فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 32 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله پژوهشی
  • فضیله دادور خانی، علیرضا دربان استانه، محمد نجارزاده *، ذبیح الله ترابی، بهرام هاجری صفحات 1-10
    از آنجایی که زنان نیمی از جمعیت روستایی کشور را تشکیل می دهند؛ می توان با شناسایی عوامل موثر بر اشتغال با توجه به مقتضیات محلی- منطقه ای و در نهایت درگیر نمودن پیش از پیش آن ها توسعه اقتصادی- اجتماعی کشور را تسریع نمود. بر این اساس، در این پژوهش سعی شد با استفاده از رویکردهای تحلیل اکتشافی داده های فضایی به تحلیل الگوی توزیع فضایی ضریب مکانی اشتغال (LQ) زنان روستایی ایران در بخش خدمات پرداخته شود. داده های پژوهش از سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 استخراج شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آماره های محلی به عنوان رویکردهایی از ESDA استفاده گردید. یافته های شاخص موران سراسری نشان داد توزیع فضایی ضریب مکانی اشتغال (LQ) زنان روستایی بخش خدمات کشور به صورت اتفاقی یا پراکنده نبوده است؛ بلکه به صورت خوشه ایتوزیع شده است. نتایج تحقیق بیان می کند که مناطق شمال، شمال غربی کشور شامل بخش های از استان های تهران، قم، سمنان، مرکزی، همدان و مازندران از نواحی پایه و نیز به طور عمده در شمال غرب کشور شامل استان های آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و کردستان از نواحی غیر پایه، در زمینه اشتغال زنان روستایی در بخش خدمات می باشند. توزیع فضایی ضریب اقتصاد پایه و ارتباط فضایی آن با نرخ باسوادی و نرخ روستانشینی با استفاده از خودهمبستگی سراسری نشان می دهد ارتباط فضایی نرخ باسوادی و نرخ روستانشینی با ضریب اقتصاد پایه در مناطق روستایی ایران از یک الگوی خاص پیروی نمی کند، بلکه هر منطقه با توجه به مقتضیات محلی- منطقه ای الگوی خاصی از ارتباطات را پذیرا هستند.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، تحلیل فضایی، ضریب مکانی (LQ)، روستاهای ایران
  • محمد کاظم جمشیدی* ، بهروز محمدی یگانه، اکبر حسین زاده صفحات 11-22
    دست یابی به توسعه همه جانبه نیازمند توزیع عادلانه خدمات و امکانات در تمامی نواحی می باشد. در همین راستا در تحقیق حاضر به بررسی عوامل موثر در توسعه یافتگی شهرستان های استان زنجان و نقش آن در مهاجرت های روستایی پرداخته شده است. نوع تحقیق کاربردی، روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، روش گردآوری اطلاعات با استفاده مطالعات کتابخانه ای و جهت تجزیه و تحلیل و تجزیه اطلاعات بدست آمده از روش های تحلیل عاملی و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق 7 شهرستان استان زنجان می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد، به طور کلی استان زنجان جزء استان های مهاجرفرست کشور محسوب شده و در میان 17 استان مهاجر فرست کشور در رتبه 12 قرار دارد. نتایج نشان می دهد، عامل کالبدی، اقتصادی و کشاورزی با مقدار ویژه 33. 180 و 58 درصد توجیح واریانس مهم ترین عامل در توسعه یافتگی شهرستان های استان زنجان می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد، شهرستان های زنجان و ابهر توسعه یافته ترین و شهرستان های خرم دره و طارم و ماه نشان توسعه نیافته ترین شهرستان های استان و در رتبه های 5 و 6 و 7 از نظر توسعه یافتگی قرار دارند. شهرستان های زنجان و خدابنده توسعه یافته ترین و شهرستان های ماه نشان و خرمدره کم توسعه ترین شهرستان ها در بخش اقتصادی می باشد. شهرستان های زنجان و ابهر توسعه یافته ترین و شهرستان های ایجرود و طارم توسعه نیافته ترین شهرستان ها در بخش کالبدی می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد، میان توسعه یافتگی شهرستان های استان زنجان و میزان مهاجرت ها رابطه معکوس و معناداری وجود دارد، به عبارتی دیگر شهرستان هایی که از نظر سطح توسعه در وضعیت پائین قرار داشتند، دارای مهاجرت بیشتری بوده اند.
    کلیدواژگان: توسعه، مهاجرت، نابرابری ناحیه ای، تحلیل عاملی
  • ریحانه سلطانی مقدس *، الهه انزایی صفحات 23-35
    محیط زیست از مباحث اصلی توسعه پایدار است که نقش موثری در گسترش فعالیت های اقتصادی در سکونتگاه های روستایی دارد. سکونتگاه های روستایی در حال حاضر به دلیل فعالیت های کشاورزی تنگناهای زیست محیطی قابل توجهی را تجربه می کنند. با توجه به اینکه محصول اصلی شمال کشور برنج است، حفاظت زیست محیطی و توجه به منابع آب و خاک در پایداری اقتصاد و جمعیت روستاهای شالیکار نقش بسزایی دارد. این پژوهش به بررسی تاثیرات کشت برنج بر توسعه پایدار زیست محیطی پرداخته است. جامعه آماری مورد مطالعه، شالیکاران روستاهای شهرستان نکاء استان مازندران هستند که براساس فرمول کوکران تعداد 262 خانوار نمونه انتخاب شدند. براساس یافته های میدانی، محصول برنج با توسعه پایدار زیست محیطی همبستگی مثبت دارد که برابر با 981/0 است. همچنین براساس نتایج ارزیابی مدل پایداری پرسکات- آلن، وضعیت زیست محیطی کشاورزی در روستاهای مورد مطالعه با امتیاز 351/0 در سطح پایداری ضعیف قرار دارد؛ به صورتی که براساس یافته های میدانی، گویه های حفظ تنوع ژنتیکی و استفاده صحیح از مواد شیمیایی و سمی در سطح پایداری ضعیف و گویه های حفاظت و بهره برداری از آب شیرین، بهره برداری پایدار از منابع خاک، نحوه عمل درباره مسائل زباله ها و فاضلاب ها در سطح پایداری متوسط قرار دارند. در این راستا گسترش فعالیت های ترویجی در زمینه حفظ منابع آب و خاک و تشویق روستاییان بر به کارگیری کشاورزی ارگانیک، عدم به کارگیری کود و سم و اتخاذ راهکارهای جلوگیری از فرسایش خاک در پایداری زیست محیطی سکونتگاه های روستایی می تواند تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: برنج، توسعه پایدار، کشاورزی، توسعه پایدارزیست محیطی، نکاء
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • علیرضا قربانیان، علیرضا استعلاجی* ، شهره تاج صفحات 37-50
    انتخاب و پیاده سازی سیاست های گردشگری روستایی به هدف توسعه و عمران، با چالش ها و نوسانات متعددی روبرو است زیرا عوامل مختلفی همچون؛ تعاریف پیچیده و متفاوت از گردشگری روستایی، دیدگاه کوتاه مدت عاملان درگیر با گردشگری و ناهمگونی سلایق و باورهای آن ها، نیروهای اقتصادی موجود، مدیریت مبهم، عبور مصوبات از بخش های متفاوت و… بر سرا راه این امر وجود دارند. به منظور تعیین شناسایی و اولویت بندی شاخص های سیاست گذاری های توسعه و عمران در روستاها باید به چالش ها و موانع موجود را شناسایی و در جهت رفع آن ها کوشید در این تحقیق با رویکرد توصیفی – تحلیلی، سعی بر آن است که شاخص های سیاست گذاری گردشگری موثر در توسعه و عمران مجموعه روستایی ده بالا ابتدا شناسایی و سپس با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی، اولویت بندی گردد. جمع آوری اطلاعات به دو صورت اسنادی (مقاله، کتاب، مجله، وب سایت های اینترنتی و…) و پیمایشی (پرسشنامه و مشاهده) بوده است. طبق سرشماری 1395 در مجموعه روستایی ده بالا 1012 خانوار موجود می باشد که بر اساس روش حداقل نمونه در تحلیل عاملی، 200 نمونه جهت پاسخ گویی به پرسشنامه انتخاب شد. روایی پرسشنامه توسط روش تحلیل محتوا و نظر خبرگان و متخصصین دخیل در توسعه روستایی تایید گردید و پایایی ان با روش ضریب تصنیف به مطلوب برآورد گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی با نرم افزارهای SPSS و Excel استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که شاخص ها در 5 مرحله اولویت بندی قرار دارند که در اولویت بندی مرحله اول؛ چهار متغیر وجود دارد که سه متغیر آن از مولفه های اجتماعی، در اولویت بندی مرحله دوم چهار متغیر وجود دارد که سه متغیر آن از مولفه های اقتصادی توسعه و عمران گردشگری در مجموعه روستایی ده بالا می باشد از سوی دیگر متغیرهای زیست محیطی در مرحله های سوم، چهارم و پنجم می باشند که این بیانگر اهمیت کمتر شاخص های سیاست گذاری زیست محیطی نسبت به شاخص های اقتصادی و اجتماعی است.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، سیاست گذاری، گردشگری، توسعه و عمران روستایی، تحلیل عاملی، تفت
  • مقاله پژوهشی
  • امین دهقانی، میرنجف موسویسوی، داود جمینی * صفحات 51-67
    محیط زیست مبنا و بستر تمامی فعالیت های جامعه روستایی است که در سال های اخیر ارتقای کیفیت آن مورد توجه ویژه برنامه ریزان قرار گرفته است. در راستای بهبود کیفیت محیط زیست در سکونتگاه های روستایی، شناسایی مشکلات و چالش های زیست محیطی به وجود آمده و همچنین ارزیابی عملکرد نهادهای متولی در مدیریت این چالش ها، مساله قابل ملاحظه ای است که باید مد نظر محققان و اندیشمندان برنامه ریزی و توسعه روستایی قرار گیرد. در این راستا، هدف از پژوهش کمی و کاربردی حاضر، که با ترکیبی از روش های توصیفی تحلیلی و علی به انجام رسیده است، شناسایی مهم ترین چالش های زیست محیطی و ارزیابی میزان رضایتمندی روستاییان از عملکرد نهادهای متولی در مدیریت چالش ها و همچنین بررسی اثرات نهادهای متولی بر چالش های زیست محیطی در سکونتگاه های روستایی بوده که به صورت موردی در میان سرپرستان خانوار روستایی بخش مرکزی شهرستان روانسر (4633=N) ، که 119 نقطه روستایی را شامل می شود، انجام گرفته است. با توجه به تعداد زیاد سرپرستان خانوار روستایی، عدم دسترسی به کلیه سرپرستان خانوار، محدودیت های مالی و زمانی، محققان قادر به مصاحبه و تکمیل پرسشنامه در میان کلیه سرپرستان خانوار روستایی نبوده و با استفاده از فرمول کوکران 355 نفر از سرپرستان خانوار، به عنوان نمونه آماری برآورد گردید. جهت جمع آوری داده های مورد نیاز، ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن با رعایت اصول علمی پژوهش های میدانی تایید شده است. یافته های تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد مهم ترین چالش های زیست محیطی شناسایی شده (تخریب مراتع و جنگل ها (19 درصد) ، فشار بر منابع آب و خاک (88/16 درصد) ، تهدید حیات وحش (91/14 درصد) ، زباله و پسماند (17/11 درصد) و آلودگی هوا (1/11 درصد) ، توانسته اند حدود 73 درصد واریانس متغیر وابسته پژوهش را تبیین نمایند. بر اساس یافته های حاصل از جدول توزیع فراوانی (حدود 3/78 درصد روستاییان میزان رضایتمندی بسیار ضعیف و ضعیف) و آزمون t تک نمونه ای (با میانگین 213/2) ) می توان اذعان کرد که روستاییان از عملکرد نهادهای متولی در مدیریت چالش های زیست محیطی، ارزیابی ضعیفی داشته اند. نتایج بررسی اثرات نهادهای متولی بر چالش های زیست محیطی در سکونتگاه های روستایی بخش مرکزی شهرستان روانسر نشان داد اثر این نهادها بر چالش های زیست محیطی شناسایی شده (به استثنای آلودگی هوا) منفی و معنادار بوده است. در این میان بیشترین اثر منفی نهادهای متولی بر دو چالش فشار بر منابع آب و خاک و تخریب مراتع و جنگل ها، به ترتیب با اثرات کل 544/0- و 428/0، بوده است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، چالش های زیست محیطی، نهادهای متولی، شهرستان روانسر
  • مهرداد رمضانی پور* صفحات 69-80
    برنج مهم ترین محصول غذایی و تاثیرگذار در اقتصاد جمعیت ساکن مناطق شمالی ایران محسوب شده؛ به همین دلیل نیازمند برنامه‏ریزی و مدیریت جدید در زمینه تاثیرات عوامل محیطی- اقلیمی بر روی آن می‏باشد. در این پژوهش میزان عملکرد محصول برنج برای بازه زمانی 2039-2010 با استفاده از داده‏های روزانه بارندگی، دمای حداقل، دمای حداکثر و ساعات آفتابی ایستگاه‏های هواشناسی نوشهر، بابلسر و قراخیل مورد بررسی قرار گرفت. از مدل Lars-WGبرای شبیه‏سازی پارامترهای هواشناسی و از معادلات رگرسیون چند‏متغیره جهت پیش‏بینی میزان عملکرد برنج استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد نوسانات هر یک از پارامترهای دمای حداکثر سپتامبر، دمای حداقل ماه می، ساعات آفتابی آگوست و حداکثر دمای سپتامبر موجب نوسان در میزان عملکرد محصول برنج خواهد شد. در ایستگاه نوشهر حساسیت و انطباق بیشتری بین متغیر ساعات آفتابی آگوست و عملکرد محصول برنج مشاهده شد اما بارندگی آوریل یک انطباق نسبی با عملکرد برنج را نشان داد. در ایستگاه قراخیل دمای حداکثر سپتامبر و دمای حداقل در ماه می از حساسیت و انطباق قویتری نسبت به عملکرد محصول برنج برخوردار خواهد بود. اما در مجموع، عملکرد برنج در دو ایستگاه نوشهر و قراخیل واکنش مشابهی نسبت به پارامترهای اقلیمی خواهد داشت و بیشترین انطباق و حساسیت بین عملکرد محصول برنج و حداکثر دمای سپتامبر در ایستگاه بابلسر پیش‏بینی شد. تولید محصول برنج در مناطق نوشهر و قائمشهر از 2010 تا 2029 کاهش خواهد یافت و در منطقه بابلسر از 2010 تا 2019 افزایش یافته و سپس از 2020 تا 2029 روند کاهشی خواهد داشت اما از 2030 تا 2039 برای هر سه ایستگاه در تولید محصول برنج روند افزایشی پیش‏بینی شد
    کلیدواژگان: نوسانات اقلیمی، Lars-WG، رگرسیون چند‏متغیره، پیش‏بینی عملکرد برنج، شمال ایران
  • سلیمان محمدی دوست* صفحات 81-91
    شهر یاسوج از جمله شهرهایی است که پس از انقلاب اسلامی به شدت تحت تاثیر سیاستهای دولت قرار گرفته و به ویژه از سال 1365به بعد جمعیت و مساحت آن بسیار افزایش یافته است و از آنجا که این شهر بر بستر زمین های کشاورزی و منابع بکر طبیعی قرار گرفته است، با تاثیرپذیری از اقدامات دولت، بخش وسیعی از اراضی کشاورزی و جنگلهای پیرامون این شهر به ساخت و سازهای شهری اختصاص یافته است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی توسعه افقی شهر یاسوج و تاثیر آن بر اراضی زراعی پیرامون می باشد. روش بکار رفته تحلیلی-توصیفی و به لحاظ هدف کاربردی است. داده های مورد نیاز با استفاده از روش کتابخانه ای – اسنادی و میدانی به دست امده است. جهت تحلیل و ترسیم داده های به دست آمده از مدل های آنتروپی شانون و ضریب موران و نرم افزارهای Spss استفاده شده است. در این راستا به بررسی سیر پیدایش، تکوین و رشد شهر یاسوج طی چند دهه اخیر، مهمترین عوامل و سازوکارهای ناشی از اقدامات دولت که در گسترش فیزیکی شهر یاسوج موثر بوده است شناسایی شد و با استفاده از مدل آنتروپی شانون و ضریب موران میزان رشد نا همگون و اسپرال شهر مشخص گردید. خروجی تحلیل موران مبین این است که توزیع جمعیت پراکنده تر از مساحت نواحی شهر یاسوج می باشد و این نشان می دهد که جمعیت شهر یاسوج از الگوی قطبی و خوشه ایفاصله دارد و به صورت پراکنده پخش شده است. از سوی دیگر با توجه به اینکه مقدار آنتروپی شانون شهریاسوج در سال 1365 برابر با 1106/1 بوده است نزدیک بودن مقدار آنتروپی به مقدار حداکثر 2087/1 نشان دهنده رشد پراکنده (اسپرال) گسترش فیزیکی شهر است. در عین حال، با توجه به اینکه مقدار انتروپی برای در سال ،1390برابر با 2087/1 محاسبه شده است، این امر نشان می دهد که طی سال های اخیر، گسترش فیزیکی شهر، باز هم پراکنده تر و غیر متراکم گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، رشد پراکنده، زمینهای کشاورزی، شهر یاسوج
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • مجید ولی شریعت پناهی، عباس ملک حسینی، میترا انصاری *، مهدی مدیری صفحات 93-112
    در دو دهه گذشته راهبرد رشد هوشمند در چارچوب نظریه توسعه پایدار شهری و حمایت از الگوی شهر فشرده بنا شده است. در حقیقت، توجه به شهر فشرده و رشد هوشمند به عنوان یکی از راه های رسیدن به این فرم شهری، به دلیل آثار نامطلوب الگوهای توسعه پراکنده در زمینه های سیاسی و زیست محیطی به صورت وسیعی افزایش یافته است. در این راستا هدف از این پژوهش، تحلیل فضایی توزیع شاخص های رشد هوشمند در محلات شهر ملایر می باشد. بدین منظور 18 محله از لحاظ شاخص های زیربنایی در قالب 82 شاخص قابل سنجش بررسی شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل آنتروپی شانون تعمیم یافته، تکنیک ویکور (Vikor) ، ضریب همبستگی پیرسون در قالب نرم افزارهای GIS و SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که توزیع فضایی شاخص های رشد هوشمند شهری در محلات 18 گانه شهر ملایر یکسان نبوده و بین محلات فاصله زیادی وجود دارد. بر این اساس محله های 17، 1، 14، 4، 3، 16، 18، 11، 9، 10، 12، 13 به ترتیب بیشترین برخورداری را از شاخص های اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی رشد هوشمند شهری را دارا می باشند و این شاخص ها در محلات 7،8،6،2،5،15 به ترتیب کمترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند. نتایج دیگر پژوهش نشانگر این است که بین شاخص های رشد هوشمند در شهر ملایر و میزان جمعیت آنها تقریبا رابطه و همبستگی مثبتی وجود دارد. بطوری که میزان برخورداری از شاخص های رشد هوشمند شهری و جمعیت شهر 512/0 و در سطح 007/0 از لحاظ آماری معنادار است. پس در حالت کلی می توان نتیجه گیری کرد که در شهر ملایر امکانات و زیرساخت های رشد هوشمند شهری به سمت محلاتی سوق دارد که از جمعیت بیشتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، محلات شهری، شاخص های رشد هوشمند، تکنیک ویکور، شهر ملایر
  • مقاله پژوهشی
  • محمدحسن نامی، حجت الله پاشاپور *، مصطفی توکلی نغمه صفحات 113-126
    مطالعات مربوط به کیفیت زندگی در ابتدا بیشتر در زمینه های مربوط به سلامتی و توان بخشی معلولان، ناتوان های جسمی و ذهنی، کهنسالان، کودکان و زنان بوده است. رفته رفته جنبه های اقتصادی و اجتماعی هم به آن افزون گردیده است. در این پژوهش که با روش تحلیلی و شیوه میدانی صورت گرفته است، سعی گردیده نسبت به ارزیابی و عملکرد منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان در حوزه کیفیت زندگی شهروندان شهر پرداخته شود. با استفاده از پرسشنامه نسبت به جمع آوری دیدگاه ها در زمینه عملکرد منطقه در ابعاد مسکن، درآمد و اشتغال، حمل و نقل، امنیت اجتماعی، ابعاد اجتماعی و فرهنگی و تعلقات زندگی پرداخته شد. برای تحلیل داده های گردآوری شده در نرم افزار SPSS نسبت به انجام آزمون های کای اسکوئر، T-Test و برای سنجش همبستگی میان شاخص های عینی و ذهنی کیفیت زندگی از آزمون همبستگی پیرسون و رگراسیون استفاده گردیده است. نتایج بیانگر است که با توجه به خروجی های منفی در حوزه های مسکن (11/21-) ، درآمد و اشتغال (40/8-) ، حمل و نقل (46/17-) ، ابعاد اجتماعی و فرهنگی (97/12-) بیانگر پایین بودن کیفیت زندگی در این حوزه ها است. این در حالی است که فقط در حوزه های امنیت اجتماعی (90/9+) و تاسیسات و تجهیزات شهری (37/16+) شاخص t مثبت بوده است، که بیانگر رضایت شهروندان در این حوزه می باشد. همچنین با توجه به مدل همبستگی به کار رفته در این پژوهش، میان شاخص های عینی و ذهنی رابطه برقرار می باشد و مقدار آماره محاسبه شده (659/0) می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، منطقه ویژه سلفچگان، spss، شهر سلفچگان
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • علی کریم زاده، سید کمال الدین شهریاری *، مهیار اردشیری صفحات 127-139

    بازآفرینی شهری با محوریت گردشگری به عنوان رویکردی متاخر در دو دهه اخیر، جهت حفاظت و صیانت از بافت های ارزشمند تاریخی مطرح بوده است. این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی با هدف شناسایی تاثیر گردشگری شهری بر بازآفرینی بافت های تاریخی از دیدگاه ساکنین محلی تدوین شده است، و ابزار گردآوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه بوده است. حجم نمونه 400 نفر از ساکنین محلی و به منظور تحلیل داده از نرم افزار LISRELL استفاده شده است. در این پژوهش چهار محدوده بازآفرینی شده شهر شیراز مورد بررسی قرار گرفته و از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP، محدوده زندیه انتخاب گردید. یافته های حاصل از پرسش ساکنین محلی بر اولویت بندی ابعاد تاثیرگذار بر بازآفرینی شهری گردشگری محور به ترتیب بر ابعاد اجتماعی با ضریب همبستگی97/0، ابعاد اقتصادی با ضریب همبستگی 90/0، ابعاد فرهنگی با ضریب همبستگی 90/0 و کالبدی با ضریب همبستگی 83/0، دلالت دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری شهری، بازآفرینی شهری، بازآفرینی شهری گردشگری محور، شیراز
  • مهدی شیخ موحد ، حسین رحمت الهی* صفحات 141-152
    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و منشور حقوق شهروندی دو رکن اساسی توسعه همه جانبه و پایدار جوامع شهری و روستایی کشورمان هستند که با دربرگرفتن ماده ها و تبصره های متعدد، در راستای اعتلای دنیوی و اخروی همه اقشار کشورمان تدوین یافته اند. یکی از موارد مورد تاکید در قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی، آزادی آموزش و پژوهش است که بر آن تاکید ویژه ای شده است. در راستای توسعه آموزش و پژوهش همه جانبه و پایدار کشور، ارزیابی تحقق پذیری این شاخص توسعه ضروری و مهم به نظر می رسد. از این رو پژوهش توصیفی تحلیلی حاضر، با هدف ارزیابی تحقق پذیری آزادی آموزش و پژوهش در منشور حقوق شهروندی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در کلانشهر شیراز، انجام گرفته است. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات و داده های مورد نیاز علاوه بر بر مطالعات اسناد مربوطه، پرسشنامه محقق ساخته است که با تکیه بر مفاد قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی تدوین شده است و روایی و پایایی آن با رعایت اصول علمی روش تحقیق تایید شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد میزان آگاهی شهرواندان از حقوق شهروندی با میانیگن 31/3، بالاتر از حد متوسط قرار دارد. نتایج در ارتباط با رضایت شهروندان از وضعیت متغیرهای آزادی آموزش و پژوهش نشان داد میانگین 37 متغیر مورد بررسی بالاتر از حد متوسط می باشد و میانگین نهایی محاسبه شده برای تحقق پذیری آزادی آموزش و پژوهش مورد تاکید در منشور حقوق شهروندی و قانون اساسی جمهوری اسلامی از دیدگاه شهروندان با میزان 69/3 در سطح 99 درصد اطمینان، بالاتر از حد متوسط ارزیابی شده است. در ادامه متناسب با نتایج به دست آمده، برای ارتقاء وضعیت متغیرهای آزادی آموزش و پژوهش مورد تاکید در منشور حقوق شهروندی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، با توجه به نقش نظارتی قوای سه گانه راهکارهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، منشور حقوق شهروندی، آزادی آموزش و پژوهش، شیراز
|
  • fazile dadvarkhani, alireza darban astane, mohammad najjarzade*, zabihullah torabi, bahram hajari Pages 1-10
    In rural regions, due to women's significant role, paying to the status of their employment and guidance them to market can provide the situation of better usage of rural society from this potential force. In fact, to identify the current status, factors influencing participation according to local-regional needs and ultimately, to increasingly involve them can provide local economic development and consequently, the national economy. Accordingly, in this study using the exploratory analysis approaches of spatial data, we tried to analyze the spatial distribution pattern of basic economy (LQ) of Iran's rural women in the services sector. The data is extracted from the 1390 population and housing census. For data analysis, local and global statistics Moran's I and LISA as approaches from the ESDA are used. The results indicate that the northern and northwest of the country, including parts of the provinces of Tehran, Qom, Semnan, Markazi, Hamedan, and Mazandaran are from basic areas, and mainly in the northwest of the country, including the provinces of Eastern and western Azarbaijan, Ardabil, and Kurdistan are from non-basic parts, in the field of rural women's employment in the service sector. Also, the results from global Moran's index showed that the spatial distribution of basic economy (LQ) of rural women in the services sector has been distributed as cluster. Spatial distribution of basic economy coefficient and its spatial association with literacy value and pastoralism value using global self-correlation shows that spatial association of literacy value and pastoralism value with basic economy coefficient in Iran's rural regions does not function from a certain pattern, but each region accepts a certain pattern of associations due to local-regional needs.
    Keywords: employment Women’s, spatial analysis, locative quotient (LQ), rural of Iran
  • Mohhamad Kazem Jamshidi*, Behrouz Mohamadi yegane, Akbar Hosseinzadeh Pages 11-22
    Necessity comprehensive planning with aim of achieving integrated development and reduce regional inequalities, the most important issues in developing countries is considered. Achieve comprehensive development in all areas is the need for fair distribution of services and facilities. In this regard, in this study the factors affecting the development of the city of Zanjan province and its role in rural migration have been discussed. Type of applied research, analytical methodology, data collection using library studies and the analysis of data obtained from factor analysis and Pearson correlation test methods used. The results show that, of the physical, economic and agriculture with 58% of explained variance is the most important factor in the development of the city of Zanjan province. Also, the township of Zanjan and Abhar developed and thetownship of Khorramdarreh and Tarom and months is the least developed of thetownship. The results show, the city of Zanjan and Khodabande most developed and most developed township in the months and Khoramdeh township in the economic sector is low. township of Zanjan and Abhar most developed and the least developed township in the township of Ijrud and Tarom is the physical part. The findings show that, among developed township of Zanjan province and the migration of a significant inverse relationship exists, in other words, the township that had a low level of development in the state, has been more immigration.
    Keywords: development, emigration, regional disparity, factor analysis
  • Reihaneh Soltani*, Elaheh anzaeei Pages 23-35
    The environment is one of the most important issues in the world. Since the majority of villagers are farmers that cultivate rice, so paying more attention to the agricultural sector and attracting young people to this important economic sector, providing the survival of rural population will ultimately lead to sustainable rural development.The purpose of this research is to investigate the effect of rice cultivation on the sustainable development of agricultural ecosystem in villages of the case study region. The statistical population of this study was rice cultivators in the villages of Neka county in Mazandaran province. The family size was selected based on Cochran formula that 262 samples were selected. The research method is descriptive and analytical one with practical nature.The results of the data based on the field method indicated the correlation between the environmental development of the studied villages and the amount of rice crop cultivation equal to 0.981 which is positive, Which shows that there is a positive correlation between rice and environmental development of the studied villages. Also, the highest correlation coefficient between sustainable environmental development and the role of rice is presented in the atrab of the estakhrposht. Also using Tapsis method, the villages of khorshid and Shit were affected more, and the villages of Kalabestan and Chalou Pul were affected the least. Based on the results, the environmental status of agriculture in the studied villages with a score of 0.351 is at a low level of sustainability.
    Keywords: rice, sustainable development, agriculture, environmental sustainable development, Neka
  • alireza ghorbaniyan, alireza estelaji*, shohre taj Pages 37-50
    Selection and implementation rural development policy objectives, challenges and volatility committed than ever because of various factors such as the complex and different definitions of rural tourism, short-term view of tourism and diversity of tastes and beliefs factor Rgyr They are, economic forces, manage a vague, passing the resolutions of the different sectors and ... the writer of this would exist. In order to determine Identify and prioritize Indices Rural development policy should identify challenges and obstacles and try to solve them in the study with descriptive approach - Analytical attempt to indicators Policies affecting the development of rural tourism dehbala first identify and then Using factor analysis, should be prioritized. Total The hell Information in the form of documents (Articles, books, magazines, Web sites and the Internet ...) and (c) the value of our (Questionnaires and observation), respectively. The main indicators of the principles of index statistics Data and data DP was extracted compounds, which eventually led to a 12 index. The questionnaire study among 200 households in the collection were distributed and then to analyze And analyze Data From Method S analyze Factor with Soft Hardware SPSS And Excel Was used. The findings show that the indicators in 5 steps are prioritized in the first phase of prioritization, there are four variables that three variables of social component, There are four variable priority in the second phase of the three variable The component Economic development of rural tourism in the dehbala are the other environmental variables in the third, fourth and fifth are that this represents a less important indicator Policy Environmental The economic and social indicators.
    Keywords: prioritization, policy, tourism, Rural Development, factor analysis
  • Amin dehghani*, Mirnajaf mousavi, Davood Jomeini Pages 51-67
    The aim of the present study is quantitative and functional, that is done Using descriptive and analytical and causal, the identification of the most important environmental challenges and Evaluation of satisfaction of villagers from The performance of institutions in management challenges and also Serving The effect of institutions On the environmental challenges in rural communities. this study It has been done as a case study Among rural households Located in the central District of the Rawansar Township (N= 4633), that includes the 119 rural points. Due to the high number of rural households, Lack of access to all heads of households and Financial and time constraints, the researchers were unable to interview and questionnaire to all households and with Using Cochran formula (d= 0.5, p &q = 0.5), 355 persons of households Estimated as the statistical sample. Shows The results of exploratory factor analysis, the most important environmental challenges identified (Degradation of pastures and forests (19 percent), Pressure on water and soil resources (16.88 percent), Wildlife Threat (14.91 percent), Waste and waste (11.17 percent) and air pollution (11.1 percent)), they could Explain About 73% of the variance of the dependent variable of the research. Based on findings from the frequency distribution table (About 78.3 percent of villagers have a very weak and poor satisfaction) and One-sample t test (With 2.312 average)), Can be acknowledged That Have had a poor evaluation The villagers are from the function of trusted institutions in managing environmental challenges. Shows Results of the effects of trustee institutions on Environmental Challenges in rural settlements that Located in the central district Rawansar Township, the impact of these institutions on air pollution No significant and their effects on The other environmental challenge has been identified (Pressure on water and soil resources, degradation of pastures and forests, waste and waste and wildlife threats) Has been negative and meaningful. Meanwhile the most The negative effect of custodial authorities have been on Two Challenges, Pressure on water and soil resources and Destruction of pastures and forests, Respectively with -0.544 and -0.428 Total effects.
    Keywords: Rural Development, Environmental Challenges, performance of institutions, Rawansar Township
  • Mehrdad Ramazanipour* Pages 69-80

    Rice as a strategic and influential product in the economy a significant portion of the population living in the northern regions of the country needs new planning and management in the field of environmental and climatic factors. In this study, the rice yield was estimated for the time interval (2010-2039) with regard to climate parameters fluctuations in northern Iran. The sample meteorological stations were selected in this research: Noshahr, Babolsar and Gharakhil. The Lars-WG model was used to simulate meteorological parameters and multivariate regression equations to predict rice yield. The results showed that the fluctuations of each of the maximum temperature parameters of September, the minimum temperature, the sunny hours of August and the maximum temperature of September would fluctuate in the rice yield.
    There is more sensitivity and adaptation between sunshine and rice yield at Noshahr station in August. But the April rainfall shows a relative adaptation to the rice product. The maximum temperature in September and the minimum temperature in May will be due to a stronger sensitivity and conformance to rice yield at Gharakhil Station. But in general, rice yield will have a similar reaction to the climate parameters in Noshahr and Gharakhil stations and the highest compliance and sensitivity between rice crop yield and maximum September temperatures is expected at Bablosar Station. Analysis of the findings revealed that the production of rice will decrease from 2010 to 2029 in Noshahr and Ghaemshahr, and will increase in the Bablosar region from 2010 to 2019, and then decline from 2020 to 2029. But in general, the rising trend in rice yield is projected from 2030 to 2039 for all three stations
    Keywords: Climatic Fluctuations, Lars-WG, Multivariable Regression, Rice Yield Prediction, North of Iran
  • Mitra Ansari*, Majid Vali Shareeatpanahi, Abbas Malekhoseini, Mahdi Modiri Pages 93-112

    In the past two decades, the Smart Growth Strategy has been based on the concept of sustainable urban development and the support of the compact urban model. In fact, paying attention to the intensive city and smart growth as one of the ways to reach this urban form has been greatly increased due to undesirable effects of dispersed development patterns in the political and environmental fields. In this regard, the aim of this research is spatial analysis of the distribution of intelligent growth indices in the towns of Malayer. To this end, 18 neighborhoods were surveyed in terms of infrastructure indicators in the form of 82 measurable indicators. To analyze the data, generalized Shannon entropy model, Vikor technique, Pearson correlation coefficient were used in GIS and SPSS softwares. The research findings indicate that the spatial distribution of urban intelligence growth indicators in the 18th city of Malayer is not the same and there is a great distance between neighborhoods.
    Accordingly, the neighborhoods of 17.1.14,4.3,16,18,11,9,10,12,13 are respectively the most enjoyable with the social, economic, environmental and physical indicators of urban smart growth. And these indices in the neighborhoods of 7,8,6,2,5,15 have the lowest points, respectively. Other research results indicate that there is a positive correlation between intelligent growth indicators in Malayer and their population. So that the level of urban intelligence growth index and population of the city is 0.512 and at the level of 0.007 is statistically significant. So, in general, one can conclude that in the city of Malayer, the urban intelligence growth infrastructure and infrastructures are moving towards neighborhoods with more populations
    Keywords: spatial distribution, urban neighborhood units, smart growth indicators, VIKOR technique, Malayer City
  • Mohammad hasan nami, hojjat allah pashapour*, mostafa tavakoli naghmeh Pages 113-126
    Studies on quality of life were initially more relevant to the health and rehabilitation of the disabled, physical and mental disabilities, the elderly, children and women. Increasingly, the economic and social aspects have also been expanded. In this research, which is done by field method, we try to evaluate the performance of Salafchegan's special economic area in the area of quality of life of citizens of Salafchegan city. So, using the questionnaire, we tried to collect views on the performance of the region in terms of housing, income and employment, transportation, social security, social and cultural dimensions, and life affairs. For Analyzing data that collect by questionnaire by SPSS software using chi-square tests, T-test, and Pearson correlation and regression tests to measure the correlation between objective and subjective quality of life indicators. The results indicate that considering the negative outcomes in the domains of housing, income and employment, transportation, utilities and urban facilities, social and cultural dimensions reflect the low quality of life in these areas. In addition, it is only in a social security domain that is a positive indicator of the satisfaction of citizens in this area. Also, according to the correlation model used in this research, this relationship is among the objective and subjective indices.
    Keywords: Quality of Life, Salafchegan Special Area, spss, Salafchegan City
  • Ali Karimzadeh, Seyed Kamal Aldin Shahriari*, Mahyar Ardeshiri Pages 127-139

    Urban regeneration that focusing on tourism was considered as a recent approach in the past two decades, in order to protect and preserve valuable historical contexts. This study has been developed by descriptive - analytical method in order to recognize the impact of urban tourism on regenerating the historical context at local residents' point of view and the collecting data tool was through library studies and questionnaire. The sample size was 360 (n=360) and data are analyzed by using LISRELL software. In this study, four regenerated areas of Shiraz were studied and Zandiye area was chosen by the analytic hierarchy process AHP. The results of questioning the local residents imply the prioritization of the effective dimensions on urban regeneration tourism-led respectively social dimensions with correlation coefficient of 0.97, economic dimensions with correlation coefficient of 0.90, cultural dimensions with correlation coefficient of 0.90 and physical dimensions with correlation coefficient of 0.83.

    Keywords: Urban tourism, Urban regeneration, Tourism-led urban regeneration
  • Hosain Rahmatollahi* Pages 141-152
    iversity of Tehran
    چکیده [English]
    The constitution of Islamic Republic of Iran and the citizens` bill of rights are considered as the two fundamental tenets in urban and rural sustainable and comprehensive development in our country. They have been produced in order to improve the worldly life and the one hereafter for all generations by including numerous articles and notes. One of the focused issues in the constitution and bill of rights is the freedom of education and research. In line with the comprehensive and sustainable development of education and research in Iran, the evaluation of its materialization seems to be essential. To this end, the present analytic and descriptive study has been conducted to evaluate the materialization of research and educational freedom in IRI constitution and citizens` bill of rights in the metropolis of Shiraz, Iran. The basic data collection instrument along with reviewing the related documents was a researcher-made questionnaire based on the constitution and bill of rights content; the validity and reliability of which was confirmed according to research principles. The findings show that the rate of citizens` awareness of their rights is above average with a mean of 3. 31. The results of citizens` satisfaction of research and education variables showed the mean of 37 variables under investigation was above average and the overall mean for the materialization of education and research in constitution and rights charter based on citizens` viewpoints was above average level with the value of 3. 69 with 99 percent of confidence degree. Finally, some guidelines based on the supervision role of the Iranian triple powers were offered in order to improve the status of education and research variables in the IRI constitution and Iranian citizen` bill of rights.
    Keywords: Islamic Republic of Iran Constitution, Citizens` Bill of Rights, Freedom of Education, Research, Shiraz