فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 22 (تابستان 1395)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 22 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/27
  • تعداد عناوین: 16
|
  • ابوالفضل شاه آبادی، پروانه کمالی دهکردی، مهدی کبیریان* صفحات 1-14
    مطالعه رفتار مصرفی خانوار درون یک جامعه به عنوان واحد مصرف کننده درون جامعه یکی از مباحث پرکاربرد در سیاست گذاری ها است. هدف این مقاله شناخت رفتار تقاضای خانوار شهری استان چهارمحال و بختیاری از طریق الگوی دستگاه تقاضای تقریبا ایده آل در قالب گروه کالاها و خدمات آب، برق و سوخت، درمان و بهداشت، خوراکی و آشامیدنی ها، پوشاک و کفش، حمل و نقل و ارتباطات، لوازم و اثاثیه منزل و سایر کالاها و خدمات و تقسیم بندی آن ها به گروه کالایی بادوام و بی دوام است. نوع پژوهش کاربردی و جامعه آماری در این تحقیق شامل خانوار شهری استان چهارمحال و بختیاری برای دوره زمانی 92-1358 می باشد. روش آماری مورد استفاده جهت برآورد ضرایب مدل، رگرسیون (معادلات) به ظاهر نامرتبط است. نتایج نشان داد گروه های کالایی و خدمات آب، برق و سوخت، خوراک، پوشاک و کفش، لوازم و اثاثیه منزل ضروری و گروه کالاها و خدمات درمان و بهداشت و حمل و نقل و ارتباطات لوکس هستند. همچنین وجود توهم پولی؛ میزان سهم گروه های درمان و بهداشت و خوراکی ها و آشامیدنی را افزایش و سایر گروه ها را کاهش می دهد. بر طبق نتایج، یک درصد افزایش قیمت آب، برق و سوخت مورد استفاده خانوارهای شهری استان، هزینه های لوازم و اثاثیه منزل را 00591/0 افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: دستگاه تقاضای تقریبا ایده آل، کالاهای بادوام و بی دوام، خانوار شهری، استان چهارمحال و بختیاری
  • مسعود صفایی پور* صفحات 15-28
    یکی از مولفه های مهم در برنامه ریزی های مربوط به سلامت هر جامعه، آمار و علل مرگ و میر در آن جامعه است. در این مطالعه به پهنه بندی عوامل موثر بر توزیع جغرافیایی مرگ و میر در سطح 24 شهرستان استان خوزستان، در سال 1391 با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار کاربردی ArcGIS پرداخته شده است. در این روش برای مقایسه زوجی گزینه ها از اعداد فازی و برای به دست آوردن وزن ها و ارجحیت ها از روش میانگین گیری هندسی استفاده می گردد. پس از محاسبه وزن ها با استفاده از اعداد فازی مثلثی، اوزان نهایی آماده به کارگیری در محیط GIS گردید. بر اساس آمار سازمان ثبت احوال استان خوزستان در سال 1391 بیشترین عومل موثر در مرگ و میر ناشی از بیماری های قبلی و عروقی (6687)، علائم و حالات بد تعریف شده و مبهم (1778) و حوادث غیر عمد (1667) است. در نتیجه در بیماری قلبی و عروقی با وزن 06/0 شهرستان اهواز با قرارگیری در طبقه ی دارای رتبه ی اول و شهرستان های رامهرمز، بهبهان، بندر ماهشهر، دزفول و آبادان با قرارگیری در طبقه ی (زیاد) رتبه ی دوم را به خود اختصاص داده اند. شهرستان های ایذه، مسجد سلیمان، شوشتر، شوش، شادگان و خرمشهر در طبقه ی (متوسط)، رتبه ی سوم و در نهایت سایر شهرستان ها دارای کم ترین تراکم این بیماری می باشند. بنابراین پراکندگی بیماری ها در سطح شهرستان های استان خوزستان به دلیل مرکزیت اداری و سیاسی و تراکم بالای جمعیت به صورت نامتعادل صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: مرگ و میر، استان خوزستان، منطق فازی، تحلیل سلسله مراتبی
  • محمود خسروی*، محمد ابراهیمی، محمود بهروزی صفحات 29-42
    استفاده از توربین های بادی به عنوان مولد انرژی برق در مناطق بادخیز کشورهای مختلف، تبدیل به یک فرآیند کاملا تجاری و اجتناب ناپدیر شده است. به این منظور، در این پژوهش سعی شده است تا وضعیت انرژی باد جهت استحصال انرژی از طریق نصب توربین های بادی در استان خوزستان بررسی گردد. روش تحقیق بر اساس استفاده از داده های ایستگاه های هواشناسی استان و محاسبه میزان انرژی حاصله از باد با توجه به نصب توربین های بادی تجاری می باشد. داده های سه ساعته سرعت و جهت باد دوره آماری مشترک (2010-2001) برای ایستگاه های منتخب استان که در این پژوهش ایستگاه های بستان، دزفول، بهبهان، آبادان، مسجدسلیمان و اهواز می باشند از اداره کل هواشناسی خوزستان اخذ گردید. داده های منفصل باد با استفاده از تابع توزیع ویبول جایگزین شدند. چگالی توان باد سالانه و دیگر فرا سنج های انرژی باد در ترازهای ارتفاعی 10، 20 و 50 متر به دست آمد و برای برآورد سرعت باد در ارتفاع بالاتر از 10 متر، از مدل قانون توان یک هفتم استفاده شد. نتایج حاصل از محاسبات نشان می دهد که در استان خوزستان، ایستگاه های دزفول، اهواز و آبادان به ترتیب با توان تولید 824، 232و 225 کیلووات نیرو برای نصب و راه اندازی توربین های مزارع بادی تجاری مناسب هستند. با توجه به نصب توربین های بادی تجاری در ارتفاع 50 متری و سطح روتور 80 متری و هم چنین با در نظر گرفتن ضریب قدرت بیشترین، توان تولید انرژی توربین، انرژی الکتریکی، ایستگاه های دزفول، اهواز و آبادان به ترتیب با توان تولید نیرو به میزان 443، 125 و 121 کیلووات در ثانیه مستعد نصب توربین های بادی تجاری هستند.
    کلیدواژگان: انرژی باد، توربین بادی، تابع توزیع ویبول، تولید برق، خوزستان
  • علی شمس الدینی، سید روح الله موسوی* صفحات 43-60
    امروزه در اکثر کشورها توجه خاصی به کارآفرینی و کارآفرینان می شود و تقویت کارآفرینی و ایجاد بستر مناسب برای توسعه آن از ابزارهای پیشرفت اقتصادی کشورها و به ویژه جوامع در حال توسعه به شمار می آید. هدف از این تحقیق بررسی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی در بخش تعاون در پهنه ی جغرافیایی استان فارس می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل 48 نفر از کارآفرینان برتر استان فارس طی سال های 92-1388 بود که اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه از جامعه آماری جمع آوری گردید. روایی ابزار اندازه گیری از طریق مصاحبه صاحب نظران موضوعی و پایایی آن نیز از طریق یک آزمون مقدماتی با تکمیل 30 پرسشنامه و ارزیابی مقدار آلفای کرونباخ سوالات پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده به کمک روش های آماری مختلف نظیر ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از نرم افزار spss18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که متغیرهای مورد بررسی پس از چرخش در 7 عامل تلخیص شدند. به بیانی دیگر تعداد عامل هایی که از لحاظ آماری معنی دار بود و مقدار ویژه آنها بیشتر از 1 بود 7 عامل بودند که این عامل ها در مجموع 743/88 درصد واریانس مشترک بین متغیرها و عامل های مورد نظر را تبیین کردند. همچنین نتایج تحلیل عاملی نشان داد که «عامل قانونگذاری» تاثیرگذارترین عامل در توسعه کارآفرینی بوده و این عامل به تنهایی بیش از 16 درصد از واریانس کل را تبیین می نماید. در مقابل «عامل فرهنگی» با تبیین 822/8 درصد از واریانس کل، کم اهمیت ترین عامل بود.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، کارآفرینی، تعاون، استان فارس
  • مسعود مسعودی*، حامد امیری، پرویز جوکار صفحات 61-70
    آمایش سرزمین و استفاده صحیح و متناسب با ویژگی های محیطی در سطح منطقه و کشور، از اصول اولیه و مهم توسعه پایدار به شمار می آید. با توجه به جمعیت زیاد، تغییر کاربری ها در شهرستان مرودشت زیاد می باشد. مقاله بر آن است تا مقایسه ای بین کاربری اراضی موجود و نقشه آمایش تهیه شده برای شهرستان انجام دهد. روش تحقیق از نوع «توصیفی- تحلیلی» می باشد و برای جمع آوری داده ها از ابزار کتابخانه ای، پرسشنامه و مطالعات و مشاهدات میدانی استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با نرم افزارArcGis9.3 صورت گرفته است. مقایسه توان زیست محیطی شهرستان با کاربری اراضی از طریق روی هم گذاری لایه های مختلف اطلاعاتی با استفاده از مدل مخدوم و با روش کمی آمایش به کمک GIS صورت گرفت و نقشه آمایش سرزمین منطقه تهیه گردید. لازم به ذکر است اصلاحاتی در فرایند آمایش نظیر عدم تهیه واحدهای زیست محیطی و بهره گیری از نقشه کاربری فعلی انجام پذیرفت. نتایج نشان می دهد که کاربری کشاورزی آبی و سپس اکوتوریسم از بیشترین اولویت (مجموع سناریوها) و تنها گستره کاربری نزدیک به کاربری فعلی، توسعه شهری و صنعتی و روستایی (حدود 4/0 درصد) می باشد. هم چنین بهره برداری در عرصه کشاورزی آبی (40%) و حفاظت (5/1%) کمتر از توان محیطی بهینه منطقه و در عرصه جنگلداری (22%) و مرتعداری (32%) بهره برداری بیش از توان محیطی می باشد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، روش کمی، GIS، شهرستان مرودشت
  • سید یاسر حکیم دوست*، علی محمد پورزیدی، علیرضا عباسی سمنانی صفحات 71-82
    نمایش گرافیکی پدیده های انسانی جهت تحلیل های مکانی- فضایی به عنوان مدلی جهت واکاوی مناطق، می تواند توزیع فضایی پدیده های جغرافیایی را به تصویر بکشد. در این خصوص علم زمین آمار و مدل های تخمین آن می تواند کمک شایانی جهت نمایش گرافیکی این توزیع انجام دهد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و رویکرد حاکم بر تحقیق تحلیلی و تطبیقی است. جهت پهنه بندی منطقه از لحاظ تخمین ورود گردشگر، از بیست روستای دارای آمار ورود گردشگر از فروردین سال 1389 تا فروردین سال1390 به عنوان نقاط معلوم استفاده گردید. همچنین از تکنیک تابع پایه شعاعی (RBF) به همراه پنج مدل آن جهت پهنه بندی استفاده گردید. جهت ارزیابی متقابل مدل های مذکور از نیم تغییر نما استفاده گردید. نتایج ارزیابی نشان می دهد مدل اسپیلاین کاملا منظم با ضریب تعیین 77/0 و RMS= 19 بهترین مدل جهت پهنه بندی انتخاب گردید. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد 73 روستای شهرستان رامسر می توانند سالانه بین 1000 تا 1500 نفر ، 46 روستا بین 1500 تا 2000 نفر و 42 روستا بین 500 تا 1000 نفر گردشگر جذب نمایند که اکثر این روستاها در شمال شهرستان واقع شده اند. همچنین بیشترین تخمین جذب گردشگر در 2 روستای شهرستان (جواهرده و جنت رودبار) با تعداد 4000 تا 5000 نفر گردشگر برآورد می گردد. نتایج ارزیابی نشان می دهد غرب شهرستان رامسر دارای پتانسیل بالاتری جهت جذب گردشگر می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، گردشگری روستایی، مدل RBF، رامسر
  • منصور حقیقتیان، کیانوش قلی پور *، سیدعلی هاشمیان فر صفحات 83-96
    امروزه به موضوع بازیافت و ابعاد آن به عنوان یک اصل ضروری در مدیریت مواد زاید توجه می شود. با روند رو به رشد محل های دفن زباله و پیامدهای زیست محیطی آن نمی توان تنها به دفن یا سوزاندن و نگاه فیزیکی و شیمیایی (علوم طبیعی) متوسل شد، بلکه یکی از کلیدهای موفقیت در این امر اهمیت عوامل اجتماعی موثر بر بازیافت نظیر سرمایه های اجتماعی می باشد. این پژوهش به بررسی رابطه ابعاد سرمایه اجتماعی (اعتماد اجتماعی، تعهد اجتماعی، مشارکت اجتماعی) و بازیافت زباله های شهری در شیراز پرداخته است. روش پژوهش پیمایشی و جامعه آماری شهروندان ساکن در شهر شیراز (1400000 نفر) می باشند. با توجه به حجم نمونه در مدلسازی معادلات ساختاری 500 نفر به عنوان نمونه تعیین و به صورت سهمیه ای از 9 منطقه شهری داده ها با ابزار پرسش نامه جمع آوری گردیده است. پایایی از طریق حد نصاب ضریب الفای کرونباخ و روایی پرسش نامه (با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی)، (روایی سازه) صورت گرفته است. نتایج آماری مربوط وجود رابطه معنی داری بین هر یک از متغیرهای اعتماد، تعهد و مشارکت اجتماعی با بازیافت زباله های شهری را مورد تایید قرار داده است. نتایج ضریب پیرسون در مورد همبستگی رابطه های فوق به ترتیب (20 /0 = r و 15 /0= r و 19 /0= r) می باشد و در فضای چند متغیره مدلسازی معادلات ساختاری با احتساب خطاهای اندازه گیری تاثیر این متغیرها به ترتیب 13/0 ، 13/0 و 23/0 و ضریب تعیین 13/0 صدم می باشد.
    کلیدواژگان: زباله های شهری، اعتماد اجتماعی، تعهد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شیراز
  • مجید گودرزی *، مریم ملایی، مسعود عبداللهی صفحات 97-108
    با توجه به دگرگونی های اخیر و حضور بیشتر زنان در عرصه های عمومی شهرها و همزمان با شکستن حصار محدود خانه ها، ضرورت بازنگری در ساماندهی فضاهای شهری به منظور ایجاد زمینه ای برای حضور فعال، سالم، خلاقانه و غیر آسیب زای زنان در فضاهای کالبدی و اجتماعی به چشم می خورد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل فضاهای گردشگری شهری با رویکرد احساس امنیت زنان در شهر جدید بهارستان صورت گرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری شامل کلیه زنان ساکن شهر بهارستان در سال 1393 می باشد که تعداد آن ها 19700 نفر بوده است. حجم نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران، 384 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری تصادفی هدفمند بود. در این پژوهش از پرسشنامه 11 سوالی محقق ساخته که روایی پرسشنامه از طریق ضریب کندال 70/0 و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ 85/0 محاسبه گردید، استفاده شد. به منظور تحلیل استنباطی داده های بدست آمده از آزمون های آماری t تک نمونه ای و تحلیل واریانس تک متغیره (انوا) استفاده شد. نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد که زنان شهر بهارستان در فضاهای گردشگری شهری از احساس امنیت برخوردار نیستند، همچنین از دیدگاه زنان شهر بهارستان در فضاهای گردشگری شهری امنیت نسبی وجود دارد. f مشاهده شده در سطح 05/0p< تفاوت معناداری را بین میانگین احساس امنیت زنان در فضاهای گردشگری شهری بهارستان بر اساس سابقه سکونت در شهر، تحصیلات و وضعیت تاهل نشان داد.
    کلیدواژگان: فضاهای گردشگری، احساس امنیت، زنان، شهر بهارستان
  • محمدرضا رضایی*، ببراز کریمی صفحات 109-120
    اسکان غیررسمی نمودی از روند رو به رشد نابرابری های فضایی در شهرهاست، که ناشی از رشد سریع و نامتعادل شهرها می باشد و پیامدهای نامطلوب اقتصادی، اجتماعی، کالبدی را به همراه دارد. استراتژی های توسعه شهر از دیدگاه های جدید و تاثیرگذار در بهبود روند برنامه ریزی سکونتگاه های غیررسمی می باشد. مهم ترین هدف تحقیق بررسی شرایط و مشکلات سکونتگاه های غیررسمی شهرک بهار شیراز با رویکرد CDS در جهت ساماندهی شرایط آنهاست، و با بررسی شاخص های کالبدی، اجتماعی- اقتصادی، زیست محیطی و برخورداری از خدمات اساسی به تحلیل سکونتگاه غیررسمی شهرک بهار شیراز می پردازد. پژوهش حاضر با ماهیت کاربردی و روش تحقیق ترکیبی (پیمایش و توصیفی- تحلیلی) به بررسی نقش استراتژی های توسعه شهری در ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی با تلفیق مدل های ANP و SWOT در شهرک بهار شیراز می پردازد. جامعه آماری متخصصان و مدیران شهری شیراز می باشد، حجم نمونه 100 نفر برآورد شد و از طریق روش نمونه گیری چند مرحله ای شناسایی و پرسشنامه های تحقیق تکمیل گردید، سپس با استفاده از مدل تحلیل شبکه و از طریق نرم افزار تصمیم گیری چندمعیاره SuperDecisons اوزان هر یک از استراتژی های ساماندهی مسکن در سکونتگاه غیررسمی شهرک بهار به دست آمد و همه معیارها با توجه به هدف بهبود وضعیت ساکنان شهرک بهار نیز به ترتیب مشخص گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که بخش عمده سکونتگاه غیررسمی شهرک بهار ناشی از مهاجرتهای روستا -شهری است که از احساس تعلق شهروندی پایینی برخوردار بوده و برای سکونتگاه غیررسمی شهرک بهار شیراز، ایجاد اشتغال ساکنین و بهبود کیفیت مصالح و ساخت و سازها با 86/22 درصد اهمیت، استراتژی برتر، حکمروایی خوب محلی با1/18 درصد استراتژی دوم و بهبود و افزایش کیفیت خدمات با 12درصد در اولویت سوم استراتژی قرار دارد.
    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیررسمی، استراتژی های ساماندهی، ANP، کلان شهر شیراز
  • ارسطو یاری حصار*، سهیلا باختر صفحات 121-134
    گردشگری روستایی بواسطه پیوندها و تعاملاتی که با محیط زیست و جاذبه های طبیعی و جوامع محلی بر قرار می کند، پیامدهای قابل توجهی در ابعاد مثبت و منفی از خود در محیط های انسانی و طبیعی بر جای می گذارد. از جمله این پیامدها، تاثیرات رواج گردشگری بر پایداری جوامع محلی است، پیامدی که اگر چه ظواهر آن تا حدودی مشخص است چارچوب های روش شناختی محدودی در این حوزه ارائه شده است. مناطق روستایی شهرستان نیر به دلیل موقعیت نسبی و شرایط مساعد جغرافیایی در سال های اخیر گردشگران زیادی را جذب نموده و این امر پیامدهایی را در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در این روستاها ایجاد کرده است. هدف این پژوهش سنجش تاثیرات فعالیت های گردشگری بر شاخص های توسعه پایدار جامعه مورد مطالعه می باشد. این پژوهش بنیادی- اکتشافی بوده و تجزیه و تحلیل داده ها با روش های توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته است. داده های مورد نیاز در این پژوهش با استفاده از فیش برداری و پرسشنامه گردآوری شده اند. به منظور تحلیل جامع وضعیت شاخص ها، داده های مورد نیاز از طریق دو گروه متفاوت جامعه محلی وگردشگران گردآوری شده است. محدوده مورد مطالعه چهار روستای هدف گردشگری شهرستان نیر (1553 نفر) است. حجم جامعه نمونه با استفاده از فرمول کوکران 155 نفر برآورد گردید. که به صورت نسبی در بین گروه های هدف پخش شده است. به منظور تحلیل موضوع، چارچوبی از 83 شاخص (اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی) به تفکیک جامعه محلی و گردشگران و متناسب با مدل سنجش پایداری پرسکات آلن تدوین و انتخاب شد. نتایج حاصل از مقایسه ی نظرات بین جامعه محلی و گردشگران نشان می دهد که تفاوت قابل توجهی بین نظرات گردشگران و جامعه محلی در ارتباط با شاخص های پایداری وجود دارد به گونه ای که جامعه محلی شاخص های گردشگری را پایدارتر از گردشگران ارزیابی می کنند. اما مجموعا پایداری شاخص های مورد مطالعه در محدوده این تحقیق متوسط ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، سنجش، سنجش پایداری، مدل پرسکات آلن، نیر
  • سیروس قنبری*، کیوان بهرامی صفحات 135-146
    بیش از دو دهه از عرصه ورود عوامل مدیریت روستایی در قالب دهیاری و شورای اسلامی می گذرد. این نهادها در عرصه فعالیت خود در سطح روستاها در فرآیند توسعه روستایی نقش آفرینی کرده اند. توجه و بررسی میزان دخالت و فعالیت این مدیران در زمینه مسائل توسعه و عمران روستایی از جمله مواردی است که جای بحث و تحقیق دارد. مقاله پیش رو به بررسی نقش و عملکرد مدیریت روستایی در توسعه کالبدی سکونتگاه های روستایی پرداخته است. تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و با استفاده از روش پیمایشی است. محدوده مطالعاتی این تحقیق ده روستای دارای طرح هادی و جمعیت بیش از 50 خانوار از شهرستان چناران می باشد. جامعه آماری در گروه اول شامل دو نفر از اعضای مدیریت روستایی (یک نفر دهیار و یک نفر شورای اسلامی) و در گروه دوم 354 نفر از سرپرستان خانوارهای ساکن در این روستاها می باشند. روایی ابزار پرسشنامه توسط اعضای هیات علمی دانشگاه و صاحب نظران توسعه روستایی مورد تایید واقع شده است. سنجش پایایی نیز، با استفاده از روش آلفای کرونباخ، برای پرسشنامه ساکنان محلی معادل 87/0 و برای مدیران روستایی معادل 91/0 محاسبه شد. یافته های تحقیق نقش موثر و کارآمد مدیریت محلی در توسعه کالبدی روستایی را تایید کرده است. بر اساس یافته های تحقیق به جز در معیار وضعیت اقتصادی، در معیارهای مورد بررسی بین دیدگاه دو جامعه آماری تفاوتی معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، توسعه کالبدی، سکونتگاه های روستایی، شهرستان چناران
  • محمد امین خراسانی*، هادی راستی، اسماعیل رحمانی صفحات 147-164
    رسانه های ارتباط جمعی و مطبوعات در نواحی روستایی کشورهای کمتر توسعه یافته در صورتی که هدف دار و متناسب با شرایط بومی و سنتی جوامع، مورد توجه و استفاده قرار گیرند، نقش مثبت و تعیین کننده ای در فرآیند توسعه روستایی ایفا خواهند کرد. نواحی روستایی به دلیل پراکندگی جغرافیایی، دسترسی دشوار و تفاوت های فردی و گروهی که باید در آن بر برخی از مشکلات مانند فاصله، ارتباطات متقابل و انتقال سریع دانش و اطلاعات فائق آمد، یکی از بهترین عرصه ها برای استفاده موثر از فن آوری های ارتباطی هستند. از این رو پژوهش حاضر مبتنی بر نگرش روستاییان، نقش رسانه های ارتباط جمعی و مطبوعات را در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی روستاهای دهستان زرآباد غربی شهرستان کنارک بررسی نموده است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد و به کمک روش های آماری تحت نرم افزار SPSS پردازش و تحلیل گردید. نتایج نشان می دهد که میزان دسترسی به رسانه ها بسیار ضعیف، میزان استفاده نسبتا مطلوب، میزان نقش آفرینی آنها در ارتقای آگاهی عمومی نسبتا مطلوب و به طور کلی نقش آفرینی رسانه ها در مسیر توسعه نواحی روستایی بسیار ضعیف است. در این راستا تلویزیون بیشترین و رسانه های کوچک، کمترین نقش را به خود اختصاص داده اند. وضعیت شاخص های مختلف از لحاظ میزان تاثیرپذیری به استثنای شاخص ارتقای آگاهی عمومی، در حد نامطلوبی است. تفاوت معنی داری بین شاخص ها از لحاظ میزان تاثیرپذیری از طرف رسانه ها مشاهده می گردد. شاخص ارتقای آگاهی عمومی بیشترین و شاخص مشارکت در طرح های توسعه روستایی کمترین تاثیرپذیری از رسانه ها را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، مطبوعات، توسعه روستایی، دهستان زرآباد غربی
  • حیدر لطفی*، سعید صالحیان بادی، حمیدرضا قاسمی بادی صفحات 165-176
    یکی از محورهای اساسی در تحلیل مسائل روستایی، توجه به ساختار مدیریت در این جوامع است. روستاها به منزله مکان هایی خاص با شیوه زندگی متفاوت نسبت به شهرها نیازمند الگوی مدیریتی مجزا و منطبق با شرایط اقتصادی، اجتماعی و بوم شناختی حاکم بر روستا هستند. دهیاری ها نهادهای عمومی و غیردولتی هستند که طی چند سال اخیر به منظور اداره امور عمومی روستاها در عرصه نظام مدیریت روستایی کشور مطرح شده اند. پژوهش حاضر که به شیوه توصیفی- تحلیلی و پیمایش انجام شده، به بررسی تحلیل عملکرد دهیاری ها در فرایند توسعه اقتصادی روستاهای بخش بادرود در شهرستان نطنز استان اصفهان پرداخته است. تعداد خانوارهای ساکن در 6 روستای بخش بادرود 1407 نفر بوده که 262 نفر به عنوان حجم نمونه برگزیده شده اند. تحلیل اطلاعات پرسشنامه نیز با آزمون ویلکاکسون صورت پذیرفته است. نتایج پژوهش حاکی از این است که بین دهیاری و توسعه اقتصادی روستا رابطه معناداری وجود داشته و دهیاری ها نقش مثبتی در توسعه اقتصادی روستاها ایفا کرده اند. همچنین دهیاری ها از نظر اقتصادی نقش چندانی در ایجاد زمینه برای تشکیل کارگاه های تولیدی در روستا نداشته اند، اما تاثیر مثبتی در بازاریابی محصولات کشاورزی و سنددار شدن املاک روستاییان داشته اند. داده های میدانی این تحقیق در سال 1389 گردآوری شده که در سال 1394 بازنگری و به روز شده و صحت آن به تایید دوباره رسیده است.
    کلیدواژگان: دهیاری، توسعه اقتصادی، بخش بادرود، روستا
  • صادق اصغری لفمجانی*، یاسر نظری، زهرا سرگزی صفحات 177-190
    محدودیت های فیزیکی و انسانی توسعه کالبدی- فضایی شهرها، شتاب در حرکت به سمت حوزه های روستایی پیرامون را به دنبال دارد که این مسئله در مناطق کوهستانی غرب و شمال غربی ایران به طور ویژه ای قابل مشاهده است. در این محدوده ی جغرافیایی، شهر جوانرود در استان کرمانشاه از جمله شهرهایی است که فشار بسیاری بر نواحی اطراف خود به ویژه روستاهای بلافصل وارد آورده است. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر بررسی محدودیت های محیطی این شهر و اثرات آن در روستاهای پیرامونی می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی است که با روش توصیفی- تحلیلی انجام گردیده است. در تعیین روستاهای مورد مطالعه، فاصله 5 کیلومتری پیرامون شهر جوانرود مورد توجه بوده است. جامعه آماری تحقیق، خانوارهای ساکن در 6 روستای مورد مطالعه را شامل می گردد که با استفاده از فرمول کوکران، 261 نفر از سرپرستان خانوارها به عنوان حجم نمونه محاسبه شده است. پس از جمع آوری اطلاعات، با ارائه ی تصویری کلی از محدودیت های محیطی شهر جوانرود و دگرگونی های کاربری اراضی روستاهای پیرامون شهر، تجزیه و تحلیل وضع موجود و نیز مقایسه این تغییرات و سطح بندی رشد و توسعه روستاها بر اساس مدل تلفیقی Vikor-Topsis انجام گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که از بین روستاهای مورد مطالعه، روستای شیخ الکرم بر اساس مقادیر محاسبه شده (R=0.009، S=0.025 و Q=0)، به دلیل نامناسب بودن راه ارتباطی و موقعیت نامناسب آن، تقریبا بدون تاثیر باقی مانده است. در حالی که روستای صفی آباد (با R=0.917، S=1.837 و Q=1)، دارای بیشترین تاثیرپذیری بوده، سایر روستاهای پیرامونی نیز از نظر شدت تاثیرپذیری در حد بینابین می باشند. در این راستا، بخشی از جمعیت و نیروی کار شهر جوانرود به دلایلی چون فاصله کم روستا با شهر، پایین بودن قیمت زمین و مسکن نسبت به شهر، سهولت دسترسی و امکان استفاده از خدمات مختلف شهری، در روستاها سکنی گزیده اند و این امر موجب تغییر و دگرگونی آنها شده است. به طوری که روستاهای با تاثیرپذیری بالا، عملکرد سنتی خود را از دست داده و عملا به عنوان پاره های شهری و غالبا به مثابه خوابگاه هایی برای شهر جوانرود ایفای نقش می کنند.
    کلیدواژگان: محدودیت محیطی شهر، روستاهای پیرامون، مدل تلفیقی Vikor، Topsis، جوانرود
  • حسین فراهانی، افشین بهمنی*، فرزانه جبالی صفحات 191-202
    بهبود کیفیت زندگی یکی از مهم ترین اهداف و سیاست های عمومی در کشورهای مختلف است. در سال های اخیر ارتقاء روستا به شهر به عنوان یکی از راهبردهای اصلی به منظور بهبود کیفیت زندگی در سکونتگاه های روستایی ایران مورد توجه قرار گرفته و از این رهگذر بسیاری از نقاط روستایی تبدیل به شهر شده اند، در واقع مهم ترین ملاک تفکیک روستا از شهر (جمعیت)، مد نظر قرار نگرفته و چه بسیار شهرهایی که جمعیت آن ها کمتر از پنج هزار نفر است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیرات تبدیل روستا به شهر روی کیفیت زندگی ساکنان شهر بلبان آباد است، ماهیت آن کاربردی بوده و سوال مطرح شده این است که تبدیل روستا به شهر چه تاثیری بر کیفیت زندگی در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و کالبدی داشته است؟ روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات به دو طریق اسنادی و میدانی (پیمایشی) از جمله (پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده) بوده است، سوالات مطرح شده در پرسشنامه بر اساس شاخص های مختلف ابعاد سه گانه کیفیت زندگی است که به روش طیف 5 گزینه ای لیکرت تنطیم گردیده است. جهت بررسی موضوع در فرآیند عملیات میدانی دو نوع پرسشنامه (خانوار و مسولین) تهیه گردیده است لذا به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار Spss و روش های آمار توصیفی (میانگین و میانه) و آزمون های آمار استنباطی (T تست تک نمونه ای و ضریب همبستگی اسپیرمن) استفاده شده است، جامعه آماری تحقیق شامل تعداد 943 سرپرست خانوار شهر بلبان آباد است که بر اساس فرمول کوکران تعداد 241 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب گردیده است. یافته های حاصل از بررسی ابعاد سه گانه اقتصادی، اجتماعی و کالبدی- محیطی کیفیت زندگی، حد مطلوب (3) را نشان می دهد، مقدار sig به دست آمده (0.00)، در آزمون T، با ضریب آلفای 5%، نشان می دهد که ارتقاء روستای بلبان آباد به شهر، در بهبود کیفیت زندگی در ابعاد سه گانه تا حدودی موفق بوده است، همچنین نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن، با ضریب اطمینان (1%)، مبین وجود رابطه معنادار و مستقیم بین ابعاد مختلف کیفیت زندگی بوده و بیشترین میزان همبستگی نیز (0.549) مربوط به ابعاد اقتصادی و کالبدی است.
    کلیدواژگان: تبدیل روستا به شهر، کیفیت زندگی، شهر کوچک، بلبان آباد
  • محمد غلامی*، ولی الله نظری، رضا مختاری ملک آبادی، صادق زمانی صفحات 203-216
    پژوهش حاضر به بررسی نگرش جامعه میزبان از گسترش گردشگری تجاری (خرید) در منطقه روستایی دهشیخ در دهستان سیگار شهرستان لامرد می پردازد. محدوده مورد مطالعه در سالهای اخیر و در پی ورود (رسمی و غیر رسمی) کالاهای خارجی، به صورت منطقه ای تجاری با تعداد زیادی مراکز عرضه این نوع کالاها تبدیل شده و به جریان گردشگری تجاری (با انگیزه خرید) انجامیده است. این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی انجام گرفته و ضمن بررسی اسنادی و میدانی موضوع، با استفاده از تکنیک پرسشنامه محقق ساخته، از سطح روستاهای مورد مطالعه، اطلاعات و داده های مورد نظر جمع آوری گردیده است. سپس داده های جمع آوری شده از جامعه نمونه تحقیق، با استفاده از طیف لیکرت و با آزمون های مرتبط و با نرم افزار spss، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. محدوده انجام پژوهش، 13 روستای واقع در محور تجاری دهستان سیگار بوده و جامعه نمونه آماری آن را نیز 365 نفر از ساکنان روستایی و فعالان بخش تجاری تشکیل می دهند. در تجزیه و تحلیل داده های مورد نظر و بررسی اولیه تحقیق، به تبیین اثرات اقتصادی جامعه میزبان اشاره شده و بیشترین تاثیر بر این جامعه از منظر اقتصادی مشخص گردیده است. یافته ها بیانگر آن است که ساکنان روستاهای مورد مطالعه، یکی از عوامل اصلی رشد و توسعه سکونتگاه های روستایی این منطقه را، ورود انبوه گردشگران تجاری داخل و خارج استانی دانسته و این مسئله را مورد تایید قرار داده اند که با حمایت های بیشتر مسئولان محلی می توانند ضمن میزبانی بهتر و کارآمدتر از گردشگران تجاری، توانمندی های ناشی از موقعیت جغرافیایی خود را در جهت افزایش سطح مشارکت و نیز توسعه محلی بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، گردشگری تجاری، منطقه تجاری دهشیخ، سیگار، لامرد
|
  • Abolfazl Shahabadi, Parvaneh Kamali, Mehdi Kabiriyan* Pages 1-14
    Study of household consumer behavior within the community as a unit in society is useful in policy making. This paper aimed to recognize the demand behavior in urban households of Chaharmahal- Bakhtiari province based on the almost ideal demand system in the form of groups such as electricity, water and fuel, health and sanitation, food and beverages, clothing and footwear, transport and communications, furniture, home furnishings and other goods, and services to classify them into durable and non-durable goods. This is an applied research. The study sampleconsistedof urban householdsinChaharmahal-Bakhtiari provincefortheperiod1979-2013. The used statisticalmethodtoestimate themodel coefficientsisseemingly unrelated regression. The results indicate that groups of water, electricity, fuel, food, clothing and footwear, accessories and furniture are essential goods and health services, transport and communications are luxury. Also, money illusion cause share of health services, food, and beverage groups increased, but others decreased. According tothe results,one percent increase in the price of water, electricity and fuel used for urban households, Chaharmahal-Bakhtiari province, increases cost price of appliances and furniture to 00591/0.
    Keywords: Ideal demand system, Durable, non, durable Goods, Urban households, Chaharmahal, Bakhtiari province
  • Masood Safaee Pour* Pages 15-28
    Mortality is one of the main elements in planning the health of each community. This paper provides an evaluation for the factors affecting the geographical distribution of mortality for 24 cities of Khuzestan in 2012 by Arc-GIS software and a hierarchical analysis. The methodology includes the use of Fuzzy numbers for paired comparison of options and the use of geometric mean for finding priorities and indices. If the calculation of the indices by the triangular Fuzzy numbers is done, the totalindices will be accessible in GIS environment. Based on the statistics from Khuzestan’s census organization in 2012, chronic conditions and unintentional injuries are among the main causes of deaths from cardiovascular disease. The obtained data in this regard show that the highest rate of cardiovascular disease was observed in Ahvaz(0.06), such cities as: Ramhormoz , Behbahan , Dezful and Abadan were the second, cities like Izeh , Masjed Soleyman , Shush tar , Shush , Shadegan and Khoramshahr were the third and the rest were plaed at the last position in the scale
    Keywords: Mortality, Khouestan, Fazi philosophy, Hierarchical analysis
  • M. Khosravi *, M. Ebrahimi, M. Behrouzi Pages 29-42
    The use of wind turbines for generating electric energy in windy regions of different countries, converted to a fully commercial and inevitable process. The aim of this paper is to evaluate the situation of wind energy in Khuzestan province for wind turbine installation purpose. For this purpose, the wind speed data of selected weather stations (Bostan, Dezful, Behbahan, Abadan, Masjed-Soleiman and Ahvaz in Khuzestan province) in period 2001-2010 were obtained from Iran Meteorological Organization. These data were analyzed by Matlab software. The Wibull distribution function is used for replaced wind discrete data. The annual wind power density and other parameters of wind energy in high levels of 10, 20 and 50 meters were calculated and to estimate the wind speed at a height more than 10 meters the model one-seventh were used. The results shown that the Dezful, Ahvaz and Abadan stations, respectively, with the ability to generate 824, 232 and 225 KW of Electricity power are suitable for the installation of the commercial wind turbines farms. In regard to the installation of commercial wind turbines at a height of 50 meters, the rotor surface of 80 meters, accounting the maximum power factor, turbines energy production capabilities and electrical power, the stations of Dezful, Abadan and Ahwaz, respectively can provide power production 443, 125 and 121 KW per second. These regions are suitable for installing the commercial wind turbines.
    Keywords: Wind energy, Wind turbines, Wibul distribution function, Khuzestan province, Electrical power
  • A. Shamsoodini, R. Mosavi * Pages 43-60
    Nowadays, special attention to enterprenuers in most countries.Foster entrepreneurship and create a favorable environment are particularly considered necessary tools to develop economic progress in developing countries.The aim of this study is to investigate the factors affecting the development of enteprenurship in the cooperative sector in the geographic area of the Fars province.The study sample is consisted of 48 top enterprenures from Fars province during the years 1388-92 that the required information was collected by using questionnaire. Its validity is confirmed by experts and its reliability is approved through Cronbach's alpha after evaluating the completed questionnaire. The collected data were analyzed by different statistical methods such as Spearman correlation coefficient and exploratory factor analysis and the software spss 18. The results of exploratory factor analysis showed that the variables were summarized after 7 operating rotation. In other words, there are 7 factors that were statistically significant with special value more than 1 by indicating 743/88 percent of the total variance between variables and factors. Factor analysis results showed that the "general legislation" was the most influential factor for the development of entrepreneurship by indicating more than 16% of the total variance. But, "cultural factors" is the least factor by indicating 822/8 percent of the total variance
    Keywords: Human resource development, enterpenure, cooperative, Fars province
  • Masoud Masoudi *, Hamed Amiri, Parviz Jokar Pages 61-70
    Land use planning and appropriate use of regional environmental characteristics are principles of sustainable development. Due to the overpopulation, changing land use is high in Marvdasht region. The aim of this study is to make the comparison between the land use and preparing planning map of this region. This research is descriptive-analytic and library study, questionnaires and surveys and field observations have been used to collect data. Data analysis was performed with software ArcGis 9.3. Comparison of the potential regional land use through overlaying different layers was done by using Makhdoom model and GIS quantitative planning to prepare regional land use map. It should be mentioned that not tangible modifications in are done in the preparation of environmental units and current land use map. Results show that the first priority (sum of scenarios) is irrigation agriculture and then ecotourism and the only current land use is allocated to the industry, urban and rural (0.4%) development. Also, utilization of irrigation agriculture (40%) and protection (1.47%) are less than the optimum environmental capability of the region and utilization of forestry (22%) and pasturage (32%) are more than the environmental capability.
    Keywords: Land use planning, Quantitative model, GIS, Marvdasht Township
  • Seyed Yaser Hakimdust*, Ali Mohammad Pour Zeidi, Alireza Abbasi Semnani Pages 71-82
    Graphical display of human phenomena, as a model a model to explore areas for spatial analysis, can portray the spatial distribution of geographical phenomena. In this regard, geostatistics and modeling can help estimate the distribution of graphic representation.The research is analytical and comparative approach. Twenty villages were used with tourist arrival statistics from April 1389 to April 1390 for estimating arrival zoning area in terms of tourism. Also, the technique of radial basis function (RBF) with five models was used for zoning.Mutual assessment models was used to assess the interaction of the semivariogram.Theresults indicated that Spline model with the coefficient of determination 0/77 and RMS = 19 is chosen as the best model for zoning. The results show 73 villages of Ramsar per year between 1000 and 1500, 46 villages between 1500 and 2000 and 42 villages between 500 and 1, 000 can absorb tourists located in the north of the city. The highest estimate tourist attraction is allocated to 2 the villages (Javaherdeh and Janet roudbar) with 4,000 to 5,000 tourists, respectively. The results indicated that the west city of Ramsar has a high potential for attracting tourists.
    Keywords: Spatial analysis, Rural tourism model, RBF, Ramsar
  • Mansore Hagegatyan, Kyanoush Gholipour*, Syedali Hashemyanfar Pages 83-96
    Today, the issue of recycling and its dimensions to be considered as an essential principle in the waste management. With the growing trend of landfills and environmental impacts that can not be buried or burned, and look only to the physical and chemical resort. But, one of the keys to success in this case is the importance of social factors affecting recycling such as social capital. This study surveys the relationship between social capital (social trust, social commitment, community involvement) and recycledurban waste.This is a survey research and the study sample is citizens living in shiraz(1400000).According to the sample in structural equation modeling determined 500 citizens from 9 metropolitan area that were selected through quota sampling and data gathered by questionnaire.The reliability of the questionnaire through Cronbach's alpha coefficient and validity by using confirmatory factor analysis were confirmed. The results indicated a statistically significant relationship between any of the variables of social trust, social commitment, community involvement and recycling of municipal solid waste is approved. Pearson correlation coefficient, is respectively 0/20, 0/15 and 0/19. In the multivariate structural equation models to measure the impact of these variables into account errors respectively, 0/13, 0/13 and 0/23 and the coefficient of determination is 0/13.
    Keywords: Recycling municipal waste, Waste separation at source, Social trust, Social commitment, Participation in society
  • Majid Goodarzi *, Maryam Molaee, Masoud Abdelahi Pages 97-108
    Due to the recent upheavals, the presence of most women in public domains of cities and concurrent breaking the limitations of families, the necessity of revising organization of urban spaces for creating a platform for active participation, healthy and non-damaging presence of women in physical and social spaces is observed. Therefore, the present study was conducted to analyze urban tourist spaces focusing women’s sense of security in Baharestan City. The research method was descriptive-analytical, and the population sample included all women residing in Baharestan in 2014 that they were 19700 people. The sample size was determined as 384 participants using Cochrane’s formula. The sampling method was purposive random sampling. In the present study, the made 11-question questionnaire was used that its validity was calculated as 0.70 using Kendall coefficient and reliability was calculated as 0.85 using Cronbach’s alpha. For inferential analysis of the obtained data, one sample t-test and ANOVA were sued. The results of one sample t-test indicated that women of Baharestan City do not enjoy in urban tourist spaces, and from the perspectives of the women living in Baharestan, there is relative security in urban tourist spaces. The f-observed at the level p
    Keywords: Tourist Spaces, Security Sense, Women, Baharestan City
  • M. Rezaei *, B. Karimi Pages 109-120
    Informal settlement is a manifestation of growing process of spatial disparities in urban districts, which is the result of rapid and imbalanced growth of towns leading to adverse implication for economic, social and frame consequences. Urban development strategies are new and effective viewpoints for improving the planning process of the informal settlements.The most important purpose of this research is to study the conditions and problems of informal settlements of Bahar town in Shiraz. It has SDS approach to organize their conditions. By considering physical, social-economic, environmental indices and having basic services, this research analyses the informal settlements in Bahar town. This aim of this applied research with compound methodology (scaling and descriptive-analytical) refers to study the role of urban development strategies in organizing informal settlements by combining SWOT and ANP models in Bahar town of Shiraz. Statistical society of this research is professionals and managers in Shiraz. The sample size was 100 respondents identified through multi-stage sampling. Research questionnaires were completed. Then, using network analysis and multi-criteria decision-making software (Super Decisons) for obtaining the weights of each strategy related to organize housing in informal settlements of Bahar town. All criteria were specified by attention to the purpose of improving the settler’s situations. The results show that the main part of informal settlement of Bahar town arises from rural-urban migrations which have poor sense of citizenship. Three strategies were considered for overcoming this informal settlement (Bahar town in Shiraz): the superior strategy is creating job for residents, improving the quality of materials and constructions with the importance of %22/86, the second strategy is good local governance with the importance of %18/1, and the third strategy is improving and increasing the quality of services with the importance of %12.
    Keywords: Informal settlements, Organizing strategies, ANP, Shiraz Metropolis
  • Arastoo Yarihesar*, Soheyla Bakhtar Pages 121-134
    Rural tourism, through its links and interactions with environment, natural attractions and local communities, leves significant implications on the positive and negative aspects of the natural and human environment. Despite of widespread studies by different researchers about this impacts, it is clear that the methodological framework in this area is limited. The rural area in Ardabil province because of relative situations and Geographical conditions has been atracted many tourists in recent years, and this issue has been created significant economic, social and environmental impacts on the mentioned rurals. The main aim of this study is to assessing impacts of tourism activities on sustainable development indexes and also is to Evaluating of sustainability levels of rural destinations. The method of this research is descriptive-analytic. The required data for this study were collected by taking notes and questionnaires. The study area consisted of four tourist rural destination in Ardabil province. Statistical population of this study consisted of 1553 people. The sample society (155 people) has been estimated by using of Cochran techniques. Local community sample has been selected by systematic sampling and tourist community sample has been selected through simple random sampling. Alan Prescott sustainability assessment model is edited and selected in order to subject analysis of a framework of 83 indicators (social, economic and environmental). The results of these research show that there is a significant differences between tourists views and local community in relation to sustainability indices and local community evaluate So that tourism indicators are more sustainable than tourists. But overall stability of these indices is evaluated average in the scope of this investigation.
    Keywords: Rural tourism, Measurement, Stability Measurement, Alen Prescott, Nir
  • Sirous Ghanbari *, Kayvan Bahrami Pages 135-146
    Rural management has been implemented through Dehyari and the Islamic Council institutions for more than two decades. These institutions played a role at the village level in rural development in term of their activities. Checking the amount of interference and actions of the rural managers in rural development issues requires analysis. This article focused on the role and function of rural management in physical development in rural settlements. This research is descriptive-analytical and uses the survey method. The scope of this research includes ten villages in Chenaran County each of which has a population of more than 50 families and the guiding plan was performed in them. The statistical population in the first group is rural managers consisting of two members (One Dehyar and One member of the Council), and the second group includes 330 heads of households living in these villages. The validity of the questionnaire has been approved by academic staff and experts in rural development. Moreover, the reliability of the study's measurement, through Alpha Cronbach, was obtained 0.87 for local residents and 0.91 for the rural managers. The results of research have confirmed the effective role of local management in physical development. Based on the research findings, all the criteria, except for the economic situation, display a significant difference between the perspectives of the two groups.
    Keywords: Rural management, Physical development, Rrural settlements, Chenaran County
  • M.A. Khorasani *, H. Rasti, E. Rahmani Pages 147-164
    If the mass media and press are used in a targeted way in terms of native and traditional conditions of communities, particularly in marginalized areas, they can have a positive and deterministic role in the process of rural development. In this regrad, the researchers of present study have evaluated the role of the press and mass media in development of West Zarabad Sub-District, Konarak County located in the southern region of Sistan and Baluchestan Province. The methodology is descriptive-analytic based on completing questionnaires. Data analysis is conducted through the SPSS Software on the basis of descriptive and inferential statistics. Obtained results show very limited access to the media, relatively good public use of the media, and relatively favorable role of media in raising public awareness. However, the role played by the media in the development of rural areas is weak and almost imperceptive. In this regard, the television had the most and local media had the least effect. In terms of effectiveness, the various indices (except the raising awareness index) were ranked as poor in affecting development process. There was a significant difference among these indices in regard to the degree of media influence. The raising awareness index was the most and the index of participation in rural development projects, the least affected by media.
    Keywords: Mass media, the press, Rural development, West Zarabad Sub, District
  • Heidar Lotfi *, Saeid Salehian Badi, Hamid Reza Ghasemi Badi Pages 165-176
    One of the basic aspects in the analysis of rural problems is paying attention to management structure in these communities. Villages as especial places with different lifestyles than cities, require different management model which is consistent with the economic, social and ecological circumstances of the villages. The main target group of development plans is people living in villages.So, their satisfaction with managers and governors should be considered as one of the most important issues in preparing those plans. The village management offices are public and private institutions which have been established for the management of public affairs in the field of rural management system in villages. Since the previous governors were not successful in the achieving development, achieving this goal is the outmost importance in developing villages. This descriptive- analytical study focuses on economic development in rural area of Badrood in the Natanz County of the Isfahan Province. The number of households in six villages of Badrod is 1407 that 262 people were selected as sample size. Data analysis was performed with the Wilcoxon test. The research results indicate that there is a significant relationship between the village management offices and rural economic development. So, village management has played positiuve role in rural economic development. Data analysis has been done by "SPSS" software,"Wilcoxon signed-rank test" and "t-test". Also village's managers have not had any role in establishment of productive workshop but it has positive impact on agricultural marketing and property ofvillagers. The field study data were gathered in the year 1389 that have been updated and revised in the year 1394. The updated data confirm the previous research results
    Keywords: Village manager, Economic development, Badrood district (Natanz), Village
  • Sadegh Asghari Lafmejani *, Yaser Nazari, Zahra Sargazi Pages 177-190
    Human and physical constraintsof physical-spatial development of cities precede the rapid movement toward surrounding villages of urban areas that this issue is specifically tangible in mountainous urban and rural areas of the west and western-north parts of Iran. In this geographical region, Javanroud city in Kermanshah province is one of those which imposed great pressure on its surrounding villages to it. So, the purpose of present study is considering the type and amount of environmental constrainteffects of Javanroud city on its surrounding villages. This research is an applied research and research methodology is descriptive-analytic. In this study, environmental constrainteffects of city have been investigated on the villages that are located at the distance of 5 km from the study city. Statistical population is households in 6 villages surrounding the city and the number of 261 family heads as the sample size has been determined by Cochran formula. In order to gather information, laboratory-documentary and field studies (observation, questionnaire, and interview) are applied. After gathering necessary information, by presenting an overall and comprehensive picture about the changes and variations of rural lands’ applications, the analysis of present condition, comparison of these changes, growth ratings and rural development were done based on Topsis-Victor integrated model. Research results show that Sheikh-alkaram village according to the calculated values (R = 0.009, S = 0.025 and Q = 0) has almost no effect because of the unsuitable road and inappropriate position. While Safiabad village (with R = 0.917, S = 1.837 and Q = 1) has the greatest influence and other surrounding villages in the study area are placed in the intermediate level. In this regard, population and workforce of Javanroud city due to the reasons such as: short distance to city , low price of lands and housing to the city, ease of access and use of urban services are inhabited in surrounding villages that leads to metamorphism. In this way, villages, as urban part, are playing the role as dormitories for Javanrood city by losting their traditional nature
    Keywords: Environmental constraint of city, Surrounding villages, Topsis, Victor integrated model, Javanroud
  • H. Farahani, A. Bahmani *, F. Jabali Pages 191-202
    Human and physical constraintsof physical-spatial development of cities precedes the rapid movement toward surrounding villages of urban areas that this issue is specifically observable in mountainous urban and rural areas of the west and western north parts of Iran. In this geographical region, Javanroud city in Kermanshah province is one of those which imposed great pressure on its surrounding areas, especially its connected villages. So, the purpose of present study is the survey of the type and amount of environmental constrainteffects of Javanroud city on its surrounding villages. This research is an applied research and Research methodology is descriptive-analytic. In this study, environmental constrainteffects of city have been investigated on the villages that are located at a distance of 5 km from the city. Statistical population is households in 6 villages surrounding the city and the number of 261 family heads as the sample size has been determined by Cochran formula. which in order to gather information, laboratory-documentary and field studies (observation, questionnaire, interview) are applied and after gathering necessary information, by presenting an overall and comprehensive picture about the changes and variations of rural lands’ applications, the analysis of present condition, comparison of these changes, growth ratings and rural development based on Topsis-Victor integrated model, final steps were followed. Research results show that Sheikh-alkaram village according to the calculated values (R = 0.009, S = 0.025 and Q = 0), because of the unsuitable road and inappropriate position has almost no effect. While Safiabad village (with R = 0.917, S = 1.837 and Q = 1) has the greatest influence and other surrounding villages in the study area are intermediate. Research findings show that part of population and workforce of Javanroud city, due to the reasons like short distance between city and villages, low price of lands and inhabitants in comparison to city, straightforward accessibility and possibility of using different urban services are inhabited in surrounding villages and this has lead to the change and variation in nearby villages to city, in such a way that they has lost their traditional applications and as parts of a city are playing role of dormitories for Javanroud city and are far from practical nature of villages.
    Keywords: Environmental constraint of city, Surrounding villages, Topsis, Victor integrated model, Javanroud
  • M. Gholami *, V. Nazari, R. Mokhtari, S. Zamani Pages 203-216
    The present study investigated the attitudes of the host community tourism development business in the rural area in the district Dehshayhk business deals of Cigar in the southern Fars province. The study area in recent years, following the arrival of (formal and informal) of foreign goods, a commercial area with a lot of supply of these goods has become centers of trade and tourism flows (to buy) led. The meyhod of this research is descriptive-analytical and the data has been collected through the review of documents, field study and questionnaire. The data were analyzed by using Likert and statistical software spss. 13 villages were located in the research area and community sample is 365 people from rural residents and commercial sectors. In the analysis of data and primary research study, the economic impact of the host society and the greatest its impact on this community from the economic point has been determined. The findings have also been shown that residents of villages emphasize on tourists and, domestic and foreign merchants of province as the main factors for the development of rural settlements in the region. This is further emphasized that the support of the local authorities can better hosting and efficient business tourists in order to improve the participation level and local development due to its geographical location.
    Keywords: Rural development, Tourism trade (buy) village, Dehshihk region, Fars province