فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 6 (تابستان 1391)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 6 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیروس شفقی، عباس حسنوند، محسن مصلحی صفحه 1
    به گواهی تاریخ، انسان از بدو پیدایش، همواره در پی معاش و تامین نیازهای زندگی، مسکن و محل اقامت دائمی خود را ترک می کرده و برای مبادله ی کالا و دست ساخته های خویش با سایر نیازمندی های زندگی، راهی شهرها و کشورهای دیگر می شده است. در جهان امروز نیز که جهان ارتباطات نام گرفته، صنعت توریسم همچنان جایگاه ویژه خود را داراست؛ به گونه ای که بهره برداری صحیح و سالم از این صنعت در کشور اسلامی ایران، باید با الهام از فرامین اسلامی و ارزش ها و الگوهای فرهنگی آن همراه باشد و نخستین شرط موفقیت آن در این نهفته است که زمینه های جذب توریست را فراهم آوریم و در چارچوب قوانین مذهبی و آداب و رسوم ملی، این صنعت مهم و سودآور را فعال و پویا سازیم. با این وجود به منظور نائل شدن به هدف ایجاد توسعه اقتصادی هماهنگ با حفاظت از محیط زیست و نیز رشد و تقارن ناشی از بهره های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی نضج گرفته از توریسم، می بایست رفتارهای اجتماعی و فرهنگی جامعه مقصد مد نظر قرار گیرد و سیاست های جذب گردشگر متناسب با الگوهای فرهنگی آن سامان پذیرد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی حدود گردشگری اسلامی از منظر الگوهای فرهنگی اسلام و فقه اسلامی و نیز ارائه راهبردهایی جهت گسترش صنعت توریسم بر پایه الگوهای اسلامی می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای- اسنادی می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که گردشگری و سیر و سیاحت از نگاه اسلام، نه تنها محدود نگشته بلکه ترک آن نیز مورد نکوهش و سرزنش قرار گرفته است؛ بطوری که بیش از 13 آیه از قرآن مستقیما به اهمیت سیر و سیاحت به منظور عبرت از گذشتگان پرداخته و نیز روایات متعددی که بر اهمیت آن به منظور بهره گیری های اقتصادی، اخلاقی و فرهنگی و نیز سلامت و تندرستی انسان ها پرداخته است.
    کلیدواژگان: سیر و سیاحت، گردشگری اسلامی، الگوهای فرهنگی، فقه اسلامی
  • طاهر پریزادی، صالح اسدی، محمد مولایی قلیچی، حجت شیخی صفحه 15
    بنادر یکی از محورهای اصلی توسعه اقتصادی مناطق اند که دارای توان ها و فرصت های سرمایه گذاری فراوانی هستند. در واقع هر منطقه مزیت های متفاوت جغرافیایی و محیطی جهت توسعه را دارا است و همین امر سبب نابرابری در پیشرفت کشورها شده است. هدف از این پژوهش ارزیابی، شناخت و تحلیل امکانات و توانمندی های جغرافیایی بنادر دریای خزر به منظور توسعه این منطقه است. روش تحقیق در این نوشتار از نوع توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع اسنادی و هم چنین بهره گیری از تکنیک های TOPSIS و ELECTRE است. به منطور وزن دهی معیارها نیز از مدل AHP استفاده شده است. پس از بررسی های کلی و مقایسه معیارها، از میان بنادر شمال کشور که در محدوده ی دریای خزر واقع شده اند؛ سه بندر نوشهر و امیرآباد در استان مازندران و انزلی در استان گیلان به منظور انجام این پژوهش انتخاب شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که بندر انزلی در میان سه بندر مورد مقایسه فوق در مرتبه اول اهمیت به لحاظ معیارهای مورد بررسی قرار گرفته است و به عنوان مناسب ترین بندر جهت توسعه منطقه ی شمال کشور انتخاب شد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، توسعه منطقه ای، TOPSIS، ELECTRE، بنادر شمال
  • حمید برقی، زینب کاظمی، فرشاد سوری، سمانه مسیبی صفحه 31
    هدف تحقیق حاضر، ارزیابی وضعیت موجود و مطلوب توریسم روستایی در شهرستان های آمل و بابل، بابلسر و ساری با آمیخته بازاریابی می باشد. آمیخته بازاریابی مورد بررسی در این تحقیق شامل هفت مولفه (P7) مکان، برنامه ریزی و مدیریت، شواهد و امکانات فیزیکی، تبلیغات، مردم و کارکنان، قیمت و محصول می باشد. در این راستا با پیمایش میدانی و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی به گردآوری داده براساس پرسشنامه محقق ساخته 48 سوآلی که گویه های مربوط به آن با توجه به ویژگی های جغرافیای توریسم گزینش شده اند، پرداخته شد. جامعه آماری، کارکنان سازمان های میراث فرهنگی و گردشگری و شهرداری بودند که از بین کارشناسان مربوط به این امر، بصورت تمام شمار (90 N=) مورد آزمون قرار گرفتند. پردازش داده ها با نرم افزار Spss و آزمون های میانگین، کای اسکوئر، ویلکاکسون و فریدمن صورت گرفت. برای سنجش معناداری تفاوت بین مولفه های آمیخته بازاریابی در دو وضع موجود و مطلوب با آزمون ویلکاکسون نشان از تفاوت بین دو وضع مورد مقایسه می باشد. از آزمون فریدمن برای اولویت بندی میزان تاثیر مولفه ها در توسعه توریسم روستایی استفاده شد که نتایج حاکی از اهمیت بالای مولفه-های تبلیغات، مردم و محصول از نظر آزمودنی ها در تاثیرگذاری بر توسعه توریسم روستایی در شهرستان های آمل، بابل، بابلسر و ساری می باشد. در نهایت مشخص شد آمیخته ای که از ترکیب هفت مولفه مذکور تشکیل شده، با سطح معناداری 000/0 و در سطح خطای مجاز 05/0 این قابلیت را داراست تا اولا، به خوبی بیانگر وضع موجود بازاریابی توریسم روستایی در منطقه بوده و دوما باعث ارتقای سطح توسعه روستایی از طریق گسترش توریسم روستایی در منطقه مورد مطالعه باشد.
    کلیدواژگان: توریسم روستایی، آمیخته بازاریابی (P7)، وضع موجود و مطلوب، آمل، بابل، بابلسر و ساری
  • حسن پارسی پور، محمد تقی رضویان صفحه 43
    اکثر کشورهای جهان سوم و از جمله ایران با تمرکز بالای جمعیت و امکانات در شهرهای بزرگ و عدم تعادل در شبکه فضایی سکونتگاه ها مواجه می باشند و این مساله سبب عدم توجه و بهره برداری بهینه از پتانسیلهای توسعه شده است. این تحقیق با هدف تحلیلهای فضایی، شبکه شهرهای استان خراسان را با نظام های حاصله در سه استان جدید بعد از تقسیم (1383) مورد تحلیل قرار داده است. روش تحقیق کمی- تحلیلی بوده که با استفاده از مطالعات کتابخانه ای با بهره گیری از مدلهای مرتبه-اندازه، الگوی نخست شهری و شاخص مرکزیت و استفاده از نرم افزار Excel انجام گرفته و نتایج تحقیق نشان می دهد که شبکه نامتعادل شهری منطقه خراسان، در زیرمنطقه های حاصله از تقسیم همچنان الگوی حاکم نخست شهری می باشد هرچند بستر مناسب تری برای حمایت از شهرهای کوچک و متوسط در دو استان جدید خراسان های شمالی و جنوبی فراهم شده است بنابراین تقسیمات سیاسی-اداری به تنهایی راهگشای متعادل سازی نظام شبکه سکونتگاهی نبوده و آنچه مهم می نماید برنامه ریزی فضایی در یک شبکه سکونتگاهی منسجم در قالب تهیه و اجرای طرح آمایش سرزمین در این زیرمنطقه ها می باشد.
    کلیدواژگان: شبکه شهری، نظام سلسله مراتب شهر، قانون مرتبه، اندازه، نخست شهر، خراسان
  • بهروز محمدی یگانه، حجت رضایی، مهدی چراغی صفحه 57
    خشکسالی به عنوان یک مخاطره طبیعی، از دیرباز در پهنه ی وسیع کشورهای مختلف به خصوص مناطق گرم و خشک به کرات وقوع یافته و می یابد. اثرات تخریبی ناشی از وقوع این مخاطره طبیعی به کندی پدیدار گردیده و سبب افت و از بین رفتن محصولات کشاورزی، غذا، نابسامانی های اقتصادی و اجتماعی و حتی بحران های محیطی می گردد. بدون تردید، نخستین گام به منظور مقابله با خشکسالی و پیامدهای آن، شناخت و درک دقیق این پدیده و تاثیرات ناشی از آن در ابعاد مختلف است، تا بتوان بر اساس آن، راهبردها و راه کارهای اثربخشی را در این زمینه تدوین کرد و به کار گرفت. پژوهش حاضر از نظر روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی، از نظر ماهیت؛ کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، از نوع تحقیقات کتابخانه ای- میدانی قلمداد می شود. جامعه آماری تحقیق را 35روستای شهرستان ابرکوه تشکیل داده اند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی شده 8 روستا برای انجام تحقیق انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (شامل فراوانی، انحراف معیار و میانگین) و آمار استنباطی (شامل تحلیل عاملی) و همچنین به منظور بررسی پایش خشکسالی از شاخص معتبر استاندارد بارش (SPI) استفاده شده است. نتایج به دست آمده بر اساس شاخص SPI حاکی بر آن است که این شهرستان طی این دوره در وضعیت خشکسالی به سر می برده است. همچنین نتایج یافته های تحلیل عاملی و بررسی تولیدات زراعی و باغی، نشان می دهد که خشکسالی های پیاپی، خسارت های اقتصادی جبران ناپذیری را پیکره روستاهای این شهرستان وارد کرده است.
    کلیدواژگان: پایش خشکسالی، اقتصاد روستایی، توسعه روستایی، SPI، ابرکوه
  • کیانوش ذاکرحقیقی، عبدالله مسلسل، امیر رحمانی صفحه 69
    برنامه ریزی های نامطلوب و عدم توزیع عادلانه منابع مالی و انسانی، مسائل عمده ای را در روند توسعه یافتگی شهرها، به خصوص شهرهای کوچک ایجاد نموده و این موضوع دارای ابعاد گوناگون و پیچیده ای است. موضوع مسکن به عنوان یک موضوع چند بعدی، تاثیر بسزایی بر توسعه یافتگی شهرها دارد. برای ارزیابی توسعه یافتگی شهرها در بخش مسکن، گام نخست، شناخت وضع موجود شهرها در رابطه با بخش مسکن آن است. این امر زمینه مناسب برای ارائه راهبرد ها و به کارگیری برنامه های مناسب توسعه مسکن و همچنین ایجاد توسعه یکپارچه ناحیه ای و تحلیل وابستگی سکونتگاه های انسانی در سطوح نواحی را فراهم می آورد. در این پژوهش 21 شاخص مرتبط با مسکن در زمینه شاخص های کمی، کیفی، اقتصادی، جمعیتی و کالبدی، بررسی و اطلاعات مربوط به آن ها برای 12 شهر ناحیه ی جنوبی استان همدان جمع آوری گردید. روش تحلیل خوشه ایبا استفاده از تکنیک های آماری SPSS، روش به کار برده شده در این پژوهش می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد، توسعه یافتگی بخش مسکن در شهرهای ناحیه جنوبی استان همدان، دارای الگوی متعادل و مناسبی نمی باشد، که این امر مستلزم برنامه ریزی های آگاهانه و منسجم در زمینه مسکن می باشد، بطوری که شهر ملایر به عنوان دومین شهر بزرگ استان همدان، در خوشه اول یعنی شهرهای توسعه یافته و شهر زنگنه در پایین ترین خوشه، توسعه نیافته ترین شهر از نظر شاخص های مسکن قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، مسکن، تحلیل خوشه ای، همدان
  • نادر زالی صفحه 81
    برنامه ریزی و سیاستگذاری همواره به عنوان یک روش توسعه هدفمند در قالب تدوین برنامه های فضایی، ملی و منطقه ای در بین کارشناسان رواج داشته است. تصمیم سازان و برنامه ریزان در جهان پر از تحول و تغییر، نیازمند توسعه رهیافت های جدید پیش بینی و آمادگی برای آینده پیش روی هستند. همچنین تصمیم سازان در تمام مقیاس های فضایی با چالش های جدیدی درباره ی افزایش پیچیدگی های محیط تصمیم گیری روبرو هستند. نوع این تحقیق تحلیلی و هدف از آن بررسی ویژگی ها و فرایندهای برنامه ریزی با دیدگاه انتقادی و تبیین ضرورتهای تغییر رویکرد پروژه محوری در برنامه ریزی های ملی و منطقه ای به ماموریت محوری است. با وجود بیش از 60 سال فعالیت برنامه ریزی در ایران، فضای جغرافیایی کشور نشانی از وجود فعالیت های هماهنگ، مدبرانه، برنامه-ریزی شده و سازمان یافته و یا سازمان دهنده ندارد. برنامه های توسعه ی 5 ساله کشور با تبیین سیاستها و اهداف کلان، به دلیل نگاه اجرایی نهایتا منجر به انجام پروژه های خاصی می شوند که بدون ارتباط با اهداف و سیاستگذاری کلان، اهداف کمی خاصی را دنبال می کنند که این موضوع به گرایش پروژه محوری در دستگاه های اجرایی مربوط می شود که بی ارتباط با ضعف بینش مدیریتی در دستگاه های اجرایی و همچنین تلاش مدیران برای ارائه آمار و ارقام کمی از گزارش عملکرد دوره های ناپایدار مدیریتی خود نیست. ناپایداری دوره های مدیریتی در اکثر اوقات مدیران را متمایل به انجام برنامه های زودبازده و کوتاه مدت نموده و از اعمال سیاست های کلان و بلندمدت در دستگاه اجرایی تحت مدیریت اجتناب می نمایند. این مقاله تلاش دارد به بررسی برخی مسائل مدیریتی مرتبط با نظام برنامه ریزی و توسعه کشور در سطوح خرد و کلان پرداخته و ضمن اشاره به چالش های برنامه های توسعه کنونی، ضرورت تغییر بینش مدیریت توسعه را از پروژه محوری به ماموریت محوری تبیین کند. نتایج تحقیق حاکی است با توجه به آسیب هایی که به روند تهیه برنامه های توسعه در ایران وارد است لازم است رویکرد پروژه محوری در برنامه های توسعه منتفی و رویکرد ماموریت محوری جایگزین شود. الزام این کار می تواند با دستورالعمل های تهیه برنامه های کلان آمایشی و توسعه منطقه ای محقق گردد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی توسعه، پارادایم شیفت، توسعه منطقه ای، ماموریت محوری، مدیریت توسعه
  • مجید حضرتی، ام السلمه بابایی فینی صفحه 91
    شرکت های تعاونی کشاورزی در شهرستان خدابنده در طی دهه ی 1370 و 1380 توسعه چشمگیری داشته است. بطوری که تا سال 1388، حدود 340 شرکت تعاونی کشاورزی در این شهرستان تاسیس شده است. با وجود این، افزایش10 درصدی تعاونی کشاورزی غیرفعال شهرستان (34 شرکت تعاونی) در سال های اخیر، نشان می دهد که این بخش اقتصادی در زمینه فعالیت های کشاورزی با مشکلات ساختاری- کارکردی مواجه می باشد. مقاله ی حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، به مطالعه علل افزایش تعاونی های کشاورزی غیرفعال پرداخته است. در این زمینه، داده های مورد نیاز از طریق مطالعات میدانی و کتابخانه ای جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 34 شرکت تعاونی کشاورزی غیرفعال با 263 نفر عضو می باشد. از این تعداد، 93 نفر بصورت نمونه گیری اتفاقی برای پرسشنامه اول و دوم و از بین93 نفر نیز، 52 نفر بصورت نمونه گیری کارشناسی برای پرسشنامه سوم و چهارم به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. همچنین، برای تبیین داده های گردآوری شده، از روش تحلیل دلفی بهره گرفته شده است. در این روش برای ایجاد توافق عمومی بین اعضاء در مورد موضوع مورد نظر، اقدام به توزیع پرسشنامه در دوره های متوالی به همراه بازخوران کنترل شده آنها می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که مشکلات درونی شرکت تعاونی از قبیل، ضعف مدیریتی، مهارت، اختلاف سلیقه، انتظارات نابجا از تعاون و برخی کمبودهای خدمات زیربنایی و مشکلات برنامه ریزی و سیاستگذاری از سوی سازمان های دولتی، از علل اصلی رکود فعالیت شرکتهای تعاونی و در نتیجه غیرفعال شدن آنها می باشد. دراین زمینه، اعطای تسهیلات اشتغال زایی به تعاونی های غیر فعال، بهبود زیرساختهای بخش کشاورزی در روستاها، تامین اعتبارات و خرده اعتبارات این تعاونی ها و توسعه آموزش تخصصی و عمومی برای تعاونی ها در احیاء تعاونی های غیرفعال مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: تعاونی کشاورزی، تعاونی غیرفعال، توسعه اقتصادی، تحلیل دلفی، خدابنده
  • صمد فتوحی، اکبر زهرایی، الهام شکور صفحه 105
    پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از شاخصه های مورفولوژیک (ارتفاع، شیب و جهت شیب) مناطق مستعد را جهت ورزش کوهنوردی در ارتفاعات نخودچال استان کرمانشاه مکان یابی نماید. پس از تهیه نقشه های مورد نیاز، شروط منطقی در رابطه با ورزش کوهنوردی تعریف گردید. نوآوری پژوهش حاضر را می توان در دخیل کردن جهت شیب و به تبع آن استفاده از تابش خورشید در انجام ورزش کوهنوردی در فصول پاییز، زمستان و بهار به دلیل ارتفاع و درجه حرارت پایین بلندی ها و همچنین اجتناب از آن در فصل تابستان به جهت گرمای آزار دهنده و آفتاب سوختگی در ارتفاعات بیان کرد. بدین منظور با استفاده از عرض جغرافیایی زاویه ی ارتفاع و آزیموت تابش مستقیم خورشید در هر چهار فصل برای منطقه مطالعاتی با استفاده از فرمول های تجربی محاسبه گردید. به لحاظ عامل جهت شیب برای فصول مختلف در فصل زمستان بیش از 80 درصد از مساحت محدوده را پهنه ی نامناسب جهت کوهنوردی تشکیل داده و کمتر از 20 درصد را پهنه مناسب تشکیل داده است. در فصل تابستان تمامی جهت های شیب به جز جهتی که تابش را دریافت می کند مناسب برای کوهنوردی است. در این فصل مساحت پهنه مناسب جهت کوهنوردی به بیش از 90 درصد مساحت محدوده می رسد. در اعتدالین نیز در نوبت صبح تنها 24 درصد از مساحت منطقه را پهنه مناسب تشکیل می دهد، در حالی که در نوبت عصر تنها 10 درصد از مساحت منطقه را پهنه مناسب تشکیل می دهد. در نهایت نقشه های نهایی با استفاده از روش همپوشانی وزنی تولید گردید. آنچه از نتایج پژوهش بر می آید اینست که مساحت پهنه های مساعد از جهت آزیموت تابش تفاوت فاحشی با پهنه های مساعد بدون در نظرگیری جهت تابش دارد. این تفاوت حدود یک مقدار 15 تا 20 درصدی را در بعضی از فصول از مساحت کل تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، ورزش کوهنوردی، تابش خورشید، GIS، استان کرمانشاه
|
  • Page 1
    Witness to history، the emergence of humans from birth، always looking for life and the needs of subsistence، accommodation and leave their permanent residence and for the exchange of goods and for his haniwork with the other needs of life، a way of cities and other countries is disrespecting. In today''s world also named the world''s communications، tourism also has its special place; such a manner that the safe operation of the industry in Islamic countries، orders must be inspired by Islamic values and cultural patterns that are associated and the first condition for its success lies in the areas of tourist attraction and we provide a framework of religious laws and customs of national، important and profitable industry to make active and dynamic. However، in order to achieve the goal of creating economic development in harmony with environmental protection and the development and use symmetry caused by social، economic، cultural and political maturing of the tourism، social and cultural practices should consider target population is attracting tourists and policies appropriate to the cultural patterns it repose accepts. The aims of the present study about Islamic tourism from the perspective of Islam and Islamic jurisprudence، cultural patterns and offer strategies for developing the tourism industry is based on Islamic patterns. Research in this study، descriptive - analytical and data collection library - documentation is. The results show that tourism and tourism course and look at Islam، but not traveled، not only limited to the left also has been criticized and blamed; so more than 13 verses from the Quran directly to the importance of tourism course and paid to lessons from past and the importance of the various traditions in order to benefit the economic، moral and cultural as well as health and human health has been discussed
    Keywords: Display Options, Islamic Tourism, Islamic jurisprudence
  • Page 15
    Ports are one of the main axes of economic development of regions that have potential and investment opportunities. In fact difference geographic and environmental advantages of each region are capable to develop and this caused the inequality in progress of countries. The purpose of this research is evaluation and identifies geographic facilities and capabilities to develop the ports of the Caspian Sea region. Methodology is descriptive - analytic and use of Resource documents and also using the ELECTRE and TOPSIS technique. for weighting of criteria is used AHP model. After the overall survey and comparison criteria, through ports are located north of the Caspian Sea area, three port of Noshahr and Amirabad in Mazandaran province and Anzali in Gilan province have been selected to conduct this research. Results of the research findings show that Bandar Anzali among comparisons the ports, In terms of reviewed criteria, is located in first order. And was selected as most suitable port for development of north region of IRAN.
    Keywords: Priority, Zoonal Development, T, ELECTRE, Rorthern Ports
  • Page 31
    The purpose of this study is to evaluate the present and desired rural tourism in Amol, Babol, Babolsar, and Sari provinces with marketing mix. In the present study, the under-investigation components of marketing mix consist of seven components (7P) of place, planning and management, evidences and physical facilities, publicity, people and staffs, price, and products. In line with this, field study and descriptive-analytic research method have been used, and the data has been collected according to researcher-made 48-question questionnaire in which the related items have been chosen regarding the features of geographical tourism. The staffs of Cultural Heritage and Tourism Organizations and Municipality were the sample and all of them have been tested from among the experts at this issue (N=90). The data analysis has been carried out by SPSS Software, and Mean Tests, Chi-Square, Wilcoxon and Friedman. To measure the significant difference between marketing mix items in two present and desired conditions by Wilcoxon test is an indication of the difference between the two compared conditions. Friedman test has been used for ranking the amount of effectiveness of components in the development of rural tourism and the results show the high importance of propaganda, people, and product components regarding the testable in having influence on the development of rural tourism in Amol,Babol, Babolsar, and Sari provinces. Finally, it was found that the combination made of mixing the seven mentioned components with the significant level of 0/00 and the level of allowable error of 0/05 has the following capabilities; firstly, it shows the present condition of rural tourism marketing in the region well. Secondly, it results in the promotion of the level of rural development through expanding rural tourism in the studied region.
    Keywords: Rural Tourism, Marketing Mix (7P), Present, Desired Conditions, Amol, Babol, Babolsar, Sari
  • Page 43
    Most Third World countries and Iran, with high concentration of population and facilities in major cities And dominance pattern primer city are facing with an imbalance in the spatial network. This imbalance causes lack utilization at potentials of development in middle and small cities. This imbalance, as well as is evident between the regions and even within regions. Here studies the division of Khorasan province in the level region and result of this division in the sub-regions. This study analyzes the space with models of rank - size, rule primate city and center index and analysis-Quantitative research methods and library studies and software Excel.The results show that with divided Khorasan at new sub-regions are faced with unbalanced network But a more appropriate will provided to support small and medium cities.The political- office divisions alone cannt guide for balancing network Settlements.
    Keywords: city networks_urban hierarchy_the rank – size rule_primate City_Khorasan
  • Page 57
    Drought as a natural hazard is formed and occurred from many years ago, in various countries especially across vast areas of warm and dry. Deleterious effects due to the occurrence of natural hazards has appeared slowly and caused decline and loss of agricultural products, food, economic instability and social and environmental crises are even. Undoubtedly, the first step to coping with drought and its consequences is to have accurate understanding of this phenomenon and its effects on various dimensions, so the required steps to solve this issue can be taken. The method of this research is analytic-descriptive, its nature is from type of applied research and the data collection method is library research. The study population comprised 35 villages of Abarkouh city which by using the classified sampling method eight villages were selected for study. For data analysis, descriptive statistics (including frequency, mean and standard deviation) and inferential statistics (including factor analysis) is used and also to study the drought monitoring, the valid standard of precipitation index (SPI) is applied. The results based on SPI indicate that Abarkuh city has been in drought situation during this decade. In addition, factor analysis discoveries show that the Continues Droughts has brought irreparable economic damage to this city.
    Keywords: Drought monitoring, rural economy, Rural Development, SPI, Abarkouh
  • Page 69
    Inappropriate planning and lack of financial and human resources and the equitable distribution of them caused major issues in the development of small towns and cities. Housing sector as Multi-dimensional issue has a great impact on urban development. For assessment and evaluation the development of cities, first there must be comprehensive survey of housing sector situation in cities. This provides the context for strategic planning and implementation plans suitable for housing development. Also this provides an analysis of the dependence of human settlement in the region and then, an integrated regional development for the region. In this research, 21 indicators related to housing including qualitative, economic, demographic, physical indicators are examined on the basis of information of 12 cities of southern Hamedan Province. SPSS statistical technique and method of cluster analysis are used in this research. The study shows that housing development in the southern region of the Hamedan province is not followed in well balanced pattern. The pattern shows that Malayer city, as second big city of Hamedan Province, is classified in the first cluster of cities and Zanganeh city is classified in the last cluster according to housing indicators. Results show this region requires a coherent strategic planning in its housing sector for improvement of it's development. Finally, some proposals are supposed for improvement of these indicators.
    Keywords: development, housing sector, cluster analysis, Hamedan
  • Page 81
    Planning and policy –making have always been regarded as purposeful development methods for preparing spatial, national, and regional schemes among the experts. Planners and decision-makers always need new strategies for preparation and prediction of future events. Environmental complexities also create more challenges to the work of decision-makers. This survey is of analytic type, examining the qualities and processes of planning with critical perspectives based on mission-centrism rather than project-centrism. Despite 60 years of planning actions in Iran, these activities have not been coordinated and well –organized. Identifying macro plans and policies, five-year development plans lead to specific projects to meet some quantitative goals. This relates to project-orientation in executive departments, managerial defects, and attempts of the executives for representing nice statistics of their performance during their careers. Inconstancy of management periods in most cases causes the managers to resort to short-term and profitable plans, avoiding long-term plans with late profits. This study aimed to review some managerial issues in national planning and development projects in both micro and macro levels, referring to the challenges in this field. The findings of this study revealed that project –driven plans need to be replaced with mission-driven ones to reduce the damages to development plans of Iran which is applicable by providing macro plans and regional development.
    Keywords: development pathology, Shift paradigm, Regional development, mission, centrism, project, centrism, development management
  • Page 91
    Agricultural cooperatives in the county Khodabandeh decade have seen dramatic expansion in 1370 and 1380. So that until the year 1388, about 340 agricultural cooperatives have been established in this county. However, passive agricultural cooperatives in the Khodabandeh County have risen %10. This shows that, this economic sector in the field of agricultural activities with structural- functional problems is a face. In this paper; using a descriptive-analytical Method, the causes of the increase agricultural cooperatives has been studied. In this context, the required data is collected through field studies and library. Statistical research, including 34 agricultural cooperative disabled with 263 members is. Of these, 93 of whom are random sampling, were selected for the first and second questionnaires. And from 93, 52 of whom are undergraduate sample, the questionnaires were selected as the third and fourth. Also, to explain the data, the Delphi analysis method used is. In this way, to build consensus among members about the subject, in the course of successive questionnaires were distributed along with the feedback control of their severity. The results show that internal problems such as cooperatives, management weaknesses, skills, tastes differ, misplaced expectations of cooperation and some deficiencies in infrastructure of services and planning and policy making by government agencies, the main cause of decline in activity of Cooperatives and they are the result of deactivation. In this context, granting facilities to cooperatives on employment, improving agricultural infrastructure in the villages, providing credit and retail credit for cooperatives, and development of professional and public education for them, the revival of cooperatives will be disabled.
    Keywords: agricultural cooperatives, cooperative turn, economic development, Delphi analysis
  • Page 105
    The present study tries to identify areas prone to climbing in Nokhod CHal highlands using morphological characteristics (elevation, slope and aspect). Then, logical terms in relation to climbing were defined. The innovation of the present study is including the factor of aspect and whereby using solar radiation in climbing in autumn, winter and spring due to high altitude and low temperature of highlands, as well as avoiding it in summer because of annoying heat and sun burning. Using latitude, elevation angle and solar radiation Azimuth in all four seasons for the area, the empirical formulas were calculated. The findings indicate that in case of aspect for different seasons in summer all directions are suitable for climbing, except the direction that receives the solar radiation, and suitable zone area for climbing is more than the 90% of the area. However, in winter, more than 80 percent of the area is unsuitable for climbing and its suitable zone is less than 20%. At Equinox, in the morning, only 23 percent of the area is suitable zone, still in the evening only 10% of the area is suitable zone. Eventually the final maps was generated using the weighted overlap method and indicate that the area of suitable zone in case of Azimuth radiation has dramatic difference with the favorable zone, without considering the direction of radiation. This difference includes 15% to 20% of the total area in some seasons.
    Keywords: location finding, climbing, solar radiation, GIS, Kermanshah