوزیعی مناسب، وضعیت نابرابری در درون استان ها و در بین استان های مختلف را بهبود ببخشد، در این راستا از جمله سیاست هایی که می توان پیشنهاد نمود اصلاح سیستم مالیاتی کشور است.
    کلیدواژگان: رفاه، تعادل منطقه ای، آمایش، توزیع درآمد، رفاه اجتماعی، ایران
  • حسین نظم فر، بهزاد پادروندی صفحات 31-44
    تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره با اتخاذ انواع مشخصه های کمی و کیفی و وزن دهی آن ها ابزارهای مناسبی در تحلیل تصمیم گیری برنامه ریزی توسعه ی نواحی می باشند. در همین راستا پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با هدف بهره گیری تلفیقی و مقایسه ای از روش های تصمیم گیری چند معیاره تاپسیس، تحلیل چند معیاره ویکور و محاسبه تحلیل سلسله مراتب (EHP) در تلاش است تا وضعیت توزیع و توسعه شاخص های توسعه ی اقتصادی- اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی- درمانی در استان لرستان (بعنوان جامعه هدف) را مورد تحلیل و ارزیابی مقایسه ای قرار دهد. نتایج نشان دهنده موقعیت متفاوت توسعه یافتگی شهرستان های استان در روش های مورد مطالعه است. در برآیند تحلیل مقایسه ای نیز چنین به نظر می رسد که روش VIKORبه لحاظ این که میزان نوسان نتایج در این روش در مقایسه با دو روش دیگر مورد استفاده، دارای درصد و شدت تغییرات کمتری است، از اعتبار بیشتری در سطح بندی توسعه نواحی برخوردار است.
    کلیدواژگان: تحلیل چندمعیاره، روش شباهت به گزینه ایده آل، برنامه ریزی توافقی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، لرستان
  • کاظم رنگزن، عظیم صابری، محسن بختیاری صفحات 45-58
    توسعه ی صنعتی اگرچه تاثیراتی عظیم و انکارنشدنی بر تمامی جنبه های زندگی بشری از خود به جای گذارده است، ولی بعضا عدم به کارگیری روش های هدفمند و مبتنی بر توسعه ی پایدار منجر به عدم تداوم توسعه و بحران های زیست محیطی شده است. یکی از مواردی که در این عرصه مورد غفلت واقع شده نحوه استقرار مکانی واحد های صنایع می باشد. هدف این تحقیق بررسی قابلیت های روش فرآیند تحلیل شبکه ای در مکان یابی واحدهای صنایع چوب استان خوزستان با تکیه بر توابع تحلیلی نرم افزار GIS است. عدم دقت در مکان یابی صنایع چوب کشور منجر به بروز مشکلاتی ناخواسته چون افزایش هزینه حمل و نقل و توقف خط تولید شده است. روش ANP با طبیعت شبکه ای خود در برخورد با مسائل چند معیاره از قبیل مکان یابی، پتانسیل قابل قبولی در انتخاب بهترین مکان بر مبنای داده ها و دقت به کارگیری شده دارد. در این مطالعه، با جویا شدن نظرات کارشناسی، عوامل مختلف دخیل در مکان یابی صنایع و فرآورده های چوبی از منابع گوناگون شناسایی و جمع آوری شدند و پس از اصلاحات لازم، وارد محیط GIS گردید. سپس لایه های اطلاعاتی با به کارگیری روش ANP جهت تعیین اوزان و رتبه های متناسب، با هم تلفیق شدند و نقشه ای تحت عنوان اولویت استقرار مکانی صنایع و فرآورده های چوبی استان خوزستان حاصل شد. این نقشه پس از تحلیل حساسیت لایه های ورودی تایید شد. بر اساس نقشه حاصل، مناسب ترین مکان های احداث و توسعه ی صنایع چوب در حدود 8 درصد مساحت استان را در برگرفته اند. این مطالعه قابلیت های بالای تحلیل های GIS، تصمیم گیری چند معیاره و روش تحلیل شبکه به علت برخورد شبکه ای با مسائل مکانی را در مکان گزینی صنایع به خوبی نشان می دهد و از طرفی برای آنالیز حساسیت نتایج، روشی بهبودیافته را به کار گرفته است.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل شبکه ای، مکان یابی صنایع چوب، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، خوزستان
  • مصطفی طالشی، محمود جمعه پور، محمود گنجی پور صفحات 59-74
    توسعه مناطق روستایی، یکی از محورهای اصلی سیاست دولت است و به این منظور دولت برای دستیابی به توسعه روستایی از ابزارهای مختلف استفاده کرده و اقدامات متعددی را به مرحله اجرا در آورده است. سرمایه گذاری های عمرانی یکی از مهم ترین ابزارها در این زمینه است. بخشی از پیامدهای سرمایه گذاری عمرانی را می توان در نظام اجتماعی شاهد بود که دارای محورهای متفاوتی مثل توانمند سازی و ظرفیت سازی است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر سرمایه گذاری های دولت در ظرفیت سازی روستاهای کشور است. روش تحقیق از نوع اسنادی و پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را کلیه 14431 نفر ساکن در 11 روستای ناحیه آران و بیدگل تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از نمونه گیری کوکران 312 نفر تعیین گردید. در روش پیمایش، پس از گردآوری اطلاعات با پرسشنامه خود ساخته و پردازش اطلاعات با نرم افزار SPSS، با توجه به سطح سنجش متغیرها از روش های آماری توصیفی و استنباطی کندال b استفاده شده است. نتایج نشان می دهد رابطه ی میان میزان سرمایه گذاری عمرانی و ظرفیت سازی: ایجاد ظرفیت نگهداری از تاسیسات روستا (058/0sig=)، تغییر و بهبود در مدیریت روستا (054/0sig=)، پذیرش نقش در فعالیت های عمرانی (049/0sig=) و (041/0sig=) و قدرت کنترل و تغییر ناشی از مداخله سازمان های دولتی (048/0sig=) در روستاهای ناحیه می باشد. بنابراین دولت با سرمایه گذاری های عمرانی درتقویت و ارتقاء ظرفیت سازی جوامع روستایی از کارآمدی ناچیزی برخوردار است و هنوز روستانشینان نیز نقش آفرینی کمتری را در توسعه روستایی برای خود قایل هستند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، ظرفیت سازی، دولت، روستاهای آران و بیدگل، اثرات اجتماعی، آران و بیدگل
  • ولی الله ربیعی فر، سجاد صنعتی منفرد، مهدی ساشورپور، مجید حضرتی صفحات 75-90
    طرح هادی روستایی بخشی از طرح کالبدی ناحیه ای است که به منظور تجدید حیات و هدایت روستا به لحاظ ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی اجرا می شود. این طرح با هدف توزیع بهینه خدمات و نیز ایجاد کالبدی مناسب برای فراهم کردن بستر بهبود جریان توسعه اقتصادی- اجتماعی در روستا انجام می شود. تحقیق حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و ارزیابی اثرات اجرای طرح هادی در تحولات اقتصادی- اجتماعی کیفیت زندگی سکونتگاه های روستایی استان زنجان پرداخته است. در این زمینه، از طریق مطالعات کتابخانه ای و برداشت های میدانی، اطلاعات لازم گردآوری گردیده است. جامعه آماری تحقیق شامل آن دسته از روستاهای استان است که در آنها طرح هادی اجرا شده بود. با استفاده از فرمول کوکران و با مقدار خطای 0.05 و سطح اطمینان 95%، 381 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. برای تحلیل داده ها نیز از آزمون T تک نمونه ای و تحلیل مسیر بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که، اجرای طرح هادی با میانگین 3.8 موجب بهبود شاخص اجتماعی شده است. اما در شاخص های اقتصادی تاثیر چندانی نداشته و میانگین آن 2.18 بوده است. در این زمینه، متغیرهای بهداشت و آموزش به ترتیب با آمارهT، 23.427 و 11.286 بیشترین تاثیر و متغیرهای تولید و درآمد با آماره T 15.164- و 15.527- کمترین تاثیر را از اجرای طرح هادی پذیرفته اند. برای بهبود عملکرد طرح هادی روستایی، بازنگری در تدوین قوانین، شناخت کافی مجریان و برنامه ریزان از روستا، تقویت مشارکت و توجه ویژه طرح هادی به اقشار فقیر روستا ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: طرح هادی، کیفیت زندگی، سکونتگاه های روستایی، استان زنجان
  • وحید ریاحی، لقمان زمانی صفحات 91-102
    توسعه ی سریع کالبدی سکونتگاه های روستایی در حاشیه ی رودخانه ها و رود دره های کشور، موجب بروز خسارات و مواجه گردیدن روستاها با مشکلات متعددی گردیده است. به گونه ای که ضرورت چاره اندیشی برای کاهش اثرات منفی پدیده ی سیل را بر پایه ی مطالعات علمی و اعمال مدیریت کارآمد مبتنی بر یافته های علمی، بیش از پیش روشن می سازد. هدف از انجام این تحقیق مدیریت بر بحران سیلاب در مناطق روستایی و شناسایی پهنه های امن و در معرض خطر سکونتگاه های روستایی است و بدین منظور روستاهای شهرستان سروآباد از توابع استان کردستان به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. برای رسیدن به این امر از شش فاکتور شیب، جهت شیب، پوشش گیاهی، لیتولوژی، بارندگی و فاصله از مسیل استفاده شده است. این پژوهش بر حسب روش تحلیلی و بر حسب ماهیت کاربردی است و در انجام آن از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) بهره گرفته شده و در نهایت پس از تجزیه و تحلیل داده ها و لایه های اطلاعاتی، نقشه های نهایی تلفیقی خطر و نقشه های هم پوشانی جهت ارزیابی فاکتورها تولید گردید. نتایج مطالعه ضمن آنکه به شناسایی مناطق امن و در معرض خطر سیل در نواحی روستایی شهرستان انجامید، نشان داد که حدود 50 درصد مساحت شهرستان، 39 روستا از مجموع 77 روستا و 48 درصد جمعیت سکونتگاه های روستایی در محدوده پرخطر سیل قرار دارد.
    کلیدواژگان: بحران های روستایی، سکونتگاه های روستایی، سیل خیزی، شهرستان سروآباد
  • حامد قادرمرزی*، علیرضا جمشیدی، داود جمینی، حمید نظری سرمازه صفحات 103-118
    هدف از پژوهش حاضر که از نوع توصیفی تحلیلی بوده، شناسایی موانع توسعه کارآفرینی در بین زنان روستایی است که به صورت موردی در دهستان شلیل از توابع شهرستان اردل انجام گرفته است. گردآوری اطلاعات به دو شیوه اسنادی و میدانی بوده که داده های میدانی از طریق سرشماری زنان روستایی که در کلاس های کارآفرینی شرکت داشته اند (195 نفر)، جمع آوری شده است. روایی ابزار تحقیق به صورت صوری با کسب نظرات کارشناسان مربوطه و اساتید دانشگاهی تاییدشده و پایایی ابزار تحقیق با توزیع 30 پرسشنامه در خارج از محدوده مورد مطالعه، با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (895/0)، تایید گردید. جهت دستیابی به هدف اصلی پژوهش از تکنیک TOPSIS، و برای وزندهی به متغیرهای مورد مطالعه، از با استفاده از نظرات کارشناسان متخصص کارآفرینی و تکنیک AHP، استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد سه عامل نداشتن پشتوانه مالی و پس انداز کافی، نداشتن وثیقه و ضامن برای استفاده از اعتبارات دولتی و عدم توانایی در رقابت با مردان در عرصه تجارت و اقتصاد، به ترتیب با ضریب اولویت 624/0، 613/0 و 590/0، مهم ترین توسعه کارآفرینی زنان روستایی محدوده مورد مطالعه می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، کارآفرینی، موانع کارآفرینی، زنان روستایی، دهستان شلیل
  • مجید شمس، علی صفاری راد، احمد قاسمی صفحات 119-134
    جهانی شدن یکی از پدیده هایی است که جامعه بشری در حال حاضر با آن مواجه می باشد. ابعاد و دامنه ی این پدیده آنقدر وسیع و گسترده است که تمام شئون زندگی را در بر می گیرد. جهانی شدن با ابزارهای مهمی چون تکنولوژی ارتباطات– اطلاعات، خدمات و کاربری های مرتبط با آن، ساختار کالبدی بسیاری از شهرهای جهان را تحت تاثیر قرار داده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای است. با توجه به اینکه هدف این مقاله بررسی تاثیرات جهانی شدن بر ساختار کالبدی شهرهای جهان اسلام با موردشناسی شهر اصفهان می باشد، این پژوهش درصدد آن است که با استفاده مدل تغییر سهم و آمار موجود در طرح های تفضیلی، تغییرات ایجاد شده در کالبد شهر اصفهان در سه نوع کاربری مهم مانند کاربری مسکونی، تجاری و شبکه معابر را بر اساس روند جهانی شدن مورد تجزیه تحلیل قرار دهد. نتایج نشان می دهد که فرآیند جهانی شدن در شهر اصفهان باعث تغییراتی در فضاهای کالبدی شهر اصفهان گردیده است که از جمله در کاربری مسکونی باعث پیش رفتن به سوی بلندمرتبه سازی (3 و 4 طبقه) و آپارتمان نشینی، در کاربری تجاری باعث ایجاد فروشگاه های بزرگ از جمله فروشگاه های زنجیره ای بزرگ مانند رفاه و هایپر استار شده که باعث صرفه جویی در هزینه و زمان شده است. در کاربری شبکه معابر باعث ایجاد شبکه بزرگراهی و اتوبانهای دو طبقه شده است. بنابراین می توان بیان داشت که جهانی شدن تغیرات زیادی درفضاهای کالبدی شهراصفهان به جای گذاشته و این تغییرات نیز ادامه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، ساختار کالبدی، شهرهای اسلامی، کاربری اراضی، اصفهان
  • عیسی پور رمضان، محمد مجد رحیم آبادی صفحات 135-150
    توسعه فیزیکی شهر روندی است که طی آن محدوده های فیزیکی شهر و فضاهای کالبدی آن در ابعاد افقی و عمودی و در طول زمان از نظر کمی و کیفی افزایش می یابند. روند تحولات شهری در استان گیلان، اراضی حاشیه شهرها را تحت تاثیر روند شهرنشینی قرار داده و در راستای نیاز جمعیت شهری به مسکن جدید، کاربری این اراضی تغییر و به اراضی ساخته شده تبدیل شده است. هدف این پژوهش، بررسی و تحلیل عوامل موثر در توسعه فیزیکی شهر رحیم آباد و اثرات آن بر کاربری اراضی حاشیه شهر رحیم آباد در طی سال های 90 - 1370 می باشد. از این رو پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و مبنای روش آن توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق روش های اسنادی و مطالعات میدانی بدست آمده است. نتایج حاکی از آن است که شهر رحیم آباد در طی سال های مورد بررسی دو نوع روند توسعه فیزیکی، یکی روند کند و نسبتا متعادل متناسب با افزایش طبیعی جمعیت شهری طی سال های80-1370 که تاثیر اندکی بر تغییر کاربری اراضی کشاورزی حاشیه شهری داشته و دیگری روند تند و شتابان در سال های90-1380 را تجربه نموده است. در این دوره حدود 53 هکتار از اراضی کشاورزی به محدوده ساخت و ساز شهری اضافه شده است. همچنین بررسی ها نشان می دهد که در بین عوامل موثر محیطی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در توسعه فیزیکی شهر رحیم آباد، سهم عوامل اجتماعی از قبیل افزایش جمعیت، مهاجرپذیری، بهبود شبکه های ارتباطی و عوامل سیاسی مانند نقش خدماتی و حوزه نفوذ بسیار بالای این شهر و بویژه اجرای برنامه های عمرانی دولت یعنی شروع عملیات احداث سد پلرود، بیش از عوامل محیطی و اقتصادی بوده است.
    کلیدواژگان: شهر، توسعه فیزیکی، تغییر کاربری، اراضی کشاورزی، شهر رحیم آباد
  • محبوبه جلالی، احمد خادم الحسینی صفحات 151-162
    گردشگری به عنوان یک صنعتی نوین، در سال های اخیر تاثیرات زیادی بر وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جهان داشته است. و بسیاری از کشورهای جهان را بر آن داشته، که سرمایه گذاری های عمده ای را در سطوح محلی، به لحاظ درآمدزایی فراوان این بخش، اختصاص دهند. بنابراین، استفاده از روش های مناسب برای رتبه بندی و تعیین بهترین مناطق نمونه گردشگری به منظور گسترش و تخصیص منابع با مدد تعدادی از معیارها و شاخص ها، ضروری می باشد. هدف این پژوهش سطح بندی مناطق نمونه گردشگری استان کرمان بر اساس برخی از شاخص های موثر در جذب گردشگری است. روش بررسی در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی است. داده های این پژوهش به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به سازمان گردشگری، شهرداری و فرمانداری استان کرمان جمع آوری گردیده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل تحلیل عاملی و برنامه SPSS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد از میان عامل های در نظر گرفته شده برای سطح بندی مناطق نمونه، عامل زیرساخت اقامتی- فرهنگی با مقدار 17.47 موثرترین و عامل تامین سوخت با مقدار 1.41 کم اثرترین بوده اند. همچنین نتایج نشان می دهد از میان مناطق نمونه قلعه دختر با بار عاملی 7.46، جوپار با بار عاملی 6.92 و طوبی با بار عاملی 6.09 به ترتیب در سطح یک تا سه از نظر دارا بودن زیرساخت های گردشگری قرار دارند، در نتیجه بهترین شرایط را جهت سرمایه گذاری ها و عملیات عمرانی دارا می باشند و سایر مناطق در رده های بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: سطح بندی، مناطق نمونه گردشگری، مدل تحلیل عاملی، استان کرمان
  • صیاد اصغری سراسکانرود، علی اکبر تقیلو، بتول زینالی صفحات 163-178
    ژئوتوریسم ترکیبی از واژه زمین و توریسم است و به توریسمی گفته می شود که دارای جاذبه های زمین شناسی، مورفولوژیکی و فرهنگی است. استفاده صحیح و بهینه از این جاذبه ها در مناطق مختلف، مستلزم شناخت از جنبه های مختلف است. هدف این تحقیق ارزیابی توان ژئوتوریسم منطقه ای و مقایسه مناطق با هم دیگر است. محدوده مورد مطالعه این تحقیق مناطق ژئوتوریستی هفت چشمه نقده، دره قاسملو و دره بند ارومیه می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و مقایسه ای است. جامعه آماری تحقیق گردشگران بازدیدکننده از مناطق مورد مطالعه در روز جمع آوری اطلاعات بوده و از روش نمونه گیری تصادفی برای انتخاب نمونه (39 نفر گردشگر و 11 نفر کارشناس) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل دینامیکی هادزیچ و از مدل ضریب عدم تشابه برای مقایسه مناطق مورد مطالعه استفاده گردید. بر اساس نتایج بدست آمده: توان ژئوتوریستی دره بند، قاسملو و هفت چشمه به ترتیب برابر با 07/33، 53/37 و 81/31 است که نشان می دهد توان ژئوتوریستی مناطق را در حد متوسط بوده و تفاوت های مناطق نیز در برخی از زیرشاخص ها بوده و در حالت کلی شباهت های منطقه ای زیاد می باشد. بیشترین شباهت بین منطقه بند و قاسملو در شاخص قابلیت دید و ارزش چشم انداز به ترتیب با ضریب 02/0 و 1 می باشد. بالاترین شباهت بین بند و هفت چشمه در زیر شاخص، ارزش تفسیری (مرتبط با داستان های خوب) با ضریب 7/10 است.
    کلیدواژگان: گردشگری، ژئوتوریسم، دره قاسملو، دره بند، هفت چشمه، اورمیه
|
  • M. Nastaran, F. Abolhassani*, N. Bakhtiari Pages 1-14
    In recent decades, social and economic changes have been caused regional imbalance and over centralization of facilities in some places (convexity development) and deprivation in other places (backwardness abyss). To balance dispersion of developmental indices, an exhaustive planning for region development is needed to present an appropriate pattern for balanced distribution of services, population and residences (spatial balance). The present study is established to evaluate developmental degree or the way through which the cities of the whole country may affect 30 combinational indices including; demographic, skeletal, infrastructural, social-economic and health-medicinal. Statistical population of the research includes 336 cities of country and is based on the statistics of 2006. Thirty studied indexes were analyzed and investigated by using the typical development level measuring methods including; factorial analysis, TOPSIS and Morris. The results have been merged by the use of sequence average method. To achieve the purpose, the indexes study were modified into 8 factors by using factorial analysis method and presented in combinational form in significant factors. Only the first and the second factors loading ten percent higher than the other factors that were used. Four levels of cities were determined by using Morris and TOPSIS indices. Finally, by prioritizing the sequences, the four phases of enjoying (Highly-developed، developed، moderately-developed، under-developed) were developed. The results of final ranking showed that 112 moderately-developed and 90 under-developed cities are existed in country.
    Keywords: Social, regional justice, Combinational Ranking, Factor Analysis, Morris Index
  • M. N. Shahiki Tash*, H. Yaghfoori, Bagher Darvishi Pages 15-30
    Cardinal welfare index is one of the indices for measuring horizontal regional equity. This index is calculated based on the income data of regions’ per capita and regional imbalance coefficient and the economical welfare level of regions. In this paper, Amartya Sen welfare index and tension function of social welfare have been used from 2011for measuring the intensity of spatial imbalance of social welfare in provinces of Iran. The research findings indicate that the highest level of welfare per capita in provinces of Iran is related to Tehran, Bushehr and Markazi provinces, and the lowest level is related to Sistan and Baluchestan province. Also, the findings show that the rank of tax per capita and average of tax rate of most no-welfare provinces is higher than the rank of income per capita that this subject is placed against the tax fairness principles in taxation. Therefore, comprehensive development approach; based on capabilities, relative advantages, capabilities and regional limitations; is needed in order to make a balanced and equal development of different areas. On the other hand, the government can improve the unequal status inside the provinces and among different provinces by adopting appropriate redistribution policies. In this way, the policy of modifying tax system of Iran can be recommended.
    Keywords: Welfare, Regional balance, Land use Planning, Income Distribution
  • H. Nazmfar*, B. Padarvandy Pages 31-44
    Multi-criteria decision making techniques with a variety of qualitative and quantitative characteristics are useful tools for the analysis of regional development planning decisions.In this regard, this descriptive - analytical study by using multi-criteria decision; such as TOPSIS, VIKOR and AHP; is trying to assess the distribution and development of indicators of socioeconomic, cultural, health care in Lorestan province.Results indicate the location of operation of different methods of city development. The results of the comparative analysis shows that VIKOR method is more valid for ranking regions in compare with other used methods because the volatility results of this method is less.
    Keywords: Multi, criteria analysis, TOPSIS, VIKOR, AHP
  • K. Rangzan, A. Saberi, M. Bakhteyary* Pages 45-58
    Although industrial development has huge and undeniable impact on all aspects of the human life, but sometimes without use of purposeful and sustainable development-based approaches has led it to lack of continuity of sustainable development and environmental crises. The aim of this investigation is studying capabilities of Network Analytical Process method, as one of the newest approaches of multi-criteria decision making, in site selection of wood industry units in Khuzestan province relied on functional analysis of Geographic Information System. Uncertainty in site selection of our country wood industries has led to the emergence of undesirable problems such as; increasing of transportation cost and stop of production line. The nature of ANP approach has an acceptable potential in dealing with multiple criteria in choosing the best place site selection issues. In this study, based on expert opinions, various factors involved in locating wood industries were identified and entered into GIS environment after necessary reformations. Then, information layers, based on ANP method, were incorporated together to determine the appropriate weights and ranks for designing a map for spatial establishment of wood industries and products in Khuzestan province. Based on the resulting map, the best places for construction and development of wood industries consist of have taken about 8 percent of the province's area. This study has shown the capabilities and the results sensitivity analysis of the GIS and the multi-criteria decision-making of ANP approach for network dealing with spatial localization industries.
    Keywords: Analytical Network Process, Site selection of wood industries, Geographic Information Systems, Khuzestan Province
  • M. Taleshi, M. Jomepour, M. Ganjipour* Pages 59-74
    Development of rural areas is a central pillar of government policy. Thus, government has used various means and several implemented actions to achieve rural development. One of the most important used means is investment for rural areas development. Investment implications of development can be seen in a social system such as empowerment and capacity-building. This documentary study is done to investigate the effect of government investment in capacity building in rural areas. The statistical population is 14431 people living in 11 villages of Aran and Bidgol region as research areas. The sample size of 312 was determined by using Cochran. In this Survey, questionnaire for data collection; SPSS software for data processing; and Kendall b as descriptive and inferential statistical method in accordance to variable level of measuring, were used. The results show the relationship between investment and building capacity: the capacity of rural infrastructure (sig=0.058), change and improve the management of the rural (sig=0.054), acceptance of the construction activities (sig=0.049) and (sig=0.041), and the control and the intervention of state organizations (sig=0.048) in the rural area. Thus, the efficiency of government investment in the development of building capacity is poor because rural development still has in hold of peasant communities.
    Keywords: Investment, Capacity building, State, Aran, Bidgol villages, Social impact
  • V. Rabieifar*, S. Sanati Monfared, M. Sashourpou, M. Hazrati Pages 75-90
    Rural Guide Plan is part of the region physical plan leading to rural revitalization in terms of social, economic and physical runs. The plan is done with the aim of optimal distribution services as well as providing context to improve the socio-economic development in the rural areas. The aim of this descriptive-analytical study refers to assess the implementation effect of the Guide Plan in conducting socio-economic development and the quality life of rural settlements of Zanjan province. The statistical population of this documentary study is 381persons from villages where the plan was implemented and completed by sing Cochran formula and the error value 0.05 and confidence level of 95%. For analyzing the data t-test and path analysis were used. The research results show that the implemented plan with an average of 3.8 caused improvement in social indicators, but with an average of 2.18 has been little impact in economic indicators. In this context, Health and education variables respectively, with the T statistics 23.427 and 11.286 have maximum impact, and income variables with the T statistics 15.164 and -15.527 have minimal impact from the implementation of Guide Plan. To improve the performance of Rural Guide Plan, review of legislation, having adequate knowledge of villages, strengthening partnerships and special attention to the poor rural seems necessary.
    Keywords: Rural Guide Plan, Quality of life, Rural settlements, Zanjan province
  • V. Riyahi, L. Zamani* Pages 91-102
    Rapid physical growth of rural settlements on the periphery of the body and the valleys of the rivers have been causing widespread damage and several problems. Needed remedy is tangible to reduce the negative impacts of flood events based on scientific studies. The purpose of this study refers to manage flood crisis in rural areas and identify safe and in danger zones of rural settlements. Villages of Sarvabad county are selected as a case study. The six factors such as slope, aspect, vegetation, lithology, rainfall and distance from watercourse have been considered in this study. This study is based on analytical and the functional approach by using GIS (GIS) and Analytical Hierarchy Process (AHP) to draw maps of secure and safe areas by evaluating considered factors. The results of this study, leaded to identify areas at risk of flooding in the rural areas, showed that 50% of the Sarvabad county area covered 39 villages of 77 villages and 48% of rural settlements located within the flood risk.
    Keywords: Rural crisis, Rural settlements, Flooding, Sarvabad County
  • H. Ghadermarzi*, A. Jamshidi, D. Jamini, H. Nazri Sarmaze Pages 103-118
    The present study was conducted to investigate the hampering factors affecting development of rural women entrepreneurship in Shalil villages of Ardal Township. This descriptive analytical research was used documentation and field studies to collect data. Field data from the census of rural women, which they had been involved in entrepreneurial classes (195 people), is collected via a questionnaire. the validity Of questionnaire as research instrument was confirmed by Isfahan University staff and the reliability of the hampering factors was obtained by performing a pre-test and calculating Cronbach's alpha (α= 0.895). Statistical analysis was performed by using the SPSS software. TOPSIS and AHP techniques were used to achieve the main research objective and giving weight to the variables. Results showed some hampering factors that limited the entrepreneurship development of rural women such as lack of funding and inadequate savings; lack of collateral and guarantees for the use of public funds; and inability of rural women to compete with men in the field of trade and economy with the priority factor of 0.624, 0.613 and 0.59, respectively.
    Keywords: Development, Entrepreneurship, Hampering Factors to Entrepreneurship, Rural Womens, Shalil Villages
  • M. Shams*, A. Safari Rad, A. Ghasemi Pages 119-134
    Globalization is one of the phenomena that human society currently has been faced. The size and the scope of this phenomenon is so broad that it encompasses all aspects of life.Globalization is affected important tools such as information communication technologies, services and applications related to the physical structure of many cities in the world. This quantitative–analytical study was used library studies for gathering data. Since, the objective of this study is to examine the impact of globalization on the physical structure of Isfahan as Islamic city. This study has been used share changing model and analyzing available statistics to consider changes made in the physical structure of Isfahan city in three major aspects such as residential occupancy, commercial land use, and transport network land use on the basis of the globalization process. The results of this study showed that the process of globalization has changed the physical structure of Isfahan city. for example, residential occupancy move towards high tall building (3 and 4 floors); commercial land use has been leading to the large chain stores such as Refah stores and Hyper Star stores caused to save money and time; and transport network land use has been leading to a network of two-floor highways and expressways. Hence, it can be said that globalization has caused a lot of changes in the physical spaces of Esfahan and these changes will be continued.
    Keywords: Globalization, Physical structure, Islamic cities, Land use, Isfahan Metropolis
  • E. Pourramzan, M. Majd Rahimabadi* Pages 135-150
    Physical development of city is a process in which physical limits of city and its physical spaces increase over time in terms of quantitative and qualitative through horizontal and vertical dimensions. Through process of urban development, territory outskirts of the Gilan province is affected and leaded to land use change in line with the needs of the urban population to new housing. The purpose of this cross - sectional study is analysis of influence factors on physical development of Rahim Abad city, situated in the eastern region of Gilan Province that caused to changes in agricultural land use during 1991-2011. The required information is obtained via documentary and field studies. The results of this study indicated that Rahim Abad city has experienced two types of physical development during the year under review. The first process is fairly balanced and proportionate to natural increase of population during 1991-2001 with little impact on agricultural land use change,and the second process had sharp and accelerated effect during the years 2001-2011 that approximately 53 acres of agricultural land changed to urban construction. Also, results showed that the influence of environmental, economic, social and political issues in the physical development of Rahim Abad. For instance, communication networks were improved while increasing population from social aspect. On the other hand, building Polrood dam as development planning had much influence on this city than environmental and economic factors from political aspect.
    Keywords: City, Physical development, Use change, Agricultural land, Rahim Abad city
  • M. Jalali*, A. Khademolhoseini Pages 151-162
    In recent years, tourism as a new industry has had a significant impact on the economic, social and cultural situation of the world. In this line; many countries have prompted to devote major investment in this section to make income at the local level. Therefore, it is essential to employ appropriate classification methods to determine the best tourism sample regions to develop and allocate resources based on a number of criteria and indicators. The aim of this descriptive-analytic study refers to classify tourism sample regions in Kerman province based on tourism parameters and indexes. This study is a library research and the data were collected from tourism organization, municipality, and the governor of Kerman province. Factor analysis model was applied for data analysis by using SPSS software. The research result indicated that accommodation-cultural infrastructure factor with amount of 17.47 was the most effective factor and fuel supply with amount of 1.41 was the least effective factor among the considered factors for head-level of the sample regions. Also, the results showed that Qaleh Dokhtar with a factor loading 7.46, Joopar with factor loading of 6.92, and Tuba with factor loading of 6.09 in terms of tourism infrastructure are located respectively at the level one to three among the sample regions. Thus, these places are appropriate for investment and civil operations that followed by other regions.
    Keywords: Classification, Tourism sample Regions, Factor Analysis Model, Kerman Province
  • S. Asgari Saraskanroud*, A. A. Taghiloo, B. Zeynali Pages 163-178
    Geo-tourism is the combination word of ground and tourism. It is a part of tourism industrial that has geological, morphological and cultural attraction. Correct and optimal use of the various attractions in different areas is required an enough knowlege of various aspects of this tourism industrial. The purpose of this study refers to assess the regional geo-tourism potential and compare regions with each other. Scope of this research area is Geo-tourism regions including, Haft- cheshmeh of Naghadeh, and Band and Ghasemloo valleys of Urmia. This descriptive- analytical research was used random sampling method to select statistical community that they were 39 tourists who visited studied areas. Hadzich dynamic and dissimilarity coefficient models were used to compare the data collected from the studied regions. According to the results, Geo-tourism potential of Band, Ghasemloo, and Haft cheshmeh are 33.07, 37.53 and 31.81, respectively that shows Geo-tourism potential of regions are moderate. Although there are regional differences in some sub-criteria, but regional similarities are too much in general. The greatest similarity between Band and Ghasemloo regions is within 0.02 Coefficient and 1 in indexes of capability vision and perspective value. The greatest similarity between Band and Haft-cheshmeh regions is within 10.7 Coefficient in sub-criteria of interpretive value.
    Keywords: Ghasemloo Valley, Band Valley, Haft cheshmeh, Naghadeh, Urmia, Geo, tourism