فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 5 (بهار 1391)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 5 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا بسحاق، سید اسکندر صیدایی، داود جمینی صفحه 1
    توسعه روستایی از عوامل مختلفی نشات می گیرد که یکی از آنها مسکن مطلوب می باشد. مسکن به مثابه ی واحد تسهیلات فیزیکی یا به عنوان کالایی اقتصادی و پر دوام است که نقش اجتماعی یا جمعی نیز دارد. از این رو هدف اصلی این پژوهش ارزیابی شاخص ها و نماگرهای تبیین کننده پایداری اجتماعی مسکن در مناطق روستایی است که به صورت مطالعه موردی در مناطق روستایی شهرستان ازنا صورت گرفته است. روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی و پیمایشی می باشد. برای گردآوری داده ها از دو روش کتابخانه ای- اسنادی و از روش میدانی همچون مشاهده و پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق سرپرستان خانوارهای واحدهای مسکونی مناطق روستایی شهرستان ازنا می باشد که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به حجم 239 نفر از بین آنها به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردیده و با ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفته اند. به منظور سنجش ضریب اعتبار پرسشنامه آزمون پیش آهنگی انجام گرفت که ضریب اطمینان آلفای کرونباخ آن بیش از 77/0 درصد بدست آمد. نتایج حاصل از طریق تجزیه و تحلیل های آماری در نرم افزار SPSS نشان می دهد که شاخص های «میزان تاثیر واحدهای مسکونی روستایی در تولید مواد زاید» و «میزان تاثیر واحدهای مسکونی روستایی در تخریب منابع طبیعی» در شرایط پایین تر از حد متوسط پایداری می باشند و بطورکلی پایداری اجتماعی مساکن روستایی منطقه در شرایط پایینی قرار دارد.
    کلیدواژگان: روستا، مسکن روستایی، پایداری، پایداری اجتماعی، شهرستان ازنا
  • محمدرضا رضایی، علی شکور، علی شمس الدینی صفحه 13
    امروزه رونق اقتصادی کشور و تامین منافع کل جمعیت ایران بی ارتباط با توسعه ی فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی و تولیدی روستائیان نیست. به این لحاظ هرگونه برنامه ریزی در نواحی روستایی دارای اهمیت و ضرورت بسیار است. در این راستا جوامع روستایی اگرچه یکپارچه و بی دغدغه به نظر می رسد اما مطالعات اخیر ناپایداری ها و آشفتگی هایی را در این جوامع نشان داده است و نگرانی روستائیان به یک مسئله حاد در بخش معیشتی روستاها تبدیل شده است. جامعه روستایی بخصوص کشاورزان در معرض نگرانی و استرس های بی شماری قرار دارند که تغییرات ناگهانی در محیط کار، بلایای طبیعی، نگرانی های زمان کاشت، داشت و برداشت محصول، شرایط آب و هوایی نامساعد، سیاستهای دولت و... بخشی از این موارد است. مقاله ی حاضر به شیوه تحلیلی و با انجام مطالعات میدانی و پیمایشی به بررسی عوامل نگران کننده ی کشاورزان روستایی شهرستان داراب پرداخته است. جامعه آماری پژوهش شامل 725 خانوار از 15 روستای منطقه می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل طبیعی نسبت به سایر عوامل تاثیر بیشتری در بروز استرس در نزد کشاورزان روستایی داشته است. همچنین بین عوامل اقتصادی، طبیعی و جغرافیایی تفاوت معناداری به لحاظ آماری وجود دارد. در صورتی که بین عوامل اقتصادی و اجتماعی تفاوت معناداری وحود ندارد. در نهایت برآورد گردید که جهت مقابله با عوامل نگران کننده کشاورزان بهتر است تحقیقات دامنه داری انجام گیرد تا افزایش بهره وری را در بعد اقتصادی و اجتماعی تقویت نماید.
    کلیدواژگان: روستا، عوامل نگران کننده، کشاورزان، روستاییان، داراب
  • مجتبی قدیری معصوم، ناصر بیات، ابراهیم رستگار، علی قنبری نسب، محمد جواد قصابی صفحه 25
    از دهه 1970 م. به این سو راهبرد صنعتی سازی روستاها به عنوان راهکاری با کارکرد اقتصادی که زمینه دستیابی به پیشرفت و توسعه روستایی را امکان پذیر می سازد، مورد توجه برنامه ریزان توسعه روستایی قرار گرفت. مدیریت صنایع هنگامی موفق ارزیابی می شود که علاوه بر کارآیی اقتصادی، همراه و سازگار با اصول حفاظت از محیط زیست باشد. پژوهش حاضر با انتخاب صنایع تولید پوشاک قهرود به عنوان نمونه موردی که طی سه دهه ی گذشته به رغم معضلات بازارهای داخلی و خارجی، موفقیت های قابل توجهی در زمینه اقتصادی، از نظر توسعه صادرات و ایجاد اشتغال برای جوانان روستایی دست یافته؛ درصدد است تا با بکارگیری روش شناسی کیفی و کمی، وضعیت صنایع تولید پوشاک قهرود را از دیدگاه حفاظت محیط زیست تحلیل و بررسی نماید. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و ابزارهای اصلی تحقیق نیز مصاحبه، پرسشنامه و مشاهده است. جامعه آماری پژوهش در 2 سطح شامل ا- مدیران وکارکنان صنایع تولید پوشاک قهرود و2- مردم محلی است. به طوری که، 18 نفر از مدیران و کارکنان صنایع مورد مطالعه، و 35 نفر از مردم محلی به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. داده های بدست آمده در سطح نخست برای مقایسه و تحلیل وضعیت صنایع تولید پوشاک قهرود با شاخص های صنایع سبز، و داده های بدست آمده از سطح دوم برای آگاهی از دیدگاه مردم محلی درباره ی موضوع تحقیق به کار رفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که: صنایع تولید پوشاک قهرود به علت بهره گیری از مدیریت کارآمد، وابستگی اندک به سوخت های فسیلی و سایر مواد آلاینده با دیدگاه حفاظت محیط زیست سازگاری مناسبی دارد. همچنین موجب توسعه فضای سبز در روستا، بهبود سیستم دفن زباله و دفع فاضلاب، استفاده بهینه از انرژی و منابع طبیعی، کمک به توسعه پروژه های عمرانی روستا، بهبود روند اجرایی طرح هادی روستایی، ساخت واحد های مسکونی مناسب در روستا و فقرزدایی از طریق ایجاد اشتغال و افزایش سطح درآمد شده است.
    کلیدواژگان: صنعتی سازی روستایی، حفاظت محیط زیست، توسعه روستایی، صنایع پوشاک قهرود
  • علی موحد، علی شماعی، ابوالفضل زنگانه صفحه 37
    با الگوی وارداتی برنامه ریزی شهری، بسیاری از ساختارهای فضایی شهر کهن اسلامی که در سرزمین ایران استقرار یافته بودند؛ دچار دگرگونی شده اند. شهر ری نیز از این تغییرات بی نصیب نمانده و دچار تحولات فراوانی در کالبد و بافت خود شده است. این پژوهش به دنبال شناخت مشخصه های هویت کالبدی شهر اسلامی (مسجد، بازار و محله) در شهر ری است. این مقاله سعی دارد به الگوی متداول از عناصر شهر اسلامی دست یافته و کارکرد آنها را تبیین نماید. همچنین به این سوال پاسخ دهد که آیا می توان شهر ری را به لحاظ مشخصه های کالبدی به عنوان شهری با هویت اسلامی شناخت؟ روش تحقیق توصیفی– تحلیلی است و با روش های اسنادی و مطالعات میدانی (از قبیل مشاهده) اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شده است. یافته ها نشان می دهد که شهر ری در طول تاریخ تحول خود کارکردهای شهر اسلامی را به عنوان مرکز سیاسی، مذهبی و اداری از خود نشان داده است. در زمان کنونی نیز همین کارکردها را با چهره ای امروزین بازتاب می دهد. همچنین نتایج نشان می دهد که مشخصه های کالبدی شهر اسلامی در شهر ری قابل بازشناسی هستند و شهر ری در سرزمین ایران هویت یک شهر اسلامی را از نظر عناصر کالبدی داراست و کارکردهای لازم را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: شهر اسلامی، مشخصه های کالبدی، هویت کالبدی، شهر ری
  • زهرا برزگر صفحه 53
    شهرنشینی در ایران امنیت آب، غذا و انرژی را تهدید می نماید. همچنین دلیل اصلی شهرنشینی و گسترش شهرها مهاجرت از مناطق روستایی به شهری است. در این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی روند شهرنشینی در شهر شیراز از سال 1335 تا 1385 و تاثیر این گسترش بر امنیت غذا، آب و مصرف انرژی شهروندان مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. شهر شیراز در جنوب ایران دارای جمعیت 170659 نفر در سال 1335 و 1351181 نفر در سال 1384 بوده است. بنابراین جمعیت شیراز در این بازه 8 برابر گردیده است. این مطلب مهاجرت بسیار و رشد سریع شهرنشینی را نشان می دهد. همچنین در سال 1335 مساحت شهر 894 هکتار بود و به باغهای زیبای 1565 هکتاری و زمین های زراعی، حاصلخیز و مراتعی 35714 هکتاری مزین بود و در سال 1368مساحت باغهای شیراز به 5962 هکتار رشد نمود. در سال 1385 مساحت شهر 21 برابرگردید و این شهرنشینی سریع نه تنها 2987 هکتار از باغها را بلعید، بلکه 18000 هکتار از زمین های زراعی، حاصلخیز و مراتع را نیز ناپدید کرد. بنابراین تغییر کاربری زمین در شیراز بدلیل شهرنشینی بسیار زیاد بوده و این مطلب نه تنها به کاهش جدی محصولات کشاورزی و باغی منجر گردیده، بلکه مشکلات بسیاری برای مردم ایجاد نمود. نیاز به آب در همین بازه تقریبا افزایشی 15 برابر داشته و مصرف انرژی الکتریسیته شیراز از سال 1347 تا 1385 افزایشی 70 برابری داشته است. بدین منوال؛ بررسی های اولیه نیاز به تعمق درباره تاثیرگذاری شهرنشینی بر منابع آب، امنیت غذا و مصرف انرژی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، گسترش شهری، امنیت غذا و آب، مصرف انرژی، شیراز
  • اسدالله نقدی، صادق صادق زارع صفحه 65
    طی چند دهه اخیر شهرنشینی در ایران از رشد شتابانی برخوردار بوده است. یکی از پیامدهای این رشد شتابان، شکل گیری حاشیه-ها و محلات اسکان غیررسمی در اطراف شهرها است. در شهر کرمانشاه نیز طی دوره مذکور نرخ رشد شهری انفجاری رخ داده و مهاجران زیادی در حاشیه های این شهر بویژه در بزرگترین حاشیه آن یعنی جعفرآباد مستقر شده اند، از یکسو نسبت قابل توجه جمعیت این حاشیه و از سوی دیگر بافت اجتماعی و اقتصادی آن، مطالعه روی این محله را ضروری می نماید. در اینجا موضوعاتی همچون علل مهاجرت، دوره زمانی و منشا جغرافیائی مهاجران، وضعیت تحصیلات، آرزوها و مشکلات در حاشیه ها، وضعیت اقتصادی خانوار و کم و کیف مسکن، بعد خانوار، تعلق شهروندی، آسیب های اجتماعی، رضایت از زندگی در شهر و بطور کلی سیمای اجتماعی اقتصادی حاشیه جعفرآباد، بررسی شده است. روش مطالعه حاضر پیمایشی مبتنی بر «پرسشنامه محقق ساخته» با حجم نمونه شامل 374 نفر از حاشیه نشینان جعفرآباد کرمانشاه می باشد که با استفاده از نمونه گیری خوشه ایمورد مصاحبه قرار گرفته اند. یافته ها بیانگر آن است که بیش از هفتاد درصد سکنه در خانه های با بیش از 5 نفر زندگی می کنند. نزدیک به تمامی (97 درصد) خانه ها به صورت قولنامه ای تملک شده اند. برخورداری از آب، گاز و برق بسیار بالاست. نرخ بیکاری بالا و ناپایداری شغلی به همراه تنوع مشاغل کارگری ویژگی بارز ساکنان است. عمده اندک درآمد خانوارها صرف خوراک و پوشاک می شود (89 درصد) و هزینه های دیگر مانند درمان ناچیز است. اغلب وضعیت پس از مهاجرت را بهتر ارزیابی کرده اند. علل اقتصادی مهاجرت در رتبه اول مطرح است. شبکه اجتماعی و مهاجرت تبعی بسیار موثر بوده است. رضایت از خدمات شهری و سازمان های متولی متوسط است. نرخ آسیب های اجتماعی بالاست و میزان تعلق شهروندی به نسبت سایر شهرها بالاتر، و تمایل به مشارکت در امور شهر و محله نیز بیشتر است. بر اساس یافته های استنباطی تحقیق نیز بین سابقه سکونت و رضایت از عملکرد نهادهای رسمی همبستگی منفی و ضعیفی وجود داشت اما معنی دار نبود. مسن ترها رضایت بیشتری از عملکرد نهادهای و مشارکت اجتماعی بیشتری نسبت به جوان ترها داشته اند. همچنین بین زنان و مردان در نمونه مورد بررسی از لحاظ نگرش به وجود آسیب های اجتماعی تفاوت معنی داری وجود نداشت اما نگرش به وجود آسیب اجتماعی بر حسب سطح تحصیلات تفاوت وجود داشت یعنی پاسخگویانی که از سطح تحصیلات بالاتری برخوردارند نگرش آنها به وجود آسیب های اجتماعی متفاوت از کسانی است که دارای سطح تحصیلات پائین تری هستند.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، مسائل شهری، مسائل اجتماعی مهاجران، جعفرآباد کرمانشاه
  • برنامه ریزی آمایش استان لرستان بر مبنای نظریه سناریوی برتر
    فاطمه خسروی، محسن رحیمی پور انارکی، امید امیدی صفحه 83
    فرایند تدوین طرح آمایش منطقه ای شامل شناخت وضعیت موجود، آینده نگری و سیاستگذاری، تدوین استراتژی و مدیریت آمایش می باشد. این فرایند در مطالعات آمایش استانهای کشور بر اساس شرح خدمات مصوب دفتر امور آمایش و توسعه منطقه ای در برخی از استان های کشور اعمال شده است. یکی از مراحل مهم در این فرایند، آینده نگری و تدوین سناریوهای مطرح، انتخاب سناریوی برتر برای دستیابی به اهداف مورد نظر در هر استان می باشد. در این راستا، در مرحله تدوین سناریوهای مختلف بر مبنای شناخت ایجاد شده از استان لرستان و نظرات کارشناسی و مسئولین استان بر اساس شرایط محتمل آینده، سه سناریو وضع موجود، مطلوب و آرمانی جهت برنامه های همه جانبه توسعه تدوین شد. روش انتخابی برای ارزیابی سناریوها با لحاظ معیارهای مطرح شده در قالب سه ماتریس به عنوان یک روش ابداعی در خصوص ارزیابی و انتخاب سناریوی برتر از میان سناریوهای مطرح در مطالعات برنامه ریزی، آمایشی در موضوعات مختلف در این مقاله ارائه می گردد که می تواند در تحقیقات مشابه در طرح های توسعه ای در استان های دیگر به کار گرفته شود. نتایج نشان داد که اجرای سناریوهای وضع مطلوب توسعه استان، تاثیر وزنی قابل توجهی در برابر سناریو وضع موجود خواهد بود و اجرای سناریوهای آرمانی به علت احتمال وقوع و پیاده سازی سناریوها تاثیر وزنی پایین تر از اجرای سناریوهای مطلوب را دارد که در مقایسه با سناریوهای وضع موجود تاثیر بالاتری دارد که نشانگر بهبود وضعیت در استان در بخش های مختلف خواهد بود.
    کلیدواژگان: آینده نگری، سناریو نویسی، ارزیابی سناریوها، آمایش منطقه ای، استان لرستان
  • نبی امیدی صفحه 95
    نقش صنعت گردشگری برای ایجاد تعادل بین توسعه ی پایدار و ارتقاء سطح کیفی زندگی جوامع محلی، بسیار با اهمیت و قابل توجه است و به طور موثری می تواند مشکلات جوامع فقیر و کم درآمد را مهار کند. در این تحقیق تلاش شده است تا ضمن تحلیل وضعیت موجود، به بررسی نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و تهدیدات استان ایلام در زمینه توسعه صنعت گردشگری پرداخته شود. به این منظور ابتدا با استفاده از داده های به دست آمده از پرسشنامه به تعیین ابعاد چهارگانه مدل SWOT پرداخته شده و بر پایه نتایج به دست آمده، راهبردهایی برای وضعیت های مختلف تعیین گردید و در نهایت با استفاده از ماتریس اندازه گیری کمی، هر یک از راهبردها با استفاده از مولفه های چندگانه مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان داد امتیاز موزون استان ایلام در ماتریس های عوامل خارجی = 06/3 (مطلوب) و عوامل داخلی = 05/2 می باشد که بدین ترتیب وضعیت کلی استان، در خانه شماره 2 ماتریس ترکیبی قرار می گیرد که بیانگر اتخاذ راهبردهای رشد و توسعه در رابطه با توسعه ی صنعت گردشگری در استان ایلام با توجه به گشایش مرز عراق است. همچنین سنجش کمی راهبردها نشان داد از بین راهبردهای تدوین شده، راهبرد تمرکز بر نیازها و دست یابی به پیش شرطهای اصلی توسعه، نظیرگسترش راه ها، ایجاد شبکه ریلی (ST7) و تاکید بر مزیت های اصلی در معرفی موقعیت مرزی استان (ST1) با داشتن بالاترین نمره (به ترتیب 2.3 و 1.66) دارای بیشترین جذابیت، و راهبرد هماهنگی بین دستگاه های اجرایی (ST4) با نمره 0.81 دارای کمترین جذابیت می باشد.
    کلیدواژگان: SWOT، QSPM، صنعت گردشگری، امکان سنجی، ایلام
|
  • Page 1
    Rural development comes from many factors that one of them is desirable housing. Housing is like physical facilities unit or similar an economic commodity and high durability that also has social role or collective. So the purpose of this study is evaluation of indexes and its viewing of housing social that as a case study has been in rural regions of Azna township. The research method is descriptive–analytic and survey in the study. For data collecting is used two methods of library and documentary and also field method and direct observation. The statistical people of this research are all the heads of rural households of housing units all the rural regions of Azna Township that through using Cochran's formulas to a sample size of 239 individual which were selected stratify sampling and have been studied with valid questioner. In order for analysis of valid coefficient of questioner was performed the scout test that the liability coefficient of Cronbach was more that 0.77 percent. The results of statistics analysis in SPSS software show that indexes "the level of affect rural housing units in product of waste materials" and "the level of affect rural housing units in destruction of natural resources" are in conditions of lower than average of sustainability and so rural housing social sustainability are in low conditions.
    Keywords: Index, Rural housing, Social Sustainability, Rural Regions of Azna Township
  • Page 13
    Today one could not say that the national economic prosperity and supplying resources for the whole population of Iran has no relevance with production, social and economic activities of rustics. Therefore, any planning for rural areas is necessary and of great significance. However, it seems that rural communities are integrated and have no concerns, the recent studies have shown unsustainability and disturbance in rural communities and the rustics’ concerns have become an acute problem. Rural community, special farmers are exposed to endless concerns and stresses, among which we could mention sudden changes in the work environment, natural disasters, concerns regarding the time for cultivation, crop management and harvesting, unfavorable weather conditions, government policies and … The present article deals with the investigation of disturbing factors for Darab rural farmers. The statistical population of the present research is 725 families from 15 villages. The results of the research show that there is a significant difference between geographical, natural and economic factors, while, there is no significant difference between social and economic factors. It has been also concluded that in order to deal with disturbing factors for the farmers, it is better to conduct a significant range of researches to reinforce the increase of efficiency in social and economic aspects.
    Keywords: Disturbing Factors, Rural, Farmers, Darab
  • Page 25
    Since the 1970s rural industrialization strategy as a solution of economic function contributes to achieve rural development, considered by rural development planners. Industrial management when evaluated prosperous that besides economic efficiency, be considered compatible with the principles of environmental conservation. This study selected Ghohrood garment industries as the case over the past three decades, despite the problems of domestic and foreign markets, a remarkable success from an economic viewpoint, achieved development of exports and create employment for rural youth; has intended to use qualitative and quantitative methodologies, to analyze the Ghohrood garment industry from the perspective of environmental protection. Method of data gathering is documentary and field research, and major tools of research are interview, questionnaire and observation. Statistical population of research includes: 1- Managers and staff of Ghohrood garment industries, and 2- local people. Such that, 18 person of managers and staff of Ghohrood garment industries, and 35 person from local people were selected through random sampling method. The obtained data in first level used to comparison and analysis of Ghohrood garment industry status with green industries indicators, and data in second level used to recognizing perceptions of local people about case study. Result show that Ghohrood garment industry due to advantage of efficient management, less dependence on fossil fuels, and other pollutants has good compatibility with the views of environmental conservation. And briefly led to development of green space in the village, improving waste and sewage disposal systems, efficient use of energy and natural resources, Contribute to rural construction projects, improvement of administrative process in rural guidance plan, housing development in village, and poverty reduction through employment creating and rising incomes.
    Keywords: Rural Industrialization, Environmental Conservation, Rural Development, Ghohrood Garment Industries
  • Page 37
    Many of spatial structures of old Islamic cities, located in Iran, have been changed by foreign imports of urban planning. This is true in Rey city, as well and has been changed its physic and texture. This article is seeking to recognition characteristics of the Islamic city's physical identity (mosques, markets and neighborhoods) in Rey. This paper tries to achieve ordinary model of the elements of Islamic city and to explain their function. Finally, to answer the question whether can recognize the Rey city in term of the physical characteristics of as the Islamic identity? A method to achieve for an appropriate response to this question is descriptive - analytical methods and the required information is collected with documents and field studies methods (including interview). The findings show that Islamic city's Function such as political, religious, administrative center is shown by Rey city in its evolution history. At the present time, it reflects the same functions with a modern face. Research results show that the Islamic city's physical characteristics can be recognized in the Rey city and Rey city has identity of an Islamic city in term of physical elements in Iran and provides the needed functions.
    Keywords: Islamic city, Physical Characteristics Physical Identity, Rey City
  • Page 53
    Urbanization is threatening the sustainability of the water, food and energy security of Iran. The most important reason of urbanization is immigration of people from rural areas to the cities. The city of Shiraz is located in the Shiraz Plain (380 Km2), south of Iran. Its population in 1956 was170,659 and in 2006 was 1,351,181. This means the population of Shiraz grew about eight fold during this period. While, that of Iran during the same period grew about four fold. This shows that the rate of immigration to Shiraz was very high, and urbanization around Shiraz has happened very fast in the above period. In 1956, the Shiraz had a beautiful landscape; its size was 894 hectares and was surrounded by 1,565 hectares of beautiful gardens and 35,714 hectares of good agricultural land, fertile arable land, and rangeland. In 1989, Shiraz had 5,962 hectares of gardens. In 2006, Shiraz size became 19,074 hectares (21 fold) and this rapid urbanization has replaced not only 2,987 hectares of valuable gardens but also caused disappearance of some 18,000 hectares of agricultural land, fertile arable land, and rangeland. Therefore, changes in land use in the Shiraz Plain because of rapid urbanization were very high and this not only decreased seriously agricultural and horticultural productions, but also created significant problems for the people in the city. Due to the rapid urbanization, the demand for water has increased 15 times in the city in the period of 1956-2006. The consumption of energy in Iranian residential sector is high and it was 2.5 fold of the world. According to Shiraz electricity consumption records from 1968 to 2006, the consumption growth was 70 fold. The preliminary analysis in this study through the case study of Shiraz suggests that we need in-depth study to understand how urbanization has impacted on the availability of water supplies, the security of food production around our cities and the energy needs at the national level and what policy and planning changes are required for sustainable and livable cities into the future.
    Keywords: Urbanization, Shiraz, Iran, Food Security, Energy
  • Page 65
    Urbanization in recent decades in Iran has experienced rapid growth. One consequence of this rapid growth, is appearance of the informal settlements around the cities. During the period of explosive urban growth in Kermanshah also occurred on the sidelines of the migrants in this city, especially in the largest margin of the Jafarabad, this location from one hand with the remarkable population that mostly were rural migrants and its socio-economic context, makes a high level necessary to study this area. Here we studied some issues same as the causes of migration, period and geographic origin of immigrants, education, aspirations and problems in this margin community, the economic status of households and a little bag housing, family, belonging, citizenship, social life satisfaction, general socio - economic marginalization, Jafarabad is investigated. The survey-based on "questionnaire" with a sample size of 374 from Kermanshah, Jafarabad margin dwellers. Sampling method was the use of cluster sampling and men or women have been interviewed. The results demonstrated that more than seventy percent of the residents live in homes with more than 5 people. Nearly all (97 percent) have house ownership. Residents have a high satisfaction of water, gas and electricity utilities. High unemployment rate and job instability associated with low income and variety of job seeker is characterized. this low-income households spent as much only for basic needs such as food and clothing to be (89 percent) and other expenses ones like Medical expenses is negligible. After the migration often a feel a better position to be evaluated. Economic causes and problems to migration are discussed in the first place. Social networks and migration has been very effective conditioned. Urban services and the satisfaction of those are at medium level. Social deviance rates are high and the amount of citizenship belongs is higher than other cities, and also more willing to participate shoes in the affairs of the city and neighborhood. The older dwellers are more satisfied with the performance of institutions and social participation than young ones. There was no significant difference between men and women attitude on social deviances but in terms of education level, there was a significant differences in this case then those who have attained higher levels education have negative opinion more than those with low education.
    Keywords: Marginality, Urban Appendicitis, Urban Problems, Jaafarabad
  • Regional Planning of Lorestan Province Based of Selected Scenario
    Page 83
    Compilation process of regional planning consists of recognizing the current situation, foresight and policy, strategy setting and planning management. Foresighting, developing the proposed scenarios as well as selecting the best scenario are considered as significant stages in this process in order to achieve the designated goals in each province. In this regard, in stage of developing the different scenarios based on recognition of Lorestan province, three scenarios of current status, desirable status and ideal status were prepared for achieving the comprehensive development programs. In this research, the method used for assessment the scenarios are selected by applying the proposed criteria and in form of three matrixes. In fact, it is an innovative method for evaluating and selecting the best scenario through the proposed scenarios in planning studies for different subjects. It should be noticed that this method can be applied in similar researches about development programs of other provinces. The results of this study demonstrate that development of desirable status of the province has a significant weight effect against the scenario of current status. However, the implementation of ideal status scenario has a weight effect lower than implementation of desirable scenario due to likely occurrence of scenarios. Moreover, in comparison with the current status scenario, the ideal scenario has a higher effect, indicating improvements in different sections of the province
    Keywords: Foresighting, Scenario writing, Scenario Assessment, Regional Planning, Lorestan Province
  • Page 95
    The Role of the tourism industry to create a balance between sustainable development and improving quality of life of local communities, is very important and significant problems and effectively inhibits low-income and poor communities.For this first study using data obtained from the questionnaire to the four dimensions of the SWAT model has been based on the results, and determine strategies for different situations finally, using a measurement matrix, each of the strategies using multiple components have been evaluated and assessed.The results showed a weighted score of Ilam in the matrix of external factors = 3/06 (satisfactory) and internal factors = 2/05 is thus the overall situation of the province, will be placed on house No. 2 matrix that represents the combination of growth strategies and developing the tourism development in the opening of Ilam province bordering Iraq.The quantitative measurements showed that the strategies developed strategies, focusing on the needs and strategies to achieve the main precondition for development, Spread roads, rail network (ST7) and emphasize the main advantages of the introduction of boundary conditions (ST1) having the highest score (2.3 and 1.66, respectively) had the highest interest, and strategy coordination among executive agencies (ST4) with a score of 0.81 is the least attractive
    Keywords: SWOT, QSPM, Development, Tourism, Ilam, Feasibility